![]() |
Cytat:
|
bierz P5G41T-M LX bo LGA775 to wymarty gatunek chyba że trafisz coś używanego na lepszym chipsecie
|
Witam, zamierzam kupić płytę pod lga775 ponieważ zostało parę rzeczy, np. procek core2quad i grafika hd4870
myślę nad asusem p5g41t albo p5qpl jak myślicie ? |
Cytat:
|
Cytat:
|
przyznaj się, że już masz/kupiłeś tego della, bo inaczej nie zrozumie;)
ps. trochę będzie się marnował ten ssd bez sata3... szkoda:> |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
edit: budżet o ~150 przekroczony (nie ma hdd mechanicznego) ale imho warto http://www.morele.net/inventory/info/SCzft/ zasilacz a postu wyżej. należałoby pomyśleć nad mobo z usb3/sata3 np http://www.morele.net/plyta-glowna-a...m-u3s3-381465/ Cytat:
|
Składaki są najlepsze*
A co do GX280 to z Radeonem bez problemu 1080p odtwarza. *tylko jeżeli składa się samemu i nie przez pryzmat "najtańszości" |
Matefusz, te Delle to dobre rozwiązanie. Komponenty mają dopasowane, generalnie są dobrze zaprojektowane. Stoją małe Optiplexy w firmie. Ciuchutkie, szybkie, małe. Do prac biurowych są świetne.
Pamiętajcie, że to nie składaki, tylko zaprojektowane stacje robocze. |
Cytat:
EDIT: Tylko pytanie czy do takiej obudowy zmieszczą się dwa dyski twarde? 1x 3,5" (HDD) i 1x 2,5" (SSD) |
Nic nie mam do della ale obecnie ich zakup jest mało atrakcyjny.
Poza tym czy taki gx270 czy gx280 nada się do odtwarzania materiału 1080p mkv czy m2ts? wydaje mi się że nie... trzeba by dokupić hd5450 i nie wiem czy to pomoże. Nie mówiąć o tym, że to wiekowe sprzęty, polizingowe, często bez gwarancji lub b. krótką. W "składaku" mamy np 3lata gwarancji na mobo gigabyta, 2 lata na proc, ram, cisza jest, mały pobór jest, możliwość ewentualnej rozbudowy w przyszłości... |
Siedze w pracy wlasnie na GX270 ;-). Szalu nie ma ale dziala, a kosztuja grosze.
W ogole poleasingowe Optiplexy sa bardzo popularne u nas w kraju - sa niedrogie, a to nadal DELL, a nie jakis skladak... |
No jak cena całości wyjdzie przyzwoita to owszem :taktak:.
Ja kupiłem Della GX280 z Win XP Pro za 320zł czy coś koło tego. I to ze 2-3 lata temu. Złożyć takiego komputera nie dałbym rady za taką kasę, zwłaszcza wtedy. Ale nic złego o Dellach nie powiem. Nie są to komputery dla mnie (ja swoje zawsze składam sam i cenię sobie nieograniczone możliwości grzebania w środku i OC) - ale są niezawodne i ciche. W sumie kupiłem pare lat temu 4 czy 5 takie Delle z windowsami. I w pracy masowo tez używamy OptiPlexy. |
No właśnie i tu dochodzimy do sensu w ogóle takiego zestawu na lga 775 za 600-650zł
Czy nie lepiej http://www.morele.net/inventory/info/9449C/ plus zasilacz pozostaje obudowa, hdd i może napęd, system |
Fakt małe jest droższe ale tragedii nie ma
http://allegro.pl/sapphire-radeon-hd...267570033.html To praktycznie tyle samo co zwykła http://allegro.pl/msi-hd5450-1gb-ddr...260157074.html Ale komfort pracy na małym cichym komputerze jest duży. Ja następnego też składam zapewne już na mATX. Można też kupić coś co fabrycznie ma DVI. |
Nikt tu nie pisał o grach. Do komputera za ~500zł k. graficzna za ~150zl by uzyskać dvi - bo po tyle chodzą hd5450 lp i podobne - to raczej mija się z celem...
|
To prawda, ale takiego komputera nie kupuje sie do gier.
Do wyświetlania obrazu i filmów wybór jest wystarczający. Wiadomo, że nic super mocnego nie wejdzie. |
Cytat:
Identyczna sytuacja jest z zasilaczem atx vs wynalazek dell z obudowy slim. |
Pod iOS jest oficjalny klient - polaczenie pilota i mobilnego odtwarzacza. Odnosnie Androida to nie jest pytanie do mnie...
