![]() |
Ale musisz znać chociaż kilka znaków, które pozwolą go 'namierzyć'. Przy niektórych to nie problem, przy innych.. problem (ja mam sporo programów, które wiem, gdzie są w menu start (bo mam osobne katalogi na nie), ale nie wiem, jak się nazywają).
Przypięcie do menu to inny sposób, którego też do tej pory używałem. Ale to było też możliwe (w trochę innej formie) w XP. |
Ja wpisuję z reguły pierwsze dwie litery...
Dzięki MS za taką wyszukiwarkę, kiedyś to było przewijanie, rozwijanie bleee |
Nie musisz znać dokładnej nazwy programu, nie przesadzajmy... Ja mam najczęściej używane programy przyklejone na stałe do menu Start i tyle.
|
Cytat:
Pomijam już 'genialną' konieczność znajomość dokładnej nazwy każdego programu, który chce się uruchomić, ale jeśli ktoś lubi.. W każdym razie dla każdego, kto uruchamia więcej niż 2-3 programy dziennie i lubi to robić szybko polecam :) ----- Ja nie krytykuję możliwości uruchamiania programów poprzez wyszukiwarkę. Krytykuję formę obecnego menu programów - tej nieskończonej konieczności przewijania w tę i z powrotem i klikania po kilkanaście razy, żeby uruchomić program. To uważam za idiotyczne. Niech będą obydwie metody (myszą i klawiaturą), ale niech obie będą wygodne. Ta obecna (dla myszy) nie jest. |
Cytat:
To. co widzę na screenach od andrzejjka to krok wstecz do Win95. Ale... co kto lubi. |
Sa ludzie ktorzy do konca zycia beda nawigowac po katalogach, by program uruchomic. Ja sie tego na szczescie oduczylem poznajac Spotlight :-)!
Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk |
Cytat:
|
W serialu robienia z Win 7 względnie użytecznego systemu właśnie udało mi się osiągnąć duży sukces. I to podwójny :)
- przywrócenie oryginalnego menu start. Tu nie dokładnie przywrócenie, chociaż taką opcję też znalazłem, ale ostatecznie zrobiłem to tak, że przyciskając normalnie (lewy przycisk) uruchamia się to nowe menu, a przyciskając środkowym przyciskiem myszy uruchamia się to praktyczne ;) (na dodatek dodatkowo edytowalne :) ) A.. i wydawało mi się, że tylko niektórzy narzekają na powolność w używaniu tego nowego menu. Byłem w błędzie ;) Polecam lekturę większości komentarzy: http://www.howtogeek.com/howto/2227/...-in-windows-7/ W każdym razie.. sposobów jest kilka, większość.. do bani ;) Mi spodobały się dwa, z czego jedno na zasadzie, że jeśli nie ma nic innego, a drugie już ostatecznie. To pierwsze to program Taskbar Classic Start Menu. Działa mniej więcej jak tradycyjne menu, ale widoczny i dostępny jest wśród ikonek w tray'u. Można się przyzwyczaić, ale nie jest to do końca to samo. Drugie to poważniejsze rozszerzenie Classic Shell. I tu poza standardowym menu start, które może być dostępne jako główne, albo właśnie pod środkowym przyciskiem (lub jeszcze inaczej) są też inne rzeczy. - dodanie do głównego menu Explorera ikonki "W górę" :) Co chwila mi jej brakowało, a okazało się, że ten program Classic Shell również tu pomaga :) Od razu przyjemniej się używa komputera. Polecam :) http://www.codeproject.com/KB/shell/...l/titlebar.png Tu trochę informacji i program do ściągnięcia: http://classicshell.sourceforge.net/ http://www.codeproject.com/KB/shell/classicshell.aspx http://www.codeproject.com/KB/shell/...screenshot.png |
O, taka koperta... Z takim przypadkiem się jeszcze nie spotkałem. :/
|
Tej partycji po prostu nie ma. Pliki, które miały być na ukrytej partycji są umieszczone na dysku 250 GB...
