Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Składamy nowy komputer. Proszę o zatwierdzenie podzespołów :) (https://forum.cdrinfo.pl/f113/skladamy-nowy-komputer-prosze-o-zatwierdzenie-podzespolow-76783/)

M@X 22.08.2017 22:21

Ja się przesiadam właśnie z Air ;-). Po 5 latach (sic!) zaczyna go brakować - przy montażu 4K leży i kwiczy. Jak potrzebujesz zastosowań Pro to nie bierz Aira. Poza tym trzymają go chyba tylko ze względu na wyniki sprzedaży - to najtańszy laptop Apple, ale pamiętaj że kupując go godzisz się na brak Retiny w 2017 roku za Twoje ciężko zarobione pieniądze.

Na formacie CAD się nie znam, ale AutoCAD na Maca jest. Jak działa to niestety nie wiem, bo to nie moja działka :-(

mgit 22.08.2017 21:59

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1389050)
Daje radę do 9 godzin. Od Haswelli czas pracy na baterii skoczył znacznie - jest coraz lepiej.

iWork jest niekompatybilny z niczym, odradzam. Ja zostawiłem tylko Keynote, bo prezentacje w nim są obłędne a i tak zawsze puszczasz je ze swojego laptopa.

Mam Office dla celów zawodowych, ale i tak najlepiej pisać wszystko w Markdownie :-)

Aktualnie mam licencje na office ale tylko na Windows... dobrze jak by mac potrafił odczytać pliki Workd'a oraz EXCELA, fajnie jak by radził sobie z odczytem CAD (schematy / rysunki montażowe / dodatkowo jak by odczytał - bez tworzenia modeli pliki SolidWorks to był by wypas... ale nie musi) plus internet standardowo poczta oraz dostęp do serwera synlogic i wytrzymał 10 godzin bez mulenia to mi wystarczy.... od ciężkich zadań mam stacjonarkę typu tworzenia treści projektowanie 3D / programowanie php / C++ / C# / programowanie maszyn CAM... czasem gry mam stacjonarkę

Aktualnie myślę nad jakimś AIR... aktualny ultrabook samsung wyzionął ducha... po 5 latach pracy

M@X 22.08.2017 21:47

Daje radę do 9 godzin. Od Haswelli czas pracy na baterii skoczył znacznie - jest coraz lepiej.

iWork jest niekompatybilny z niczym, odradzam. Ja zostawiłem tylko Keynote, bo prezentacje w nim są obłędne a i tak zawsze puszczasz je ze swojego laptopa.

Mam Office dla celów zawodowych, ale i tak najlepiej pisać wszystko w Markdownie :-)

mgit 22.08.2017 21:16

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1389047)
Decyzja zapadła. Czekam na odświeżenie i biorę MB Pro z Touchbarem w najwyższej wersji. Przejściówki z wszystkiego na USB-C już kupiłem :spoko:

Znając podejście Apple to masz już torbę przejściówek :fiu:

Przejściówka do przejściówki - ale nie powiem ładnie wygląda... daj znać jak się sprawuje... ostatnio sam zaczynam myśleć nad jakim MAC tylko do pracy w terenie czyli tylko internet i jakieś pakiet biurowy może iWorks :)

W pierwszej kolejności praca na baterii jak i waga :)

M@X 22.08.2017 21:13

Decyzja zapadła. Czekam na odświeżenie i biorę MB Pro z Touchbarem w najwyższej wersji. Przejściówki z wszystkiego na USB-C już kupiłem :spoko:

czechoj 22.08.2017 17:52

Nie nie, ostatnio rajcuje mnie tęcza ***55357;***56847;

superrrmario 22.08.2017 15:46

Cytat:

Napisany przez czechoj (Post 1389011)
:taktak: mam tego krakena i pięknie do tego swieci :>

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Znając Twoje skłonności na różowo!!!

czechoj 22.08.2017 12:42

:taktak: mam tego krakena i pięknie do tego swieci :>

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

mgit 22.08.2017 11:35

Cytat:

Napisany przez seku (Post 1388986)
rozumie dzięki za twój pogląd na zakup M.2

mój 850 PRO 128GB w końcu na 7700K idzie pełna szybkością tylko kwestia pojemności zaczyna brakować miejsca

obecnie jeszcze Win7 i GTX750Ti ale po przesiadce na Win10 jak kupie M.2

wymontuje GPU i zostaje na samym iGPU w to co gram wszystko działa na MAX detalach :-) a liczy sie dla mnie wydajność przy całkowitej ciszy. 7700K na nominalnych ustawieniach po 6-8h. grania w Starcrafta 2 na chłodzeniu pasywnym Noctuna NDH 14 miał max w te upały 70stopni obstawiam że na iGPU temp. może ciutkę zrosnąć ale to i tak dalej w granicach normy

mgit co powiesz na temat gotowych zestawów wodnych na samo CPU np.
be quiet! Silent Loop
jest to coś warte ?

