Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Składamy nowy komputer. Proszę o zatwierdzenie podzespołów :) (https://forum.cdrinfo.pl/f113/skladamy-nowy-komputer-prosze-o-zatwierdzenie-podzespolow-76783/)

Wawelski 10.03.2009 22:56

Można powiedzieć, że przeszli na 1366, jak płyty kosztują ok. 1000 PLN?
Zwykły śmiertelnik jakby teraz miał kupić Intela, to na 775 - i w tym sensie szybko będzie zmiana podstawki.
A przy AMD jak ktoś kupi AM2+, to zapłaci ze 400 PLN za dobrą płytę. A procka włoży i z dolnej dzisiejszej półki, i z górnej. A i za rok nówkę ze średniej może włożyć.

Pakowanie się teraz w i7 to marnowanie kasy. Mi zależało na solidnym, średniowydajnym kompie z ogromnymi możliwościami rozbudowy za rok czy może nawet dwa - stąd AM2+ na 790GX.

demek 10.03.2009 21:56

Cytat:

Napisany przez Wawelski (Post 1010172)
Intel za często zmienia podstawki

teraz przeszli z 775 na 1366
a poprzednio? 5 lat temu? ;)

Wawelski 10.03.2009 21:48

Ja wybrałem AMD bo zintegrowana grafa jest idealna do filmów - sprzętowo wspiera dekodowanie HD gdzie się da. W zasadzie nie gram - ale tu też nie jest taka słaba, a zawsze można rozbudować i użyć hybrid crossfire (choć do prawdziwej mocy pewnie będzie lepiej coś mocniejszego i wyłączyć zintegrowaną).
Intel za często zmienia podstawki - a do AM2+ można włożyć procki od 100PLN do grubo ponad 1000.

CIAPEK 10.03.2009 20:16

zwiekszamy kwote o przyslowiowe kilka stów ;) w ramach potrzeb.
Bo przeglądałem cenniki i faktycznie to wszystko na granicy jest jak się nie chce jakiegoś Semprona ;)

Wiatrak na procku raczej chyba niech będzie. Jakoś ciężko to sobie wyobrażam bez.
A Celeron Dual Core? A graficzka jakaś w stylu Asus Radeon HD4350 Silent 512MB 64bit DDR2 PCIe. Nie jestem przekonany do integr. Ale skoro polecacie i macie dobre zdanie na ich temat to czemu nie...

Wawelski 10.03.2009 20:04

Do tego to ja bym brał laptopa.
Zresztą - wziąłem :)
I mam Dell X300 rozbudowany na maksa do internetu, office i w podróży.
A jak potrzebuję więcej mocy, to odpalam stacjonarny co go tu składałem

Procek - przy takim budżecie brałbym najtańszy na perspektywiczną platformę. Czyli wygrywa AM2+ - i za rok czy dwa upgrade małym kosztem na np. najniższego phenoma II (sam tak planuję).

392,00 MSI KA790GX
120 AMD Athlon 64 LE-1600
176,80 Goodram DDR2 Dual Channel 2x2048MB
50-100 Fortron 300-350W z NoiseKilker
70 ARCTIC COOLING FREEZER 64 PRO (u siebie zdjąłem wiatrak i temperatury pod obciążeniem na diodzie procesora to maks 35* a socketa 43*)

No i zostaje mało na dysk, DVD i budę (a jak bez wiatraka na procku, to musi być przyzwoicie wentylowana).

Qbi@k 10.03.2009 20:01

Gigabyte GA-MA78GM-S2H (w środku radeon HD3200 - najwydajniejsza zintegrowana grafika na rynku)
http://www.agito.pl/socket-940-am2/g...65.332405.html

AMD Athlon 5050e AM2 BOX (2 rdzenie)
http://www.agito.pl/socket-940-am2/a...54.338839.html

CIAPEK 10.03.2009 19:45

Panowie jak bedzie Wam sie chcialo to prosze o pomoc.
Komputerek desktop dla sąsiadeczki :)
Wymagania: do ok. 1000 zł (bez monitora i napędów optycznych bo ma;) )
-filmy i strony www to dziedzina gdzie najbardziej będzie wykorzystywana jego wydajność, więc nie idziemy na szybkość, ale na stabilnośc i jakość ;)
-cichy
-najlepiej w jak najmniejszej i zgrabnej budzie i tutaj też bym prosił może o jakieś typy obudów.

