Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Składamy nowy komputer. Proszę o zatwierdzenie podzespołów :) (https://forum.cdrinfo.pl/f113/skladamy-nowy-komputer-prosze-o-zatwierdzenie-podzespolow-76783/)

grzeniu 24.08.2021 19:13

Otóż to - nie ma sensu żaden lekki lifting poza pójściem w miarę najnowsze generacje sprzętu, ale tego nie da się zrobić budżetowo.
Jeśli ogólna wydajność starego złoma ci wystarcza, to tylko zamontuj mu SSD. I dostanie kopa i to takiego że za chwilę zaczniesz zauważać inne słabe (na dziś) elementy tego zestawu :D Obecnie u ciebie wszystko stoi na dysku.

PS Jakie teraz są SSD na MLC, poza Samsungami Pro? Ja mam jeszcze Goodram Iridium Pro, ale nie wiem czy oni już nie wyszli z MLC. A Samsung się ceni.

seku 24.08.2021 16:15

od 2008 roku do 2018r. miałem i7-950 + Gigabyte `X58
wpierw 6gb ram potem 12gb DDR3 1600mhz.

1tależowy Samsung 320GB osiągał zawrotne 120-130mb
potem RAID z 2x WD Raptor 74GB

i w okolicach 2012/2013r. zamontowałem Samsunga 840PRO 128GB i to było WOW.

w 2018r. wymieniłem na i7-7700K i NVMe Samsunga 960PRO 512GB i znowu było WOW.

w 2011r. początkiem wymieniłem na Intela 10th i Z490 i nie ma różnicy

Wymieniam platformy wraz z zmiana głownie pamięci to daje różnicę w wydajności.

zobaczymy co będzie

KaiQ 24.08.2021 15:57

@seku dziękuję Ci bardzo za rzeczową odpowiedź. No właśnie też nie mam porównania i rozeznania dla sprzętów Intel/AMD
Coś pomyślę i później dopiszę...

seku 24.08.2021 15:01

KaiQ

twojemu zestawowi brakuje tylko dysku SSD a tak nie ma sensu niczego zmieniać
dobry dysk na pamięciach MLC i masz przeskok największy jaki sie da od ponad 15lat.

przesiadka z SSD na M.2 szczególne TLC lub QLC za dużo nie daje WOW
dopiero NVMe PCIe 4.0 Gen4. robią robotę

w Listopadzie będzie premiera Intel 12th PCIe 5.0 i DDR5

jak chcesz zmieniać koniecznie to na 10th lub 11th na starsze nie ma sensu

np. procek 11th + Z490 bo dużo modeli ma wsparcie już dla NVMe x4 4.0 i wtedy założyć taki dysk.

grafiki obecnie nie ma co kupić

co do roamu max 16GB i nie szybsze jak 3200mhz. potem wzrost ceny masz większy a wydajność znikoma

Ja czekam do Listopada właśnie na premierę Z690 i Intel 12th.

wiem jest AMD ale na tym sie nie znam ostatni jaki miałem to Athlon XP który sie wypalił

misiozol 23.08.2021 22:45

M.2 zaczyna sie od Z270 w zasadzie to z170 ale potrzebny adapter , tak czy inaczej zdecydowanie lepiej opchnac, doinwestowac i kupic z270 ;)

grzeniu 23.08.2021 22:45

Odpychasz się za 2-3 stówki i będziesz zadowolony, a tak to licz. Mobo + procek + RAM + dysk.
Zostawisz budę i zasilacz (jeśli nie będzie za słaby), oczywiście NAGRYWARKĘ! I mówisz że grafę :D
A odnawiać o 2-3 generacje w stosunku do tego co masz, nie ma sensu.

KaiQ 23.08.2021 22:38

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1447255)
Jak budżetowo, to może wystarczy zmienić HDD na SSD? Tak naprawdę w odczuciu szybkości dysku najważniejszy jest czas dostępu. Ten stary niech se dalej siedzi jako magazyn np.
Jeśli już myślisz o zmianie mobo, to jaki sens ma zostać na procku 3 generacji itd...i dojdziesz do wymiany wszystkiego.

Procek daje radę więc funkcjonalnie jeszcze by obleciał.. będę musiał wycenić i ocenić co można zostawić i na czym pracować. Wydaje mi się że Karta graficzna spokojnie jeszcze się nada na moje potrzeby... może by przejść na DDR4, ale w takim układzie jak a płyta główna i jaki procesor.... SSD jak najbardziej, ale właśnie ta kwestia by było to na M.2 bo to faktycznie daje bardziej radę niż te 2,5"

misiozol 23.08.2021 22:36

Popieram jedyne co ma sens to ssd, ewentualnie i7 mozna za tanioche tez dostac, jakis extreme jako ze to seria Z ;) , mam M2 no i to zasuwa ze hoho .

grzeniu 23.08.2021 21:51

Jak budżetowo, to może wystarczy zmienić HDD na SSD? Tak naprawdę w odczuciu szybkości dysku najważniejszy jest czas dostępu. Ten stary niech se dalej siedzi jako magazyn np.
Jeśli już myślisz o zmianie mobo, to jaki sens ma zostać na procku 3 generacji itd...i dojdziesz do wymiany wszystkiego.

KaiQ 23.08.2021 21:36

Nie będę tworzył nowego wątku, ale myślę że udzielę się tutaj (heh... chwile mnie nie było a i teraz z czasem krucho)

Myślę o rozbudowie komputera, może to nie jest temat na dzisiaj czy nawet jutro ale pobliską przyszłość. Mam jednostkę PC którą chciał bym zmodernizować i tutaj powstaje pytanie... jak budżetowo przyśpieszyć ten komputer.
Podzespoły te najważniejsze:
  • MSI Z77A-G45 Intel Z77 LGA 1155 (3xPCX/VGA/DZW/GLAN/SATA3/USB3/RAID/DDR3/CROSSFIRE)
  • PROCESOR CORE i5 3570k 3.4GHz LGA1155 BOX
  • ASUS AMD Radeon HD7970 3072MB DDR5/384bit DVI/DP PCI-E (1000/5600) (wer. OC - TOP) (wentylator DirectCU II)
  • GOODRAM DDR3 8GB PC1333 CL9

Wiem że to nie jest najnowszy sprzęt, ale ma wąskie gardła no choćby pracuje na HDD 3,5. SSD na SATA mi nie leży jakoś szczególnie, choć jest ok, to jak zobaczyłem że M.2 ma transfery 4 razy szybsze to od razu zmądrzałem. Więc pytanie czy zmieniać płytę na coś nowszego co będzie miało złącze M.2 czy tutaj lepiej przejście z PCIe... Procek jest jednym z najmocniejszych na tą MOBO. Myślę tutaj o budżetowych możliwościach rozbudowy... sugerujcie i radźcie ;)

seku 14.02.2021 19:49

panowie takie pytanko

widział ktoś GeForce GT 1010 pisali o tym że ma się pojawić w Styczniu tego roku ale ani widu ani słychu czy raczej tylko będą to układy OEM do gotowych zestawów i trzeba poczekać na rynek wtórny.

potrzebuje układu do zestaw X58 + Xeon L5640 obecnie mam GT730 OEM HP ale jest bardzo głośny i pomimo że po HDMI odpala 1440p w 60hz. to dziwnie muli okna przeglądarki itp.

na próbę zamontowałem GTX 1650 S i wszystko jest jak najbardziej ok

ew. ma ktoś GT 1030 ? chodzi mi o to czy teoretycznie wspiera HDMI 2.0b
ale czy ktoś ma podpięte do 1440p z 144hz ? i działa to na pewno ?

seku 09.02.2021 12:53

kupował ktoś z Alliexpress

części a dokładnie pamięci Atermiter ? DDR3

wiem że tego jest masa testów na YT
ale chodzi mi czy ktoś od "NAS" miał to u Siebie ?

seku 24.01.2021 13:06

Cytat:

