Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Składamy nowy komputer. Proszę o zatwierdzenie podzespołów :) (https://forum.cdrinfo.pl/f113/skladamy-nowy-komputer-prosze-o-zatwierdzenie-podzespolow-76783/)

czechoj 05.11.2009 20:08

Nowe i7 tez sa w wersji na 1156 a czy ten socket jest mniej przyszłościowy dziś trudno ocenić skoro dopiero wszedł do sprzedaży.

CIAPEK 05.11.2009 19:40

4500 brutto. Tyle co ostateczne ceny w sklepach.
...

@Reetou dobrze prawisz :D. Wyznaje podobną zasadę. No i bez przegięć :)
Mój obecny komp jest całkiem całkiem do montażu, a wart połowę mniej niż chce wydać teraz.

Jarson 05.11.2009 18:31

Jeżeli to do 4500 netto, to brałbym i7, ale tylko po to, żeby kasa się nie zmarnowała, o ile jest jakaś z góry określona kwota ;) Choć i7 na 1366 to kusząca propozycja nie tylko ze względu na sam procek, ale także na pamięć, a tej nigdy za wiele i za szybko...

Reetou 05.11.2009 18:01

Cytat:

Napisany przez marynarz (Post 1057239)
IMHO platforma i5 na 1156 jest mniej przyszlosciowa

Mówienie o przyszłości jakiejkolwiek platformy komputerowej nie ma w ogóle sensu. Złożyłem sobie kiedyś taką 'przyszłościową' platformę, a po roku nie można było nawet mocniejszego proca do niej dostać... Kompa kupuje się na teraz w ramach założonego budżetu i tyle. Do obróbki filmów i5 znakomicie wystarczy i nie ma się co szarpać.

marynarz 05.11.2009 17:02

Poczytaj http://recki.pl/kategoria/plyty_glowne
Od premiery i5 i7 jest bardzo duzo recenzji plyt z P55 i X58.
IMHO platforma i5 na 1156 jest mniej przyszlosciowa ale sporo tansza niz i7. Pamieci do Tri-Channel kosztuja sporo. Jezeli bym bral to i5 750 i plyta na P55.
Ostatnio skladalem akurat Phenom II na AM3 wiem w tej kwestii moglbyc Ci lepiej doradzic:>

CIAPEK 05.11.2009 15:21

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1057212)
Już zmieniasz? Kupowałem trochę po tobie, czy to znaczy, że tez powinienem się zacząć przymierzać..? :>

Andrzeju to do firmy :)
Czarny rycerz zostaje :)
Cytat:

Napisany przez marynarz (Post 1057217)
Jezeli bardziej budzetowo to Core i5 na LGA1156, jezeli mniej to i7 na LGA1366.
Jezeli dyski Samsunga to seria F3.
RAM do i5 2x2GB a do i7 3x2GB najlepiej kolo PC1600 i CL7.

Marynarzu dzięki.
A jakieś konkretne modele procków polecasz tak samo płyt głównych?

marynarz 05.11.2009 15:11

Jezeli bardziej budzetowo to Core i5 na LGA1156, jezeli mniej to i7 na LGA1366.
Jezeli dyski Samsunga to seria F3.
RAM do i5 2x2GB a do i7 3x2GB najlepiej kolo PC1600 i CL7.

andrzejj9 05.11.2009 14:53

Już zmieniasz? Kupowałem trochę po tobie, czy to znaczy, że tez powinienem się zacząć przymierzać..? :>

CIAPEK 05.11.2009 14:28

składamy :)...

Witam!

Kilka miesięcy temu orientacyjnie dowiadywałem się o mocny zestaw głównie pod montaż video.

Trochę czasu upłynęło więc ponawiam pytanie.

Proszę o pomoc w wyborze najważniejszych podzespołów.
Budżet: do 4500 zł wraz z systemem windows. Bez monitorów.

Procesor: Na penwo Intel. Nie mam doświadczenia dotyczących nowych procesorów serii i5 i i7. Lepsze to niż Quady?
W swoim obecnym kompie mam Core2Duo E8400. Dobry model, daje rade. Również przez Was polecony :)

Dysk twardy: 2X 1TB Samsung. Modelu jeszcze nie wiem.

Płyta główna: nie wiem, zdaje się na Was. Jeśli od Asusa nic lepszego nie będzie to niech będzie Asus tylko z koleji jaki pod procka?

Grafika: na pewno mocna, wiele wyjść mile widzianych. HDMI. Chcę wychodzić z obrazem na 2 monitory Samsung P2370 po DVI. Docelowo też będzie wypuszczany obraz na telewizor LCD Full HD. A może 2 karty? Czyli SLI?

Pamięć RAM:Tu nie wiem co obecnie najlepiej wybrać. Jaki rodzaj byłby najlepszy. Liczę na Was. Min 4GB. Marka? hmmm Patriot, OCZ?

Dźwięk: Creative Sound Blaster X-Fi Titanium albo Xtreme Audio? Nieookrojone wersje z wyjściami optycznymi.

Zasilacz: pow. 650W Chieftec albo Corsair z odpinanymi kablami

Obudowa: Thermaltake lub Chieftec. Musi być przewiewnie ;)

Monitor(poza budżetem): Jak wspominałem 2X Samsung P2370
http://www.samsung.com/pl/consumer/d.../EN&fullspec=F W dotykowe chyba nie będę jeszcze się pakował

Optyka: zobaczymy ile zostanie kasy to może nagrywarkę blueray się uda. Ale to nie priorytet.

Wielkie dzięki za sugestię i porady.

Patrix 02.11.2009 01:22

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1056472)
Mój drogi - coś jeszcze?

Tak, na przyszłość nie gryź !

grzeniu 02.11.2009 01:17

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1056471)
To czy jest wszystko w normach sprawdza się na żywca miernikiem (3,3v/5v/12v) a nie patrzy się na cyferki z pc probe'a czy everest'a bo te często kłamią o te 0,2v i tu często jest niespodzianka bo na pulpicie mieści się w minimalnej tolerancji a na mierniku już nie i w ten sposób ratujesz kondensatorom tyłki :)

Mój drogi - coś jeszcze?
Bo o tym, to ja wiem... :P

Patrix 02.11.2009 01:13

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1056467)
wszystko w normach...

To czy jest wszystko w normach sprawdza się na żywca miernikiem (3,3v/5v/12v) a nie patrzy się na cyferki z pc probe'a czy everest'a bo te często kłamią o te 0,2v i tu często jest niespodzianka bo na pulpicie mieści się w minimalnej tolerancji a na mierniku już nie i w ten sposób ratujesz kondensatorom tyłki :)

grzeniu 02.11.2009 00:59

A czy ten pytający pytał o zasilacz? To jakby, tak mi sie zdawało, temat na uboczu.

Ja gryzłem ten temat pół roku temu - do zestawu z integrami kupiłem Topowera 400W, budżetowo podchodziłem. Na razie to jeszcze nic, bo chodzi dopiero 5 m-cy non stop, a musi tak parę lat. Nie wyje, nie piszczy...wszystko w normach...długa gwara...w komputroniku! dałem ok 180 pln. Drogo? Wtedy większość 'firmowych' (łącznie z chieftec'iem) była powyżej 2 stów, może teraz cenniki się zmieniły.

marynarz 01.11.2009 19:26

Chieftec daje rade wsrod tanszych zasilaczy.

