Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Składamy nowy komputer. Proszę o zatwierdzenie podzespołów :) (https://forum.cdrinfo.pl/f113/skladamy-nowy-komputer-prosze-o-zatwierdzenie-podzespolow-76783/)

- Deckard - 28.04.2015 22:59

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1322954)
W tej cenie do pracy biurowej raczej skupiałbym się na nieco większym wyświetlaczu i byle jakich podzespołach niż nieco lepszych bebechach. Do biura wiele nie potrzeba, a o oczy warto dbać.

To zaproponujcie coś sensownego do 1500, bo maj się zbliża i muszę w koszta coś wrzucić

Jarson 28.04.2015 13:22

W tej cenie do pracy biurowej raczej skupiałbym się na nieco większym wyświetlaczu i byle jakich podzespołach niż nieco lepszych bebechach. Do biura wiele nie potrzeba, a o oczy warto dbać.

- Deckard - 28.04.2015 11:07

Witam, potrzebuje laptoka do 1500 do pracy biurowej.
Może ktoś coś doradzić >??

P.s Mam da dni na zakup z fakturą :szczerb:

mgit 12.04.2015 14:41

To tak jak z MAC, ktoś kto ma MAC też nie używa polskich znaków... - W Windows przecież się nie da nacisnąć logo Windows + spacje co by wybrać język polski :P

To tyle zachodu przecież...

revolver0 11.04.2015 23:19

Cytat:

Napisany przez DarkSlide97 (Post 1321047)
//sorry za brak polskich znakow - siedze u ziomka na laptopie, a on ma angielskiego Windowsa :rotfl:

Na forum można pisać bez ogonków, chyba że regulamin uległ zmianie. Można dodać polską klawiaturę i pisownie czy jak to tam się nazywało.

mgit 11.04.2015 20:02

Cytat:

Napisany przez DarkSlide97 (Post 1321047)
Zalezy czy mlodemu ojciec dolozy, jak tak to kupujemy lepszy monitor i moze karte.

2500k gorszy od tego Pentiuma? Wydawalo mi sie ze odwrotnie ale jak pisalem ja sie troche mniej znam wiec ufam Wam ;)

Dysk sie kupi na gieldzie, tak samo jak DVD (tam sa dyski 500GB po 120-150zl z gw). Reszte przez neta.

//sorry za brak polskich znakow - siedze u ziomka na laptopie, a on ma angielskiego Windowsa :rotfl:

Żeby był lepszy, musiałbyś mieć inną płytę główna, inne pamięci, inny zasilacz, i dysk...

Myślisz że jak włożysz silnik od ferrari do FIATA 126p to będzie ferrari? Komponenty są od siebie zależne. Nawet jak byś kupił i7 to jak reszta słaba to nie wykorzystasz jej potencjału. Dla tego taka propozycja zestawu a nie inna. Biorąc pod uwagę cenę jaką chcesz przeznaczyć wybierając takowy zestaw wykorzystasz go najlepiej w przeciwieństwie jak byś brał i7 a resztę chłam.

Jarson 11.04.2015 19:58

A ja mam amerykańskiego Windowsa. Tyle, że w polskojęzycznej wersji :P

joujoujou 11.04.2015 19:55

Ja też mam angielskiego windowsa. Co polskim znakom zupełnie nie przeszkadza.

Zażółć gęślą jaźń.

DarkSlide97 11.04.2015 19:31

Zalezy czy mlodemu ojciec dolozy, jak tak to kupujemy lepszy monitor i moze karte.

2500k gorszy od tego Pentiuma? Wydawalo mi sie ze odwrotnie ale jak pisalem ja sie troche mniej znam wiec ufam Wam ;)

Dysk sie kupi na gieldzie, tak samo jak DVD (tam sa dyski 500GB po 120-150zl z gw). Reszte przez neta.

mgit 11.04.2015 16:06

Cytat:

Napisany przez DarkSlide97 (Post 1321011)

@mgit Ten procesor to dobry? Znałem sie na Pentiumach ale tak do PIV :szczerb: Karta fajna :spoko:Ogółem zestaw OK.

Kupować w sklepie internetowym czy na giełdzie? I pudło kupować chińskie czy markowe?

i7 to to nie jest, ale lepszy, niż ten co zaproponowałeś. Stosunek ceny do jakości najlepszy na tą chwilę. Zestaw który poleciłem jest wymieniony na PurePC , a tam się na tym znają - mają wręcz bzika na punkcie składania komputerów :fiu:

Co do kupowania, to masz praktycznie trzy sklepy do wyboru: Morele, Agito, Proline. Ja jak swój komp kupowałem wybrałem Proline bo wyszło 300 zł taniej... no ale teraz może być inaczej - trzeba by sprawdzić.

Zachęcam do obejrzenia zestawów za trochę więcej niż 1700 zł na purepc, bo może warto dodać te 100-200 zł

Pierwszy 11.04.2015 15:38

Cytat:

Napisany przez DarkSlide97 (Post 1321011)
@Pierwszy na Allegro 2500k był właśnie za 500zł

był to nie znaczy, że prędko będzie... ale jeśli uda ci się kupić w tej cenie to ok. Ceny podalem "kup teraz" z kosztami wysyłek.

2500k przeważnie chodzi powyżej 600zł

loki7777 11.04.2015 14:19

Kupuj online - gwara i cala reszta bez problemu i powinno byc taniej.

DarkSlide97 11.04.2015 12:51

Dzieki wszystkim za porady :) Jak będę mógł, to dam repy (ograniczenie:ysz:).

Monitor do 200 zł. Uzywany nawet fajny można trafić, a jak kupuje się w swoim mieście czy na giełdzie to mozna przetestować. Więcej nie da rady, bo musi sie budżet zamknąć (nie ma deficytu jak w Sejmie :>).

@Pierwszy na Allegro 2500k był właśnie za 500zł :szczerb: . Nie wiem ile bedzie na giełdzie, podejrzewam że stówkę więcej.

@mgit Ten procesor to dobry? Znałem sie na Pentiumach ale tak do PIV :szczerb: Karta fajna :spoko:Ogółem zestaw OK.

Kupować w sklepie internetowym czy na giełdzie? I pudło kupować chińskie czy markowe?

Berion 09.04.2015 13:02

Ale monitor to nie tylko wielkość, jest cały szereg parametrów jakie musi trzymać aby dało się używać. Chyba że kogoś zadowala samo świecenie ekranu...

revolver0 09.04.2015 12:52

używany nawet 21" można trafić.

Berion 09.04.2015 11:28

Monitor do 200zł? Na pewno? :P

Pierwszy 08.04.2015 19:55

Cytat:

Napisany przez DarkSlide97 (Post 1320698)
Drugi zestaw:

CPU: Intel Core 2500k
GPU: GTX 560Ti 2GB DDR3
MOBO: ASrock P67 PRO 3
RAM: (ten sam)
PSU: (to samo)
HDD: WD 320GB

podoba mi się ten zestaw ale olałbym OC na rzecz mocnejszej k. graficznej, np. i5-2500 (~500zł), hd7850 (~400zł), mobo b75 (~150zł) używane oczywiście, reszta (to samo) plus może by zostało coś na tani ssd np. goodram 60GB :taktak:

mgit 08.04.2015 18:40

@DarkSlide97

Moja propozycja:
  • Intel Pentium G3258 BOX - 289 zł
  • ASUS H81M-PLUS - 225 zł
  • ASUS R7 265 DirectCU II - 659 zł
  • 4GB GoodRam 1600 MHz CL9 - 139 zł
  • Seagate Barracuda 500 GB - 199 zł
  • Aerocool VP-450 450W - 145 zł
  • Samsung SH-224DB/BEBE - 53 zł

W późniejszym czasie dokupić jeszcze 4 GB ram - zamykasz się w 1700 zł

revolver0 08.04.2015 18:34

a jednak się udało Ci coś ugrać xD. Zobacz płytę 970 Pro3 R2.0

DarkSlide97 08.04.2015 18:04

Składam komputer dla brata. Ma być pod starsze, nienajnowsze gry, choć np. BF3 ma iść, niekoniecznie na max detalach. Głównie chodzi o gry takie jak Total War, Skyrim czy Napoleon: Total War. Ogólnie wszelkie strategie i RPG.

