![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Guru
Data rejestracji: 22.08.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Komputer jest już zakupiony, działa już miesiąc więc można coś o nim powiedzieć.
Konfiguracja przedstawia się następująco:
Całość kontrolowana przez oryginalny Windows 7 Pro 64 bity wersja OEM - miała być wersja MSDN AA ale po dogłębnej analizie licencji stwierdziłem że już lepiej OEM mieć, a że Windows 8 mnie zniechęca, wybór padł na 7 ![]()
Jestem pozytywnie zaskoczony, że tak szybko może włączać się Windows ze wszystkimi programami w auto starcie. W dalszej kolejności zostanie dodany napęd BD, ale to dopiero jak zacznie brakować miejsca na dysku ![]()
![]() Ostatnio zmieniany przez mgit : 23.07.2012 o godz. 17:17 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Jak nie to nie ma się czym przejmować...
![]() |
![]() |
#3 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
No dobra, zatwierdzam...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
Pamięć to chyba 2x4 GB?
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Guru
tak 2x4 mała literówka
![]()
![]() |
#6 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
10 sekund do Win7 -
![]() ![]() Ciekawe czy uda mi się do tylu zejść na budżetowym SSD z Linuksem. Na razie mój rekord to 25 sekund z pendrive ... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Guru
Cytat:
![]() Skoro 7 w tyle czasu potrafi wstać, ciekawe ile zajęło by to w przypadku Linux'a
![]() |
![]() |
#8 | |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Jukebox Hero
Linux potrafi znacznie szybciej, ale ja mam stary komputer z SATAII - więc dysk do niego też będzie budżetowy (a dokładnie OCZ Petrol 64GB).
Choć teraz sie zastanawiam czy może Agility 4 nie byłoby lepszym wyborem. Nawet nie ze względu na prędkość ale słyszałem że Petrole są bardzo zawodne :/ A Agility mogłem wziąć w komputroniku z odbiorem osobistym :/ Ostatnio zmieniany przez sobrus : 23.07.2012 o godz. 18:15 |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Nikoniarz
Data rejestracji: 26.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Sobrus, kup Samsunga 830 lub Cruciala M4. I nie patrz na SATA II, bo kiedyś komputer będziesz zmieniał.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Jukebox Hero
Dysk jest już niestety/stety zamówiony, tylko sklep coś się nie popisuje (już powinienem go mieć). Jutro będę ich katować, jak nie mają to wycofam zamówienie i niech oddają kasę.
Crucial M4 czy Samsung 830 to świetne dyski, jednak cenowo są po prostu niekonkurencyjne, a konkurencja nie śpi. Taki M4 w wersji 64GB wcale nie jest tak rewelacyjnie szybki niestety (95MB/s zapisu to tyle co Petrol - Agility 4 64GB pewnie zje na śniadanie mając nowszy kontroler Marvella i 200MB/s zapisu). A w dodatku A4 jest tańszy. Czasy SandForce u OCZ to przeszłość - kontroler z M4 jest teraz w Petrolu... Natomiast w klasie 350zł+ celowałbym już w coś 128GB i dlatego Samsung 830 też odpada. Petrol czy Octane 128GB też są szybkie. Może nie aż tak ale szybkie, a dwa razy większe... Na wielki plus M4, 830 i Intela jest ich niezawodność. OCZ to kicha, dno i metro mułu, gdyby nie to że Petrol kosztuje 199zł i ma 3 lata gwarancji to w ogóle bym na nich nie spojrzał ![]() PS. Ja mam kilka komputerów, dlatego dysk SSD (jak dożyje) będzie służyć dłuuuugo, nowy komputer na pewno dostanie nowy dysk, może już na SATA IV. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 23.07.2012 o godz. 20:01 |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Choć na wszelki wypadek sprawdź zapisy gwarancji i w razie czego korzystaj z niezgodności towaru z umową.
![]() |
![]() |
#13 |
Jukebox Hero
Jakby Win8 był za darmo
![]() ... to bym zrobił dual boot ![]() Linux na SSD i Winda na HDD ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Jukebox Hero
Dzięki, mam nadzieje, ze tak źle nie będzie, ew że ja płacić nie będę po 20zł za kuriera
![]() Bo już po zakupie z nudów zacząłem czytać komentarze, że na przykład na 3 kupione sztuki 3 były padnięte...z tego czasem sie trafia że w ogóle dysku od nowości nie widać w BIOS! OCZ naprawdę daje czadu, w negatywnym sensie rzecz jasna. Żaden nowy dysk OCZ nie ma SandForce, a mimo to padają (a M4 na tym samym procku co Petrol - jakoś nie pada). Czyli co? Mają naprawdę "utalentowanych inaczej" programistów firmware? Intel ma dyski na SandForce i one ... nie padają (ponoć załatali bugi). Więc jednak sie da zrobić dobry dysk nawet na SF, a OCZ potrafi spierdzielić nawet dysk na Marvellu ![]() ![]() Ja bym powiedzial raczej "Indillix Infested" ![]() @Patrix "produkcyjne użycie" to według Microsoftu zainstalowanie sobie Battlefielda czy GIMPa. Licencja MSDNAA jest tak rygorystyczna, że w praktyce nie opłaca się tego instalować poza VirtualBoxem. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 23.07.2012 o godz. 21:43 |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
A gimpa możesz mieć pod warunkiem, że prywatnie, office dla studentów też itd. itd. Bez przesady sobrus.
![]() |
![]() |
Tagi |
cpu, dyski ssd, gpu, nowy komputer, podzespoły, pomoc w wyborze sprzętu, procesor, ram, sprzęt |
|
|