![]() |
Ilość załączników: 1
Moja mATX też ma 24,4 x 24,4 co jest normalne... :P
To są screeny tej budy cooler master elite 342: http://www.coolermaster-usa.com/uplo...jpg?1217767392 http://www.coolermaster-usa.com/uplo....jpg?316575037 Bieron... kaca masz ? na złej ścianie tą mobo chcesz mocować ;p Załącznik 55634 |
Cytat:
Albo ja czegoś nie rozumiem, albo to nie jest mATX. ;) |
Te 18 cm to standardowa szerokosc, a plyta przeciez w pionie jest montowana. mATX w zastosowaniu nie rozni sie niczym od ATX.
Gorzej jakbys tak chcial cos pokroju ITX. |
Miejsce gra rolę. Stąd pomysł na mATX. Wtedy bez sensu byłoby brać mobo mATX. Tak myślę.
Cytat:
- - - Do swojego NASa robię obudowę z części rozwalonej szafki pamiętającej jeszcze Gierka. ;] Ale do stacjonarki wolałbym jednak coś estetycznego. |
No fakt, Berion - nie pomyślałeś o tych, co dwie lewe ręce mają...
|
Cytat:
|
Jezeli nie wzgledy miejsca to moze zwykla obudowa pod plyte matx ?
Robilem kiedys taki zestawik. |
Ja kiedyś do swojego pierwszego komputera kupiłem obudowę za 50zł i do dziś żyję w przekonaniu, że więcej nie powinna kosztować. ;p
|
Cytat:
MoBo mATX także polecam, od czasu kiedy kupiłem swoją to do tej pory jeszcze nie wykorzystałem portu PCIE x16 widać integra to coś dla mnie :haha: szkoda tylko, że (kupiony przyszłościowo) zasilacz 500w się w tej budzie troszkę marnuje póki co :] Co do rozmiarów buda/mobo - patrz zawsze w manual sprzętu a nie opisy sklepów bo oni te opisy to 'taśmowo' lecą... |
Już chyba rozumiem. Czyli taki mini tower. Jak np. to:
http://www.modecom.pl/specyfikacja.p...gory=3&lang=pl Drogie cholera te obudowy... Dzięki za polecenie sklepu i obudowy. Ja jednak składam drania w sklepie do którego mam rzut beretem, wybór tam niewielki ale się nie nachodzę (nie przepadam za zakupami przez sieć, staroświecki jestem ;]). edit: Coś mi się tutaj nie zgadza. Ten asus ma wymiar 24,4cm/24,4cm a powyższe obudowy 18cm/na ileśtam. :hmm: Czyli się nie zmieści. Z kolei jak patrzę to wszystkie Mini Tower mają takie rozmiary, z kolei Midi już normalne. WTF? |
Plyta mATX jest po prostu krotsza, a obudowa ma mniej zatok. Zasilacz jest standardowy.
Taki Corsair 400W bedzie dobra inwestycja nawet jakbys chcial dolozyc karte graficzna. Ciekawa obudowa mATX: http://www.techplanet.pl/index.php?g...e&filtr=szukaj Skaladalem w niej ostatnio kompa. Sklep tez godny polecenia. |
Tak myślałem.
Czyli rozumiem, że do "standardowej obudowy" mATX wejdzie mi "normalny" zasilacz? |
Cytat:
|
Nastał czas na zmianę mojego laptopa - i tym razem decyduję się na stacjonarkę. Co sądzicie o tych bebechach:
AMD jeszcze nie miałem, poza tym ceny i3/i5/i7 i płyt pod nie mnie demotywują, także chyba coś takiego wrzucę: AMD Athlon II X2 250 BOX (3GHz, Dual Core, 2MB, 65W, AM3) Płytę chciałbym mATX, czyli coś małego w miarę, ze zintegrowaną grafiką z USB3 i eSATA. Także myślałem nad: Asus M4A88TD-M EVO/USB3, AMD 880G, DDR3, SATA3, RAID, GBLAN, mATX, AM3 Do tego pamiątki: DDR3 4GB 1333MHz PDP Patriot PGS AMD ELK (2x2GB, DualDDR, CL9) Co do mATX: nigdy nie miałem z tym styczności, a więc kilka pytań. Czy potrzebny mi zasilacz do mATX? Czy są jakieś budy mATX z jakimś sensownym zasilaczem (cichy, wydajny) czy lepiej kupić gołą, a zasilacz osobno? Po za tym w specyfikacji tej płyty jest: 1 x 24-pinowe złącze zasilania ATX 1 x 4-pinowe złącze zasilania ATX 12V Czyli "normalne", a więc zwykły zasilacz, tak? Tylko czy mi to się pomieści w obudowie mATX? Myślałem nad: Zasilacz do obudowy ATX 430W be quiet Pure Power BQT-L7-430W |
Na przyklad tutaj: http://www.techplanet.pl/index.php?g...e&filtr=szukaj
http://www.techplanet.pl/index.php?g...e&filtr=szukaj Mozesz bez niczego wziac 800MHz. |
Mam takie pytanie, mam netbooka Asus eee pc 1002HA i ma 1GB ramu (DDR II SDRAM), chcę kupić nową kość 2GB i tu moje pytanie, jaką kość kupić i gdzie, żeby wyszło jak najlepiej i najtaniej :)
|
Może rozważ któregoś nowego radeona.