|
No to ja nie wiem, przeczy to logice. ;)
Zawsze miałem dobre zdanie o "Arconisach". |
Sprawdzałem już Acronisem, też nie widzi takiej partycji...
|
Nie widać jej na screenie bo ma flagę hidden. :P Windowsowy manager dysków nie pokazuje takich patrycji. Na pewno jest na tym mniejszym dysku. Sprawdź jakimś normalnym narzędziem.
|
Cytat:
|
Cytat:
Taki wstyd. :sciana: |
Cytat:
@Melag Obchodzę tylko okrągłe "rocznice". Jeszcze 213 brakuje. :D @Gadzina18 Screen jest kiepski bo nie pokazuje tej ukrytej partycji. Przy instalacji Windows 7pyta się czy chcesz i informuje gdzie to zrobi (jeśli odmówisz to nie zrobi tej 100MB partycji). Bezsensu. :/ |
Napraw z płyty.
|
Ilość załączników: 1
OK mam wielki problem, instalowałem siódemkę na nowym czystym dysku 1TB. Oprócz tego w komputerze mam jeden dysk 250 gb na jakieś śmieci. Wywaliłem stary dysk 160GB ATA 100, wrzuciłem płytkę z Win i jazda. Jako miejsce instalacji wybrałem nowy, czysty dysk. Nie klikałem na dysk 250GB w ogóle. System się zainstalował no i ... mam problem. Gdy chcę zabrać z niego mniejszy dysk to komp nie chce się uruchamiać - tak jakby nie było na nim Windowsa. Wszystkie pliki systemu są na dużym dysku, tylko dlaczego bootloader jest na mniejszym? Dlaczego instalator, bez mojej zgody wrzucił go na mniejszy dysk? Jak to odkręcić bez ponownego instalowania windy? Załączam screen z narzędzi dyskowych, co by uwidocznić mój problem..
|
Cytat:
|
No właśnie, nie na wszystkich działach zlicza :D
|
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Załącznik 57585 |
Cytat:
|
melag, możesz teraz sprawdzić załącznik :)
|
Gratuluję 9k postów.
Załącznika nie będzie - "Sum of all attachments owned by melag: 57.71 MB" |
Cytat:
Tutaj mówimy o piractwie bo licencja wraz z SDK i HDK to koszt kilkudziesięciu tysięcy euro. Prawdopodobnie byłby najlepsze, ale kto wie. Nie namawiam, informuję. |
http://ftanada.wordpress.com/2009/02...ckflash-drive/
lub http://www.instantfundas.com/2010/12...-cddvdusb.html Cos mi sie wydaje ze szybciej bedzie ekhm ekhm;) |
Cytat:
|
Nie używam, ale może działa: ;)
http://www.ps3hax.net/showthread.php?t=10093 Są też oficjalne w oficjalnych SDK dla deweloperów, ale z przyczyn wiadomych zalinkować nie mogę. |
Czy ktoś używa DualShock od PS3 w Windows 7 X64? Jeżeli tak, to czy mógłbym prosić o sterowniki których używacie?
|
W legalny sposób nie.
|
Czy da się umieścić Windows 7 na pendrive tak aby bootował komputer i działał z pena ? Taka wersja "live". Są takie Linuxy, ale czy mozna tak zrobić Siódemkę na penie ?
|
Cytat:
@ Neo Ta zmiana w rejestrze też nie wydaje się działać. Wydaje mi się, że ona służy do dodawania tam własnych skrótów, a ja chciałbym, albo ustawić widok domyślny (pokazujący skrót do pulpitu) albo wywalić stamtąd zbędne skróty, żeby w sumie było ich mniej (i nie było konieczności przewijania listy). |
Mam starą "empetrójkę" thomsona. Nie jest widziana przez W7. Wszystko inne co podłączam do USB działa. Jak chcę coś na nią wgrać, to przenoszę "gwizdkiem" na komputer z XP i tam działam :(
|
A na wolno, prawym w to okno i pokaz wszystkie foldery. Chyba domyslnie jest to wylaczone, albo nowe konto tego nie posiada, bo dziewczyna instalowala i tez nie bylo pilpitu.