Do rzeczy, mam ułożone dwa zestawy: pod Intela i pod AMD. Tak się przedstawiają:

CPU: Phenom II X4 955 BE
GPU: Radeon HD 6870
MOBO: ASrock M3N78D
RAM: DDR3 4GB 1600Mhz
PSU: 500W CHIEFTEC
HDD: Seagate 500GB SATAII

Obudowę skombinuję z innego komputera, klawiaturę itp. akcesoria mamy. Monitor do 200 zł jakiś. Zastanawiałem się nad zamianą karty na Radeona 270x ale nie wiem czy starczy kasy.

Drugi zestaw:

CPU: Intel Core 2500k
GPU: GTX 560Ti 2GB DDR3
MOBO: ASrock P67 PRO 3
RAM: (ten sam)
PSU: (to samo)
HDD: WD 320GB

Tu mniejszy dysk, bo za procesor wychodzi więcej.
Teraz mam pytanie czy te zestawy trzymają się kupy i są opłacalne? Jeśli nie prosze o propozycje części. 1800 zł nie mozna raczej przekroczyć.

Z góry dzięki i pozdrawiam :spoko:

loki7777 22.10.2014 11:52

No wiec, odbior osobisty odpada z wiadomych wzgledow.
Preferencje : Intel, Nvidia. Ma byc do gier.
X-Kom znam, bo kupilem tam i laptopy i inne czesci do lapka(ram,hdd, obudowa USB).

sobrus 22.10.2014 10:49

Wybór sklep zależy też od miasta.
Wiadomo najlepiej kupować tam gdzie można odebrać osobiście.
Można zaoszczędzić na przesyłce i w razie czego oddać do naprawy itp.

Przykład właśnie kupuje karte graficzną. Lublin.

Komputronik 559
x-kom 539 (529 przez alledrogo)
morele 519

Może gdzieś jest taniej, ale co z tego jak sklep jest w Szczecinie. Zamówiłem w morelach.

Wawelski 22.10.2014 10:30

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1297114)
Co do wyboru miejsca zakupu, ja przypatrzyłbym się funkcjonującemu na Allegro sprzedawcy X-KOM.PL. Ile razy czegoś nie szukam, to zwykle ma jedne z najtańszych produktów. Na 256k komentarzy 34 negatywy i 35 neutralnych, reszta pozytywne - zaokrąglona średnia to 100,0% pozytywów.

W tym mają mój pozytyw. Sprzedają tanio i mają bogatą ofertę.
Gdybym mógł jednak zmienić komentarz zrobiłbym to. Jak tylko mogą wymigują się od naprawy usterek.

andy 22.10.2014 08:03

Do czego ma służyć komputer?

mgit 22.10.2014 07:35

Ja polecę agito i morele a przed kupnem odwiedzenie strony purepc.pl.

Jarson 22.10.2014 01:14

Da się złożyć całkiem konkretny zestaw.

Polecałbym Windowsa 8 (rzecz jasna pisząc 8 chyba wszyscy mamy na myśli 8.1). Kwestia tego, czy OEM czy BOX i czy zwykła czy Pro, to już na zupełnie osobną dyskusję ;)

Co do wyboru miejsca zakupu, ja przypatrzyłbym się funkcjonującemu na Allegro sprzedawcy X-KOM.PL. Ile razy czegoś nie szukam, to zwykle ma jedne z najtańszych produktów. Na 256k komentarzy 34 negatywy i 35 neutralnych, reszta pozytywne - zaokrąglona średnia to 100,0% pozytywów. Tak samo oceny - 4x 5.0. Osobiście kupowałem tam tylko raz (notebooka) i wszystko przebiegło idealnie.

Co do konfiguracji - zapodaj coś, jakiś koncept (w końcu nie wiemy, jakie masz preferencje - czy wolisz Nvidię czy AMD itd.), a potem będziemy myśleć, radzić i obrabiać :)

loki7777 21.10.2014 23:19

To sie dolacze.
Co da sie zlozyc do 5k z systemem(Windows 7 lub 8) i monitorem(24") - czyli caly komplenty komp od zera.
Sklep albo w pl albo uk. Kiedys skladalem wszsytko w proline'ie a czy teraz jest jakis tanszy sklep.
Nie insteresuje mnie OC.

mgit 01.10.2014 18:42

Cytat:

Napisany przez CIAPEK (Post 1294339)
przekładałem razem z chłopakami w sklepie.
Przełożyłem wentylator obudowy. Teraz wwiewa do środka powietrze, a wentylator radiatora procka przełożyłem na drugą stroną czyli na przeciwko wentylatora obudowy czyli tym samym mam podwójne wianie na procka. Syf i tak jest (tzn. kurz). Nie obejdziesz. Różnice w temperaturze wewnętrznej pewnie znikome.

Tak sobie myślałem, że może aby nienadszarpnąć budżetu to kupie sobie narazie 2X4GB a tamte 2X2 zostawie i zobacze jak działa tzn. śmiga.

Przy okazji - dual to umieszczenie tych samych kości w slotach np. 1 i 2 czy 1 i 3? Zapomniałem.

Co do CUDA to w moim przypadku lepiej było wyłączyć wspomaganie sprzętowe na podgląd bo zmulało. Mam dość słabą kartę bo GTX 260. Zdecydowanie lepiej działa podgląd na wyłączonym.
Warto zaznaczyć, że Vegas zdecydowanie bardziej obciąża kompa niż Premiere.

Jak już poruszyłeś temat grafy to zastanawiam się czy nie kupić sobie czegoś takiego...
http://allegro.pl/msi-gtx560ti-oc-tw...660496130.html

Teraz mam Palita GTX 260 796MB jak dobrze kojarzę. (nie piszę ze swojego kompa).
Nie wiem czy to będzie aż taki skok?

Premiere wydaje mi się łatwiejszy w obsłudze, w moim przypadku różnica:
  • Bez włączonego CUDA -> 3,5 godziny
  • CUDA włączone -> 1,5 godziny
Kodek H.264 rozdzielczość full HD

Co do karty, nie lepiej doskładać i kupić np. to nie musi być nówka, a różnica znaczna :czytaj:

No chyba, że musi być nówka

CIAPEK 01.10.2014 18:36

przekładałem razem z chłopakami w sklepie.
Przełożyłem wentylator obudowy. Teraz wwiewa do środka powietrze, a wentylator radiatora procka przełożyłem na drugą stroną czyli na przeciwko wentylatora obudowy czyli tym samym mam podwójne wianie na procka. Syf i tak jest (tzn. kurz). Nie obejdziesz. Różnice w temperaturze wewnętrznej pewnie znikome.

