Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Składamy nowy komputer. Proszę o zatwierdzenie podzespołów :) (https://forum.cdrinfo.pl/f113/skladamy-nowy-komputer-prosze-o-zatwierdzenie-podzespolow-76783/)

ynsiwy 22.02.2010 09:09

Cytat:

Napisany przez CIAPEK (Post 1083284)
u mnie podobnie
:)

jaką masz grafe?

Asus GTX 275 :hmm:

Ostatnio wrzuciłem nowe sterowniki, dziś odpalę jeszcze raz.
Nie wiem czy ten tymczasowy zasilacz nie jest u mnie problemem ?

Jabba the Hutt 22.02.2010 08:59

Jak padnie jeden dysk w RAID0, tracisz dane z obu dysków. Taka tego uroda. Kup dwa dyski 1 TB i zestaw macierz RAID z 1 TB.

CIAPEK 22.02.2010 02:14

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez ynsiwy (Post 1081966)
z ciekawości zasysam 3DMarka 06 i zobaczę co z tego wyjdzie :)

Na wersji demo wyszło mi 17055, nie wiem jak ten wynik wypada względem innych...

u mnie podobnie

jaką masz grafe?

zene_k 22.02.2010 00:19

Ok poskładam dwa dyski w raid0, faktycznie szybkość praktycznie 2x większa, tylko muszę jutro poszukać jakiegoś dobrego artykułu na ten temat, bo jeszcze tego nie robiłem. Ale dla chcącego nic trudnego:D

AleX69 21.02.2010 23:46

jak to powiedzial mi niedawno demek@ pamieci beda pasowac to nie amd :spoko:
tylko zamiast kupowac 4GB w jednej kup 2x 2GB

ja mialem pecha niedawno kupione ocz 1866 trafily do serwisu - jedna kosc siala bledami jak glupia
do proca tez nie mialem szczescia ... slabo sie kreci ||

co do dyskow to teraz najwezsze gardlo z twojego zestawu ... ten procek to potwor :]

zene_k 21.02.2010 23:10

@AleX69 Faktycznie zastanowię się nad tym.

Po sprawdzeniu na stronie Gigabyta wychodzi, że te pamięci jednak nie pasują.

AleX69 21.02.2010 22:54

Ilość załączników: 4
pamieci pasuja

zene_k@ zamiast jednej 750GB kupil bym dwie 500GB (HD502HJ) i skleil w raid0

pojedynczy dysk
Załącznik 54120
Załącznik 54121

stripe z dwoch dyskow
Załącznik 54122
Załącznik 54123

zene_k 21.02.2010 22:26

Cytat:

Napisany przez Jabba the Hutt (Post 1083257)
Sprawdź czy te pamięci pasują do płyty..

Dobierane z pomocą konfiguratora na stronie komputronika. Nie zgłaszał żadnych błędów w doborze składników.

Edit: Sprawdziłem i faktycznie non-ECC, coś ten konfigurator nie bardzo:>

W takim razie: Kingston HyperX DDR3 2X 2GB 1600MHz CL9

Jabba the Hutt 21.02.2010 22:15

Ja jestem ZA ! To jeszcze większy OVERKILL niż mój ! Sprawdź czy te pamięci pasują do płyty. Dysk zamień na 1 TB , ewentualnie 1,5 TB. 750 nie ma sensu przy obecnych cenach.

zene_k 21.02.2010 22:06

Co sądzicie o takim zestawie?

Gigabyte GA-P55A-UD5

Intel Core i7 860 2,80 GHz BOX

Radeon 5850 Gigabyte 1GB 2xDVI&HDMI&DP (PCI-E)

Kingston DDR3 4GB 1333MHz ECC CL9 with Thermal Sensor

Samsung SpinPoint F1 750 GB (SATA II, 32MB cache, NCQ)

Chieftec (CFT-650-14C) 650W

Komputer będzie używany do gier i do pracy biurowej.
Czekam na Wasze opinie:spoko:

sobrus 18.02.2010 08:16

BluRay nie tanieje myśle z paru powodów.
1) DVD ma sie dobrze i jeszcze da sie na nim zarobić
2) Typowemu użytkownikowi DVD wystarcza (także jako nośnik danych, chyba że ktoś robi backup internetu).
3) a jeśli nie ma przenośne HDD i pendrive, więc kto by sie płytami bawił
4) jak stanieją nagrywarki to rozkwitnie piractwo BluRay (a może nawet PS3). A tego na pewno by nie chcieli.

Myśle że najlepiej byłoby oddzielić nośniki danych od nośników filmów. Dlaczego to jakiś Universal czy Columbia ma decydować na czym nagrywamy dane? Niech sobie nagrywają filmy na czym chcą, nawet na płytach gramofonowych. Gorzej, że ludzie też potrzebują nośnika filmów w HD (np z kamer video).
Więc to dziwne połączenie musi pozostać.
Obawiam sie ze to właśnie przemysł filmowy wstrzymuje BR. W świecie komputerów wszystko zmienia sie błyskawicznie i BR już dawno by zdechł.

A jeżeli chodzi o pamięć RAM to jestem zwolennikiem jednej dużej kości, a następnie - gdy przyjdzie potrzeba rozszerzenia - dokupienie drugiej takiej samej.
Wtedy mamy tani upgrade i nie musimy pozbywać sie starych części.
Nawiasem mówiąc chyba to jest producentom na rękę. Przecież mogliby zrobić pamieci dual-channel w jednej kości. Ale lepiej zmuszać użytkowników do kupowania dodatkowych części...
A potem wymiany 4 kostek na nowe 4 kostki, zamiast do dwóch dołożyć kolejne dwie :sciana:.

M@X 18.02.2010 01:21

Cytat:

Napisany przez CIAPEK (Post 1082430)
bo wg. mnie popularność tego nośnika nadal jest na tym samym poziomie.
Nośnik BD to tylko (lub aż) zwykła płyta wyższej rozdzielczości niż PAL którą można załadować w odtwarzacz Bluray i na telewizorze mamy film wyższej rozdzielczości. To samo przecież można uzyskać przy połączeniu kompa z TV i puszczenia czegość w roźdz. HD. Więc nie ma co się dziwić, że bluray nie jest czymś mega porządanym.