PS. Ktos cos grzebal na forum? Bo moglem dawac zolte/czerwone kartki;) |
na szybko wygooglane
type 'gpedit.msc' "Local Group Policy Editor\User Configuration\Administrative Templates\Windows Components\Windows Explorer\Common Open File Dialog\Items displayed in Places Bar" albo mala aplikacja http://www.simplisoftware.com/Public...request=Places |
"Doprowadzanie Win 7 do używalności" odcinek xx, zatytułowany - "Zapisywanie plików" ;)
Grubo ponad 90% rzeczy zapisuję zawsze na pulpicie. W Windowsie XP zmiana lokalizacji na Pulpit wymagała szybkiego przyciśnięcia ikonki po lewej stronie okna, co zajmowało ułamek sekundy. W "7" ikonka też jest, ale ponieważ wskazana jest aktualna lokalizacja pliku, często jest ona zasłonięta przez inne ikonki i trzeba najpierw przesunąć paskiem aż się pojawi i dopiero na niej wcisnąć. Znowu niepotrzebne czynności zajmujące niepotrzebnie czas. Widoczne jest to na screenie. Pytanie - czy można jakoś zrobić, żeby ikonka pulpitu była zawsze widoczna? Ewentualnie może da się wywalić z tego podmenu te inne lokalizacje, żeby było ich mniej i wszystko mieściło się na ekranie bez przesuwania? |
Cytat:
|
Cytat:
Działa :) Dzięki :) (ja dałem wartość 30, można eksperymentować bez restartu komputera - zmiany widać od razu) |
Mam 8600GTS wciąż i nie miewam takich problemów. Twoja 880GTS powinna być bardziej wydajna niż 9400. Obie karty mają w zasadzie te same rozwiązania do sprzętowego odtwarzania HD, o ile dobrze pamiętam :hmm:
|
Czy ktoś z szanownych użytkowników posiada geforce 8800 gts i używa tej karty pod Windows 7? Chodzi mi o sprzętowe odtwarzanie klipów HD. Na geforce 9400 wszystkie pliki z mojej kamery AVCHD 1080i (MTS) chodzą gładko, obciążenie procka na poziomie 1-2%... Wygrzebałem z szafy 8800GTS, i przy najnowszych sterownikach i tym samym kompie obciążenie procka sięga 100%.. Żadnych kodeków nie instalowałem, korzystam tylko i wyłącznie z tych systemowych oraz WMP 12. Jeżeli nie popełniam żadnego błędu w konfiguracji (bo jaki błąd można popełnić?) to będę musiał*zainstalować CoreAVC.. dobrze, że mam jeszcze licencję z czasów XP... :)
|
Tak, teraz nie mam wątpliwości o co chodzi :D
|
postawiłbym ci drogi Ryszardzie duuuże piwo,
ale ty tylko jogurcik k***a w każdym razie dzięki :spoko: |
Ilość załączników: 3
Nie,to nie ten sam efekt.
Jak wrócę od roboty to pokaże o co chodzi. Wróciłem. Chodzi drogi Patrixu bez Profilu o taki efekt. Po zmianie. Załącznik 57546 Przed zmianą. Załącznik 57547 Dalej obniżając wartość można dojść do takiego stanu. Załącznik 57548 |
Rycho, nie wiem czy nie uzyskasz tego samego efektu
klikając na pulpit, wciskając lewy ctr i kręcąc scrollem... kopać nie trzeba w systemie :) |
Przyjrzę się wieczorem, dzięki.
Na razie bawiłem się zmianą wielkości z poziomu pulpitu. Ale to przynosiło opłakane efekty.. |
Spróbuj pobawić się ustawieniami ikon.
Zdecydowanie zmniejszyć wartosci... Ja mam 38. Załącznik 57545 Po dokonaniu zmian trzeba zrestartować komputer. |
Nie mogę znaleźć. Żadna z wyszukiwanych wartości mi nie pasuje do wpisu.
