Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Składamy nowy komputer. Proszę o zatwierdzenie podzespołów :) (https://forum.cdrinfo.pl/f113/skladamy-nowy-komputer-prosze-o-zatwierdzenie-podzespolow-76783/)

loki7777 11.02.2017 12:56

Ciegnij powoli i delektuj sie tym;)

ed hunter 11.02.2017 12:49

Taa... a ja mam internet 1MB/s, no 1,1 jak jest sucho, więc ciągnięcie gry chwile trwa. :]

joujoujou 11.02.2017 12:44

Cytat:

Napisany przez Arepo (Post 1377995)
[...] Uszkodzenia płyt tłoczonych zdarzają się rzadko ...

Dzieci potrafią. :mruga:

Arepo 11.02.2017 12:41

Tylko po co pobierać grę z sieci jak mamy ją na płycie, chyba tylko wtedy jak nie mamy właśnie napędu. Uszkodzenia płyt tłoczonych zdarzają się rzadko ...

Jarson 11.02.2017 12:33

Ależ kupując grę na płycie wystarczy wpisać jej kod w Steam czy Origin (mało która gra nie "współpracuje" z którąś z tych platform) i już, mając fizyczny nośnik w pudełku, można instalować grę z netu. Wad nie ma to żadnych (w końcu i tam mamy nośnik, więc w każdej chwili możemy działać "po staremu"), a zalety ujawnią się w przypadku gdy okaże się, że płyta jest uszkodzona.

misiozol 11.02.2017 12:18

Ooo wlasnie , no to M@Xsiu przyznawaj sie ile torentow zes natargal lol2

Arepo 11.02.2017 11:07

Jak ktoś kupuje komputer do gier, to z pewnością ma już jakąś kolekcję tytułów, z których większość raczej jest na płytach. Chyba, że wszystko zasysał z torrentów ;) Życie w obecnych czasach nie wyklucza korzystania z nośników dostępnych wcześniej. Zresztą nawet obecnie gry są wydawane na płytach.

misiozol 11.02.2017 10:42

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1377977)
Żyjesz w 1995 czy w 2017 ;-)? Mówią Ci coś określenia "Steam", "Origin" i "UbiPlay"?

A tobie sklep z grami taki jak np empik czy w irl gamestop uzywane i nowe :P https://www.gamestop.ie/ albo cex https://ie.webuy.com/

M@X 11.02.2017 10:29

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1377969)
No to ja juz nie wiem jak ide do sklepu to oni sprzedaja gry na plytach przecie :hmm: wnioskuje ze sie jednak przyda naped czy ja cos nie rozumiem ? :ysz:

Żyjesz w 1995 czy w 2017 ;-)? Mówią Ci coś określenia "Steam", "Origin" i "UbiPlay"?

Arepo 11.02.2017 09:55

Pewnie, że się przyda :taktak: Gry na płytach są fajniejsze niż pobierane cyfrowo. Do tego przecież czasem trzeba komuś dać jakiś plik czy zdjęcia, to nie dasz na HDD albo pendrive ;) Audio do samochodu czy wieży też się zdarzy wypalić, jakiś film. Własne stare kopie danych lub coś z gazet też na płytach. No i komputer potrafi przy instalacji systemu mieć problem z pendrive, to płyta z Windows jak znalazł. Mógłbym wymieniać dalej, ale płyty nagrywa i używa się zwyczajnie przyjemnie, dlatego polecam :)

misiozol 11.02.2017 09:47

No to ja juz nie wiem jak ide do sklepu to oni sprzedaja gry na plytach przecie :hmm: wnioskuje ze sie jednak przyda naped czy ja cos nie rozumiem ? :ysz:

M@X 10.02.2017 23:11

Miałe szpindel 25 DVD-R, ostatnią zużyłem chyba 2 lata temu na zewnętrznej navrywarce podłączonej do laptopa cieńszego od najcieńszego napędu. Zewnętrzny od złej biedy warto mieć, ale raczej już niewiele nagrasz ;-).

Jarson 10.02.2017 22:15

Ja po niedawnej wymianie sprzętu po raz pierwszy nie podłączyłem napędu optycznego. Owszem, jest w obudowie bo nie było przyczyny go z niej wyjmować, tyle że kabelki już nie zajmują przestrzeni i nie blokują przewiewu.

Jeszcze trochę płyt mi zostało, w tym sporo gier do których mam sentyment, więc myślę, że przez lata napęd jak był tak będzie na podorędziu. Natomiast odnoszę wrażenie, że mogę już nigdy nie nagrać żadnej płyty - choć jeszcze z 50 czystych posiadam.

misiozol 10.02.2017 22:01

Dzieki ;)

Leman39 09.02.2017 11:14

misiozol, jak wyżej, zbędny, gdyż generalnie większość gierek pobierasz tak czy inaczej via Steam i temu podobne czy zakupujesz w wersji "Download" ale w chwili obecnej napęd (nagrywarka DVD) oscyluje cenowo w granicy 50/60 zł, więc nie jest to jakiś ogromny wydatek przy porządnym zestawie do gier, a może się przydać.
Póki co, my montujemy nagrywarki DVD, nie było zlecenia, ani też zalecenia, jakoby nie montować, ewentualnie BD w zamian DVD.
Zewnętrzny być może również jest dobrym wyjściem, niestety zwykle bardziej kosztownym, przy czym z ich jakością i działaniem bywa różnie. ;)

M@X 09.02.2017 07:03

Zbędny.

misiozol 08.02.2017 22:57

Panowie pytanko od konsolowca :D komputer wylacznie do grania i pytanko potrzebny jest naped dvd czy bd i czy wogule potrzebny, czy dac sobie na wstrzymanie i skladac bez napedu i kupic zewnetrzny ?

