![]() |
Ale ja już pisałem, że temat OC mi zwisa, zrobiłem to tylko dlatego bo kosztowało mnie to jeden klik :)
Na długą listę ustawień RAMu w UEFI raczej nie zaglądam. |
Wykresów raczej nie robię, czy tam oglądam. Po prostu mnie to jakoś przeraża. Podkręcają zegary a istotne sprawy na bok. :P
|
Cytat:
To jest wg mnie nieodczuwalne, chyba, że ktoś ciągle robi wykresy. |
nie widziałem jeszcze DDR 3 1600mhz z CL 6 a tym bardziej 8gb w jednej kości
dziś / jutro zrobię test na H77 + G2120 i 1x4gb GoodRam 1600mhz CL 11 i wyjmę z swojego kompa 2szt. 2x2gb 1600mhz CL8 Patriot LLK |
Tak, o 0,0001 sekundy szybciej Word startuje. :mruga:
|
@rcobex, ale roznica chociaz odczuwalna? Czy tylko cyferki?
|
Cytat:
|
różnica w szybkości działania bardzo znacząca,szkoda że konfigurowanie wszystkiego pod siebie tyle trwa
bo już bym obczaił jakąś giere ;) mam jeszcze jedno nie zainstalowane nieidentyfikowane urządzenie i muszę dojść co to jest, od momentu przesiadki mój dysk hdd 1TB szajsunga , z którym mam same problemy [problemy z rozruchem, cykanie głowic - zacinanie systemu] chodzi jak w zegarku ale za to 'chrobocze' że go w kuchni słychać teraz śmiało mogę stwierdzić że ten hdd samsung to najgłośniejszy element zestawu :taktak: |
|
Patrix, można wiedzieć jakie timingi mają te pamięci ?
|
wirtualnemu win server 2012 z sql i sharepointem musisz dac troche wiecej ramu... ;)
|
Mam 4 pulpity FHD, ale nawet gdybym miał osiem to chyba miałbym problem.
Właśnie sprawdziłem ile mam zapchanegro ramu... jakieś 580MB.... W praktyce wyglada to tak: na jedyum pulpicie przeglądarka, na drugim jakieś programy, na trzecim World of Warcraft (lub inna gra), czwarty zostaje jakby co i wciąż połowa RAMu wolna :D SSD też mam oczywiście, ale w RAID to byłby totalny overkill. edit: zrobiłem test. firefox 6 kart (w tym YT, akceleracja opengl itd), world of warcraft, libreoffice, gimp, thunderbird (3 konta), przeglądarka pdf, rawtherapee, audacity, wypasiony player muzyki (biblioteka 6000 utworów, okładki itd)- zapchałem 1,3GB. Zajętość proca 3%. Żaby zapchać całe 4GB obawiam się zabrakłoby mi programów do uruchamiania. A 32GB... :hmm:.... mógłbym odpalić 16 wirtualnych windowsów vista dla każdego dać po 2GB :w00t: :rotfl: |
Ilość załączników: 1
Cytat:
a ram przy 2 monitorach wqhd 27 potrafi szybko się skończyć k***a tyle tam wchodzi Załącznik 62858 |
Fajne :) Moim 4GB świecą w ciemności oczy (GeIL Black Dragon :) ).
Czasem tak dla zabawy chciałoby mi się wsadzić w kompa 16 rdzeni i 32gb ram oraz SSD w RAID, ale o ile taki procek by się jeszcze przydał to reszta totalnie zbędna :D |
Cytat:
Załącznik 62857 |
Niech znajoma odpali tego CADa z największym projektem, albo dwa na raz do tego przeglądarke i inne pierdołki - takie normalne użytkowanie - i zobaczcie ile pamięci bierze.
Przykładowo ja mam 4GB RAM z czego zazwyczaj używam 500MB-1,5GB. W porywach do 3GB, a żeby zapchać wszystko muszę się postarać. W moim przypadku dokładanie RAMu to strata pieniędzy, choć nie powiem fajnie by było mieć 32GB :szczerb: |
według mnie Be Quiet to dziś nr.1 PSU
przy zmianie sprzęty planuje taki 1kw. :-) czekam na warzenia z nowego zestawu :-) |
Fajny :D
|
http://img43.imageshack.us/img43/4341/zp0u.jpg
paket odebrany, teraz zapisywanie danych , po drodze ze 3 piwa i robimy przekładkę :) edit : zasilacz waży 2,7kg :wow: |
Wiesz co nie mam Excela :szczerb: ale czy wszystkie rdzenie są zajęte?
Bo jeżeli nie to lepiej od i7 poradzi sobie wyżej taktowane i3 (AMD FX każde będzie do kitu). A na przykład RawTherapee - jedno zdjecie na Athlonie XP 2200Mhz (OC) wywołuje się 8 minut (mój profil, nie wszystkie są takie okropne). Praca na czymś innym niż podkręcony quad to męczarnia (na moim aktualnie ~30 sekund). A mój aparat ma tylko 10Mpix.. Wywołanie to jedno, ale zoom czy zmiana parametrów to znowu konieczność przeliczenia przynajmniej fragmentu obrazu... FX tu by się przydał, tym bardziej że można ten program skompilować specjalnie pod ten procesor (march=bdver2) :) W zasadzie to można cały system ale to hardkor :szczerb: Popatrz tu na test CRay ile można zyskać odpowiedniu kompilując program pod FX-a. CRay podobnie jak RT masowo używa FPU i wszystkich rdzeni: http://www.phoronix.com/scan.php?pag...7_bdver1&num=3 Także dla mnie wybór proca wcale nie jest taki oczywisty, tym bardziej że odblokowany FX-8320 jest za 599zł. Nawet zablokowanego i5 za tyle się nie dostanie. Osobiście uważam, że AMD zrobiło Bulldozera głównie z myślą o serwerach i superkomputerach. Sprzedają teraz 16 rdzeniowe Opterony i grają na nosie Intelowi. Superkomputer Titan (aktualnie #2 miejsce w rankingu) działa właśnie na 16-rdzeniowych Bulldozerach. Raczej nie dlatego że są takie słabe ;) Ale tam nikt nie gra pod Windows ;) |
Do Excela nie? Ja mam kilka tabel, każda po ok. 20 k wierszy, które muszę składać i analizować z nich dane. Często widzę: przeliczanie... 11%... 12%... i tak chwilę to trwa. :D
|
Jak ktoś kupuje 8 wątkowy procek, to raczej nie do Worda i Excela. Chyba że lubi przepłacać - to już jego problem. Do takich rzeczy są Celerony. Jak kupuje do gier to też robi błąd - do gier są wysoko taktowane i3, góra i5.