Tak sobie myślałem, że może aby nienadszarpnąć budżetu to kupie sobie narazie 2X4GB a tamte 2X2 zostawie i zobacze jak działa tzn. śmiga.
Te Corsairze co podałeś będą działać na mojej płycie głównej? I będą działać z tymi starymi ramami jeśli zostawię jedną parę?

Przy okazji - dual to umieszczenie tych samych kości w slotach np. 1 i 2 czy 1 i 3? Zapomniałem.

Co do CUDA to w moim przypadku lepiej było wyłączyć wspomaganie sprzętowe na podgląd bo zmulało. Mam dość słabą kartę bo GTX 260. Zdecydowanie lepiej działa podgląd na wyłączonym.
Warto zaznaczyć, że Vegas zdecydowanie bardziej obciąża kompa niż Premiere.

Jak już poruszyłeś temat grafy to zastanawiam się czy nie kupić sobie czegoś takiego...
http://allegro.pl/msi-gtx560ti-oc-tw...660496130.html

Teraz mam Palita GTX 260 796MB jak dobrze kojarzę. (nie piszę ze swojego kompa).
Nie wiem czy to będzie aż taki skok?

mgit 01.10.2014 18:24

Cytat:

Napisany przez CIAPEK (Post 1294330)
zgadłeś - edycja video w Sony Vegas
wywróżyłeś - też mam kości z grzebieniami a przez nie przełożony wentylator obudowy i procka bo mam Mugena jak dobrze kojarze i sie nie miescily ;)

To co? Jakie ramki? ;)

Jak go przekładałeś, bo w moim przypadku brakuje jakieś 3-4 mm by się kości mieściły i tak kminie jak to ugryźć. Przełożyłem wyżej aktualnie jeden z wentylatorów (chłodzenia procka, noctua ma 2 wentylatory) by pamięci się zmieściły, ale z tym ostatnim (a raczej pierwszym) portem nie mam pomysłu - a kość 4 GB marnuje się w pudełku.

Co do filmów ja z kolei działam na Adobe Premiere przy zgrywaniu z kaset mini DV - ach to oczekiwanie 60 minut zgrywania z kasety + 1,5 godziny by zapisać plik 14 GB po obróbce (na szczęście dzięki CUDA i dwóm kartom GTX 670 czas przerabiania skraca się do 1,5 godziny niecałe)

Wracając do tematu może to, dobrze się kręcą, nawet na OC z automatu

CIAPEK 01.10.2014 18:10

zgadłeś - edycja video w Sony Vegas
wywróżyłeś - też mam kości z grzebieniami a przez nie przełożony wentylator obudowy i procka bo mam Mugena jak dobrze kojarze i sie nie miescily ;)

To co? Jakie ramki? ;)

mgit 01.10.2014 18:00

Cytat:

Napisany przez CIAPEK (Post 1294314)
Witam!

2 lata temu już o to pytałem i jakoś wytrwałem, ale czas kupić dopalacza.

Chcę kupić 16GB ramu do mojego desktopa.
Co polecacie??
Obecnie mam 8GB w w 4 kościach. Kupione w 2 zestawach 2X2GB KIT.
To Patriot Viper Series DDR3 PC3-12800 CL7 1600MHz 7-7-7-20.
Mają one nawet radiatory z obu stron i nad kością
Nie podkręcane nigdy timingi.
Z racji, że sloty wszystkie zajęte trzeba wymienić chyba cały skład bo sloty działają w dualu.
Może ktoś przy okazji byłby chętny na ich zakup? Jakby co proszę o priv.

Moja płyta główna to Asus P7P55D-E Premium, obsługuje do DDR3 2200 (O.C.) /1600/1333.
Co polecacie? Mając na uwadze sens wydania pieniędzy kosztem małego lub znikomego skoku wydajności.
Czy w ogóle jest sens kupowania tyle ramu pod tę płytę główną? Chodzi o koszta, skok wydajności i myślenie przyszłościowe czy do nowego kompa te ramy mi się przydadzą?
Czekam na pomoc i propozycje :)

RAM'u nigdy dość. Co do trybu dual nie przejmuj się tym.
Ja mam płytę MSI Z77A GD65 i włożone tylko trzy kości Corsair Vengeance 4GB, DIMM,1866MHz, DDR3, CL9, XMP,Non-ECC, with Heatsink. Dwie chodzą w trybie dual, a jedna no cóż działa samodzielnie również w taktowaniu 1866 MHz. Na pytanie czemu nie aż 4 kości, bo 4 się nie mieści z powodu wentylatora NOCTUA NH-D14 a kości mają Heatsink (taki jak by grzebień).

Co do zasadności 16 GB zależy co kto robi, w moim przypadku udało mi się wykorzystać maksymalnie 11 GB na komputerze domowym w programie SolidWorks, na kompie służbowym z kolei udało się przy tym samym programie wykorzystać 24 GB z 32 GB. Jeśli będziesz obrabiać filmy lub działać z grafiką 3D to uda ci się te ramy wykorzystać, w innym przypadku nie wiem czy jest sens pchać się w 16 GB lub więcej :taktak:

CIAPEK 01.10.2014 15:07

Witam!

2 lata temu już o to pytałem i jakoś wytrwałem, ale czas kupić dopalacza.

Chcę kupić 16GB ramu do mojego desktopa.
Co polecacie??
Obecnie mam 8GB w w 4 kościach. Kupione w 2 zestawach 2X2GB KIT.
To Patriot Viper Series DDR3 PC3-12800 CL7 1600MHz 7-7-7-20.
Mają one nawet radiatory z obu stron i nad kością
Nie podkręcane nigdy timingi.
Z racji, że sloty wszystkie zajęte trzeba wymienić chyba cały skład bo sloty działają w dualu.
Może ktoś przy okazji byłby chętny na ich zakup? Jakby co proszę o priv.

Moja płyta główna to Asus P7P55D-E Premium, obsługuje do DDR3 2200 (O.C.) /1600/1333.
Co polecacie? Mając na uwadze sens wydania pieniędzy kosztem małego lub znikomego skoku wydajności.
Czy w ogóle jest sens kupowania tyle ramu pod tę płytę główną? Chodzi o koszta, skok wydajności i myślenie przyszłościowe czy do nowego kompa te ramy mi się przydadzą?
Czekam na pomoc i propozycje :)

M@X 17.09.2014 10:21

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1292010)
Applowcy 13 calowego Aira ponoć do montażu video używali więc mogę się "nie znać" :P

Chyba podpinajac Thunderboltem do monitora ;-).

Choc czasami warunki sa polowe i trzeba cos posklejac "na szybko" - wtedy nie ma wyjscia, choc wiadomo ze fajniej wypuscic FinalCuta na monitor a z ekranu laptopa zrobic sobie podglad.

ed hunter 17.09.2014 10:06

Kupiłem zasilalacz, chyba dobry i nie za drogi, na razie posłuży do ożywienia mojego trupa, ale myśle, że bedzie też pierwszą częścią do nowego blaszaka.
SilentiumPC 600W Deus G1 80Plus Bronze taki sprzęt, ma ktoś o tym zasilaczu jakieś informacje własne, bo te od wujka gugla już znam? :>

Patrix 06.09.2014 15:01

andy, w praktyce wiem, że nie masz racji, ale to moja opinia. Mój pulpit na stacjonarce ma obecnie rozdziałkę 5120x1440...