Berion 07.02.2017 11:01

Klucz można odczytać z działającego systemu, a jeśli to laptop z preinstalowanym to także ze SLIC.

Poprawki bezpieczeństwa są całkowicie zbędne. To placebo. W firmie bym się nie odważył, ale w domu czy znajomym to jedno z pierwszych czynności to wyłączenie usługi windows update. Istotne w tym wsparciu jest tylko to, że po jego zakończeniu producenci sprzętu mogą z czystym sumieniem olać tworzenie sterowników.

Do 10-tki jestem strasznie uprzedzony.

loki7777 07.02.2017 00:42

Do upgrade z W7 do W10 nie potrzeba juz serialu od jakiegos czasu. Po drugie osoby niepelnosprawne wciaz maja za free;)

Jarson 07.02.2017 00:29

Ależ ja absolutnie nie jestem przeciwko siódemce. To jest dobry system. Rzeczywiście mam jednak na uwadze kwestię wsparcia, które częściowo już się skończyło (podstawowe w styczniu dwa lata temu), a w odniesieniu do najważniejszych poprawek bezpieczeństwa rzeczywiście będzie trwać do 2020 - czyli już niespełna trzy lata.

Wiecie, każdy ma swoje doświadczenia. Ja nie mam praktycznie żadnych złych doświadczeń z Win 7, ale to samo dotyczy Win 10. To ósemka i 8.1 (w troszeczkę mniejszym stopniu) były do niczego, a co do obecnej wersji - no cóż, po prostu nie doświadczyłem żadnych istotnych problemów.

Ostatnio szwagierka zostawiła mi uszkodzonego laptopa. Wymieniłem w nim uszkodzony dysk i dla sprawdzenia, czy coś jeszcze jest uszkodzone zainstalowałem Linuxa. Po kilku godzinach zabawy popołudniami, kilku dystrybucjach i zabawie z różnymi wariacjami sterowników od grafiki nie mogłem uzyskać choć trochę prawidłowej pracy GPU. Pobrałem na PD i zainstalowałem Windows 10 - bajka. Żadnego kombinowania, pobiera się - i od razu tworzy PD instalacyjny - prosto z serwerów MS, tak jak to kiedyś można było zrobić jedynie z Linuxem. Przy instalacji nie było najmniejszych problemów ze sterownikami do czegokolwiek - wszystko zadziałało od razu i bez najmniejszych błędów. Grafika - również bez zarzutu. Jedyny ból - no cóż, taki Windows trzeba aktywować, czyli zakupić licencję. Niestety w tym przypadku upgrade nie wchodzi w grę (jeśli rzeczywiście jest możliwy, mi się wydaje, że już nie), gdyż naklejka z serialem od Win 7 jest już na tyle wytarta, że nieczytelna.

Leman39 06.02.2017 19:11

Berion, nie ukrywam, że na Ciebie liczyłem, dziękuję. U nas telefony w sprawie problemów z Win 10 praktycznie codziennie jakieś się przewijają. Nie mam pojęcia na ile to spowodowane jest przyzwyczajeniami/niewiedzą Klientów, a na ile wynika z "specyfiki" tego środowiska.

Berion 06.02.2017 18:32

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1377573)
W przyszłości, zawsze może dokupić M2 na PCIE. Jednak skoro teraz kompa kupuje to czemu by nie mieć od razu.

Ponieważ wszystko na M2, a nawet i mSATA jest cholernie drogie i jak przyjdzie zmieniać to ten SSD i tak już będzie nie dość, że na wykończeniu to jeszcze strasznie mały. Moim zdaniem, nie ma to żadnego sensu, szczególnie do biurowego desktopa.

Cytat:

Napisany przez Jarson
Natomiast jeszcze jedna uwaga - chłopaki, jeśli Windows, to dziesiątka. Możemy sobie z Berionem prowadzić akademickie dysputy kto kogo śledzi w dziesiątce i dlaczego, ale jeśli składamy komputer komuś, to takiej osobie będzie zależało na tym, żeby to działało, było kompatybilne z czym się da itd. Siódemki już się nie zupgrade'uje, a dziesiątka będzie coraz bardziej i bardziej niezbędna - to pewne. Poza tym naprawdę działa lepiej, stabilniej i w konsekwencji generuje znacznie mniej problemów dla użytkownika domowego.

Naprawdę dziesiątka? Z Linuksem jest mniej problemów niż z tym gównem. A to już się trzeba naprawdę postarać...

Szpiegowanie szpiegowaniem, akurat przeciętny Kowalski ani tego nie rozumie, ani tym się nie przejmuje więc ten aspekt można odpuścić bo i tak klient tego nie doceni, a nawet będzie mieć pretensje jak z powodu kastracjo-pacyfikacji coś nie będzie działać (a w tym systemie co chwile coś nie działa...). Autentycznie nienawidzę Windowsa 10. Nie podejmuję się pomocy w żadnym zakresie z tym systemem "w realu" bo potem ciągle są żale.

Producenci porzucą klejenie sterowników najwcześniej po zakończeniu oficjalnego wsparcia dla siódemki, czyli jakoś po 2020 (taka data mi się kojarzy, ale głowy za nią nie dam).

