Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Windows 10 - pierwsza wersja testowa (https://forum.cdrinfo.pl/f113/windows-10-pierwsza-wersja-testowa-93788/)

CIAPEK 12.10.2016 11:57

ZAGADKA

Miałem Windows 8 na lapie dostarczony z lapem Lenovo.
Skorzystałem w wakacje z darmowego upgrade do win 10.
Wczoraj resetowałem system czyszcząc wszystkie pliki z dysku C i przywracając pierwotną wersję systemu.

Jaki mam system? Oczywiście Win 8.
Jak wrócić do win10?
Podobno można pobrac jakiś obraz systemu ze strony Microsoftu i zainstaloważ za darmo z racji, że legalnie wykonałem upgrade i mój komputer i wersja systemu są zarejestrowane w sieci.
Czy to prawda i jak to zrobić?

Instalacja win7 się nie powiodła bo dysk w systemie GPT, a po jakimś czasie bootowalny pendrive przestał być widziany na starcie biosa.
Cuda.

pozdr

Berion 12.10.2016 12:29

Win7 jak się natknie na GPT to przerabia na MBR bez pytania i wiedzy użytkownika.

Nie ma obrazów Windows 10 Home i Pro, musisz użyć Windows Media Creation Kit, który będzie pobierał paczki i budował z nich obraz płyty, u mnie zawsze to trwało około... 3h.

Powinien działać Twój klucz z ósemki (bo chyba masz spisany?). Klucze z upgrade były wspólne i już chyba nie działają. Jeśli nie zakładałeś konta MS i nie aktywowałeś systemu, to nie masz upgrade'u do Win10. Ale jeszcze możesz to zrobić przez stronę z jakimiś ułatwieniami dostępu, wyguglaj.

CIAPEK 12.10.2016 13:23

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1369573)
Win7 jak się natknie na GPT to przerabia na MBR bez pytania i wiedzy użytkownika.

Nie ma obrazów Windows 10 Home i Pro, musisz użyć Windows Media Creation Kit, który będzie pobierał paczki i budował z nich obraz płyty, u mnie zawsze to trwało około... 3h.

Powinien działać Twój klucz z ósemki (bo chyba masz spisany?). Klucze z upgrade były wspólne i już chyba nie działają. Jeśli nie zakładałeś konta MS i nie aktywowałeś systemu, to nie masz upgrade'u do Win10. Ale jeszcze możesz to zrobić przez stronę z jakimiś ułatwieniami dostępu, wyguglaj.

u mnie win7 wywalił właśnie taki komunikat i nie poszedł dalej.
Klucza do ósemki nie mam bo ósemka już była na lapie. Mam ją teraz zaibnstalowaną to mogę podejrzeć przecież we właściwościach systemu.

lipa

joujoujou 12.10.2016 14:25

Cytat:

Napisany przez CIAPEK (Post 1369581)
[...]

lipa

Jak to w windows. :]

Berion 12.10.2016 14:41

To dziwne, kiedy ja chciałem zainstalować na GPT to bez pytania przerobił na MBR. Dowiedziałem się dopiero po tym jak zajrzałem do managera dysków... Ale może dlatego, że były tylko trzy partycje, może gdyby było 5 lub więcej to by się nie zgodził.

A co do klucza: no i co z tego że preinstalowany? ;)
http://www.nirsoft.net/utils/product_cd_key_viewer.html

We właściwościach systemu nie ma klucza tylko identyfikator urządzenia wyliczony m.in z tego klucza.

mgit 12.10.2016 17:02

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1369573)

Są obrazy! Na torrentach :szczerb:

Berion 12.10.2016 19:25

Powodzenia w używaniu sytemu z torrentów. :)

Arepo 12.10.2016 19:36

Z tego co widzę, obrazy win 10 są bez problemu dostępne. np.: tutaj. Powinny bez problemu działać na kluczu od 8, jeśli po update system został aktywowany.

Trzeba było sobie zrobić obraz po aktualizacji ;)

Patrix 12.10.2016 20:56

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1369600)

dokładnie, głupota, ludzie do dziś używają Windows MX :szczerb:

Cytat:

Napisany przez Arepo (Post 1369601)
Trzeba było sobie zrobić obraz po aktualizacji ;)

Ja wykonałem, ale miałem potrzebę potem zainstalować jeszcze raz, aktywacja odbyła się bez podawania klucza.

mgit 12.10.2016 21:36

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1369600)

To czy to mądre to już co innego...
Ważne - że są :fiu:

mdfire 13.10.2016 11:31

Jeśli chodzi o Win7 to w sieci jest sporo poradników jak przerobić GPT na MBR więc ostatecznie sam musisz zadecydować, który z tych 3 OS-ów chcesz zainstalować.

mgit 13.10.2016 19:29

Nie rozumiem co komu przeszkadza GPT?

M@X 13.10.2016 20:48

Ani ja... Od dawna korzystam i wszystko dziala.

CIAPEK 14.10.2016 08:05

sprawa wygląda tak.
Działa!
Skorzystałem z Toola na stronie Microsoftu. Hasło google" pobierz obraz systemu win10".
Apka co prawda z problemami, ale za drugim razem zainstalowała Windowsa. Zawieszała się na sprawdzaniu zgodności aktualizacji. Trzeba było usługę Windows Update restartować w usługach w narzędziach administracyjnych.
A co z aktywacją? Skubaniec ogarnął, że na tym komputerze był robiony upgrade do Win10 i aktywował Windowsa tzw. licencją cyfrową.
Wszystko gra i chcąc nie chcąc mam tego Windowsa10.
Może być :P

rcobex 23.11.2016 10:58

Windows 10-pro, da się jakoś wyłączyć aktualizacje ? Sprawdzałem kilka sposobów które są opisane w sieci, ale albo nie działają (po podłączeniu kabla do internetu od razu ciągną się aktualizacje) albo mają jakieś wersje z dupy bo nie potrafię znaleźć tego o czym oni tam piszą.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:23.