HD5670 jest dużo mniej gorący od 9800GT, więc i jego schłodzenie nie jest takie trudne. Wydajność z grubsza podobna, z lekką przewagą 9800GT (ale zależy w której grze). Sugerowana cena pasywnego za wersję 1GB to ok 440zł. A jeżeli to za drogo, można rozważyć wersję zwykłą, która też nie jest głośna. Mam zwykłego Sapphire HD5670 z chłodzeniem Arctic Cooling i jest bardzo cichy (w porównaniu z resztą komputera całkowicie niesłyszalny). I dość zimny. Nie podam konkretnych danych bo nie pamietam. Wentylator kręci się na bardzo małych obrotach, można sobie ustawić je ręcznie robiąc prawie pasywne chłodzenie. Sam jestem ciekaw jak bardzo rozgrzeje sie po ustawieniu obrotów na minimum, jest wtedy właściwie całkowicie niesłyszalna :) Cytat:
|
Cytat:
|
Kontroler pamieci i tak ustawi Ci RAM na 1333 bo oficjalnie nie wspiera szybszych wiec szkoda doplacac.
Skad masz te ceny sprzetu? OCZ Modxstream Pro 500W 248zl Athlon X3 440 271zl. Przy odrobinie szczescia moze uda sie odblokowac 4 rdzen albo L3, a tak czy siak robisz undervolting (ostatnio z 1,325 zszedlem na 1,175, w stresie do 42 st.) i mozesz sobie spokojnie skrecic chlodzenie BOX do minimum (PWM w biosie od 4V czy tam 5V). Dobrze dac regulowany wentylator na wyciagu z tyłu. Ja ma zaufanie do techplanet.pl proline.pl ram.net.pl i wolalbym nie przeplacac za kazda rzecz z osobna. Pasywne karty graficzne i tak wymagaja lekkiego nawiewu. Oszczedz te pare - parenascie zlotych na kazdym elemencie i na pamieciach, a wtedy sobie dokup cos takiego jak tutaj http://allegro.pl/ati-radeon-hd4850-...207528211.html Albo kup pasywnego GT240 a reszte kasy doloz do Phenoma II X4 z rewizji C3. Z recenzji wynika ze chlodzenie na HD5670 jest bardzo ciche (320zl), a taki HD4850 czy 9800GT grzeja sie dosyc mocno. Sprawdz je tutaj: http://www.benchmark.pl/zestawienie_gpu.html |
zastanowiłbym się czy warto ładować 100pln więcej w ramy 1600mhz... i tak tego nie odczujesz poza syntetykami. A tą stówkę przeznaczyć na np pasywne chłodzenie gpu.
|
Cytat:
|
Witam :)
Tak to by wyglądało : Cytat:
- GAINWARD GeForce 9800GT 512MB DDR3/ 256bit (550/ 1800) (Green Edition) - 320 - ASUS ATI Radeon HD4850 1024MB DDR3/ 256bit DVI PCI-E (625/ 1986) -360 Boli mnie to że 9800Gt z pasywnym chłodzenie kosztuje 500zł :/ w sumie to zależy mi na tym pasywnym chłodzeniu ale żeby 150zł dopłacac to już lekka przesada - pomyśle |
Co do Obudowy Cooler Master Elite jest spoko, ja mam model Elite 335
http://www.yamoshi.com.pe/images/coo...r_elite335.jpg Domyślnie nic nie świeci bo nie ma tego wentylatora z przodu. |
Myslenie jest 600W jest potrzebne gruba przesada. Taka konfiguracje uciagnie dobry zasilacz o sprawnosci 80+. Corsair 450W ma w testach przeciazeniowych 550W i 5 lat gwarancji.