Napisany przez nimal (Post 1442781)
albo uzywki z i5 czy i7... ośmioletnim, którego wydajność jest niższa niż współczesnego Celerona
niestety ale tak już jest - ludzie się nie znają i nie chcą się znać
kupują cyferki, bo to "można porównać"
ale nie cyferki z benczmarków, bo to trzeba się znać
ma być dużo GHz i dużo trzyliterowych skrótów

wielu znajomych ostatnio mi się chwali, że już mają 5G
czyli wi-fi 5 GHz ostatnio zaczęto nazywać 5G bo to modne i teraz wszyscy mają już 5G
czy to ważne, że ta technologia, od której krowy mleka nie dają to inne 5G? nie ważne, cyferka jest cyferka, się sprzedaje

masz tak samo racje gdyż potencjalny klient kupuje uruchamia ściąga APP i ma działać i to prawda i3 10th Gen. jest szybsze jak i7 1st. Gen.
ale tak jest dopiero od Intel 8th Gen. gdzie zaczęli dokładać CORE i nawet i3 ma ma HT.

co nie zmienia faktu że np. gdybym miał ograniczony budżet do grania i ogólnej pracy zainwestował bym w platformę X79/X99 LGA2011
procki Intel Xeon E5 8core można kupić poniżej 200zł do tego większość MBO jest wyposażona w 8banków DDR3 i można obłożyć wszystkie sloty pamięciami kupowanymi na kilogramy ECC.

i taki Xeon ma większa wydajność jak Celeron pentium czy nawet i3.

ale do tego trzeba mieć trochę wiedzy w budowaniu zestawów komputerowych dodatkowo to sprzęt używany

widzę po sobie używałem i7-950 1st Gen. przez 8lat. potem poszedł na strych. po ponad 4latach dokonałem modernizacji głównego elementu wymieniłem i7-950 na Xeona L5640 przepaść niesamowita wydajności + temp. 130TDP vs. 60TDP

gdyby nie fakt ostatniego natywnego IDE w platformie LG1366 X58

to zestaw do nagrywania itp... opierał by się właśnie na LGA2011

Jarson 24.01.2021 10:35

Wiesz Nimal, tylko dla nich to będzie prawdę powiedziawszy niewielka różnica więc po prostu lepiej się poczują myśląc, że mają :haha:

Daj połowie z tych znajomych telefon z łącznością 5G, a drugiej połowie z LTE... a co tam, pal licho LTE, z dobrym zasięgiem 3G. Niech po tygodniu siądą razem, przedyskutują swoje doświadczenia i ustalą kto miał co. Wyniki będą w większości randomowe ;) Co nie zmienia faktu, że sprzedawcy są nieuczciwi przekonując klientów, że dostają coś, czego nie dostają (formalnie nie, przecież większość pewnie mówi WiFi 5 GHz, ale dobrze wiedzą, jak to zostanie zrozumiane).

nimal 23.01.2021 23:03

albo uzywki z i5 czy i7... ośmioletnim, którego wydajność jest niższa niż współczesnego Celerona
niestety ale tak już jest - ludzie się nie znają i nie chcą się znać
kupują cyferki, bo to "można porównać"
ale nie cyferki z benczmarków, bo to trzeba się znać
ma być dużo GHz i dużo trzyliterowych skrótów

wielu znajomych ostatnio mi się chwali, że już mają 5G
czyli wi-fi 5 GHz ostatnio zaczęto nazywać 5G bo to modne i teraz wszyscy mają już 5G
czy to ważne, że ta technologia, od której krowy mleka nie dają to inne 5G? nie ważne, cyferka jest cyferka, się sprzedaje

DarkSlide97 23.01.2021 18:30

Cytat:

i wtedy jądą to pierwszego otwartego marketu i jest zakup. tego co "sprzedawca" doradzi czyli z czego sklep ma największa marżę i wszyscy zadowoleni. Na pytanie jakie ma komputer NOWY :-)
A potem kupują PC z GTX1050Ti za 5000zł. Ale to i tak lepiej niż "gamingowe" komputery z i7 2600k (panie, intel aj 7, osiem giga ramu, grafika dzifors cztery giga!)

seku 23.01.2021 17:19

zgadza się w 100% ale ludzie są tego sami winni. mieli w domach antyki z ERY Win XP i początków Internetu. potem nadeszły czasy Androida Samrtfonów Tabletów itp.

a dziś HURA bo trzeba komputer dziecku do domu do zdalnej nauki co kupić co kupić szwagier co mamy kupić. odp. nie znam się już od ponad 10lat. nie
zajmuję się tym :D

i wtedy jądą to pierwszego otwartego marketu i jest zakup. tego co "sprzedawca" doradzi czyli z czego sklep ma największa marżę i wszyscy zadowoleni. Na pytanie jakie ma komputer NOWY :-)

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1442769)
To stara prawda, że najlepsze interesy robi się na najgorszym szajsie. Ludzie, niestety, znaleźli się w trudnej sytuacji - nagle ni stąd ni z owąd musieli dzieciakom kupić komputery, załatwić internet itd. Budżety rodzinne napięte do granic, a tu takie wydatki. Wiele rodzin dotąd nie miało w ogóle komputera, bo dotąd był zbytkiem. Teraz wyobraź sobie rodzinę z 3-4 dzieciaków w wieku szkolnym, gdzie każdy nagle wymaga komputera w tym samym czasie. Szkoła, niestety tylko w teorii, może wypożyczyć sprzęt, bo wystarczy się przejść i spytać, czy coś mają. NIC! Wszystko wydane.
A przy okazji idą routery, drukarki, kamerki, karty wifi, wszystko. Rynek oczywiście zareagował zgodnie z przewidywaniami, choć początkowo wydawało się że używek jest taki ogrom, że nic wielkiego się nie stanie.

Właściwie to nie wiem, czy tu kogoś żałować. Jak spojrzysz jakie telefony ma gównażeria w rękach, gdzie obciachem jest mieć za mniej niż 1k, to powiem że te wydatki błyskawicznie zaowocują wzrostem wiedzy technicznej, informatycznej itp., czyli tym co obecnie rozwija się najszybciej i po czasie może być nazwane skokiem cywilizacyjnym.

Jarson 23.01.2021 17:17

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1442769)
Właściwie to nie wiem, czy tu kogoś żałować. Jak spojrzysz jakie telefony ma gównażeria w rękach, gdzie obciachem jest mieć za mniej niż 1k, to powiem że te wydatki błyskawicznie zaowocują wzrostem wiedzy technicznej, informatycznej itp., czyli tym co obecnie rozwija się najszybciej i po czasie może być nazwane skokiem cywilizacyjnym.

Żałować? Noż qrva, pewnie że nie ;)

Już nawet zostawmy dzieciaki, wiadomo, że u nich jest zawsze owczy pęd za tym co mają inni i trudno ich za to winić. Ale jeśli rozmawiam z dorosłym człowiekiem i on narzeka na brak środków do życia, ale smartfon ma wzięty na abonament "Nie-stać-cię", w promocji "-na-ten-telefon", albo na kredyt gotówkowy na trzy lata (gdzie telefon wystarczy na dwa) to niestety raczej nie będę takiej osoby głaskał po główce.

Oczywiście, że smartfon to użyteczne narzędzie, a wymiana co jakiś czas jest uzasadniona. Natomiast każdy przed zakupem powinien się zastanowić, czy kupuje narzędzie czy symbol statusu. Zasada jest taka - nie kupuje się symboli nie swojego statusu, bo są za drogie dla kupującego... Tak jak Misiozol pisał o zdziwionym kliencie z M5-tką, do którego dotarło, że duży SUV potrzebuje droższych części niż focus.

