![]() |
Cytat:
|
megapromocja staniał z 1999 na 1899 ;)
|
Cytat:
dlatego pytam model >? i 100 pln staniał zaraz zweryfikujemy |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
A jaki monitor i rozdzielczość? Bo przy 1024*768 to większość wystarczy, ale przy 1680*1050 to już będzie trzeba coś droższego. Ja mam 4850 i do czasu uruchomienia Crysis'a sądziłem, że na tę kartę nie ma mocnych, ale ten tytuł jednak szybko zweryfikował moje nadzieje ;)
Jak dla mnie zestaw P5Q Pro/-E, do tego procesor E8400 no i karta 4850 to dobry zestaw. Ewentualnie jeśli procesor mógłby zostać to może 4870. Albo NVidia GTX260. Chociaż i tak okres na kupowanie nie jest ciągle najlepszy.. (chociaż w końcu zaczynają się obniżki, a nie nieustanne podwyżki). |
Witam,
Dawno nic nie pisałem, może głupio, że zwracam się z problemem...ale niestety tak jest. Mam dylemat, bo osobiście używam lapka, jestem bardziej w temacie notebooków niż stacjonarek. Znajomy poprosił o modernizację kompa z racji padającej płyty i karty graficznej. Procka ma 3,4 Pentium 4 seria 550 z 1MB cache i szyną 800MHz z HT. Powiedzcie teraz, czy zostawić tego proca i kupić płytę pod S775 czyli również pod Core2Duo/Quad ? Jeżeli tak to jaka jest teraz polecana w kategorii cena/jakosc? Po chwilowej analizie wybrałbym Asusa którąś z serii P5Q. Dobry wybór? Czy tego proca zostaić i kupić któregoś core2duo ? Czy lepiej zostawic proca, dac plyte i pod to dobra karte graficzna? No i zostaje karta graficzna. Tutaj moja wiedza też kuleje. Karta, która powiedzmy...daje 30fpsów na Crysisie przy srednich detalach podejrzewam, ze i tak bedzie dość wysoką kartą, ale szukam karty ktora pozwoli cieszyc sie grami przez ok. 1 rok minimum, ale tez nie chce karty za >=1000zł Jakie sa wasze propozycje ? Sianko za proca (ewentualnie), plyte i grafe = 1500zl pozdrawiam |
ehhh
kupisz daj znac, wtedy pokaze co mam na mysli :P |
prawda prawda ale czasami jest dobra sztuka dla samej sztuki tak jak kupowanie MB z dwoma pcie na Intelu a i posiadanie GF no ale...
|
Cytat:
|
nie chodzi o to ile kazdy z nas wycisnie
ale o lepszym spozytkowaniu 500zl :D |
hehe z kim jak z kim ale z tobą nie ma się co równać :)
pewnie pewnie ale jak E8600 zejdzie poniżej 1k to kupie póki co jadę na Atomie :) w MSI Wind a stacjonarkę odpalam tylko do grania |
to jak juz kupisz proca to sie napisz
porownamy cos :D |
ekonomicznie NIE
ale dla kilku fps. itp. benchmarków itp. super PI WARTO :) |
za 300zl masz e5200
e8500 to ponad 800zl sam odpowiedz sobie czy warto dac +500zl |
to wiem ze E8400 prawie niemal idealne ale rzekomo nowe E8600 są jeszcze lepsze :D
ja tam zostanę przy mojej X48 :) poczekam zobaczę póki co po przesiadce na GTX 260 z żadna gierka nie mam problemów ale jak mówię teraz procek jest najwęższym gardłem z moim zestawie |
Wy się wszyscy popiliście.
|
E8400 - procek idealny - cena jak kupowałem była atrakcyjna, a w porywach na 4Ghz się kreci (ofc na porządnym chłodzeniu). Do podkręcania najlepiej płytę na P35 lub nowszym P45.
|
hmm... 6mb cache fsb 333 tylko mi nie mów ze na E5xxx będę miał to samo...
miałem okazje porównać mojego E6300 i właśnie E5200 gdzie różnice miałem jak napisałem wcześniej ok max10% a u kumpla na niemalże identycznym sprzęcie tyko ma MB na X38 i ramki 1066 i właśnie na E8400@3,8 ma wyniki lepsze o ponad 30-40% ja patrze tylko i wyłącznie pod katem grania... i robię to z czystego relxu :) inny powie żebym kupił I7 hehe no tak ale dziś na AD. marzec 2009 i domniemywam jeszcze b.długo będą królować C2D bo nawet Q9xxx nie ma sensu kupować mówię tylko pod katem gier o @8xxx nie wspomnę bo to jakiś żart sobie zrobili z ta serią |
no to po co 8xxx?
