![]() |
Cytat:
Ostatnio wrzuciłem nowe sterowniki, dziś odpalę jeszcze raz. Nie wiem czy ten tymczasowy zasilacz nie jest u mnie problemem ? |
Jak padnie jeden dysk w RAID0, tracisz dane z obu dysków. Taka tego uroda. Kup dwa dyski 1 TB i zestaw macierz RAID z 1 TB.
|
Ilość załączników: 1
Cytat:
:) jaką masz grafe? |
Ok poskładam dwa dyski w raid0, faktycznie szybkość praktycznie 2x większa, tylko muszę jutro poszukać jakiegoś dobrego artykułu na ten temat, bo jeszcze tego nie robiłem. Ale dla chcącego nic trudnego:D
|
jak to powiedzial mi niedawno demek@ pamieci beda pasowac to nie amd :spoko:
tylko zamiast kupowac 4GB w jednej kup 2x 2GB ja mialem pecha niedawno kupione ocz 1866 trafily do serwisu - jedna kosc siala bledami jak glupia do proca tez nie mialem szczescia ... slabo sie kreci || co do dyskow to teraz najwezsze gardlo z twojego zestawu ... ten procek to potwor :] |
@AleX69 Faktycznie zastanowię się nad tym.
Po sprawdzeniu na stronie Gigabyta wychodzi, że te pamięci jednak nie pasują. |
Ilość załączników: 4
pamieci pasuja
zene_k@ zamiast jednej 750GB kupil bym dwie 500GB (HD502HJ) i skleil w raid0 pojedynczy dysk Załącznik 54120 Załącznik 54121 stripe z dwoch dyskow Załącznik 54122 Załącznik 54123 |
Cytat:
Edit: Sprawdziłem i faktycznie non-ECC, coś ten konfigurator nie bardzo:> W takim razie: Kingston HyperX DDR3 2X 2GB 1600MHz CL9 |
Ja jestem ZA ! To jeszcze większy OVERKILL niż mój ! Sprawdź czy te pamięci pasują do płyty. Dysk zamień na 1 TB , ewentualnie 1,5 TB. 750 nie ma sensu przy obecnych cenach.
|
Co sądzicie o takim zestawie?
Gigabyte GA-P55A-UD5 Intel Core i7 860 2,80 GHz BOX Radeon 5850 Gigabyte 1GB 2xDVI&HDMI&DP (PCI-E) Kingston DDR3 4GB 1333MHz ECC CL9 with Thermal Sensor Samsung SpinPoint F1 750 GB (SATA II, 32MB cache, NCQ) Chieftec (CFT-650-14C) 650W Komputer będzie używany do gier i do pracy biurowej. Czekam na Wasze opinie:spoko: |
BluRay nie tanieje myśle z paru powodów.
1) DVD ma sie dobrze i jeszcze da sie na nim zarobić 2) Typowemu użytkownikowi DVD wystarcza (także jako nośnik danych, chyba że ktoś robi backup internetu). 3) a jeśli nie ma przenośne HDD i pendrive, więc kto by sie płytami bawił 4) jak stanieją nagrywarki to rozkwitnie piractwo BluRay (a może nawet PS3). A tego na pewno by nie chcieli. :) Myśle że najlepiej byłoby oddzielić nośniki danych od nośników filmów. Dlaczego to jakiś Universal czy Columbia ma decydować na czym nagrywamy dane? Niech sobie nagrywają filmy na czym chcą, nawet na płytach gramofonowych. Gorzej, że ludzie też potrzebują nośnika filmów w HD (np z kamer video). Więc to dziwne połączenie musi pozostać. Obawiam sie ze to właśnie przemysł filmowy wstrzymuje BR. W świecie komputerów wszystko zmienia sie błyskawicznie i BR już dawno by zdechł. A jeżeli chodzi o pamięć RAM to jestem zwolennikiem jednej dużej kości, a następnie - gdy przyjdzie potrzeba rozszerzenia - dokupienie drugiej takiej samej. Wtedy mamy tani upgrade i nie musimy pozbywać sie starych części. Nawiasem mówiąc chyba to jest producentom na rękę. Przecież mogliby zrobić pamieci dual-channel w jednej kości. Ale lepiej zmuszać użytkowników do kupowania dodatkowych części... A potem wymiany 4 kostek na nowe 4 kostki, zamiast do dwóch dołożyć kolejne dwie :sciana:. |
Cytat:
|
bo wg. mnie popularność tego nośnika nadal jest na tym samym poziomie.