EDIT : Jest : http://plexapp.com/mobile/index.php |
Cytat:
|
@scalak - rozwazajac XBMC pod Media Center rzuc okiem na Plexa. Mozesz sie milo rozczarowac i do XBMC nie chciec wracac ]:->...
|
Cytat:
|
Cytat:
Wątpię żeby to był Win 7.Prawdopodobnie XP z możliwością przejścia na 7 i w zestawie tylko sticker płytę można dokupić osobno. Zerknąłem: XP do tego kompa to dodatkowe 99zł a Win 7 już 249zł (DLA KOMP. ZREGENEROWANYCH) Zerknij na to http://www.intel.com/content/www/us/...d-d2700dc.html Cena w moim lokalnym sklepie niecałe 300zł http://bino.pl/product,205406,komput...lkd2700dc.html Do tego 2Gb RAMU i mamy dobry komp pod multimedia internet i prac biurowych. Sam osobiście się zastanawiam jak zestaw pod XBMC wraz z XP zaletą jest niski pobór prądu wielkość (17x17cm) procek to 2rdzenie fizyczne + 2 HT (taktowanie 2.13GHz) więc powinien dać radę w filmach HD, jak nie spełni warunków to pójdzie jako router do mojej sieci zamiast wysłużonego DL-524. jak upoluje tą płytę do wtedy do sprzedania miałbym E7200 BOX + wydajne chłodzenie 2GB Ramu w dualu (2x1GB) Patriot i płytę Gigabyte na P35 + Win XP (oryginalny nośnik+ sticker+ wpis na fakturze). |
Mam w domu Della małego na Pentium 4 HT Prescot 2.8Ghz.
Niby powinien się grzać jak diabli ale problemów nie robi. E7200 na pewno jest zimniejszy. Karta graficzna to nie problem - pełno jest niskoprofilowych radeonów z HDMI i DVI (mam taki) Ten system mi się nie podoba. Nie napisane czy sticker jest do XP czy 7, a oferuje płyty do obu systemów. edit: mam podobny komputer w pracy, tyle że starszy Optiplex 330, E4700@2.6Ghz. Cichutki i niezawodny, pare lat pracy po 8 godzin dziennie i tylko raz widziałem BSOD. |
Cytat:
Pozostanie tylko wyjście analogowe więc nawet pod TV nie podepniesz. Karta z wyjściem DVI jest jakaś specjalna i wpięta w PCIE. Podsumowanie: Procek wydajny ale i ciepły. Mało ramu 1Gb - 226M dla grafiki to daje niecałe 800M nawet do XP to już średnio. Rozbudowa tylko karty z niskim śledziem. Co do BR to zerknij sobie na komentarze a szczególnie te unieważnione, poluje na tą nagrywarkę (bo tania) ale te komentarze są dziwne. |
Chodzi o to, aby jak najmniej miejsca zajmowała obudowa. Poza tym w prezentowanym zestawie jest system operacyjny.
|
sugestia - jeśli obudowa slim nie jest jakimś wielkim priorytetem czy koniecznością brać normalną atx-ową obudowę, do której wlezie normalny atxowy zasilacz, normalnej wielkości karty (nie low profile) przez co jest mniej problematyczna np jakby zasilacz padl, albo w razie rozbudowy. Poza tym więcej miejsca do pogrzebania, wygodniejsza.
np taki dell 755 |
Cytat:
A tak serio, wymyśliłem takie rozwiązanie (klikać w obrazki :) ): Jednostka centralna http://store.nazwa.pl/images/dell/dell%201.jpg Do tego nagrywarka bluray http://allegro.mediaarena.pl/photos/BH10LS382.jpg Oraz SSD pod system http://www.x-kom.pl/img.php?pf=4/721...pg&rt=a&noup=1 Jakieś sugestie? |
wejdzie
|
Pytanko - czy mATX wejdzie w budę ATX?
|
Potrzebny zestaw komputerowy do zastosowań biurowych, filmów, internetu. Najlepiej, aby było to coś w stylu konstrukcji, którą polecał @Kris w tym poście
Dwa wymogi: SATA 600 bo będzie dodany dysk SSD oraz możliwość montażu minimum dwóch dysków twardych (SSD na system oraz zwykły HDD na dane) Co polecacie? |
Warto. Nieduzo zostalo czasu, a korzysci oczywiste - wieksza wydajnosc i energooszczednosc, albo sporo nizsza cena za Sandy Bridge.
|
Mam już na oku kilka zestawów ... puki co ciągle się zastanawiam czy nie poczekać na Ivy Bridge ;)
|
Ilość załączników: 1
Sory, ale już nie mogę edytować. Co powiesz na taki zestaw?