e5xxx tyle robi... |
ja tam zadowolony z @4 będę ale to powinien zrobić mam takie nadzieje :)
|
4,5 na codzien na powietrzu? oj watpliwe
pakowanie sie w 8xxx przy checi krecenia jest watpliwew mojej ocenie :P |
:) no tak ale E6300 to stary procek gdzie @2,8 robi mi na def.vcore i mój Zalman w idle się nie kręci nawet :P
a wymiana na E5xxx nie ma dla mnie sensu bo zyskam max 10% słyszałem ze nowe E8600 spokojnie lecą ponad @4,5 a to dla mnie czyli grania 2 szybkie jajka najwazniejsze |
ja mam e5300@3g przy 1v :D
|
czytam i czytam i się zastanawiam
jak GRAĆ to tak żeby było co najmniej 30klatek w optymalnej rozdziałce dla twojego monitora inaczej gra nie warta świeczki chyba ze ktoś lubi stop klatki integra jest dobra do www i samego OS i gier sprzed kilku lat wiem wiem ale a niewielkie pieniądze można już kupić GF 9600 GT gdzie karta sprawdza się na dzień dzisiejszy nie najgorzej miałem taka prawie pół roku... co do grafy mam obecnie GTX 260 mucha nie siada :D niebawem planuje wymianę E6300@2,8 na E8600 jak zejdą poniżej 1tys. o ile zejdą... |
g41, g43, g45 konkuruje w dxva po ostatnim update z hd4xxx nizszych serii, ktore integrami nie sa, a nie oszukujac hd3200 jest od nich sporo slabsze
|
Cytat:
Na tym Radeonie można nawet w Crysisa pograć :P Trochę przycina, ale na upartego da się grać. http://www.youtube.com/watch?v=goriN7ddzmE Wyniki wyszukiwania: http://www.youtube.com/results?searc...deon+3200&aq=f |
pod kazdym nie jest :czytaj:
|
To zastanów się nad tym sprzętem, który poleciłem :) Możesz ewentualnie pomyśleć nad lepszym procesorem do zestawu (Athlon 5050e jednak powinien zdecydowanie wystarczyć).
Ten gigabyte lubi Kingstony, więc będziesz musiał wziąć je poważnie pod uwagę. Normalnie poleciłbym Goodramy, ale podobno ta płyta gryzie się z nimi. Na stronie gigabyte trzeba by sprawdzic z jakimi pamięciami na pewno płyta będzie działać. @demek Pod każdym :P |
a pod jakim wzgledem najwydajniejszy zintegrowany uklad?
|
Cytat:
|
Cytat:
Zapytam więc. W gry i podkręcanie będziesz się bawić? |
Cytat:
Komp do prac biurowych, netu, itp. Chcę mieć zintegrowaną kartę graficzną aby później (jak będzie napływ gotówki) dokupić drugą. Obudowę, dysk, napędy optyczne, zasilacz mam. Obecny komp zaczyna już trochę mulić jak się robi wiele operacji na raz. |
Cytat:
2. Do czego ma być komputer? |
Intel Pentium Dual Core E5200 2.5 GHz S-775 BOX
Gigabyte GA-EG41MF-S2H GEIL Plus DIMM DDR2 2GB (2x1GB) 1066MHz CL5 (GX22GB8500PDC) A o takim zestawie co sądzicie? |
Ja i owszem :)
Procka na 720 BE, no i ceny ni niższe. |
Cytat:
|
Zintegrowany grafa nVidii słabo sobie radzi z dekodowaniem sprzętowym. Jak do filmów HD to raczej coś z Radeonem HD.
|
Nadal podtrzymuję zestaw by Qbiak :P
|
Skoro musi być Asus, to może to:
http://www.skapiec.pl/site/cat/13/comp/376362 Dobry dźwięk, nie zła grafa, pasywne chłodzenie i małe rozmiary. |
chłopaki to jak tam? Na czym stawiamy tego kompa?:)
Późniejsza renowacja nie jest taka ważna więc nie patrzyłbym na to co będzie przyszłościowe w sensie wymiany, ale co będzie wydajne w tym pułapie w tym czasie. Czy z płyt głównych Asusa z zintegrowaną grafiką też jesteście w stanie wymienić jakiegoś faworyta? Albo oddzielnie płyta główna i grafika Asusa... |
Z tymi podstawkami to bywa różnie. Przez wiele lat to intel zmieniał je jak rękawiczki.
AMD miało socket 7 (K5 i wszystkie K6) a niedługo potem na wiele lat weszło Socket A (Było jeszcze chyba Slot A ale szybko wymarło). W tym czasie Intel zmienił podstawkę kilka razy. Przynajmniej 2 dla PIII i do Pentium 4 są ze trzy lub cztery. Na czas S775 role się dokładnie odwróciły. Od Athlona 64 były socket 739, 939, AM, AM2, AM2+ ... co nowsza generacja to nowa podstawka, a przyczyną tego jest zintegrowany kontroler pamieci, którego ciągle trzeba unowocześniać. Teraz sytuacja jest dziwna. Nikt nie mówi że AM2 długo pociągnie, ale tez los S775 wydaje się raczej przesądzony. Płyty z socket 1366 są tak drogie, że nie wiem czy nie podzielą losu Slot 1 i Slot A. Intel jasno mówi że Core i7 nie są dla normalnych użytkowników - na razie wiec nie ma zamiaru popularyzować tej podstawki. |
procki od intela na 775 beda wychodzic przez najblizszych pare lat
|
ten komp nie będzie raczej modernizowany, a nawet w sumie na pewno więc możliwości rozbudowy mimo że to całkowicie słuszne uwagi to w tym zestawieniu nie brałbym ich pod uwagę.
|
Można powiedzieć, że przeszli na 1366, jak płyty kosztują ok. 1000 PLN?