Ta. Ale komp do BD to minimum 1400 PLN, podczas gdy stacjonarne odtwarzacze mozna kupic juz za 600 PLN, nie wspominajac o kombajnie, jakim jest PS3 ktore nadal wychodzi taniej od "kompa do BD". Poza tym... nie doceniasz troszke ;-). Dodaj dzwiek 7.1 w DD TrueHD i DTS-HD MA. I teoretycznie to tylko wyzsza rozdzielczosc, ale... zyjemy w czasach TV LCS/Plasma. W czasach CRT niedoskonalosci cyfrowej kompresji nadrabial przeplot. Dzisiejsze telewizory bezlitosnie obnazaja kazda niedoskonalosc i po to nam potrzebne 1080p i wysokie bitrate'y. A zaczelo sie od goscia ktory powiedzial "Chcialbym miec plaski telewizor...". I jak tu sie nei wkurzyc :-P?

CIAPEK 18.02.2010 00:25

bo wg. mnie popularność tego nośnika nadal jest na tym samym poziomie.
Nośnik BD to tylko (lub aż) zwykła płyta wyższej rozdzielczości niż PAL którą można załadować w odtwarzacz Bluray i na telewizorze mamy film wyższej rozdzielczości. To samo przecież można uzyskać przy połączeniu kompa z TV i puszczenia czegość w roźdz. HD. Więc nie ma co się dziwić, że bluray nie jest czymś mega porządanym.

Jabba the Hutt 17.02.2010 23:57

Nagrywarki BD coś nie chca tanieć...

CIAPEK 17.02.2010 23:44

ja sobie sprawiłem BD-ROMa LG CH08 :) Stwierdziłem, że nagryware kupię jak będzie mi mocno potrzebna i potanieje.
Jakość blueraya uzyskuje podłączając TV przez HDMI. Wystarczy :)

Aaaaa chłopaki słuchajcie. To możliwe, że wiatraki w mojej obudowie Thermaltake V9 nie mają przewodów/czujników prędkości podpinanych pod płytę główną i wejścia "ch1 fan" itp? To samo mam z zasilaczem Corsair 750W.
Nie widzę obrotów. Czy to już zasilacz mądrala wszystko reguluje?

Jabba the Hutt 17.02.2010 23:41

Cytat:

Napisany przez ynsiwy (Post 1082049)
ja mam zasilacz 780W :P a tymczasowo chodzi na 450, i to jest lipa, ciągle wentylator zasilacza chodzi na wysokich obrotach, żeby ogarnąć, a w pokoju mam jak w serwerowni eh

Wziąłem 750 W Chiefteca i całość szumi ciszej niż mój poprzedni słabszy komputer... W sumie to mam ten "overkill" - i5, 4 GB, 1 TB, GF GTX 260, WIN7 i nawet nie zagrałem jeszcze ;). Do pełnego "Zabójcy" (jak na moje warunki zabójcy - killera, asasyna) brakuje jeszcze nagrywarki Blu Ray (ale tu by mnie Lady Eva potraktowała błyskawicą Mocy pewnie....) oraz płyty z USB3 (jest za to z eSATA).

CIAPEK 17.02.2010 23:24

na moje nie zwolni. Tak jak ja nie odczuwam jakiegoś mega kopa na dualu.
Zależy do jakich zastosowań będziesz miał kompa. Jeśli do "ogólnych" to na moje nie odczujesz dużej różnicy jeśli wogóle ją odczujesz.
pozdr

Reetou 17.02.2010 17:00

Może i zwolni, ale w typowych zastosowaniach nie odczujesz różnicy. Padł mi ostatnio jeden listek i w czasie reklamacji pracowałem na trzech - różnicy nie dało się specjalnie odczuć. a jeśli już nawet drobną, to raczej z uwagi na brak pamięci niż ich pracy jako single channel.

Kris 17.02.2010 16:32

Mam do Was pytanie. Na mojej płycie Asus P5K mam w tym momencie włożone 2x1GB DDR2 800 GoodRam. Jak rozumiem pracują w Dual Channel.
Mam jeszcze dwa gniazda wolne. Chciałbym sobie dokupić 2GB RAM, ale w jednej kości, za jakiś czas dołożę jeszcze jedną i jak dobrze rozumiem będą działać też w Dual Channel (tak, taką samą dokupię).

I sedno: czy komputer tak wyposażony: 2x1GB + 2GB nie 'zwolni' z powodu 'nieparzystej' pamięci RAM?

ynsiwy 16.02.2010 06:34

ja mam zasilacz 780W :P a tymczasowo chodzi na 450, i to jest lipa, ciągle wentylator zasilacza chodzi na wysokich obrotach, żeby ogarnąć, a w pokoju mam jak w serwerowni eh

CIAPEK 15.02.2010 22:51

ja właśnie mam gtx260, zasilacz troche mocniejszy niz 400W bo 750 :). Może nie wykorzystam tej mocy w obróbce video ale zawsze to lepiej mieć zapas niż niedobór

pozdr :)

sobrus 15.02.2010 20:10

Geforce GTX 260 i wyższe pobierają ponad 200W energii - z zasilaczem ok 400W nawet bym nie podchodził. W watach moze nawet by starczyło, ale moc zasilacza dzieli sie na różne napięcia. Chodzi głównie o moc na linii +12V.

Swoją drogą wydaje mi sie ze do komputera który ma służyć do pracy a nie do gier taki potwór to nie jest to najlepszy wybór. Ciągnie prąd, grzeje sie - a pożytek z tego niewielki, bo aplikacji na CUDA jest mało a DirectCompute obsłuży tylko na poziomie 10.
Ja bym celował w coś jak 9800GT ECO lub GT240 (aby działać z obecnymi aplikacjami Adobe dla CUDA) albo przyszłościowo wziął R5670/R5750 (pozwala na prace na 3 monitorach jednocześnie jak na jednym i obsługuje DC 11).
Każda potężniejsza karta to totalny overkill jeżeli nie gramy.