Jak modularny to OCZ Modxtream. Jezeli dobierzesz za mocny zasilacz to nie pracujesz w optymalnej sprawnosci (~dla 50% obciazenia). Jak chcesz dobra plyte Asusa to dalej Ci polecam M4A785TD-V EVO. Ta integra jest praktycznie za darmo na plycie i mozesz zapomniec nawet ze posiadasz, bedzie na czarna godzine. Plyta jest dobrze wykonana, ma mocna sekcja zasilania 8+2 z chlodzeniem i nadaje sie do OC. Co do grania jezeli czasem w cos pykasz, a chcesz ciszy i niskiego poboru pradu, to zobacz HD5670, albo i nawet HD4670 (kuzyn na tym odpalil sobie SC II). |
Cytat:
- obudowy [coolemaster elite] - dysku - proc zostaje bez zmian - pamięć 2X2GB co do firmy to podlicze to pod koniec i zadecyduje - zasiłka to fajnie jak modularna i cicha myślę ze 600wat by stykło no i skłaniam sie ku firmie TACENS , oglądałem 2 u znajomego[80 bronze] , duzo żyłowania na pełnym obciążeniu i moim zdaniem jakość /cena nie do pobicia na polskim rynku przynajmniej na teraz ale ja sie tam nie znam ;) co do mobo to przystał bym przy asusie wiec prosiłbym raczej w tym wybierać , sata4 i usb3 raczej u mnie nie zawita wiec nie widzę sensu pchania sie takie wynalazki :P co do graf to mogę zapłacić parę groszy więcej ale chłodzonko pasywne - jednak stawiam na ciszę |
myślę podobnie jak marynarz
mobo asrock extreme3 z usb3 i sata3 - może się przydać niedługo jeśli nvidia to zamiast gt240 wziąłbym 9800gt - tańszy wydajniejszy z radeonów 4850 - bdb stosunek wydajność/cena ram 1x2 lub 2x2GB 1333mhz cl9 wystarczająco - nie ma być to sprzęt wyczynowy, wysoko kręcony... obudowa coolermaster elite - do ~150 zł bdb wybór, grube blachy, ciężka, stabilna psu 750W raczej zbędne przy tym sprzęcie ale niech będzie :] no i może starczyłoby na phenoma II X4 edit: ok sprawdziłem i starczyłoby ram.net.pl Załącznik 55521 |
Gdybyś zrezygnował na początek z grafiki dedykowanej (czyt. integra ze wsparciem HD na mobo z pcie x16) to spokojnie wystarczyłoby na kompa typu Intel i3, 4GB DDR3 - sam pisałeś, że nie grasz zbyt dużo a procek ma znaczenie :]
Jeśli szukasz z dobrą grafiką na pokładzie to niestety w przypadku Intela pozostaje dobre lecz stare C2D, więc tu lepiej celować w AMD, taniej i szybciej. |
Cytat:
Cytat:
co do ramu to kierowałem sie tym ze kingston kula się 1600mhz myślałem ze to ma jakieś znaczenia co do grafy to skłaniam się ku nvidii ale zastanowię się nad GTX460 [uzywki tez nie wchodzą w gre] z dyskiem ok z zasilaczem wolałbym mieć jakiś zapas mocy ale policzę to wszystko co do obudowy to nigdy nie przywiązywałem jakoś specjalnej wagi do niej byl e nie wyglądała jak odkurzacz - im mnie lampek i błyskotek tym lepiej pozdrawiam |
- Deckard -
Podaj swoje preferencje użyteczności kompa... pod kogo to ma być, pod gracza czy nie, wtedy można radzić :] |
Plyte mozesz wziac Asrock Extreme3. Albo pokusic sie o Asus M4A785TD-V EVO.
Athlon X3 to dobry wybor do 300zl. RAM zamiast przeplacac Kingstona to Goodram 2x2GB 1333 CL9. GT240 to marny wybor. Jak grywasz to lepiej uzywany GTS250, HD4850 lub HD4870. Ewentualnie dolozyc do HD57xx lub GTX460. Jak nie grywasz to integra HD4200 wystarczy do wszystkiego. Dysk Samsunga F3 500 albo 1TB. Zasilacz to po bandzie wybrales. Wystarczy Corsair 400W/450W. OCZ StealthXStream 500W albo modularny. Buda CoolerMaster Elite 33x. Policz to sobie jeszcze raz. |
Intel...? ;-)
|
Witam.
Muszę coś poskładać do połowy września w granicach cenowych 2100zł [bez monitora gyzonia i klawiery] Wolałbym kupić w Kemot Technology bo mam w miarę zaufanie do nich , istnieją już trochę na rynku no i zawsze są skorzy do negocjacji cenowych ;) Cytat:
:uklon: |
@Kriss90
Ja na Twoim miejscu wybrałbym raczej coś takiego: MSI 770-C45 254,00 zł AMD Athlon II X2 240; 2,8 GHz 216,00 zł Pamięć Patriot 2X2GB 1333MHz DDR3 CL9 367,00 zł Sapphire Radeon HD5670 512MB 325,00 zł Samsung 500GB 16MB HD502HJ F3 165,00 zł SeaSonic SS400ET80+OEM 161,00 zł Cooler Master Elite 334 czarna 123,36 zł Łącznie 1611 PLN (ceny ze sklepu Morele.net) Moim zdaniem do gier zestaw ten będzie zdecydowanie lepszy niż 2 pierwsze podane przez Ciebie (od 3 nieco słabszy). Procesor i tak możesz podkręcić, a dobry zasilacz 400W do tego zestawu powinien spokojnie wystarczyć. |
A co on się tak uparł na to MSI i AMD ?
|
Do surfowania po necie wystarczy telefon.