Zwykły śmiertelnik jakby teraz miał kupić Intela, to na 775 - i w tym sensie szybko będzie zmiana podstawki. A przy AMD jak ktoś kupi AM2+, to zapłaci ze 400 PLN za dobrą płytę. A procka włoży i z dolnej dzisiejszej półki, i z górnej. A i za rok nówkę ze średniej może włożyć. Pakowanie się teraz w i7 to marnowanie kasy. Mi zależało na solidnym, średniowydajnym kompie z ogromnymi możliwościami rozbudowy za rok czy może nawet dwa - stąd AM2+ na 790GX. |
Cytat:
a poprzednio? 5 lat temu? ;) |
Ja wybrałem AMD bo zintegrowana grafa jest idealna do filmów - sprzętowo wspiera dekodowanie HD gdzie się da. W zasadzie nie gram - ale tu też nie jest taka słaba, a zawsze można rozbudować i użyć hybrid crossfire (choć do prawdziwej mocy pewnie będzie lepiej coś mocniejszego i wyłączyć zintegrowaną).
Intel za często zmienia podstawki - a do AM2+ można włożyć procki od 100PLN do grubo ponad 1000. |
zwiekszamy kwote o przyslowiowe kilka stów ;) w ramach potrzeb.
Bo przeglądałem cenniki i faktycznie to wszystko na granicy jest jak się nie chce jakiegoś Semprona ;) Wiatrak na procku raczej chyba niech będzie. Jakoś ciężko to sobie wyobrażam bez. A Celeron Dual Core? A graficzka jakaś w stylu Asus Radeon HD4350 Silent 512MB 64bit DDR2 PCIe. Nie jestem przekonany do integr. Ale skoro polecacie i macie dobre zdanie na ich temat to czemu nie... |
Do tego to ja bym brał laptopa.
Zresztą - wziąłem :) I mam Dell X300 rozbudowany na maksa do internetu, office i w podróży. A jak potrzebuję więcej mocy, to odpalam stacjonarny co go tu składałem Procek - przy takim budżecie brałbym najtańszy na perspektywiczną platformę. Czyli wygrywa AM2+ - i za rok czy dwa upgrade małym kosztem na np. najniższego phenoma II (sam tak planuję). 392,00 MSI KA790GX 120 AMD Athlon 64 LE-1600 176,80 Goodram DDR2 Dual Channel 2x2048MB 50-100 Fortron 300-350W z NoiseKilker 70 ARCTIC COOLING FREEZER 64 PRO (u siebie zdjąłem wiatrak i temperatury pod obciążeniem na diodzie procesora to maks 35* a socketa 43*) No i zostaje mało na dysk, DVD i budę (a jak bez wiatraka na procku, to musi być przyzwoicie wentylowana). |
Gigabyte GA-MA78GM-S2H (w środku radeon HD3200 - najwydajniejsza zintegrowana grafika na rynku)
http://www.agito.pl/socket-940-am2/g...65.332405.html AMD Athlon 5050e AM2 BOX (2 rdzenie) http://www.agito.pl/socket-940-am2/a...54.338839.html |
Panowie jak bedzie Wam sie chcialo to prosze o pomoc.
Komputerek desktop dla sąsiadeczki :) Wymagania: do ok. 1000 zł (bez monitora i napędów optycznych bo ma;) ) -filmy i strony www to dziedzina gdzie najbardziej będzie wykorzystywana jego wydajność, więc nie idziemy na szybkość, ale na stabilnośc i jakość ;) -cichy -najlepiej w jak najmniejszej i zgrabnej budzie i tutaj też bym prosił może o jakieś typy obudów. Dysk sobie dobiorę, ale chciałem Was zapytać na jakim procku porponujecie budować taki zestaw. Chętnie też bym posłuchał rady dotyczącej cichego zasilacza. Ja skłaniam się ku Intelowi, Mobo: Asusa. Zasiłka albo Chieftec albo Corsair. Ale wszystko to wyklaruje jak zwykle po Waszych sugestiach :) Pozdr @demek... co to za programu Asusa? Z P5K-PRO działały by? |
Ilość załączników: 1
mam ta plyte wlasnie w domu, cos chcialbys o niej wiedziec wiecej?
proc przy 1,0v, jak zwykle od 3 lat nie pokazuje poprawnie ;/ memki tak na szybko ustawione, 1066 robia przy 1,8v |
właśnie słyszałem ze G35 jest do OC do kitu, ale mniejsza z tym, bo to i tak staroć.