x264 to tylko przykład, choć nie taki znowu rzadki. Nikt nie posiada kamery HD? Nikt nie robi z niej płyt BluRay? Wywoływanie zdjęć z RAW też zje tyle rdzeni ile mu dasz, kompilowanie programów również. Praktycznie każda poważniejsza robota dziś wykorzysta wszystkie rdzenie. A mniej poważna zadowoli się Celeronem. Nie przesadzajmy z tym AMD - ja mam C2Q@3.3 (OC) i jak najbardziej daje radę (nie do x264 niestety - 5fps nie jest rzadkością), nawet Pentium E daje. Phenomy z tamtego okresu miały podobną wydajność. Mogłeś nawet kupić Phenoma 6 rdzeniowego. Spadek formy przyszedł z Bulldozerem niestety i nie przecze - AMD dalej kuleje w zadaniach jednowątkowych i dopiero Steamroller ma coś zmienic. Ale czy zmieni to sie okaże. Dla mnie sprawa wyglada tak: Jeżeli potrzebujesz mniej wątków, standardowe zastosowania, gry - bierz Intela. AMD nie ma szans. Jeżeli masz wielowątkowe zadania z ograniczonym budżetem, bierz AMD. FX-8320 mozna kupić za 599zł, 4,5Ghz masz prawie jak w banku - za te pieniądze nic lepszego nie wyrwiesz. Jak Cię stać - to bierz i5 albo i7, najlepiej K - ale i5/i7K (ivy) kosztuje 900/1200 i więcej - więc różnica w cenie jest ..ekhm.... wyraźna. ;) |
jak by nie patrzyć mój i7-950 też ma TDP 130w
ale porównując najnowsze konstrukcje gdzie i7-4770K ma 84w a jego konkurent FX-9590 220w. wiec o czym tu mowa EDIT: jednak AMD dalej nie dla mnie właśnie ale ilu na 100ludzi koduje filmy w x264 ? Ja to widzę tak po sobie w październiku 2010 kupiłem i7-950 mamy lipiec 2013 i nadal daje rady a co wtedy miało AMD ? coś na czym dziś co najwyżej można www przeglądać i trzeba uważać żeby nie było za dużo flash bo będzie zamulało |
Intel pod tym względem jest wyraźnie lepszy, ale tu też nie ma takiej tragedii:
http://www.bit-tech.net/hardware/201...-8350-review/7 W idlu całkiem dobrze, w load gorzej ALE: http://www.pcworld.pl/news/386430/Pe...t.FX.8350.html To jest 8 rdzeni, nie 4. Jeżeli obłożymy wszystkie 8 rdzeni robotą, np x264 - to każde i5 zje. Wydajność i7 w cenie i5. I jeszcze zostaje OC. |
Co prawda, to prawda, a prąd będzie jeszcze droższy.
|
tak ale kaloryfer już mam na ścianie
|
A do gier zupełnie starcza AMD i dobra grafika. :haha:
|
no tak tylko że moja praca to word i exel :-)
a tak to tylko gram :-) |
E tam gry to pikuś, tu bardziej się liczy karta graficzna :)
Ale jak przyjdzie poczekać kilka godzin na efekt pracy komputera to nagle OC staje się bardzo kuszące ;) |
z tym OC jest tak każdy robi jak mu potrzeba :-) miałem C2D E6300 1,86@3.0 i to miało sens
obecnego i7 nie kręcę bo po co :-) skoro we wszystkim jest dość szybki a w grach co gram mam ponad 200fps. AMD wspomnienie Athlona XP 1700+ kiedy to było gdyby choć trochę tylko było gorsze... ale powiedzmy sobie szczerze AMD nie ma odpowiednika dla Intelowskiego i7 historie każdy zna kiedyś byli ciut gorsi ale 50%tańsi potem gorsi i krok do tyłu z technologia dziś gorsi i ze 3 kroki w wstecz za Intelem |
Ja wiem dlaczego Intel to blokuje :) Natomiast mi się to nieszczególnie podoba. Lubie podkręcać i po prostu nie wybiorę układu zablokowanego.
Prawda jest taka, że technicznie procek 3.0Ghz nie różni się od tego 3.5Ghz. Może nawet nie sa sortowane. Już 20 lat temu zdarzało się, że firma sprzedawała droższe układy jako tańsze, bo na te drugie był większy popyt. Nie tak dawno AMD blokowało sprawne rdzenie. AMD pewnie też by blokowało OC, ale sytuacja jest taka, że bez OC nikt na nie nie spojrzy. Natomiast z OC są bardzo ciekawą ofertą. Mam nadzieje, że przynajmniej układy FX pozostaną odblokowane. Wtedy jest duża szansa, że mój następny komp będzie na AMD. |
Cytat:
A co do bezpieczeństwa przy OC, to jest prawda - mi się też niczego nie udało w ten sposób zepsuć. Nawet kilkuletnie sprzęty które podkręcałem na maksa ot z ciekawości, bo i tak miały iść do recyklingu - i potem na tym maksie (no - prawie - zawsze na koniec ustawiam trochę mniej dla bezpieczeństwa) jeszcze pracowały i pracowały u kogoś... |
Cytat:
|
Cytat:
ale za karę wytargałem 2 płyty BluDl i dwie normalne z verbatima z mojej strony wielkie dzieki za ekspresową pomoc ;) czas wystawiać na aledrogo stare flaki |
Podkręcanie tak naprawdę nigdy nie wiązało się ze szczególnym ryzykiem. Co innego podkręcanie związane z podnoszeniem napięć.