Nośnik BD to tylko (lub aż) zwykła płyta wyższej rozdzielczości niż PAL którą można załadować w odtwarzacz Bluray i na telewizorze mamy film wyższej rozdzielczości. To samo przecież można uzyskać przy połączeniu kompa z TV i puszczenia czegość w roźdz. HD. Więc nie ma co się dziwić, że bluray nie jest czymś mega porządanym. |
Nagrywarki BD coś nie chca tanieć...
|
ja sobie sprawiłem BD-ROMa LG CH08 :) Stwierdziłem, że nagryware kupię jak będzie mi mocno potrzebna i potanieje.
Jakość blueraya uzyskuje podłączając TV przez HDMI. Wystarczy :) Aaaaa chłopaki słuchajcie. To możliwe, że wiatraki w mojej obudowie Thermaltake V9 nie mają przewodów/czujników prędkości podpinanych pod płytę główną i wejścia "ch1 fan" itp? To samo mam z zasilaczem Corsair 750W. Nie widzę obrotów. Czy to już zasilacz mądrala wszystko reguluje? |
Cytat:
|
na moje nie zwolni. Tak jak ja nie odczuwam jakiegoś mega kopa na dualu.
Zależy do jakich zastosowań będziesz miał kompa. Jeśli do "ogólnych" to na moje nie odczujesz dużej różnicy jeśli wogóle ją odczujesz. pozdr |
Może i zwolni, ale w typowych zastosowaniach nie odczujesz różnicy. Padł mi ostatnio jeden listek i w czasie reklamacji pracowałem na trzech - różnicy nie dało się specjalnie odczuć. a jeśli już nawet drobną, to raczej z uwagi na brak pamięci niż ich pracy jako single channel.
|
Mam do Was pytanie. Na mojej płycie Asus P5K mam w tym momencie włożone 2x1GB DDR2 800 GoodRam. Jak rozumiem pracują w Dual Channel.
Mam jeszcze dwa gniazda wolne. Chciałbym sobie dokupić 2GB RAM, ale w jednej kości, za jakiś czas dołożę jeszcze jedną i jak dobrze rozumiem będą działać też w Dual Channel (tak, taką samą dokupię). I sedno: czy komputer tak wyposażony: 2x1GB + 2GB nie 'zwolni' z powodu 'nieparzystej' pamięci RAM? |
ja mam zasilacz 780W :P a tymczasowo chodzi na 450, i to jest lipa, ciągle wentylator zasilacza chodzi na wysokich obrotach, żeby ogarnąć, a w pokoju mam jak w serwerowni eh
|
ja właśnie mam gtx260, zasilacz troche mocniejszy niz 400W bo 750 :). Może nie wykorzystam tej mocy w obróbce video ale zawsze to lepiej mieć zapas niż niedobór
pozdr :) |
Geforce GTX 260 i wyższe pobierają ponad 200W energii - z zasilaczem ok 400W nawet bym nie podchodził. W watach moze nawet by starczyło, ale moc zasilacza dzieli sie na różne napięcia. Chodzi głównie o moc na linii +12V.