Tylko kartę graficzną sobie jakąś może inną dobierz i obudowę (do tej może ATX pełen nie wejść), może też więcej RAMu i innego producenta, chociaż ja z Goodramem problemów nie miałem. Ceny z proline.pl Link z koszykiem Załącznik 59273 |
Cytat:
http://mva.pl/viewtopic.php?f=6&t=370 - wątek o tym monitorze Zajrzyj tu i wybierz coś, co Ci oczu nie wypali i będzie się nadawało do pracy: http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=154 W zakładanym budżecie powinieneś się zmieścić. Nie oszczędzaj tu. Monitor rzadziej zmieniasz niż bebechy komputera. Cytat:
|
http://www.microsoft.com/poland/piratnie/faq16.aspx
Głównie punkt 185 i 186. Licencja jest tak restrykcyjna, że moim zdaniem instalowanie tego na czymś innym niż maszyna wirtualna nie ma sensu. Sam uzywałem kiedys Winde 2003 i XP z MSDNAA i wiem że świadomość dotycząca licencji jest nikła, bo też mówiono mi co innego. Co do sprzętu zgadzam sie z andrzejjem, nie ma co kupować hi-endu. Raz że drogi niewspółmiernie do możliwości - a dwa że sie grzeje. |
Nie doradzę ci, bo od dłuższego czasu nie interesowałem się podzespołami do komputera stacjonarnego, ale jak od czasu do czasu widzę różne ceny, to komputer do takich potrzeb złożysz za 1/3, a najwięcej połowę tej kwoty. I chyba tego bym się trzymał, bo więcej to już trochę wydawanie na siłę - kupiłbym za to ewentualnie lepszą (wyciszoną) obudowę, dobre chłodzenie i komponenty zewnętrzne, chociaż tu już masz wybrane.
|
Cytat:
Moja propozycja -> http://www.morele.net/inventory/info/9Fvo9W/ G840 - imo nie warto dopłacać ~40zł do G850 tylko 100MHz więcej GA-B75M-D3V - płyta gotowa na ivy brigde, usb3 i sata3 na pokładzie |
Cytat:
|
Jesli system operacyjny 64 bitowy, to RAMu bym dolozyl - CADy lubia pamiec, a jest tania jak barszcz. 16 GB powinno byc optymalnie, w przyszlosci mozna pomyslec o rozbudowie do 24-32, choc watpie by braklo.
|
Wiesz nie czepam sie tylko zwracam uwage ze licencja MSDNAA jest bardzo restrykcyjna i uniemożliwia m.in. uruchamianie gier (jest to wyraźnie zaznaczone).
A zrobisz jak chcesz :) Myśle że i5-2500K, dysk tak jak mówi M@X M4 albo Samsung 830, nagrywarka BD Liteona, HDD nie wiem wszystko to dla mnie szrot no i z 8GB RAM powinno wystarczyć. Jak zostanie kasy to może nawet jakieś i7. A no i jakiś wyższy Radeon HD7xxx do tego. Ale serio to bym poczekał z kasą na Ivy Bridge. |
Suma spora, ale i nie przekraczalna, nie ukrywam że to cena max jaką mogę wydać na komputer, jak by się udało zamknąć w 7 000 - 7500, tym lepiej.
Co do oprogramowania: - Programy CAD mam na licencji studenckiej, to i Windows będzie na studenckiej, nie widzę sensu kupowania OEM skoro nie zarabiam na CAD, jedynie robię projekty które zleca wykładowca na zaliczenie przedmiotu na studiach (nie słyszałem o tym by na licencji MSDAA nie można było odpalać gier) - Posiadam oryginalny program ArcSoft TotalMedia Theatre 5 więc z odtwarzaniem raczej sobie poradzi Co do monitora: Jest już wybrany, przeczytaj dokładnie mojego posta powyżej Po odliczeniu ceny monitora i klawiatury na komponenty PC zostaje 6755 zł tak średnio |
Masz na to sporą sumkę to doliczyłbym jednak jeszcze OEM Windowsa, bo odpalanie Battlefielda tudzież innych programów nie służących do "tworzenia i testowania oprogramowania" łamie licencję MSDNAA.
Zacząłbym od wyboru monitora, potem odliczył tą kwote i zastanawiał się nad resztą. Możliwość odtwarzania i authoringu BD to żaden problem, wiekszy jest z zakupem oprogramowania które potrafią to zrobić. Bo darmowych w zasadzie nie ma (mówie o oryginalnych zabezpieczonych nośnikach). Pomijam palenie danych na BD bo to potrafi nawet ImgBurn. |
SSD - Crucial M4. Unikniesz wielu problemow typowych dla bubli z tanim SandForce'em.
|
Zamierzam wymienić wysłużonego notebooka na komputer typu PC, i tu zaczyna się problem, jakie komponenty wybrać.
