![]() |
Nie w tym kierunku...
Myślałem, że po podpięciu karty graficznej komputer sam się wyłącza podczas gier, albo piszczą cewki, lub wentylator chodzi na maksymalnych obrotach i dlatego musiałeś wymienić zasilacza. Przecież zasilacz 850W powinien wystarczyć, a masz problemy. Rozumiesz tera? ;) Nie podałeś konkretów, więc napisałem, że coś nie pykło. |
A co niby mialo pyknac po za moim portwelem ? Jesli sie pytasz sarkastycznie czy mialem chceci skladac PC wiedzac ze mam PSU za slaby, to nie za bardzo mi sie chcialo.
|
Coś nie pykło? :rotfl:
|
Dobra pany, mialem zakladac ladnie pieknie moje nowe cacko i co..... dupa, wyszlo ze mam zasilacz za slaby lol2 no i trzeba bylo kupic nowy taki 1000W, i zas 250e poszloooo :D
|
Ale mi nie chodzi o wydajność, bo ta jest wysoka. Problemy są z żywotnością samego dysku. Jego żywotność jest nieadekwatna do przerobu. Coś Samsungowi nie pękło w tech modelach.
|
No ja często w rekomendacjach słyszę o Samsungach, ale w przypadku dysku na SATA to pracuję na Crucial MX500 i mogę pochwalić. Nie mam jednak porównania z dyskami pod M.2
|
Jeżeli posiadacie dyski SSD Samsung wersja 990 Pro oraz 980 Pro musicie zaktualizować firmware, bo inaczej ich żywotność szybko się skończy. Jeżeli tego nie zrobicie, to reklamacja + utrata danych. Niektórzy użytkownicy mimo zaktualizowania firmware dalej maja problemy z tym dyskami.
|
na 5 Gen sobie nie pozwolę aktualnie bo ani CPU ani MOBO mi nie puści. Procesor 11Gen pozwala na wykorzystanie SSD 4Gen i to jest max. Na planowanie zmiany architektury jest dobre kilka lat za wcześnie (obecny zestaw to już 140% moich oczekiwań - to znaczy, wystarczy na dobre kilka lat). Lepiej mi już teraz podciągnąć pod maximum możliwości obecne części.
Przejście z SATA na M.2 PCIe to już będzie spory przeskok. |
u mnie jest takie cacko, i jedyne co widze medzy nimi to ze szybko system sie uruchamia.
|
No właśnie w tym rzecz, że jeśli naprawdę potrzebujesz Gen 4, to bierzesz jakiegoś 990 Pro i gotowe ;) Ale czy rzeczywiście odczujesz różnicę w porównaniu z wydajnym Gen 3 - to już jest dyskusyjne.
|
polecicie jakiś lepszy dysk 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe? Myślę że teraz jest najlepszy czas na zakup dysku bo gdzieś tam ćwierkają ptaszki że znów ma drożeć.
Mój PC na SSD 1TB Samung 980 cośtamcośtam, mimo wszystko dusi się na złączu SATA |
Ponieważ na moim systemowym SSD (500 GB) zostało tylko kilka gigabajtów miejsca, a NVMe ostatnimi czasy naprawdę przyzwoicie potaniały, nadszedł czas na zmianę nośnika.
Na mój gust dzisiaj wybór odpowiedniego modelu jest aż zaskakująco prosty ;) Pojemność 1 TB, ponieważ na systemowy powinna wystarczyć na dłuższy czas, a jednocześnie wersje 2 TB nie są ani trochę tańsze w przeliczeniu na GB. Natomiast co do wydajności - co prawda od pewnego czasu na rynku mamy już nośniki z PCIe Gen 4, które nie są zresztą znacznie droższe niż Gen 3, ale testy porównawcze wyraźnie pokazują, że dla domowych zastosowań to nie ma większego sensu. Uruchamianie systemu czy większych aplikacji (w większości będą to gry) trwa w zasadzie tyle samo, albo różnice są minimalne. Z kopiowaniem dużych ilości danych też zresztą nie poszalejemy, chyba że między dwoma takimi urządzeniami, a przecież zwykle archiwizuje się na większych HDD. Zewnętrznym SSD nawet z USB 3.2 również wiele nie trzeba, one osiągają ok. 1 GB/s, wciąż znacznie mniej niż oferują "stare" NVMe Gen 3. No i tak jak rok temu myślałem, że za jakiś czas czeka mnie wydatek 500-600 zł na dysk systemowy, to teraz zakupiłem terabajtowego Lexara w podstawowej wersji 620 (3300 odczyt, 3000 zapis) za 259 zł :) |
No niestety klawiatura i myszka to jest straszne kalectwo ze wzgledu na to ze dzialaja w formie 0-1 kontroler daje zdecydowanie szybsza reakcje oraz precyzje. Co do RTX4090 to mi tam to dynda ile to bedzie kosztawac w lecie rownie dobrze moge czekac do grudnia bo bedzie moze tansze moze i nie niewiadomo, jak na razie jest to najmocniejsza karta na rynku a tylko takie wlasnie kupuje ze wzgledow przyszlosciowych, jest tu nawet moj temat o tym co kupic. Co do gt980 to prawie jak antyk i nie one nie byly uzywane do kopania bo byly za slabe i na nich nie kopano tylko zaczynano od razu od 1080.
|
Nie ma nic złego w kupnie nowego komputera. Tyle tylko, że patrząc na obecny rynek, sam wolałbym wydać dwa kafle na nową kartę, która pozwoli bez problemu grać we wszystko w 4K na ultra teraz i jeszcze przez jakiś czas (trudno przewidywać jaki, ostatnio rozwój dość wyraźnie spowolnił więc możliwe że przez dobre kilka lat) niż pakować 20k w cały zestaw.