Leman39 06.02.2017 17:25

Jarson, Dziękuję, wiesz skąd pomysł na Windows 7? Mamy w biurze na jednym Lapku Win 10 i nie ma dnia, kiedy nie byłoby z czymś problemów. Aktualizacje sterowników (samoczynne) i inne dziwne wynalazki. Człowiek, któremu to składam nie należy do wybitnie ogarniętych w temacie IT i każdy sygnał że "coś nie działa" powoduje automatycznie telefon do nas. Nie korzystam na co dzień z Windows 10, mam 7 i dla mnie system jako wyłącznie "tło" pod soft sprawuje się wyśmienicie i to jest absolutny max jaki bym od niego oczekiwał. Jeśli potrzebuje update sterowników to sobie pobieram, jeśli potrzebuję program do tego czy tamtego, to kupuję.
RAM jak najbardziej, zgoda.
Tylko nie wiem na ile poradzi sobie z Windowsem 10 osoba +- 50 lat, do tego z podstawowymi umiejętnościami obsługi myszki+klawiatury.
Jarson, pewnie masz rację, a i pewnie w ostatecznym rozrachunku wygra Windows 10 (chociaż upgrade z Win 7, o ile mi wiadomo nadal jest możliwe, ale nie w tym rzecz).
Dzięki wielkie Wszystkim, rozważę kwestię systemu jeszcze, zatem w tym temacie każda uwaga mile widziana. ;)

Jarson 05.02.2017 23:50

Mi się ta najnowsza proponowana konfiguracja podoba, rzeczywiście z uwzględnieniem uwagi Grzenia co do 2x8 GB RAM. IMHO nie ma obecnie koniecznej potrzeby inwestować w M.2, to już co kto woli.

Natomiast jeszcze jedna uwaga - chłopaki, jeśli Windows, to dziesiątka. Możemy sobie z Berionem prowadzić akademickie dysputy kto kogo śledzi w dziesiątce i dlaczego, ale jeśli składamy komputer komuś, to takiej osobie będzie zależało na tym, żeby to działało, było kompatybilne z czym się da itd. Siódemki już się nie zupgrade'uje, a dziesiątka będzie coraz bardziej i bardziej niezbędna - to pewne. Poza tym naprawdę działa lepiej, stabilniej i w konsekwencji generuje znacznie mniej problemów dla użytkownika domowego.

grzeniu 05.02.2017 23:03

Tak sobie właśnie pomyślałem. Ceny już są podobne.
Myślę, że z kompatybilnością Intela nie powinno być kłopotów http://www.komputronik.pl/product/34...cie-256gb.html - podaję przykładowo, może znajdzie taniej.

Trzeba czytać, pytać....jak to zawsze przy nowościach. Kasa duża, to i zadowolenie musi być.

Patrix 05.02.2017 22:27

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1377571)
Życie pokazuje, że jak się dochodzi do wniosku, że może by coś dołożyć czy rozbudować to zmieniają sie standardy wszystkiego i trzeba stykać na nowo od podstaw.

W przyszłości, zawsze może dokupić M2 na PCIE. Jednak skoro teraz kompa kupuje to czemu by nie mieć od razu.

Leman39 05.02.2017 22:23

grzeniu, bardzo sobie cenię każdą opinię, w sumie z tym RAMem to jest racja, wziąłem pierwszy z listy kompatybilnych Corsair (sam z nich korzystam od lat) na stronie ASUSa.
Myślałem o M2 ale dość duży jest rozrzut kompatybilności (chyba, że masz na myśli jakiś konkretny model, bardzo proszę) ;)
Portów SATA dość, raczej (a nawet na pewno) nie będzie tam nic dokładane. :)

grzeniu 05.02.2017 22:09

Osobiście chyba wolałbym RAM 2x8 niż 4x4, teoretycznie na przyszłość. A SSD nie lepiej już iść w M.2?
Jeśli to rzeczywiście do biura to pewnie bez różnicy, ale poteoretyzować można.

Życie pokazuje, że jak się dochodzi do wniosku, że może by coś dołożyć czy rozbudować to zmieniają sie standardy wszystkiego i trzeba stykać na nowo od podstaw.

Leman39 05.02.2017 21:40

To powiedzmy, że 270:
Obudowa - RAVCORE KNIGHT ATX OBUDOWA KOMPUTEROWA CASE 4xLED
Klawiatura - Klawiatura GAMING Ravcore HURRICANE USB Membranowa
Mysz - A4-TECH Evo XGame Laser Oscar X750 Extra Fire USB
System Operacyjny - Windows 7 Pro 64Bit PL OEM DVD
Napęd Optyczny - LiteON iHAS122-14 czarny
Zasilacz - Corsair CS550M 550W 80 Plus Gold
SSD - Plextor M6S+ 256GB SATA3 (PX-256M6S+)
HDD - Seagate Barracuda/ Desktop HDD ST1000DM003 (3.5", 1TB, 64MB, SATA/600)
Cooler - SilentiumPC Spartan 3 PRO HE1024
Monitor - LG 24MP88HV-S
Płyta Główna - Asus PRIME Z270-A
Procesor - Intel Core i5-7600
RAM - Corsair Vengeance LPX 4x4GB 2133MHz DDR4 CL13 (CMK16GX4M4A2133C13)

Do tego jakiś sprawdzony moduł (adapter) Bluetooth na USB.

Reetou 05.02.2017 21:22

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1377555)
Takie coś znalazłem na morele
Nie wiem o jakie dokupienie czego tu chodzi, ale to by wskazywało raczej na wybór mobo z Z270.

E tam. Mam Asusa Z170 Pro gaming i obsługuje Kaby Lake. Nie sprawdzę, bo mam Sky Lake'a ale według producenta daje radę.

misiozol 05.02.2017 20:35

troche o problemie asrock

http://forum.asrock.com/forum_posts....high-cpu-usage

grzeniu 05.02.2017 19:04

Takie coś znalazłem na morele
Cytat:

Uwaga

Procesory Intel siódmej genracji (Kaby Lake 14nm) nie są kompatybilne z płytami głównymi na chipsecie H110, B150, Z170. W przypadku montażu na płycie głownej o w/w chipsecie konieczne jest dokupienie aktualizacji BIOS-u
Nie wiem o jakie dokupienie czego tu chodzi, ale to by wskazywało raczej na wybór mobo z Z270.