Patrix 01.11.2009 18:58

Tak, ten święty tekst (i wiele podobnych klonów) każdy cytuje modyfikując na dodatek coś pod siebie (piękna kryptoreklama to może być btw :) ). U mnie w budzie kiedyś delty powciskali i pięknie to szło z dymem wszystko (na szczęście tylko zasiłki). Przy Tracerach to 40% szans, że padnie w pierwszym roku używania.

Raus 01.11.2009 18:48

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1056403)
Więc dostosowałem się do opcji drugiej, lecz skoro Wy mi tu jakieś Delty i Seasonice wyróżniacie to mi się włos zjeżył i wkroczyłem bo to czy Asrock czy Asus czy Gigabyte czy DDR2 czy DDR3 jedno licho pali się tak samo ||

Chcesz powiedzieć, że Delta to złe zasiłki?:>

pójdę na łatwiznę i wkleję z innego forum:

"Co do zasady szeroko dostępne na polskim rynku zasilacze, które można polecić produkuje 7 fabryk: CWT, Delta, FSP (Fortron), Seasonic, Sirtec, nieco rzadziej spotykane są produkty Topower i Enermax. Ze znacznie mniejszym zaufaniem należy podchodzić do Andysona.
ACBel, Akyga, Casecom, Codegen, ColorSit, Deer, Essun, Fever, Impet, L&C = Logic, Linkword = LC (nie mylić z LC Power), Megabajt, Mercury, Mustang, Platin Power, Procomp, QTec, Ropla, Rubikon, SuperFlower, Take Me, Tracer, Tronje i cała gama innych firm to te, których należy się koniecznie wystrzegać! - to jest tzw. czarna lista Dobry zasilacz musi swoje ważyć, przynajmniej 1,8kg.

Marki i firmy, które dla nich produkują:

CWT: Thermaltake, Chieftec, Corsair, Gigabyte, Antec
Delta: Chieftec, Asus
FSP: Modecom MC, Amacrox, OCZ, Zalman, Mushkin, Tacens, BeQuiet, Nexus, Fortron
Seasonic: Seasonic, Corsair, Antec, PC Power&Cooling
Sirtec: Chieftec, Pentagram, Yesico
Enermax: Enermax, Sharkoon
Topower: Topower, Tagan, Epower
Huntkey: Huntkey, LC Power, NeoTEC"

Jak widać jest na liście "tych dobrych" jest zarówno Delta jak i Seasonic

Patrix 01.11.2009 18:43

Cytat:

Napisany przez Pierwszy (Post 1056400)
teraz dołóż do niego resztę swojego zestawu, PAMIĘTAJ !!! zmieścić się w kwocie 1000zł i w komputroniku||

Wiesz, ja mam zwyczaj czytania ze zrozumieniem a było napisane wyraźnie:

Cytat:

Napisany przez Sunna (Post 1056253)
Dwie opcje, budzetowa buda i jakis fortron lub cos podobnego,

druga opcja bez budy i zasilki.

Zintegrowana grafika.

Więc dostosowałem się do opcji drugiej, lecz skoro Wy mi tu jakieś Delty i Seasonice wyróżniacie to mi się włos zjeżył i wkroczyłem bo to czy Asrock czy Asus czy Gigabyte czy DDR2 czy DDR3 jedno licho pali się tak samo ||

Sunna 01.11.2009 18:27

O markowych zasilkach to sie moze nasz endrju wypowiedziec. :>

Pierwszy 01.11.2009 18:24

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1056393)
A co do zasilacza to np. Be quiet Straight Power E6-450W.

teraz dołóż do niego resztę swojego zestawu, PAMIĘTAJ !!! zmieścić się w kwocie 1000zł i w komputroniku||

Raus 01.11.2009 18:08

Cytat:

Napisany przez Pierwszy (Post 1056397)
seasonic to dobra marka, a kuzyn miał pecha albo model ze słabą linią 12V...
podoba mi się konstrukcja tego seasonica bardzo podobna do fortrona 400hln

Tak zgadza się - bo o ile się nie mylę to Seasonic którego poleciłeś to właśnie OEM Fortrona. Ale inne modele Seasonica już nie koniecznie są tak udane (wide 500W kuzyna), albo tak jak piszesz trafił na uwaloną sztukę

M@X 01.11.2009 18:00

Cytat:

Napisany przez Sunna (Post 1056396)
A od grania sa podobno konsole :P

:taktak::taktak::taktak:

Pierwszy 01.11.2009 17:55

Cytat:

Napisany przez Raus (Post 1056392)
Jeśli chodzi o zasilacze które polecałeś: Fortron:spoko: Delta:spoko: jedynie tego Seasonica bym nie polecał. Oczywiście do zintegrowanej grafy starczy, ale większa szansa że coś się na nim usmaży. Kuzyn miał Seasonica 500W (oczywiście obok 5-setki to on nie stał) i miał problemy z Intel E5200 i Radeon 4850 czyli to raczej kicha

seasonic to dobra marka, a kuzyn miał pecha albo model ze słabą linią 12V...
podoba mi się konstrukcja tego seasonica bardzo podobna do fortrona 400hln

Sunna 01.11.2009 17:49

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1056393)
Tak nawiasem 3x pcie x16 w plytach to głupota jest... jedynie gracze to rozumieją.

A od grania sa podobno konsole :P

Patrix 01.11.2009 17:43

Cytat:

Napisany przez Pierwszy (Post 1056389)
jeśli bym miał do wyboru "monstera" i komp "nie do profesjonalnej obróbki" w tych samych $ to wybór jest prosty:)

blablabla... :) wedle krypto sugestii mój zestaw w niczym gorszy nie jest.
A co do zasilacza to np. Be quiet Straight Power E6-450W.

Tak nawiasem 3x pcie x16 w plytach to głupota jest... jedynie gracze to rozumieją.

Raus 01.11.2009 17:39

Cytat:

Napisany przez Pierwszy (Post 1056389)
Jeśli mało zostanie na zasilacz brałbym tego seasonica lub fortrona lub delte z roczną gwarancją.

Jeśli chodzi o zasilacze które polecałeś: Fortron:spoko: Delta:spoko: jedynie tego Seasonica bym nie polecał. Oczywiście do zintegrowanej grafy starczy, ale większa szansa że coś się na nim usmaży. Kuzyn miał Seasonica 500W (oczywiście obok 5-setki to on nie stał) i miał problemy z Intel E5200 i Radeon 4850 czyli to raczej kicha

Pierwszy 01.11.2009 17:30

Cytat:

Napisany przez Raus (Post 1056301)
AsRock M3A785GXH - około 300zł
AMD Athlon II X4 620 - około 350zł
2GB GoodRam 1600MHZ za 150zł lub 2x2GB za 300zł

Bardzo fajny zestawik - nic bym tu nie zmieniał:spoko:
Jeśli mało zostanie na zasilacz brałbym tego seasonica lub fortrona lub delte z roczną gwarancją.
Cytat:

Napisany przez Patrix
Trzeba pamiętać, że komp ma być do "zabawy ze zdjęciami" a nie do profesjonalnej obróbki, składu i ładu. Ty chcesz zbudować monstera a on może ma aparat z kilkoma megapikselami tylko ? ;)

jeśli bym miał do wyboru "monstera" i komp "nie do profesjonalnej obróbki" w tych samych $ to wybór jest prosty:)

Patrix 01.11.2009 17:06

Cytat:

Napisany przez Sunna (Post 1056385)
Jaka jest szansa odblokowania 2 dodatkowych w modelu 2 rdzeniowym ?