Zadania, które komputer będzie musiał realizować - priorytet: - Bezproblemowa praca w programie AutoCAD 2012 / AutoCAD Mechanical 2012 - Bezproblemowa praca w pogranie Mastercam X4 Zadania, które komputer będzie musiał realizować - mile widziane: - Odtwarzanie filmów Blu-ray - niekoniecznie z płyt - Możliwość nagrywania Blu-ray - mile widziane ale nie konieczne, jeśli nie uda się zmieścić w cenie - Możliwość gry na full detalach w Battlefield 3, NFS The Run itd. Wymagania co do sprzętu: - Producent procesora: Intel - Karta sieciowa WiFi działająca w standardzie N - Dysk SSD o pojemności 120 GB - Dysk HDD o pojemności od 1,5 do 2 TB - Obsługa USB 3.0 na przednim panelu To co wybrałem do tej pory to: - Klawiatura Logitech Wireless Keyboard K360 - Obudowa Corsair Carbide 500R - Monitor Dell 24" LED U2412M Co nie ma wchodzić w skład zestawu: - System operacyjny Windows 7 Professional x64 - posiadam oryginalną wersja z MSDNAA - Głośniki - posiadam Creative Inspire P580 - Myszka - posiadam Logitech VX Nano Przewidywany czas działania bez modernizacji to 5-6 lat Termin zakupu: za 10-15 dni Miejsce zakupu: agito.pl lub morele.net Kwota jaką dysponuję na cały zestaw wraz z monitorem i klawiaturą to 8 000 zł |
OC bez podnoszenia napięć zrobić nigdy nie zaszkodzi ;) Można sporo zyskać, a temperatury zostaną w normie.
Jeżeli A10 5700 rzeczywiście zmieści sie w TDP ~65W to będzie bardziej energooszczędny od czegokolwiek obecnie na rynku, bo sam zewnętrzny Radeon ma TDP przynajmniej 40-50W, nie mówiąc o czterojajowym CPU. A co radze? Kurde nie wiem :D Jak ktoś nie chce czekać A8 na FM1 już jest i też jest wydajne. Podkręca sie dobrze. Benchmarki porównujące APU do i3 2125 były właśnie na A8. Kosztuje 450-500zł (w zależności od wersji 3850 czy 3870BE), Ale A10 będzie pewnie lepsze. Czy będzie drogie? Ciężko powiedzieć, to procesory skierowane na segment HTPC i biurowy. Nie mogą kosztować nie wiadomo ile, bo wyżej są już inne procki, zarówno od Intela jak i AMD. Chyba trzeba samemu zadecydować czy ważniejsza jest łatwa możliwość rozbudowy czy 4 jajka :hmm:. GPU w APU sie nie zmieni :nie: Zmieścić sie w 1800 można raczej bez problemu, przykładowo. http://allegro.pl/amd-fusion-a8-3870...211413285.html Nie mówie że to najlepszy config, bo nie wiem, ale 4 jaja, 8GB RAM, dysk 1TB i nagrywarka DVD do biura raczej starczy :szczerb: Można to też zrobić w stylu mATX (płyta pierwsza z brzegu ;)) http://allegro.pl/gigabyte-ga-a55m-d...208772505.html A dla hardkorowców wersja ITX, z podkręcaniem, HDMI, pamięciami do 2400Mhz, oraz SATA3 i USB3 (i eSATA3 też): http://allegro.pl/asrock-a75m-itx-fm...206607182.html |
Cytat:
To co? ;-) A może to wszystko wcisnąć w mATX? |
Cytat:
|
Nie, wybralem bo dziala na niej OS X praktycznie bez kombinacji ;-).
Sprzet nie dla mnie - BiedaMaka robie. Jakos tak wszyscy zauroczeni OS X'em u mnie ;-) |
Cytat:
Cytat:
Procesor z intelowskich obecnie chyba najbardziej wart zainteresowania pod kątem stosunku wydajność/cena (już wydajny, jeszcze dość niedrogi), płycie niczego nie brakuje. Przyznaj, że wybrałeś ją ze względu na funkcję Super Charger (napisali, że fajno się nią ładuje iPhone'a) :haha: |
Cytat:
no i do zastosowań multimedia/internet/biuro nie potrzebna jest "maszyna" do OC, a raczej mała, cicha, energooszczędna |
Podepne sie pod temat :
MSI Z68MA-ED55 Intel Core i5 2500k Corsair Vengeance 1600 MHz DDR 3 4x4GB Podziala jakis czas? |
W zastosowaniach wielowątkowych A8 wyraźnie bije również i3 2125 (wyżej jest link do benchmarków).
Poza tym ja mówie o nadchodzacym A10, które ma sie dopiero pojawić (już powinny sie chyba pojawiać) i ma być jeszcze troche szybsze. W cene wlicz również Radeona HD którego a APU dostajesz za friko. Jest to prawdziwy Radeon, choć wolniejszy od dedykowanych kart. A10-5700 3.4Ghz ma mieć łączne TDP 65W (4 rdzenie + Radeon HD7660D). Ładnie :) Może i kręcić się będzie przez to ładnie? :) Sandy bez K nie kręci sie prawie wcale, jak dla mnie to troche ból, bo potencjał miałyby ogromny :( To prawda, bez OC w zasosowaniach jednowątkowych A10 będzie kuleć w stosunku do Intela i3, ale powinien być gdzieś w okolicach G850 :taktak: Rozbudowa w kierunku Ivy też kusi :taktak:. Ale do multimediów i multitaskingu A10 czy A8 bedzie akurat, sam mam C2Q@3.3Ghz i mi troche mało rdzeni czasem, chciałbym teraz 8 :D |
Za LGA 1155 przemawia także obsługa przyszłych ivy bridge ALE potrzebne mobo z chipsetem minimum H67 lub nowinka B75 (z tańszych).