A poza tym tylko słyszałem :) No to ta płyta wygląda bardzo dobrze do zastosowań. Mucha nie siada :spoko: |
ten model, ktory podalem to model do media centre a nie biura
najlepszy model realteka na pokladzie, d-sub, dvi, hdmi (dzialac moga dowolne dwa na raz), bitstream dzwiekow hd jesli ktos potrzebuje, podkrecanie jak w modelach na P45 podkrecanie plyt z integrami zmienilo sie wlasnie od serii na g35, male roznice w stosunku do swoich odpowiednikow bez grafik |
Do obróbki dzwięku wystarczy integra, ale dobrze byłoby odsłuchać efekt swojej pracy bez pisków, szumu itp ;)
płyta którą polecił demek wygląda OK. Niektóre płyty mają niezłe integry, ale nie spodziewałbym się cudów po płytach do zastosowań biurowych, czyli większości wynalazków na chipsetach Gxx. DDR3 to oczywiście zupełnie niepotrzebny wydatek, dlatego się przyczepiłem ;) Większość płyt na Gxx dodatko bardzo słabo się podkręca, więc jeżeli OC wchodzi w grę, to IMO lepsza byłaby normalna płyta i radeon X300 za 30zł. Oczywiście może nie dotyczyć to tego wypasionego Asusa. Kolega nic nie wspomniał, co dokładnie będzie robił, dlatego konkretnie można tylko gdybać... niektóre programy (większość darmowych) mają wymagania minimalne, inne to prawdziwe potwory (z drugiej strony do domowych zastosowań raczej się ich nie kupuje). Filmy HD to jeszcze inna bajka. Na pewno przyda się szybki dysk. Dwa jednotalerzowe seagaty .12 500GB w raid to byłby mój typ. W zależności od użytego oprogramowania i celów mógłby się przydać czterordzeniowy procesor. |
wspomniany wczesniej asus p5q-em
|
Ja potrzebuje kompa do celów domowych nie zajmuje sie tym zawodowo dlatego uważam że integra mi spokojnie wystarczy do obróbki plików Video!
Czy możecie podać jeszcze jakieś wasze typy płyt głównych? Może być DDR II bo to nie jest żadnym priorytetem dobrze by było żeby płyta obsługiwała RAID 0! |
do samej obrobki i tak byle jakie gpu wsytarczy bo to proc to robi, cuda dopiero wchodzi w te zastosowania
a do dzwieku....sadze, ze po analogach juz malo kto zgrywa, raczej transfer z kamery itp wiec ta dzwiekowka tez nie ma znaczenia przy samej obrobce |
DDR3 ma sens ale nie przy CL8 i 1333MHz. Lepiej kupic dobre DDR2 co uciagna 1066.
Do prostej obrobki Audio/Video nie potrzeba jakiejs wybitnej karty graficznej. Nowe integry spokojnie wspieraja MPEG4. Fakt ze do zgrywania audio dobra karta dzwiekowa jest niezbedna, ale do samej obrobki wystarczy integra. |
nowe plyty pod 775 jakos nie specjalnie maja ddr3
raczej wrocili do ddr2 a ddr3 to raczej juz w i7 pakuja |
rzeczywiście :fiu:, ale nie ma DDR3 :szczerb:
|
nie przesadzaj
P5Q-EM jest calkiem niezla pod wzgledem tego co ma w sobie, ale cene tez ma "dobra" :D |
a po co DDR3?
Płyty ze zintegrowaną grafiką to shit do zastosowań biurowych. Nie wiem jak chcesz tam upchać DDR3. I co to za obróbka bedzie bez DVI i z szumiącym dzwiękiem. :hmm: |
Budżet do 1900zł
zastosowanie mała obróbka Audio/Video! Dodam że nie potrzebuje żadnych urządzeń zewnętrznych ani obudowy! Cena ma dotyczyć tylko procesora jego chłodzenia, płyty głównej z obsługa DDR III i zintegrowanymi kartami Audio/Video, pamięci, dysk, nagrywarka, zasilacz!! |
1. budzet
2. jakie zastosowanie ma miec |
Składam kompa proszę o opinie!!
Witam, mam zamiar kupić kompa wstepnie potrzebuje procek Intel core 2 duo 2.33 + pamięć RAM 2-3GB + dysk 1000GB w RAID 0 + płyta gówna zintegrowana grafa i muza + zasilacz ?? + nagrywarka ??
Nie potrzebuję karty graficznej ani muzycznej zależy mi żeby te podzespoły były zintegrowane! Możecie coś doradzić z jakich konkretnie podzespołów złozyć takiego kompa? Pozdro |
Bez dodatkowej grafy powinno śmigać, natomiast po dołożeniu czegoś w rodzaju 9800GT...
Nie chcę wyrokować, ale IMHO nie podoła, szczególnie z Phenom II X4. |
Czyli jesteś zdania, że ten chieftec nie da rady?