Swoją drogą wydaje mi sie ze do komputera który ma służyć do pracy a nie do gier taki potwór to nie jest to najlepszy wybór. Ciągnie prąd, grzeje sie - a pożytek z tego niewielki, bo aplikacji na CUDA jest mało a DirectCompute obsłuży tylko na poziomie 10. Ja bym celował w coś jak 9800GT ECO lub GT240 (aby działać z obecnymi aplikacjami Adobe dla CUDA) albo przyszłościowo wziął R5670/R5750 (pozwala na prace na 3 monitorach jednocześnie jak na jednym i obsługuje DC 11). Każda potężniejsza karta to totalny overkill jeżeli nie gramy. Może gdy producenci zrobią pożytek z DirectCompute to sie zmieni, ale na razie nie widze za bardzo zastosowań dla 3000 gflops w pracy (najszybsze Radeony tyle mają). Może jakieś bardzo skomplikowane filtry dla video w FullHD wykorzystałyby taką moc. Core i7 @3.4 ma marne 70 gflops :ysz:. Tani R5670 za 320zł ma ich "zaledwie" 620 i łyka 60 wat|| To mówicie że Core i7 aż tak sie grzeje? Moje Pentium E ma skręcony na max boxowy wiatrak. Podkręcone z 2.00 na 3Ghz, lekko podniesione napięcie. 30 w spoczynku i ok 50-60 przy katowaniu. Przyznam sie ze tego sie nie spodziewałem po i7. Ja po przygodach z Athlonem XP juz żadnej grzałki nie chce (komputer wył jak potępieniec a w upalne dni i tak sie wieszał). |
z ciekawości zasysam 3DMarka 06 i zobaczę co z tego wyjdzie :)
Na wersji demo wyszło mi 17055, nie wiem jak ten wynik wypada względem innych... |
ja mam łącznie 8GB czyli 2X (2X2GB). 4 kości na płycie Asus P755D-E Premium
http://asus.com.pl/product.aspx?P_ID=GcRyQQyzUldWVI52 Wydaje mi się, że to prawie to samo jak nie to samo. Testy o których czytałem nie wykazują znacznych róznić w wydajności. Raz ten procek jest lepszy, raz tamten. Prócz wentylatora też jestem zadowolony :) |
Mam nadzieję, że większą wydajność :)
Na początku wybrałem procesor, później okazało się że płyta obsługuje 3 kanałowe, to takie też kupiłem :) 3x 2 gb Nie mam dużego rozeznania i specjalnie się nie znam, ale póki co jestem zadowolony. |
Cytat:
ramy mam DDR3 1600 MHz Cl7 |
Ja teraz czekam, aż mój zasilacz wróci z gwarancji, bo padł po niecałych 2 miesiącach i wtedy od razu założę ten wentylator, ale jak tak na niego patrze to cały czas się zastanawiam czy wejdzie do obudowy :)
Co do procesora to celowo chciałem na LGA1366 ze względu na ramy TripleDDR3 :) |
widze, że tez uzywasz kompa do podobnych zastsowan :)
Zastanawialem sie nad modelem 920 ale jednak 860 jest delikatnie lepszy do takich zastosowan, aczkolwiek jak pisalem oba sa bardzo podobne. Ten Arctic cooling jest trochę drogi. Myślę, że coś tańszego również powinno znacznie lepiej schłodzić procka niż boxowy wentyl. Tym bardziej się dziwie temu chłodzeniu bo mam dośc dobrzer wntylowaną obudowę a to jednak dalej gorąco |
Cytat:
Ale z tego co wyczytałem to niebezpiecznie dla tych procesorów robi się kolo 100 stopni i temperatury miedzy 70, a 90 nie są złe... |
Cytat:
13 cm :) A swoją drogą ile Ci się nagrzewał przy boxowym wentylatorze? Mi do 70C dochodził bez problemów. W szoku jestem bo mój Core2Duo przy stresie ledwo 50C łapał i to w lato. Również na boxowym wentylatorze. Jaka wogóle temperatura jest niebezpieczna? Myślę jeszcze o jakimś Zalmanie albo Themraltake. |
Cytat:
Ten nowy mam w domu, ale nie miałem czasu założyć, jednak czytałem opinie i pozytywne są... |
jaki wentylator polecacie na procesor Intel Core i7 860 2,80 GHz. Boxowy nie ogarnia zupełnie.
|
http://ocbase.com/perestroika_en/index.php?Download
to polecam :D |
kurde nie próbowałem, ale może czas najwyższy... znajdę troszkę czasu to podkręcę gada i pogram w cosik...
|
Cytat:
|
wg tego kalkulatorka to ja potrzebuję zasiłke min 570W, a komp bezproblemow chodzi z zasilaczem 480W
|
Odnośnie ostatniej dyskusji na temat zasilacza, według kalkulatora który podał @Reetou w innym topicu (http://www.enermax.outervision.com/index.jsp) mój komputer potrzebuje 647w. Ostatnio mój zasilacz Tagana 780w padł po niecałych 2 miesiącach użytkowania. Czekając na powrót z gwarancji dali mi 550w Chieftec'a i powiem Wam, że ma ciężko, tzn daje rade, ale wentylator chodzi mu cały czas na obrotach.
Być może 780w to faktycznie za dużo, ale czasem lepiej jest mieć zapas :) |
Taa - czyli tak jak myślałem. Nie chcę kupować nowej płyty bo to od razu ram by wypadało kupić i tak to się nakręca. No nic - poczekam z pół roku i zobaczymy. Dzięki za odpowiedź.
|
Najmocniejszy dostępny to chyba 6400+ ale kupowanie go to pomyłka - kręć to co masz.