Leman39 05.02.2017 18:41

superrrmario, Twoja konfiguracja bardzo mi pomogła odnośnie z170.
Przewalam światowe fora o informacjach nt. z270 za radą Grzenia, by ostatecznie postanowić 170 czy 270.
Nigdy nie miewałem problemów tego typu, ale jeśli ktoś daje 5,5k na biurowe pudło, to jest się nad czym pochylić.

superrrmario 05.02.2017 18:29

Ja mam takie co***347; i sobie chwal***281;

P***322;yta asus z170pro gaming
procesor i5 6600k skylake
pami***281;***263; kingston hyper x savage black 2x8 2666MHz
buda zalman z3 plus
zasilacz lc power gp3 650W
SSD silicon power s70 240G

grzeniu 05.02.2017 17:45

Tego ci nie powiem, wypadłem z tej karuzeli sprzętowej. Sam pewnie skłaniałbym się ku Z270, ale szukałbym wiedzy i opinii przed podjęciem decyzji. Przy takim budżecie.

Leman39 05.02.2017 17:37

grzeniu, nie zamierzam oszczędzać aż tak, dziękuję za każdą uwagę, pomysł, refleksję.
Czyli definitywnie odrzucamy ASRocka (nie stawiałem na nic nic od czasu Pentium 4).

grzeniu, to samo pytanie, z170 czy 270 Twoim zdaniem? :)
Sprawdzony z 170 albo nowość...

grzeniu 05.02.2017 17:27

Dla mnie Asrock zawsze był budżetową i okrojoną wersją asusa przez co miał dobrą cenę. Tylko ile, i czy w ogóle, warto oszczędzać na mobo robiąc sprzęta dla siebie?

Leman39 05.02.2017 17:21

misiozol, to zmiana na ASUS, czy stawiałbyś na Z270? :)

misiozol 05.02.2017 17:14

:taktak:

Leman39 05.02.2017 16:47

misiozol. Która? Extreme Z170?

misiozol 05.02.2017 16:33

Plyta asrock z tym chipsetem ma wadliwy bios i starsznie sie wiesza , cos tam grzebia ale marnie im to idzie ;)

Leman39 05.02.2017 14:39

Patrix, tak dokładnie:

Wersja na Z270:
Monitor - LG 24MP88HV-S (Wybrany przez Klienta)
Obudowa - RAVCORE KNIGHT ATX OBUDOWA KOMPUTEROWA CASE 4xLED (Wybrana przez Klienta, nie podlega zmianie)
Klawiatura - Klawiatura GAMING Ravcore HURRICANE USB Membranowa (Wybrana przez Klienta, nie podlega zmianie)
Mysz - A4-TECH Evo XGame Laser Oscar X750 Extra Fire USB (Wybrana przez Klienta)
System Operacyjny - Windows 7 Pro 64Bit PL OEM DVD (alternatywnie Win 10 jeśli 7-mka nie będzie współgrała z KarbyLake)
Napęd Optyczny - LiteON iHAS122-14 czarny (w zasadzie najmniej ważna rzecz)
Zasilacz - Corsair CS550M 550W 80 Plus Gold (Wybrany przez Klienta, nie podlega zmianie)
Płyta Główna - Asus PRIME Z270-A, Z270, DDR4, HDMI, DisplayPort, ATX
Procesor - Intel Core i5-7600
RAM - Corsair Vengeance LPX 4x4GB 2133MHz DDR4 CL13 (CMK16GX4M4A2133C13)
GPU - IntelÂŽ HD Graphics 630 (Integra)

Z170:
Monitor - LG 24MP88HV-S (Wybrany przez Klienta)
Obudowa - RAVCORE KNIGHT ATX OBUDOWA KOMPUTEROWA CASE 4xLED (Wybrana przez Klienta, nie podlega zmianie)
Klawiatura - Klawiatura GAMING Ravcore HURRICANE USB Membranowa (Wybrana przez Klienta, nie podlega zmianie)
Mysz - A4-TECH Evo XGame Laser Oscar X750 Extra Fire USB (Wybrana przez Klienta)
System Operacyjny - Windows 7 Pro 64Bit PL OEM DVD
Napęd Optyczny - LiteON iHAS122-14 czarny
Zasilacz - Corsair CS550M 550W 80 Plus Gold
Płyta Główna - ASRock Z170 Extreme4/6 lub ASUS Pro/Deluxe
Procesor - Intel Core i5-6600 3.3 GHz BOX
RAM - Pamięć Patriot Viper 4 DDR4, 2x4GB, 3000MHz, CL16 (PV48G300C6K)

Dodam też, że Klient najbardziej usatysfakcjonowany byłby z płyty głównej wyposażonej w Bluetooth oraz dobrej karty dźwiękowej.

Jarson 04.02.2017 15:52

Hmm, rozważyłbym na Twoim miejscu ograniczenie się do zakupu kart rozszerzeń na PCI-E, którymi można za naprawdę niewielkie pieniądze dodać obsługę M.2 oraz USB 3.0; do tego jakiś panel na przód żeby te porty wyprowadzić. W ten sposób zyskałbyś to co jest Ci potrzebne nie musząc płacić za wymianę podstawowych podzespołów, które - jak sam piszesz - masz wydajne i w zupełności Ci wystarczające (CPU, RAM, płyta główna).