A z tym fotelem to święta racja. Sam pamiętam, jak kiedyś na studiach miałem "stanowisko komputerowe" polegające na tym, że siedziałem półdupkiem na kanapie przed stolikiem o wysokości ławy. Któregoś razu odżałowałem równowartość ówczesnej minimalnej pensji na biurko i fotel do kompa (na tym fotelu siedzę teraz, po ponad piętnastu latach) - różnica była kolosalna i kto wie, czy mi kręgosłupa nie uratowała... |
Cytat:
czy naprawdę myślisz że chcę kupić kompa za 20 tyś dla tej gry ? Ta gra to tylko przykład tego że mój 12 letni staruszek już nie domaga i wiele nowych gier nie pójdzie. Mam więc do wyboru albo ryzyko kupna karty graficznej za 1000-2000 i zobaczenia jak to będzie działało z moim procesorem i jak źle to sprzedać karte ze stratą albo od razu kupić nowy topowy sprzęt bo po prostu lubię kupować to co najlepsze albo prawie najlepsze oczywiście jak mnie na to stać a w tym wypadku mnie stać chociaż nie jest to towar pierwszej potrzeby. Cytat:
Jedno jest pewne odpadają budżetowe niszowe pc bo nie lubię kupować czegoś co wiem że i tak szybko się zestarzeje.Poza tym kupując topowy sprzęt istnieje realna szansa że ze parę lat niekoniecznie aż 12 dokupię nową kartę graficzna i komputer posłuży kolejne lata. A rodzina to tylko drobny problem jeśli można użyć tego słowa bo uznają że granie w gry przez dorosłego faceta jest oznaką braku dojrzałości :) Może coś w tym jest bo jakoś nie czuje się i podobno nie wygladam na swój wiek. Cytat:
Nie no Ty też myślisz że chce zmienić kompa dla tej gry ? :) poza tym nie chce kupowac czegoś co za "chwilę" będze wymagało kolejnej zmiany. 20k to fanaberia dla zblazowanych bogaczy powiadasz czyli idąc tym tokiem rozumowania powinniśmy używać telefonów za 500-1000 zł a nie za 5000 ze słabym ekranem i aparatem oraz samochodów za 20 tyś a gdy ktoś jeżdzi takim za 200 to jest zblazowanym bogaczem ? Myślę że mocno upraszczasz sprawę i ten tok myslenia jest wręcz błędny i ja kieruje się powiedzeniem że "biednych ludzi nie stać na tanie rzeczy". Czasem a nawet często lepiej wydać więcej na coś wysokiej klasy niż tanie i kiepskie i tym się kieruje zwłaszcza przy sprzęcie elektronicznym.Jesli chodzi o ubrania to faktycznie kupuję tanie bo tam to w wiekszości wypadków różnica wykonania minimalna i płaci się za metkę. Zestaw który podałeś to odpada nawet dlatego że nowej 980 się nie dostanie a uzywanych rzeczy nie uznaje no poza antykami a nawet jakbym wziął uzywkę 980 to może być pokoparkowa a cena nie jest wiele niższa niż np. nowego gtx 1660. Kupowanie hdd to juz całkiem bez sensu bo mam ich parę w bardzo dobrym stanie a do nowego kompa jak brać to tylko ssd bo hdd mocno zamulają kompa. A konsole to porazka mam własnie ps3 i xbox 360 i pograłem może w pare gier przechodząc np. gta 5 i dla mnie pady odpadają to najgorsze rozwiązanie ze wszystkich mozliwych.Najlepsza jest myszka i klawiatura i do niektórych gier joystick i je akurat mam dosyć dobre chociaż nie topowe :) Dobrym przykładem są fotele komputerowe.Siedziałem u znajomych/rodziny na róznych i te tanie to masakra bo po paru godzinach boli tu i ówdzie i dlatego kupiłem jeden z droższych i komfort jest bez porównania wyższy nie mówiąc juz o jakości wykonania i naturalna skóra ma parę zalet. Przy okazji polecam bo to fotel na którym chce się i siedzieć i spać ;) https://yumisu.pl/product/fotel-biur...leather-black/ Cytat:
|
Moja rtx4090 plus blok wodny w drodze, czekam :>
|
Od biedy też się da. Gram w Wiedźmina na mojej GTX 970 w 4K, przy większości ustawień na Ultra. Przy wymaksowanych wszystkich ustawieniach miałbym ledwo ponad klatek, to już nie pozwala na grę, ale przy obecnych mam okolice 20 i godzę się na taki kompromis. Po prostu widzę za dużą różnicę pomiędzy FHD a 4K, żeby to odpuścić.
Czasami myślę o zakupie czegoś nieco mocniejszego. Półka RTX 3060, no - 3070 w zupełności mnie zadowala, bo później ceny szybują w górę a przy moim trybie grania (zarówno tytuły jak i ilość czasu - Steam mi mówi, że w ostatnim roku grałem nieco ponad 100 godzin) pakowanie się w 4080 byłoby niepotrzebną stratą pieniędzy. |
Kazda obecnie idzie, nie ma ze nie. To sa elementy na jakosc ULTRA w FHD. Sprawa sie zdecydowanie komplikuje jak chcesz 4K to :fiu: , kwota sie mnozy razy 4 ze wzgledu na ceny grafik bo wskazane miec minimum rtx2080 dobrze jak by bylo rtx30xx a najlepiej to rtx40xx.
|
I tak pojawi się gra, która nie pójdzie, już ty sienieboj. :haha: No ale co kto lubi.
Każdy zarabia jak potrafi i wydaje jak uważa. Jakby to przeliczyć na browary, to by wystarczyło na parę hucznych/licznych zlotów. Razem z noclegami i testami itp :D |
Ale wez przestan, wystarczy 1000-2000zl zeby w ta gre zagrac i w zasadzie wszystkie nowe gry w FHD na ultra nie majac doslownie NIC. 20k to fanaberia dla zblazowanych bogaczy.
Co wystarcza i5 6tej generacji np i5 6500 intel 150-170 plyta glowna gtx980 hdd zasilacz obudowa klawiatura + myszka kontroler jakis z ps3/ps4/xbox360/xbox one i to wszystko ;) |
Powiedzcie mi, czy ta dyskusja o kupnie sprzętu za 20k podpierając się wymogami jakiejś gry, jest na poważnie?