Obecna pandemia ma mnóstwo przeróżnych aspektów, których nie da się streścić w dwóch słowach, ale jedno jest pewne - przyniesie sporo zmian, głównie jako katalizator. Czy na pewno doświadczamy skokowego rozwoju technicznego i informatycznego - tego nie wiem do końca. Na pewno wiele osób rozwinęło nowe umiejętności choćby w aspekcie e-handlu, z którego korzystamy teraz znacznie częściej (nie sądzę, że my tu na forum, ale piszę ogólnie). Mam na przykład koleżankę, której nigdy, przenigdy bym o to nie podejrzewał, a jakiś czas temu kiedy był problem z kupnem multum rzeczy stacjonarnie poprosiła mnie o zakup paru przedmiotów i przyznała, że nie potrafi robić zakupów przez internet... Praca zdalna również wymusza zaczęcie korzystania z nowych narzędzi, których trzeba się nauczyć. Samo to jednak to nie wiedza techniczna ani informatyczna, a ze słów kolegi - nauczyciela informatyki wnioskuję, że póki co uczniowie jak nie łapali wiele z tego przedmiotu, tak dalej nie łapią. Moje pokolenie zafascynowane komputerami musiało samo kupować, składać, instalować, konfigurować i wreszcie korzystać. Dziś trzeba kupić, niech będzie że czasem jeszcze zainstalować (apkę ze sklepu, nie system przecież) i korzystać - to są gotowce niestety.

loki7777 23.01.2021 16:25

Wlasnie temu ja czaje sie na to E5570 ale 2,5k zl nie dam za cos takiego. Do 2k jeszcze moze(z matryca fhd, 8-16gb ramu, i7(4 rdzenie),reszta mniejsza o to ale w bdb stanie zewnetrznym i bateria ok 2-3h bo nowa trzymala ok 5h) i warto ale za ok 4k mam juz nowe lenovo lub hp o specyjikacji o wiele lepszej niz ten dell z dobra karta graficzna(to mi akurat te lata kolo d***:).

grzeniu 23.01.2021 16:03

To stara prawda, że najlepsze interesy robi się na najgorszym szajsie. Ludzie, niestety, znaleźli się w trudnej sytuacji - nagle ni stąd ni z owąd musieli dzieciakom kupić komputery, załatwić internet itd. Budżety rodzinne napięte do granic, a tu takie wydatki. Wiele rodzin dotąd nie miało w ogóle komputera, bo dotąd był zbytkiem. Teraz wyobraź sobie rodzinę z 3-4 dzieciaków w wieku szkolnym, gdzie każdy nagle wymaga komputera w tym samym czasie. Szkoła, niestety tylko w teorii, może wypożyczyć sprzęt, bo wystarczy się przejść i spytać, czy coś mają. NIC! Wszystko wydane.
A przy okazji idą routery, drukarki, kamerki, karty wifi, wszystko. Rynek oczywiście zareagował zgodnie z przewidywaniami, choć początkowo wydawało się że używek jest taki ogrom, że nic wielkiego się nie stanie.

seku 23.01.2021 15:58

czyli idąc tym wnioskiem mam 16GHz :D

Jarson 23.01.2021 15:20

Problem tkwi w tym, że obecnie bardzo wysokie ceny osiąga używany marketowy szajs z dziadowskimi bateriami, plastikowymi obudowami i zawiasami matrycy, które po roku używania do niczego się nie nadają. Paradoksalnie im wyższa klasa sprzętu, tym mniej zdrożał bo ludzie jak zwykle małą wagę przykładają do jakości, a właśnie same cyferki im w głowach. To tak jak te "procesor 8 GHz" stosowane swojego czasu nagminnie (a i dziś jeszcze) przy opisie CPU (w tym wypadku rzecz jasna chodziłoby o dwurdzeniowy, czterowątkowy słaby CPU o taktowaniu 2 GHz :P)

grzeniu 23.01.2021 14:44

Cytat:

Sytuacja z czasem będzie się poprawiać, ale obawiam się, że ceny i tak nie będą chętnie wracały do normy (norma jest taka, że za kilkuletni sprzęt używany nie płaci się 70% tego, co za nowy o lepszych parametrach).
To tak nie jest, nie do końca tak. Te używki, przynajmniej te od moich chłopaczków, to są poleasingowe biznesowe laptopy. Nie ma porównania do tego nowego szajsu marketowego. Popatrz sobie np. jak stoją nowe Thinkpady Lenovo i po ile chodzą/chodziły używki. Cyferki cyferkami, ale to ma się tak jak wybór aparatu fotograficznego patrząc wyłącznie na mpix matrycy. Moje chłopaczki nie biorą do ręki niczego poza Lenovo, Dellem i HP (i w takiej kolejności) - nie chcą mieć kłopotów.

A drukarki też schodzą, w końcu jakoś trzeba wydrukować plan lekcji :rotfl: Czasem jakieś zadanie czy inny obrazek.

Jarson 23.01.2021 14:21

Od wielu lat ludzie stopniowo przestawiali się na smartfony. Mnie to dziwiło, bo co prawda sam korzystam czasem do oglądania/przeglądania internetu, to zazwyczaj korzystam do tego z komputera. To tak jakby jeść wieczorem jabłko żeby zaoszczędzić na paście do zębów (można, ale to marny substytut na wyjątkowe sytuacje) nie zastanawiając się, że koszt utraty zębów w perspektywie kilku lat jest wyższy niż oszczędność kilkunastu złotych miesięcznie. My nie mamy oczy przystosowanych do wgapiania się w ekran telefonu z odległości 40 cm 10 godzin dziennie.

Sytuacja z czasem będzie się poprawiać, ale obawiam się, że ceny i tak nie będą chętnie wracały do normy (norma jest taka, że za kilkuletni sprzęt używany nie płaci się 70% tego, co za nowy o lepszych parametrach).

Natomiast wzrostu cen drukarek trochę nie rozumiem - przecież wszystko od lat powoli ale systematycznie przechodzi na wersje online, drukujemy coraz mniej faktur, pitów itp, czytamy coraz mniej a jeśli już to ebooków (szczególnie dobrze widać to wśród studentów) to i gdzie przesłanki do wzrostu cen?

loki7777 23.01.2021 12:39

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1442748)
To drukarek tez brakuje ?

Nie, ale ceny o 100% w gore poszly;)

grzeniu 23.01.2021 11:35

Byłem u nich raptem wczoraj. Przy okazji, na odchodnym, zapytałem z głupia frant czy mają może kamerki (w domyśle za parę groszy). Zabił mnie śmiechem - "człowieku, jeszcze rok temu mieliśmy tego całe worki, towar nie do sprzedania, a dziś na wagę złota. Absolutny brak" :rotfl:

misiozol 23.01.2021 11:29

To drukarek tez brakuje ?

loki7777 23.01.2021 11:26

No mi sie nie pali. Moge i rok czekac;)
Ale sytuacja pewnie taka sama jak z drukarkami.

grzeniu 23.01.2021 11:24

Sytuacja w PL nie zmieniła się nic. Ceny chore nadal, używki wymiecione do cna. Chłopaki od których często coś biorę aktualnie nie mają nic, gdzie w czasach sprzed roku na regałach u nich stały tysiące laptopów (w stanie jak nówki). Każda nowa dostawa idzie praktycznie pod wcześniejsze zamówienia.
Mówią mi, że nie widać symptomów uspokojenia i jeśli nie jest się na musiku to nie kupować, tylko czekać... tyle że nikt nie wie jak długo.

loki7777 23.01.2021 11:19

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1442742)
Ja cie stac to bierz nowe, bo zaplacic 60-70% za uzywke nie ma sensu. Nowe to nowe ;)

Wiem. Ale z tego co widze to do 4k czesto hp sie trafiaja a tych to bym unikal.
Wiesz jak to jest tez bym wolal cos dobrego ale za sensowne pieniadze;)
Teraz z L502x jestem zadowolony a po wymianie baterii to juz zupelnie sie sprawdza - ale w nim mam prawie wszystko co dalo sie zmienic od nowosci(poza procesorem bo nie dal by rady w tej obudowie i7) - czyli ram 16gb, 2xssd, zmieniona karta wifi, 2x wymieniany sub, klawiatura podswietlana, matryca fhd.

misiozol 23.01.2021 11:13

Cytat:

Napisany przez loki7777 (Post 1442730)
Moze ciut nie ten temat ale szukam czegos co zastapi Dell'a L502X - cos nowszego od E6530. Dobrze by bylo aby wspieral kompresje wideo - to juz chyba intel robi od 4 generacji. Cos i7 4 rdzenie, 15" FHD. Cos ciekawego na rynku znajde z poleasingowych z della (E6540/E5570?) lub innego producenta. Wyglad mnie nie interesuje ale zeby sie nei grzal jak moj L502X.
I czy cos takiego wciaz ma sens z obencymi(?) cenami 2-2,5k zl? Czy lepiej dolozyc 1-1,5k i szukac cos nowego?