Musisz pytać @Wawelskiego on coś pisał na ten temat, podobno trzeba mieć jakiś konkretny model płyty głównej do tego.

Raus 01.11.2009 17:03

Cytat:

Napisany przez Sunna (Post 1056385)
Panowie, prosze kontnuowac.
Swietnie sie to czyta.

Procek 2 rdzenie vs 4. Jaka jest szansa odblokowania 2 dodatkowych w modelu 2 rdzeniowym ?

Do raw'ow jest nie tylko photoshop. :>

Z tego co wiem to teraz bardzo ciężko trafić sztukę w której odblokujesz dodatkowe rdzenie. Kupując normalnie w sklepie praktycznie zerowe szanse. Musiałbyś po prostu znaleźć kogoś kto sprzedaje jakieś selekty i podpytać czy ma sztukę co da się odblokować rdzenie.

Jeśli chodzi o 2 vs 4 rdzenie to moje zdanie jest takie - lepiej mieć szybkie 2 rdzenie i więcej Cache niż 4 kiepskie rdzenie których i tak 90% aplikacji nie obsłuży, ALE tak jak wspomniałem wcześniej - jeżeli w grę wchodzi Photoshop to już lepiej mieć 4 rdzenie.

ps. Owszem miałem styczność z PS`em (CS3) ale sam nie mam ani oryginała ani pirata - tak jak napisał Sunna - do rawów są tez inne programy - darmowe, czy choćby dobry soft który Canon dostarcza wraz ze swoimi lustrzankami.

Sunna 01.11.2009 16:52

Panowie, prosze kontnuowac.
Swietnie sie to czyta.

Procek 2 rdzenie vs 4. Jaka jest szansa odblokowania 2 dodatkowych w modelu 2 rdzeniowym ?

Do raw'ow jest nie tylko photoshop. :>

Patrix 01.11.2009 16:44

Cytat:

Napisany przez Raus (Post 1056381)
Hmm a co to nie może mieć Photoshopa?

Jak go stać na tą kobyłę do tak skromniej obróbki to owszem może, ten program kosztuje 1000zł w wersji niekomercyjnej. Chyba, że Cię to nie rusza bo jesteś piratem ? :P To tak jakbyś kupił najnowsze BMW i jeździł nim tylko do kościoła...

Cytat:

A jeśli chodzi o DDR3 to nie chodziło mi tylko o to, że są szybsze i jest to niezbędne....Chodziło o to, że skoro już składać nową platformę to niby dlaczego nie na DDR3, które są bardziej przyszłościowe, a wiele dopłacać nie trzeba.

Zależy co kto chce i co kogo zadowala, będzie chciał DDR3 to se kupi, będzie chciał Asrocka to se kupi... czy tam Asusa czy Gigabyte :)

Cytat:

Sądzę że dyskusją zmierza w złym kierunku i nic pożytecznego kolega Sunna już z niej nie wyniesie. Dostał dwa gotowe zestawy - zaproponowany przez Ciebie i przeze mnie. Żaden z nich nie jest lepszy czy gorszy - wybierze po prostu ten który bardziej spełnia jego oczekiwania.

Rozmowa tak długo nie zmierza w złym kierunku dopóki rozmawiamy merytorycznie.

Cytat:

Amen

Amen.

Raus 01.11.2009 16:26

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1056379)
Taak zapewne na pewno kupi sobie Photoshopa do poprawiania fotek w domu, super uwaga :rotfl::spoko:

Hmm a co to nie może mieć Photoshopa? To aż taki egzotyk?? Bo szczerze mówiąc to niby o jaką inną zabawę z fotkami może chodzić? No chyba, że mowa o zabawie typu "redukcja czerwonych oczu" czy dodawanie ramek na naszą-klasę to po co w ogóle kompa składać skoro to da rade zrobić na jakimś Athlonie XP i 1GB DDR za 300zł:D

A jeśli chodzi o DDR3 to nie chodziło mi tylko o to, że są szybsze i jest to niezbędne....Chodziło o to, że skoro już składać nową platformę to niby dlaczego nie na DDR3, które są bardziej przyszłościowe, a wiele dopłacać nie trzeba.

Sądzę że dyskusją zmierza w złym kierunku i nic pożytecznego kolega Sunna już z niej nie wyniesie. Dostał dwa gotowe zestawy - zaproponowany przez Ciebie i przeze mnie. Żaden z nich nie jest lepszy czy gorszy - wybierze po prostu ten który bardziej spełnia jego oczekiwania.

Amen

Patrix 01.11.2009 16:07

Cytat:

Napisany przez Raus (Post 1056369)
Hmm mimo że sporo więcej cache ma Phenom chyba jednak wziął bym Athlona z 4 rdzeniami ponieważ miało byc do fotek, a takie programy jak Photoshop bardzo chętnie korzystają z 4 jajek.

Taak zapewne na pewno kupi sobie Photoshopa do poprawiania fotek w domu, super uwaga :rotfl::spoko: Cache jest ważny.

Cytat:

Eeee DDR2?? I w dodatku 2GB do fotek? (...)
Dlatego myślę ze 4GB będzie lepszym wyjściem i już na pewno szybsze DDR3 się lepiej spiszą

4GB może i będzie lepszym wyjściem, może kupić dwie sztuki, zapas $$ jeszcze został. Czy DDR3 jest tu absolutnie wymogiem w domu? Raczej nie aczkolwiek można, co kto woli.

Cytat:

z tego co jest napisane na stronce komputronika to nie wejdą na nią DDR3.

Taak trafna i celna uwaga || zwłaszcza, że nie szukałem pod DDR3 bo może nie trzeba ? Tego nie wiemy.

Trzeba pamiętać, że komp ma być do "zabawy ze zdjęciami" a nie do profesjonalnej obróbki, składu i ładu. Ty chcesz zbudować monstera a on może ma aparat z kilkoma megapikselami tylko ? ;)

Raus 01.11.2009 15:20

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1056354)
teraz już takich dziwolągów nie robią ale tacy pozostali w moich oczach.

A widzisz:>

Cytat:

Hmm mimo że sporo więcej cache ma Phenom chyba jednak wziął bym Athlona z 4 rdzeniami ponieważ miało byc do fotek, a takie programy jak Photoshop bardzo chętnie korzystają z 4 jajek.

Cytat:

Kingston HyperX DDR2 2GB 1066MHz CL5 http://www.komputronik.pl/index.php/...66MHz_CL5.html 224,-

Eeee DDR2?? I w dodatku 2GB do fotek? Ja mam 3GB i baaardzo często kiedy odpalę kilka RAWów z mojego Canona 400D (który ma przecież "tylko" 10mpx i RAW waży około 15MB) widzę komunikat "out of memory" a co dopiero przy zabawie np. z RAWami z Canona 50D lub 7D gdzie rawy mogą ważyć około 30MB jeden.

Dlatego myślę ze 4GB będzie lepszym wyjściem i już na pewno szybsze DDR3 się lepiej spiszą

Co do mobo które zaoferowałeś to szczerze mówiąc nie znam tego modelu bo bardziej się znam na płytach Intela, ale z tego co jest napisane na stronce komputronika to nie wejdą na nią DDR3.

Patrix 01.11.2009 12:11

Cytat:

Napisany przez Raus (Post 1056346)
Gigabyte czy Asus nie ma szans kupić za tą cenę z takimi parametrami jak ten Asrock.