Bo jak czytam, to właśnie to pytanie nie przestaje mnie męczyć. |
Hłehłe... jakby się u mnie rodzina na coś wkurzała, to mam (może i bezczelną, ale zawsze skuteczną) odpowiedź - jak się rodzina wkurza to niech sobie rodzina zarobi i kupi. Sorry, taki mamy klimat. :mruga:
|
czekam na to ze rodzina się wkurzy i dlatego myślałem że wykpię się jakąś kartą za 2000 i będzie się dało grać a tu już taki problem z far cry 6 ale dziwne bo widzę że niekorzy graja na tej karcie co ja więc nie wiem co się u mnie dzieje że się nie uruchamia.
|
To na co czekasz KUPUJ !
|
Cytat:
|
Ilość załączników: 2
Nie no szlag mnie trafi.
Próbowałem chyba wszystkich porad które w necie wyczytałem jak uruchomić far cry 6 i nic z tego. Wygląda to tak jak na załączonych fotkach. Najpierw wyskakiwał błąd podczas uruchamiania a później po tych poradach w necie które zastosowałem pojawił się ekran wgrywania gry i tak niebieskie kółko się obraca bez końca i można czekać godzinę a gra się nie uruchamia. |
Nie widze zadnych pokasowanych postow wiec musisz byc w bledzie ze cos napisales.
Co binarki nie chodzi o piracenie, ale o polatanie binarek w grze ze nie potrzebuja danego procesora itd... . Przeczytaj mojego posta nr. 3175 nawet jesli kupisz grafike i ci nie pudzie to nic nie sprzedawaj tylko ZROB CO CI NAPISALEM ! \/ Kod:
https://forum.cdrinfo.pl/showpost.php?p=1458321&postcount=3175 |
Cytat:
Teraz jestem w kropce bo jak kupie za 2 tys 3060ti i mi gierki nie pojda to się wkurze bo będe musiał odsprzedawać ze stratą. Z drugiej strony nie sprobowac i brać kompa za 15-20 tys to trochę bolesne. |
To jest banalnie proste: moze miec patch-owana binarke ktora zezwala na obsluge tego procesora tak samo jak zanizenie OS do np. w7. Ot cala filozofia z tym zwiazana. Czasami sie da czasami sie nie da.
Najsensowniej jesli idzie o PC to czytaj post nr 3175. |
Jak już zdecyduje się na wymianę całego kompa to od razu całego i wezme podzespoły z górnej półki.
Dziwne że komuś chodzi far cry 6 na moim procku bo w wymaganiach minimalnych jest i5-4460 który jako pierwszy dostał wsparcie AVX2 a nie AVX bez 2 tak jak w moim. https://www.intel.pl/content/www/pl/...fications.html No chyba że jest jakaś sztuczna która to omija lub nie ma to znaczenia a tylko przez kartę mi się gra nie uruchamia ? |
Chwilunia, po kolei.
Z tego co widzę, pomimo wymagania na papierze CPU z instrukcjami AVX2 (których Ivy Bridge jeszcze nie miało), to na i5 3570 oraz i7 3770 można odpalić zarówno Far Cry'a 6 jak i RDR2. Nie mam na podorędziu żadnego z tych procesorów, Far Cry'a 6 też zresztą nie, ale znów posiłkując się YT mamy pełno tego typu zestawień, choćby tu: https://www.youtube.com/watch?v=LOGCrQVR1Yk Zawsze jestem bardzo ostrożny przy podawaniu informacji, których nie sprawdziłem osobiście, ale przy tej ilości materiałów, gdzie każda z tych gier pracuje bez zarzutu na obu procesorach raczej nie może być mowy o żadnej pomyłce. Moje zdanie jest takie: nawet jeśli zdecydujesz się na wymianę procesora (a więc i płyty głównej) na nowszy, to i tak będziesz musiał wymienić również kartę graficzną, bo przecież na 670-tce nie zostaniesz. Wobec tego chyba lepiej jest wymienić najpierw kartę graficzną, co da natychmiastowy znaczący wzrost wydajności, a wymianę CPU zostawić na później. |
Rozumiem ale z tego co widze na stronie intela to moj procesor to obsluguje
https://www.intel.com/content/www/us...fications.html Instruction Set Extensions Intel SSE4.1, Intel SSE4.2, Intel AVX Chociaż przy tym moim nie podają AVX2 i to może mieć znaczenie i7 3770 nic nie da bo ma tak samo jak ten mój. https://www.intel.com/content/www/us...fications.html |
Ja tylko napisalem co jest na stronie producenta FC6
https://www.ubisoft.com/en-us/help/far-cry-6/article/system-requirements-for-far-cry-6 |
czyli Ryzen 7 5800X3D tego nie ma ?
bo facet na filmie pokazuje ze problemem jest karta graficzna a ma wlasnie tego ryzena a przecież to procesor za 1600 zl tak więc nie sądze by chodziło o procesor a jednak o kartę |
To nie o to sie rozchodzi tylo o zestaw instrukcji jakie procesor obsluguje i tu sie pojawia problem bo wymagany jest AVX2 \/ i po prostu nie uruchomisz gier na prockach ktote tego zestawu nie maja
AMD Ryzen 3 1200 @ 3. GHz or Intel Core i5-4460 @ 3.1 GHz (AVX, AVX2 and SSE 4.2 support required) |
Cytat:
https://www.youtube.com/watch?v=YnyzzK2W9bk |
Cytat:
|
Far Cry 6 bez problemu odpali się na 3770. Rzeczywiście prędzej szukałbym w ilości VRAM przyczyny problemu.
|
Po przeanalizowaniu różnic między moim i5 3570 i i7 3770 stwierdzilem że są zbyt male by kupować ten drugi używany za 200-300 zł zł.I jeden i drugi mają 4 dzenie tyle że 3770 ma więcej wątków i nie sądze że to da dużego kopa karcie graficznej.