Podkręcałem nawet Voodoo1. I Celerona 300 zrobiłem 450Mhz. Podkręcałem i dalej podkręcam wszystko co mi wpadnie w ręce, mój rekord to podkręcenie GeForce8 w laptopie +100% (z 800 na 1600Mhz). I nigdy nic się nie stało, bo megaherce nie zabijają, co najwyżej sie zawiesi - trzeba tylko uważać na temperatury. Natomiast podnoszenie napiecia to już większe ryzyko. Trzeba też uważać na podkręcanie pamięci - bo te nie mają termometru ani nawet radiatorów. Z podkręcaniem obecnie jest jedna wielka lipa, bo poza K Intel swoje procki blokuje. Dlatego ja kupiłbym albo i5K albo AMD FX 83xx, natomiast zamiast i3 które nie ma K - prawie na pewno byłoby to AMD FX. |
Cytat:
Cytat:
Jeszcze kilka lat temu było tak, że OC kojarzył się z jakąś - większą lub mniejszą - ingerencją w stabilny układ zasilacz-mobo-CPU-RAM (+ ew. GPU). Lekki OC był zawsze bezpieczny ale niewiele dawał, a ekstremalny dla odmiany był bardzo zauważalny, ale ryzykowny. Niekoniecznie się to opłacało. Dziś podkręcanie ma już więcej sensu. Po pierwsze producenci płyt głównych tworzą programy, do tego działające zwykle również spod poziomu Windowsa (i to zwykle bez potrzeby restartu kompa do zastosowania zmian), które nie wymagają żadnej wiedzy, która była konieczna kiedyś. Po drugie, możliwości OC dziś są znacznie większe niż kiedyś - bez wyciskania z CPU ostatnich potów można liczyć na zwiększenie taktowania o 25-30%, przy odrobinie szczęścia można mieć więcej. Patrix słusznie zauważył: Cytat:
|
Ilość załączników: 2
@- Deckard -
MBO które bym polecił Załącznik 62841 nie lobie ASRock bez urazy ale mam źle skojarzenia z czasów Athlona XP a tu kolejny zestaw Załącznik 62842 jak nie kupujesz procesora w wersji "K" czyli z odblokowanym mnożnikiem nie warto kupować szybszych pamięci jak 1600mhz bo i tak ich nie wykorzysta więc zakładamy zestaw 2x4gb 1600mhz w zależności co akurat ma sklep w jakim kupujesz i5-4430 to najniższy model i najtańszy Haswell jakiego da się kupić. co do MBO to GRYPHON Z87 jest niemal że idealny pomimo mATX :) kwestia gustu jakie wyjścia ci są potrzebne i w jakiej ilości. nad GPU bym się wstrzymał do premiery GTX750Ti a do tego czasu możesz korzystać z iGPU HD4600 zasilacz Be Quiet! 530w spokojnie da rady nawet nowej 760Ti |
i5-4430 jest bez K :-)
a Ja nadal mam dylemat czekałem na tego Haswella od dawna i się z lekka rozczarowałem oczekiwałem platformy High-End tak jak kupowałem 3lata temu LGA1366 jedyne czego mi brak w obecnym configu u siebie to brak natywnego SATA 3 a tak to moja i7 950 nadal daje rady :-) |
Też niezły, choć ja dalej z tym Z i prockiem nie K bym zwrócił uwagę;)
Najlepiej jak - Deckard - napisze żądania, będziemy do tego pertraktować... Za 2300 jest za duży rozrzut w opcjach. |
dzięki
już zamówiłem w morele wziąłem G2120 i ram 1x4gb 1600mhz CL 11 czyli wpływ szybszego RAM ma znaczenie na iGPU ale to jest jakieś 3-5% tyle żeby wykorzystać szybszy ram niż 1600mhz trzeba mieć MBO z serii "Z" gdzie są dzielniki bo z tego co się orientuje to na B,H i Q max można ustawić właśnie 1600 dla Ivy Bridge @- Deckard - w cenie za 2k. zł nie pchał bym się już w LGA 1155 Załącznik 62836 MBO kwestia gustu do 600zł jest już spory wybór zależy co kto potrzebuje ile USB itp. ogólnie to jak już wspominałem warto poczekać na nowa rev. chipsetu Z87 C2. |
@seku: tak, w g2120 siedzi intel hd 2500 tu trochę testów
|
Na grafikach się nie znam, ale ktoś coś do tego dosztukuje,
zasilacz 450 pod dobrą grafikę będzie raczej za słaby... Załącznik 62835 OC to dzisiaj masakra - jeden klik, nawet byś nie zauważył jak Ci 1Ghz przybywa... Za 2400 to jak się postarasz nawet na i5 się załapiesz i to z grafiką za 500,- + zasilacz. |
ludziska i pingwiny ;) mój budżet to około 2200zł +- jakiś tam grosz
[nie zrobi mi różnicy dodanie do tej kwoty np 100zł jeśli warto ale 3k nie wydam] mam bude,zasilacz 450watt z toppowera ,napedy więc wiadomo czego trzeba do kompletu komp ogólnie do neta filmów no ale też do gierek bo lubię od czasu do czasu komuś łeb odstrzelić itp na pewno nie będę bawił się w oc :nie: z grafiki preferuje geforce [kiepskie wspomnienia z ati] zależy mi na ciszy i jakości, bezawaryjności jeśli w dobie chińszczyzny takie cos istnieje |
Cytat:
a tym czasem kompletuje komputer dla kolegi mega mega budżetowy Intel Pentium Processor G2120 (3M Cache, 3.10 GHz) 1x4GB 1600mhz skoro procek je wykorzysta i szukam MBO z HDMI i DVI co aby monitor i TV mógł już podłączyć cyfrowo @Pierwszy orientujesz się jaki model iGPU jest w G2120 ? na stronie Intela jest tylko Intel***174; HD Graphics i częstotliwości rdzenia gdzieś mi się wyczytało że jest to HD2500 ale już tego znaleźć nie mogę :sciana: |
Za tą kwotę to na chipset Z szkoda siana... miałby korzyść tylko z prockiem w wersji K
- i tu mu chyba budżet pęka w szwach. |
kupi kupi
- ASUS Z87-C - ASUS Z87-K |
- Deckard -
jakiej podstawki szukasz 1150 czy 1155? Mobo w tej cenie pod Haswella znajdziesz i to Asusa. |
racja :)
pytanie czysto techniczne G2120 vs. G2020 to 200mhz różnicy no i wsparcie dla DDR3 1600mhz ze strony G2120 sądziłem że jako Ivy Bridge Pentium G będą maiły wsparcie do PCIe 3.0 ale obsługują tylko 2.0 |
Składam flaki :
proc : -Intel Core i3-3240, Dual Core, 3.40GHz, 3MB... -485zł mobo: - msi gd55 - 480zł - ASRock Z77 EXTREME4 - 470zł *a może coś z asusa do 500zł?? [mam do tej firmy zaufanie] memory : - Patriot Intel Extreme Masters 2x4GB DDR3 1866MHz CL9 1.5V, XMP 1.3 Dual Channel - 350zł - jakaś grafa w granicach cenowych 500zł [only geforce] ktoś na czasie w temacie co warto czego nie warto itd |
|
hmm Ja znalazłem tylko droższe o 70zł a 200mhz nie jest tyle warte
|
Używam celerona g530 z boxowym wentylatorem i jest to najcichszy box z jakim się spotkałem - weź na razie boxa jak kolega uzna, że jest głośny to dokupi coś innego.