Do płyty AM2 wsadzisz procka AM3, ale raczej nie do swojej - to kwestia biosu: http://www.msi-polska.pl/index.php?f...ncat_no=1#menu AMD Phenom II X4 965 Black Edition ma kontroler pamięci DDR2 i DDR3 tak więc działa na AM2, ale... patrz wyżej:) |
Mam takie pytanie - mam płytę MSI k9n platinum z podstawką am2 (niestety!) - procek to x2 4200+, grafika GF 9600gt i 2gb ddr2 ram.
Chciałbym zrobić upgrade kompa ale niestety am2 mocno ogranicza wybór procesora. Jednak jeśli chciałbym kupić TYLKO procesor to jaki polecacie i jaki jest najmocniejszy dostępny? Podkreślam dostępny ponieważ widziałem testy procesorów które rzekomo mają podstawkę am2 ale nigdzie nie można ich z taką podstawką dostać. Aha - jeszcze jedno pytanko - czy na am2 wsadzę procka z am2+ albo z am3? Gdzieś słyszałem, że jakoś można to zrobić tylko coś tam jest ograniczone - nie wiem do końca o co chodzi więc się pytam. Aha2 - czy istnieje taki procesor? AMD Phenom II X4 965 Black Edition AM2 - znalazłem go w teście na benchmark.pl ale nigdzie nie mogę go znaleźć w sprzedaży. |
Zasilacz warto kupić dobry, mój Tagan 480W chodzi już ponad 4 lata i dobrze go nie słychać. Mocy aż nad to, stabilne napięcia. Jesli dziś kupowałbym nowy to bezwzglednie z odpinanymi kabelkami :) np. taki http://www.proline.pl/sklep.php?p=TAGAN+BZ+500W
|
No tak, tylko jego sprawność leci na łeb... A żeby mieć stabilne napięcia, to trzeba mieć dobrą zasiłkę, a nie dwu krotny zapas mocy.
Załącznik 53941 Edit: Też nie wiem co to ten Tracens, natomiast za tę samą cenę można kupić BeQuieta 530, którego mam i z czystym sumieniem mogę polecić. |
|
Tak doradzają.
Im mocniejszy zasilacz, tym większe prawdopodobieństwo stabilnych napięć przy połowie obciążenia :sciana: W zasadzie może kiedyś dołożysz jakąś prądożerną grafę.... Z drugiej strony, ile tańszy będzie słabszy? :hmm: Ze trzy dychy? PS Co to w tym Tacensie siedzi w środku? |
Bez sensu doradzili - ten zasilacz będzie pracował pewnie na jakieś niecałe 40%, a wtedy jego sprawność jest słabsza. Jak chcesz z zapasem to jakaś pięćsetka będzie i tak z dużym zapasem.
|
Co do zasilacza - nie mój wybór, w sklepie nieopodal mi tak doradzili. Mówisz, że bez sensu przepłacać za ten model i wziąć słabszy?
|
Fascynujący jest ten pęd do coraz to większych mocy zasilacza. Zalecany zasilacz do takiego zestawu (licząc nawet jakieś dodatkowe zewnętrzne urządzenia USB i zakładając pracę zasilacza na 90%) to - uwaga, uwaga - 360W.
A tu proszę, z maleńkim zapasem - 720W. |
Co sądzicie o konfiguracji, którą podałem w załączniku? Jakieś zmiany? Jeno z monitorem jeszcze problem mam ^^
|
każdy ma tutaj swoje zdanie, ale przynajmniej Wy jesteście spokojniejsi i popieracie swoje tezy argumentami.
Postawie chyba na tę kartę: http://www.komputronik.pl/index.php/...nic_55nm_.html |
Cytat:
|
W zasadzie podejście dobre - bez zbędnych dupereli, wydajesz pieniądze na rzeczy potrzebne, a nie fajne, ładne, reklamowane, czy jakie tam. I tyle.