Ja cie stac to bierz nowe, bo zaplacic 60-70% za uzywke nie ma sensu. Nowe to nowe ;)

loki7777 23.01.2021 11:11

Janusze biznesu tez sa. Ale akurat tych modeli, ktore podalem nie widac.
https://www.adverts.ie/laptops/dell-...phics/20101264 tu jest przykladowy sprzed miesiaca - ok 1600zl - na allegro w tej cenie widze sama obudowe;)
Ale tak jak wyzej napsialem nie ma nic wiecej na sprzedaz u mnie w okolicy gdzie np. na allegro jest tego na peczki.
Takie rzeczy jak dysk ssd, naped dvd i w sumie matryca HD ma dla mnie male znaczenie bo wiekszosc moge przelozyc ze starego della(ramu do E5570 nie przeloze, bo moj ma ddr3 a ten juz dd4) a matryce moge wymienic na FHD ale kwestia ceny czy to sie oplaci.

Jarson 23.01.2021 11:02

Nie wiem jak jest teraz, ale jeszcze nie tak dawno, jak wprowadzali nauczanie zdalne, to ceny sprzętu używanego przynajmniej przez jakiś czas powariowały. Ja złożyłem stacjonarkę, która (między innymi dzięki @Seku) wyniosła mnie mniej niż się szykowałem, ale już na przykład znajomy chciał się zaopatrzyć w laptopa i zrezygnował - nowe były zwyczajnie niedostępne od ręki (poza naprawdę drogimi modelami, a to miał być komp do zdalnej), a poleasingowe i inne używane w ciągu dwóch dni podrożały o 100%.

Teraz już jest chyba normalniej ale z tego co wiedzę nadal widać skutki niedoboru urządzeń z drugiej ręki - firmy mniej inwestują, mniej się sprowadza, a i ludzie wciąż potrzebują więcej sprzętu (praca, nauka zdalna - więcej korzystają, to i częściej się psuje, nawet jak już się pozaopatrzali to częściej muszą wymieniać). Do niedawna laptopy traciły na rzecz smartfonów (nie mnie oceniać, sam trochę siedziałem przy smartfonie, ale dla oczu to nie jest szczególnie dobrze), do nauki czy pracy to już jednak mało komu starcza.

W związku z powyższym dziś zakup nowego sprzętu wydaje się być o wiele bardziej warty rozważenia niż jeszcze rok temu. Sam zawsze byłem zwolennikiem kupowania tanio tam, gdzie coś nie zarabia na siebie. Np. jeśli zarabiamy wkrętarką na życie to nie ośmieszamy się i mamy nową markową, a najlepiej w bagażniku zapasową, jeśli skręcamy nią 2x do roku mebel u siebie w domu, to używany Bosh lub tania marketówka i nie tracimy kasy na nic więcej. Ale dziś coraz mniej używanych komputerów to okazje i coraz trudniej realnie coś zaoszczędzić.

Nie wiem tylko Loki, jak jest u Ciebie, mam wrażenie, że w Irl jest sporo mniej Januszy biznesu i sytuacja na rynku przedmiotów używanych może być zgoła odmienna?

loki7777 22.01.2021 23:40

Moze ciut nie ten temat ale szukam czegos co zastapi Dell'a L502X - cos nowszego od E6530. Dobrze by bylo aby wspieral kompresje wideo - to juz chyba intel robi od 4 generacji. Cos i7 4 rdzenie, 15" FHD. Cos ciekawego na rynku znajde z poleasingowych z della (E6540/E5570?) lub innego producenta. Wyglad mnie nie interesuje ale zeby sie nei grzal jak moj L502X.
I czy cos takiego wciaz ma sens z obencymi(?) cenami 2-2,5k zl? Czy lepiej dolozyc 1-1,5k i szukac cos nowego?

seku 17.12.2020 14:47

SPRZEDAM
płyta Główna Gigabyte Z490 VISION G

kupiona 3miesiące temu na morele.net
100% sprawna zaktualizowany BIOS
pracowała z i7-10700T nie był na niej podkręcany procesor
dowód zakupu oryginalne pudełko.

sprzedaję bo wymieniam na Gigabyte W480 VISION D czyli pierwotny bulid bo pojawiła się w Polskiej dystrybucji

cena 730zł + wysyłka kurierem Gratis

DarkSlide97 03.11.2020 13:00

Taa, kolekcjonerzy. Przyznajcie się, sprzedawało się kiedyś pokątnie divixy i gierki na PS2 :rotfl:

seku 03.11.2020 11:42

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1440431)
Ja mam ~20-30szt ciezko mi powiedziec bo czesc poszla na recykling :D

:rotfl: to nie pamiętam kiedy miałem :-)

20szt. to będę miał samego Pioniera x12 :-)

misiozol 03.11.2020 11:06

Ja mam ~20-30szt ciezko mi powiedziec bo czesc poszla na recykling :D

seku 02.11.2020 21:35

grzeniu

dobrze powiedziane

może załapie się w TOP 3 u Nas

grzeniu 02.11.2020 21:17

Ty się spytaj ile nagrywarek ma czary2mary. Tylko żebyś szczęki nie musiał długo szukać :rotfl:

Jarson 02.11.2020 20:39

Do oddania? ;) Biorę, płacę za przesyłkę i jeszcze na piwo dorzucam :D

Właśnie przygotowuję się na ewentualność całkowitego lockdownu i wprowadzeniu nauki zdalnej w młodszych klasach i chcę skonstruować prostą, biurowo-zoomową stację roboczą i wobec tego ustawiam się w kolejce chętnych ;)

seku 02.11.2020 20:32

DarkSlide97 :taktak:

nie kolekcjoner hobbysta

10 nagrywarek :) to nie pamiętam ile miałem bardziej na kilogramy bym to liczył.

ostatni natywny kontroler IDE był na INTELU 1st gen. właśnie X58 tylko robię zmianę bo i7 - 950 to grzejnik TDP 130w.

mam do oddania MBO Gigabyte GA-N680SLI-DQ6 z prockiem do wyboru Q6600 E8400 E7100 E6300 E5200 itp. itp. 4x 1gb ramu lub 4x2gb co kto woli

fajna stacja pod 12nagrywarek :)

jak podpinam mam kontroler PCIe x1 na chipie Marvell 2x SATA i 1xIDE
Adapter IDE--->SATA

DarkSlide97 02.11.2020 20:18

Cytat:

Tyle, że jeśli chcesz mieć monitor CRT, to będziesz niepotrzebnie męczył oczy. Sam posiadam do dziś dnia - oczywiście nieużywany aktualnie - 21" Eizo o niegdyś zdumiewającej rozdzielczości 2048 x 1536, ale nie podłączyłbym go w żadnym innym przypadku poza zniszczeniem wszystkich LCD na świecie przez kosmitów :P
Klawiaturę czy myszkę to dość łatwo kupić, taką retro. Na bazarku ostatnio widziałem całe wiadra tego, przywiezione z Niemiec zapewne. Tylko kwestia tego czy działa :>

Mi CRT oczu nie męczy. Mamy w domu jeszcze kineskopowy TV, nierzadko siedzę i oglądam film po dwie-trzy godziny i prędzej się znudzę długością filmu niż zaczną mnie oczy boleć. Może to kwestia przyzwyczajenia, bo od dzieciaka mieliśmy w domu tylko TV CRT. Za to głowa mnie boli jak muszę się wpatrywać długo w ekran smartfona, szczególnie czytając tekst drobną czcionką.

