Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Windows 10 - pierwsza wersja testowa (https://forum.cdrinfo.pl/f113/windows-10-pierwsza-wersja-testowa-93788/)

revolver0 31.01.2015 00:07

a co jak zabiorą cały komputer do zabawy?

DarkSlide97 31.01.2015 00:20

Zamykasz dom na klucz. Musisz poszukać klucza. Oni stoją przed drzwiami (nie wyważą ich po upływie 3 minut przecież). Wymieniasz dysk i mogą sobie zabierać cały komputer i tak nic nie znajdą :P

revolver0 31.01.2015 00:25

ale rozmawianie przez drzwi jest bardzo nie kulturalne...

DarkSlide97 31.01.2015 00:44

Ale przynajmniej nie wsadzą Cię na dołek za piraty... Tzn. mnie bo Wy to pewnie wszyscy legalni w 100% :>

revolver0 31.01.2015 00:48

czemu na dołek? grzywna jak coś xD duża grzywna....

DarkSlide97 31.01.2015 00:51

Niestety k... ekhem, policja zabierają czasami na dołek... Za głupiego Windowsa, co za kraj... :ysz:
Powinno być dwukrotność wartości programu do zapłacenia i tyle... A nie więzienie za takie bzdury :sciana:

revolver0 31.01.2015 00:55

ale za udostępnianie, za posiadanie była grzywna...

mgit 31.01.2015 01:00

Cytat:

Napisany przez DarkSlide97 (Post 1312333)
Niestety k... ekhem, policja zabierają czasami na dołek... Za głupiego Windowsa, co za kraj... :ysz:
Powinno być dwukrotność wartości programu do zapłacenia i tyle... A nie więzienie za takie bzdury :sciana:

A jak by twojemu ojcu ukradli samochód - i złapali złodzieja.... to też nie powinni go karać? Nawet spróbować zrobić mu problemów?
Bo kradzieży Windows'a niczym się nie różni od kradzieży samochodu czy kradzieży w sklepie... :sciana:

revolver0 31.01.2015 01:02

pytanie czy kradnie się tego Windowsa ze sklepu...

andy 31.01.2015 01:04

Cytat:

Bo kradzieży Windows'a niczym się nie różni od kradzieży samochodu czy kradzieży w sklepie...
Jak nie? Kradnąc komuś samochód osoba której go ukradłeś go nie ma a masz teraz ty. Kiedy "kradniesz" oprogramowanie, to nikomu go nie zabierasz - osoba której go ukradłeś dalej go posiada.

mgit 31.01.2015 01:07

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1312339)
Jak nie? Kradnąc komuś samochód osoba której go ukradłeś go nie ma a masz teraz ty. Kiedy "kradniesz" oprogramowanie, to nikomu go nie zabierasz - osoba której go ukradłeś dalej go posiada.

I to według ciebie usprawiedliwia kradzież? Bo osoba nadal ma swoje dobro? :sciana:
Ciekawe czy byłbyś taki zadowolony - jak byś napisał program.... pracowałbyś nad nim wiele tygodni.... i chciałbyś za niego kasę - w końcu włożyłeś w jego stworzenie wiele pracy... program byłby hiutem -> mega wypas, wszyscy chcieli by go mieć. A ty nie zarobiłbyś ani zł... wszyscy mieli by pirata... ciekawe czy byś się cieszył z tego?

DarkSlide97 31.01.2015 01:10

Cytat:

Bo kradzieży Windows'a niczym się nie różni od kradzieży samochodu czy kradzieży w sklepie... :sciana:
Pierwsze piractwo nie jest kradzieżą... Drugie w pierwszym przypadku kradnie się coś warte ponad 5000 zł, w drugim "kradnie" coś warte 10x mniej.
I wreszcie trzecie, za pierwszym razem kradnie się człowiekowi zarabiającemu może 2000 zł a w drugim wielkiej firmie która ma przychody rzędu milionów $ miesięcznie...

Czujesz różnicę?

Cytat:

Ciekawe czy byłbyś taki zadowolony - jak byś napisał program.... pracowałbyś nad nim wiele tygodni.... i chciałbyś za niego kasę - w końcu włożyłeś w jego stworzenie wiele pracy... program byłby hiutem -> mega wypas, wszyscy chcieli by go mieć. A ty nie zarobiłbyś ani zł... wszyscy mieli by pirata... ciekawe czy byś się cieszył z tego?
Widocznie program nie był zbyt dobry... Widzisz taki M$ - jest masa piratów na rynku a jakoś zarabiają. Dlaczego? Bo stworzyli system którego używają masy, został spopularyzowany i nie ma większej alternatywy (poza Linuxem, którego wg. statystyk mało kto używa)
Większość słynnych / bardzo dobrych gier to samo - piracone na potęgę a producent się dorobił.

Tak naprawdę piractwo trafia głównie w małe firmy i producentów - wielkich korpo to nie rusza bo i tak mają rzekę zielonych :]

andy 31.01.2015 01:12

Czy ja napisałem, że to usprawiedliwia kradzież?
Odniosłem się tylko do tylko do fragmentu w którym stawiasz tezę, że kradzież samochodu nie różni się od kradzieży oprogramowania. Czytaj ze zrozumieniem.

mgit 31.01.2015 01:15

Cytat:

Napisany przez DarkSlide97 (Post 1312341)
Pierwsze piractwo nie jest kradzieżą... Drugie w pierwszym przypadku kradnie się coś warte ponad 5000 zł, w drugim "kradnie" coś warte 10x mniej.
I wreszcie trzecie, za pierwszym razem kradnie się człowiekowi zarabiającemu może 2000 zł a w drugim wielkiej firmie która ma przychody rzędu milionów $ miesięcznie...

Czujesz różnicę?

Nie nie czuję różnicy -> pogratulować wychowania i sposobu myślenia...

W myśl twojej ideologi... nie stać mię na BMW to sobie ukradnę od firmy BMW - w końcu duża firma to co za różnica... stać ich...

A może by tak podejść do tego inaczej nie stać mię na Windows to mam Linux'a. Nie stać mię na grę to jej nie mam. Nie jest to produkt pierwszej potrzeby... i nie mam obowiązku jego posiadania...

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1312342)
Czy ja napisałem, że to usprawiedliwia kradzież?
Odniosłem się tylko do tylko do fragmentu w którym stawiasz tezę, że kradzież samochodu nie różni się od kradzieży oprogramowania. Czytaj ze zrozumieniem.

Dla mnie kradzież to kradzież. Nie różni się niczym od okradzenia sklepu. Zdaję sobie sprawę, że kto kradnie (piraci) to i tak będzie to robić... tylko czemu takowe osoby bulwersują się, że są ścigane przez prawo? Każdy ma wolną wolę... i skoro postanowił coś ukraść to powinno być oczywiste, że może (ale nie musi) ponieść za to konsekwencje... jak te konsekwencje poniesie... to pretensje / oburzenie nie powinny iść w stronę firmy którą okradł, a do siebie... w końcu wiedział co robi... i czym to grozi...

DarkSlide97 31.01.2015 01:18

Wiesz jak kiedyś będą takie technologie bym mógł klonować każdy obiekt jaki napotkam to chętnie sobie spiracę takie BMW, a co może mi się podoba :>

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:51.