Mi te parametry tego asrocka o kant tyłka rozbić bo przykładowo po co komu 3 gniazda pcie x16 do zabawy fotkami?! Zwykłe marnowanie miejsca, poza tym ta firma miałą jazdy z dziwnymi projektami np plyta obslugujaca dwa typy podstawek ale ten drugi przez specjalny slot i specjalna karte...:rotfl: teraz już takich dziwolągów nie robią ale tacy pozostali w moich oczach.

Do rzeczy, druga opcja bez budy i zasilki:
Asus M4N78 PRO GeForce 8300 http://www.komputronik.pl/index.php/...orce_8300.html 315,-
AMD Phenom II X2 545 BOX http://www.komputronik.pl/index.php/...2_545_BOX.html 339,-
Kingston HyperX DDR2 2GB 1066MHz CL5 http://www.komputronik.pl/index.php/...66MHz_CL5.html 224,-

Cytat:

Napisany przez Raus (Post 1056346)
Ale jak ktoś nie mógł by przeżyć że na mobo ma napis "Asrock" a nie np. "Asus"

Bagatelizujesz to jedynie do napisu :rotfl: To jest duża różnica :taktak:
Może być (tzn. "pisać") i Gigabyte :P

Sunna 01.11.2009 11:12

Patrix - konkrety kolego. Rownie dobrze moglbys napisac: bierz cos szybszego. Co bys bral, co polecal :>
Mialbym czas i ochote to bym sobie poszperal sam :)

Raus 01.11.2009 11:05

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1056310)
Asrock to szmelc a goodramów jak absolutnie nie musi to niech nie bierze (inwestując 1k zdecydowanie nie musi).

Na miejscu Asrocka brałbym Asusa lub Gigabyte a zamiast Goodramów Kingston lub Geil.

Nie znam "BeQuite" ale znam "Be quiet" w dzisiejszych czasach podróbek to ważna sprawa :>

Literówka, literówką, ale co do Asrocka jesteś pewny:>

Może poczytasz kilka testów? Sam nie przepadam za tą firmą, ale to nie znaczy, że nigdy nic dobrego nie wypuszczą.

Gigabyte czy Asus nie ma szans kupić za tą cenę z takimi parametrami jak ten Asrock.

Zresztą od GoodRamów tez nie wiem co chcesz - to że "tylko Kingston" to się chyba skończyło w latach 90:>

A co do tego Asrocka i ogólnie do składania kompów - zajrzyjcie tutaj http://forum.purepc.pl/kupic-f59/Zes...r-t247005.html Asrock ten jest polecany nawet w zestawie za 3000zł z Radeonem 5850!!! No i jeszcze może dodam że ma 3 sloty PCI-E x16!

I ogólnie cieszy się bardzo dobra opinią. Ale jak ktoś nie mógł by przeżyć że na mobo ma napis "Asrock" a nie np. "Asus" to niech bierze jakiegoś Gigabyte z integrą (przypomnę że płyta miała być z integrą) za około 250zł, który oczywiście bedzie gorszy od tego Asrocka, ale to nie ważne, przecież ważne bedzie że to "GIGABYTE"

ps. Może tylko dodam że sam mam Gigabyte (P31-DS3L) którego i żeby zaraz nie było że mam jakiegoś Asrocka i bronię swojego.

Patrix 01.11.2009 01:19

Asrock to szmelc a goodramów jak absolutnie nie musi to niech nie bierze (inwestując 1k zdecydowanie nie musi).

Na miejscu Asrocka brałbym Asusa lub Gigabyte a zamiast Goodramów Kingston lub Geil.

Nie znam "BeQuite" ale znam "Be quiet" w dzisiejszych czasach podróbek to ważna sprawa :>

Raus 31.10.2009 23:47

Cytat:

Napisany przez Sunna (Post 1056253)
1000pln:
-bez dysku, napedow, monitora, klawiatury, myszki, glosnikow
Dwie opcje, budzetowa buda i jakis fortron lub cos podobnego, druga opcja bez budy i zasilki.
Zintegrowana grafika.
Przeznaczenie: zabawa ze zdjeciami.

Co tam nasi specjalisci powymyslaja :)

AsRock M3A785GXH - około 300zł
AMD Athlon II X4 620 - około 350zł
2GB GoodRam 1600MHZ za 150zł lub 2x2GB za 300zł

Razem ~ 800zł (2GB Ram) lub 950zł (4GB Ram - polecane szczególnie do zabawy ze zdjeciami

Do tego jako że grafa zintegrowana brałbym tak jak napisałes jakiegoś Fortrona lub Modecoma MC 350ATX. Chyba że bedziesz planować w przyszłości jakąś lepsza grafe to brałbym BeQuite Pure Power 530W

Sunna 31.10.2009 15:55

1000pln:
-bez dysku, napedow, monitora, klawiatury, myszki, glosnikow
Dwie opcje, budzetowa buda i jakis fortron lub cos podobnego, druga opcja bez budy i zasilki.
Zintegrowana grafika.
Przeznaczenie: zabawa ze zdjeciami.

Co tam nasi specjalisci powymyslaja :)

frog 31.10.2009 13:28

Faktycznie, taki sprzet powinien zdecydowanie starczyc do wszystkiego oprocz grania i lub wiekszych obrobek audio-video. Sam nawet taki mialem heh ;) Ale to bylo " Ze 2 komputery temu" ;)

Sunna 31.10.2009 12:03

Ale po co podkrecac. Na duzo slabszych piecach mozna komfortowo po necie lazic.
Standardowe pytania same sie nasuwają ale mi sie nie chce ich po raz kolejny zadawac.

marynarz 31.10.2009 11:03

Jezeli uzywa sie nowej przegladarki z szybkim silnikiem Java, nowego Flasha 10 i wyczki na blokowanie syfu (np. Flashblock) to nie ma zadnej mozliwosci zeby na takim komputerze zle sie przegladalo internet.
Wymiana procka to bedzie tylko latanie objawow a nie szukanie przyczyny. Zawsze mozna sie pokusic o male podkrecenie. Athlony X2 maja troche potencjalu.

Sunna 31.10.2009 10:13

Cytat:

Napisany przez rafalkam (Post 1056169)
Format nic nie pomoże - system jest stosunkowo świeżo postawiony - poza tym potrafię zadbać, żeby w systemie nie było śmieci.
Spadek wydajności szczególnie zauważam w przeglądarce - a to wszystko przez te ***ane flashe i reklamy na stronach - po otwarciu paru okien staje się to w****iające.

To jak - ma ktoś jakiś pomysł?

Niestety nie potrafisz utrzymac porzadku, jezeli ci na takim sprzecie muli. :wow:

andrzejj9 31.10.2009 09:07

Wiem, że też dołączę się do zniechęcania, zamiast odpowiedzi na pytanie, ale jeśli taki sprzęt się dzisiaj wymienia, po to żeby używać internetu i oglądać filmy to ja czegoś nie rozumiem. Jeszcze jeśli mówimy o Full HD lub ripowaniu to ok, wtedy większa wydajność rzeczywiście się przyda, ale upgrade do czynności, na które wystarczy komputer wielokrotnie wolniejszy od obecnego? Nie przesadzajmy... (choć oczywiście każdy samemu o tym decyduje).

joujoujou 30.10.2009 23:33

Tak - adblock plus i subskrypcja filtrów, na przykład tych:

http://www.niecko.pl/adblock/

rafalkam 30.10.2009 23:27

Format nic nie pomoże - system jest stosunkowo świeżo postawiony - poza tym potrafię zadbać, żeby w systemie nie było śmieci.
Spadek wydajności szczególnie zauważam w przeglądarce - a to wszystko przez te ***ane flashe i reklamy na stronach - po otwarciu paru okien staje się to w****iające.