Applowcy 13 calowego Aira ponoć do montażu video używali więc mogę się "nie znać" :P

sobrus 06.09.2014 14:56

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1292008)
Składając swój komp pokazałem, że można złożyć smoka który ogniem nie zieje ;)

To że się da to ja wiem :) Tyle że Twój zestaw jest dla mnie za słaby. i7 4790K byłby od mojego C2Q na oko ze 2 razy szybszy (po OC może 2,5).
To jak mówią "dupy nie urywa" za kasę jaką musiałbym wyłożyć.
http://www.guru3d.com/articles_pages...review,13.html
Na tym wykresie mój komputer miałby około 5. Moge liczyć co najwyżej na 10. Ale mój komputer ma prawie 7 lat (w 2011 kupiłem używanego procka za 300zł :P) :( Słabooo!
To się powtarza dla praktycznie wszystkich testów gdzie liczy się tylko CPU poza szyfrowaniem oczywiście.
Plus wbudowany w i7 GPU nie dorasta mojemu prawie 5 letniemu HD5670 do pięt.

Żeby złożyć taki komputer muszę jeszcze poczekać.

Skylake powinno być dużo smaczniejsze, AMD też coś szykuje całkiem nowego na 2016.

Cytat:

Zapuszczasz wywoływanie zdjęć w trybie wielu zdjęć - jedno za drugim i idziesz robić coś innego.
Problem w tym że ja chce obrabiać zdjęcia a nie robić coś innego.
Poza tym tak to można zrobić finalny render, ale nie gdy ustawiasz parametry i czekasz na preview. Owszem można czekać ale komfort to nie jest.
Cytat:

W przypadku filmów HD UHF itp no to już problem. Tutaj trzeba mocnej maszynki. Pytanie tylko ile takiego materiału będziesz obrabiał?
Nie wiem co bede robić za pare lat, ale lepiej żeby mój komputer był na to przygotowany ;)

andy 06.09.2014 14:52

Cytat:

Napisany przez Patrix
Chyba żartujesz... na szczęście osobiście.
Ergonomia pracy jest zdecydowanie lepsza na stacjonarce.
Mówię Ci ja, 6 lat jechałem tylko na laptopie, teraz znowu mam stacjonarkę.

Dużo zależy od tego jaki się ma laptop. Na tych tańszych i średnich faktycznie komfort pracy nie jest zbyt ciekawy, jednak jak kupisz sobie coś lepszego to praca jest całkiem przyjemna.
Oczywiście panel dotykowy nie zastąpi Ci myszki - mój w Dellu jest świetny jednak myszką jest dokładniej i szybciej.

@Patrix przez sporo lat używałem stacjonarki a potem zmieniłem na lapka. Jak dla mnie komfort pracy się zwiększył. Tylko ja miałem tanią stacjonarkę a teraz mam dobrego lapa.
@Matefusz co konkretnie chcesz robić?

Cytat:

Napisany przez sobrus
Ale nie chcę już wielkiego kompa ziejącego ogniem.

Składając swój komp pokazałem, że można złożyć smoka który ogniem nie zieje ;)

Cytat:

Taka moc przyda mi się np podczas obróbki zdjęć albo kodowania wideo.
Obecnie wywołanie jednego zdjęcia 10Mpix zajmuje ok 20-30 sekund na C2Q3.3Ghz. Jeśli kupie aparat np 20Mpix to będzie trochę słabo.
A kodowanie H264 FullHD z ustawieniami na MAX każdego kompa zabije. A mój następny aparat na 100% będzie nagrywać 4K.
Zapuszczasz wywoływanie zdjęć w trybie wielu zdjęć - jedno za drugim i idziesz robić coś innego.
W przypadku filmów HD UHF itp no to już problem. Tutaj trzeba mocnej maszynki. Pytanie tylko ile takiego materiału będziesz obrabiał?

sobrus 06.09.2014 14:42

Ja z laptopem wytrzymałem rok i go oddałem. Ani to szybkie ani wygodne. Możliwości rozbudowy znikome...

A mobilność? W ogóle mi się nie przydała. Ani razu.
Moim zdaniem laptop jest tylko dla osób dla których mobilność jest wymagana albo przynajmniej mają szansę z niej skorzystać.
Reszta jak kupuje laptopa jako "komputer domowy" to chyba z powodu mody bo na reklamach LTE ładnie wygląda :szczerb:

To oczywiście tylko moja prywatna opinia, ale pewnie nie tylko.
W firmie gdzie pracuje na szkoleniu uczą, że z laptopa korzysta się w ostateczności bo to niezdrowe.
Posiadacze przenośnych służbówek posiadają stacje dokujące z normalnymi monitorami i klawiaturami.

Patrix 06.09.2014 14:13

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1292005)
Osobiście bym nie kupił stacjonarki - lepiej kupić mocniejszego lapka.

Chyba żartujesz... na szczęście osobiście.
Ergonomia pracy jest zdecydowanie lepsza na stacjonarce.
Mówię Ci ja, 6 lat jechałem tylko na laptopie, teraz znowu mam stacjonarkę.

andy 06.09.2014 13:42

Cytat:

Napisany przez Matefusz
Chciałem zmontować mały PC do zdjęć. Ale nie wiem czy jest sens, skoro powyższa specyfikacja daje radę obecnie.

Co rozumiesz daje radę?

Osobiście bym nie kupił stacjonarki - lepiej kupić mocniejszego lapka. Do obrabiania zdjęć lepsza sprawa - masz mobilność.

Jeżeli np. dodatkowo zajmujesz się obróbką filmów, kompresją to lepiej kupić takie malutkie pudełko.

U siebie stawiałem serwer - coś co ma sobie stać w kącie i pracować jak najbardziej bezgłośnie :)

sobrus 06.09.2014 10:58

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1291730)
No ale to 140W to zabije Cię na rachunku... Taki komp 24h/dobę przy ~50% obciążeniu...

Bez jaj mój obecny serwer VIA C3 w 99% czasu jest w IDLE i zazwyczaj leży sobie @532Mhz z obciążeniem CPU rzędu 0-2%.
To serwer domowy przecież nie hostuje wikipedii :)

Podobnie na desktopie potrzeba czegoś więcej niż przeglądarka internetowa z muzyczką w tle żeby zapchać więcej niż ułamek jednego jaja.

Taka moc przyda mi się np podczas obróbki zdjęć albo kodowania wideo.
Obecnie wywołanie jednego zdjęcia 10Mpix zajmuje ok 20-30 sekund na C2Q3.3Ghz. Jeśli kupie aparat np 20Mpix to będzie trochę słabo.
A kodowanie H264 FullHD z ustawieniami na MAX każdego kompa zabije. A mój następny aparat na 100% będzie nagrywać 4K.

Ale nie chcę już wielkiego kompa ziejącego ogniem.

