Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Windows 10 - pierwsza wersja testowa (https://forum.cdrinfo.pl/f113/windows-10-pierwsza-wersja-testowa-93788/)

joujoujou 22.07.2016 23:45

System szybko i bezbłędnie wyszpiegował sobie wszystko co potrzeba. Ot co. :P

Berion 23.07.2016 12:20

Na taką formę szpiegowania (i to jest prawdziwe znaczenie słowa: telemetria) chętnie bym przystał (pod warunkiem mojej kontroli).

Arepo 23.07.2016 21:29

Telemetrię można w znacznym stopniu ograniczyć, tutaj jeden z nowszych artykułów. Nie wiem o co chodzi z tą paniką w W10, jak ktoś sądzi że W7 czy 8 nie szpiegują i nie mogą zostać dodane tego typu moduły w aktualizacjach, o których i tak nikt nic nie wie co robią, to jest w błędzie. Wszystko można ustawić i uczynić w miarę bezpiecznym lub nie. Przecież wystarczy dobry firewall i już mamy kontrolę nad tym co jest wysyłane z komputera, ale ludzie lubią się straszyć nawzajem i tyle ;)

Diabolique 23.07.2016 21:29

oczywiście przez partycję recovery da radę wrócić do systemu sprzed aktualizacji? :szczerb:

Berion 24.07.2016 22:47

Jak ktoś aktualizuje Windows to już nawet ma tak od około pół roku (pakiet na zmurszałe z czasów XP). ;p

Firewall nie operuje na poziomie kernela, więc wiesz. Dodasz sobie do host serwery a i tak Win10 ma to w czterech literach. Chyba że mowa o FW na routerze ale wystarczy że jakiś nowy serwer dojdzie z aktualizacjami i nie zdążysz z uzupełnieniem czarnej listy. To walka z wiatrakami.

To wszystko jest tak potwornie uciążliwe i wymagające stałego monitorowania, że ja po prostu wolę pozostać na siódemce do końca dni dominacji Windows na desktopie.

Arepo 24.07.2016 23:05

Chcesz powiedzieć, że jak ustawię przykładowo firewall na blokowanie całego ruchu sieciowego to kernel będzie i tak wysyłał informację w świat? :wow:

Nawet do XP-ka jest xp-AntiSpy ;) Ja uważam, że to wszystko jest potwornie rozdmuchiwane a wyobraźnia ludzka nie zna granic. Teraz takie czasy, że ludzie boją się własnego cienia.

andy 24.07.2016 23:14

@Arepo nigdy nie wiadomo czy FW faktycznie blokuje cały ruch. Być może W10 ma jakieś nieudokumentowane API, które pozwala na kontakt z NSA.

Arepo 24.07.2016 23:23

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1365024)
@Arepo nigdy nie wiadomo czy FW faktycznie blokuje cały ruch. Być może W10 ma jakieś nieudokumentowane API, które pozwala na kontakt z NSA.

Skąd w takim razie wiesz, że nie ma tego W7, 8 czy inne programy których używasz?

andy 24.07.2016 23:33

Dobre pytanie co nie? ;)

Berion 25.07.2016 11:53

Cytat:

Napisany przez Arepo (Post 1365023)
Chcesz powiedzieć, że jak ustawię przykładowo firewall na blokowanie całego ruchu sieciowego to kernel będzie i tak wysyłał informację w świat? :wow:

To prawda że brzmi to idiotycznie, ale skoro usługa synchronizacji czasu łączy się z nsa.comcon.cośtam (z pamięci piszę), a w kernelu jest obsługa czcionek wektorowych to naprawdę już nic mnie nie zdziwi w Windows. :haha:

Cytat:

Nawet do XP-ka jest xp-AntiSpy ;) Ja uważam, że to wszystko jest potwornie rozdmuchiwane a wyobraźnia ludzka nie zna granic. Teraz takie czasy, że ludzie boją się własnego cienia.
Różnica pomiędzy Windows 10, a starszymi polega na tym, że starsze zbierają dane telemetryczne*, a Windows 10 jeszcze więcej danych telemetrycznych i do tego prywatne dane (czyli właśnie szpieguje). W licencji stoi, że mogą np. zbierać dane z klawiatury. Wypisz wymaluj keylogger! A mamy jeszcze Cortanę, wyszukiwarkę systemową, OneDrive, sklep, nawet to co jest przypięte do "menu Start" jest gdzieś przesyłane itd.

*przeciwko którym nic nie mam, tak długo jak można to wyłączyć - i tak, zgadza się, w żadnym Windows nie można.

Ustawienia prywatności, które MS oddaje w menu, po aktualizacji same się przestawiają na domyślne opt on (i nie wiadomo czy są w ogóle respektowane...). Trzeba więc mieć coś co stale to monitoruje i blokuje połączenia. Do tego użytkownik nie ma już kontroli nad aktualizacjami bo nawet jak wyłączysz usługę windows update to on i tak ją włączy przy następnym starcie... Jasno to pokazuje podejście MS do klienta. Dla mnie to jest taki absurd, że zamiast z tym walczyć po prostu pokazuję im środkowy palec. Kiedy już nie będzie sterowników to tę siódemkę będę trzymać po prostu w wirtualnej maszynie na Linuksie albo zdecyduję się na dziesiątkę, tyle że nigdy jej nie podepnę do sieci.

DarkSlide97 25.07.2016 14:39

Ja kupiłem nowego laptopa i zamiast reinstalować systemu przełożyłem ze swojego dysk. Z tym, ze sterowniki musiałem sam zainstalować :)

Reetou 25.07.2016 17:47

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1365038)
Ustawienia prywatności, które MS oddaje w menu, po aktualizacji same się przestawiają na domyślne opt on (i nie wiadomo czy są w ogóle respektowane...). Trzeba więc mieć coś co stale to monitoruje i blokuje połączenia. Do tego użytkownik nie ma już kontroli nad aktualizacjami bo nawet jak wyłączysz usługę windows update to on i tak ją włączy przy następnym starcie...

Wiesz co? Aż sprawdziłem... Pół roku temu, przy instalacji, poustawiałem sobie opcje prywatności i aktualizacji wg własnego widzi mi się i po tym pół roku mam dokładnie powyłączane to, co zmieniłem. Nic mi się samo nie poprzestawiało "po restarcie"...

revolver0 25.07.2016 17:55

jaki noteboczek xD co w nim piszczy xD.

Co do 10 to najbezpieczniejsze rozwiązanie to wywalenie karty sieciowej... Gdzieś w sieci było że jakiś pedobear chwalił się jaki to fajny system ta dziesiątka... zapłacił za wiadome treści przy jej pomocy i parę dni później już siedział xD Na ile to prawda nie wiem, ale takie coś jest wyjątkowo nie fajne...

andy 25.07.2016 18:07

Ostatnia afera z Maxtonem powinna u wielu osób zapalić żarówkę prywatności ;) Tam też można było odznaczyć pewną opcję a dane i tak były wysyłane...

Jedno jest pewne. Za 2-3 lata W10 będzie jedynym Windowsem z wsparciem bezpieczeństwa a wtedy MS będzie mógł zrobić co tylko zechce...

revolver0 25.07.2016 18:08

za 2-3 lata może nadejdzie wreszcie "ROK LINUKSA!"

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:36.