To jak - ma ktoś jakiś pomysł?

Patrix 30.10.2009 22:34

Cytat:

Napisany przez rafalkam (Post 1056150)
Rozglądam się za jakimś upgradem kompa - coś już za bardzo zaczyna mulić w jakichś działaniach typu przeglądarka/odtwarzanie filmów.

Zrób formata...

Cytat:

Napisany przez rafalkam (Post 1056150)
Dokupiłem właśnie drugi dysk twardy i jak przyjdzie to zrobię sobie RAID 0 - mam nadzieję, że to trochę poprawi odtwarzanie wideo.

Jedyna różnica to taka, że Ci się ten film szybciej wczyta nic innego.

rafalkam 30.10.2009 22:12

Rozglądam się za jakimś upgradem kompa - coś już za bardzo zaczyna mulić w jakichś działaniach typu przeglądarka/odtwarzanie filmów.

Mój sprzęt to:
Athlon X2 4200+
MSI K9N Platinum
4x 512mb ram (2 x dual)
GF 9600gt
Dysk 250gb samsung sp2504c

Najlepiej by było gdybym mógł wymienić tylko procek ale niestety płyta ma podstawkę am2 - a teraz jakoś ciężko dostać jakieś lepsze procesory na am2 - najlepszy jaki widziałem na allegro to 6000+ - w testach niby 30% wydajniejszy od 4200+ ale jak już robić upgrade to wolałbym jakiś mocniejszy procek kupić. Niby widziałem, że są w testach jakieś procki x3 na am2 ale nie mogę ich znaleźć w sprzedaży - jeśli ktoś wie gdzie taki kupić to bardzo proszę o info.

Dokupiłem właśnie drugi dysk twardy i jak przyjdzie to zrobię sobie RAID 0 - mam nadzieję, że to trochę poprawi odtwarzanie wideo.

Tak ogólnie to chodzi mi o poradę czy da się jakoś sensownie zmodernizować ten zestaw - w rachubę wchodzi tylko wymiana procka, ewentualnie ramu - jeśli miałbym zmieniać płytę główną albo coś więcej to wtedy bym już kupił coś porządniejszego - ale na razie interesuje mnie tylko modernizacja.

Wawelski 28.10.2009 14:20

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1055560)
Ja używam na AM2 AC 64 Freezer Pro - http://www.proline.pl/sklep.php?prod...FREEZER+64+PRO

Też mam taki radiator :)
Wentylator zdjąłem - z tyłu na radiator dmucha 12cm, spowolniony do 600-700 obrotów Acutake i temperatura tylko mocnym stresie przekracza 40* (ale ja mam najsłabszego możliwego procka na AM2).

Polecam - za duużo większe pieniądze można kupić niewiele lepsze chłodzenie.

Patrix 28.10.2009 12:29

Cytat:

Napisany przez frog (Post 1055491)
a jaj mam takie pytanie. Jakie polecacie chlodzenie na CPU AMD (AM2+)

Ja używam na AM2 AC 64 Freezer Pro - http://www.proline.pl/sklep.php?prod...FREEZER+64+PRO
Niesłyszalny w idle kręci się na poziomie 950 rpm,
moc ma potrafi piekło skuć lodem ||.

frog 28.10.2009 05:05

a jaj mam takie pytanie. Jakie polecacie chlodzenie na CPU AMD (AM2+) Pheonm 9850. Bo mnie wycie tego org. do szalu doprowadzi ! Cenowo fajnie by bylo do 100zl albo i taniej jak sie da. No i zeby pasowalo wrazie W przyszlosciowo na AM3 jesli jest bo juz sie teraz nie orientuje ;)

Reetou 27.10.2009 00:57

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1055311)
W instrukcji pisze, ze wentylator jest mocno zalecany. A wystarczy umiec czytac ze zrozumieniem by wiedziec, ze nie oznacza to "wymagany"...

No nie wiem... Mówisz, że temp w stresie podchodzi pod 90 st, a Intel określa Tc max dla Atoma na 85st. Pochodzi dłużej w tym stresie i się uwędzi. Tym bardziej, że czujniki nie podają dokładnie temp. obudowy CPU, tylko niższą.

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1055297)
zwlaszcza ze tolerancja temepraturowa Atoma to 110 stopni deklarowana przez Intela...

Nie wiem, gdzieś to znalazł. Jest podawany parametr 125st C jako temperatura graniczna zadziałania bezpiecznika i odcięcia zasilania CPU, ale to temp. struktury, nie obudowy.

M@X 27.10.2009 00:00

Patrz - wyzej. Ja u siebie go w ogole nie zalozylem. Bloga cisza ;-). W instrukcji pisze, ze wentylator jest mocno zalecany. A wystarczy umiec czytac ze zrozumieniem by wiedziec, ze nie oznacza to "wymagany"...

Jarson 26.10.2009 23:29

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1055294)
@M@X Takie coś ? Wypas :) W sam raz na jakiś NAS do P2P, storage etc.
Pikuś a możliwości spore. I to właśnie jest sprzęt a nie szmelc Apple'a.

http://www.purepc.pl/files/Image/new...IONITX-A_1.jpg

ale naprawdę nie ma się czym chwalić ||||

Wszystko fajnie, tylko nie mogę zrozumieć, kto do takiej ślicznej malutkiej płyty daje takie brzydkie, co prawda malutkie, ale jednak słyszalne chłodzenie? Mam wrażenie, że nieco większy kawałek miedzi bez żadnego wentylatora spokojnie by wystarczył. Te chłodzenie nie jest mocno słyszalne, ale u siebie po minucie bym to zmienił na większy wolnoobrotowy wentylator chłodzący radiator i połowę płyty naraz...

M@X 26.10.2009 23:01

Komputer mial byc maly... I jest maly... Ba, musialem wywalic wiatrak na CPU, bo nie zmiescilby mi sie naped optyczny. W szczycie podchodzi pod 90 stopni, ale nieraz moja PS3 tyle miala i dziala do dzis, wiec nie ma sie czym martwic IMO, zwlaszcza ze tolerancja temepraturowa Atoma to 110 stopni deklarowana przez Intela...

...a i tak dalbym wiele by byl ceramicznie bialy, mial jablko na gorze i wazyl polowe mniej ;-P!

Patrix 26.10.2009 22:40

@M@X Twój sprzęt to, że tak powiem z góry uprzedzając fakty - to nie jest moja klasa wagowa :szczerb: :)

Takie coś ? Wypas :) W sam raz na jakiś NAS do P2P, storage etc.
Pikuś a możliwości spore. I to właśnie jest sprzęt a nie szmelc Apple'a.

http://www.purepc.pl/files/Image/new...IONITX-A_1.jpg

ale naprawdę nie ma się czym chwalić ||||

M@X 26.10.2009 21:07

Netbooka tez mam, ale skoro rozmawiamy o "skladanych komputerach" to podalem jego dane ;-). Zotac ION - wersja N330.

Patrix 26.10.2009 16:58

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1055154)
Przebij mnie ;-). 19W w idlu, 40W w szczycie (dekodowanie 1080p) ^_^...