Dual channel nic nie daje bierz 1x4 GB. Jeśli rozważasz g2020 można wziąć pod uwagę g2120 - droższy o jakieś ~20zł w najtańszych sklepach. |
zostałem dziś poproszony przez znajomego o reanimacje starego kompa Sempron na s.939 MBO = R.I.P już nie ma co reanimować
po namowach namówiłem go na nowe MBO+CPU+RAM co można złożyć najtańszym kosztem z nowych podzespołów na Intelu myślałem nad Lp ID Nazwa Ilość Cena Łącznie 1 244577 Pamięć Good Ram DDR3 4 GB (2x2GB)/1333MHz PC3-10600 CL.9 (GR1333D364L9/4GDC) 1 125,00 125,00 2 294462 Pamięć Good Ram DDR3 4096MB PC1333 CL9 (GR1333D364L9/4G) 1 124,00 124,00 3 309589 Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis HE1225 (SPC043) 1 120,00 120,00 4 415111 Procesor Intel Pentium G 860, 3.00GHz, 3MB, LGA1155, 32nm, BOX (BX80623G860) 1 249,00 249,00 5 492767 Płyta główna MSI B75MA-E33 Intel B75 LGA 1155 (PCX/VGA/DZW/GLAN/SATA3/USB3/DDR3) mATX (B75MA-E33) 1 216,00 216,00 6 500556 Płyta główna Asus P8B75-M Intel B75 LGA 1155 (PCX/VGA/DZW/GLAN/SATA3/USB3/DDR3) mATX (P8B75-M LX) 1 229,46 229,46 7 545525 Procesor Intel Pentium G2020, Dual Core, 2.90GHz, 3MB, LGA1155, 22nm, 55W, VGA, BOX (BX80637G2020) 1 230,00 230,00 8 546808 Procesor Intel Celeron G1610, Dual Core, 2.60GHz, 2MB, LGA1155, 22nm, 55W, VGA, BOX (BX80637G1610) 1 162,00 162,00 czy w takim zestawie będzie miało znaczenie czy założę 2x2gb 1333mhz czy 1x4gb 1333mhz (rozbudowy raczej nigdy nie będzie przewidywał) Osobiście brał bym tego Asusa P8B75-M + Celeron G1610 + Good Ram DDR3 4096MB PC1333 CL9 nigdy nie używałem BOX`wych wentylatorów z takim Celkiem na Ivy Bridge będzie mocno hałasował ? czy może go namówić na SilentiumPC Fortis HE1225 ew. co w podobnej cienie jest jeszcze godnego polecenia ? |
90% nowego kompa już u mnie :)
|
Rzeczywiście :sciana:
Ale z tego co widzę, ten model też ma już zainstalowaną maksymalną ilość pamięci. |
Cytat:
|
|
Wcześniej miałem atari z flopem i turbomagnetofonem :)
|
Cytat:
|
Cytat:
http://www.sony.pl/product/vaio-seria-f/vpcf21z1e A jeśli chodzi o kwestię tego, czy dla architekta warto - jak najbardziej. |
Cytat:
Potem Pentium III Coppermine na Slot1. Potem Pentium III Tualatin na PGA370. Potem Athlon 64 3200+ S754. Potem Athlon X2 4050e. Teraz szykuję się na i5 Haswell 4670S :> |
Sony Vaio VPCF23S1E
Witam,
Niedługo będę upgradeował znajomej laptopa VAIO VPCF23S1E. Na pierwszy ogień pójdzie SSD a obecny dysk WD 750 będzie "siedział" w napędzie. Nagrywarkę slim umieszczę w obudowie USB. Moje pytanie dotyczy RAMu. Z racji tego, że znajoma jest architektem i codziennie renderuje w CADzie to czy jest sens zmieniać 2x4GB RAM na 2x8GB? Czy ten Vaio obsłuży 16GB RAMu? Pozdrawiam ;) |
Athlon 64 X2 5400+
|
Cytat:
Cytat:
|
Ja zaczynałem od cyrixa :), potem było pentium 200 mmx!
|
A to Wam powiem, że zaczynałem od Athlona II X4 640. Niby bez rewelacji, ale pod AM3 był. Potem znalazłem X4 750K, który cenowo bajka, ale znów pod FM2 co nie daje jakichś specjalnych możliwości w przyszłości.
Na teraz najlepszym rozwiązaniem by było poskładania czegoś nierozwojowego na i5. Jak tylko całość zamknie się w akceptowalnej cenie to tu jestem w miarę zdecydowany. A jak nie to się będzie kombinować dalej. Na pewno jeszcze przed samym zakupem będę prosił Was o "klepnięcie" zestawu :-) |
Też tak zrobiłem, miałem Pentium E, a mam C2Q. Wtedy socnet 775 trzymał się dobrze, a AMD szalało w najlepsze (739,939,AM,AM2 itd)...