Może gdy producenci zrobią pożytek z DirectCompute to sie zmieni, ale na razie nie widze za bardzo zastosowań dla 3000 gflops w pracy (najszybsze Radeony tyle mają).
Może jakieś bardzo skomplikowane filtry dla video w FullHD wykorzystałyby taką moc. Core i7 @3.4 ma marne 70 gflops :ysz:. Tani R5670 za 320zł ma ich "zaledwie" 620 i łyka 60 wat||

To mówicie że Core i7 aż tak sie grzeje? Moje Pentium E ma skręcony na max boxowy wiatrak. Podkręcone z 2.00 na 3Ghz, lekko podniesione napięcie. 30 w spoczynku i ok 50-60 przy katowaniu. Przyznam sie ze tego sie nie spodziewałem po i7.
Ja po przygodach z Athlonem XP juz żadnej grzałki nie chce (komputer wył jak potępieniec a w upalne dni i tak sie wieszał).

ynsiwy 15.02.2010 17:39

z ciekawości zasysam 3DMarka 06 i zobaczę co z tego wyjdzie :)

Na wersji demo wyszło mi 17055, nie wiem jak ten wynik wypada względem innych...

CIAPEK 15.02.2010 16:49

ja mam łącznie 8GB czyli 2X (2X2GB). 4 kości na płycie Asus P755D-E Premium
http://asus.com.pl/product.aspx?P_ID=GcRyQQyzUldWVI52

Wydaje mi się, że to prawie to samo jak nie to samo. Testy o których czytałem nie wykazują znacznych róznić w wydajności. Raz ten procek jest lepszy, raz tamten.
Prócz wentylatora też jestem zadowolony :)

ynsiwy 15.02.2010 16:24

Mam nadzieję, że większą wydajność :)

Na początku wybrałem procesor, później okazało się że płyta obsługuje 3 kanałowe, to takie też kupiłem :) 3x 2 gb
Nie mam dużego rozeznania i specjalnie się nie znam, ale póki co jestem zadowolony.

CIAPEK 15.02.2010 16:18

Cytat:

Napisany przez ynsiwy (Post 1081936)
Ja teraz czekam, aż mój zasilacz wróci z gwarancji, bo padł po niecałych 2 miesiącach i wtedy od razu założę ten wentylator, ale jak tak na niego patrze to cały czas się zastanawiam czy wejdzie do obudowy :)
Co do procesora to celowo chciałem na LGA1366 ze względu na ramy TripleDDR3 :)

co to dokładnie daje?

ramy mam DDR3 1600 MHz Cl7

ynsiwy 15.02.2010 14:57

Ja teraz czekam, aż mój zasilacz wróci z gwarancji, bo padł po niecałych 2 miesiącach i wtedy od razu założę ten wentylator, ale jak tak na niego patrze to cały czas się zastanawiam czy wejdzie do obudowy :)
Co do procesora to celowo chciałem na LGA1366 ze względu na ramy TripleDDR3 :)

CIAPEK 15.02.2010 14:52

widze, że tez uzywasz kompa do podobnych zastsowan :)
Zastanawialem sie nad modelem 920 ale jednak 860 jest delikatnie lepszy do takich zastosowan, aczkolwiek jak pisalem oba sa bardzo podobne.

Ten Arctic cooling jest trochę drogi. Myślę, że coś tańszego również powinno znacznie lepiej schłodzić procka niż boxowy wentyl. Tym bardziej się dziwie temu chłodzeniu bo mam dośc dobrzer wntylowaną obudowę a to jednak dalej gorąco

ynsiwy 15.02.2010 14:44

Cytat:

Napisany przez CIAPEK (Post 1081930)
kawał żelastwa :) 13 cm :)

No jest wielki :) ale ponoć temp. spada do ok. 35 stopni przy spoczynku :) Standardowo mam ok 50, a 70 stopni też wykręcałem bez problemu, wystarczyło włączyć kompresje jakiegoś filmu i rośnie jak głupie...

Ale z tego co wyczytałem to niebezpiecznie dla tych procesorów robi się kolo 100 stopni i temperatury miedzy 70, a 90 nie są złe...

CIAPEK 15.02.2010 14:34

Cytat:

Napisany przez ynsiwy (Post 1081928)
Ja do i7 920 zamówiłem ten http://www.gral.pl/preview/Arctic_Co...M2_939_09.html Bo mój boxowy też nie ogarnia.

Ten nowy mam w domu, ale nie miałem czasu założyć, jednak czytałem opinie i pozytywne są...

kawał żelastwa :)
13 cm :)

A swoją drogą ile Ci się nagrzewał przy boxowym wentylatorze?
Mi do 70C dochodził bez problemów.
W szoku jestem bo mój Core2Duo przy stresie ledwo 50C łapał i to w lato. Również na boxowym wentylatorze.
Jaka wogóle temperatura jest niebezpieczna?

Myślę jeszcze o jakimś Zalmanie albo Themraltake.

ynsiwy 15.02.2010 13:55

Cytat:

Napisany przez CIAPEK (Post 1081926)
jaki wentylator polecacie na procesor Intel Core i7 860 2,80 GHz. Boxowy nie ogarnia zupełnie.

Ja do i7 920 zamówiłem ten http://www.gral.pl/preview/Arctic_Co...M2_939_09.html Bo mój boxowy też nie ogarnia.

Ten nowy mam w domu, ale nie miałem czasu założyć, jednak czytałem opinie i pozytywne są...

CIAPEK 15.02.2010 13:48

jaki wentylator polecacie na procesor Intel Core i7 860 2,80 GHz. Boxowy nie ogarnia zupełnie.

demek 01.02.2010 12:24

http://ocbase.com/perestroika_en/index.php?Download
to polecam :D

czechoj 01.02.2010 12:22

kurde nie próbowałem, ale może czas najwyższy... znajdę troszkę czasu to podkręcę gada i pogram w cosik...

marynarz 01.02.2010 11:54

Cytat:

Napisany przez czechoj (Post 1078688)
wg tego kalkulatorka to ja potrzebuję zasiłke min 570W, a komp bezproblemow chodzi z zasilaczem 480W

Na pewno liczy z zapasem. A jakbys obciazyl procesor, RAM, karte graficzna i dyski na 100% nie wysypie sie?