Matefusz 06.09.2014 10:33

Ja obecnie korzystam z Lenovo Z560:
procesor: Mobile DualCore Intel Core i3-370M, 2400 MHz (18 x 133)
RAM: 2x Kingstone DDR3 1333 4 GB
SSD: SAMSUNG SSD 830 Series
Grafika: NVIDIA GeForce 310M

Chciałem zmontować mały PC do zdjęć. Ale nie wiem czy jest sens, skoro powyższa specyfikacja daje radę obecnie.

andy 03.09.2014 22:22

Płyta główna: ASrock H81M-ITX - 228zł
Zasilacz: be quiet! zasilacz Pure Power L8 | 300W - 158zł
Pamięć RAM: Patriot Signature DDR3 2GB 1333MHz CL9 256x8 1 rank - 77zł
Procesor: Procesor Intel Core i3-4130T (3M Cache, 2.90 GHz) BOX BX80646I34130T - 456zł
Obudowa: Obudowa BitFenix Phenom BFC-PHE-300-KKXKK-RP - 270zł

Całość: 1189zł + KW w salurionie

Dyski miałem wiec odpada ok 300zł.

Mam do sprzedania super mega zasilacz whiteenergy 350W za 40zł - Nówka :D

Tutaj masz recenzję obudowy http://www.techpowerup.com/reviews/B...nom_ITX/1.html

Matefusz 03.09.2014 21:46

Andy,

powtórz raz jeszcze specyfikację i podaj ostateczną cenę. Sam myślę o postawieniu takiego małego, cichego pudełka ;)

andy 03.09.2014 20:06

Cytat:

Jest cichy, nie słychać wentylatora, ale w nocy, gdy w pokoju jest cicho, wyraźnie słychać... szum powietrza...
No właśnie nie słychać. Oczywiście nie stawiałem go przy głowie ale w odległości ok 2.5m za szafką i NIE SŁYCHAĆ serwera. Gdy miałem ten tani wentylator to buczenie/warczenie było tak uciążliwe, że nie mógłbym przy nim zasnąć.

Reetou 03.09.2014 20:01

Słychać, słychać...

Jest cichy, nie słychać wentylatora, ale w nocy, gdy w pokoju jest cicho, wyraźnie słychać... szum powietrza...

Arepo 03.09.2014 19:55

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1291730)
Ten be quiet, którego mam jest BEZGŁOŚNY. Jak przysunę głowę do kratki na górze obudowę to słyszę wentylator na procku jak już.

Skoro kręci się wentylator to nie może być bezgłośny, ale wierzę że jest cichy.

andy 03.09.2014 19:50

Cytat:

Napisany przez sobrus
http://ark.intel.com/products/82930/...up-to-3_50-GHz
TDP140W, tylko ta cena póki co zabija.

O w pizdunie co za rakieta! :D

No ale to 140W to zabije Cię na rachunku... Taki komp 24h/dobę przy ~50% obciążeniu...

Cytat:

Ponieważ wentylator się kurzy i każdy z czasem się zużywa. A poza tym ciekawiej.
Ok kurzy się. U siebie w obudowie mam na spodzie filtr do kurzu, który zminimalizuje tę wadę. Oczywiście raz na 6 miesięcy czyszczenie tak czy inaczej będzie.

Cytat:

Napisany przez Arepo
Zasilacz pasywny w kompie jest super. Sam mam od kilku lat wersję pasywną i nie zamienię go na nic innego. Każdy wentylator powoduje większy lub mniejszy szum, który przeszkadza i na dłuższą metę denerwuje. Oczywiście są różnice między produktami markowymi i droższymi niż "no name", które potrafią huczeć jak suszarki. Natomiast pomiary rządu 13dB to chyba ciśnienie akustyczne z 3 metrów ;)

Ten be quiet, którego mam jest BEZGŁOŚNY. Jak przysunę głowę do kratki na górze obudowę to słyszę wentylator na procku jak już.

Serio warto zastanowić się nad takim lub podobnym. Zasilacz pasywny o podobnej mocy (twój sobrus jaką ma sprawność, bo mój do 88%) kosztuje trochę więcej niż ten co ja kupiłem.

Cytat:

Napisany przez sobrus
Mi w nocy przeszkadzają nawet piski dobywające się czasem z kompa.
A tak serio to skoro zasilacz pasywny może mieć 200W to po co zawracać sobie głowę innym?
Przecież ja nie buduje grzejnika tylko nowoczesny komputer i nie będzie brał więcej.

No właśnie jestem ciekawy jakie są różnice od strony technicznej? Jak to jest z poborem mocy z sieci? Gdzie są pewniejsze zabezpieczenia? Który lepiej sobie radzi z obciążeniem bliskim znamionowym przez dłuższy czas?

Arepo 03.09.2014 19:25

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1291723)
A nie z metra? Się mnie wydawa, że takie pomiary robione są w polu swobodnym, a nie pogłosowym. Ale mogę się mylić.

Nie znalazłem na stronie producenta jak wykonywany jest pomiar, w tej sytuacji może to być wszystko. Zawsze mam uśmiech na twarzy jak widzę opis "poziom hałasu" i jakieś dane. Jak nie ma w pobliżu ścian i innych przeszkód do odbijania fal, to nawet z 10 metrów nie będzie łapać pogłosu :)

sobrus 03.09.2014 19:22

Mi w nocy przeszkadzają nawet piski dobywające się czasem z kompa.
A tak serio to skoro zasilacz pasywny może mieć 200W to po co zawracać sobie głowę innym?
Przecież ja nie buduje grzejnika tylko nowoczesny komputer i nie będzie brał więcej.

Reetou 03.09.2014 19:19

A nie z metra? Się mnie wydawa, że takie pomiary robione są w polu swobodnym, a nie pogłosowym. Ale mogę się mylić.

Arepo 03.09.2014 19:01

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1291702)
Dlaczego upierasz się tak przy pasywnym?

Zasilacz pasywny w kompie jest super. Sam mam od kilku lat wersję pasywną i nie zamienię go na nic innego. Każdy wentylator powoduje większy lub mniejszy szum, który przeszkadza i na dłuższą metę denerwuje. Oczywiście są różnice między produktami markowymi i droższymi niż "no name", które potrafią huczeć jak suszarki. Natomiast pomiary rządu 13dB to chyba ciśnienie akustyczne z 3 metrów ;)

sobrus 03.09.2014 18:45

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1291702)
Dlaczego upierasz się tak przy pasywnym?

Ponieważ wentylator się kurzy i każdy z czasem się zużywa. A poza tym ciekawiej.

Cytat:

Jeżeli chodzi o złożenie mocnego kompa, to nie widzę u Ciebie sensu :P Musiałbyś iść już w układ dwuprocesorowy.. Ale to tylko z Xeonami, a Xeony drogie.
http://ark.intel.com/products/82930/...up-to-3_50-GHz
TDP140W, tylko ta cena póki co zabija.

revolver0 03.09.2014 17:25

Na aledrogo, są dostępne jakieś do 50 złoty, pytanie jak z ich wiarygodnością.

andy 03.09.2014 16:56

Cytat:

Z poborem mocy musze sie zmieścić poniżej 200W bo więcej pasywny zasilacz mi nie zapewni.
Dlaczego upierasz się tak przy pasywnym? Kupiłem tego be quieta i muszę przyznać, ze jest super. Fakt, że mam go od jednego dnia i jeszcze nie patrzyłem jak się zachowuje kiedy procek jest w stresie, ale patrząc jak pracuje bez znacznego obciążenia można przewidzieć, że pod obciążeniem będzie równie cichutki.

Jeżeli chodzi o złożenie mocnego kompa, to nie widzę u Ciebie sensu :P Musiałbyś iść już w układ dwuprocesorowy.. Ale to tylko z Xeonami, a Xeony drogie.

