![]() |
@rcobex, ale roznica chociaz odczuwalna? Czy tylko cyferki?
|
Cytat:
|
różnica w szybkości działania bardzo znacząca,szkoda że konfigurowanie wszystkiego pod siebie tyle trwa
bo już bym obczaił jakąś giere ;) mam jeszcze jedno nie zainstalowane nieidentyfikowane urządzenie i muszę dojść co to jest, od momentu przesiadki mój dysk hdd 1TB szajsunga , z którym mam same problemy [problemy z rozruchem, cykanie głowic - zacinanie systemu] chodzi jak w zegarku ale za to 'chrobocze' że go w kuchni słychać teraz śmiało mogę stwierdzić że ten hdd samsung to najgłośniejszy element zestawu :taktak: |
|
Patrix, można wiedzieć jakie timingi mają te pamięci ?
|
wirtualnemu win server 2012 z sql i sharepointem musisz dac troche wiecej ramu... ;)
|
Mam 4 pulpity FHD, ale nawet gdybym miał osiem to chyba miałbym problem.
Właśnie sprawdziłem ile mam zapchanegro ramu... jakieś 580MB.... W praktyce wyglada to tak: na jedyum pulpicie przeglądarka, na drugim jakieś programy, na trzecim World of Warcraft (lub inna gra), czwarty zostaje jakby co i wciąż połowa RAMu wolna :D SSD też mam oczywiście, ale w RAID to byłby totalny overkill. edit: zrobiłem test. firefox 6 kart (w tym YT, akceleracja opengl itd), world of warcraft, libreoffice, gimp, thunderbird (3 konta), przeglądarka pdf, rawtherapee, audacity, wypasiony player muzyki (biblioteka 6000 utworów, okładki itd)- zapchałem 1,3GB. Zajętość proca 3%. Żaby zapchać całe 4GB obawiam się zabrakłoby mi programów do uruchamiania. A 32GB... :hmm:.... mógłbym odpalić 16 wirtualnych windowsów vista dla każdego dać po 2GB :w00t: :rotfl: |
Ilość załączników: 1
Cytat:
a ram przy 2 monitorach wqhd 27 potrafi szybko się skończyć k***a tyle tam wchodzi Załącznik 62858 |
Fajne :) Moim 4GB świecą w ciemności oczy (GeIL Black Dragon :) ).
Czasem tak dla zabawy chciałoby mi się wsadzić w kompa 16 rdzeni i 32gb ram oraz SSD w RAID, ale o ile taki procek by się jeszcze przydał to reszta totalnie zbędna :D |
Ilość załączników: 1
Cytat:
Załącznik 62857 |
Niech znajoma odpali tego CADa z największym projektem, albo dwa na raz do tego przeglądarke i inne pierdołki - takie normalne użytkowanie - i zobaczcie ile pamięci bierze.
Przykładowo ja mam 4GB RAM z czego zazwyczaj używam 500MB-1,5GB. W porywach do 3GB, a żeby zapchać wszystko muszę się postarać. W moim przypadku dokładanie RAMu to strata pieniędzy, choć nie powiem fajnie by było mieć 32GB :szczerb: |
według mnie Be Quiet to dziś nr.1 PSU
przy zmianie sprzęty planuje taki 1kw. :-) czekam na warzenia z nowego zestawu :-) |
Fajny :D
|
http://img43.imageshack.us/img43/4341/zp0u.jpg
paket odebrany, teraz zapisywanie danych , po drodze ze 3 piwa i robimy przekładkę :) edit : zasilacz waży 2,7kg :wow: |
Wiesz co nie mam Excela :szczerb: ale czy wszystkie rdzenie są zajęte?
Bo jeżeli nie to lepiej od i7 poradzi sobie wyżej taktowane i3 (AMD FX każde będzie do kitu). A na przykład RawTherapee - jedno zdjecie na Athlonie XP 2200Mhz (OC) wywołuje się 8 minut (mój profil, nie wszystkie są takie okropne). Praca na czymś innym niż podkręcony quad to męczarnia (na moim aktualnie ~30 sekund). A mój aparat ma tylko 10Mpix.. Wywołanie to jedno, ale zoom czy zmiana parametrów to znowu konieczność przeliczenia przynajmniej fragmentu obrazu... FX tu by się przydał, tym bardziej że można ten program skompilować specjalnie pod ten procesor (march=bdver2) :) W zasadzie to można cały system ale to hardkor :szczerb: Popatrz tu na test CRay ile można zyskać odpowiedniu kompilując program pod FX-a. CRay podobnie jak RT masowo używa FPU i wszystkich rdzeni: http://www.phoronix.com/scan.php?pag...7_bdver1&num=3 Także dla mnie wybór proca wcale nie jest taki oczywisty, tym bardziej że odblokowany FX-8320 jest za 599zł. Nawet zablokowanego i5 za tyle się nie dostanie. Osobiście uważam, że AMD zrobiło Bulldozera głównie z myślą o serwerach i superkomputerach. Sprzedają teraz 16 rdzeniowe Opterony i grają na nosie Intelowi. Superkomputer Titan (aktualnie #2 miejsce w rankingu) działa właśnie na 16-rdzeniowych Bulldozerach. Raczej nie dlatego że są takie słabe ;) Ale tam nikt nie gra pod Windows ;) |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:38. |