Co do zasilacza, można go spokojnie używać do momentu, aż nie odmówi posłuszeństwa, nawet jeśli zdecydujesz się na wymianę sprzętu. Kiedyś wiele osób bało się przekładać stary zasilacz do nowego kompa, żeby nie doprowadził do spalenia dalszych podzespołów w razie awarii. Na szczęście takie przypadki są bardzo rzadkie, zasilacze są konstruowane tak, żeby w razie awarii nie puścić zbyt wysokiego prądu dalej. A Twój zasilacz to przecież nie tani no-name, tylko naprawdę porządny sprzęt :)

seku 04.02.2017 14:13

@Jarson

o takie coś mi chodziło i takie gdybanie innego użytkownika które stawia mi sprawę jaśniej

wiem i7 od mojej 1gen do dziś za wiele nie poszło do przodu i tu wiem że za dużej przepaści nie będzie

1. obudowa chieftec big tower ale mam zawsze 6x nagrywarek :-)

2. za stary jestem na nowe gry chyba że będzie Starcraft 3 czy Diablo 4
obecnie to Stracraft 2 Dibalo 3 LoL, i klasyki,HoM3 HOT`a HD Mod
i ostatnio gramy Age of Wonders 3 z kumplami
z nowych to ostatnio sam siedzę nad Master of Orion: Conquer the Stars

3. sadziłem że obecny Tagan już ma sporo godzin przerobionych i pora na wymianę

4. dlaczego wymiana RAM mam dość 12GB wystarcza do wszystkiego co robię
ale właśnie chodzi o SSD i o brak natywnego SATA 3. i obecnie M.2 tak samo o brak USB 3.0 na przednim panelu

myśle dalej czekam na kolejne opinie i rady :-)

Patrix 03.02.2017 22:38

biuro? te 5,5k to z monitorem? :)

Leman39 03.02.2017 22:34

Zatem mamy luty 2017, pierwszy komputer jaki składam w tym roku do prac biurowych... pytanie brzmi:
Stawiać na Z170 czy Z270?
Budżet około 5,5 k.
Każde, najbardziej luźne przemyślenia mile widziane ;)

Jarson 29.01.2017 14:41

1. Prawdopodobnie tak, chociaż jeśli na przykład masz bardzo nieprzewiewną obudowę, to ciepło które normalnie pięknie by się rozproszyło i bez pomocy wentylatora może się po prostu kumulować. Ale z założenia ten cooler powinien sobie poradzić z 35W w saunie.

2. Do czego porównać HD 630? No cóż, na pewno nie do GTX 750 Ti :P Jeżeli rzeczywiście zechcesz na tym grać jedynie w Starcrafta 2, czy LoL, to sobie poradzi. Ale to nie jest grafika w jakikolwiek sposób nadająca się do rozważania przy nowych tytułach. Nawet jeśli porównasz ją do GTX 730 (kilkukrotnie słabszej od Twojej 750 Ti) to HD 630 nadal pozostanie daleeko w tyle. Remedium - pozostawić sobie zewnętrzną grafę, nawet odłączoną jeśli zależy Ci na ciszy na co dzień, ale żeby na zaś była.

3. Jeśli tak piszą... ;)

4. Zasilacze z górnych półek są budowane tak, żeby nawet w razie awarii nie uszkodzić dalszych elementów. Po to stosuje się w nich po pół miliona zabezpieczeń (większość z nich, mimo szumnych nazw to proste warystory itp. ale ważne że to zwykle po prostu działa).
Nie widzę potrzeby wymiany zasilacza. Nawet jeśli - po jaką cholerę modularny??? Żaby było jasne - budujesz kompa, który mógłby zasilić chomik w kółku podłączonym do dynama. Zasilacze modułowe stosuje się przy rozbudowanych zasilaczach, które dysponują ogromną wiązką kabli z których nie wszystkie na co dzień się wykorzystuje. Tobie w wypadku wymiany byłby potrzebny zasilacz wybierany w kluczu "najmniejsza możliwa moc". Tu 300W używane w najsłabszych zestawach mógłby zasilić jednocześnie dwie takie jednostki.

Trochę nie rozumiem głównego założenia tej wymiany. Zyskujesz niewielki wzrost pamięci RAM, znacznie bardziej energooszczędny ale wcale nie dużo wydajniejszy procesor, zastanawiasz się nad rezygnacją z obecnej karty graficznej na rzecz kilkukrotnie mniej wydajnej, a do tego chcesz wymienić świetny zasilacz na inny bardzo dobry, który będzie kilkukrotnie na wyrost względem zapotrzebowania na energię. Czyli realny zysk - spory spadek zapotrzebowania na energię, co przy kwocie wydanej na podzespoły nie zwróci się... nigdy.

Osobiście wymieniłbym sobie SSD, może RAM (chociaż i to jest zupełnie zbędne, skoro nie grasz w nowe tytuły, a ponadto używasz kompa do www i prac biurowych). Reszta - moim zdaniem - to zupełnie niepotrzebny wydatek.

seku 26.01.2017 19:52

Witam a więc nadeszła ta pora na wymianę
-i7 950
-Gigabyte GA-X58-UD7 v2.
-6x2gb 1600mhz
-MSI 750 Ti
-Samsung SSD 840 Pro 128GB

najpierw napisze co chce kupić a potem pytania
-i7 7700T (TDP 35W)
MSI Z270 M5 (opcja M7)
2x 8GB G.Skill DDR4 RIpJ 5
Samsung 256GB 1,8'' Seria 950 Pro M.2 2280

i teraz co mnie nurtuje

1. czy tego i7 7700T uda się odpalić pasywnie na obecnej Noctuna NDH14
obecne i7 ma TDP 130w i mam tylko środkowy wentylator grając czasami Starcraft 2 Diablo 3 League of Legends po 5h. grania MAX +60C
bo tak to tylko www i prace biurowe.