jarson napisał: "O AMD tak naprawdę trudno pisać, skoro jeszcze nie miałem możliwości na oczy go widzieć. Będzie jednak raczej bił na głowę G850." I chyba ma na myśli amd apu a8... "bije na głowę" to za dużo powiedziane i nie jest takie oczywiste, zależy od zastosowań. Trzeba też zauważyć, że to pólka cenowa intela i3 2120, którego na pewno amd a8 nie bije na głowę, a wręcz przeciwnie. |
Ta integra wcale nie jest taka bublowata. Obecna pierwsza generacja A8 ma w przybliżeniu Radeona 5670 na pokładzie (400 procesorów strumieniowych).
Nie osiąga jednak tak dobrych wyników, bo HD5670 ma dedykowaną pamięć GDDR5 (64GB/s), której naturalnie itegra mieć nie będzie. Ale A10 ma już mieć chyba coś na Radeonie HD7xxx i z tego co słyszałem ok 9300 punktów w 3DMarku06. http://www.guru3d.com/news/amd-trini...rmance-tested/ Nie jest to więc demon prędkości, ale jak na integre nie ma też sie czego wstydzić. Może w najnowsze gry w FullHD sie nie pogra, ale tragedii też nie ma - a do grafiki, filmów czy nawet OpenCL taki Radeon na pewno wystarczy. Dodatkowym plusem jest możliwość dołożenia zewnętrznego Radeona i wtedy APU ... zaczyna działać w trybie CrossFire || A10 poza czterema jajami ma jeszcze (tak jak G850) najnowsze instrukcje SSE, AVX i sprzętowe szyfrowanie (odsyłam do linka powyżej i CPU-Z ;)). Za G850 przemawiają możliwości rozbudowy. W tą płytę bedziesz mógł kiedyś wsadzić i7 i HD8770 - tylko czy będziesz chciał. Może reszta komputera się już tak zestarzeje (USB4, SATA4 , DDR4) że bedzie sie opłacało kupić nowe. Czy coś bedziesz mógł włożyć w podstawkę FM2 zamiast A10 - tego nie wiadomo. |
Cytat:
Co do ASRocka to obstaję przy podchodzeniu do marki z dystansem. |
Cytat:
Cytat:
|
To może wypiszę główne zastosowania:
Przeglądanie wielu stron naraz (multum otwartych kart jednocześnie w Chrome), Photoshop, OpenOffice, mkvy odtwarzane naprzemiennie w: KMPlayer, MPC HC, XBMC, rozpakowywanie duużych objętościowo plików z archiwów w częściach I jak pomyślę to więcej ich w sumie nie ma... W tle często uTorrent, foobar. Grę włącze raz na parę tygodni jakąś, a potem ją wyłączam po 15 minutach... Nadal dla mnie G850 lepszym rozwiązaniem od wspomnianego AMD? Podobają mi się Twoje konkrety, sobrus, daję reputkę za rzeczowość. |
Nagrywarka BD to kwestia zastosowań, nie ceny kompa.
Jeżeli chodzi o "rdzeń" komputera, to można rozważyć jeszcze nadchodzące AMD A10 Trinity. Na minus - wbudowany HD7660D pewnie nie będzie tak szybki jak osobny HD6770. Na plus - A10 będzie miał 4 rdzenie "Piledriver" @3.8Ghz z dalszą możliwością O/C - a więc do pozostałych rzeczy będzie pewnie sporo szybszy niż G850. TDP ~100W powinno być porównywalne z G850+HD6770, cena też. Możliwości rozbudowy prawdopodobnie mniejsze, chyba że AMD wypuści coś mocniejszego na tą samą podstawkę. Sumując plusy i minusy G850 pewnie lepsze, ale jeżeli potrzebowałbyś mocy 4 jajek za niewielkie pieniądze to A10 można rozważyć. Tu masz co potrafi obecna generacja (A8) http://www.xbitlabs.com/articles/cpu...8-3870k_6.html W jednowątkowych zastosowaniach G850 jest groźnym rywalem i wygrywa, ale w zastosowaniach multimedialnych A8 po OC potrafi być 2 razy szybszy i dużo szybszy od i3. A A10 ma być sporo ulepszony w stosunku do A8. Ale G850+HD6770 na pewno bedzie bezpieczniejszym wyborem :taktak:. |
Cytat:
Cytat:
Jeżeli komputer ma być tani to asrocka należy rozważyć - w końcu to córka Asusa ;) |
Właśnie, w PC takiej klasy nie warto ładować nagrywarki BD, nawet bym jej nie wykorzystywał, bo nie archiwizuję żadnych "kopii zapasowych", każdy film wywalam po obejrzeniu, a nie mam tylu "dokumentów", coby zajmowały >DVDDL.