Zapomniałem dodać, że w budzie mam 3 nagrywarki i 4 wentylatory 80x80mm, które tez ciągną prądu... |
RAM
http://www.allegro.pl/item533049761_...00mhz_cl5.html MOBO http://www.allegro.pl/item538150094_...8200_sam2.html CPU http://www.allegro.pl/item535304517_...ox_3_2ghz.html Jak będziesz chciał pograć w coś bardziej wymagającego dokupisz grafikę. Płyta główna obsługuje Hybrid SLI, więc będzie oszczędnie. W przyszłości można wrzucić Phenom`a II - jak stanieją. Pomyślałbym nad zmianą PSU. |
Witam użytkowników! :>
Nadejszła (tak napisałem to specjalnie) wiekopomna chwila. Mianowicie chodzi o wymianę płyty głównej, procesora, ramu i karty graficznej w moim komputerze stacjonarnym. Obudowa z zasilaczem (chieftec 300W lub 350W - nie pamiętam) pozostaje. Niedawno nabyłem nowy monitor LCD także też zostaje. Tylko pytanie co wybrać? Kompletnie nie wiem co teraz jest warte uwagi... Chciałbym pograć w jakieś gry od czasu do czasu ale bez skrajnego wypasu. W chwili obecnej mam ABIT nf-7s, AMD Athlon XP, 1833 MHz, Radeon 9100 oraz 1GB ramu (2x512MB w dual channel). Jakieś propozycje? |
Iiyama ProLite PLE2208HDS-B1 21,5" 5ms Black 799zl
Chocby taki model tylko ze on nie ma PIVOTA chyba :/ Tzn. ten PIVOT to nie potrzebny mi zeby obracac tym monitorem na lewo i prawo i w kolko ale zalezy mi na tym zebym go mogl bardzo odchylac OD SIEBIE i DO SIEBIE. Bo jak siedze przy biurku to odchylam monit do tylku lekko a jak klade sie na lozka obok i ogladam film a lozko jest nisko polozone prawie ja materac ;) to odchylam monitor bardzo DO SIEBIE zeby kat patrzenia byl ok... O to mi chodzi ;) |
@żabol
iiyama fullhd za 800zł :hmm: może o czymś nie wiem ogólnie to chyba zbyt niska kwota na fullhd ??? |
Siopaki a co byscie polecili z Monitorkow. Co by musial miec to 22` lub 24`.rozdzielczosc 1920x1080 (FHD) oraz PIVOT,dvi. Da rade cos takiego znalesc w cenie do 800zl? Preferuje firmy Samsung,Lg,Iiyama. No chyba ze macie jakies inne godne polecenia....
|
Cytat:
Dobrze, że mnie na razie nowy sprzęt nie interesuje ;) |
Nie wiem, jak to będzie w tym roku, ale zawsze ceny spadały dopiero od lutego....
Teraz dodatkowo dużo namieszał wariujący kurs złotego. |
no więc czekam. ;)
|
Dolar drogi, euro drogie, święta, wchodzą nowe modele.
Ciężko o gorszy czas na zakupy :D Chyba ze dolar chce poszybować jeszcze sporo wyżej :( Pierwszy spadek cen powinien być po prostu po świętach w styczniu. Drugi jak wejdą modele nowe. Miejmy nadzieje że złotówka się umocni, to znowu będzie taniej. Niektóre ze sprzętów które kupiłem w wakacje sa teraz... droższe :ysz: Na przykład router WAG200 który kupiłem w lipcu za 170 (i myślałem że drogo) teraz kosztuje w komputroniku 233zł :wow: To samo z drukarką. Kupiłem chyba w październiku za 299 a teraz 339 - sklep ten sam. |
dzięki za odpowiedź.
czyli sugerujesz troszkę poczekać... chyba wytrzymam? kiedy można się spodziewać jakiegokolwiek spadku cen? |
Trochę nienjlepszy czas na zmiany ;) (nowe procesory i7 np. nowe pamieci ddr3, nowe karty graficzne prawdopodobnie w I kwartale - znaczy to tyle, że ceny będa spadac ... ale jeszcze nie w styczniu ;))
Przykładowy zestaw w sklepie raczej sprawdzonym: http://proline.pl/?id=konfigurator&0...ICO+SC430-PS12 (procesor oczywiście do kręcenia) zestaw oczywiście czysto przykladowy, bo możliwości konfiguracji i podzespołów do tego jest bez liku :) |
witam wszystkich,
tak się składa, że w styczniu i ja będę zmieniał kompa a kompletnie się nie orientuję w co teraz warto zainwestować więc kogo jak nie Was poprosić o pomoc...? :) chciał bym, żeby na tym sprzęcie można było pograć już w porządne gierki a jeśli tak będzie to i z obróbką zdjęć nie powinno być problemu. bez dysku twardego, karty dźwiękowej i nagrywarki CD/DVD chcę wymienić wszystko. zastanawiam się jeszcze nad obudową ?!? więc jeśli ktoś zaproponuje i to to chętnie zerknę. cena do 2000. ps. jeśli ktoś zna solidny, sprawdzony sklep internetowy to także poprosił bym o taką informację :taktak: dzięki! :spoko: |
sztuka dla sztuki i tyle...
|
Nie wiem czy opłaca się pakować w super chipsety.