2. do czego porównać tego Intel HD 630 ? wiem jest to nowy procek nowy układ ale może ktoś coś czytał jakieś testy porównania.
szczerze jestem już za stary na nowe gry i będzie jak zawsze od lat Starcraft 2 :-) ew. Diablo 3 pytanie czy wystarczy żeby było 60 FPS na MAX detalach

3. RAM pytanie ile MHZ kupić żeby szły z max prędkością bez OC. niby dla MBO M7 i M5 piszą 2400mhz miał ktoś możliwość sprawdzenia ?

4. PSU mam Tagana 1kw. już 8rok mu leci i chyba trzeba zmienić powoli

co byście polecili modularny to na pewno tylko jakiej mocy ?
nowy zestaw będzie bez GPU ew. zostanie MSI 750 Ti ale ona ma TDP 65w i nie potrzebuje zew. zasilania

za odp. z góry dzięki

czechoj 22.01.2017 15:41

No i już wiem. Moje M2 niestety obsługuje jedynie krótkie karty typu 2242 dłuższe np. 2280 już nie wlezą bo przeszkadza zabudowa płyty głównej. Ale znalazłem fajne kości PLEXTOR PX-256M8PEG w dobrej cenie, co by mi stykło do tego przejściówka ASUS HYPER M.2 X4 MINI CARD PCI Express 3.0. razem wyjdzie nieco ponad 700 zł. Zastanawiam się jeszcze nad Patriot Hellfire 240GB SSD Drive M.2 PCIe/NVMe. Ma ktoś z Was doświadczenie z SSD od tego producenta?

czechoj 22.01.2017 00:10

tyle, że ceny szybkich dysków na M2 są zabójcze ... :hmm:
do tego moja płyta główna ASUS Maximus VI EXTREME ma co prawda M2 ale w standardzie PCI-e 2.0 więc musiałbym dokupić np. ASUS HYPER M.2 X4 MINI CARD PCI Express 3.0
Idę przespać się z tą myślą...

Patrix 21.01.2017 23:26

Ja nie mam ale u kolegi widziałem. Szału nie było, dlatego sam nie mam.
To już M2 daje więcej ale moja mobo tego złącza nie ma.

czechoj 21.01.2017 22:35

Ma ktoś z Was może dwa dyski SSD spięte w RAID 0? proszę o odczucia. Mam obecnie SSD Samsunga 830 i ze względu na dobrą cenę i patriotyzm :) zastanawiam się nad dwoma dyskami GOODRAM Iridium Pro 240 GB spiętymi w ww. macierz.

misiozol 21.01.2017 00:06

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1376606)
Ten zasilacz... jakaś taka dziwna firma :P
RAM zdecydowanie zestaw 2x8GB do duala i będzie ok.

Ja bym się zastanowił, czy potrzebna Ci Mobo sygnowana słowiem Gaming,
wiem, że +100 do lansu ale płacisz za to też ekstra...

Lans mnie dynda, potrzebuje mini itx z chipsetem z170 kierowalem sie opiniami przy wyborze ;)

Leman39 20.01.2017 23:06

Cytat:

Napisany przez czechoj (Post 1376607)
DDR 4 to nawet teraz z LEDami robią :szczena:

Quo vadis świecie? :haha:

Dokładnie, zasilacz wymień.
Thermaltake lub Corsair.

czechoj 20.01.2017 21:38

DDR 4 to nawet teraz z LEDami robią :szczena:

Patrix 20.01.2017 21:35

Ten zasilacz... jakaś taka dziwna firma :P
RAM zdecydowanie zestaw 2x8GB do duala i będzie ok.

Ja bym się zastanowił, czy potrzebna Ci Mobo sygnowana słowiem Gaming,
wiem, że +100 do lansu ale płacisz za to też ekstra...

czechoj 20.01.2017 21:29

raczej 500 zł

misiozol 20.01.2017 20:18

Czy ja wiem czy taki tani :hmm: jak by chcial kupic 2 dobre kosci po 8gb to wyjdzie z 800zl :wow:

- Deckard - 20.01.2017 19:44

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1376581)
O zesz az 16 ? Sporo mnie ominelo najwyrazniej, przesiadka na PC bedzie bolesna finasowo :wow:

Ram jest teraz tani jak barszcz, dobry zasilacz to już koszt ,ale jeśli ma być stabilny i oszczędny to chyba lepiej dać na start więcej i mieć spój

misiozol 20.01.2017 16:32

O zesz az 16 ? Sporo mnie ominelo najwyrazniej, przesiadka na PC bedzie bolesna finasowo :wow:

ed hunter 20.01.2017 15:51

Do grania, to te 8 GB pamięci, to nawet nie na styk.

misiozol 20.01.2017 15:12

OK do przemyslenia ram i zasilacz.

Jarson 20.01.2017 13:33

Przede wszystkim należałoby wziąć dwie kości - 8 GB to na teraz na styk.

- Deckard - 20.01.2017 12:56

Od biedy ram bym wymienił na patriota a zasilacz na bequiet

misiozol 20.01.2017 12:46

Ilość załączników: 1
Planuje zlozenie PC, glownie do grania , procek i grafa sie zobaczy ale ciekawi mnie co myslicie o tym zestawie bebechow :>

Załącznik 86289

mgit 17.12.2016 22:43

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1373730)
Ja też mam zajęte wszystkie sloty, z tym, że raptem mam wszystkiego 6 GB :P

W ogóle jakiś taki stary się mój komp zrobił :hmm: Może powinienem zrobić jak Sheldon z BBT i pozwolić sobie kupić najnowszego Alienware? :haha:

6 GB to stanowczo za mało.... :taktak:

32 Gb jest w sam raz... miałem w pracy stację z 64 GB... nawet... ale i7 i 32 GB jest jak najbardziej wskazane i ekonomiczne...

