![]() |
Mam radiator, dopadlem jakis z xboxa i go pociolem sobie wg uznania a i termal pady z jakis rozbieranych dekoderow mialem i uzylem, ale nie o tym ja tutaj tylko o tym ze w zasadzie radiator mozna dobrac od byle czego aby pasowal wymiarami i sie miescil. Czy jest wymagany ? ZDECYDOWANIE :taktak:
|
Cytat:
Alle: Western Digital SN850X 1TB M.2 PCIe M.2 - 689,00 zł (z 799,00 zł) X-k: Kingston 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe KC3000 - 549,00 zł (z 589,00 zł) Co polecicie? |
Wydajność bardzo zbliżona. Różnica w zastosowaniach domowych - niezauważalna. Ilość pamięci RAM - 1GB - taka sama. Cena - 100zł w kieszeni na korzyść Kingstona.
Warto odwiedzić stronę producenta płyty głównej w celu sprawdzenia kompatybilności z ssd. Czasami niezbędna jest aktualizacja BIOS'u. W przypadku braku dysku na liście, nie oznacza to, że mobo go nie obsłuży. |
Najwazniejsze pytanie: ILE jest GWARANCJI na te dyski :taktak:
|
Pytanko, będę kupował 16GB pamięci DDR3.
Czy warto dokładać do wersji 2133 albo 2400Mhz? Komputer głównie do Photoshopa/After Effecs/DaVinci, w drugiej kolejności do grania. |
jak nie masz zamiaru podkrecac procesora to nie ma sensu.
|
Cytat:
Cytat:
|
Proc i7 3770, płyta MSI Z77A.
|
Szkoda, że nie zapytałem wcześniej o pamięć. Podaj oznaczenie. Pojedyncza kość (16GB), czy dwie sztuki (2x8GB)? Pamiętaj, że Twój procesor posiada kontroler pamięci 1600MHz. Powyżej tej częstotliwości wchodzisz w ustawienia OC.
A czasami po oznaczeniu modelu płyty głównej nie widnieją jeszcze inne znaki? Kwota, też jest ważna. |
Płytka to dokładnie Z77A-G43. Na stronie jest napisane, że obsłuży pamięci do 2800Mhz. Chcę kupić albo 2x8GB albo 4x4GB, zależy co będzie dostępne.
Rozważam tego typu pamięci: https://www.olx.pl/d/oferta/pamieci-...9-IDPWm0o.html https://www.olx.pl/d/oferta/kingston...9-IDRib9d.html |
Pamieci kupuje sie pod typ procesora, jesli procek nie obsluzy tego typu pamieci to bedzie keksik.
|
Cytat:
Płyta główna kolegi (Z77A-G43) ma na swoim pokładzie osadzony procesor i7 3770, który posiada kontroler ddr3 1600, a płyta główna pozwala na częstotliwość do 2667 - więc sam widzisz. Na stronie producenta tej płyty KLIK można pobrać listę kompatybilnych pamięci. Czasami wymagana jest aktualizacja BIOS'u. Na miejscu DarkSlide97 szukałbym pamięci w dual channel w konfiguracji 2x8GB, bo 4x4GB sprawia problemy przy podkręcaniu. Sprawdzaj pierwszy parametr, tj. CL (opóźnienia pamięci RAM), który musi być niski. |
No wlasnie jest, sam sobie nawet to potwierdziles :P co z tego ze plyta obsluguje 2667 jak osadzony procesor nie obsluguje , przez to pamiec sie dobiera pod typ procesora osadzonego w sockecie ;p
|
Chodzi mi o przypadek w którym komputer już nie wstaje - błąd pamięci, albo powstają artefakty.
|
Dysk SSD Lexar NM620 1TB za 349 zł w X-kom. Standardowa cena na dzisiaj bez promocji to 385,00 zł (pod linkiem promka z kodem: mundial-gaming ).
Ja potrzebuję czegoś bardzo dobrego pod M.2 NVMe PCIe4.0 i pewnie też 1TB. Warto to rozważyć, czy polecicie coś lepszego nawet za dopłatą? Aktualnie mam SSD na SATA... Do MOBO Aorus Ultra Z590 i procka i5-11600K. (Z Tym CPU w MOBO obsługuje PCIe4.0, na tym sockecie jeśli wziął bym 10Gen było by tylko 3.0) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:28. |