Do grania w co konkretnie? I przy jakich ustawieniach? Jeżeli masz zamiar używać monitora o rozdzielczości 1024 x 768 pikseli, to i 220-tka powinna od biedy wystarczyć do grania w nowsze tytuły (póki co). Jeśli masz/myślisz nad monitorem Full HD, to żaden z tych zestawów nie zapewni całkowicie wystarczającej wydajności (choć trzeci zestaw poradzi sobie nienajgorzej). Jeśli masz głośniki 5.1, to przydałaby się przyzwoita karta dźwiękowa. HDD 500 GB to niezbyt dobry wybór. Nie chodzi o to, że nie wystarczy (to zależy, co zamierzasz na nim trzymać), ale o to, że za niewiele większe pieniądze można mieć 750 GB - 1 TB. W przeliczeniu na GB wychodzi znacznie taniej. |
Który komputer wybrać?
Witam
Mam dylemat, nie wiem który z tych trzech komputerów kupić dlatego proszę o radę, komputer przede wszystkim będzie miał służyć do grania i serfowania po necie. Więc tak: 1.Płyta główna - MSI GF615M-P33 GF6150SE SAM3 Procesor - AMD Athlon II X2 260 2x3,2GHZ Pamięć RAM - RAM 4GB DDR3 1333MHz 2x2GB Dual Channel Karta grafiki - ATI Radeon HD4650 1024MB HDMI/DVI Dysk twardy - 500GB SATA II 7200RPM Karta dźwiękowa -Realtek ALC883 HD Audio codec Zasilacz - MODECOM LOGIC 500W Silent 120mm Obudowa -Modecom B23 Cena - ok. 1600zł 2.Płyta główna -MSI K9N6PGM2-V2 Procesor - AMD Athlon II X2 250 2x3GHZ Pamięć RAM - 4GB DDR2 DDR2 800MHz Dual Chanell 2x2GB Karta grafiki - nVidia GeForce GT220 1024MB DDR3 HDMI/DVI Dysk twardy - Samsung / Hitachi/Seagate/WD Caviar- 500GB Karta dźwiękowa - Realtek ALC888 HD Audio codec Zasilacz - MODECOM FEEL 500W Silent 120mm Obudowa - I-Box LYNX Midi Tower Cena - ok.1600zł 3.Płyta główna - MSI 770-C45 s.AM3 Procesor - AMD Athlon II X3 440 3x3GHz Pamięć RAM -4GB DDR3 1333MHz Karta grafiki - Nvidia GTS250 1 GB DDR3 Dysk twardy - Samsung / WD Caviar/Hitachi/ Seagate - 500GB Karta dźwiękowa - Realtek ALC888 HD Audio codec Zasilacz - MODECOM FEEL 500W Silent 120mm Obudowa -Modecom Dragon Cena - ok. 2000zł Trzeci jest chyba najlepszy ale nie wiem czy warto wydać 400zł więcej, czy będzie jakaś zauważalna różnica. Z góry dzięki za pomoc! PS. Z góry proszę aby nie odpowiadać w stylu np "bierz 2" bez podania powodu. |
Zerknij tu http://forum.pclab.pl/t602226.html
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
A nawet jak zakładam wiatrak, to jest bardzo cichy - w końcu PWM i na minimalnych obrotach (a na wyższe wchodzi tylko na etapie BIOSu) jest z 1m niesłyszalne. |
Qbi@k, posiadam wersję AC 64 Freezer Pro na AM2 i jest cichutki, czyżby tak zrypali sprawę ? :D
|
Cytat:
|
Cytat:
Zdaje się, że dla Hybrid CrossFireX. |
Cytat:
Do czego to ma być? Mocny procek i przyzwoita grafika sugeruje, że do gier. Pomyśl, czy nie wziąć Athlona II zamiast Phenoma - chyba we wszystkich zastosowaniach spadek mocy będzie dużo mniejszy, niż spadek ceny. Jak nie do gier, to spokojnie zrezygnuj z grafiki zewnętrznej (zawsze będziesz mógł dokupić). No i do tego jeszcze sensowna obudowa, chłodzenie procka (ARCTIC COOLING FREEZER 7 PRO PWM) i zasilacz inny (półpasywny) bym proponował. Chyba, że nie zależy Ci na ciszy - to chłodzenie może być boksowe a zasilacz "normalny" - ale też coś lepszego (chieftec IMO dawno zszedł na psy). |
Mam OCZa 500w jak narazie bez zarzutów.
|
Wzialbym inny zasilacz. Moze Corsair 450W albo OCZ Modularny 500W czy 600W.
|
Wspolgranie podzespolow.