Ale teraz prawdę mówiąc nie wiem na co bym sie zdecydował. Kupując Pentium lub i3 mamy furtkę w postaci i7-K który jest bardzo szybki. Kupując tańsze AMD mamy furtkę w postaci FX-8xxx - ale nie jest do końca pewne czy Steamroller wejdzie w AM3+... Część serwisów mówi, że tak. Część - że nie. Jeżeli nie, to intel wydaje się lepszą inwestycją. Zwłaszcza jakiś Haswell. |
Cytat:
Dlatego jak zmieniam MB, to zawsze biorę pod uwagę perspektywy i najszybszy w danym momencie procek obsługiwany przez nią. A kupuję jeden z najtańszych procków w danym momencie (zazwyczaj i tak z zapasem spełnia większość moich wymagań - chociaż wiadomo, że do obróbki wideo i na najszybszy można ponarzekać ;) ) a po jakimś czasie robię upgrade do mocnego procka - który w tym momencie jest już niezbyt mocny. I tym sposobem na starcie mam lepsze inne komponenty a globalnie w całym żywocie takiego zestawu jest ładnych kilka stówek tańszy. I to jedna z przyczyn, że mam AMD które "trochę" bardziej przywiązuje się do podstawek. |
Mała poprawka - FX8350 kręci sie do 5Ghz i w x264 przegania podkręcone na 4,5Ghz i5-3570K ...
Przyznam się, że miałbym problem czy wybrać go czy tego i5.... http://pclab.pl/art51730-18.html Masz rację - pobór mocy go główna przewaga i5. Tu jest pozamiatane i nie ma o czym mówić. Natomiast zablokowane podkręcanie jest (przynajmniej dla mnie) równiez irytujące. Jeżeli kupiłbym i5 - to osobiście tylko to z literką K - a to z kolei jest drogie :( edit: jeżeli nie kręcimy to nie masz co sie zastanawiać - bierz intela :) FX bez podkręcania nie prezentuje się dobrze - ani to szybkie ani oszczędne. |
sobrus Nie ma sztywnych wytycznych, że cena procka musi być jakaś tam konkretna. Po prostu całość się musi w cenie zmieścić - tej MaxMax 2200 :)
Nie ma ostatecznych decyzji i jak już przyjdzie odpowiedni czas to zadecydują po prostu ceny. Z Waszą pomocą mam już jakiś kierunek obrany co obserwować. A i5 na jedną ważną przewagę nad FX-8360... zużycie energii gdzieś o połowę mniejsze (w typowej pracy). Przynajmniej takie wartości gdzieś na jakiejś stronce znalazłem. Cytat:
Zobaczymy co z tego wszystkiego wyjdzie :) Ah. i nie "kręcimy" - niby FXy się o to proszę, ale zakładamy, że nie kręcimy :) |
FX-6300 z czterojajowym i5 szans wielkich nie ma, ale myślałem że mówimy o zestawie za 2k i procesorze w cenie i3.
Ceny i5/ivy zaczynają się od 750zł, czyli 300zł więcej niż FX-6300. Tam już mówiłbym o topowym FX-8360, który też kosztuje ok 800zł, też da się podkręcać do ok 4.5Ghz - a w niektórych zastosowaniach potrafi przegonić i7. Ale kupno takiego proca spowoduje, że na innych rzeczach trzeba będzie oszczędzić... |
No i to jest dobry pomysł ;) Wszystko jest, wszystkiego tyle ile trzeba. W tej cenie przy płycie głównej nie będzie jedynie dwóch portów PCI-E x16 - które i tak zwykle są zupełnie niepotrzebne - oraz RAID - to akurat nie problem, bo nie drożej niż dokupienie drugiego HDD do RAID wychodzi dokupienie jednego SSD na system, a te pojedynczo biją na głowę macierze RAID 0 z dysków twardych.
|
Szperałem teraz cały czas mając na uwadze Wasze opinie. I teraz mam 2 opcje. Bo i to co pisze sobrus (FX6300 ma potencjał) i to co proponuje Pierwszy (i5 to jednak i5) ma sens.
Na teraz myślę, że decyzję o tym co kupię podejmie.. "rynek". Jeśli będzie się dało złożyć kompa z i5 do maxmax 2200 (bo normalny max to 2k) to wezmę Intela. Jeśli nie da rady z ceną to FX6300. Chyba na chwilę obecną nie mam lepszego pomysłu na tego kompa :-) |
fx z i3 sobie poradzi ale z i5 nie ma raczej startu... http://www.anandtech.com/bench/Product/702?vs=699
już nie będę wnikał jak po OC, ale tom-as napisał, że nie będzie OC proponowany zestaw 1 429828 Pamięć Good Ram DDR3 8 GB 1333MHZ GR1333D364L9/8G 1 220,01 220,01 2 432403 Dysk Seagate 1TB, SATAIII, 7200RPM, 64MB cache (ST1000DM003) OEM 1 235,00 235,00 3 456181 Karta graficzna Gigabyte Radeon HD7770 1024MB rev. 2.0 (GV-R777OC-1GD) 1 388,00 388,00 4 492767 Płyta główna MSI B75MA-E33 Intel B75 LGA 1155 (PCX/VGA/DZW/GLAN/SATA3/USB3/DDR3) mATX (B75MA-E33) 1 192,00 192,00 5 514969 Procesor Intel Intel Core i5-3350P 3,10 GHz (BX80637I53350P) LGA1155 1 679,00 679,00 6 527494 Lite-On iHAS120 SATA CZARNY BULK (iHAS120-04) 1 59,00 59,00 7 527959 Zasilacz SilentiumPC Deus 500W PSU 80Plus Bronze 4xPEG (SPC082) 1 194,01 194,01 8 529266 Obudowa SilentiumPC Gladius M40 Pure Black ATX/USB3.0/SSD ready/3x120mm bez zasilacza (SPC077) 1 199,01 199,01 Do zapłaty: 2166,03 ceny z morele.net chłodzenie boxowe wystarczy zestaw na dziś, bo za 2 miesiące haswelle mogą trochę stanieć, ale nie muszą... |
Z procesorem nie byłbym taki pewien. Generalnie Intel. Procesory są doskonalsze, szybsze w przeliczeniu na Mhz, pobierają mniej prądu i mniej się grzeją. Fakt.