Czym w miarę dokładnie zmierzę pobór mocy swojego serwera? Ma być tani i dobrze! :D

sobrus 03.09.2014 11:17

Tak tylko jak chce żeby to było dużo szybsze od mojego obecnego C2Q @ 3.3Ghz.
Bo nie wydam góry siana żeby mieć troche szybciej.

8 rdzeni, SSD, RAID0.... może nawet RAID z SSD || ... w poborze mocy chce zaoszczędzić na GPU (ale to też niekoniecznie ;) ).
Bo praktycznie nie gram a ostatnie wynalazki Intela i AMD są już całkiem akceptowalne i nawet OpenCL mają.

Jeżeli uda się zejść w idlu do akceptowalnego poziomu poboru prądu to będzie służyć też jako serwer, czyli będzie miało dodatkowy energoszczędny dysk 2.5''.
Z poborem mocy musze sie zmieścić poniżej 200W bo więcej pasywny zasilacz mi nie zapewni.

To będzie coś a'la Mac Pro. Bestia w obudowie HTPC (no może bez tych dwóch wypaśnych FirePro :P)

Ale zobaczymy, coś mi sie nie widzi żeby taki komputer nawet z APU zszedł w idle do 20W. Nawet jak wyłączy macierz.
Jeszcze ze dwa lata moge spokojnie poczekać z tym co mam :)

andy 03.09.2014 10:58

@Sobrus no ja mam coś takiego :-)

sobrus 03.09.2014 08:58

Najważniejsze żeby kupować podzespoły z głową :)
Mój PC jest z 2007 roku, po upgradach. I nie ma ochoty iść na emeryture.

I pewnie niejednego "młodziaka" by zawstydził, chociażby przepustowością I/O (dysk SSD + RAID0 ).

Ale już koniec drogi dla niego, bo dokupować np DDR2 się nie opłaca. Planuje całkiem nową maszynę tylko jeszcze nie wiem co to będzie.
Ale na pewno będzie to bardzo ambitny projekt (coś a'la 8 rdzeniowy podkręcony i7 z SSD i RAID w małej obudowie i chłodzony pasywnie w idlu|| ).
Takie połączenie serwera z desktopem żebym go nigdy nie wyłączał i nie musiał składać i obsługiwać 2 maszyn :idea:
Obawiam się że aktualnie nie ma na rynku części które by mi odpowiadały. Może jakieś bardzo zaawansowane APU gdy AMD zaprezentuje nową architekture po bulldozer.
Za 2 lata.

andy 02.09.2014 20:45

Bardzo podoba mi się też opcja wyłączenia podświetlenia przycisku power i tego od pracy dysku :)
//Opcja dostępna w UEFI płyty.

DejaVu 02.09.2014 20:34

''Biednego nie stać na tanie rzeczy'' - dlatego ja jak co kilka lat tuninguję blaszaka , to kupuję podzespoły będące przynajmniej w pierwszej trójce na topie :taktak: zastanawiam się czy nie zmienić już karty (gtx 580) chociaż obecnie i tak prawie w nic nie gram ,a jak już to w jakieś starocia , bo nowości mnie wqurwiają :ysz:

andy 02.09.2014 20:20

@DejaVu no bez przesady :D

Ten wiatrak który mam jest ok:
Cytat:

root@syon:/home/neo# sensors
coretemp-isa-0000
Adapter: ISA adapter
Physical id 0: +35.0°C (high = +79.0°C, crit = +85.0°C)
Core 0: +35.0°C (high = +79.0°C, crit = +85.0°C)
Core 1: +32.0°C (high = +79.0°C, crit = +85.0°C)

Dla porównania lapek. Obecnie podpięty pod ładowanie więc temperatura może być większa niż normalnie (leży na ławie drewnianej):
Cytat:

andy@nabuchodonozor:~$ sensors
acpitz-virtual-0
Adapter: Virtual device
temp1: +27.8°C (crit = +106.0°C)
temp2: +29.8°C (crit = +106.0°C)

coretemp-isa-0000
Adapter: ISA adapter
Physical id 0: +59.0°C (high = +87.0°C, crit = +105.0°C)
Core 0: +54.0°C (high = +87.0°C, crit = +105.0°C)
Core 1: +57.0°C (high = +87.0°C, crit = +105.0°C)
Core 2: +55.0°C (high = +87.0°C, crit = +105.0°C)
Core 3: +53.0°C (high = +87.0°C, crit = +105.0°C)

radeon-pci-0100
Adapter: PCI adapter
temp1: N/A (crit = +120.0°C, hyst = +90.0°C)

DejaVu 02.09.2014 20:11

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1291644)
Wydaje mi się że wentylator na procku głośniej pracuje... oO Tam jest taki malutki ok 1.5cm wysokości.

Ja mam taki http://pclab.pl/art15400-5.html chociaż w upały podczas grania też coś mi warczało w budzie ,ale to mogła być ta Britney o której mówisz :taktak:

andy 02.09.2014 20:08

@Patrix box. Do tego procka jest bardzo drobny wentylator. W obudowie miejsce jest. W UEFI ustawiłem profil na silent ale chyba zmienię na custom i jeszcze bardziej ograniczę obroty na małym obciążeniu.

W obudowie jest sporo miejsca (jak na miniaka) więc to nie to:
https://www.dropbox.com/s/t0vnppe2kd...902_184700.jpg

Aha wentylator jest słyszalny dopiero jak przyłożę ucho do kratki na górze - dopiero w okolicach 5cm zaczyna być wiatrak słyszalny :D

Patrix 02.09.2014 19:56

Brałeś boxa? on jest dość dobry w chłodzeniu, a nie ciszy :)
Poza tym masz tam pewnie tak ciasno, że opcji wiele nie ma.

andy 02.09.2014 19:33

Wydaje mi się że wentylator na procku głośniej pracuje... oO Tam jest taki malutki ok 1.5cm wysokości.

Patrix 02.09.2014 18:44

Morał: andy szybko pożałował decyzji o tanim zasilaczu :P

andy 02.09.2014 18:20

Zamówiłem be quiet'a PURE POWER L8 300W (ten co wskazał sobrus). Jednak 100zł więcej robi różnicę!
Na biegu jałowym (tj. wpięty do zasilania i zwarty zielony z masą) jest kompletnie niesłyszalny! Tamten za 50zł warczał jak Britney Spears po narkotykach.

Na chwilę obecną POLECAM do zestawu mediaPC/miniPC. Jak zmieni mi się zdanie to na pewno nie omieszkam się podzielić :)

andy 31.08.2014 15:11

Zmierzył już wcześniej. Bez działających urządzeń jest ok 30 db.

sobrus 31.08.2014 14:43

Nie wiem :nie:
Zmierz poziom hałasu w pokoju może :idea:
Co prawda wątpie żeby to było dokładne ale może da jakieś pojęcie:
https://play.google.com/store/apps/d...bti.soundMeter

andy 31.08.2014 13:31

Cytat:

Poziom halasu
-

dB(A) przy 20% obiazeniu
13.4

dB(A) przy 50% obciazeniu
13.8

dB(A) przy 100% obciazeniu
16.6

Czy przy wyłączonych pozostałych urządzeniach w pomieszczeniu będzie go słychać?

sobrus 31.08.2014 13:26

Wystarczająca :D

andy 31.08.2014 13:24

W salurionie mogę go mieć za 158,80zł + 15zł kw.