Chyba zostawie procek co mam i kupie wlasnie rtx 3060ti i zobacza jak to bedzie dzialalo. Jak zle to spyle grafe i kupie calkiem nowego kompa. Z ciekawosci teraz probowalem uruchomic far cry 6 na moim starym procku i grafie czyli gtx 670 i wyskakuje błąd.Szkoda bo far cry 5 przeszedłem i to całkie przyzwoicie działal w ustawieniach na medium. Patrze na wymagania minimalne far cry 6 i widzę:
Czyli nie uruchamia się bo moja grafa ma 2 gb ? czy dlatego że procek mam gorszy niż i5-4460 ? jak to drugie to nie ma sensu nowej grafy kupować. |
Przed rozbebeszeniem zrobie pare. Na razie czekam na wszystkie czesci.
|
Ale nowej karty brak.
Jak możesz, to umieść kilka fotek. |
Buda sklepana kilka lat temu, efekt cisza idealna. Najlepsze co moze byc przy maxymalnej wydajnosci. Tutaj jest bardzo madry blog na temat chlodzenia: https://www.ekwb.com/blog/radiators-part-2-performance/
|
Czekam na efekt końcowy, bo lubię pooglądać takie budy.
|
Niby czemu by nie ? Poziom halasu jest obecnie na poziomie ~40dBi . Delta rosnie razem ze wzrostem obciazenia i roznica temperatury do tego posiadajac 45mm grubosci chlodnice to juz jest wogule rarytas. Mi zalezalo na obudowie cube 2 komorowej z mozliwoscia zabudowy BD, nie ma potrzeby zakladania 360mm jako jednosc bo i tak liczy sie calkowita wydajnosc chlodnic jako ukladu. Wiec majac 5x 240mm jestem w stanie bez problemowo odprowadzic 1KW
|
Przecież wiesz, że chodzi mi o brak miejsca na chłodnicę 360mm.:D Zdaję sobie sprawę, że trudno jest znaleźć obudowę ze slotem na napęd optyczny + miejsce na chłodnicę 360mm. Na pewno nie będziesz używał pełnej wydajności chłodnic, bo nie wytrzymasz dźwięku wentylatorów.
|
Oj bladzisz young one :D , sumarycznie zmiescisz tam 5x 240mm i 1x120mm i 1x80mm bez DVD
Montujac tam naped DVD miescisz 3x240 lub (4x240mm jak bardzo potrzeba) oraz 1x120mm oraz 1x80mm wystarczy zeby swobonie wydalic 1KW ciepla z ukladu wodnego ;) Nie zostana zadziory jest iglak i bedzie :spoko: Pomijam fakt ze wytne to prasa i bedzie idealnie bo z szablonu. |
A jak zostaną zadziory? :D
Szkoda, że ta obudowa nie pomieści chłodnicy na 3 wentylatory. Jedynie 240 lub 280mm. |
Mam caly wlasny warsztat do dyspozycji :P nie wydaje mi sie abym pilniczek potrzebowal lol2
|
Cytat:
|
Kupuj rtx3060ti i nie sluchaj tych wypocin i bredni. Jesli nie zamiezasz tego robic na celeronie to bedzie wszystko OK.
Co do klimy nie mieszkam w polskim kolchozie. Gwarancja jest na urzadzenie a nie na montaz i on nie ma nic do gwarancji. Pomijam fakt ze posiadam uprawnienia i adekwatny sprzet :P |
Cytat:
stery do grafiki są i to nowe nvdii dla win 10 i już z temperaturami jest wszystko ok tak to jest jak przez 5-6 lat się pasty termo nie chciało zmieniać :) kupiłem dziś zmieniłem i juz temp max 70 :) Sprawdzałem na strone https://pc-builds.com/ i z tego co widzę dla tego procka czyli i5 3570 optymalną karta będzie gtx 1660 super ale mimo wszystko kusi rx 3060ti. Klimy nie radze samemu montować bo gwarancji nie będzie i np. mitsubishi wymaga autoryzowanego serwisu żeby było 5 lat gwary i przeglady dwa razy w roku za mniej więcej 500 zł każdy heh |
Cos masz namieszane a stawiam brak sterownikow do grafiki i procek robi cala robote przez to sie tak grzeje i muli.
Co do generacji jaka mozesz kupic niestety ale masz racje intel przewaznie robi ze dany chipset/pch wspiera 2 generacje, niestety u ciebie jest to 2 i 3 generacja wiec nie poszalejesz. W zasadzie nie wiem czy nie lepiej by bylo kupic jakas plyte z seri Z170/Z270 i dolozyc jakis intel i5/i7 7-mej generacji, nie za wielkie koszta a zysk wielki w wydajnosci Odnosnie klimy to ciagle u mnie leza zalegle 3 jednostki od zeszlego roku i czekaja az bede mial czas zalozyc je u siebie lol2 |
Cytat:
Na stronie asusa nie podają że obsługuje 4 generację https://www.asus.com/pl/supportonly/.../helpdesk_cpu/ Wstawiam specyfikację Asus P8Z77-VPRO,i5(3570), Corsair DDR3(2x8GB)(1866MHz), GTX670 Gigabyte 2GBOC, Corsair TX650V2, Crucial MX200 250gb x2, Seagate 2TB, WD Red 2 TB x2, Fractal Design Define R4 white Nie wiem czy to przypadek czy nie ale jak zainstalowalem na czysto windows 10 kluczem od 7ki to nie dosc ze nero speed nie widzi ihasa 324 to jeszcze procesor zaczal sie mocno grzac nawet bez grania przy otwarciu wielu stron przegladarek i nagrywaniu plyt temperatura dochodzi do 103 stopni według programu Speccy i to by się zgadzało bo przy zaczyna wszystko nieźle zwalniać.No ale to pewnie przypadek z procesorem bo nie sadze by win 10 mu zaszkodził pewnie po ładnych paru latach trzeba pastę termo wymienić między prockiem a boxowym wentylatorem. Tak jak pisałem wcześniej mam tendencje do przesady i gdy biorę nowego kompa to nie umiem się powstrzymać i zazwyczaj przesadzam (wyjątkiem był własnie omawiany komp z tym i5) i dlatego jesl kupie teraz nowego kompa to na bank wydam 15-20 tyś. Kase mam ale trochę szkoda bo czasy gdy grało sie dużo mineły teraz pogram od czasu do czasu dlatego kusi mnie dokupienie rtx3060ti w ok 2000 i to by załatwiło sprawe na jakiś czas. Przy sprzęcie ciężko mi się opanować to jak z klimą ktorą zakładałem pół roku temu miał być haier za ok 8 tyś a skończyło sie mitsubishi diamond za 16 tyś.Przy okazji polecam Wam bo jest wyśmienita. |
Tak zgadza sie to jest ta. Mam zdecydowanie cel zeby byla siatka z przodu bo mozna wyciac na naped, bo obudowa ma te same bebechy co starszy model A17 kwestia wyciecia okna.