Alienware - jest przereklamowane... podobne komponenty możesz mieć 3 koła taniej...

Dobra stacja robocza - to tak 7-9 tyś... :taktak:

Jarson 17.12.2016 22:12

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1373719)
O to to... 32 GB ram to absolutne minimum :)

Ja też mam zajęte wszystkie sloty, z tym, że raptem mam wszystkiego 6 GB :P

W ogóle jakiś taki stary się mój komp zrobił :hmm: Może powinienem zrobić jak Sheldon z BBT i pozwolić sobie kupić najnowszego Alienware? :haha:

joujoujou 17.12.2016 21:21

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1373712)
Bez dokumentacji zdjęciowej nie jesteś członkiem :D

lol !!

mgit 17.12.2016 18:02

O to to... 32 GB ram to absolutne minimum :)

Patrix 17.12.2016 16:41

Bez dokumentacji zdjęciowej nie jesteś członkiem :D

M@X 17.12.2016 16:22

Też jestem w tym klubie! :taktak:

Patrix 17.12.2016 14:38

Cytat:

Napisany przez - Deckard - (Post 1373702)
:peace: no i mikołaj przyniósł dodatkowe 2X4GB patriota , szkoda dwa zestawy patriota a producent kości jednych patriot drugich samsung

Witaj w klubie zajętych slotów :)

https://forum.cdrinfo.pl/f113/sklada...ml#post1256818

Jarson 17.12.2016 14:33

To nie powinien być problem, jeśli ta sama rodzina, to i wymagania co do parametrów są identyczne. Zresztą - kości od obu producentów mogą powstawać u podwykonawcy w tej samej chińskiej fabryce :haha:

- Deckard - 17.12.2016 12:50

Ilość załączników: 1
:peace: no i mikołaj przyniósł dodatkowe 2X4GB patriota , szkoda dwa zestawy patriota a producent kości jednych patriot drugich samsung

- Deckard - 20.07.2016 22:11

Temat nieaktualny, kupiłem desktopa z lenovo za niecałe 300zl który spokojnie wystarczy do surfowania .Kupie jeszcze jakis fajny monitor i będzie git:spoko:

seku 20.07.2016 19:49

i do końca tez nie wiedział co zrobić :-)

superrrmario 20.07.2016 16:10

Cytat:

Napisany przez seku (Post 1364772)
Jarson czasy LGA 775 już nie wrócą :-)

od tyg. mam pomysł kupna Intel Xeon W3690 i wymianę za i7 950 tylko pytanie czy warto
bazowy zegar o 450mhz większy 2 dodatkowe rdzenie i 32nm

jak taki Intel Xeon W3690 ma się do obecnych Skylake czy w końcu nadszedł czas wymiany

Ktoś już miał taki dylemat
http://www.tomshardware.co.uk/answer...eon-w3690.html

seku 20.07.2016 10:40

Jarson czasy LGA 775 już nie wrócą :-)

od tyg. mam pomysł kupna Intel Xeon W3690 i wymianę za i7 950 tylko pytanie czy warto
bazowy zegar o 450mhz większy 2 dodatkowe rdzenie i 32nm

jak taki Intel Xeon W3690 ma się do obecnych Skylake czy w końcu nadszedł czas wymiany

Jarson 20.07.2016 00:39

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1364603)
No cóż, 2 lata temu dolec był o złotówkę słabszy.

Tylko co to jest silna płyta główna? Na żadną silną płytę sprzed 2 lat nie wsadzisz dzisiaj skylake'a....

Niestety patrząc na ceny sprzętu przez ostatnie parę lat poszczególne segmenty mocno podrożały, nawet patrząc na kwoty wyrażone w dolarach. Dodać do tego różnicę kursową i mamy absurdalne ceny.

Silna płyta główna to taka, która jest porządnie wykonana (sekcja zasilania np.) oraz posiada rozsądne możliwości rozbudowy w stosunku do posiadanego sprzętu. Nie potrzebuję dziesięciu portów SATA i 12 USB 3.0 plus czterech portów PCI-Express x100, natomiast nienawidzę kupowania "na styk".

Oczywiście, że na żadną silną płytę sprzed dwóch lat nie wsadzę skylake'a. I oczywiście w pełni rozumiem Intela w decyzji wprowadzenia nowej podstawki, no bo przecież żadna płyta sprzed dwóch lat nie potrafiła zobaczyć tranzystora w rozmiarze 14nm. Do tego potrzeba przecież specjalnych okularów.

Kiedyś jedna podstawka wystarczała dla dobrych kilku generacji procesorów. Jeśli teraz tak nie jest, to nie sprawka rozwijającej się w zastraszającym tempie technologii, a zwykłego kombinowania producentów, jak by tak skłonić usera do szybszej zmiany sprzętu. Choć akurat LGA 1151 może się trochę wyłamać i wystarczyć na dobre kilka lat - zobaczymy jak to w praniu wyjdzie.

Berion 19.07.2016 23:28

Jeszcze nie, napisał że ma wstępny zestaw (na oku?). ;)

loki7777 19.07.2016 10:40

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1364696)
@Deckard
Gigabyte ma tanie i fajne miniatury. Mama zapewne potrzebuje biurkowego komputera, więc w 1500 się zmieścisz (przy założeniu, że monitor ~500, trzeba też dokupić pamięć masową sata 2,5 lub m.2/msata i ram).