czechoj 01.02.2010 10:33

wg tego kalkulatorka to ja potrzebuję zasiłke min 570W, a komp bezproblemow chodzi z zasilaczem 480W

ynsiwy 01.02.2010 10:02

Odnośnie ostatniej dyskusji na temat zasilacza, według kalkulatora który podał @Reetou w innym topicu (http://www.enermax.outervision.com/index.jsp) mój komputer potrzebuje 647w. Ostatnio mój zasilacz Tagana 780w padł po niecałych 2 miesiącach użytkowania. Czekając na powrót z gwarancji dali mi 550w Chieftec'a i powiem Wam, że ma ciężko, tzn daje rade, ale wentylator chodzi mu cały czas na obrotach.
Być może 780w to faktycznie za dużo, ale czasem lepiej jest mieć zapas :)

rafalkam 30.01.2010 21:36

Taa - czyli tak jak myślałem. Nie chcę kupować nowej płyty bo to od razu ram by wypadało kupić i tak to się nakręca. No nic - poczekam z pół roku i zobaczymy. Dzięki za odpowiedź.

suchyjastrzab 30.01.2010 21:12

Najmocniejszy dostępny to chyba 6400+ ale kupowanie go to pomyłka - kręć to co masz.
Do płyty AM2 wsadzisz procka AM3, ale raczej nie do swojej - to kwestia biosu:
http://www.msi-polska.pl/index.php?f...ncat_no=1#menu
AMD Phenom II X4 965 Black Edition ma kontroler pamięci DDR2 i DDR3 tak więc działa na AM2, ale... patrz wyżej:)

rafalkam 30.01.2010 20:52

Mam takie pytanie - mam płytę MSI k9n platinum z podstawką am2 (niestety!) - procek to x2 4200+, grafika GF 9600gt i 2gb ddr2 ram.
Chciałbym zrobić upgrade kompa ale niestety am2 mocno ogranicza wybór procesora. Jednak jeśli chciałbym kupić TYLKO procesor to jaki polecacie i jaki jest najmocniejszy dostępny? Podkreślam dostępny ponieważ widziałem testy procesorów które rzekomo mają podstawkę am2 ale nigdzie nie można ich z taką podstawką dostać.

Aha - jeszcze jedno pytanko - czy na am2 wsadzę procka z am2+ albo z am3? Gdzieś słyszałem, że jakoś można to zrobić tylko coś tam jest ograniczone - nie wiem do końca o co chodzi więc się pytam.

Aha2 - czy istnieje taki procesor? AMD Phenom II X4 965 Black Edition AM2 - znalazłem go w teście na benchmark.pl ale nigdzie nie mogę go znaleźć w sprzedaży.

czechoj 29.01.2010 21:12

Zasilacz warto kupić dobry, mój Tagan 480W chodzi już ponad 4 lata i dobrze go nie słychać. Mocy aż nad to, stabilne napięcia. Jesli dziś kupowałbym nowy to bezwzglednie z odpinanymi kabelkami :) np. taki http://www.proline.pl/sklep.php?p=TAGAN+BZ+500W

Reetou 29.01.2010 21:03

No tak, tylko jego sprawność leci na łeb... A żeby mieć stabilne napięcia, to trzeba mieć dobrą zasiłkę, a nie dwu krotny zapas mocy.

Załącznik 53941

Edit: Też nie wiem co to ten Tracens, natomiast za tę samą cenę można kupić BeQuieta 530, którego mam i z czystym sumieniem mogę polecić.

Stanley 29.01.2010 21:01

http://www.proline.pl/sklep.php?p=TAC+RADIX+III+720

Zasilacz 520W - 100 zł taniej...

grzeniu 29.01.2010 20:46

Tak doradzają.
Im mocniejszy zasilacz, tym większe prawdopodobieństwo stabilnych napięć przy połowie obciążenia :sciana:
W zasadzie może kiedyś dołożysz jakąś prądożerną grafę....
Z drugiej strony, ile tańszy będzie słabszy? :hmm: Ze trzy dychy?

PS Co to w tym Tacensie siedzi w środku?

Reetou 29.01.2010 20:45

Bez sensu doradzili - ten zasilacz będzie pracował pewnie na jakieś niecałe 40%, a wtedy jego sprawność jest słabsza. Jak chcesz z zapasem to jakaś pięćsetka będzie i tak z dużym zapasem.

Stanley 29.01.2010 20:39

Co do zasilacza - nie mój wybór, w sklepie nieopodal mi tak doradzili. Mówisz, że bez sensu przepłacać za ten model i wziąć słabszy?

Reetou 29.01.2010 20:38

Fascynujący jest ten pęd do coraz to większych mocy zasilacza. Zalecany zasilacz do takiego zestawu (licząc nawet jakieś dodatkowe zewnętrzne urządzenia USB i zakładając pracę zasilacza na 90%) to - uwaga, uwaga - 360W.

A tu proszę, z maleńkim zapasem - 720W.

Stanley 29.01.2010 20:04

Co sądzicie o konfiguracji, którą podałem w załączniku? Jakieś zmiany? Jeno z monitorem jeszcze problem mam ^^

CIAPEK 29.01.2010 17:20

każdy ma tutaj swoje zdanie, ale przynajmniej Wy jesteście spokojniejsi i popieracie swoje tezy argumentami.

Postawie chyba na tę kartę:
http://www.komputronik.pl/index.php/...nic_55nm_.html

Sunna 29.01.2010 06:43

Cytat:

Napisany przez suchyjastrzab (Post 1077919)
O XP natomiast, bym już zaczął zapominać - zrobią to programiści już wkrótce.

Takie wkrotce jak w przypadku linuxa i np dominacji BR ?

Jarson 28.01.2010 23:08

W zasadzie podejście dobre - bez zbędnych dupereli, wydajesz pieniądze na rzeczy potrzebne, a nie fajne, ładne, reklamowane, czy jakie tam. I tyle.

Obudowa ma jednak pasować do Twojego miejsca pracy. Gość ma najwyraźniej podejście - jak kupuję komp do X, to myślę o X, a nie rozpraszam się Y. Akurat Chiefteci bardzo, bardzo lubię, ale to ma być to, co się Tobie podoba.