W info o nim jest:
Cytat:

maks. głośność
  • 16.6 dB

To połowa tego co w modelu który podałem wyżej. Jest też tańszy.

sobrus 31.08.2014 13:10

A ok teraz dopiero na desktopie mogłem sie rozejrzeć :D
Faktycznie bequiet moze być dobre, nie są takie przesadnie drogie:
http://www.komputronik.pl/product/19...r_L8_300W.html

andy 31.08.2014 10:24

Tutaj nie chodzi tyle o moc co o cichą pracę. Ten be quiet ma maksymalną głośność 31 db.

sobrus 31.08.2014 08:39

Jak nie chcesz sie wykosztowac zainteresuj sie Corsair.
W necie sa dokladne recki poczytaj.
Nie sa drogie a Tobie to nawet 150W z nawiazka wystarczy.

andy 30.08.2014 23:22

Zasilacz kompletnie przestrzelony...

Na "sucho" jest tak samo głośny jak w obudowie. Co zamiast niego?

Patrzyłem na yt recenzję tego ustrojstwa - http://www.silentiumpc.com/vero-l1-500w-80plus-standard

Bardzo cicho w idle.

Może be quiet!? - be quiet! SFX Power 2 300W. Trochę drogo ale jak będzie cichutki?

andy 16.08.2014 15:25

Ilość załączników: 1
Mam jeszcze wątpliwości co do obudowy. Jak się podłączy zasilacz to odległość jego wentylatora od płyty głównej to ok 1-2cm...

sobrus 16.08.2014 08:08

Spokojnie sobie poradzi.

andy 16.08.2014 00:25

No ale to 130zł...
Ten co podałem to 50zł. Myślicie, że na tak mało wymagającym zestawie sobie poradzi?

sobrus 15.08.2014 23:13

Ja tradycyjnie był wziął Corsaira...
http://www.komputronik.pl/product/17...U_version.html

andy 15.08.2014 22:36

@Patrix najtańszy Chieftec to 130zł. Nie wiadomo też czy najsłabszy model nie jest lepszy od tego co podałem wcześniej.. :/

http://www.komputronik.pl/product/12...500S_bulk.html

No i nie widzę tutaj automatycznej regulacji wentylatora.

---

Rozbiłem sobie koszyk na dwa sklepy (okazuje się że Morele mają obudowę o 39zł! taniej niż inne sklepy).
Całość wychodzi o przynajmniej 60zł taniej niż w Komputroniku :) Wliczając wysyłkę ;)

@Patrix a ten? http://www.salurion.pl/product/16721...cm_czarny.html
Co prawda to ten sam no-name producent ale jak się chce mieć tanio.... :D

Niby ma wszystkie zabezpieczenia, więc mi nie usmaży raczej nic innego niż siebie przy większym kryzysie. 350W (max co odda stabilnie to i tak pewnie koło 250W) to i tak aż nadto mocy na to co potrzebuję ;)

Patrix 15.08.2014 22:29

Firma niby się jakoś nazywa, ale to dla mnie dalej no-name.
Jak chcesz szanować swój sprzęt to kup coś markowego co nie jest na black list złych zasilaczy...

andy 15.08.2014 22:25

Oj no ale ja się pytam czy ta którą sobie wybrałem będzie ok.

Zastanawiałem się nad obudowami slim, jednak chcę mieć wszystko w środku - JEDNOŚĆ W KUPIE!

Myślicie, że ta pierdziawka http://www.komputronik.pl/product/99..._500W_BOX.html będzie ok?
Ma niby regulację pracy wentylatora więc nie powinien chodzić na max mocy.

sobrus 14.08.2014 14:58

Gdybym ja składał takie coś, to kupiłbym obudowę z zewnętrznym pasywnym zasilaczem 12V. Taki zasilacz można w razie czego łatwo wymienić, na chociazby taki od laptopa czy monitora LCD.
I nie ma wiatraka.
Przykładowo
http://www.modecom.pl/feel_202/itx/o...oria/produkty/

(nie chce polecić tej obudowy tylko chce pokazać jak to miałoby wyglądać).

andy 14.08.2014 14:05

Cytat:

Napisany przez Sobrus
Jak dla mnie montowanie dysku 3,5'' do takiego serwera troche mija sie z celem. Na pewno się nie nada jako dysk systemowy.
Taki dysk podczas pracy bierze 5-10W to bez sensu montować go w komputerze który cały ma pobierać ~20.

Nie widzę sensu dokupowania dysku 2.5" skoro mam 3.5" którego mogę użyć...

Cytat:

No widzisz Rasp Ci nie wystarcza.
Mi mój sprzęt wystarcza, również osiągami. Może dlatego że lubie wyciskać ostatnie krople ze słabego sprzętu, zrobienie czegoś na mocnym to żaden problem :)
Jak już pisałem chcę mieć sprzęt wydajny przede wszystkim. Na drugim miejscu chcę mieć niskie zużycie prundu.

Cytat:

Nie mam gigabitowego ethernetu, z internetem 80Mbit radzi sobie bardzo dobrze (torrenty po 8-9MB/s hehe), jako serwer wszystkiego również wystarcza (owncloud7 mocno przyspieszył w stosunku do 6).
No widzisz ale ja bym chciał mieć po sieci ok 50MB/s. Ethernet 100Mb/s mi tego nie zapewni. Chcę mieć wydajne szyfrowanie - VIA mi tego niestety nie zapewni.

Cytat:

Jako dysk systemowy służy Microdrive Seagate ST1.2 w formacie karty CF podłączone przez IDE (koszt 50zł 4 lata temu :P), a na dane mam dysk 2,5'' 1TB USB (włączany gdy trzeba).
Około połowa z 768MB RAM jest wolna (z tego 100MB zabiera sam serwer bazy danych). Total bierze 13W cieżko będzie zejść niżej - dlatego wymiana byłaby głupotą.... choć sprzęt stary i złożony z odpadków :)
Tylko mi bardziej zależy na wydajności.

Dobra wróćmy do tematu. Jaki zasilacz i czy ta obudowa się na wszystko nada? Jeżeli nie to jaka inna? Wymóg to kieszeń na przynajmniej dwa dyski 3.5".

sobrus 14.08.2014 13:38

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1289988)
Potrzebuję takiej w której zmieści się dysk 3.5". Teraz myślę, że może lepiej kupić inny model od tej samej firmy?

Jak dla mnie montowanie dysku 3,5'' do takiego serwera troche mija sie z celem. Na pewno się nie nada jako dysk systemowy.
Taki dysk podczas pracy bierze 5-10W to bez sensu montować go w komputerze który cały ma pobierać ~20.
Cytat:

Wiesz mi wystarcza Raspberry PI ;) Działa mi to co chcę. Jedyny minus jest taki, że nie działa mi to tak wydajnie jak bym chciał :D No ale coś za coś - budżetowy kmputer - budżetowe osiągi :)
No widzisz Rasp Ci nie wystarcza.
Mi mój sprzęt wystarcza, również osiągami. Może dlatego że lubie wyciskać ostatnie krople ze słabego sprzętu*, zrobienie czegoś na mocnym to żaden problem :)

Nie mam gigabitowego ethernetu, z internetem 80Mbit radzi sobie bardzo dobrze (torrenty po 8-9MB/s hehe), jako serwer wszystkiego również wystarcza (owncloud7 mocno przyspieszył w stosunku do 6).