Pewnie masz jakiegoś netbooka albo coś :P
Mam takie ustrojstwo z Lidla do pomiaru, sam jestem ciekaw ile wyjdzie ;)

M@X 26.10.2009 14:23

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1053763)
Jak to nie ma czym ?!
Niskimi rachunkami za prąd chwalić się będę! :szczerb:

Przebij mnie ;-). 19W w idlu, 40W w szczycie (dekodowanie 1080p) ^_^...

Jabba the Hutt 26.10.2009 11:58

Czy możecie mi polecić jakąś płytę główną pod procesor Core Quad ze zintegrowaną kartą grafiki i wyjściem HDMI ? Czy musi to być najlepiej coś z chipsetem Nvidii (do odtwarzania filmów HD) ? Chodzi mi też o to aby po HDMI oprócz wizji wychodził także dźwięk (podpinam się do TV LCD po HDMI i mam wizję i dźwięk na TV). Cena koło 600 - 700 zł powiedzmy.

Pierwszy 20.10.2009 18:00

2 zł mniej... naprawdę nie ma się czym chwalić ||

Patrix 20.10.2009 17:54

Jak to nie ma czym ?!
Niskimi rachunkami za prąd chwalić się będę! :szczerb:

Pierwszy 20.10.2009 17:37

poza tym nie ma się czym chwalić ||

Patrix 20.10.2009 17:36

Sam sobie nie oddam ? Hm jest w tym jakaś głębsza myśl... :>

Reetou 20.10.2009 17:17

To musisz być teraz bardzo grzeczny, bo tatuś Ci jeszcze nie odda ||

Patrix 20.10.2009 15:41

Sprzęt już u tatusia :D:D

http://img40.imageshack.us/img40/191...2009sss.th.jpg

Szkoda, że już dzisiaj nie mam czasu się za to zabrać.

Reetou 17.10.2009 18:51

Jaki ram, ile i za ile?

Patrix 17.10.2009 18:06

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1053251)
Te części to już sprzedałeś, czy dopiero sprzedasz?

Mam już kupca, czeka na wymontowanie.
A co chcesz przebić czy coś ? :>
leci mobo, proc, ram i grafika

Reetou 17.10.2009 17:56

Te części to już sprzedałeś, czy dopiero sprzedasz?

Patrix 17.10.2009 17:48

Części zamówione :) Udało się za 520,- :D
Po odliczeniu sprzedanych części ~210,- za przesiadkę wydam ~310,- :)

Patrix 16.10.2009 18:56

Cytat:

Napisany przez Wawelski (Post 1053155)
Myślałem, że sam zauważyłeś, że w budżecie się nie zmieścisz - więc nie da się tanio i dobrze :P

Miałem wątpliwości ale te 5 dych wyskrobię :)

Cytat:

A jak chodzi o koszty, to czemu przeczytałeś tylko o phenomie? Napisałem najtańszy w ogóle procek albo najtańszy phenom.

Sama mobo jaką podałeś wyczerpuje prawie całą kwotę.

Cytat:

A tak swoją szosą, skoro masz zasilacz i napędy, to pewnie masz też inne pozespoły. Czemu nie kupisz zwyczajnie karty ze sprzętowym wsparciem dekodowania (AFAIK każdy radeon HD i na AGP i na PCI-E wspiera).

Po prostu przesiadam się z s754, AGP8, DDR1 i SATA1 :)
Osobnej karty nie potrzebuję.

Cytat:

Napisany przez Wawelski (Post 1053152)
Owszem. Lubię dostawać 100% tego, co kupuję (albo i więcej). Jak mam dwa rdzenie gratis, to czemu ich nie odblokować?

Jak masz to się opłaca jak najbardziej ale ja bym tego O/C raczej nie nazwał.

Cytat:

Napisany przez Pierwszy (Post 1053158)
to po co w ogóle te teksty "co ta płyta potrafi obsłużyć na nieoficjalnym biosie"???

Już tłumaczę;
to była ciekawostka.

Cytat:

Napisany przez Pierwszy (Post 1053158)
Patrix: w jednym się zgadzam - przepłacisz ||

To co aktualnie mam odsprzedam, czyli sumarycznie wydam mało (mam to wszystko zaplanowane:D ).

Pierwszy 16.10.2009 18:52

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1053148)
Nie będę uaktualniać bo po co ? Znasz zasadę "działa - nie ruszaj" ? :D

to po co w ogóle te teksty "co ta płyta potrafi obsłużyć na nieoficjalnym biosie"???

Cytat:

.
.
.

właśnie :spoko:

Patrix: w jednym się zgadzam - przepłacisz ||

Wawelski 16.10.2009 18:49

Myślałem, że sam zauważyłeś, że w budżecie się nie zmieścisz - więc nie da się tanio i dobrze :P

A jak chodzi o koszty, to czemu przeczytałeś tylko o phenomie? Napisałem najtańszy w ogóle procek albo najtańszy phenom.

A tak swoją szosą, skoro masz zasilacz i napędy, to pewnie masz też inne pozespoły. Czemu nie kupisz zwyczajnie karty ze sprzętowym wsparciem dekodowania (AFAIK każdy radeon HD i na AGP i na PCI-E wspiera).

Patrix 16.10.2009 18:43

Cytat:

Nie ma AM3, jak nie ma DDR3.

Nie wiem nie studiowałem AM3 bo nie celowałem w ten socket (co z resztą widać).

Cytat:

Jak wolisz. Mnie, biednego nie stać na tanie rzeczy. I innym też to odradzam.

Ot filozofia. Tanio i dobrze owszem można.
Nie potrzebuję Phenoma, nie rozumiesz ? 90% czasu pracuję na C2D (notebook).

To ma być PC dla mnie a nie dla gimnazjalisty ekscytującego się fps i 3dmarkami.

Skoro radzisz mi nie akceptując budżetu jaki podałem to co to za pomoc ?! To było pytanie retoryczne.

Wawelski 16.10.2009 18:26

Cytat:

a po co mi to ?
w ogóle po co mi am3 ?

Nie ma AM3, jak nie ma DDR3.

Cytat:

Przeczytaj jeszcze raz jaki budżet na to przeznaczyłem bo chyba nie doczytałeś ;)

Jak wolisz. Mnie, biednego nie stać na tanie rzeczy. I innym też to odradzam.

Cytat:

Poza tym 4050e jest lepszy, bierze tylko 45w.

Lepszy od czego? To chyba najsłabszy procek dostępny w sprzedaży (o ile jeszcze gdzieś go znajdziesz).
Wiesz ile bierze Phenom II? I co z tego, że ma TDP 95W jak cały system pod obciążeniem bierze 166W - i to z Phenom II 940.

Cytat:

Nawiasem mówiąc to macie przesadną manię z tym O/C.

Owszem. Lubię dostawać 100% tego, co kupuję (albo i więcej). Jak mam dwa rdzenie gratis, to czemu ich nie odblokować? No, akurat się trochę wkopałem, bo kupiłem KA790GX niby z SB750, ale wykastrowana i nie odblokowuje rdzeni. Na razie jadę na najtańszym procku (LE-1600 @ up to 2640MHz, ale zazwyczaj chodzi na 1200MHz) i ciągnie całość 63-83W (+ monitor). Wydajnościowo zupełnie mi wystarcza (filmy full HD trzymające standard chodzą bez problemu).

Więc z zasilaczem nie przesadzaj, jak X4 nawet Phenom I ciągnie maks 200W (cały system).