Oczywiście - jest lepsze niż zwykłe powietrzne. Fakt nie będzie to samo co LC, ale LC to jak chcesz mieć więcej niż jeden blok wodny. U mnie blok na sekcji zasilania płyty oraz prorocku a docelowo na GPU więc pełne LC.

Na twoim miejsc celował bym w Nzxt Kraken X62 v.2 który nie dość, że wygląda lepiej, to ma lepszą wydajność.

seku 22.08.2017 07:51

rozumie dzięki za twój pogląd na zakup M.2

mój 850 PRO 128GB w końcu na 7700K idzie pełna szybkością tylko kwestia pojemności zaczyna brakować miejsca

obecnie jeszcze Win7 i GTX750Ti ale po przesiadce na Win10 jak kupie M.2

wymontuje GPU i zostaje na samym iGPU w to co gram wszystko działa na MAX detalach :-) a liczy sie dla mnie wydajność przy całkowitej ciszy. 7700K na nominalnych ustawieniach po 6-8h. grania w Starcrafta 2 na chłodzeniu pasywnym Noctuna NDH 14 miał max w te upały 70stopni obstawiam że na iGPU temp. może ciutkę zrosnąć ale to i tak dalej w granicach normy

mgit co powiesz na temat gotowych zestawów wodnych na samo CPU np.
be quiet! Silent Loop
jest to coś warte ?

mgit 21.08.2017 20:16

Cytat:

Napisany przez seku (Post 1388961)
mgit czym się kierowałeś kupując tego Samsunga myślałeś nad wersja PRO ?

czy po porostu taki był taki kupiłeś ?

nie wiem czego się spodziewać po przesiadce z kiedyś jednego z najlepszych 850PRO na M.2

na pewno nie ma sensu kupowania czegoś słabego wiec celuje tylko w najlepsze konstrukcje

Jak kupowałem swojego samsunga różnica między wersją PRO a EVO wynosiła jakieś 300 zł. Uznałem, że wersja PRO jest nieekonomiczna, i przyrost prędkości nie jest na tyle duży by do tego dopłacać. W porównaniu z wersją SATA różnica jest już odczuwalna, ale nie na tyle jak było po przesiadce z HDD na SSD. Jak dla mnie wersja PRO jest nie opłacalna :taktak:

Nie twierdzę, oczywiście że jest to zły wybór... sam kując sprzęt komputerowy nie zawsze kieruję się zdrowym rozsądkiem... np. po co komu 2 x GTX 1080, no ale mimo to mam... i teraz się zastanawiam jak po taniości zbić temperaturę z pierwszego GTX (w obciążeniu 80-87st) drugi GTX zawsze 15st mniej ma... coś czuję, że bez wodowania się nie obejdzie...

No a może przerzucenie PhysX na drugiego GTX rozwiąże problem... temperatury... się okaże :)

seku 21.08.2017 20:02

mgit czym się kierowałeś kupując tego Samsunga myślałeś nad wersja PRO ?

czy po porostu taki był taki kupiłeś ?

nie wiem czego się spodziewać po przesiadce z kiedyś jednego z najlepszych 850PRO na M.2

na pewno nie ma sensu kupowania czegoś słabego wiec celuje tylko w najlepsze konstrukcje

M@X 20.08.2017 16:18

WD to SanDisk, głośno było w branży o tym przejęciu - $18 000 000 000 chyba za nich dali.

mgit 20.08.2017 13:17

Ja mam na M2 - Dysk SSD Samsung 960 Evo 500GB M.2

seku 19.08.2017 21:22

Ilość załączników: 1
Panowie temat wiadomo wiekowy minęło pół roku od przesiadki na 7700K i nadal mam Smasunga 850PRO 128GB

myślę i myślę co kupić kreci mnie 960 PRO 512GB na kontorze Polaris

lub widzę nowego gracza WD
https://www.wdc.com/products/solid-s...-pcie-ssd.html
Załącznik 100598

jakieś uwagi rady ktoś coś ma na M.2 ?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:22.