Obudowa ma jednak pasować do Twojego miejsca pracy. Gość ma najwyraźniej podejście - jak kupuję komp do X, to myślę o X, a nie rozpraszam się Y. Akurat Chiefteci bardzo, bardzo lubię, ale to ma być to, co się Tobie podoba. XP vs W7 to insza inszość - to już nie kwestia podobania, tylko przydatności. XP to system który przetrwał tak długo z dwóch powodów - po pierwsze był krokiem naprzód wśród systemów Microsoftu, po drugie jego następca był dwoma krokami w tył. Teraz dzięki W7 wszystko wraca do normy i XP staje się powoli staruszkiem. Na Vistę nie dało się szybko przesunąć akcentu, choćby ze względu na jej wymagania. Teraz jednak akcent ten padnie na siódemkę, jak słusznie zauważa Suchyjastrząb. |
Jeśli link prowadzi do tego:
http://www.allegro.pl/item894943326_obudowa_okazja.html to jestem za. O XP natomiast, bym już zaczął zapominać - zrobią to programiści już wkrótce. |
Po tym co cytujesz z tamtego forum, to mógł byś pozostać przy swojej aktualnej konfiguracji bo po co w ogóle masz wydawać pieniądze.
Tak czy inaczej, głównym przeznaczeniem ma być obróbka filmów, ale na pewno będziesz go używał do "przyjemności" :). Wybierz obudowę która będzie Tobie najbardziej odpowiadała (np. będzie jakoś pasowała wyglądem do pokoju, biura). To, że obudowa prosta, nie znaczy, że w środku jakiś syf siedzi :) |
Link nie działa.
Co do cytatu, to jeżeli traktujesz kompa jako narzędzie pracy to nie potrzebujesz jakiejś wypasionej obudowy. Ale to wszystko zależy od przeznaczenia. Co do Win XP vs Win7, to tu nie byłbym taki pewny. W kilku przypadkach 7 lepiej sobie radzi i nie traktowałbym tego systemu jako jedynie ładnie wyglądającego. Ale potrzeba trochę czasu, że ludzi poużywali i przestali krytykować coś, z czego być może nawet nie korzystali. Podobnie jest przy każdym nowym OSie. |
załozylem tez temat z prośbą o config na jednym z forum video.
Jako ciekawostkę zobaczcie co mi jeden typ odpisał. Lekko mi szczena opadła :)... Cytat:
|
Grafika w montażu jest ważna jeżeli program obsługuje GPU. Jeżeli nie to tylko wyświetladło i nawet GeForce 2 starczy jeżeli ma DVI :)
Zdecydowanie lepiej wybrać GeForce, gdyż obsługuje interfejs CUDA. z CUDA korzystają produkty adobe - Photoshop i Premiere CS4. I wtedy warto kupić lepszą kartę, ale na pewno nie najlepszego potwora. Porządne mid-range powinno sobie poradzić i tak kilkakrotnie szybciej niż CPU. Patrz na stosunek mocy shaderów do ceny. |
Cytat:
Panowie a co z HDD zewnętrznym? 1TB i esata/firewire mile widziane. Klarujemy zestawik: -Core i7 860 2,80 BOX [Socket 1156 | 95W | 45nm] -Patriot Viper DDR3 2x 2GB 1600MHz Cl7 X2 -Asus P7P55D-E PREMIUM -HDD Samsung SpinPoint F3 1 TB (SATA II, 32MB cache, NCQ) -Creative Sound Blaster X-Fi Titanium albo Xtreme Audio z wyjściami optycznymi, a może warto nawet Xi-Fi Titanium Fatality PRO? Proszę o weryfikacje. -Corsair 650W z odpinanymi kablami... czy może włożyć aż 750W? -Obudowa Thermaltake V9 Black Edition VJ400G1N2Z (wersja z 23cm wentylatorem z boku) -GRAFIKA - ciągle nie wiem ???? Czy warto pakować się w te potwory pokroju 1500 zł. Grafika w montażu video jest ważna, ale nie najważniejsza jak w przypadku gier. help :/ -win 7 prof 64bit |
Ktoś coś wie na temat tych głośników?
|
Cytat:
|
Mam takie pytanko - chcę kupić głośniki 2.1 do kompa. Z przyczyn technicznych głośniki muszą mieć wejście chinch (RCA). Przedział cenowy to około 200zł - znalazłem 3 modele które spełniają te warunki:
Logitech z-323 Modecom MC-2110 Modecom MC-2120 Które z nich wybrać, a może są jakieś inne dobre w tej cenie? |
pamieci nic tu nie maja - triple-channel nie pojdzie ci na tej plycie ...
|
no to dual czy tripple? czy to to samo? W obecnym kompie mam duala czyli 2X 2GB, myslalem ze jak wezme 2X 2X2GB to rownie bedzie dzialac to na tej samej zasadzie.