Witam,
kupuje nowego kompa wlasciwie to skladam go z czesci. Mam pytanie dotyczace tego czy czesci, ktore zachwile wam pokaze beda wspolgraly, czy tez bede musial dokupic jakies dodatkowe rzeczy. 1. Dysk Twardy Samsung HD103SJ 2. Procesor AMD Phenom II X4 965 Black Edition 3. Płyta Główna Asus M4A78T-E 4. Pioneer DVR-118L - Napęd 5. Pamięć OCZ 4GB DDR3 1333MHz Gold CL9 Dual (2 x 2GB) 6. Karta graficzna - Asus Radeon HD4870 DarkKnight 7. Zasilacz Chieftec 400W |
Cytat:
|
no to wiadomo co wybrałem :D
Co do rozmiarów to Zalman jest nawet troszkę większy. Teraz tylko lub aż montaż, który nie jest niestety tak banalny. Z racjo gwarancji itp. muszę oddać kompa do serwisu :/ Jak tylko będę miał wentyl dam znać jak temperatury na moim i7 :) Andrzejju co do E8400 to procesor który osiąga rewelacyjne temperatury. Bardzo mało się grzeje, a boxowy wiatrak skutecznie go chłodzi więc faktycznie z mugenem można może używać go bez wentylatorka :) |
Zdecydowanie Mugen 2. Cooler (ok, ok, schładzacz :D) prosty jak konstrukcja cepa, ale właśnie dlatego wydajny jak jasny gwint.
Swoją drogą szkoda, że Zalman CNPS9700 LED nie jest dostępny w wersji na Socket 1166/1366 - ta konstrukcja (też w 100% z miedzi) jest lżejsza ale nie mniej wydajna (świetnie przemyślany kształt). Używam od kilku lat i chwalę sobie bardzo. |
O ile się nie mylę (bo z wyglądu one są dla mnie takie same, a nie mam faktury przed nosem), to też mam scythe mugen i na procesorze Intel Duo E8400 praktycznie nie ma problemu używanie go bez wentylatora (temperatury w okolicach 40 stopni). Jeśli jest miejsce w obudowie to bardzo dobre rozwiązanie.
|
scythe
na 12V wentyl ma 600 obrotów - praktycznie wersja 800 też jest niesłyszalna, jeżeli masz dyski 3.5'' - zagłuszą całkowicie wentylator. edit: scythe mugen OC :) - piszę na podstawie własnych obserwacji - noctuny nie miałem. nei wypowiem się |
Ilość załączników: 2
|
a Wy ktorego byscie wybrali? :D
|
Jest dodatkowy potencjometr,że można też ręczne regulować obroty.
|
Cytat:
Zalman CNPS 10X Quiet albo ten Mugen 2 chyba będzie moim wybrankiem. Mam jedno techniczne pytanko. W opisie "kontrola prędkości wentylatora" jest wpisane "ręczna" Czym się różni ręczna kontrola od PWM? |
Do i7 to mugen 2 albo zalman cnps 10 quiet,chyba nie ma nic lepszego do 170 zet w takiej wydajności.
|
Cytat:
|
Po czasie stwierdzam, że i7 860 grzeje sie w stresie piekielnie bo prawie ponad 80C mi osiąga, a to chyba niezbyt bezpieczna temperatura.
Chcę zmienić wentyl. Przede wszystkim cichy i sprawny. Mogą być z wyższej półki, ale bez przesady ;). Stosunek cena/jakość mile widziany :) Polećcie mi coś. Pytałem o to jakiś czas temu, ale zgubiłem tego posta poza tym chyba tylko jedna osoba odpowiedziała ;) |
Cytat:
Ninje mam juz od dawna od samego początku Socket T (LGA775) |
W notebooku/netbooku temperatury procka się za bardzo nie obniży, ale w desktopie warto się tym zająć, najlepiej myśląc o tym już podczas kupna komputera.
Szczególnie, że dobre chłodzenie jest na lata - dopóki nie zmieni się podstawki. W moim przypadku już w trzecim procku mam tego samego Zalmana - w końcu takie urządzenia nie psują się po roku, bo nie ma co się psuć - kawałek miedzi i jeden wentylator... Do niadawna miałem C2D 2.0 GHz, który nie przekraczał 55 stopni (w naprawdę dużym stresie), teraz zamieniłem się z Anią na Pentium Dual Core E5200 (doskonale się kręci na mojej płycie głównej i bije na głowę C2D dlatego) i ten skubaniec podkręcony na 3 GHz nawet 55 nigdy chyba nie miał (standardowo ok 47). Przy wyższym taktowaniu oczywiście potrafił się rozgrzać, ale to już w okolicach 3,6-3,7 GHz. |
po prostu szybciej padnie... ;)
|
Moj Atom N330 w stresie miewa po 90-95 stopni i ma sie dobrze. Poki nie osiaga temperatury deklarowanej przez producenta jako krytyczna, to w mojej opinii nie ma sie czym martwic ;-)...