http://anidees.com/ |
Czy ta obudowa, to model AI CRYSTAL CUBE MAR 3 firmy Anidees z panelem bocznym I/O od modelu AI CRYSTAL CUBE Mesh Lite? Zapodaj link do specyfikacji.
|
Ty wiesz jak ciezko jest znalezc obudowe cube z mozliwoscia instalacji cd/dvd/bd :wow: i do tego nie przeczaca prawom fizyki odnosnie chlodzenia ciecza, najwyrazniej ostatnio odkryto ze woda jest lzejsza od powietrza i chlodnica wyzej od zbiornika wyrownawczego to dobry pomysl lol2
|
Zanim wyłączysz pokaż czechojowi :rotfl:
|
Jeszcze troche i bedzie rtx4090 :> na razie sa ciagle zawirowania poswiateczne i trend do spadku cen z tygodnia na tydzien.
Jak na razie przyszla nowa obudowa do PC bo bedzie piecyk o taka, na szczescie producent zapewnil mnie osobiscie ze ledy idzie wylaczyc :D https://images-na.ssl-images-amazon....._AC_.SS50.jpg |
Chyba niewielu ma już wątpliwości, że elektronika dostała zadyszki. Od dawna wydajność pojedynczych rdzeni rośnie w znikomym tempie, co na początku świetnie zniwelowano wielordzeniowością. Jednak nie zawsze pracujemy z wieloma apluikacjami jednocześnie, a i możliwości wykorzystania wielowątkowości do pojedynczych procesów bywają ograniczone i zyskują coraz mniej wraz z kolejnym wzrostem liczby rdzeni.
Podobnie karty graficzne przez lata tylko dość delikatnie zwiększały swoją prądożerność. Ich całkowity wzrost wydajności był składową przechodzenia na niższe procesy technologiczne, zwiększania poboru mocy oraz nowych technologii. Z tymi dwiema pierwszymi jeszcze naście lat temu było podczas zebrań zarządów mniej więcej tak: "hej, udało nam się dzięki nowemu procesowi zwiększyć wydajność dla tej samej wielkości rdzenia o 25%. To może jeszcze zwiększmy wielkość rdzenia i pobór mocy o dodatkowe kilka procent, to łącznie zyskamy aż 33% i to będzie dobrze wyglądało w folderach reklamowych!" Dziś mam wrażenie, że to wygląda bardziej tak: "słuchajcie, jest problem, bo całkiem nowy proces się opóźnia, coś tam pogrzebaliśmy w starym i zyskaliśmy 10 czy 15%, a to za mało na przekonanie ludzi na zakup nowej generacji, szczególnie że koszty produkcji też podrożały. To może zwiększymy wielkość rdzenia o 20%, to taki grzejnik wypadnie przyzwoicie w porównaniu z poprzednikiem..." Ale wracając do tematu - oczywiście, że każda modyfikacja komputera da nam jakąś korzyść. Ja ostatnio wreszcie zabrałem się za kończenie Wiedźmina 3 (mam na to czas tylko w zimie) i przed jakąś decyzją chciałem się upewnić i włączyłem na szybko gameplay z misji na YT - uderzyło mnie, że w gameplayu profesjonalnego gamera sprzed kilku lat ekran wczytywania włączył się na dobrych kilka sekund, podczas gdy u mnie to były ok. dwie. Cóż, różnica pomiędzy HDD, SSD, NVMe... I tak samo wymiana procesora w wielu przypadkach pomoże GPU, szczególnie jeśli karta jest z najwyższej półki a CPU to średniak sprzed paru lat. Ale to nie zmienia fatu, że procesor ma znacznie mniejszy wpływ na wydajność niż grafika i jeśli nie mamy C2D sprzed 15 lat tylko choćby taką i5-tkę sprzed kilku lat, to ona nam nie zwiąże przeciętnej karty graficznej. Jeśli zamierzamy się na 4090-tkę - no, wówczas warto pomyśleć o jakimś trochę nowszym CPU ;) |
Procesor ma wpływ na ilosć generowanych klatek, ale w miarę przenoszenia obciążenia na kartę graficzną te różnice się zacierają. Można to łatwo zauważyć porównując grę w 1080p Medium do 4K High. Im wyższa rozdzielczość i detale, tym różnice między procesorami mniejsze.
Inna sprawa, że procesory z serii Sandy/Ivy/Haswell są bardzo żywotne i bez problemu można używać ich po dzień dzisiejszy. Jak dla mnie tamte generacje zakończyły pewien etap pogoni za wydajnością i czasy kiedy wymiana procesora co rok/dwa lata miała uzasadnienie. Wtedy technologia doszła do takiego poziomu, że te 4/8 większości ludzi wystarcza po dziś dzień. BTW - podobnie jest z Core 2 Duo. Te procesory debiutowały kilkanaście lat temu (!!) i nadal mają wystarczająco mocy do mało zaawansowanych działań (internet, youtube itp.). Znam co najmniej dwie osoby, które do tej pory używają laptopa z epoki Core 2 Duo. Wystarczy wrzucić SSD, wymaksować RAM (najczęściej do 4GB) i stary laptop nadal ciągnie. |
To moze jakies wiarygodne testy :>
|
Cytat:
|
Ale to jest prawda, że procesor może (ale tak znacząco) ograniczać wydajność karty graficznej. Sam się przekonałem na swoim kompie. Ta sama grafika, na 2'ch różnych procesorach (ta sama platforma) dawała znaczący wzrost fps'ów. Teraz tą samą grafikę wpiąłem do nowego kompa (ale to już nowsza platforma) dawała ogromny wzrost klatek. Więc procesor ma wpływ na wydajność, ale to zależy również od samej gry, jak i od pozostałych podzespołów peceta.
