Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Windows 10 - pierwsza wersja testowa (https://forum.cdrinfo.pl/f113/windows-10-pierwsza-wersja-testowa-93788/)

mgit 24.01.2015 16:21

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1311603)
No to plan, o którym pisałem wcześniej jest aktualny ;)

A jak jest z licencją downgrade z 8.1 Pro do W7 Pro tak w razie czego?

Z prawnego punktu widzenia czy praktycznego?
Bo jak z praktycznego to instalujesz 7 aktywujesz i tyle

Patrix 24.01.2015 16:45

Mnie "praktyczny" nie obchodzi... jak możesz zadawać takie pytania :sciana:
Na przykład mając licencję 8.1 chcę od MS klucz do 7 w ramach downgrade.

mgit 24.01.2015 16:48

Ilość załączników: 1
To z prawnego punktu widzenia zapomnij o 7
Chyba, że kupisz wersję BOX 8.1 w tedy tak... ale jest to bardzo problematyczne...
Kupując teraz wersję BOX 8.1 dostaniesz coś takiego plus numer seryjny na e-maila z informacją, że jest to potwierdzenie legalności i że posiadasz numer seryjny w wersji BOX + faktura w pdf i to wszystko... tak jest przynajmniej w oficjalnym sklepie Microsoft

Berion 24.01.2015 16:52

A ja jestem ciekawy czy robiąc upg z siódemki do dziesiątki nie przepadnie mi licencja na siódemkę, czyli żeby nie było takiej sytuacji że wjadę na Win10, zwymiotuję, a na Win7 MS pokaże mi środkowy palec że klucz jest bla (lub że na wirtualce postawię siódemkę, zrobię upg i siódemka host przestanie być aktywowana).

PS: Serio? Tak teraz wyglądają BOXy? Jak u ruskich na bazarze... :rotfl:

misiozol 24.01.2015 16:52

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1311610)
To z prawnego punktu widzenia zapomnij o 7
Chyba, że kupisz wersję BOX 8.1 w tedy tak... ale jest to bardzo problematyczne...
Kupując teraz wersję BOX 8.1 dostaniesz coś takiego plus numer seryjny na e-maila i to wszystko...

A niby dlaczego nalezy ci sie downgrade prawnie czy to box czy to oem

http://www.microsoft.com/oem/en/lice...de_rights.aspx

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1311612)
A ja jestem ciekawy czy robiąc upg z siódemki do dziesiątki nie przepadnie mi licencja na siódemkę, czyli żeby nie było takiej sytuacji że wjadę na Win10, zwymiotuję, a na Win7 MS pokaże mi środkowy palec że klucz jest bla (lub że na wirtualce postawię siódemkę, zrobię upg i siódemka host przestanie być aktywowana).

jestes wlascicielem licencji na 7 i nie moga ci jej zabrac .

Berion 24.01.2015 16:55

Mogą jeśli taka będzie treść licencji. Mam BOX'a, więc niby w lepszej sytuacji jestem (przynajmniej w teorii :>).

mgit 24.01.2015 17:00

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1311613)
A niby dlaczego nalezy ci sie downgrade prawnie czy to box czy to oem

http://www.microsoft.com/oem/en/lice...de_rights.aspx

jestes wlascicielem licencji na 7 i nie moga ci jej zabrac .

By aktywować potem system... musisz zadzwonić... i pierwsze pytanie czy posiada pan wersję BOX czy OEM... mówisz OEM, to ci odpowie to niestety i do widzenia i co mu zrobisz?

@Berion
Tak teraz to wygląda 2 płytki w papierowym opakowaniu i numer wraz z fakturą też na e-maila....
Ba można kupić BOX 40 zł taniej jak nie bierzesz płytek.... można również te płytki nabyć bez numeru seryjnego za około 40 zł... -> na oficjalnej stronie microsoftu

Kiedyś to przynajmniej dawali ładne plastikowe pudełko...

Berion 24.01.2015 17:06

Brak słów po prostu... Nie dość, że płyty różowe (!) to jeszcze pożydzili na plastikowe pudełko. Tam to jeszcze pendraki powinni dorzucać z WIMami dla obu wersji (jak zresztą płyty, po co to dzielić na dwie?), ale lepiej zubażać, może w ogóle niedługo Windows as Service...

To pudełko co wkleiłeś już jest tandetne. Mam takie samo z Win7. Ale mam office'a też 2003 w BOX i tam jest naprawdę świetnej jakości. Grube, niemleczne, z porządnymi zatrzaskami i trzpieniem na płyty.

mgit 24.01.2015 17:10

Myślisz, że z 10 będzie inaczej... będzie to samo tylko kolor zmienią na błękitny :D

misiozol 24.01.2015 17:11

A czy dzwoniles kiedykolwiek ? najwyrazniej nie bo bajki opowiadasz to jest automat gdzie wklepujesz wygenerowany kod z klawiatury :P

Malo tego cztasz co tam pisze

The following OEM versions of Windows software are eligible for downgrade rights.
Windows 8.1 Windows 7 Windows 8.1 Pro includes downgrade rights to:
  • Windows 7 Professional
  • Windows Vista Business
Windows 7 Professional and Windows 7 Ultimate include downgrade rights to:
  • Windows Vista Business and Windows Vista Ultimate
  • Windows XP Professional, Windows XP Tablet PC Edition, or Windows XP x64 Edition
Note Other OEM Windows 7 versions (for example, Windows 7 Home Basic and Windows 7 Home Premium) do not include downgrade rights.

mgit 24.01.2015 17:14

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1311624)
A czy dzwoniles kiedykolwiek ? najwyrazniej nie bo bajki opowiadasz to jest automat gdzie wklepujesz wygenerowany kod z klawiatury :P

A dzwoniłem... :taktak:
Jak przekroczyłem dozwoloną ilość formatów w Windows XP Home
Automat z początku, potem niepowodzenie wygenerowania kodu i rozmowa z konsultantem. I ich genialne pytanie jaki był powód formatowania dysku...
I jakże moja inteligenta odpowiedź... bo to windows :rotfl:

misiozol 24.01.2015 17:17

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1311628)
A dzwoniłem... :taktak:
Jak przekroczyłem dozwoloną ilość formatów w Windows XP Home
Automat z początku, potem niepowodzenie wygenerowania kodu i rozmowa z konsultantem. I ich genialne pytanie jaki był powód formatowania dysku...
I jakże moja inteligenta odpowiedź... bo to windows :rotfl:

Wygrales browara z tym bo to windows lol2

mgit 24.01.2015 17:25

Nie zapominaj, że w OEM jak zmienisz komputer to już go na nowym nie aktywujesz :D

revolver0 24.01.2015 17:34

@ Mgit
Ponoć w Win 8, zmienili to.

misiozol 24.01.2015 17:36

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1311631)
Nie zapominaj, że w OEM jak zmienisz komputer to już go na nowym nie aktywujesz :D

To sie zgadzam , chodzi o downgrade na tej samej maszynie .

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:36.