XP vs W7 to insza inszość - to już nie kwestia podobania, tylko przydatności. XP to system który przetrwał tak długo z dwóch powodów - po pierwsze był krokiem naprzód wśród systemów Microsoftu, po drugie jego następca był dwoma krokami w tył. Teraz dzięki W7 wszystko wraca do normy i XP staje się powoli staruszkiem. Na Vistę nie dało się szybko przesunąć akcentu, choćby ze względu na jej wymagania. Teraz jednak akcent ten padnie na siódemkę, jak słusznie zauważa Suchyjastrząb.

suchyjastrzab 28.01.2010 10:45

Jeśli link prowadzi do tego:
http://www.allegro.pl/item894943326_obudowa_okazja.html
to jestem za.
O XP natomiast, bym już zaczął zapominać - zrobią to programiści już wkrótce.

ynsiwy 28.01.2010 10:33

Po tym co cytujesz z tamtego forum, to mógł byś pozostać przy swojej aktualnej konfiguracji bo po co w ogóle masz wydawać pieniądze.
Tak czy inaczej, głównym przeznaczeniem ma być obróbka filmów, ale na pewno będziesz go używał do "przyjemności" :). Wybierz obudowę która będzie Tobie najbardziej odpowiadała (np. będzie jakoś pasowała wyglądem do pokoju, biura). To, że obudowa prosta, nie znaczy, że w środku jakiś syf siedzi :)

Bartez 28.01.2010 10:22

Link nie działa.

Co do cytatu, to jeżeli traktujesz kompa jako narzędzie pracy to nie potrzebujesz jakiejś wypasionej obudowy. Ale to wszystko zależy od przeznaczenia. Co do Win XP vs Win7, to tu nie byłbym taki pewny. W kilku przypadkach 7 lepiej sobie radzi i nie traktowałbym tego systemu jako jedynie ładnie wyglądającego. Ale potrzeba trochę czasu, że ludzi poużywali i przestali krytykować coś, z czego być może nawet nie korzystali. Podobnie jest przy każdym nowym OSie.

CIAPEK 28.01.2010 09:32

załozylem tez temat z prośbą o config na jednym z forum video.
Jako ciekawostkę zobaczcie co mi jeden typ odpisał. Lekko mi szczena opadła :)...
Cytat:

kup normalna obudowe a nie jakis wynalazek. np:
http://www.allegro.pl/item894943326_obu ... kazja.html
olej win7 i zainstaluj xp x64, chcesz pracowac czy rzezbic z systemem ?
i na koniec ... po co ci dodatkowa karta muzyczna ? jakies konkretne zadanie czy ot tak ?

sobrus 26.01.2010 07:57

Grafika w montażu jest ważna jeżeli program obsługuje GPU. Jeżeli nie to tylko wyświetladło i nawet GeForce 2 starczy jeżeli ma DVI :)
Zdecydowanie lepiej wybrać GeForce, gdyż obsługuje interfejs CUDA.
z CUDA korzystają produkty adobe - Photoshop i Premiere CS4. I wtedy warto kupić lepszą kartę, ale na pewno nie najlepszego potwora. Porządne mid-range powinno sobie poradzić i tak kilkakrotnie szybciej niż CPU. Patrz na stosunek mocy shaderów do ceny.

CIAPEK 25.01.2010 23:33

Cytat:

Napisany przez rafalkam (Post 1076302)
Ktoś coś wie na temat tych głośników?

tylko i wyłącznie Logitech z tego zestawienia.

Panowie a co z HDD zewnętrznym?

1TB i esata/firewire mile widziane.

Klarujemy zestawik:

-Core i7 860 2,80 BOX [Socket 1156 | 95W | 45nm]
-Patriot Viper DDR3 2x 2GB 1600MHz Cl7 X2
-Asus P7P55D-E PREMIUM
-HDD Samsung SpinPoint F3 1 TB (SATA II, 32MB cache, NCQ)
-Creative Sound Blaster X-Fi Titanium albo Xtreme Audio z wyjściami optycznymi, a może warto nawet Xi-Fi Titanium Fatality PRO? Proszę o weryfikacje.
-Corsair 650W z odpinanymi kablami... czy może włożyć aż 750W?
-Obudowa Thermaltake V9 Black Edition VJ400G1N2Z (wersja z 23cm wentylatorem z boku)
-GRAFIKA - ciągle nie wiem ???? Czy warto pakować się w te potwory pokroju 1500 zł. Grafika w montażu video jest ważna, ale nie najważniejsza jak w przypadku gier. help :/
-win 7 prof 64bit

rafalkam 21.01.2010 17:41

Ktoś coś wie na temat tych głośników?

Jarson 20.01.2010 21:10

Cytat:

Napisany przez CIAPEK (Post 1076001)
no to dual czy tripple? czy to to samo? W obecnym kompie mam duala czyli 2X 2GB, myslalem ze jak wezme 2X 2X2GB to rownie bedzie dzialac to na tej samej zasadzie.
Zerknijcie na te pamieci z linka.

Wybacz, nie zauważyłem, że ten komp ma być na płycie z LGA 1156, a nie 1366 (wcześniej była mowa o 1366 i tak zapamiętałem). W takim wypadku oczywiście 2 komplety po dwie kości, bo płyta w istocie tripple channel nie obsłuży.

rafalkam 20.01.2010 20:30

Mam takie pytanko - chcę kupić głośniki 2.1 do kompa. Z przyczyn technicznych głośniki muszą mieć wejście chinch (RCA). Przedział cenowy to około 200zł - znalazłem 3 modele które spełniają te warunki:
Logitech z-323
Modecom MC-2110
Modecom MC-2120

Które z nich wybrać, a może są jakieś inne dobre w tej cenie?

AleX69 20.01.2010 15:01

pamieci nic tu nie maja - triple-channel nie pojdzie ci na tej plycie ...

CIAPEK 20.01.2010 10:01

no to dual czy tripple? czy to to samo? W obecnym kompie mam duala czyli 2X 2GB, myslalem ze jak wezme 2X 2X2GB to rownie bedzie dzialac to na tej samej zasadzie.
Zerknijcie na te pamieci z linka.

Reetou 20.01.2010 08:56

Tak.

Pamiętaj, że oczywiście w dual channel.

Jarson 20.01.2010 02:07

Dla wydajności lepiej by Ci było 3x2GB niż 2x 2x2GB - to o 2 GB mniej pamięci, ale pamiętaj, że one działają w tripple channel.