Ale AMD pozwala podkręcać swoje procesory. Intel - nie. 6 rdzeniowy FX-6300 osiąga na większości egzemplarzy 4,7Ghz. I choć może nie pozwoli to pokonać i3 w niektórych aplikacjach jednowątkowych i grach, to w wielowątkowych FX pozamiata. Spójrzcie na Truecrypt, 7-zip, mediacoder i właśnie to o czym kolega wspomniał x264. Różnica jest czasem ogromna. X264 zamiast 19fps mamy 36! (względem i3-3240). Test AES to miażdżąca przewaga FX. Prawie 10 razy szybszy (!). Natomiast w jednym wątku będzie zazwyczaj wolniej - ale niewiele wolniej. Zwróccie uwagę, że i3 też tu jest podkręcone - na tyle na ile się da. http://pclab.pl/art51843-17.html Jeżeli to ma być tani komputer do poważniejszej pracy, to zastanowiłbym się nad tym FX-6300 bo kosztuje ~450zł. Powiem więcej - ja bym go wybrał (nie jestem graczem i pracuje na linuksie) :taktak: I oczywiście podkręcił. SSD - jeżeli w ogóle - wziąłbym mały i tani. Tylko na system. 64GB wystarczy, w 250zł się spokojnie zmieścisz. Komfort pracy będzie wyraźnie lepszy. |
Oh, ile odpowiedzi :)
To wyłoniły się na razie 3 rzeczy: 1. Zamiast AMD polecacie Intela 2. Nie oszczędzać na HDD (a może nawet brać SSD) 3. Reszta komponentów bez komentarza czyli uznaję je za akceptowalne. @1. Jedyne co widzę w zasięgu cenowym to i3. Zatem załóżmy, że i3-3240. 2 rdzenie + HT czyli 4 wątki obsługuje, no nie? Poszperałem po necie i sprawa zrobiła się ciekawsza bo jeśli w Photoshopie lepiej wypadają Intele (oczywiście te, które biorę pod uwagę) to w kodowaniu video (x264) lepiej wypadają AMD. To wyboru zdecydowanie nie ułatwia :) (Kiedyś to naprawdę było łatwiej wybrać :P ) Z Intelem, z tego co piszecie, jest jeszcze taki problem, że LGA1155 już martwa a na LGA1150 jeszcze nie ma dużego wyboru. Obawiam się, że jak już wybór będzie to ceny będą na początku wyższe. Ale to zobaczymy właśnie za około 2 miesiące. @2. Zamiast 500GB brać 1TB. Z opłacalnego punktu widzenia to ma sens bo różnica to jakieś 40PLN. Ale... mając startowy budżet max 2k myślę, że nawet 40 pln, które można wydać na procesor czy RAM, to nie tak znowu mało. No i tak po prawdzie nie potrzebuję 1TB. 500 już będzie aż nadto. Ponadto mam do dyspozycji jakieś 600GB na dysku przenośnym a w przyszłości chciałbym sobie postawić domowy NAS (wygoda) z RAIDem (dla bezpieczeństwa). SSD - rozumiem wasze głosy, że jest maga super szybki ale tu przychylam się do tego co piszą Jarson i Wawelski. Nic nie stoi na przeszkodzi by za jakiś czas taki dysk dokupić. Myślę, że taniej dokupić dysk niż zmieniać np. procesor. @3. Baza. Tu w miarę łatwo bo większość zostaje. Jasne, można by np tańszą obudowę zastosować jednak z przyszłości znów mógłby być z nią problem więc tu wychodzą z założenia, że raz a porządnie. Z zasilaczem podobnie. Napęd nowy być musi bo ten co mam teraz to IDE (choć są przejściówki), ale już pada więc nie ma sensu go zostawiać. Zostawiając "bazę" to do dyspozycji na procesor / płytę / grafikę jest gdzieś 1000 PLN czyli połowa budżetu. Szału raczej nie ma. --- Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Dane na żadnym dysku nie są bezpieczne, ale na SSD bardziej. Głównie przez niezabezpieczone (pomijając pare modeli intela) ogromne cache.
Tym niemniej komfort pracy z SSD w zupełności to wynagradza (o ile mamy automatyczny backup oczywiście, a najlepiej też UPS). Pamięci RAM nic nie zastąpi. Plik wymiany na SSD szybko go zabije, ale przy 8GB RAM nie powinien być potrzebny. Mam nadzieje, że Win8 o tym wie, bo poprzednie wersje miały problemy. Prędkościowo... hmm.. mój swap ma 13GB/s ale i tak go praktycznie nie używam. RAM to RAM - swap to ostateczność. |
Padac niech sobie padaja. Jest kopia przeciez robiona na biezaco. Na Windows tez sie pewnie jakos da...
|
Cytat:
Co do szybkości - ja mam swapfile szybkie jak sto piorunów (tak samo temp i cache). W Ramddysku (bo niektóre programy się awanturują, jak nie ma wcale). Na pamięci bym nie oszczędzał i z magnetycznego dysku też bym nie rezygnował. Więc SSD - to fajna rzecz jak zostaje kasy. Byłby pierwszą rzeczą, której zakup odłożyłbym na później, jakbym miał sensowniej wydać pieniądze zaoszczędzone na nim. |
Ja sie zgadzam z sobrusem. Oszczedzac na czym sie da, ale SSD to obowiazek...
Oszczedzi zwlaszcza na RAMie, skoro swapfile jest szybki jak piorun. |
to prawda zagalopowałem się że limit 2k. ;/
osobiście maiłem Cruciala M4 który padł i w międzyczasie jak kupiłem Samsunga 840 PRO to miałem system na HDD na WD 1TB Black to był dla mnie jak powrót do przeszłości wszystko trwało wieki... obecnie kupując AMD trzeba być naprawdę ich wielkim fanem jeśli znowu kupujesz kompa na kilka lat którego nie zamierzasz modernizować mówimy o CPU warto kupić coś z LGA 1155 podstawka obecnie już martwa |
Kurcze, ja z kolei nie moge patrzeć na komputery bez SSD.