PS Jak nie musisz to nie pozbywaj się tego Eizo, jeśli nie jest Ci potrzebny to jest szansa że kiedyś go odkupię, bo chciałbym właśnie wypasiony monitor kineskopowy do tego projektu ;)

@seku z ciekawości - jak podłączasz nagrywarki IDE do płyty pod Intela 10gen? Raczej nie montują już takiego złącza w nowych płytach.

A, i skąd Ci się aż 10 nagrywarek nazbierało? Robiłeś kiedyś w branży kopiarskiej czy coś? xD

seku 02.11.2020 20:06

DarkSlide97

te obudowy Chiefteca to pancerne Ja ważę około 85kg. i nie raz na nią stawałem spróbuj tego z nowymi ciekawe co się stanie.

same obudowy robią za półki stert dokumentów w trakcie dnia :)

w Czarnej mam Intela 10th wszystkie LEDY-off

6x czarnych nagrywarek. 4x SATA i 2x IDE

w beżowej Biege mam C2Q6600 i tak samo 4x nagrywarki SATA i 2x IDE

ale będzie zmiana zdobyłem Xeon L5640 i zastąpi i7-950 1st gen. który wyląduje w Gigabyte X58A-UD7 v2.0

mam ostatnimi czasy HALO na punkcie kompromisu wydajności do zużycia energii :-) i ciszy całkowitej 0db.

GPU- OEM HP brandowany przez MSI GT710 2gb wyświetla 1440p po HDMI

Jarson 02.11.2020 19:51

Jest to jakiś pomysł, ale konsekwentnie musiałbyś się zaopatrzeć w retro biurko, fotel, klawiaturę i mysz - wówczas miałoby to sens. Oczywiście wszystko w dobrym stanie, a to może wcale nie być takie łatwe.

Tyle, że jeśli chcesz mieć monitor CRT, to będziesz niepotrzebnie męczył oczy. Sam posiadam do dziś dnia - oczywiście nieużywany aktualnie - 21" Eizo o niegdyś zdumiewającej rozdzielczości 2048 x 1536, ale nie podłączyłbym go w żadnym innym przypadku poza zniszczeniem wszystkich LCD na świecie przez kosmitów :P

DarkSlide97 02.11.2020 19:32

Cytat:

Napisany przez seku (Post 1440346)
obecnie tylko rynek wtórny OLX ja mam Model BRAVO czarna kupiłem osobiście jako nowa w 2008r.

jakieś 5lat temu dokupiłem właśnie z OLX w stanie idealnym identyczna tylko beżowa taka sama też w stanie idealnym wraz ze stickerem WIN XP :-)

A myślałem że masz taką:
https://c1.neweggimages.com/ProductI...125-009-01.JPG

Chciałbym ją mieć do mojego projektu retroPC, wygląda jak pro stacja robocza. Fajne są też obudowy od starych Macintoshy Quadra.

W ogóle mam wrażenie że komputery kiedyś wyglądały jakoś... normalniej.

Taka maszyna w mlecznobiałej obudowie z wielkim i ciężkim monitorem CRT, przed którą się zasiadało z kubkiem herbaty/kakao/kawy i grało w Diablo czy Gothica. Teraz wszystko musi się świecić jak psu jajca, jakieś RGB powymyślali i wszystko takie zimne, stalowo/szklane. Kiedyś to było, nie to co teraz! :taktak:

joujoujou 02.11.2020 15:50

Podklej se cuś. :szczerb:

:mruga:

andrzejj9 02.11.2020 15:00

Cytat:

Napisany przez nimal (Post 1440338)
Spokojnie, ale żeby się nie ślizgał nakleilbym jakieś gumki, np kropki przezroczyste używane przy meblach, żeby nie ślizgał się po gładkim metalu
Albo od razu kupił wersję z gumowymi podkładkami (linki w opisie filmu)

A to muszę spróbować. Ja w ogóle lubię laptopy z podniesionym tyłem. Żałuję, że tutaj nie ma większej baterii, która tak go podnosi.

seku 31.10.2020 08:33

obecnie tylko rynek wtórny OLX ja mam Model BRAVO czarna kupiłem osobiście jako nowa w 2008r.

jakieś 5lat temu dokupiłem właśnie z OLX w stanie idealnym identyczna tylko beżowa taka sama też w stanie idealnym wraz ze stickerem WIN XP :-)

Cytat:

Napisany przez DarkSlide97 (Post 1440344)
Fajną masz tą obudowę, pytanie gdzie sobie taką sprawić :>

DarkSlide97 31.10.2020 08:12

Cytat:

tak to wygląda
komp odpalony od 6.00 w pokoju mam 20stopni
obudowa CHIEFTEC big tower.
Fajną masz tą obudowę, pytanie gdzie sobie taką sprawić :>

nimal 31.10.2020 02:26

Spokojnie, ale żeby się nie ślizgał nakleilbym jakieś gumki, np kropki przezroczyste używane przy meblach, żeby nie ślizgał się po gładkim metalu
Albo od razu kupił wersję z gumowymi podkładkami (linki w opisie filmu)

andrzejj9 30.10.2020 19:17

Co do stacji to ja używałem podobną właśnie Baseusa - bardzo podoba mi się ta firma. Jak na chińszczyznę (czy ogólnie sprzęt) są dobrej jakości.

Ta, którą rozpakowujesz - myślisz, że można by na niej podstawić (podłożyć pod tył noteboka) 3kg notebooka?

seku 29.10.2020 12:48

Ilość załączników: 1
aida w ostatniej wersji udostępniła wsparcie dla Z490

tak to wygląda
komp odpalony od 6.00 w pokoju mam 20stopni
obudowa CHIEFTEC big tower.

Załącznik 165409

nimal 29.10.2020 08:23

ta konkretnie około 3 tygodni
raczej nie widze mozeliwosci, zeby cos tu moglo sie popsuc
do poprzedniego kompa mialem dwie "stacje" na usb 3 typu A i nic w uzytkowaniu nie zmienilo sie na przestrzeni lat (obie mam nadal, jedna jest na stale podpieta do miboxa obecnie)
mam tez w robocie taka wielka stacjonarna do HP EliteBooka - ma 7 lat i bangla

- Deckard - 29.10.2020 07:38

Mogę wiedzieć jak długo użytkujesz stacje ,że stwierdzasz 'Wysoka jakość za małe pieniądze'?

nimal 28.10.2020 20:06

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1439847)
To pierwsze fajna sprawa. Kiedyś komuś w rodzinie coś podobnego kupiłem. W sumie jak będę w IKEI to sobie sprawdzę. Zawsze to jakiejś pracy na łóżku czy coś może się przydać.

Z tych pozostałych miałem to drugie, ale to z kolei w ogóle mi sie nie sprawdzało. Takie duże, twarde i toporne.

Ja z kolei sprawiłem sobie do ultrabooka coś takiego - swoją droga pierwsza i na razie jedyna rzecz, jaką na kickstarterze kupiłem:

MOFT Laptop Stand
https://www.moft.us
(teraz widzę mają też inne wersje).

Mam to przyklejone na spodzie i muszę przyznać, że fajnie się sprawdza. Zawsze jest przy laptopie, praktycznie w ogóle nie zwiększa wagi, a umożliwia podniesienie w kilku płaszczyznach.

popelnilem maly filmik a propos stacji dokujacych na usb-c
https://youtu.be/Fg8DcUzAD84
@andrzejj9 daj znac jakby co
dzis przynislem moja zabawke do roboty by pokazac (po ukazaniu sie filmu na yt) i wbudzila generalny zachwyt
za takie pieniadze mozna naprawde cos wyrwac

scalak77 24.10.2020 22:33

Sam mam i5 6600T dla potrzeb już był za słaby i czeka na inną płytę i pójdzie synowi do komputera. Bardzo fajna jednostka a duże możliwości. Obecnie i7 6700k czekan a Z270 i lekkie podkręcenie, a 6600T dostanie B250.