CIAPEK 20.01.2010 01:37

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1075867)
Absolutnie nie. 1600 MHz w zupełności wystarczy.

wezme Patrioty 1600 2X po 2X2GB jak budżet pozwoli.
Tylko które Patrioty wybrać... http://www.komputronik.pl/index.php/.../1600_MHz.html :idea:
Muszę wszystko podliczyć.

Jarson 19.01.2010 14:02

Absolutnie nie. 1600 MHz w zupełności wystarczy.

CIAPEK 18.01.2010 23:30

zapomnialem jeszcze zapytac sie porade jaka obecnie częstotliwość pracy ram DDR3 warto wybrać w stosunku cena/moc. Czy pchać się w najwyższe częstotliwości?

CIAPEK 18.01.2010 00:45

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1074229)
Zestaw super. Pamieci bym wzial Patriota a karte ASUSa (to ze GeForce'a to juz moje prywatne zboczenie :-P). Co do dyskow - nie bralbym Samsunga. WD? I jako zewnetrzny rowniez polecam WD MyBook - seria Studio ma bodajze FireWire co sie przydaje przy zgrywaniu z kamer DV!

fire wire to nie konieczność. Sata mile widziane :)
Asus czy GeForce - ważne żeby "dobrze" działało.
Cytat:

Napisany przez adixo (Post 1074296)
A co powiesz na tą obudowę ?
http://www.cooling.pl/silentiumpc-gl...kt,552141.html

A jako płytę wybrał bym raczej Gigabyta GA-P55 UD6 lub GA-P55 UD4 są również już pod USB 3.0 czyli GA-P55A i odpowiednio UD6,5,4

http://www.pcworld.pl/testy/przeglad...lga1156_-.html

pozostane chyba jednak przy Thermaltake.
Co do płyt Gigabyte nie mam przekonania. Nie twierdze, że są gorsze bo maja swoich zwolennikow, ale Asus myślę też się nada :)
Cytat:

Napisany przez AleX69 (Post 1074549)
CIAPEK@ wszystko pieknie tylko plyta jakas taka dziwna ... kupil bym juz cos z usb3 i sata3
P7P55D-E, P7P55D-E PRO, P7P55D-E DELUXE lub P7P55D-E PREMIUM

... i bardzo słuszna uwaga Alex. Widzisz-ja tego nie dostrzegłem, o takie rzeczy mi chodzi.
Jaką z tych płyt wybrałbyś dla siebie? Wszystkie to wyższy level, a zasadnicze róznice?

Zasadniczo nie mam zamiaru nic podkręcać itp. modów wykonywać.
Komp ma być stabilny, ma działać :)

Cytat:

Napisany przez zorg (Post 1074320)
a ja polecam to opic

zeby dobrze dzialalo

zapraszam do Torunia :)

andrzejj9 15.01.2010 21:24

260 to mniej więcej odpowiednik 4850, za którą ponad ponad rok temu zapłaciłem niecałe 450 zł. Fakt, że wtedy dolar był tańszy, a potem karty poszły trochę do góry, ale mimo wszystko - to karta sprzed prawie dwóch lat i na pewno nie warta takich pieniędzy.

Nie wiem, może mimo wszystko warto poczekać, bo Nvidia cały czas przebąkuje coś o nowych kartach. A może w końcu pojawi się na rynku więcej nowych ATI, co sprawi, że konkurencja obniży trochę ceny.

Jabba the Hutt 15.01.2010 18:18

No nie wiem. Jak szukam to nigdzie nie ma. Karty 260 z HDMI oczywiście. Może są jakieś wahania kursów dolara czy euro do góry ? Za 500 zł to możesz dostać GTS 250. Zobacz sobie cenniki A i P ;). Na Allegro to samo. A Radeon odpada. Chcę mieć kartę z CUDA. A do ATI mam awersję z dawnych lat.

andrzejj9 15.01.2010 18:16

Nie znam dokładnie obecnych cen, ale 725 to może nie bardzo drogo, ale na pewno bardzo dużo jak za tę kartę. 275 widziałem po ok. 700 (od), a to zdecydowanie mocniejsza karta. Zresztą taniej można dostać karty z nowej serii ATI (oczywiście nie 5850 wzwzyż), które wydajność mają podobną, a mniej się grzeją i zużywają znacznie mniej energii.

Za więcej niż 500 zł 260 już bym dzisiaj nie kupił.

Jabba the Hutt 15.01.2010 18:02

Nie ma w tej chwili nigdzie w dostępnych mi sklepach karty GTX 260 z HDMI. Jakby była to sam bym kupił i zaniósł im (co się mam męczyć ze składaniem). Ten Gigabyte miał być za 725 a Palit za 675 zł. Radeon odpada. 275 są znacznie droższe i też w sumie z HDMI trudno znaleźć.

System już podobno jest na kompie (coś tam sobie serwisant założył i wrzucił system, potem tylko stery miał wgrać odpowiednie).

andrzejj9 15.01.2010 17:35

To nie mogą ci złożyć zestawu bez karty? Fakt, że systemu nie zainstalują, ale to sam zrobisz w chwilę, a kartę gdzieś we Wrocławiu znajdziiesz (pewnie w sklepie na P ;) ). Poza tym jeśli 260 cię kosztuje więcej niż 500-600 zł. to może warto wziąć 275, albo jakiegoś Radeona.

Jabba the Hutt 15.01.2010 17:04

@Ciapek zestawia drogą maszynę ;). Ja też przerzucam się na INTEL CORE i5 750 - 2.66 GHz . Do niego dysk Samsunga 1 TB i płyta Gigabyte UD4. Już bym go miał, ale... W sumie powiem Wam,ze te sklepy komputerowe funkcjonują jak wszystko w Polsce. Obiecują wiele a potem robi się z tego kupa . Zakupy zrobiłem w znanym w Twierdzy Breslau sklepie (na A... ;) ). Wybrałem odpowiednie podzespoły a panowie obiecali mi złożyć go za darmo i zainstalować System "7" (co to się porobiło, Czarną Banderę szlag trafia). Byłem przygotowany na oczekiwanie z 2-3 dni bo niektóre podzespoły nie były dostępne od razu. Ale panowie stwierdzili,że oni mi go zrobią już 'dziś" (nie dzisiaj tylko wtedy) a na drugi dzień przywiozą za darmo. Dobra, kazałem przywieźć na na następny dzień bo byłem w pracy. Ale okazało się niedługo,ze zamawianej karty Gigabyte GTX 260 nie ma nigdzie. WIęc zamówienie zmieniłem na Palit GTX 260. Taką samą i z HDMI (ciągle chcę karty z HDMI). Dziś czekałem na dowóz, w końcu sam zadzwoniłem i okazało się,że karty grafiki nadal nigdzie nie ma. Panowie "szczerze ubolewają" ale hurtownie wyczyściło z 260tek. No to po co było obiecywać,że na weekend bedę miał komputer ? I dlaczego nie zadzwoniono do mnie na komórkę,że dostayw nie będzie ? Na szczęście nie płaciłem , kasę dam dopiero jak dostanę zestaw.