Update.

Jeszcze co do CUDA - to nie ma nic wspólnego z dekodowaniem filmów. Co najwyżej wyręczanie procka w KODOWANIU DO - i nie tylko. Generalnie chodzi o uruchomienie programu nie tylko w CPU ale i GPU.
I akurat jeżeli chodzi o dekodowanie HD to nVidia ma problemy z VC-1 a do tego Niemiła niespodzianka spotkała mnie natomiast podczas testów na płycie z chipsetem nVidia. Zarówno PowerDVD jak i WinDVD odtwarzały obraz płynnie, ale z bardzo widocznymi artefaktami dekodowania.

Patrix 16.10.2009 17:57

Cytat:

Napisany przez Wawelski (Post 1053146)
A DDR3 to młotkiem wbijesz w gniazdo?

a po co mi to ?
w ogóle po co mi am3 ? ja tylko napisałem, że wsadzają i działa.
Cytat:

Napisany przez Wawelski (Post 1053146)
Jak chcesz Asusa, to brałbym M4A78T-E
Do tego albo najtańszy procek, albo najtańszego Phenoma II (545 albo 550 - z szansą na odblokowanie rdzeni)

Przeczytaj jeszcze raz jaki budżet na to przeznaczyłem bo chyba nie doczytałeś ;)
Poza tym 4050e jest lepszy, bierze tylko 45w.

Propozycje nie spełniają moich wymagań.

Nawiasem mówiąc to macie przesadną manię z tym O/C.

Cytat:

Napisany przez Pierwszy (Post 1053136)
bo nie masz wyjścia - potrzebujesz proc na am2 żeby zrobić upgrade biosu :P

Nie będę uaktualniać bo po co ? Znasz zasadę "działa - nie ruszaj" ? :D

--------
Dzięki za rady :), kupię jednak to:
- Asus M3N78-VM GeForce 8200
- AMD Athlon X2 Dual Core 4050e
- Kingston 2048MB 800MHz DDR2 Non-ECC CL6 DIMM

całość 550,- (czyli i tak przepłacę)

Wawelski 16.10.2009 17:46

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1053125)
Wychodzi na to, że ta MoBo nieoficjalnie obsługuje AM3 po aktualizacji biosu :) Ale to nic nie zmienia w kwestii mojego wyboru procka :)

A DDR3 to młotkiem wbijesz w gniazdo?
Jak chcesz Asusa, to brałbym M4A78T-E

Do tego albo najtańszy procek, albo najtańszego Phenoma II (545 albo 550 - z szansą na odblokowanie rdzeni)

Pierwszy 16.10.2009 17:17

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1053125)
Ale to nic nie zmienia w kwestii mojego wyboru procka :)

bo nie masz wyjścia - potrzebujesz proc na am2 żeby zrobić upgrade biosu :P

Patrix 16.10.2009 15:17

Cytat:

Napisany przez Wawelski (Post 1053096)
Co do płyty, to ja bym brał z SB750, żeby odblokowowywać rdzenie i mieć RAID5

Wychodzi na to, że bronię się w zaparte :haha:

CPU będzie chodzić defaultowo, płyta ma:
RAID 0, RAID 1, RAID 5, RAID 0+1
Osobiście wolałbym postawić 0+1 (zalety RAID 0 - szybkość w operacjach zapisu i odczytu i RAID 1 - zabezpieczenie danych w przypadku awarii pojedynczego HDD).

Tak patrzę po innych MoBo no i jak narazie to strzał w dziesiątkę :)

Cytat:

Napisany przez Pierwszy (Post 1053055)
a nie lepiej troszkę dołożyć i pójść w

Właśnie znalazłem listę: http://www.cpu-upgrade.com/mb-ASUS/M3N78-VM.html
Wychodzi na to, że ta MoBo nieoficjalnie obsługuje AM3 po aktualizacji biosu :) Ale to nic nie zmienia w kwestii mojego wyboru procka :)

Wawelski 16.10.2009 10:46

Asrock nie ma nic wspólnego z Asusem.

Co do płyty, to ja bym brał z SB750, żeby odblokowowywać rdzenie i mieć RAID5

demek 16.10.2009 09:48

przeciez to asus po zanizonych cena...

Patrix 16.10.2009 08:12

Cytat:

a nie lepiej troszkę dołożyć i pójść w am3, ddr3, hd4200 ?:hmm:

nie, am2 i ddr2 wystarczy ;)

Cytat:

np:
- Asrock M3A785GMH/128M

asrockom dziękuję... ;)

Pierwszy 16.10.2009 01:03

a nie lepiej troszkę dołożyć i pójść w am3, ddr3, hd4200 ?:hmm:
np:
- Asrock M3A785GMH/128M
- DDR3 Goodram 2048MB PC1333 CL9
- AMD Athlon II X2 240

Patrix 15.10.2009 14:50

Chmm opcja edycji zniknęła...

Aktualny komplecik:

- Asus M3N78-VM GeForce 8200
- AMD Athlon X2 Dual Core 4050e
- Kingston 2048MB 800MHz DDR2 Non-ECC CL6 DIMM

Patrix 15.10.2009 12:41

Cytat:

Napisany przez CIAPEK (Post 1052876)
Patrix do czego ta płyta? Do jakiegoś Home Media Center?
Maluszek :)

Jako PC stacjonarny do wszystkiego prócz gier. Po prostu wymieniam część podzespołów.

CIAPEK 15.10.2009 11:37

Patrix do czego ta płyta? Do jakiegoś Home Media Center?
Maluszek :)

Patrix 14.10.2009 22:30

Zintegrowany NVIDIA GeForce***174; 8 Series GPU

zdaje się jest na liście

M@X 14.10.2009 22:26

Jak do HD (zeby nie miec problemow) wybierz zintegrowana karte nVidia, ktora wspiera CUDA. Tu masz liste : http://www.nvidia.com/object/cuda_learn_products.html . Karty ATI sa fajne dopoki plik jest zgodny z max. profilem High@4.1. Powyzej zaczynaja sie problemy. Warto postawic na CUDA i nie martwic sie problemami z akceleracja H264!

Patrix 14.10.2009 22:14

Jak narazie podoba mi się Asus M3N78-VM GeForce 8200 :)
ma jedno PCI mniej ale całkiem wypasiona.

http://asus.com.pl/websites/global/p...43MFO0_500.jpghttp://asus.com.pl/websites/global/p...Br0vQm_500.jpg

5x SATA
12x USB 2.0

marynarz 14.10.2009 21:40

Jak chcesz wspomaganie HD to najlepiej zintegrowana karta ATI HD3200 i wyzsze.

Patrix 14.10.2009 21:10

Planuję zakupić następujące *nowe* części:
- płyta główna (asus/gigabyte)
- procesor (dwa rdzenie intel/amd)
- pamięć (goodram/kingston)

----------------
Liczy się cena (tanio).
Płyta główna chciałbym aby miała zintegrowaną kartę graficzną (ati/nvidia z tvout i dvi aby dawała radę z HD), dźwiękową (5.1), minimum 3 sloty pci, dużo usb i dużo sata2, fajnie gdyby miałą chipset intelowski !
Procesor szybki na tyle aby spokojnie dawał sobie radę z odtwarzaniem HD (1080p/i). Pamięć 2GB.
Do zasilacza 450wat,

Budżet 499,-

Istnieje coś takiego ? :hmm:

Jarson 12.10.2009 22:59

Z bardzo prostego powodu - bo to Asrock. To naprawdę nie jest przypadek, że płyta Asrocka jest o 500 zł tańsza niż model o podobnej specyfikacji Asusa i o 200 zł tańsza niż Asus o znacznie niższej specyfikacji. Jednak zasada "tania płyta nie jest dobra, dobra płyta nie jest tania" w większości wypadków się sprawdza...