|
By bylo jeszcze mniejsze uzycie GPU/CPU jak by ustawil na sztywne 30fps, reszta to wyssane z palca legendy. Natomiast o 4K to mozna tylko pomarzyc, ale na 1080p jak dla mnie daje rade znakomicie poczciwa gtx980 ze wszystkim i to na ultra ;)
|
Cytat:
https://www.youtube.com/watch?v=D3qQE5xucT0 Tutaj gość testuje 3770K z GTX970. Testowane tytuły są w miarę współczesne (poza CS i GTA). Zwróć uwagę na użycie procesora ;) |
To juz lepiej bierz 4 generacje i7 najlepiej K jak masz plyte z seri Z . Nie ma zadnych dziwnych ograniczen procesor to procesor, grafika to grafika ! Jedyne co to moze byc nieco za wolny na dana gre i bedzie lecial na 100% ale to bys tam musial zaaplikowac celerona lol2
Posluchaj mam 2 identyczne jednostki majace 2 te same GPU te same plyty, w jednej siedzi i5 6500, a w drugiej i7 7700K podkrecony do 5.0GHz i wiesz co nie widze roznycy w FPS w grach ;) |
Cytat:
Wiele nie ryzykuje 3060ti to cos ok 2000 jak bedzie zle to sprzedam z jakas tam strata bo inaczej się nie przekonam. Pozostałym też dziekuję za opinie i tak sobie myślę że mogę dokupić i7 3770 za ok 200 zl i zawsze bedzie więcej tych rdzeni :) |
Cpu w obecnych czasach nie ma za wiele do grania i nawet zwykly i5 z 3/4 generacji da rade. No chyba ze juz mamy celerona to juz lecenie po bandzie :szczerb:
|
Mam dokładnie takie same doświadczenia - przez lata wymieniałem karty graficzne około 2x częściej niż procesory i nie zdzrzyło mi się, żeby ten drugi był w jakimś wyraźnym stopniu wąskim gardłem.
Ok, są gry "procesorowe" (Cyberpunk np.), które wymagają relatywnie szybkich CPU. Tyle, że nawet w takich tytułach ewentualne problemy zaczęłyby się bardziej w rozdzielczości 4K i po sparowaniu z GPU rzędu powiedzmy RTX 3080Ti i wyżej. A i tu różnica raczej nie byłaby szczególnie znacząca. 3570K ma już kilka lat na karku, ale nie jest aż tak stary, żeby wyraźnie spowalniać RTX 3060Ti. Na szczęście dziś na YT można znaleźć porównania w grach mnóstwa różnych konfiguracji. I tak na szybko znalazłem porównanie (linki pod spodem) Cyberpunka 2077 (m.in.) w rozdzielczości 2K na RTX 3060 (bez Ti) z CPU 3670K oraz w drugim gameplayu RTX 3060Ti sparowanego ze znacznie nowszym 11400F. W obu przypadkach ustawienia Ultra, bez włączonego RayTraceingu. Na zestawie z Twoim prockiem średnio 39 FPSów, na nowszym CPU, ale też z nieco lepszą grafiką - 46 FPSów. Stawiałbym, że ta różnica wynika w większym stopniu z innych GPU niż CPU. Po włączeniu RT różnica wzrasta znacząco (odpowiednio ok. 21 vs 43 FPSy), ale znowu - za RT odpowiada karta graficzna. Oczywiście żeby podjąć decyzję warto prześledzić więcej konfiguracji (np. 3060Ti wespół z i7/i9 12th czy 13th gen.), w różnych grach, natomiast podejrzewam, że wszędzie zysk będzie znacznie większy np. przy zakupie szybszej karty niż tej samej karty i nawet znacznie szybszego CPU. https://youtu.be/2gzBwfIblhg?t=1223 https://youtu.be/-mkB2w1fwG4?t=1653 |
Ze procek bedzie ci ograniczal nowa karte to sa bajki, mialem egpu i powiem tobie ze to sa wszystko bajki producentow, laptop mial historyczny C2Q do tego gpu na zewnetrznej szyne PCI V1 albo V2 i laptop trzaskal wiedzmina 3 na ultra bez problemu.
|
ale w błędzie odnośnie czego ?
|
W bledzie jestes, jedyne co wymagaja nowe gry to SSE4.2 , a co do grafiki to jedyny problem to VRAM ktory jest zjadany w niesamowitych ilosciach i obecnie takie minimum to 8GB
Niedlugo u mnie zagosci rtx4090 to zdam sprawozdanie czy to warte tej kasy jak dla mnie to troche przesada cenowa ale raz sie zyje co mam se zalowac. |
Mam dwie opcje czyli kupno nowego kompa a że nie "umiem" kupować słabych to licząc na szybko wyszło że wydałbym ok 17-18 tyś dlatego biorę pod uwagę drugą opcję mianowicie wymienić w moim staruszki kartę graficzną i zonaczyć jak to będzie działać.
Komp ma swoje lata bo procek to i5 3570k, 16 gb ram z grafą gtx670 2gb i wiem że procek będzie ograniczał każdą współczesna kartę ale i tak pewnie będzie lepiej niż z karta którą mam teraz. Dodam że gram mało wręcz sporadycznie bo czasu brak i jak już to w FHD na tv 46cal. Z analizy tak na szybko jest mi najbliżej do rx 3060ti bo można dostać do 2 tys i jak postanowie sprzedać powinna pójśc bez problemu. Dobry wybór czy coś innego polecacie ? |
Cóż, 100k zł za monitor to nie jest poziom dla amatora fotografii.