W każdym razie Twój problem uważam za związany z wielkością siatki i wpisy o których mówiłem tego dotyczą (czyli np. odległości pomiędzy ikonami - tego szukaj w sieci). |
jakbyś sobie przypomniał to daj znać ;)
kurde.. ja chyba będę musiał zapisywać te wszystkie rzeczy, które zmieniałem już (i pewnie jeszcze będę zmieniał) w rejestrze, które sprawiają, że Win 7 trochę mniej mnie wkurza.. |
W rejestrze. Też mnie to wnerwiało i zmieniłem sobie na -1200 dla obu (no właśnie nie wiem czego :P).
|
Że coś jest nie tak to ja widzę..
Ale i 2cm to bez sensu.. Ja mam inną rozdzielczość, inną wielkość ikon (zmieniana pokrętłem) i inną DPI (teraz ustawiłem na 115%), więc na pewno to wszystko ma wpływ. Zresztą zmieniają wielkość mogę je trochę przybliżyć. Ale dlatego nie mogę normalnie ustawić przy krawędzi jak w XP. Czy siódemka musi mieć takie głupie ograniczenia..? |
w mojej laptopowej rozdziałce 1600x900,
najniżej ikona znajduje się około 2 cm nad paskiem narzędzi, wielkość średnia, coś jest u ciebie nie tak. |
Pytań związanych z Win 7 ciąg dalszy...
Czy można jakoś wpływać na siatkę rozmieszczenia ikon na pulpicie? Od początku zwracałem na to uwagę, ale ostatnio zaczęło mnie to już drażnić (jak pomniejszyłem trochę ikony). Na screenie drastyczny przykład (dla odmiany trochę powiększone) - ikon nie da się już przesunąć niżej, jest to najniższy rząd, w którym można je umieścić.. Wygląda to idiotycznie i równie jest praktyczne. Generalnie mało trzymam ikon na pulpicie, ale kosz w dolnym prawym rogu lubię mieć. Tylko własnie - w rogu, a nie w połowie ekranu.. Da się coś z tym zrobić? (poza zmianą wielkości ikon - jest lepiej niż akurat w tym przykładzie, ale normalnie robi się tylko przy jednej wielkości, która wyjątkowo mi nie leży (w ogóle się nie da odróżniać, czego ikona dotyczy). W każdej innej ta odległość jest podobnie zbyt duża.. http://img9.imageshack.us/img9/6756/43966223.th.jpg Uploaded with ImageShack.us |
Ilość załączników: 2
Wrzuć to do (XP/W7):
Cytat:
a jak nie to to jest program konsolowy, trzeba uruchamiać tego exe'ka spod cmd. |
Home SP3. Ale nie widziałem zastrzeżenia w opisach, że tylko Pro.
|
Może masz XP Home ? Choć nie wiem czy to różnicę robi w tym przypadku...
U mnie na XP Pro i W7 Pro działa to polecenie :) |
"Nazwa "systeminfo" nie jest rozpoznawalna jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne, program wykonywalny lub plik wsadowy" ???
----- EDIT Nie wiem, czemu to nie działa, jak wszędzie piszą, że powinno.. Sprawdziłem datę utworzenia katalogu Windows. Jeśli to wiarygodne to instalacja 21 stycznia 2010. I to z tym prawie już półtorarocznym system cały czas porównuję siódemkę :> |
andrzejj9, wiesz to zależy jeszcze jak kto kompa używa...
na studiach to się różne oprogramowanie przewija po systemie w zależności od potrzeb - dużo tego było :) XP klękał co jakiś czas pomimo dobrego obchodzenia się z nim, za to gdy nie znałem W7, XP całkowicie mi się podobał. Co do sprawdzenia to: start / uruchom / cmd / systeminfo możesz też: systeminfo > c:\log.txt wtedy wynik będziesz mieć w pliku. |
Problem właśnie z tym, że nie podchodzę ze stoperem. Daję nowemu systemowi naprawdę duży kredyt zaufania, ale po prostu nie potrafię nie zauważać niektórych rzeczy podczas normalnego użytkowania. Godzę się z nimi i na razie na powrót do XP się nie zanosi, ale nie znaczy to, że je akceptuję. Chcę też w miarę możliwości zmienić to, co się da.