Kupię jakiegoś Litka DVDRW i będzie OK :-). Ja naprawdę nie gram, z ciekawości odpalę na początku kilka nowszych tytułów, żeby porównać z grami na PS3, ale to raczej z ciekawości, nie mam czasu na zabawę, niestety. Nie potrzebuję zatem potwora, a żeby "odświeżyć" zestaw. MOBO rzeczywiście wymienię na chociażby Gigabyte, w końcu nie są to duże różnice, a do ASRocka nie mam zaufania. Post walnąłem w swoim starym temacie, gdzie też składanie PC się przewinęło, przepraszam za tworzenie chaosu i dzięki za przeniesienie :spoko:. |
Nagrywarka BD w kommpie za 1800 zł to niepotrzebny wydatek.
Sam zestaw niczego sobie, chociaż oczywiście czepię się jak zwykle płyty głównej (nie lepiej dołożyć 50 zł na podobnie wyposażony model Gigabyte?) Procesor jak na tę klasę cenową urządzenia dość ładnie się wkomponowuje, choć może mógłby jednak być troszkę mocniejszy ;) Czy to nie powinno być w temacie o składaniu komputera? :czytaj: Przenoszę :> |
Cytat:
|
Procesor: Intel Pentium G850 BOX
Płyta Główna:ASRock H61M/U3S3 Pamięć: Corsair 2x4GB 1333 MHz Karta Graficzna: Vertex3D Radeon HD 6770 Dysk Twardy: WD Blue AAKX 500GB Zasilacz: OCZ StealthXStream 2 400W PSU 80Plus Buda ~300 zł Co sądzicie o takim zestawie za ~1800 zł? Pytanie - jaki model nagrywarek DVD jest teraz na topie? :) |
Można pokusić się o wymianę ramu od razu (na ddr3) i jeszcze na tym zyskać co nieco. Za sprzedane 2GB DDR2 można kupić 4GB DDR3.
Szukaj płyty z obsługą ddr3 na P35/P45 np http://allegro.pl/asrock-p45r2000-p4...997060431.html |
Cytat:
Kup płytę, która quady obsługuje. Asus P5K jest dobra, ale ma jedną poważną wadę: jeśli chcesz robić RAID, to jeden dysk musisz podłączyć w budzie, a drugi poza, bo tak sobie wymodzili panowie z Asusa. Jak nie używasz RAIDu, to OK. |
Czemu nie. Przy takich podzespołach zdecydowanie lepiej dokupić jeszcze płytę główną i mieć w miarę dobry sprzęt niż inwestować w nowy, który będąc powiedzmy dwa razy wydajniejszy wyjdzie dziesięć razy drożej (albo ze trzy razy, gdyby sprzedać stare podzespoły) :)
|
Witam, zostały mi ramy ddr2, grafika radeona hd 4870 i procesor core quad 4x2.4 GHz, socket lga 775, właśnie dlatego szukam płyty do tego i myślę o asusie wersji np. p5 jak myślicie, lubię sobie pograć i cenowo tak do 200 zł.
|
Cytat:
|
Moge dac namiar na uzytkownika allegro, ktory wysyla rzeczy ze stanow i pomimo czasu dostawy rzedu 6 tygodni gwarantuje on brak dodatkowych kosztow. Zamawialem przez niego mojego Maka - sprawdzony czlowiek. W razie czego PW...
Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk |
Byle Ci cła i VATu nie doliczyli, bo już tak "taniej" nie będzie. :fiu:
|
Cytat:
Cytat:
|
co do SSD to zainwestowałbym w OCZ
|
Cytat:
Jak potrzebujesz CUDA to pewnie od GTS450 w gore. Jak nie to Intel HD 3000 jest wypas. |
Cytat:
http://www.benchmark.pl/strefa/najlepsze-produkty |
Ja polecam i5 ze zintegrowaną grafiką. Jeśli chcesz grać, to dokup sobie kartę grafiki na radiatorach. PS nie wykorzystuje karty graficznej (coś tam do zoomowania przy niektórych modelach), do samej obróbki zdjęć wystarczy grafika z i5. PS potrzebuje mocy obliczeniowej - procesor i RAM, więc na tym nie oszczędzaj.
|
Tak.
Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk |
Cytat:
|
Ja mam i5 2,5 GHz, Radeona 6630 i 4 GB DDR 3 1333 MHz. Nie wiem czy to wyznacznik mocy, ale emulator GameCube/Wii - Dolphin, ktory zawsze mial problemy z wydajnoscia wyciaga na tym sprzecie pelne 30 fps czyli jest plynnie (dla porownania - C2D 2,4 GHz + GF 8600 GT wyciagal 15-17 fps).