Mam pamięci 2x8GB i tak się zastanawiałem ale procek się nie sprzeda za dobre pieniądze a dokładanie do nowej jednostki mija się z celem z szczególnie do 6600t dojdzie GTX750 i będzie wystarczający do podstawowych programów i Minecraft aż nadto.

seku 22.10.2020 09:45

co mogę powiedzieć po tygodniu

procesor serii "T" daje rady przy czym praktycznie nie wydziela ciepła i pobiera 1/3 energii z tego co zwykłe modele

zestaw 100% pasywny

nie wiem na ile miarodajne jest dziś Diablo 3 ale po 3h. grania maiłem 50stopni

jedyny minus to temp. się wytraca dość długo do tych 35-40 potrzebowało potem około godziny

co mogę dodać 32GB RAM do zastosowań biurowych i do gier to przesada no ale wyszło jak wyszło

płyta Gigabyte Z490 Vision G stabilna solidna ma 0,5cm płaskowniki aluminim do chłodzenia dysków M.2
jeśli ktoś używa SPDiF to nie posiada zintegrowany układ Audio

reszta podzespołów standard można powiedzieć Polecam

andrzejj9 19.10.2020 17:36

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1440016)
Najbardziej prawdopodobne jest, że słyszysz pracę kondensatorów w układzie zasilania SSD. Kondensatory mogą wydawać ciche odgłosy podczas ładowania/rozładowywania.

A to by miało sens, bo naprawdę mam wrażenie, że słychać to w momencie pracy dysku (otwarcie folderu, przenoszenie pliku itp. )

superrrmario 18.10.2020 19:37

Ale gadacie. Prąd płynie to szumi na meandrach!

Jarson 18.10.2020 16:44

Najbardziej prawdopodobne jest, że słyszysz pracę kondensatorów w układzie zasilania SSD. Kondensatory mogą wydawać ciche odgłosy podczas ładowania/rozładowywania.

andrzejj9 18.10.2020 13:14

Cytat:

Napisany przez Arepo (Post 1439998)
Domyślam się, że jeśli te "piski" są różnych częstotliwości, mogą przypominać chrobotanie w zależności od kombinacji ich odtwarzania.

Najlepiej byłoby wyjąć dysk i przyłożyć do niego ucho lub nawet mikrofon i nagrać co się tam dzieje, ale skoro Ci to nie przeszkadza to szkoda zachodu, bo i tak się tego nie zmieni.

To na pewno nie kwestia dysku - w sensie tego konkretnego dysku, bo w nowym laptopie słyszę dokładnie to samo. A w sumie.. tam jest chyba PCIe więc już w ogóle odpada.

W sumie ultrabook Huawei (Matebook Pro) jest jedynym, gdzie nic takiego nie slysze.

Arepo 17.10.2020 21:32

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1439994)
Tak, tylko ja bym tego nie okreśłił jako pisk - bardziej jako takie 'chrobotanie'. Kurde.. no dokładnie jak praca talerzowego dysku twardego, tylko trochę cichsza. Nie mam pojęcia, co to jest, a i nie bardzo jest się kogoś zapytać, bo większość osób tego nie słyszy (naprawdę mam cholernie czuły słuch..). Dlatego przestałem się przejmować.

Domyślam się, że jeśli te "piski" są różnych częstotliwości, mogą przypominać chrobotanie w zależności od kombinacji ich odtwarzania.

Najlepiej byłoby wyjąć dysk i przyłożyć do niego ucho lub nawet mikrofon i nagrać co się tam dzieje, ale skoro Ci to nie przeszkadza to szkoda zachodu, bo i tak się tego nie zmieni.

DarkSlide97 17.10.2020 21:24

Bo E8400 to dobry procesor jest i kręci się ładnie. Sam korzystałem z niego jeszcze w 2014/2015 roku i sprawdzał się. Dzisiaj mam zresztą bieda-retro komputer na XP z Core 2 Duo właśnie. U mnie w domu wala się tyle części komputerowych że brat złożył sobie kompa i starczyło jeszcze dla mnie :P

andrzejj9 17.10.2020 20:27

Cytat:

Napisany przez DarkSlide97 (Post 1439986)
Jakie macie mocarne maszyny. Tymczasem ja siedzę nadal na starym i5, ale jak tylko przejdę na full etat w robocie to pewnie odłożę kasę i poskładam coś nowego z prockiem 8/16 i 32GB RAM :>

Ja czasami kręcę dla samego numerka, żeby był bardziej "okrągły". Jak miałem C2D 2,80Ghz to musiałem go wykręcić na 3Ghz, pewnie nic to nie dało ale numerek ładniejszy xD

Ja do tej pory miałem laptopa około 10 letniego. i7 (chyba pierwszej generacji), 4GB ramu. I gdyby nie trafiła mi się okazja na ten nowy używałbym dalej. Dobrze konfigurowany dusił się w zasadzie tylko przy większej obróbce w photoshopie (mockupy i takie sprawy). Poza tym dla mnie ideał.

Mam w domu stacjonarnego e8400.. (trzymam tylko dlatego, że mam tam program pocztowy, z którego nie jestem w stanie przenieść nigdzie maili..) - i kurde.. poza oczywiście grami, tam również trudno mi na cokolwiek narzekać..

andrzejj9 17.10.2020 20:25

Cytat:

Napisany przez Arepo (Post 1439951)
Dysk SSD jak najbardziej może piszczeć, wystarczy wpisać w goglach SSD piszczy ;) Miałem nawet jeden taki dysk (już nie pamiętam który), ale było słychać minimalny pisk, a wyraźnie dopiero po przyłożeniu do niego ucha. Ponoć to jakieś dławiki w układach zasilania, problem występuje i to dość często.

Tak, tylko ja bym tego nie okreśłił jako pisk - bardziej jako takie 'chrobotanie'. Kurde.. no dokładnie jak praca talerzowego dysku twardego, tylko trochę cichsza. Nie mam pojęcia, co to jest, a i nie bardzo jest się kogoś zapytać, bo większość osób tego nie słyszy (naprawdę mam cholernie czuły słuch..). Dlatego przestałem się przejmować.

Arepo 17.10.2020 19:44

Jakiś czas temu zastanawiałem się, jak wykorzystać swojego starego Netbooka, Samsunga N150. Wymyśliłem, że dokupię mu DAC'a oraz spory pendrive i zrobię z niego stację do odtwarzania muzyki z plików bezstratnych. Wybrałem DAC na USB - Audioquest Dragonfly Black, który zaskoczył mnie pozytywnie jakością brzmienia.

Z czasem musiałem dokupić też nową baterię i zasilacz, bo stare już niedomagały, ale i tak wyszło naprawdę tanio (Dragonfly obecnie jest o wiele droższy niż jak go kupowałem) i słucham sobie z niego muzyki w świetnej jakości dość regularnie.

System robi też za źródło dźwięku do nagrywania kaset, bo zacząłem do nich wracać i bardzo mi się to podoba. Kiedyś pisałem na forum, że winyle wróciły, a kasety nie mają szans na powrót. Pomyliłem się, sam złapałem znowu po tylu latach bakcyla i działam na starych deck'ach. Zresztą widać co się dzieje na aukcjach, ile jest nowych i starych kaset i jak się one sprzedają.

seku 17.10.2020 19:23

każdy ma swoje HALO ja od zawsze mam zew. kartę dźwiękowa i były to SB wielokrotnie przepinałem się na Realtek bo coś... robiłem i ten dźwięk był taki płytki dla Mnie. Np. Ja używam do pracy i słuchania YT i odgłosów z kompa Creative Pueble v2. dlaczego bo nie potrzebują zew. zasilania słuchawki mam Razer Nari ale używam po Jacku . a do słuchania muzyki tylko stereo mam Aplituner Pioneera VSX1016V + głośniki made in China ale dość duże bo 1,5m x 0,25 ,045 i wagi każda ponad 20kg. więc ma co grać