AleX69 14.01.2010 08:02

CIAPEK@ wszystko pieknie tylko plyta jakas taka dziwna ... kupil bym juz cos z usb3 i sata3
P7P55D-E, P7P55D-E PRO, P7P55D-E DELUXE lub P7P55D-E PREMIUM

zorg 13.01.2010 02:30

a ja polecam to opic

zeby dobrze dzialalo

Patrix 13.01.2010 00:53

Cytat:

Napisany przez Matefusz (Post 1074304)
A ja dyski samusnga polecam z całego serca :)

Ja zaś bardzo mocno polecam Seagate, tylko i zawsze... :D

Matefusz 12.01.2010 23:47

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1074229)
Zestaw super. Pamieci bym wzial Patriota a karte ASUSa (to ze GeForce'a to juz moje prywatne zboczenie :-P). Co do dyskow - nie bralbym Samsunga. WD? I jako zewnetrzny rowniez polecam WD MyBook - seria Studio ma bodajze FireWire co sie przydaje przy zgrywaniu z kamer DV!

A ja dyski samusnga polecam z całego serca :)

adixo 12.01.2010 23:05

A co powiesz na tą obudowę ?
http://www.cooling.pl/silentiumpc-gl...kt,552141.html

A jako płytę wybrał bym raczej Gigabyta GA-P55 UD6 lub GA-P55 UD4 są również już pod USB 3.0 czyli GA-P55A i odpowiednio UD6,5,4

http://www.pcworld.pl/testy/przeglad...lga1156_-.html

M@X 12.01.2010 18:51

CIAPEK 12.01.2010 18:18

Cytat:

Napisany przez CIAPEK (Post 1058290)
przemyślałem, pomyślałem i jednak PC....

To w takim razie co Wy na to?

Core i7 860 2,80 BOX [Socket 1156 | 95W | 45nm]
http://www.komputronik.pl/index.php/...==/category/1/

Asus P7P55D Deluxe
http://www.komputronik.pl/index.php/...A0/category/1/

Kingston HyperX DDR3 2X 2GB 1600MHz CL9 Black Edition (2 szt)
http://www.komputronik.pl/index.php/...k_Edition.html

Samsung SpinPoint F1R 1 TB SATA II, 32MB cache, NCQ)

[Matrix GTX285/HTDI/1GD3] GeForce with CUDA GTX 285 Asus 1GB 2x DVI (PCI-E) MATRIX
http://www.komputronik.pl/index.php/...I=/category/1/

Thermaltake V9 Black

Corsair CMPSU-650HXEU 650W
http://www.komputronik.pl/index.php/...Y=/category/1/

Microsoft Windows 7 Professional PL OEM 64Bit

/moda proszę o połączenie postów

Czas mija a komputera jak nie mam tak nie mam :), ale muszę go złożyć w niecałe 2 tygodnie.

Więc proszę Was ostatecznie o zerknięcie i propozycję.
Przez ten czas wiele się nie zmieniło. Powstało tylko parę niejasności.
Komputerek do montażu video itp....

Moje propozycje na podzespoły:

http://www.komputronik.pl/index.php/...0_GHz_BOX.html

Asus P7P55D Deluxe

Pamięci RAM 2X 3GB albo 3X 2GB? myśle, że od Kingstona albo Patriot... ale jaka seria i parametry to nie wiem.

HDD Samsung SpinPoint F3 1 TB (SATA II, 32MB cache, NCQ)
http://www.komputronik.pl/index.php/...ache_NCQ_.html

Radeon 5870 Asus 1GB 2xDVI&HDMI&DP (PCI-E)
http://www.komputronik.pl/index.php/...DP_PCI_E_.html

ale jego niestety nie ma obecnie na stanie.
Padła propozycja
Gainward GTX260 1792MB 448bit PCI-E DDR3 Golden Sample 55nm
http://www.proline.pl/sklep.php?p=GAINWARD+GTX260+1GS
albo coś tańszego
[EAH5770/2DIS/1GD5/V2/A] Radeon 5770 Asus 1GB 2xDVI&HDMI&DP (PCI-E)

Obudowa Thermaltake V9 Black albo Element S
http://www.komputronik.pl/index.php/...zasilacza.html

Dysk zewnętrzny 1TB... jaki też nie mam faworyta.

Monitor Samsung P2370 X2 albo X1... też niezdecydowany jestem czy aż 2 są potrzebne.

Coś macie do zmienienia?

demek 18.11.2009 20:05

Cytat:

Napisany przez czechoj (Post 1059691)
demek ta płyta z podstawką s1156 obsługuje pamięci w dualu a nie triple :D

a racja, przeciez juz weszla seria 800, moj blad :)

Wawelski 18.11.2009 10:31

Cytat:

Napisany przez Bartez (Post 1059769)
@Wawelski

HD154UI to jest dysk Samsung EcoGreen F2 1500 GB z 5400 rpm, więc musi być wolniejszy.

Ooops. Racja. Mój błąd.

Bartez 18.11.2009 09:42

@Wawelski

HD154UI to jest dysk Samsung EcoGreen F2 1500 GB z 5400 rpm, więc musi być wolniejszy. Z tego co widze po wynikach zamieszczonych przez użytkowników, to w większości czas dostępu nie jest taki zły jak na screenie pokazanym przez Ciebie. Chociaż w jednym przypadku było nawet 18ms.

Tutaj dla porównania Samsung SpinPoint F1 750 GB.