Wszystkie P35/P45 i pochodne to już stare dziady, tak jak i samo Core2. Nie warto inwestować bo droga rozwojowa praktycznie zamknięta - i7 sie tam nie wsadzi :nie:. Osobiście mam Foxconna P35A - bardzo dobra płyta do OC (gdy kupowałem jedna z najlepszych teraz nie wiem jak). Kondensatory solidstate, porządne zasilania itp. wypasik. Z E2180 wykręciłem 3.0Ghz (na codzień, mógłbym jeszcze powalczyć ale po co - i tak jak sie troche przykurzy to sie grzeje). Ostatnio składałem bratu tani zestaw, z jakąś tanią płytą Gigabyte na P31 (po uprzednim upewnieniu się że oferuje dobre O/C). I jemu też E2180 poleciało na 3.0Ghz. W obu przypadkach dalej nie pofrunął procek, a nie płyta, ale i tak OC 50% to już coś. A ktoś by pomyślał że P31 dziadostwo ;) Więc nie wiem czy jest sens inwestować w drogie płyty pod C2D. Trzeba tylko spojrzeć na dodatki - mostek południowy, karta dzwiękowa, firewire i oczywiście możliwości O/C. Jak nam pasi to OK. Wszystkie od P31/P35 mają wsparcie dla penrynów i quadów. A potem będzie i tak Nehalem. |
okej okej ale mówimy o zestawie za 1200zł:)
|
zgadza się jeśli nie mówimy o wyskoim OC w kierunku do extremalnego do zwykłej pracy P35 w kierunku p45
nie po to kupiłem x48 żeby teraz nie wyciskać ostatnich potów z ram i procka czekam na tego E5200 z komputronika zobaczymy na ile poleci :D moje Kingstony 4x1gb nie idą więcej jak 1240mhz ale to już 2,5v z nawiewem za***iście się i tak grzeją już 24/7 latają przy 1200 2,35v kiedyś myślałem nad WC ale po przemyśleniach za dużo kombinacji efekty na pewno by były lepsze ale musiał bym zdemontować i pociąć heat-pipe z sekcji zasilania procka od NB I SB wtedy raczej po gwarancji by było |
Cytat:
Cytat:
To wszystko utwierdza mnie w przekonaniu, że mobo na p31/p35 i nic ponadto to rozsądny i wyważony wybór na dzień dzisiejszy... |
@Pierwszy
żadna z MB z chipsetem Intela nie wspiera sprzętowo SLI jest soft który emuluje ale tylko w conf. 4x4x czyli wydajność hmm... gra nie warta świeczki CrossFireX 2.0 umożliwia P45 ale tylko 16x8x tylko X48 i obecnie X58(Socket 1366) wspiera CrossFireX 2.0 16x16x Cytat:
nie dobrym posunięciem jest kupować element starszej generacji do reszty kompa a w tym wypadku MB co do pamięci wyraziłem swoją opinie ale jeśli A-daty spełnią twoje oczekiwania czemu nie... skoro za mniej masz to samo :) tylko w innym pudełku często jest tak ze składając kompa ludzie idą po kosztach a potem 1-2 miechy myślą a mogłem dołożyć a tu nie stety po dwójne koszta 1raz kupuje nowy element a ze starym nic nie zrobi a jak sprzeda to za nie wielką kasę ew. sklep weźmie w rozliczeniu za psie pieniądze |
ogólnie możesz zapomnieć o SLi na mobo z chipami intela (zdaje się że są wyjątki...) raczej tylko mobo na nforcach, crossfire na intelach jak najbardziej.
Rożnica między p43 a p45 to przede wszystkim cf kart pciex 2.0 - p43 tego nie obsługuje. Co do ramu jak koniecznie chcesz adaty to bierz adaty - osobiście brałbym 1x2gb |
twoja kasa ja tylko wyrażam swoją opinie i doświadczenia w czym p45 od p43 sie rózni nie wiem ale p43 to będzie okrojona wersja p45 z czego tez nie wiem bo nigdy nie mailem pośrednich chipsetów
co do pamięci to piszesz szeroko chwalone hmm.. ja tam w nic nich specjalnego nie widzę zwykłe pamięci 800 z naklejonymi !! radiatorami z podbitym napięciem idą przy niższych timingach czyli to samo robią każde inne z większym napięciem gdyż dla DDR2 800 nominalne napięcie to 1,8v jeśli chcesz dołożyć to twoja sprawa ale ja uważam ze nie warto a gwarancje maja takie same min. 2 lata jak dokładać to do 1066mhz bo tu widać różnice spokoju psychicznego nigdy nie ma zawsze jest opcja ze coś się spali itp. jak będą uwalone to na początku a jak ich kręcił nie będziesz to na pewno pożyją wystarczająco długo |
No ale czym tak naprawde rozni sie P45 ? od P43 ? Obsluga Crossfire ? Raid ? Akurat to mi nie jest potrzebne...a doplacac ~130zl to troche bez sensu.. co do goodramów. Pamietam jak ten brand wszedl na rynek, wszyscy zachwycali sie swietna jakoscia, rewelacyjna cena, a potem nadszedl czas, kiedy kazdy jechal po tych pamieciach jak po noname'ach. Ja wiem ze sie wszystko ciagle zmienia (MSI , niegdys jedna z najlepszych firm np w kartach graficznych, dzisiaj...), ale wole dorzucic te 30zl (92zl) wziac szeroko polecane A-Daty i miec spokoj psychiczny, nawet jesli place 30zl wiecej za nic.