Zerknijcie na te pamieci z linka. |
Tak.
Pamiętaj, że oczywiście w dual channel. |
Dla wydajności lepiej by Ci było 3x2GB niż 2x 2x2GB - to o 2 GB mniej pamięci, ale pamiętaj, że one działają w tripple channel.
|
Cytat:
Tylko które Patrioty wybrać... http://www.komputronik.pl/index.php/.../1600_MHz.html :idea: Muszę wszystko podliczyć. |
Absolutnie nie. 1600 MHz w zupełności wystarczy.
|
zapomnialem jeszcze zapytac sie porade jaka obecnie częstotliwość pracy ram DDR3 warto wybrać w stosunku cena/moc. Czy pchać się w najwyższe częstotliwości?
|
Cytat:
Asus czy GeForce - ważne żeby "dobrze" działało. Cytat:
Co do płyt Gigabyte nie mam przekonania. Nie twierdze, że są gorsze bo maja swoich zwolennikow, ale Asus myślę też się nada :) Cytat:
Jaką z tych płyt wybrałbyś dla siebie? Wszystkie to wyższy level, a zasadnicze róznice? Zasadniczo nie mam zamiaru nic podkręcać itp. modów wykonywać. Komp ma być stabilny, ma działać :) Cytat:
|
260 to mniej więcej odpowiednik 4850, za którą ponad ponad rok temu zapłaciłem niecałe 450 zł. Fakt, że wtedy dolar był tańszy, a potem karty poszły trochę do góry, ale mimo wszystko - to karta sprzed prawie dwóch lat i na pewno nie warta takich pieniędzy.
Nie wiem, może mimo wszystko warto poczekać, bo Nvidia cały czas przebąkuje coś o nowych kartach. A może w końcu pojawi się na rynku więcej nowych ATI, co sprawi, że konkurencja obniży trochę ceny. |
No nie wiem. Jak szukam to nigdzie nie ma. Karty 260 z HDMI oczywiście. Może są jakieś wahania kursów dolara czy euro do góry ? Za 500 zł to możesz dostać GTS 250. Zobacz sobie cenniki A i P ;). Na Allegro to samo. A Radeon odpada. Chcę mieć kartę z CUDA. A do ATI mam awersję z dawnych lat.
|
Nie znam dokładnie obecnych cen, ale 725 to może nie bardzo drogo, ale na pewno bardzo dużo jak za tę kartę. 275 widziałem po ok. 700 (od), a to zdecydowanie mocniejsza karta. Zresztą taniej można dostać karty z nowej serii ATI (oczywiście nie 5850 wzwzyż), które wydajność mają podobną, a mniej się grzeją i zużywają znacznie mniej energii.
Za więcej niż 500 zł 260 już bym dzisiaj nie kupił. |
Nie ma w tej chwili nigdzie w dostępnych mi sklepach karty GTX 260 z HDMI. Jakby była to sam bym kupił i zaniósł im (co się mam męczyć ze składaniem). Ten Gigabyte miał być za 725 a Palit za 675 zł. Radeon odpada. 275 są znacznie droższe i też w sumie z HDMI trudno znaleźć.
System już podobno jest na kompie (coś tam sobie serwisant założył i wrzucił system, potem tylko stery miał wgrać odpowiednie). |
To nie mogą ci złożyć zestawu bez karty? Fakt, że systemu nie zainstalują, ale to sam zrobisz w chwilę, a kartę gdzieś we Wrocławiu znajdziiesz (pewnie w sklepie na P ;) ). Poza tym jeśli 260 cię kosztuje więcej niż 500-600 zł. to może warto wziąć 275, albo jakiegoś Radeona.