Hm, powiedzmy, że chcę brnąć w zewnętrzną kartę graficzną i i5. Jaki konkretny model grafiki i płyty głównej byś polecił? No i kwestia RAMów (marka)? Nie musi to być konfiguracja jakoś super oszczędna (ale też nie mega droga ;) )
Na co dzień obrabiam zdjęcia w PS'ie na laptopie Dell'a (Latitude E6400) i jakoś da się przeżyć. |
Reszta podzespołów w normie. Jeśli planujesz konfigurację z SSD, możesz spokojnie kupować - teraz zresztą SSD pod komputer do zastosowań biurowych będzie tańszy niż dysk twardy.
Praca biurowa i internet to jedna strona medalu, a konwersja filmów należy do innej bajki :> Moim zdaniem w tym przypadku sprawdzi się Core i3 z 4 GB RAM i choćby i zintegrowaną grafiką - na co dzień będziesz miał komfortową sytuację, a w razie czego te i3 jako tako będzie sobie dawać radę. Jeśli te "czasami" oznaczałoby "co drugi dzień", to wchodzimy w dedykowaną grafikę oraz nieco lepszy procesor (tu by się nadał i5 drugiej generacji, czyli taki z czterocyfrowymi oznaczeniami), czyli mamy koszty pomnożone co najmniej x2. SSD Kingstona, nie ma sensu wganiać się w koszty. Edit: No i oczywiście płyta główna koniecznie z USB 3.0, a najlepiej także z SATA 6.0 Gbps - takie modele nie są już drogie, a oba rozwiązania stają się już powoli standardami. |
Witam!
Pora zmienić komputer (stacjonarny). Potrzebne są: płyta główna, procesor, ramy, karta graficzna i dysk SSD pod system. Przeznaczenie komputera: głównie praca biurowa, internet. Czasami jakaś delikatna obróbka zdjęć i przekonwertowanie filmu. Na co zwrócić uwagę przy wyborze sprzętu? Podpowiem, że już dawno się nie interesowałem i nie wiem co dobre :( PS: W związku z powodzią w Tajlandii warto teraz wymieniać komputer? Wiem, że ceny dysków wywindowały w górę. Jak z resztą podzespołów? |
Nie jest tak do końca, bo PS3 ma jeden rdzeń, a X360 można powiedzieć sześć (3 rdzenie po dwa wątki każdy).
Ale to nic nie oznacza. Jaki procesor mógłby być (bez podkręcania) szybyszy od i7-2600K, który ma 3.4Ghz? W jednym wątku? Obecnie żaden. No chyba że i7-990 który ma 3.46Ghz. |
Cytat:
|
@DejaVu
Nie no to w takim razie nie ma problemu GTX580 będzie wystarczający :) Procesor i7 2600 będzie akurat do tego, choć największy respekt wzbudziłby bez wątpienia sześciordzeniowy Intel Core i7-990X :taktak: lub przynajmniej i7-970. Sześć rdzeni to nie byle cztery ;) ATi czy nVidia jedna chwała - miewam i jedno i drugie i działają tak samo. Nie spotkałem się w ciągu 10 lat, żeby jakaś gra odmówiła współpracy. Chociaż jak kupowałem w 2002r ATi R9000, to wszyscy sie dziwili dlaczego nie GeForce 4MX, przecież żadna gra mi nie pójdzie na takim wynalazku. A wszystkie chodziły, ta karta służyła mi wiele lat. Jak już wspominałem z obecnych lineupów bardziej podoba mi się oferta AMD, co z resztą znajduje odzwierciedlenie w moim sprzęcie ;) |
Tak czy inaczej to nie jest mini itx więc licytujesz się nie tą klasą urządzenia (normalny PC mATX),
mój w szczycie dobija 75W - czyli dalej mniej niż zwykła żarówka. :P Poza tym, mój komp nie szczytuje zbyt często :szczerb: |
Cytat:
|
A tam zaraz najtaniej ;) a czym by tu się chwalić przed znajomymi :> pamiętam te czasy jak mało kto miał wideło :taktak: i się szpanowało po osiedlu z kasetą pod pachą :haha:
Za obecnego PC dałem 6tys. chciałbym zmienić płytę,procka,grafę,zasilacz i ram-czyli prawie wszystko .Wolał bym coś z GeForce bo do Radków/Ati nie mam przekonania :nie: myślałem nad GTX 580 :ysz: |
Cytat:
ciągnie w porywach 45w :) dowód: http://img546.imageshack.us/img546/8576/fotl.jpg |
Ja dąże teraz do jak największego zmniejszenia komputera. Kiedyś montowałem dodatkowe wentylatory itd, a teraz wszystko to wywaliłem i po prostu kupuje uważnie części - żeby się nie grzały nadto nawet po O/C :)