|
tak czy siak MB do wymiany pisałem co bym ci polecił
tak samo pamięci po co ładować prawie 120zł za 2x1gb cl4 które chodzą przy napięciu 2,0-2,1 to samo zrobisz na Good Ramy CL5 same timingi 4-4-4-12 do 5-5-5-15 dają naprawdę niewiele gdzie za good rammy zapłacisz 60zł które nominalnie chodzą przy 1,8 po lekkim dovoltovaniu na 99% zrobią 4-4-4-12 jak ci na CL4 zalezy jeśli jutro uda mi się je pożyczyć ze sklepu to zobaczę ile da się z nich wycisnąć |
Cytat:
|
Dzieki wszystkim za odpowiedzi :) Rozwazylem wszelkie za i przeciw. Ostatecznie tak to będzie wyglądało(do konfigu doszedl dvd+rw):
Intel Core Duo E5200 Gainward GeForce 9800 GT 512MB DDR3 A-Data DDR2 2x1024MB Extreme Edition VITESTA 800 CL4 PIONEER DVD+/-RW DVR-216Dsv Gigabyte GA-EP43-S3L (czym sie rozni ds3l od s3l bo niestety znalezc nie moge..) Chieftec GPS-450AA-101A |
Cytat:
http://img530.imageshack.us/img530/8...ieciux6gs3.png Puki co nowe biosy ( ep31 nie taka znowu stara wychodzą nowe rewizje 1.0 2.0 2.1) się pojawiają z obsługą procków 45nm nie ma problemów. Poza tym płyta bdb i ciężko doszukać się dla niej konkurencji w swoim przedziale cenowym. Jednak jeśli baardzo zależy Ci na dual channel weź 2x2gb lub dołóż do ep35 i wtedy 2x1gb, ale chyba nie ma co się rozdrabniać z ramem;) w p45 imo nie ma się co ładować... ponad 400zł trzeba dać, stosunek wydajność/cena słaby i w przeznaczonych na zakup $ się nie zmieścisz. A jeśli chodzi o "przyszłościowość" mobo na p45 soc.775 to nie oszukujmy się - jest tak samo przyszłościowa jak p31 :P idzie nowa podstawka wraz z nowym intelem i7 i za rok czy dwa wiadomo co będzie... ps. literka L oznacza 4 fazowy układ zasilania, kondensatory są All-solid |
Cytat:
@mati1700 nie określił do czego ma to służyć jaki OS bo jeśli chodzi o granie to tylko Intel a dlaczego bo tu się liczy zegar procka a nie ilość rdzenia i dajmy na to E5200 spokojnie poleci ponad @3ghz gdzie zostawi daleko X2,X3 według mnie jest to trochę jak by kupować nowy silnik do starego auta... jeśli to ma być komp do np. oglądania www,poczta,komunikatory, mp3,filmy i nie wymagające gry to warto pomyśleć nad GA-EG45M-DS2H wbudowany układ graficzny wyjścia D-sub,DVI,HDMI czyli bez problematyczne podłączenie to każdego rodzaju monitora i odpada kosz zakupu grafiki |
Cytat:
Wszystkie p***322;yty Gigabayta z literk***261; L s***261; "okrojone" tzn. np. gorsze kondensatory, uk***322;ad d***378;wi***281;kowy. A Gigu***347; ma bodaj najlepsz***261; integr***281;, chyba ***380;e u***380;ywasz osobnej karty to mo***380;esz i***347;***263; w MSI. Je***380;eli bios b***281;dzie starawy mo***380;esz mie***263; problem odpali***263; proca 45nm a tym samym zaktualizowa***263; bios. Patrz***261;c na http://gigabyte.pl/products/mb/cpuli...1-ds3l_20.html powinno by***263; OK. Doczytaj o wybranej przez siebie p***322;ycie czy nie b***281;dzie problemu z pami***281;ciami. Problem bodaj w jedno czy dwustronnych kostkach (dotyczy P31) Co do grafy to mo***380;e co***347; ATI seria 38xx lub 4xxxx. Nie wiem jak tam te Matlaby itp. pod katem cache i wykorzystania liczby rdzeni. WinRar to odczuwa. Procek 5xxxx jest okrojony tu co***347; bardziej AMD Phenom X3. |
Podpisuje sie pod tym co kolega wyzej napisal.