Na moim 5 letnim trupie LibreOffice 4 na zimno odpala się sekundę. I tak ma być. Wszystko wolniejsze mnie już wkurza. Ale faktycznie może przy skromnym budżecie lepiej dodać do czegoś innego... to zależy chyba od tego co robimy i jaki config. |
Ja z kolei uparcie odradzam w kompie za 2k zł SSD ;) Dysk 1 TB bezapelacyjnie, tu nie ma dyskusji, ale SSD to jednak wydatek co najmniej 300 zł, które można wsadzić w lepszy procek czy grafę. Obecnie z SSD nie korzystam, a system miałem postawiony co najmniej na siedmiu, w tym także na macierzach RAID dla SSD z SATA 6.0 Gbps (był więc czas żeby się przyzwyczaić do lepszego), jednak po przesiadce na zwykły HDD uznałem, że w codziennym użytkowaniu nie odczuwa się aż tak bardzo tego spowolnienia. Jakby mieć 2 GB RAM i dużo pracować na sporych porcjach danych, wtedy tak - ale skoro dziś 8 GB to norma, to czeka się raz na wczytanie danych do RAM, a później już szybkość obróbki zależy od CPU, ew. także GPU. Nad SSD bym myślał, ale potem, kapitału 2k zł nie dzieliłbym jeszcze na tę jeden podzespół - no ale to moja subiektywna opinia :)
Cytat:
Resztę bym zostawił, oczywiście w przypadku zmiany na Intela dobierając odpowiednią płytę główną. W tej samej cenie modo na Intelu będzie miało nieco mniej portów SATA 6.0 Gbps, czy portów USB 3.0, ale tego się i tak nie wykorzystuje - jeżeli na początku nie składa się zestawu za 5k zł, to nie ma co się łudzić, że potem będzie się dokupowało pojedyncze podzespoły, już prędzej będzie zakup nowego kompa ;) |
cześć moje rady na dzień dzisiejszy odpuść AMD ten który maiłeś to były ostatnie jakie opłacało się kupować
przyszłościowym zakupem na pewno będzie Intel z podstawka LGA 1150 lecz na dzień dzisiejszy jest tylko i5~800zł i7~1300zł jak wspomniałeś zakup planujesz za 2 miesiące do tego czasu będzie i3 Pentium i Celeron wiec budżetowa proponował bym zestaw dysk SSD 128gb + HDD 1TB mniejszego nie opłaca się kupować obecnie |
Hej, składam sobie nowego blaszaka i proszę o zatwierdzenie elementów ;-)
Jako wstęp dodam, że ostatniego peceta składałem 10 lat temu i wypadłem z obiegu jeśli chodzi o to co się dzieje. Nadrabiam od jakiegoś czasu, ale na tyle tego sporo (kiedyś wybór był zdecydowanie łatwiejszy), że proszę Was o pomoc. Głównym zadaniem kompa ma być praca w programach typu Photoshop, Illustrator, etc. (do internetów i innych rozrywek jest lap) Może (ale to naprawdę wielkie "może") kiedyś bym na tym chciał zagrać w coś. Przez coś mam na myśli Need For Speed: Shift 2 lub jeszcze starsze gry. I ostatnia rzecz, która przychodzi mi na myśl to od czasu do czasu posklejanie jakiegoś filmu z kotletem (czyli materiał z kamery) w HD. To by z tych najważniejszych rzeczy było wszystko. A i jeszcze chciałbym by był energooszczędny i cichy (na tyle na ile to możliwe). Zabaw w OC nie będzie. Kasa. Max 2000 złotych. I po jakimś czasie szukania po necie wyszły mi 2 zestawy. Jeden mieści się w cenie tak w sam raz a drugi przekracza ją. Mianowicie: OPCJA 1 PŁYTA: ASRock FM2A85X Extreme4-M PROC: AMD A10-6700 RAM: Crucial Ballistix 2x4GB (przykładowo) HDD: WD Cavier Blue 3,5" 500GB POWER: SilentiumPC Deus 500W 80+ BUDA: SilentiumPC Gladius M40 DVD: Lite-On iHAS120 (przykładowo) CHŁODZENIE? SilentiumPC Fortis HE 1225 Całość: ~1900 (ceny z Morele) OPCJA 2 PŁYTA: Gigabyte 990XA-UD3 PROC: AMD FX-6300 GRAFIKA: Gigabyte HD 7770 OC 1GB RAM: Crucial Ballistix 2x4GB (przykładowo) HDD: WD Cavier Blue 3,5" 500GB POWER: SilentiumPC Deus 500W 80+ BUDA: SilentiumPC Gladius M40 DVD: Lite-On iHAS120 (przykładowo) CHŁODZENIE: SilentiumPC Fortis HE 1225 Całość: ~2250 (ceny z Morele) I mam zagwozdkę głównie z procesorem a co za tym idzie płytą. FX-6300 kusi tymi rdzeniami, ale czy to będzie jakaś wyraźna różnica w codziennym użytkowaniu (porównując go do A10-6700) to ja właśnie nie wiem. AM3+ jakieś takie mi się bardziej przyszłościowe wydaje, ale tu to tego nijak nie wykażę - po prostu takie wrażenie. Skupiłem się na AMD bo raz, że tańsze są, a dwa to procki Intela mnie przerosły i się w tych modelach nie wyznaję. Co wybrać? Co zmienić? Pomocy :-) PS. w ramach ciekawostki to ten blaszak co ma 10 lat i dalej na nim walczę w środku wygląda tak: Athlon XP 2500+@2800+ / 1 GB DDR RAM / Radeon 9600 PRO. ;-) --edit-- I jeszcze jedno. Planowany zakup za jakieś 2 miesiące więc może coś się pozmienia do tego czasu? Coś stanieje/zdrożeje? |
Miałem ją w rękach. Nie jest źle. Też mam fobie na te elementy.