Ale bez napędu, taka wada miniatur.

http://www.dobreprogramy.pl/Berion/N...ATX,70226.html

On juz kupil;)

superrrmario 19.07.2016 08:02

Przeróbka filmu z BD50 do BD25 skróciła się z 36~40 k***a godzin do 7 :party:
Trochę wydajniej to pracuje :)

Berion 19.07.2016 00:50

@Deckard
Gigabyte ma tanie i fajne miniatury. Mama zapewne potrzebuje biurkowego komputera, więc w 1500 się zmieścisz (przy założeniu, że monitor ~500, trzeba też dokupić pamięć masową sata 2,5 lub m.2/msata i ram).

Ale bez napędu, taka wada miniatur.

http://www.dobreprogramy.pl/Berion/N...ATX,70226.html

superrrmario 19.07.2016 00:25

Całość 3k razem z W7

grzeniu 19.07.2016 00:20

Pytałem o ile przekroczyłeś budżet. :sciana:

Ludzie! Czemu ja muszę z takimi ludźmi k***a

No, a poza tym wygląda to smakowicie.

superrrmario 19.07.2016 00:06

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1364691)
Ile ?

Jeden. Po co mi więcej :)

grzeniu 18.07.2016 23:59

Ile ?

superrrmario 18.07.2016 23:39

Już mam nową zabawkę :)
Płyta asus z170pro gaming
procesor i5 6600k skylake
pamięć kingston hyper x savage black 2x8 2666MHz
buda zalman z3 plus
zasilacz lc power gp3 650W
SSD silicon power s70 240G
reszta to moje stare bambetle
grafika gt9600
napędy dvd i bd
HDD 2T
Całkiem zacnie to działa :)

- Deckard - 18.07.2016 20:39

niet, moja mama nie lubi lapkow, ma byc stacjonarka, mala ale stacjonarka, juz mam wstępny zestaw

joujoujou 18.07.2016 14:37

Może laptopa im kup? :idea:

- Deckard - 18.07.2016 09:16

Hej. Padl komputer u rodziców - do zastosowań biurowych [byl jakis stary asus + celeron 2.2ghz 1 gb ramu i stary ge force]

Zostanie mi z niego dysk twardy ,naped, mysz i klawiatura

dało by coś poskładać w granicach 1500zl z monitorem ? Komp do przeglądania internetu

Fajnie jakby zajmowalo malo miejsca typu miniAtx luba najlepiej desktop

loki7777 17.07.2016 14:47

Bez polskich znakow to jest bol a nie bul;) Ale spoko ja polonista nie jestem:)

seku 17.07.2016 14:17

mam tak od zawsze nie ty pierwszy i ostatni nie ukrywam nie zaznaczy nie zmieniam...

po 10latach przywykłem do pisania bez polskich znaków

loki7777 17.07.2016 14:05

Ty z tym bólem tak na powaznie?:)
Co do reszty to sie zgadzam.Lepiej celowac w srodek niz wydawac kupe kasy na mobo ktore moze przyda sie potem.

seku 17.07.2016 14:01

znam ten ból z "silna" MBO :-)

ponad 6lat temu jak kupowałem i7 950 z Gigabyte GA-X58A-UD7 kup będzie na potem i co...
zostałem tak już do dziś bo na s1366 nic już nie wyszło sensownego

a i pytałem wielokrotnie jaki jest sens przesiadki z i7 950 chociażby na nowego Skylake ? ile % zyskam ?

myślałem zapodać Intel Xeon W3690 6x3,46 :-)

Reetou 17.07.2016 13:47

No cóż, 2 lata temu dolec był o złotówkę słabszy.

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1364203)
Jedno jest pewne - sam jestem gorącym zwolennikiem kupowania silnych płyt głównych i takiej koncepcji zawsze gorąco przytakuję.

Tylko co to jest silna płyta główna? Na żadną silną płytę sprzed 2 lat nie wsadzisz dzisiaj skylake'a....

SpeedFreaK 17.07.2016 12:42

Ale wszystko podrożało...
Jakiś czas się nie interesowałem cenami sprzętu. Teraz patrze, że prawie 2 lata temu mój i7 4790K kosztował... ze 100zł mniej niż dziś.Do tego na rynku już jest nowa generacja procesorów.. Absurd.

Jarson 11.07.2016 20:31

Kupowanie komputera "po kawałku" ma tę słabą stronę, że wówczas niektóre podzespoły kupujemy podwójnie - najpierw mniej wydajny, bo coś musi być na początek, a potem drugi raz - ten właściwy, wydajny model. To po pierwsze zwiększa koszty, a po drugie powoduje że przez jakiś czas pracujemy z mocno okrojoną wydajnością.

Z drugiej strony zawsze można potem taki "przejściowy" procesor sprzedać, z jakąś stratą co prawda, ale wciąż część pieniążków w ten sposób się odzyskuje. Czasem można też dojść do wniosku, że ta przejściowa konfiguracja wcale nie jest taka zła i na niej poprzestać - choć w tym konkretnym przypadku i3 i obróbka FHD raczej się nie polubią i docelowo i tak zdecydujesz się na upgrade.

Jedno jest pewne - sam jestem gorącym zwolennikiem kupowania silnych płyt głównych i takiej koncepcji zawsze gorąco przytakuję.

ed hunter 11.07.2016 11:39

Taki i3 z linku będzie się chyba trochę męczył z obróbką FHD, ale prądu na pewno mniej zeżre niż AMD, a zmienić zawsze można, właśnie brać lepszą płytę. :)

superrrmario 10.07.2016 20:14

Kolejny pomysł. Kupić płytę 1151 + 16G RAM + SSD + buda i zasilacz.
Do tego procek na jaki będzie mnie stać. Ja przypłynie gotówka to zmienić procka na lepszy. Płyta oczywiście taka, która bezproblemowo obsłuży i7 nawet wysokie.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:20.