Można by się nawet zastanowić, czy to jest komukolwiek potrzebne - to jest ogromna precyzja w wyświetlaniu kolorów, w połączeniu z odpowiednią drukarką mamy wydruk idealnie taki jak chcemy. A następnie wieszamy taki wydruk gdzieś na bilboardzie, albo w sklepie - gdzie jeszcze w drugim przypadku światło jest w miarę przewidywalne (co nie znaczy - idealne), natomiast w pierwszym samo środowisko wpłynie na to, co zobaczy odbiorca. Jeśli mówimy o zastosowaniach cyfrowych, no to już w ogóle mamy dramat - przecież to co stworzymy, będzie wyświetlane na nieskalibrowanych ekranach monitorów, telewizorów, a najczęściej smartfonów, w najróżniejszych warunkach oświetlenia zewnętrznego. Powiecie - kina, głupcze! No i tu trudno się nie zgodzić, jak stworzymy coś do wyświetlania w ściśle kontrolowanych warunkach kinowych, to odbiorca zobaczy dokładnie to, co sobie zamierzyliśmy. Oczywiście mówimy o niektórych kinach. Zatem rzeczywiście można powiedzieć, że do takich zastosowań monitor tej klasy jest przydatny. Do tych poprzednich niby też nie zaszkodzi, jeśli warunki prezentacji treści nie będą idealne, to nie dokładajmy jeszcze kolejnych niedokładności na etapie postprodukcji. Miejmy jednak w pamięci to, że czego tam sobie nie stworzymy, to i tak w większości przypadków "inteligentny" algorytm w smartfonie lub telewizorze odbiorcy i tak przetworzy to sobie po swojemu i koniec końców i tak nie wyświetli treści tak, jak sobie to zamierzyliśmy - i prawdopodobnie dobrze, bo tym samym skompensuje choć częściowo zmienne warunki środowiskowe. Co oznacza, że możemy dążyć do ideału i tworzyć w studiu przygotowanym ku pokrzepieniu naszych serc (i pogrążeniu portfeli) za niebotyczne pieniądze, ale chyba wcale nie musimy. A i tak koniec końców najwięcej pożytku z takiego studia będziemy mieli w jednym bardzo ważnym momencie - kiedy będziemy pokazywać nasz projekt klientowi. Najlepiej, jeśli będzie zachwycony efektem naszej pracy zanim ją w ogóle zobaczy i do tego również (nie tylko, ale również) służą wyczesane sprzęty :fiu: |
Tak, Eizo jest dobre ale bez przesady chyba ,że rekonstruujesz dzieła Rembrandta itd
Swego czasu jak się zastanawiałem nad monitorem do multimediów, to się napaliłem na 4k brałem pod uwagę takiego Sony Pojeździłem trochę po sklepach i jak się okazało 4K w ogóle nie jest dla mnie , za małe to , nie wykorzystałbym takiej rozdzielczości moze kiedyś kupie 4k póki co mam tv 4k a do kompa monitor FHD |
Cytat:
Grafikę już mam, lokalnie GTX1080 z 8GB VRAM. |
Cytat:
|
Gra w chińczyka to jest dopiero irytująca !
Swoją droga przy takich kombinacjach z zakupem co teraz co potem itd. moim zdaniem poczekać dozbierać i kupić całościowo sprzęt od strzała. |
Człowieku, nie irytuj się. Zagraj w chińczyka. :D
|
Cytat:
|
Oj...
Sam na co dzień używam telewizora 4K jako podstawowego wyświetlacza w komputerze, ale mam również 24" monitor FHD. TV nadaje się do filmów czy gier (inaczej jaki sens miałyby konsole), natomiast do fotografii? Nie śledzę całego rynku wyświetlaczy, ale o ile się orientuję, wśród TV możesz sobie do woli szukać modelu z chroma subsampling 4:4:4. Tak na dobrą sprawę telewizora nie powinno się używać nawet to wyświetlania pulpitu. Tu można odejść od tej reguły, ale tylko i wyłącznie, jak się wie, jak takie urządzenie skonfigurować pod komputer, w przeciwnym razie należy zawczasu zarezerwować pieniądze na okulary, bo po jakimś czasie będą nam potrzebne ;) IMHO w dalszym ciągu jeśli nie ma się odpowiednich pieniędzy na profesjonalny wyświetlacz (a to nietrudne, one do tanich nie należą), to warto szukać poleasingowych modeli używanych, a nie bawić w nowe, budżetowe półśrodki. Wyjdzie taniej? Nie bardzo. Gwarancja będzie? Nie będzie. Zatem nie jest to rozwiązanie dla każdego. Natomiast jeśli już fotografia, to albo amatorko na zwykłym monitorze, albo profesjonalnie na profesjonalnym monitorze (oczywiście skalibrowanym, to też należy wliczyć w koszty), ale na pewno nie na TV. |
Kup dobry telewizor led/qled bedzie prosciej i szybciej, co do 1080 mialem na mysli FHD
|
To będzie tak
Karta GTX 1080 prawdopodobnie lokalnie kupię z 8GB VRAM. Monitor poczeka, ale będzie inny coś z BenQ PD2705U ale kosztuje prawie 3k zł. A może jakaś propozycja? 4K, minimum 2 złącza HDMI lub HDMI/DP, fajnie jak będzie HUB USB 3.0 (niewymagane), może być 2.0. |
Do gier nieco za malo ale mozna grac przeciez w 1080 , do obslugi monitora i do podstawowego renderingu wystarcza a zawsze masz 4K do zdjec itd..
|
Tak sie składa że też myślę nad wymianą monitora, co pewnie poczynię w nadchodzącym roku. Jeśli szukasz czegoś do obróbki zdjęć, to idź w kierunku IPS i patrz głównie na jak największe pokrycie sRGB i Adobe RGB oraz odwzorowanie kolorów. Według mnie "sweet spot" to 27' 1440p, bo 1080p do takiej przekątnej za małe. Monitor 4K będzie odpowiednio droższy, poza tym dochodzi kwestia karty graficznej.
Odnośnie karty, to jeżeli nie potrzebujesz ray-tracingu i uber wydajności to możesz celować w coś pokroju 1070. Dużo pamięci w zapasie, nowe gry jeszcze jakoś chodzą. Jeśli chcesz nowsze/pewniejsze to jest RX6600 za 1300zł, też ujdzie w tłoku ;) Rozdzielczość 4K obsługuje nawet mój stary GTX 960, a 1440p to już ponad 10 lat temu było obsługiwane, tym bym się w ogóle nie martwił. @misiozol Cytat:
|
Przeciez mozesz miec monitor 4k do pracy/zdjec, a do grania ustawic w grze 1080p. 4K w monitorze do pracy to zdecydowany komfort pracy.
|
Też tak myślę. 1080p na intelu pójdzie, 4K już nie. Kwestia jaką kartę kupić bo obecne ceny to koszmar a i TDP nowego RTX to już samo za siebie mówi. Przypominają się czasy Pentium 4 duża moc jak na tamte czasy jak i ogromne chłodzenie do rozproszenia ciepła.