DarkSlide97 17.10.2020 18:54

Opłaca się taką drogą kartę kupować? Co jakiś czas składam sobie "na sucho" zestaw i owa AE-5 dość mocno podbija cenę, naprawdę jakość jest warta zapłacenia tyle?
Nie wiem czy za mało, będę robił sporo w Photoshopie + montaż filmów FullHD/4K. Dodatkowy RAM się zawsze przyda :)

seku 17.10.2020 18:54

DarkSlide97 32GB to lekka przesada... do gier czy użytku domowego czy jak u Mnie mikro biura mikro firmy. dlaczego mam 32GB bo to najmniejsza ilość w G.Skill Royal Z w 3200mhz.

seku 17.10.2020 18:51

Arepo mam 2gi zestaw aktywny C2Q6600 X48 MBO 4GBram i GF710GT do wyświetlania 1440p i tak samo daje rady ze wszystkim do czego potrzebuje zmiany Hardware są wymuszane różnych powodów.

ale tak czy owak SB AE 5 Plus to krok do przodu jaki zrobiłem po XFi

DarkSlide97 17.10.2020 18:50

Jakie macie mocarne maszyny. Tymczasem ja siedzę nadal na starym i5, ale jak tylko przejdę na full etat w robocie to pewnie odłożę kasę i poskładam coś nowego z prockiem 8/16 i 32GB RAM :>
Cytat:

przesiadałem się z i7 7700K i przez 2,5 roku go nie podkręcałem
Ja czasami kręcę dla samego numerka, żeby był bardziej "okrągły". Jak miałem C2D 2,80Ghz to musiałem go wykręcić na 3Ghz, pewnie nic to nie dało ale numerek ładniejszy xD

Arepo 17.10.2020 16:55

Patrząc na ceny tych procesorów, cieszę się że nie mam potrzeby zmieniać sprzętu, mam i5-5250U w moim NUC-u i nic mocniejszego nie potrzebuję. Naturalnie nie gram w gry, za to cały komputer jest mniejszy niż radiator na procesor i żadnych problemów z grzaniem, hałasem, gabarytami i gotówką po zakupie ;)

seku 17.10.2020 15:22

około 60% wydajniejszy :)

Ja tam jestem zadowolony Mam co sobie zaplanowałem :)

- Deckard - 17.10.2020 15:03

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez seku (Post 1439978)
DarkSlide97
jak wyjdzie Diablo 4 to jak dokupię RTX3xxx to na pewno da rady. na moim procku

Jestem ciekaw kiedy będzie dostępny dla ogółu , wróble ćwierkają ,że w granicach lutego 2021r będą spływać zamówienia z dnia premiery.. ale co tam wróble wiedzą

z i9 10900k jest podobnie ,to co zostało do kupienia drożeje - zobaczymy jaka cena będzie przed świętami

Cytat:

Napisany przez seku (Post 1439978)
- Deckard -

zrób Cinebencha R20 ile dostaniesz pkt.

Cytat:

Napisany przez seku (Post 1439981)
około 60% wydajniejszy :)

Ja tam jestem zadowolony Mam co sobie zaplanowałem :)

Też jestem, lekki niesmak z powodu trudnej dostępności zasilacza BQ titanum/platunum i procka i9-10900k ale jest bardzo dobrze .

Jeszcze RTX3080 odbiorę i będzie tak jak napisałeś do Diablo4 .W przyszłym roku chyba magazyny - hddki wymienię bo się już swoje nakręciły

seku 17.10.2020 14:45

DarkSlide97

bo to wersja "T" z obniżonym taktowaniem i z TDP 35w. obstawiam z bardzo dobrego krzemu :)

podkręcać się da tylko "K" kupując go wiedziałem co chce osiągnąć

zamieszałem kupić MBO Gigabyte W480 Vision D ale w EU nie dostępne.

przesiadałem się z i7 7700K i przez 2,5 roku go nie podkręcałem

miałem 4/8 rdzenie/wątki a mam 8/16

przepaść kolosalna pomimo taktowania bazowego 2GHZ.

Ja gram w gry które pamiętają Core2Duo E6750 i GTX280

jak wyjdzie Diablo 4 to jak dokupię RTX3xxx to na pewno da rady. na moim procku

myślałem nad i9-10900T był droższy o 300zł ale tu raczej nie cena miała znaczenie a tylko dodatkowe 2 rdzenie i bazowy zegar 1,9ghz.

stwierdziłem nie ma sensu.

- Deckard -

zrób Cinebencha R20 ile dostaniesz pkt.

misiozol 17.10.2020 11:20

Moc = cieplo, policz ile obecne procki maja to zrozumiesz, i topowy to on nie jest bo flagowiec to i9-10900K ;)

DarkSlide97 17.10.2020 08:55

Cytat:

Napisany przez seku (Post 1439923)
ma 2ghz bazowo

Zastanawiam się czemu dali tak małą częstotliwość do procesora, można rzec topowego. On jest jakoś inaczej zbudowany? Będziesz go podkręcał?

- Deckard - 17.10.2020 08:13

Cytat:

Napisany przez Arepo (Post 1439496)
Ten radiator wygląda przerażająco, faktycznie wydaje się, że może uszkodzić płytę główną ;)

Zawsze coś gdzieś hałasuje, jeszcze zasilacz, grafika, napędy też świszczą, a jak nie to grzejnik słychać w zimie, bo pyka gdy się nagrzewa.

Ogólnie gratuluję, sprzęt nieziemski :)

Witam
Tez jestem po zmianie sprzętu,również zdecydowałem się na na Dark Rock 4 Pro.
Radiator jest ogromny ale ma bardzo dobre mocowanie a zarazem łatwe w montażu.
Wszystko jest bardzo stabilne :spoko:

i9-10850k przy pracach biurowych 34-37C i cisza. Polecam osobom ceniącym cisze.

Arepo 16.10.2020 20:37

Dysk SSD jak najbardziej może piszczeć, wystarczy wpisać w goglach SSD piszczy ;) Miałem nawet jeden taki dysk (już nie pamiętam który), ale było słychać minimalny pisk, a wyraźnie dopiero po przyłożeniu do niego ucha. Ponoć to jakieś dławiki w układach zasilania, problem występuje i to dość często.

seku 16.10.2020 20:15

ciężko mi powiedzieć bo laptopa nie używam... ale w stacjonarce piszczą często GPU
pomimo że większość ma tryb pół pasywny w Turingach szczególnie pierwszych wersjach nie SUPER taka przypadłość była. Moj GTX1650 SUPER też piszczał min. ale było słychać w nocy

andrzejj9 16.10.2020 20:04

To nawet nie chodzi o piszczenie. Ja przy pracy procesora czy dysku słyszę.. właśnie coś jak pracę dysku - tylko, że to SSD więc ruchomym części nie ma. Nie mam pojęcia, co to jest - jakieś zmiany napięcia czy coś (strzał absolutnie w ciemno), ale ja to słyszę praktycznie w każdym laptopie.

seku 16.10.2020 11:17

cewki z poprzednim Z270 piszczały właśnie w nocy

andrzejj9 16.10.2020 07:51

A ok, nie zwróciłem uwagi, że pasywnie.

To w porządku, chociaż tak jak jestem dużym zwolennikiem ciszy, tak też nie bawią mnie skrajności - jeśli coś jest niesłyszalne w dzień, a słyszalne lekko w nocy (ja jednak mam bardzo wraźliwy słuch - nawet w momencie jak w laptopie nie pracuje wentylator słyszę pracę jakiś podzespołów - nie wiem czy to cewki czy coś, ale słyszę) to bez przesady. To jest ok. Zwłaszcza, że obudowa komputera stacjonarnego nie stoi zwykle bezpośrednio przy użytkowniku jak w laptopie.

seku 15.10.2020 22:20

ma 2ghz bazowo

Cytat:

Napisany przez DarkSlide97 (Post 1439918)
To jest błąd czy ten procesor ma rzeczywiście 2Ghz?