|
Dla mnie już dyskwalifikacja za te błyszczące elementy między klawiszami :)
|
Ciekawa klawiatura:
Logitech Wireless Combo MK520 Pytanie jedno, nie chcę tej myszki... mam lepszą Logitech M515, chciałbym samą klawiaturę, co za cep wymyślił to jako zestaw? :ysz: |
Ogólnie to ja bardzo polecam akcesoria od SilentiumPC, miałem już styczność z obudowami, wentylatorkami i całymi coolerami a 'la ninja scythe - bardzo dobre i solidne konstrukcje.
|
Cytat:
Cytat:
Natomiast urzekła mnie jedna rzecz - niby znam pivota z wcześniejszych monitorów, ale obejrzenie _całego_czytelnego_ serwisu wirtualnej polski na jednym ekranie - bezcenne ;) Załącznik 62627 Co do obudowy - ten Thermaltake to żenada, ale jakieś 2 miechy temu wziąłem do starego kompa obudowę SilentiumPC Gladius M40 Pure Black/ - z czystym sumieniem mogę każdemu polecić. Przewiewna, cicha, choć w standardzie 2 wentylatory (regulowane z zewnątrz), rewelacyjny zewnętrzny bay na dyski SATA, całość wyłożona filtrami mesh i zero kurzu w środku i przemyślane wnętrze umożliwiające ułożenie i prowadzenie kabli. Normalnie cudo. Gdyby nie to, że przyciski ma na górze, a drugi komp miał wejść we wnękę w biurku, to nawet bym nie szukał niczego innego. @Patrix, obejrzyj i rozważ, świetna konstrukcja. Cytat:
|
Ja jeszcze się wstrzymuję z zakupem ale
moje typy to GRYPHON Z87 SABERTOOTH Z87 jako jedyne nie posiadają PS2 PCI i VGA a to dla mnie zbędne złącza. w sumie to wystarczyło by mi coś na B85 lub H87 bo nie mam zamiaru robić OC. ale żadnej sensownej propozycji z Asusa i Gigabyta nie widziałem procek to na 99% będzie i7-4770 i chyba będzie bez "K" bo obecnego i7 przez 2 i pół roku nie podkręcałem więc nowego też nie będę |
Ja pierwszy raz przedstawię swój plan. Plan jest taki jak na obrazku.
Biję się z myślami nad chipsetem Z czy H. Z w sumie przyszłościowy. W procesorze interesują mnie technologie VT (x i d) - szkoda, że modele K mają to zablokowane (d). Chcę na integrze dostępnymi środkami na Mobo uruchomić dwa monitory high end... powyższe posty świadczą, że nie jestem pewien czy grafika podoła (temat otwarty). Liczę na krytykę :spoko: Załącznik 62626 |
Świetny, mocny sprzęt. Jestem ciekaw ile wyniósł Cię razem z monitorem? Bo to na chwilę obecną potężna maszyna, a i SSD nie są tanie, obstawiam na ~6k za całość.
Jaki masz zainstalowany system? :-) |
gratulacje :-)
|
Co oczywiście nie jest prawdą - podpiąłem przez DVI-D, bo nie było w komplecie kabelka DP i spokojnie pali w rozdzielczości 2560x1440.
|
Cytat:
Co do Twojego monitora - jakim portem go podpiąłeś? dvi/hdmi/dp? Mnie martwi to ograniczenie DVI, ten monitor ma sporo wyższą rozdzielczość niż DVI obsługuje... Załącznik 62623 |
Patrix, co to jest to "stockowe"?
Ja w końcu złożyłem nowy zestaw i nie powiem, po tygodniu testów uważam, że wyszedł miodzio. A co w nim: - CPU intel i5 4670K - niby 3,4GHz, ale jednym pyrgnięciem poszedł na 4,2GHz. Więcej nie goniłem, bo na boxowym chłodzeniu jedzie, choć jak sprawdzałem temp. wzrosła zaledwie o 4-5 stopni. - Mobo Asus Z87-A - 2x4GB pamięci kingstonowych 1600 greyów xmp - grafika Asusa GTX 660 DCU II - cichutka i fabrycznie podkręcona (dzięki Sobrus) - SSD 120GB od Kingstona HyperX 3K - niezła sztuka, w ATTO dała 3 miejsce w zestawieniu w tej chwili. - jakiś Seagate 1TB, jakaś nagrywarka greenowa od Asusa - obudowa Thermaltake'a Commander GS II - tu jestem najbardziej zawiedziony, większe gówno trudno spotkać - klawiaturka Logitecha K800, bezprzewodowa, podświetlana - wreszcie mogę swobodnie stukać po nocach. Mysz oczywiście M705 do kompletu. - Monitor w końcu stanął Dell 2713HM - biłem się długo z myślami nad tym panoramicznym 29", ale jak zobaczyłem, że w pionie on ma mniej niż moja obecna 24" od Samsunga, to podziękowałem. I nie żałuję. Jednak rozdziałka 2560x1440 to już jest coś. Podoba mi się, musiałem się pochwalić ;) |
Czy pamięć o prędkości 2400/2600Mhz rażąco różni się wydajnością od stockowej 1600Mhz?
Mam tu naturalnie na myśli wszystko inne poza grami i benchmarkami... Widział ktoś w Polsce coś takiego? Załącznik 62622 |
U mnie raczej na pewno Haswell i także zrobię jakiś benchmark...
|
wiem rozumie że nie każdego stać na kartę serii GF x8x
osobiście uważam że jeśli nie masz płynnych min 60fps gra traci na zabawie do tego dochodzi rozgrywka on-line gdzie obciążenie GPU jest jeszcze większe. test testowi a rozgrywka on-line ma się całkiem inaczej. np. ktoś mi mówi że grał sam i maił 45fps. dochodzi rozgrywka 5vs5 i przy walce nagle ma 5-7klatek i zgrzytanie zębami. jak już w końcu namyślę się na tego Haswella to na pewno zobaczę jak się sprawuje iGPU :-) |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:20. |