|
Reetou@ to srednia temperatura pracy - a nie dopuszczalna
u mnie na i7-860 jest to samo ... chlodzenie zmienione na scyth'a mimo to grzeje sie niemilosiernie moge go ustawic na 3,8gHz bez podnoszenia napiecia vcore, vtt i pll dostaje na dwoch pierwszych jajkach 95-99*C wg wiekszosci overclock'erow temperatura nie powinna przekroczyc 75-80*C a test ... LinX uruchomiony na 50-100 przelotow w zalezności od ilosci pamieci pozniej Prme95 powinien pracowac 8-12 gdzinin na kazdym tescie (blend, large FFT, small FFT) |
67 to on ma na tym nowym chłodzeniu w stresie na max, przy standardowych ustawieniach. Ale czytałem, że dopiero od 100 stopni jest reset, czyli ostateczna granica.
|
Masz słabo wentylowaną budę...
A wiesz, że max. dla tego proca podawana przez intela to 68st? http://processorfinder.intel.com/det...x?sSpec=SLBCH# |
Dzisiaj zmieniłem boxowe chłodzenie na moim i920, przy standardowym taktowaniu 2,66 GHz potrafił osiągnąć w stresie 85'C przy testach obciążeniowych.
Na nowym chłodzeniu, po podkręceniu procesora do 3,67 GHz max temp. w stresie 87'C, w spoczynku jest 50'C. Przy standardowym taktowaniu trzymała się w granicach 67 stopni w stresie. Podczas testów w 3DMarku temperatura nie przekraczała 80'C |
Cytat:
taka jakość nie wróci... :| |
bleh! :>
ja moją 10letnią wyserwisowałem pół roku temu i działa dalej (marka BTC) - kiedyś to robili sprzęt:D |
Ilość załączników: 3
Cytat:
Moja okazem zdrowia nie jest. Ale biorąc pod uwagę trwałość aktualnie sprzedawanego sprzętu, oraz wygodę używania flatów, Jestem wciąż na TAK EDIT: Tak wiem, moja klawiatura warta będzie miliony w czasie głodu:) |
Ilość załączników: 4
To może ja za bardzo używam klawiatur?
Tylko poprzednia, też Logitech, tylko lowendowy po 9 czy 10 latach miała napisy i poza tym, że pożółkła, wyglądała na nieużywaną. A tu - po 3 latach już niektórych napisów nie było. A teraz, to widoczne są wytarte dołki w klawiszach, jak na ostatniej fotce. No i te wypustki na f i j - są, bo kropelką dorobiłem. |
UltraX Flat <-- używam do teraz jej pierwszej wersji i właściwie wygląda jak nowa. Besprzecznie najlepsza klawiatura jaką miałem, szkoda że już jej nie produkują w tej starej formie, bo jak się zepsuje to będzie niefajnie :(
|
Cytat:
Będzie coś nie tak - gwarancja wita. |
Cytat:
Model Name Y-SX49 P/N 867327-0100 |
Cytat:
Niczym sie nie rożnią oprócz: - jakości wykonania - trwałości - sposobu zamocowania przycisków bez premium były do 2006 roku produkowane, potem weszły premium, i już dobre nie były, ale widziałem jeszcze w 2007 do kupienia były nonPREMIUM Ale prawdą jest że to co sprzedają, nie nadaje się do użytkowania. tu nawet po opiniach widać to samo:) http://www.proline.pl/sklep.php?n=lo...zez-pcarena-pl Osobiście bronie tej starej wersji, nowej nie polecam, mimo że bardzo dobrze się pisze na tych klawiaturach :) |
Cytat:
Za to z klawiatury jestem w miarę zadowolony,tylko przydałyby się diodki od num locka i caps locka, bo ich brak jest jak dla mnie wkurzający. Wolałbym je mieć, nawet kosztem szybszego wyczerpania się baterii:spoko: |
Cytat:
Jak pogooglałem, to moja nie pasuje do większości obrazków premium jak i nie premium. Teraz chyba mają inny układ klawiszy funkcyjnych i/lub inny kolor i/lub wypukłe kółko na klawiszu z okienkiem i/lub te przetłoczenia w poziomie (np. od entera w numerycznej w prawo - moja ma pionowo). Taką mam (używana ciągle przez drugiego domownika): http://www.platinuminformatique.fr/i...ech-UltraX.jpg A najbardziej irytujące jest w niej to, że wytarły się znaczniki na "j" i "f" - przy pisaniu bezwzrokowym te dinksy są bardzo istotne - bo bez patrzenia parkuje się na nich palce wskazujące i względem nich można dopiero pisać. Tu starły się na nic i były zupełnie niewyczuwalne (ale kropelka załatwiła sprawę ;) ). |
Cytat:
Bo ja miałem obie, zalałem tą bez premium colą, leżała na szafie pół roku, a ja miałem premium. Tyle ze to syf ten premium. wrzuciłem do ciepłej wody mojego UltraFlata, wyprałem i działa, już 2 rok. |
A ja się zraziłem do Logitecha na UltraX flat. Pościerała się - i to nie tylko napisy, ale i całkiem głęboko plastik.