DejaVu, do najnowszych gier wcale nie potrzeba mega mocnego kompa, raczej sie przyda karta graficzna pokroju HD5770 lub lepsza. Ale jeżeli kupisz sobie i3 lub i5 to będziesz miał spokój. Są relatywnie tanie, zwłaszcza że pamięć DDR3 jest o połowę tańsza niż DDR2 do Core2. Za 200zł kupisz jej z 8GB :szczerb:. Także i3, powiedzmy HD6770, 4 albo 8 GB RAM i wszystko powinno śmigać na wysokich detalach. A taki Radeon kosztuje nawet 350zł, to prawie cena karty biurowej. http://allegro.pl/najtaniej-sapphire...723665093.html Zależy ile masz pieniędzy to można w jedną albo drugą stronę ten zestaw "poprawić" - taniej będzie Pentium G, drożej i5 Radeon 6xxx też ma więcej wariantów niż trzeba z prostym przelicznikiem szybszy=droższy. Wyboru jest do groma. Ale nie trzeba na pewno proców i kart za 3000zł sztuka. Nawet mój czteroletni dziad (jak w sygnaturze) sobie spokojnie radzi po upgradach ;) HD6770 jest prawie dwa razy szybszy od mojej karty i myśle że nawet w FullHD da sie grać. |
Cytat:
na moim CPU nie jestem w stanie nawet grą podbić obrotów, w idlu 34 stopnie, a po jakiś benchu 45 stopni i szybko spada. Wybuliłem za niego jakoś ponad stówę kiedyś, ale jest ze mną od lat, od s753, później s939, a teraz AM2+ ! :) Cytat:
nad mostkami też bym się zastanowił czy fabryczne bloczki nie są wystarczające... Na pewno trochę waży... || |
Co byście proponowali do 'budy'' tak aby spokojnie działały najnowsze gry?
|
Cytat:
A ta farelka masakra :szczerb: Może jeszcze coś takiego: http://www.komputronik.pl/product/80...aster_V10.html |
Sam radiator na chipset to około stówki,
generalnie ten cały zestaw to Thermalright z tego co widzę... To musi być super cichy MCE po O/C... tylko gdzie tam do cholery dysk i zasilacz wejdzie! :D |
Qurwa to po co szykowałem drzewo na zimę-mogłem kupić takie gadżety do PC :wow:
|
Patrzcie na to :wow::wow::wow:
http://hardwarelogic.com/articles/Mi.../Coolers_2.jpg http://img146.imageshack.us/img146/9889/p1014851lh3.jpg http://www.legitreviews.com/images/r...ermalright.jpg http://hardwarelogic.com/articles/Mi.../Coolers_2.jpg Masakra, do tego to tylko dwa wolnoobrotowe 120mm i farelka gotowa, ktoś niemałe pieniądze na to wydał. ;) |
Laptok to nie komputer :nie:
|
Szału nie ma, no i te bloczki aluminium zamiast miedzi :( ,
wygląda skromnie wyobrażając sobie dodatkowo ten mały pasek żeberek za coolerem, sądząc po ułożeniu, masz tam chyba jedną rurkę heat-pipe, przechodzącą przez żeberka, jeśli tak to bardzo ciekawe rozwiązanie (cpu -> żeberka -> gpu), w wielu laptokach faktycznie jest jedna rurka cieplna, ale idzie ona kolejno przez gpu -> cpu -> żeberka, mi się wydaje, że zawsze lepiej jest jak ciepło idzie rurką cały czas w jedną stronę, a nie sumuje się na środku, bo jedna strona zawsze jest cieplejsza od drugiej. U mnie w 5 letniej konstrukcji wygląda to tak: http://img830.imageshack.us/img830/8247/laptok8.jpg Wadą konstrukcyjną (dla mnie jako usera) jest to, że aby wymienić procka, musiałem rozbebeszyć cały kadłubek, proc na spodzie mobo nóżkami do góry... ---- Przyszedł do mnie dziś RAM do PCta, zamawiałem to samo w tym samym miejscu, sądziłem, że druga także będzie niskoprofilowa (( a tu d00pa 2x większa przyszła, sprzedawcy oczywiście nie informują w ofercie jakie mają na magazynie, łatwiej jest ładować co popadnie - wszak symbol ten sam :sciana: No ale wielkość nie była na szczęście priorytetem... Tak wygląda energooszczędny PC :D http://img855.imageshack.us/img855/8594/adzin.th.jpg http://img830.imageshack.us/img830/9053/dwat.th.jpg |
Cytat:
Jakieś tam zdjęcia podczas wymiany pasty robiłem, ale nie wiem teraz, czy jeszcze je mam. Tak na szybko znalezione na internecie: http://img.photobucket.com/albums/v2...er_Removed.jpg |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:44. |