Dlatego zastanawiam się jeszcze nad monitorem 1440p, rozdzielczość mniejsza i lepszy wybór kart graficznych. |
Na gpu intela to YT poogladasz ale nic po za tym ;)
|
Nie uparłem się na RTX tylko to była propozycja. Może coś od AMD też być, co do grania to nie jest jakiś wymóg. Jeśli intelowska karta uciągnie 4K to też będzie.
Zamówię monitor i zobaczę jak się będzie sprawował na grafice intela. Jak będzie OK to GPU nie będę kupował. |
Cytat:
Jesli amatorsko to ja bym to zrobil tak: monitor 4K, colormunki do kalibracji, i gtx1080. Wtedy w gtx980ti bym sie nie pchal bo to tylko koszta efektu brak. I ciagle jak cie stac to rtx3060-80 |
scalak77 napisał, że potrzebuje monitora "dla fotografa amatora", więc lepszym wyborem będzie zakup dobrego monitora IPS dla gracza, niż słabej jakości sprzęt do obróbki grafiki. Również podkreślił, że "Czasami pograłbym sobie w mniej wymagające gry", więc polecam monitor z częstotliwością odświeżania powyżej 120Hz. Na dzień dzisiejszy (mamy 2023 rok), a przede wszystkim patrząc do przodu, to 60Hz do gierek, to zacofanie.
Ze względu, że scalak77 chce kupić k. graficzną RTX, to należy szukać monitora z obsługą g-syn, pod warunkiem, że wybierze monitor z odświeżaniem według moich powyższych zaleceń. |
Dla amatora na potrzeby własne.
Zdaję sobie sprawę że monitory typowo dla grafika to nie ta półka cenowa. Zastanawiam się czy 4k czy może 1440p wystarczy. Powyższe 2 typy to 1 4K drugi 1140p cena do 2000zł. Obydwa mają hub USB 3.0 do wpięcia choćby klawiatury czy myszki i ewentualnie aparat czy telefon. Co do grafiki to 980 może być tylko wziąłbym 6GB TI bo ma szynę 386b. Co do biosu to na który model pasuje i czy można bezproblemowo go wgrać. |
Hej
Co do kalibracji fabrycznej lub swojej to można to w bajki włożyć jeśli nie ma się NECa lub EIZO. Niestety :ysz: Kalibruje swoje monitory co 3-4msc , na Eizo nie ma czego kalibrować praktycznie ,chyba ,że zmienia się otoczenie. Na Asusie i Hp'ku pomimo stałych warunków otoczenia co 3-4msc trzeba. Dlatego nie rozumiem wyboru monitora dla fotografa ,moim zdaniem tylko Eizo lub NEC no chyba ,że to fotografia dla siebie a nie usługowo. Używam X-Rite i1 |
Wiec tak Polecam ci w budzecie GTX980 trzaska wszystkie tytuly w 4K na stan obecny w ustawieniach ultra ~27fps, co nader dziwne ale moge potwierdzic bo dzieciak posiada jedyne co to ma wgrany modowany bios w celu podkrecenia i dostajesz prawie ~gtx1080. Co do monitora upewnij sie ze jestes w stanie go skalibrowac kolorystycznie przy pomocy np. colormunki, jako fotograf posiadasz chyba takie urzadzenie :>
A jesli cie stac to zdecydowanie rtx3060-80 |
Philips ma dobre parametry i pokrycie barw link https://pcmonitors.info/reviews/phil...8e2uae-288e2e/. test na YT https://www.youtube.com/watch?v=kfaji0Wwg7s&t=1s
Cena to niecałe 1500zł, ma hub USB. Co do grania to czasami i nie potrzebuje 144Hz. na dodatek w stare tytuły i to niektóre pamiętają XP. Co do karty graficznej tak aby była przyzwoita na kilka lat. Obecnie cena pomiędzy 2060 i 3060 jest mała. 2060 mająca około 1,5r (jeszcze na gwarancji) znalazłem za niecałe 900zł. Na dodatek karta musi mieć wsparcie dla 4K a z tym różnie bywa w przypadku starszych modeli. Nie mam nic do kalibracji, jedynie to pewno będę szukał wypożyczalni jeśli nie będzie certyfikatu kalibracji z fabryki. Ekran w laptopie który posiadam ma lepsze odwzorowanie barw niż monitor który jest przy kompie. |
Zacznijmy ze monitor dla fotografa to zupelnie inna bajka niz do grania. Powiedz ty mnie drogi czy masz cos konkretnego do kalibracji kolorow na monitorze ?
|
Cytat:
|
Witam.
Tak na koniec roku. Potrzebuje kupić monitor minimum 27 dla fotografa amatora (edycja fotek). parametry powiedzmy 1440p wystarczy, 4K nie wymagane lecz możliwe. 1. Philips (288E2UAE00) 4K 2. BenQ 27" PD2705Q (9H.LJELA.TBE) 1440p (2K) Karta graficzna dla tego monitora (obecnie intel w procku), RTX 3060 czy RTX 2060 a może seria GTX 10xx. Czasami pograłbym sobie w mniej wymagające gry. Obecnie ceny kart to jakiś koszmar. Hub USB 3.0 w monitorze lub osobo 4 porty nie muszą być typu C, fajnie jakby był aktywny (ładowanie telefonu czy słuchawek). Jeśli będzie z powyższych monitorów to mają one wbudowane. Pozdrawiam. Dużo zdrowia w nowym roku. |
Ja mam szyne 4x i powiem wam ze jedyne zastosowanie jakie widze to jest niemalze natychmiastowe zaladowanie systemu, a reszta :hmm:
|
Cytat:
Cytat:
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:56. |