Od kilku mam Fujitsu Siemens LX850 (zestaw z myszą laserową za jakieś 150 PLN z przesyłką) i rewelacja. Lubię klawiatury z małym skokiem (jak laptopowe). Ten fujitsu jest twardszy od UltraX. No i radyjko 2.4 GHz - sprawdzałem przez 2 ściany tak z 10 m odległości - działał. Dalej nie sprawdzałem. |
Dla mnie to nie ma byc, ale Logitecha sobie chwala, mam klawiaturke na ps2 ale jakosciom bije labteci i inne syfy na glowe:)
|
Rowniez polecam - posiadam ten zestaw i jest swietny. Jedyny minus jest taki ze czujka musi byc wysoko, co szpeci nieco design calosci - musialem postawic tuz pod telewizorem zamiast na dolnej polce...
|
http://www.komputronik.pl/index.php/...op_EX_100.html
cena jak nie od Logitecha, jakość Logitecha. Polecam. Zasięg na pół mieszkania :) |
Dell bardzo ladny ale nie ma szans na rozbudowanie tego czegos, bo zapewne nie ma nawet w co wsadzic nowej grafiki, a dysk zapewne 2,5".
|
Na nowy przyzwoity bez szans IMO.
Co by nie było. Kup markową używkę - np. Dell Hybrid 130G . Za nowe, sensowne trzeba dać pod 3tys. Jakbym sobie teraz składał po taniości (ale nie rezygnując z minimum jakości) to brałbym to co w załączniku + - klawiatura + mysz LX-850 Monitor i głośniki - no, tu do filmów, to zdecydowanie doradzałbym podłączenie do telewizora i kina domowego (dlatego ważne, żeby grafika miała wyjście HDMI), a do samego kompa coś po taniości - z 17 cali LCD i jakieś bzyczki. Odradzam coś maksymalnie po taniości - np. to |
Ilość załączników: 2
To ja z innej beczki, co zlozyc za 2k? Komp glownie do internetu,muzyki i filmow. Musi byc kompletny z klawiatura i myszka bezprzewodowa oraz monitorem 22-24";(
Zlozylem cos takeigo jak w zalaczniku ale cena za duza wiec sadze ze ten socket odpada i bedzie trzeba zejsc na s.775. Preferowany intel;) Dodalem na amd prawie mam te 2 tysiaczki. Ogolnie ciezko cos zlozyc w tej kasie z monitorem, systemu operacyjnego nie bedzie. Komputer bedzie podlaczony do TV(ale sie uparli na 22") nie wiem jak z glosnikami wiec tez jakies wrzucilem. |
Jeśli bardzo zależy Ci na platformie intela, to są jeszcze procki i3, które są zdecydowanie tańsze, a w przyszłości będziesz miał możliwość podmiany na mocniejszy (gniazdo LGA1156).
Ewentualnie jest jeszcze opcja AMD: Procesor : AMD Athlon II X3 435 - 269 zł Płyta Główna : ASRock M3A770DE - 230 zł / Gigabyte GA-770T-USB3 - 305 zł RAM : GoodRam 2x2GB 1600MHZ - 360 zł Karta Graficzna : PowerColor Radeon HD4850 1GB PCS - 430 zł (wszystkie ceny podane ze sklepu ESC, gdzie indziej można znaleźć o kilkadziesiąt zł taniej). |
za 1500 zł to nic lepszego niż C2D to się chyba nie złoży. Niektóre zestawy z C2D i przystępnymi podzespołami stoją w granicach 2000 zł.
Do kompa na platformie i5/i7 każdy podzespół o również nienagannych parametrach to koszt ok. 1000 zł. Nie wiem o ile mniej ta kwota będzie niższa przy podzespołach o słabszych parametrach. Na pewno sporo ale czy tak wiele to nie wiem. Trzeba zobaczyć co tam już komu pasuje. pozdr |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Grafikę chyba sobie jakąś znajdę, ram też (DDR2/3?), dysk przełożę z laptopa (i tutaj pytanie: co z zasilaniem? są jakieś przelotki albo zasilacze z takimi "wtykami"? a może to w ogóle niekompatybilne jest i spopielę dysk?), napęd mam. |
A gdyby tak Phenom II 555 BE z nowym steppingiem, w ktorym z bardzo duzym prawdopodobienstwem da sie odblokowac 2 rdzenie.