Dysk sobie dobiorę, ale chciałem Was zapytać na jakim procku porponujecie budować taki zestaw. Chętnie też bym posłuchał rady dotyczącej cichego zasilacza.

Ja skłaniam się ku Intelowi, Mobo: Asusa. Zasiłka albo Chieftec albo Corsair.
Ale wszystko to wyklaruje jak zwykle po Waszych sugestiach :)

Pozdr

@demek... co to za programu Asusa? Z P5K-PRO działały by?

demek 24.02.2009 13:24

Ilość załączników: 1
mam ta plyte wlasnie w domu, cos chcialbys o niej wiedziec wiecej?

proc przy 1,0v, jak zwykle od 3 lat nie pokazuje poprawnie ;/

memki tak na szybko ustawione, 1066 robia przy 1,8v

sobrus 21.02.2009 19:10

właśnie słyszałem ze G35 jest do OC do kitu, ale mniejsza z tym, bo to i tak staroć.
A poza tym tylko słyszałem :)
No to ta płyta wygląda bardzo dobrze do zastosowań. Mucha nie siada :spoko:

demek 21.02.2009 18:58

ten model, ktory podalem to model do media centre a nie biura
najlepszy model realteka na pokladzie, d-sub, dvi, hdmi (dzialac moga dowolne dwa na raz), bitstream dzwiekow hd jesli ktos potrzebuje, podkrecanie jak w modelach na P45

podkrecanie plyt z integrami zmienilo sie wlasnie od serii na g35, male roznice w stosunku do swoich odpowiednikow bez grafik

sobrus 21.02.2009 18:41

Do obróbki dzwięku wystarczy integra, ale dobrze byłoby odsłuchać efekt swojej pracy bez pisków, szumu itp ;)
płyta którą polecił demek wygląda OK. Niektóre płyty mają niezłe integry, ale nie spodziewałbym się cudów po płytach do zastosowań biurowych, czyli większości wynalazków na chipsetach Gxx.
DDR3 to oczywiście zupełnie niepotrzebny wydatek, dlatego się przyczepiłem ;)
Większość płyt na Gxx dodatko bardzo słabo się podkręca, więc jeżeli OC wchodzi w grę, to IMO lepsza byłaby normalna płyta i radeon X300 za 30zł.
Oczywiście może nie dotyczyć to tego wypasionego Asusa.

Kolega nic nie wspomniał, co dokładnie będzie robił, dlatego konkretnie można tylko gdybać... niektóre programy (większość darmowych) mają wymagania minimalne, inne to prawdziwe potwory (z drugiej strony do domowych zastosowań raczej się ich nie kupuje). Filmy HD to jeszcze inna bajka.

Na pewno przyda się szybki dysk. Dwa jednotalerzowe seagaty .12 500GB w raid to byłby mój typ. W zależności od użytego oprogramowania i celów mógłby się przydać czterordzeniowy procesor.

demek 21.02.2009 18:31

wspomniany wczesniej asus p5q-em

typ-r 21.02.2009 18:01

Ja potrzebuje kompa do celów domowych nie zajmuje sie tym zawodowo dlatego uważam że integra mi spokojnie wystarczy do obróbki plików Video!
Czy możecie podać jeszcze jakieś wasze typy płyt głównych? Może być DDR II bo to nie jest żadnym priorytetem dobrze by było żeby płyta obsługiwała RAID 0!

demek 20.02.2009 19:54

do samej obrobki i tak byle jakie gpu wsytarczy bo to proc to robi, cuda dopiero wchodzi w te zastosowania
a do dzwieku....sadze, ze po analogach juz malo kto zgrywa, raczej transfer z kamery itp wiec ta dzwiekowka tez nie ma znaczenia przy samej obrobce

marynarz 20.02.2009 19:36

DDR3 ma sens ale nie przy CL8 i 1333MHz. Lepiej kupic dobre DDR2 co uciagna 1066.
Do prostej obrobki Audio/Video nie potrzeba jakiejs wybitnej karty graficznej. Nowe integry spokojnie wspieraja MPEG4.
Fakt ze do zgrywania audio dobra karta dzwiekowa jest niezbedna, ale do samej obrobki wystarczy integra.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:52.