Natomiast tutaj wyniki wymienionego w poprzednich postach dysku Samsung Spinpoint F3 1TB. Jest on sporo szybszy od F1.

Wawelski 17.11.2009 21:14

Ilość załączników: 2
Cytat:

Napisany przez marynarz (Post 1059494)
Samsung F3 jest wydajniejszy od F1 i ma 500GB/talerz.

Nie jest wydajniejszy - jest baaardzo porównywalny, ale ma sporo dłuższy czas dostępu.

czechoj 17.11.2009 21:10

Cytat:

Napisany przez demek (Post 1059461)
zamiast gtx 285 radzio 5870, cena ta sama a zjada go na sniadanie bez bekniecia, wzialbym 3x1gb zamiast 2x2gb lub 3x2gb
ale to tylko moje zdanie

demek ta płyta z podstawką s1156 obsługuje pamięci w dualu a nie triple :D

marynarz 17.11.2009 01:51

G.Skill robi dobre pamieci tylko ze do tej pory nie bylo dystrybutora na PL. Aktualnie sa dostepne. Samsung F3 jest wydajniejszy od F1 i ma 500GB/talerz.
Na plus Radeon jest wykonany w procesie 40nm.
Musi byc wszystko w komputroniku? Tam wszystko jest przeplacone utrzymaniem salonow. Jest sporo dobrych i tanszych sklepow.

demek 17.11.2009 01:45

a ja bym nie zostawil:P

M@X 17.11.2009 01:05

Ja bym zostawil GeForce'a, Patrioty przemysl - dobre pamieci IMO, nie sypia sie. I jesli Twoj dysio zdzierzy wydzielenie kilkudziesieciu GB bonusowej partycji, to sprobuj z Rebel EFI + Mac OS X + Final Cut. Nic nie stracisz, a moze zyskasz ;-)...

CIAPEK 17.11.2009 00:20

Cytat:

Napisany przez demek (Post 1059461)
zamiast gtx 285 radzio 5870, cena ta sama a zjada go na sniadanie bez bekniecia, wzialbym 3x1gb zamiast 2x2gb lub 3x2gb
ale to tylko moje zdanie

słyszałem, że Radki nieźle hulają. Ten 5870 jest wogóle MEGA i ma wyjścia które mnie interesują. Radeony dobrze też sprawują się przy montażu video czyli tym co dla mnie ważne. Ale Komputronik np. obecnie nie ma ich na stanie. Poczeka się może.
Następna kwestia to czy od Asusa czy np. HISa?

Nie rozumiem za bardzo z tymi ramami? Ja biore 2X 2X2GB więc 8GB razem.
Cytat:

Napisany przez marynarz (Post 1059470)
Pamieci za drogie. W tym miesiacu kupowalem G.Skill 2x2GB DDR3 1600 CL9 RipJaws i dalem 364zl. Kingston jest przeplacony jak zwykle.

Czemu nie Samsung F3? Kupilem 500GB i leci jak rakieta ~130MB/s do 40GB.

G.Skill nie spotkałem się ;>
Zastanawiam się jeszcze nad Patriot.
Jak za tanie na ten zestaw to polećcie mi coś. Dlatego właśnie pytam Was o zdanie i proszę o pomoc.
Dlaczego nie F3? :) nie wiem. Tak mi polecono. Parametry w sumie te same. Nie wiem czym się różnią.
Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1059462)
no jak na mnie kosmos =]
chcesz na marsa na tym polecieć czy coś ? :>

pierwszy będzie księżyc ;). Hehe.

suchyjastrzab 16.11.2009 23:45

Za tanie :)
To są chyba te same:
http://www.emarket.pl/pricelist/item.aspx?PID=C9851595

Pierwszy 16.11.2009 23:08

Cytat:

Napisany przez marynarz (Post 1059470)
Pamieci za drogie.

Imo za tanie - nie pasują cenowo do reszty zestawu. Na pewno można znaleźć coś drożej, trzeba lepiej poszukać po prostu:fiu:

marynarz 16.11.2009 22:12

Pamieci za drogie. W tym miesiacu kupowalem G.Skill 2x2GB DDR3 1600 CL9 RipJaws i dalem 364zl. Kingston jest przeplacony jak zwykle.

Czemu nie Samsung F3? Kupilem 500GB i leci jak rakieta ~130MB/s do 40GB.

Patrix 16.11.2009 21:18

no jak na mnie kosmos =]
chcesz na marsa na tym polecieć czy coś ? :>

demek 16.11.2009 21:17

ale to tylko moje zdanie

CIAPEK 11.11.2009 02:44

przemyślałem, pomyślałem i jednak PC....

To w takim razie co Wy na to?

http://www.komputronik.pl/index.php/...==/category/1/

Asus P7P55D Deluxe

Kingston HyperX DDR3 2X 2GB 1600MHz CL9 Black Edition (2 szt)
http://www.komputronik.pl/index.php/...k_Edition.html

Samsung SpinPoint F1R 1 TB SATA II, 32MB cache, NCQ)

[Matrix GTX285/HTDI/1GD3] GeForce with CUDA GTX 285 Asus 1GB 2x DVI (PCI-E) MATRIX
http://www.komputronik.pl/index.php/...I=/category/1/

Thermaltake V9 Black

Microsoft Windows 7 Professional PL OEM 64Bit

/moda proszę o połączenie postów

M@X 09.11.2009 15:31

Think different :-)!

Warto. Polecam na obecnych bebechach zainstalowac sobie MacOS X 10.6 przez RebelEFI i dostawic do tego FinalCuta - popracujesz kilka godzin i nie bedziesz juz chcial montowac na czym innym ;-).

CIAPEK 09.11.2009 13:42

M@X zaczynam się poważnie zastanawiać nad MacBookiem Pro, hmmmmmmmmmm

CIAPEK 06.11.2009 01:34

M@X grubo mocno nagiął. Mac 14000 bez oprogramowania.
U mnie winda i Vegas 9, ewentualnie Adobe Premiere

M@X 05.11.2009 21:41

CIAPEK - widze ze bierzemy sie za montaz "na powaznie" :->. Wiesz ze jakbys nagial budzet to jakis Maczek + FinalCut i bys mial poezje a nie prace ;-)? A tak to niestety AVID zapewne...?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:20.