Niedawno kumplowi skladalem komputer i wzialem Phenoma II 550 na Asusie 785TD-V Evo i poszedl bez niczego (4 rdzenie + minimalne OC na 3,2GHz). (wszystko z Proline). |
Patrząc na ceny starszej platformy, to biorąc np. procesor Intel Pentium E6600 3.06 GHz (koszt ~350zł) do tego płyta (~300zł), ram (~350zł), dysk, karta graficzna itd, to wyjdzie ponad 2tyś tak czy inaczej... za rozsądny sprzęt. Tak myślę:hmm:
edit Intel Pentium E6600 3.06 GHz BOX (LGA775, FSB 1066, 2MB, 64-bit) >>> 343zł Asus P5P43TD PRO, P43, DDR3, SATA2, RAID, GBLAN, ATX, Core2 >>> 312zł Radeon HD5670 Asus 1024MB GDDR5, HDMI, DVI, PCI-E 2.0 >>> 413zł DDR3 4GB 1600MHz Kingston HyperX (2x2GB, DualDDR, CL9) >>> 414zł Seagate Barracuda 7200.12 1TB, SATA/300, 32MB cache, NCQ >>> 309zł Do tego obudowa, zasilacz, to gdzieś tak będzie... |
Berion, mam podobny dylemat. Kilka dni temu padł mi komp (prawdopodobnie) i trzeba będzie coś nowego złożyć. Patrząc przyszłościowo, to chyba nie ma sensu już pchać się w platformę pod C2D, ale płyta i procek i5/i7 to minimum grubo ponad tysiąc. Do tego w moim przypadku grafika i ram i ciężko się zamknąć w 2k PLN. Do tej pory miałem prywatnie PIV 2.4, który w zupełności wystarczał i pewnie nie wymieniłbym go jeszcze przez najbliższy rok, no ale teraz to już chyba nie ma wyjścia.
|
Znów stanąłem przed przymusem złożenia złomu, tym razem dla siebie bo już mnie ten laptop dobija (rada życiowa: Fujitsu-Siemens to zło i odradzam, a już na pewno Amilo 1505Pi :P) + spodobała mi się wizja monitora 22 calowego. :)
Teraz tak: co tutaj brać? Rok temu kupowałem za poradą Core 2 Duo i Asusa P5K mojej rodzicielce i jestem z niego bardzo zadowolony. Jak teraz patrzę to jakieś nowe wynalazki powychodziły i5/i7 po tysiąc złotych, płyty do nich też za nie mniej. Jestem jakiś ślepy czy może już nie da się złożyć kompa za 1500zł? To może w takim razie coś starszego warto brać? Mnie on będzie służył tylko do biurowych pierdół i fotoszopa, więc nie wiem czy warto oszczędzać na płycie i procku kosztem karty itd. PS: na overclocking nie mam zdrowia ni chęci. ;P |
Cytat:
Fakt faktem nie mam takiej potrzbeyu poki co, ale moze kiedys :) pozdr |
3DMark Score 10713 3DMarks
SM 2.0 Score 4352 SM 3.0 Score 5426 CPU Score 2521 Procesor za słaby :/ |
A ja mam semprona 2600+.
Też można żyć :) |
Co powiecie o zasilaczu OCZ StealthXStream 500W PSU ?
Mój Tracer już 2x był na gwarancji i znowu się psuje (miesiąc temu skończyła się gwarancja) przeklinam dzień, w którym go kupiłem! |
No wyniki macie bardzo ładne :spoko:
Może i ja zapuszcze na moim budżetowym staruszku, z 10 tysiecy żeby chociać było :D Zleciłem ściągniecie 3dmarka mojemu niezmordowanemu serwerowi 300Mhz ze grafiką CS5530A ;) |
Dzisiaj podkręciłem trochę procesor na 3150MHz na boxowalnym wentylatorze ( więcej będę się bawił jak wymienię went.) i udało mi się uzyskac w 3DMarku 18219
http://img69.imageshack.us/img69/6619/testxy.th.jpg Procesor w stresie na boxie max miał 64 stopnie więc spoko :) @CIAPEK Widac, że uzyskałes trochę więcej punktów w 3DMarku ze względu na lekko wyżej taktowany procesor, więc faktycznie nie ma między nimi różnicy, podobnie widac jest z naszymi kartami graficznymi... |
Cytat:
|
zene_k@ artykul <- tu masz troche stary ale lepszy wrobel w garsci ... Jak Zbudować I Przyspieszyć Raid 0 - Poradnik
ja polecam ci ustawienie ICH10R na default strip size 128K i wydzielenie dwoch partycji pierwsza na system/aplikacje druga na cala reszte !edit Jabba the Hutt@ ja mam tak ... 3x HD502HJ a z nich 100GB na system cala reszte 1,3TB na bajzel/temp jak padnie ktorys to malo biedy bedzie wazne dane gdzie nie potrzebuje wydajnosci odczytu/zapisu trzymam na innym 1,5TB jak mi ten padnie ... |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:20. |