Cytat:

Napisany przez rafalkam (Post 1052096)
Ja procka będę głównie używał do gier i oglądania filmów - czy w moim przypadku różnica między i5 a i7 nie będzie duża?

Moim zdaniem - ale jest to tylko osobista opinia - i5 powinien spokojnie wystarczyć, o ile będziesz dysponował odpowiednio szybką kartą graficzną. Nie chodzi o to, żeby procek wszystko ciągnął (bo i tak nie będzie), ale żeby nie był wąskim gardłem dla całego zestawu, a na to i i5 wystarczy. No, chyba, że zamierzasz zakupić 2x GTX 285. Wszystko zależy od tego, ile pieniędzy chcesz przeznaczyć na modernizację. Jednak zasada jest jedna - na płycie głównej się nie oszczędza.

rafalkam 12.10.2009 21:42

Dzięki za odpowiedź w sprawie socketa - w sumie racja, że mają inną liczbę pinów ale mogłoby być tak, że byłyby kompatybilne - nigdy nic nie wiadamo.

Mam jeszcze pytanie w sprawie płyty głównej - ten Asrock X58 EXTREME to jedna z najtańszych płyt a dodatkowo posiada obsługę SLI - najtańszy Asus jest o około 200zł droższy a na dodatek nie ma SLI - więc nie wiem dlaczego nie polecasz tego modelu?

marynarz 12.10.2009 16:52

W nazwie gniazda zawarta jest ilosc pinow ktora sugeruje totalny brak kompatybilnosci miedzy 1366 i 1156.

rafalkam 12.10.2009 15:29

Ja procka będę głównie używał do gier i oglądania filmów - czy w moim przypadku różnica między i5 a i7 nie będzie duża?

I drugie pytanie - czy s.1366 jest kompatybilny z s.1156? To znaczy czy wsadzę procesor i5 na płytę główną pod i7?

Jarson 12.10.2009 01:22

P6T SE wspiera tylko Crossfire.

Pamięci są jak najbardziej ok. Oczywiście bez OC pamięci mogą pracować z częstotliwością do 1333 MHz - przy czym warto zauważyć, że u Asrocka w modelu X58 EXTREME jest to tylko do 1066 MHz.

Co do wydajności Core i5 vs i7 - w przykładzie, który podajesz, rzeczywiście osiągi obu modeli są dość zbliżone, ale to wszystko zależy od konkretnego zastosowania. Są aplikacje, w których główną rolę pełni częstotliwość taktowania procesora i można wręcz oczekiwać, że Core2Duo E8400 osiągnie podobne wyniki, co Core i7 940. Jednak różnica w cenie nie jest tu przypadkowa - pomiędzy i5 a i7 na socket 1156 jest jednak spora różnica w wydajności, tak samo między i7 na socket 1156 a socket B.

rafalkam 11.10.2009 23:32

Dzięki za zauważenie tych socketów - jakoś nie zwróciłem uwagi - wszedłem na allegro w dział 1366 i założyłem, że każda płyta taka będzie a tu lipa.
To chyba zdecyduję się na Asusa P6T SE - tylko czy on będzie działał w SLI?

Co do pamięci - co sądzisz o tych? http://allegro.pl/item758464188_6gb_...c_kit_cl9.html

Aha - jeszcze mam pytanie co do wydajności tych procesorów poniżej i7 920 - znalazłem test na benchmark.pl - http://www.benchmark.pl/testy_i_rece...rona/6477.html - ten wynik jest jakiś dziwny - i5 750 jest niemal tak samo wydajny jak i7 920 a kosztuje znacznie mnie? Czy też ma jakiś ostry "drawback"?

Jarson 11.10.2009 22:49

Po kolei. Przede wszystkim podajesz płyty z zupełnie różnymi socketami. Podany przez Ciebie Asrock to socket 1366, a Asus - socket 1156. Core i7 920 to procesor pod socket 1366 i ten model obsługuje pamięci w trybie trójkanałowym. Nie będzie natomiast współpracował z podanym przez Ciebie modelem Asusa.

Na początek musisz się zdecydować, czy chcesz Core i7 pod socket 1156, który nie będzie obsługiwał pamięci w trybie triple channel, czy pod 1366. Jeśli chodzi o wydajność to chyba nie ma wątpliwości, co jest lepszym rozwiązaniem, kwestia tego, ile chcesz przeznaczyć na modernizację.

Jeśli zdecydujesz się na 1156, ten Asus będzie ok, pamięci również, pozostaje wybór procka pod to gniazdo (Core i7 w wersji pod ten socket kosztuje podobne pieniądze).

Jeśli zależy Ci na jak najwyższej wydajności, wówczas pozostaje socket 1366, ale to będzie wyższa kwota, niż zestaw, który proponowałeś. Przede wszystkim same pamięci będą droższe (raczej poniżej 400 zł nic w triple channel nie kupisz). Poza tym jednak odradzałbym Asrocka - najtańszy Asus jest niewiele droższy i raczej te dodatkowe parę złotych zapracuje na siebie.

Co do ostatniego pytania -ogólnie postawienie systemu na SSD daje znaczną różnicę na plus w jakości pracy z komputerem, ale w grach tego nie odczujesz. Dysk ma znaczenie podczas uruchamiania aplikacji i otwierania danych. W przypadku pracy z multimediami przyrost prędkości jest więc znakomity, ale w grach objawia się tylko podczas ładowania poszczególnych leveli/etapów. Potem wszystko i tak odbywa się w pamięci VRAM i RAM.

rafalkam 11.10.2009 20:59

Mam zamiar zrobić małego upgrade'a kompa i przesiąść się z am2 na i7 - wymieniam tylko procka, płytę główną i pamięci - reszta zostaje. Mój typ to:

płyta Asrock X58 EXTREME lub ASUS P7P55D Pro
pamięci 2x 2GB DDR3 KINGSTON HYPERX DUAL 1600 Mhz
procek i7 920 4x2,66 D0

Nie wiem właśnie na którą płytę główną (asus ma tą zaletę że ma 3 lata gwarancji a asrock tylko 2) się zdecydować i jakie pamięci kupić. Nie zamierzam wydawać na pamięci więcej jak 400 zł więc w tym przedziale to chyba najlepszy wybór.
W podzespoły mam zamiar zaopatrzyć się na allegro więc proszę o sugestie komponentów tam dostępnych.

Czy do Asrocka da się wsadzić pamięci trzykanałowe (3x XGB) - taki triple channel? Czy w ogóle jest coś takiego?

Aha - jeszcze jedno pytanko - czy kupno dysku ssd i zrobienie go partycją systemową i ewentualnie przeznaczyć go na gry bardzo przyspieszy ich działanie?

sobrus 08.10.2009 08:09

Do tych zastosowań cztery rdzenie są niepotrzebne raczej. Do gier troche, ale tu bardziej liczy się karta graficzna. A rodzicom wystarczyłoby chyba Pentium E.

Ale jeżeli cena nie gra roli kup 4 rdzenie, może nie pomoże ale też przecież nie zaszkodzi.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:44.