Co do zasilacza Chieftec to smialo go bierz. Mam takiego od 2 miesiecy i napewno tak nie huczy jak niektorzy to opisuja (tez o tym czytalem). Napewno nie jest on najcichszy ale spokojnie da sie przy nim pracowac :) |
nr.1 ta płyta co podałeś to juz za nowa nie jest
ja bym woził taką Gigabyte GA-EP45-DS3R z tego względu ze bierzesz E5xxx a to 45nm czyli trzeba w miarę świeżej MB a P31 to za nowa nie jest procka jak będziesz prał to żeby był z kasta ryki już pisałem wcześniej maja mniejszy Vid a co za tym idzie mniej się grzeją i maja większy potencja OC jeśli nie myślisz o OC to bierz 800 Good Ramy CL 5-5-5-15 bo na CL 4 nie poczujesz różnicy tylko na mhz. a nie potrzebnie wydasz kilka złoty a lepiej je do MB dołożyć co do grafiki mam takiego ale Golden Sample firmowe OC i po tym jak system załaduje stery to wiatrak zwalnia do około 30% do tego konfigu styknie nawet 400W a firma to raczej nie ma znaczenia byle by był za co najmniej za 150zł |
Nadzszed***322; czas, ***380;e nie tyle co chce, ale jestem zmuszony wymieni***263; kompa, w sumie z wielka radoscia ;p
Na ten cel wygospodarowalem ~1200zl, co szalem nie jest, ale tez szalu nie szukam. konfig(bez obudowy,hdd,dvdrw): Intel Core Duo E5200 282zl Gigabyte GA-EP31-DS3L 203zl A-Data DDR2 2x1024MB Extreme Edition VITESTA 800+MHz CL4 104zl Gainward GeForce 9800 GT 512MB DDR3 432zl Chieftec GPS-450AA-101A 450W 162zl Razem: 1183,00 z***322; (agito) Moje w***261;tpliwo***347;ci dotycz***261; kilku rzeczy. przede wszystkim plyty glownej. Zalezy mi na tym zeby komp byl stabilny, ale nie oczekuje jakichs wodotryskow za 200zl. Moze jednak warto np wziac gorsz***261; grafe (np galaxy 9600gt), a zaniwestowac w p35, p43 ? Drugie pytanie natomiast dotyczy samej grafiki, domyslam sie ze ten gaiward cisza nie grzeszy, ale chyba nic lepszego w tej cenie nie znajde ? Trzecia kwestia to zasilacz. Czytalem ze ma dobry stosunek power/econo, ale czy faktycznie jest z niego taka suszara ? Bo w tej kwestii spotkalem sie z roznymi opiniami. Komputer nie musi byc bezglosny, ale zeby dalo sie po prostu przy nim spedzac czas. Zastosowanie tej koniguracji bedzie szerokie. Programy laboratoryjne takie jak matlab, labview czy ms visual studio 2008. Muzyczne np fl studio, syntezatory NI. Oprocz tego oczywiscie w jakims stopniu gry. Dzieki za porady i uwagi ;) |
A nie lepiej kupi***263; tanie pami***281;ci kingston/goodram a za zaoszcz***281;dzon***261; fors***281; do***322;o***380;y***263; do czego***347; innego? R***243;znice wydajno***347;ci z timing***243;w pami***281;ci s***261; b***261;d***378;my szczerzy raczej marginalne, dok***322;adanie paru st***243;wek si***281; nie op***322;aca.
Co do procesor***243;w to najbardziej op***322;acalny jest prawie ZAWSZE najs***322;abszy model oparty na danym rdzeniu. Tanie i kr***281;c***261; si***281; jak szalone. Owszem te procki s***261; zazwyczaj teoretycznie z gorszej cz***281;***347;ci wafla, ale czy kto***347; widzia***322; Pentium E kt***243;re by nie wykr***281;ci***322;o ok 3.0Ghz? Ja mia***322;em w domu dwa E2180 kupione w rocznym odst***281;pie i oba tyle robi***261; bez problemu (oc 50***37;) Jak dro***380;szy model kosztuje 20z***322; wiecej to mo***380;na si***281; szarpn***261;***263; "na lepszego wafla" ;) ale jak wi***281;cej to nie ma co. Bardzo mnie ciekawi to nowe pentium E w technologii 45nm i dwukrotnie wi***281;kszym cache (2MB). Podobno wykr***281;ca co***347; ok 3,7-4.0Ghz. Za 300z***322; ^^ 2MB cache ma ca***322;kiem sporo modeli prawdziwych Core2 i dla normalnego usera nawet po***322;owa tego starcza... Poza tym pami***281;c cache s***322;abo si***281; kr***281;ci - im jej mniej tym lepiej dla O/C :taktak: |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:20. |