|
@Ciapek zestawia drogą maszynę ;). Ja też przerzucam się na INTEL CORE i5 750 - 2.66 GHz . Do niego dysk Samsunga 1 TB i płyta Gigabyte UD4. Już bym go miał, ale... W sumie powiem Wam,ze te sklepy komputerowe funkcjonują jak wszystko w Polsce. Obiecują wiele a potem robi się z tego kupa . Zakupy zrobiłem w znanym w Twierdzy Breslau sklepie (na A... ;) ). Wybrałem odpowiednie podzespoły a panowie obiecali mi złożyć go za darmo i zainstalować System "7" (co to się porobiło, Czarną Banderę szlag trafia). Byłem przygotowany na oczekiwanie z 2-3 dni bo niektóre podzespoły nie były dostępne od razu. Ale panowie stwierdzili,że oni mi go zrobią już 'dziś" (nie dzisiaj tylko wtedy) a na drugi dzień przywiozą za darmo. Dobra, kazałem przywieźć na na następny dzień bo byłem w pracy. Ale okazało się niedługo,ze zamawianej karty Gigabyte GTX 260 nie ma nigdzie. WIęc zamówienie zmieniłem na Palit GTX 260. Taką samą i z HDMI (ciągle chcę karty z HDMI). Dziś czekałem na dowóz, w końcu sam zadzwoniłem i okazało się,że karty grafiki nadal nigdzie nie ma. Panowie "szczerze ubolewają" ale hurtownie wyczyściło z 260tek. No to po co było obiecywać,że na weekend bedę miał komputer ? I dlaczego nie zadzwoniono do mnie na komórkę,że dostayw nie będzie ? Na szczęście nie płaciłem , kasę dam dopiero jak dostanę zestaw.
|
CIAPEK@ wszystko pieknie tylko plyta jakas taka dziwna ... kupil bym juz cos z usb3 i sata3
P7P55D-E, P7P55D-E PRO, P7P55D-E DELUXE lub P7P55D-E PREMIUM |
a ja polecam to opic
zeby dobrze dzialalo |
Cytat:
|
Cytat:
|
A co powiesz na tą obudowę ?
http://www.cooling.pl/silentiumpc-gl...kt,552141.html A jako płytę wybrał bym raczej Gigabyta GA-P55 UD6 lub GA-P55 UD4 są również już pod USB 3.0 czyli GA-P55A i odpowiednio UD6,5,4 http://www.pcworld.pl/testy/przeglad...lga1156_-.html |
Zestaw super. Pamieci bym wzial Patriota a karte ASUSa (to ze GeForce'a to juz moje prywatne zboczenie :-P). Co do dyskow - nie bralbym Samsunga. WD? I jako zewnetrzny rowniez polecam WD MyBook - seria Studio ma bodajze FireWire co sie przydaje przy zgrywaniu z kamer DV!
|
Cytat:
Więc proszę Was ostatecznie o zerknięcie i propozycję. Przez ten czas wiele się nie zmieniło. Powstało tylko parę niejasności. Komputerek do montażu video itp.... Moje propozycje na podzespoły: Core i7 860 2,80 BOX [Socket 1156 | 95W | 45nm] http://www.komputronik.pl/index.php/...0_GHz_BOX.html Asus P7P55D Deluxe http://www.komputronik.pl/index.php/...A0/category/1/ Pamięci RAM 2X 3GB albo 3X 2GB? myśle, że od Kingstona albo Patriot... ale jaka seria i parametry to nie wiem. HDD Samsung SpinPoint F3 1 TB (SATA II, 32MB cache, NCQ) http://www.komputronik.pl/index.php/...ache_NCQ_.html Radeon 5870 Asus 1GB 2xDVI&HDMI&DP (PCI-E) http://www.komputronik.pl/index.php/...DP_PCI_E_.html ale jego niestety nie ma obecnie na stanie. Padła propozycja Gainward GTX260 1792MB 448bit PCI-E DDR3 Golden Sample 55nm http://www.proline.pl/sklep.php?p=GAINWARD+GTX260+1GS albo coś tańszego [EAH5770/2DIS/1GD5/V2/A] Radeon 5770 Asus 1GB 2xDVI&HDMI&DP (PCI-E) Obudowa Thermaltake V9 Black albo Element S http://www.komputronik.pl/index.php/...zasilacza.html Corsair CMPSU-650HXEU 650W http://www.komputronik.pl/index.php/...Y=/category/1/ Dysk zewnętrzny 1TB... jaki też nie mam faworyta. Monitor Samsung P2370 X2 albo X1... też niezdecydowany jestem czy aż 2 są potrzebne. Coś macie do zmienienia? |
Cytat:
|
Cytat:
Ooops. Racja. Mój błąd. |
@Wawelski
HD154UI to jest dysk Samsung EcoGreen F2 1500 GB z 5400 rpm, więc musi być wolniejszy. Z tego co widze po wynikach zamieszczonych przez użytkowników, to w większości czas dostępu nie jest taki zły jak na screenie pokazanym przez Ciebie. Chociaż w jednym przypadku było nawet 18ms. Tutaj dla porównania Samsung SpinPoint F1 750 GB. Natomiast tutaj wyniki wymienionego w poprzednich postach dysku Samsung Spinpoint F3 1TB. Jest on sporo szybszy od F1. |
Ilość załączników: 2
Cytat:
|
Cytat:
|
G.Skill robi dobre pamieci tylko ze do tej pory nie bylo dystrybutora na PL. Aktualnie sa dostepne. Samsung F3 jest wydajniejszy od F1 i ma 500GB/talerz.