DarkSlide97 15.10.2020 20:19

To jest błąd czy ten procesor ma rzeczywiście 2Ghz?

seku 15.10.2020 18:39

40 stopni ma podczas instalacji systemu instalacji sterowników itp itp.

w IDLE spada do 35

podczas testu Cinebench dobijało do 57

co ma udowodnić nie spotkałem nikogo kto w stacjonarce miał procka "T"
w całkowicie pasywnym systemie który wydaje 0db

takie hobby i ciekawość z mojej strony

andrzejj9 ja mam do dziś 12 napędów optycznych zawsze podpiętych w dwóch identycznych obudowach.

laptopa odpalam jak musze mam wiekowego HP 6440b

a na co dzień 27" już mam za mało i zastanawiam się na 32"

andrzejj9 15.10.2020 16:23

Tylko nie bardzo wiem, co to ma udowodnić? Że w obudowie tak na oko 20 krotnie większej od laptopa będzie niższa temperatura? No raczej bym się tego spodziewał :P

No i te 40 stopni to zaraz po włączeniu czy pod dużym obciążeniem? W tym drugim przypadku nieźle, w pierwszym.. żadna rewelacja.

seku 15.10.2020 15:42

Ilość załączników: 3
odpalone tak pierwsze screen

świeżo po instalacji Win10 Pro v.2004

trochę się zagrzał Samsung :)

cały zestaw pasywny obudowa Chieftec Big Tower

Załącznik 164801

Załącznik 164802

Załącznik 164803

andrzejj9 14.10.2020 17:33

A właśnie - coś takiego też kiedyś widziałem. Co prawda do maca, bo bez tego i okastrowaniu ze wszystkich portów nie wiem jak bez tego można tych komputerów używać do pracy, ale może i tu się nada. Co prawda przy wadze tego komputera i tym grzaniu od spodu, to się pewnie spali, ale za dwie stówy mogę spróbowac :)

nimal 14.10.2020 13:06

andrzejj9 - sa takie docki na USB-C wlasnie do umieszczania pod lapkiem
np. taki https://s.click.aliexpress.com/e/_eLnHiX drozszy ale juz markowy

mozna tez taniej np. taki https://s.click.aliexpress.com/e/_eLYQ5Z - ten mam ja (konkretnie wersje 1911) ale on nie ma gumek na gornej czesci obudowy (wystarczy te male kropki przezroczyste nakleic ak na meble, zeby bylo i praktycznie i estetycznie)
i wtedy podniosa tyl lapka ;)

misiozol 14.10.2020 12:09

Nie o to mi chodzilo ale o podstawke, nie po to kupujesz laptopa zeby robil na podstawce, to cos jest nie tak z laptopem dla mnie to jest poroniony pomysl, co zrobisz jak bedzie procek lecial na 100% i grafika na 100% bo bedzie robil za stacjonarke, cos tam jest nie tak i trzeba dojsc co albo chlodzenie jest nieadekwatne do procesora (wada fabryczna moze warto sie zastanowic nad zwrotem) albo brak przeplywu energi cieplnej na radiator i odnosisz wrazenie ze sie grzeje nadmiernie, jedyne co pomoze to jak pisalem post wczesniej, a wszystkiego typu wnalazki podkladkowe pod laptopa to paracetamol na parcha bo nie tu tkwi problem!

andrzejj9 14.10.2020 08:46

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1439851)
Jak dla mnie to wszystko z doopy, laptop nie do tego sluzy zeby robil za stacjonarke i stal na jakis podstawkach, wez wymien paste na liquid metal i ewentualnie zmoduj bios na mniejsze temperatury ;)

Dlaczego nie do tego służy? 95% czasu używam laptopa ("stacjonarego") na jednym biurku, czasami przeniosę w inne miejsce, ale też na jakiś stół czy biurko. Do mobilności mam ultrabooka.

Myślałem o stacjonarce, ale jest to duże, wcale już niekoniecznie dużo bardziej wydajne, jednak całkowicie przywiązujące do miejsca (nawet jeśli u mnie chodzi o te 5% - ale jednak możliwość jest), plus ja korzystam z dwóch monitorów (w przypadku laptopa - laptop + drugi monitor), więc musiałbym dokupić kolejny. Generalnie nie ma u mnie specjalnej przewagi przy stacjonarce.

seku 13.10.2020 22:09

@misiozol

popieram :)

misiozol 13.10.2020 20:05

Jak dla mnie to wszystko z doopy, laptop nie do tego sluzy zeby robil za stacjonarke i stal na jakis podstawkach, wez wymien paste na liquid metal i ewentualnie zmoduj bios na mniejsze temperatury ;)

andrzejj9 13.10.2020 13:25

To pierwsze fajna sprawa. Kiedyś komuś w rodzinie coś podobnego kupiłem. W sumie jak będę w IKEI to sobie sprawdzę. Zawsze to jakiejś pracy na łóżku czy coś może się przydać.

Z tych pozostałych miałem to drugie, ale to z kolei w ogóle mi sie nie sprawdzało. Takie duże, twarde i toporne.

Ja z kolei sprawiłem sobie do ultrabooka coś takiego - swoją droga pierwsza i na razie jedyna rzecz, jaką na kickstarterze kupiłem:

MOFT Laptop Stand
https://www.moft.us
(teraz widzę mają też inne wersje).

Mam to przyklejone na spodzie i muszę przyznać, że fajnie się sprawdza. Zawsze jest przy laptopie, praktycznie w ogóle nie zwiększa wagi, a umożliwia podniesienie w kilku płaszczyznach.

nimal 13.10.2020 10:47

andrzejj9 gdybys byl zainteresowany podkladkami
https://www.ikea.com/pl/pl/p/byllan-...ialy-70403512/
taka do pracy na kolanach - mam starsza wersje (rozni sie kolorem) i jest super
niestety przy 17-calach bedzie bardzo malo miejsca na myszke obok, chyba ze uzywasz gladzika

a na biurko tylko do oddalenia lapka od biurka (lub po odwroceniu do postawienia telefonu/tabletu/monitora mobilnego):
  1. mala wersja - https://www.ikea.com/pl/pl/p/isberge...ialy-20302596/
  2. duza wersja - https://www.ikea.com/pl/pl/p/braeda-...arny-60150176/

andrzejj9 13.10.2020 10:41

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1439839)
Specyfikację faktycznie ma bardzo dobrą. Szkoda że poskąpili na dobre chłodzenie i porządnego docka. :kreci_gl:

No właśnie ja im dłużej go używam, tym bardziej skłaniam się ku temu, że chłodzenie jest naprawdę dobrze zrobione. Nie wiem, czy ogólnie da się sensownie taką konfigurację w laptopie schłodzić, czy jest to fizycznie niewykonalne, ale tu przynajmniej kultura pracy i komfort użytkowania jest na naprawdę wysokim poziomie. Jak udało się zrobić to, że pod maksymalnym obciążeniem góra laptopa jest praktycznie chłodna, a nagrzewa się część, która w żaden sposób nie powoduje dyskomfortu (chyba, że trzymając laptopa na kolanach, ale to jest stacja robocza - nie takie zastosowanie) - ale dokładnie tak to powinno działać. Plus kultura pracy chłodzenia w ogóle, a w szczególności jego charakterystyka dźwięku pod dużym obciażeniem to też bardzo duży plus.
Nie znoszę hałasu w żadnej postaci, ale ten.. w zasadzie mi nie przeszkadza (mowa o tym najgłośniejszym, bo cichszy w ogóle).

joujoujou 13.10.2020 09:36

Zależy co komu potrzebne i co komu wygodne. :fiu:

nimal 13.10.2020 09:11

a propos stacji dokujacych
w robocie mam taka dedykowana, podpinana pod slot na spodzie lapka i lekko go podnoszaca - dokladnie to co opisal joujoujou
a w domu przy prywatnym kompie taka na usb-c
i szczerze to wygodniejsza jest ta na usb-c - mniejsza wiec mozna zabrac ze soba, dostep do portow w razie czego, ladowanie przepuszcza przez usb-c wiec wpinana jednym kabelkiem a w razie wymiany lapka albo checi podlaczenia np. kompa mojej zony tez wspolpracuje tak samo jak z moim

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:57.