Jako dysk systemowy służy energooszczędny Microdrive Seagate ST1.2 w formacie karty CF podłączone przez IDE (koszt ... 50zł 4 lata temu :P), a na dane mam dysk 2,5'' 1TB USB (włączany gdy trzeba).
Około połowa z 768MB RAM jest wolna (z tego 100MB zabiera sam serwer bazy danych). W razie czego moge dać 2GB.
Total bierze 13W cieżko będzie zejść niżej - dlatego wymiana byłaby głupotą.... choć sprzęt stary i złożony z odpadków :)

*ale bez przesady, Rasp to by mi raczej nie wystarczył dlatego doskonale Cie rozumiem ||

andy 14.08.2014 13:17

Tak obudowa przypomina Maca Pro.

Potrzebuję takiej w której zmieści się dysk 3.5". Teraz myślę, że może lepiej kupić inny model od tej samej firmy?

Załącznik 67032

http://www.komputronik.pl/product/20...TX_czarny.html

W wersji czarnej oczywiście...

Cytat:

Napisany przez Sobrus
Niestety dla mnie wentylator skreśliłby to rozwiązanie, chyba że znowu strąciłbym serwer do piwnicy :) Poza tym urządzenie pasywne to większe wyzwanie = więcej zabawy ;)

Wcale nie muszę tego na obudowie włączać. Zobaczę jak działa z nim i jak bez niego :) Z tego co czytałem to te obudowy są bardzo ciche..i drogie.

Cytat:

Co do klasy to masz rację, ale to kwestia wymagań. Skoro mi wystarcza VIA C3 to taki Athlon (pewnie grubo ponad 10x szybszy) byłby dla mnie elegancki :)
Wiesz mi wystarcza Raspberry PI ;) Działa mi to co chcę. Jedyny minus jest taki, że nie działa mi to tak wydajnie jak bym chciał :D No ale coś za coś - budżetowy kmputer - budżetowe osiągi :)

Cytat:

Napisany przez revolver
Andy chomika w kołowrotku umieści i będzie miał tani prąd.

Procek ma max 35W. Stawiam, że przez większość czasu będzie to w okolicach 10W.
Całość przez większość czasu pewnie zeżre max 30-40W.

Cytat:

Napisany przez Sobrus
PS. Nie zapomniałeś o zasliaczu?

No właśnie. Co taniego i dobrego do tej płyty i obudowy polecacie?

revolver0 13.08.2014 20:48

Andy chomika w kołowrotku umieści i będzie miał tani prąd.

sobrus 13.08.2014 20:24

@M@X
Hahaha masz rację :D To nowe wcielenie PowerMaca G5 albo czegoś podobnego :D
@Andy
Niestety dla mnie wentylator skreśliłby to rozwiązanie, chyba że znowu strąciłbym serwer do piwnicy :) Poza tym urządzenie pasywne to większe wyzwanie = więcej zabawy ;)

Co do klasy to masz rację, ale to kwestia wymagań. Skoro mi wystarcza VIA C3 to taki Athlon (pewnie grubo ponad 10x szybszy) byłby dla mnie elegancki :)

PS. Nie zapomniałeś o zasliaczu?

M@X 13.08.2014 20:19

Obudowa jakas dziwnie znajoma... Inspiracje czuje... Bo przeciez nie kradziez...

andy 13.08.2014 17:57

No ja przetargu nie stawiam na i3 ;) Po prostu z dostępnych procesorów w "niskiej cenie" tylko te mają to co chce :)

Poszedłbym w AMD ale to nie ta sama klasa...Niestety.

Zrobiłem sobie listę sprzętu:

Procek i3-4130T - 462zł (TDP 35W)
http://www.morele.net/procesor-intel...34130t-603706/

Płyta główna ASrock H81M-ITX - 234zł
http://www.komputronik.pl/product/23..._H81M_ITX.html

Pamięć RAM Patriot Signature DDR3 4GB 1333MHz CL9 512x8 1 rank - 159zł
http://www.komputronik.pl/product/17...x8_1_rank.html

Obudowa BitFenix Prodigy Midnight Black - 309zł
http://www.komputronik.pl/product/16...ght_Black.html

Załącznik 67028

sobrus 13.08.2014 16:20

Nie ma monopolu, po prostu swój przetarg ustawiasz pod i3 :szczerb:.

Ja na przykład wolałbym takiego czterordzeniowego Athlona 25W. To tylko serwer, SuperPI liczyć nie musi. Za to zrównoleglanie zadań na serwerze jest świetne (np 4 workery PHP hehe) i powinno ładnie działać.
Prawdę mówiąc to tak mi się spodobał (a płyty główne są za ~100zł) że aż sie zastanawiam.... Gdyby dało się jakoś tanio obudowę i zasilacz załatwić.
I ma 10W mniej jakby nie patrzeć, to może być albo nie być dla pasywnego chłodzenia (innego nie biore pod uwagę, mój serwer jest 100% pasywny).

Ale fakt faktem w segmencie wydajnych procesorów AMD odpadł. Nie zapowiedziano na razie żadnego nowego modelu z serii FX :(

PS. Żeby nie było potem na mnie nie namawiam na AMD ani VIA, ja po prostu lubie alternatywne rozwiązania i na pewno bym intela nie wziął, zwłaszcza za taką cenę ;)

andy 13.08.2014 13:11

Bardzo niedobrze, że Intel ma monopol...

sobrus 13.08.2014 08:44

http://www.morele.net/procesor-intel...483515-603960/

Przecież wyszukiwarka w morelach umożliwia filtrowanie po TDP :P

Niestety według ARK ani seria Pentium ani Celeron instrukcji AES nie posiada.

andy 12.08.2014 21:15

No ten i3 4360T w Morele za 540zł z odbiorem osobistym tam gdzie chcę. Nie da się jakiegoś i3 o połowę taniej z AES NI?

Podsumowując.
Płytka: 250zł
Procek: 540zł
Obudowa: ~250zł (planuję coś z fajnym designem w ITX)
Pamięć 4GB DDR3: ~200zł

Całość 1200zł :/

sobrus 12.08.2014 20:56

Jedyne chyba co możesz znaleźć to desktopowy procesor serii T z TDP 35W

Np i3 4360T 3.2Ghz (Haswell).
http://ark.intel.com/products/77494

Tak mi sie wydaje. Ale przyznam się że nie wiem. Możliwe że wprowadzam Cie teraz w błąd :P

Oosbiście raczej bym się rozejrzał za APU od AMD na rdzeniu Jaguar/Kabini.
Np Sempron 2650, TDP 25W i ma AES. Są wersje 8-9W ale nie wiem czy na podstawkach.

Albo taki czterordzeniowy potwór TDP 25W.
http://www.komputronik.pl/product/22..._FS1B_BOX.html

Oczywiście jako konkurent Atoma to raczej demonem wydajności nie będzie :nie: Ale przy 4x2Ghz dramatu być nie powinno :P
Sam był takie coś łyknął z ciekawości :) Ale po co mi tyle komputerów w domu :(

andy 12.08.2014 20:51

To co polecasz z masłem TDP i ceną oraz wsparciem instrukcji AES NI?

sobrus 12.08.2014 20:49

Bo to nie jest procesor do sprzedaży, chyba że sobie sam go wlutujesz ;)
Procesory serii Y i L są typu BGA.
Procesory do laptopów serii M też wymagają specjalnej podstawki.

andy 12.08.2014 20:12

Gdzie ja teraz znajdę tego i3?
Żaden sklep go nie ma...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:20.