Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Windows 10 - pierwsza wersja testowa (https://forum.cdrinfo.pl/f113/windows-10-pierwsza-wersja-testowa-93788/)

M@X 25.11.2015 22:46

Taki cytat kiedys przeczytalem w Internecie: "Rok 2002 bedzie rokiem Linuxa!" :szczerb:

mgit 25.11.2015 22:48

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1343134)
Taki cytat kiedys przeczytalem w Internecie: "Rok 2002 bedzie rokiem Linuxa!" :szczerb:

Rokiem Linux'a miał być też rok 2000 i 2014 i co z tego wyszło?

Prędzej SolidWorks'a zrobią na MAC'a niż na Linux'a :haha:

revolver0 25.11.2015 22:49

nie, nie te cytaty to pojawiały się co jakieś dwa lata, chyba nawet w 1998 już były używane...

mgit 25.11.2015 22:51

Co nie zmienia faktu - że z 10 jest już coś nie tak.

Jakim prawem system sam sobie coś odinstalowuje i sam instaluje bez mojej zgody...

Jeszcze aktualizacje - mogę zrozumieć - ale programy już nie...

revolver0 25.11.2015 22:52

prawem nsa, cia i fbi...

mgit 25.11.2015 22:54

Cytat:

Napisany przez revolver0 (Post 1343138)
prawem nsa, cia i fbi...

CIA i FBI nie ma jurysdykcji... w europie...

Ok w USA jest to zgodne z prawem, ok, to niech im odinstalowuje co chce... ale tu jest europa... unia powinna im dowalić taką karę - by wydali wersję specjalną dla europy - tak jak to było z Windows N :taktak:

Berion 26.11.2015 00:07

Cytat:

Napisany przez revolver0 (Post 1343125)
hmm, a piraty sam odinstalowuje? Swoją drogą zbliża się koniec ery Windowsa, po tym co robią, ludzie przejdą na Linuksa i będą mieli okienka w poważaniu, a potem gierki i poprawa oprogramowania i sterowników na Linuksa.

Wątpię, większość wraca na Windowsa 7. Niestety, rok Linuksa na desktopach będzie pobożnym życzeniem tak długo, aż nie będzie wspólnej konteneryzacji dla aplikacji.

sobrus 26.11.2015 08:34

Rok linuxa nie nadchodzi ponieważ interesy świata open source a interesy firm komercyjnych trochę się rozmijają w tym względzie.
Pomijam skrajne przypadki, jak na przykład firmy tworzące oprogramowanie antywirusowe miałyby problem z wyjściem na swoje :P
Aż się dziwie, że steam działa.

mgit 30.01.2016 22:19

Teraz jest w modzie narzekanie na Windows 10, ale na Cannon / HP też wypada ponarzekać...

Jest taki o to skaner: CanoScan LiDE 200
Problem: Nie działający sterownik w Windows 10

No to ok trudno zdarza się, pobieramy nowy? No oczywiście, że nie... kupujemy nowy skaner!

Cytat:

This product is not compatible with the operating system selected and no drivers will be made available. Please consider upgrading either your product...

Źródło: TU
Fajnie nie? Producent nie zamierza zaktualizować sterowników - bo po co... lepiej zmuszać użytkownika do kupna nowego...

Ale nie zemną te numery:
VMware Workastion rozwiązał problem...

No ale postanowiłem drążyć temat i co się okazuje?

Większość skanerów od HP / CANON nie działa pod 10 i już nigdy nie zadziała... mimo iż w sklepach typu np. morele jest opisane że na 10 działa :szczerb:

Ba są nawet listy sprzętu który już nigdy w tym systemie nie zadziała..., a który bez problemu działał na Windows 8.1... ba do grona skanerów dołączają nawet drukarki :szczerb:

Np... taki HP P1100W, który w 10 po WiFi drukować nie będzie, na szczęście dzięki aktualizacji sterowników - chociaż po podłączeniu do USB drukuje...

No to teraz przed kupnem skanera - należy dwa razy sprawdzić - czy jest wspierany w 10 - lub mieć w pogotowiu Linux'a lub starszą wersję Windy...

Jarson 30.01.2016 22:41

To jest teraz wszechobecne. Sytuację świetnie obrazują smartfony - wsparcie i aktualizacje średnio przez rok-półtora i pa pa.

Aż się dziwię, że tego ekolodzy się nie przyczepią. Konieczności ciągłego kupowania nowych urządzeń, które już chwili kupna są tak blisko stania się elektrośmieciem, jak niegdyś urządzenia po dekadzie używania...

mgit 30.01.2016 22:48

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1350587)
To jest teraz wszechobecne. Sytuację świetnie obrazują smartfony - wsparcie i aktualizacje średnio przez rok-półtora i pa pa.

Aż się dziwię, że tego ekolodzy się nie przyczepią. Konieczności ciągłego kupowania nowych urządzeń, które już chwili kupna są tak blisko stania się elektrośmieciem, jak niegdyś urządzenia po dekadzie używania...

To jest niestety przykre - dobry skaner... sprawny... uśmiercony przez producenta...

Teraz bez wachlarza systemów w VMware ani rusz... tu coś tylko na XP tu coś tylko na 7, a coś innego tylko na 10... To jest wręcz chora sytuacja...

Ja rozumiem, urządzenie nie radzi sobie, ma za małą moc... albo się zepsuje... ale żeby sterownikami do systemu skracać żywotność urządzenia... - co by nie było stare sterowniki oczywiście nie działają - bo po co... :\

Do tego sklepy perfidnie wprowadzają klienta w błąd... skoro sklep daje opis produktu i pisze, działa na Windows 10 to powinien działać... a nie użytkownik musi sprawdzać po listach na innych stronach czy oby na pewno coś zadziała z danym systemem...

andy 30.01.2016 23:00

Windows 10 blokuje też stare procki ;-)<br />
<br />
Linux czeka. Co do kontenerów, to polecam zainteresować się https://www.docker.com

Patrix 30.01.2016 23:01

Czyli trzymanie małego rzęcha z xpkiem to nie taki zły pomysł,
tu się zgina dziób pingwina - sprzęt sprawny i nie zobaczą mojej kapuchy producenci peryferiów.

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1350589)
Windows 10 blokuje też stare procki ;-)

Odwrotnie, to nie tak jak piszesz.
MS przestaje wydawać drivery do nowych CPU w starych systemach. Tak ja czytałem gdzieś.
Bo tak jak napisałeś kupy się nie trzyma, im właśnie zależy aby wszyscy przeszli na W10 to po co blokować stare CPU?

andy 30.01.2016 23:06

Dlaczego? Mają deal razem z Intel i AMD :-)

Ciekawe kiedy MS wprowadzi opłaty za Windowsa?

mgit 30.01.2016 23:08

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1350590)
Czyli trzymanie małego rzęcha z xpkiem to nie taki zły pomysł,
tu się zgina dziób pingwina - sprzęt sprawny i nie zobaczą mojej kapuchy producenci peryferiów.
...

I tu się zgadzam... aktualnie znaczenie VMware wzrosło... już nie tylko do starych gier... ale i do obsługi skanera i starego sprzętu :szczerb:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:55.