Na plus Radeon jest wykonany w procesie 40nm. Musi byc wszystko w komputroniku? Tam wszystko jest przeplacone utrzymaniem salonow. Jest sporo dobrych i tanszych sklepow. |
a ja bym nie zostawil:P
|
Ja bym zostawil GeForce'a, Patrioty przemysl - dobre pamieci IMO, nie sypia sie. I jesli Twoj dysio zdzierzy wydzielenie kilkudziesieciu GB bonusowej partycji, to sprobuj z Rebel EFI + Mac OS X + Final Cut. Nic nie stracisz, a moze zyskasz ;-)...
|
Cytat:
Następna kwestia to czy od Asusa czy np. HISa? Nie rozumiem za bardzo z tymi ramami? Ja biore 2X 2X2GB więc 8GB razem. Cytat:
Zastanawiam się jeszcze nad Patriot. Jak za tanie na ten zestaw to polećcie mi coś. Dlatego właśnie pytam Was o zdanie i proszę o pomoc. Dlaczego nie F3? :) nie wiem. Tak mi polecono. Parametry w sumie te same. Nie wiem czym się różnią. Cytat:
|
|
Cytat:
|
Pamieci za drogie. W tym miesiacu kupowalem G.Skill 2x2GB DDR3 1600 CL9 RipJaws i dalem 364zl. Kingston jest przeplacony jak zwykle.
Czemu nie Samsung F3? Kupilem 500GB i leci jak rakieta ~130MB/s do 40GB. |
no jak na mnie kosmos =]
chcesz na marsa na tym polecieć czy coś ? :> |
zamiast gtx 285 radzio 5870, cena ta sama a zjada go na sniadanie bez bekniecia, wzialbym 3x1gb zamiast 2x2gb lub 3x2gb
ale to tylko moje zdanie |
przemyślałem, pomyślałem i jednak PC....
To w takim razie co Wy na to? Core i7 860 2,80 BOX [Socket 1156 | 95W | 45nm] http://www.komputronik.pl/index.php/...==/category/1/ Asus P7P55D Deluxe http://www.komputronik.pl/index.php/...A0/category/1/ Kingston HyperX DDR3 2X 2GB 1600MHz CL9 Black Edition (2 szt) http://www.komputronik.pl/index.php/...k_Edition.html Samsung SpinPoint F1R 1 TB SATA II, 32MB cache, NCQ) [Matrix GTX285/HTDI/1GD3] GeForce with CUDA GTX 285 Asus 1GB 2x DVI (PCI-E) MATRIX http://www.komputronik.pl/index.php/...I=/category/1/ Thermaltake V9 Black Corsair CMPSU-650HXEU 650W http://www.komputronik.pl/index.php/...Y=/category/1/ Microsoft Windows 7 Professional PL OEM 64Bit /moda proszę o połączenie postów |
Think different :-)!
Warto. Polecam na obecnych bebechach zainstalowac sobie MacOS X 10.6 przez RebelEFI i dostawic do tego FinalCuta - popracujesz kilka godzin i nie bedziesz juz chcial montowac na czym innym ;-). |
M@X zaczynam się poważnie zastanawiać nad MacBookiem Pro, hmmmmmmmmmm
|
M@X grubo mocno nagiął. Mac 14000 bez oprogramowania.
U mnie winda i Vegas 9, ewentualnie Adobe Premiere |
CIAPEK - widze ze bierzemy sie za montaz "na powaznie" :->. Wiesz ze jakbys nagial budzet to jakis Maczek + FinalCut i bys mial poezje a nie prace ;-)? A tak to niestety AVID zapewne...?
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:20. |