A co do formatu.. Tu się też nie zgodzę. Nie raz XP miałem 2 lata albo i dłużej bez reinstalacji i chodził szybko i sprawnie. Zresztą.. jak mi przypomnisz jak można sprawdzić datę instalacji, to sprawdzę, ile mam obecną. Bo też już chyba sporo czasu minęło. |
andrzejj9, nie wiem czemu ze stoperem do tego podchodzisz.
W7 jest lepsze :), ja też tu na forum psioczyłem, ale to już 2 lata od ostatniego formatu, i nie zanosi się abym musiał go robić jeszcze długo długo. Przy XP to była sprawa niemożliwa, system sam z siebie się sypał i mulił po niecałym roku. Poużywaj trochę, a zobaczysz co pierwsze zwolni. Mogą to też być nieoptymalne sterowniki, może nowe wersję pomogą. |
Cytat:
Indeksowanie wyłączyłem, dysk zdefragmentowałem, jak pisałeś ostatnio. Jest lepiej, ale do szybkości znanej mi z XP jeszcze daleko (choć nie zawsze, ale na razie nie da się nie zauważać różnic). |
To nie tłumaczy opóźnień w eksplorerze. Dysk, ani chybi...
|
A może to po prostu wina integry na tym notebooku ?
W XP masz Idyllę a w 7 masz Aero - to daje baty słabej karcie graficznej musi być sprzętowo zgodna z DirectX 9, posiadająca Pixel Shader 2.0 najlepiej... Mam nadzieję, że powyłączałeś te bzdety jak indeksowanie itd. |
Na stacjonarnym - Samsung F1 320GB (7200RPM)
Na notebooku - Seagate 500GB (7200RPM) Poprzednio miałem notebooka z Samsungiem/Seagate 160GB (5400RPM) i tak samo było szybciej niż jest teraz (był wtedy XP). A co do reszty.. Wiem, że niektóre z tych rzeczy można skonfigurować i pewnie z czasem do tego dojdę. Na razie nie rozumie rozwiązań, które nie są jakoś wybitnie wygodniejsze (dla mnie wręcz przeciwnie), a wymagają jedynie większego nakładu pracy - czy to w postaci dodatkowych kliknięć, czy dłuższych ruchów myszą (miejsce pokazywania pulpitu, sposób pokazywania menu kontekstowego). To są minimalne zmiany przy pojedynczej czynności - na przestrzeni godzin pracy, dni i miesięcy przekładają się na wymierny zmarnowany czas. Cytat:
Cytat:
|
Ja nie mam żadnych przycięć i mimo paru wnerwiających rzeczy wolę jednak 7kę, gdzie również wszystko wykonuje się błyskawicznie - chodzi tak samo szybko jak mój wykastrowany XP. Na gorszym sprzęcie niż 1GB RAMu i co najmniej 1.5GHz na jajko nie sprawdzałem i sensu raczej nie ma bo wiadomo, że tam XP będzie się lepiej sprawował.
Win7 u mnie uruchamia się dłużej, ale też mi na tym nie zależy. Cytat:
|
Diagnoza jest prosta - na tym notebooku masz znacznie wolniejszy dysk niż w stacjonarce. I tyle... A ilość kliknięć w menu start to tylko kwestia konfiguracji.
|
Akurat 7 nie uruchamia się jakoś specjalnie długo (może z minutę, XP z 40 sekund), ale ta wartość nie ma dla mnie specjalnego znaczenia. Komputer uruchamiam raz dziennie, to czy poczekam tę minutę czy dwie nie robi mi specjalnej różnicy.
Chodzi mi przede wszystkim o mikroopóźnienia przy wykonywaniu każdego operacji (otwarcie katalogu, przeniesienie go, wybranie jakiejś opcji itp.). W XP to wszystko dzieje się błyskawicznie - wręcz w czasie rzeczywistym. W "7" praktycznie wszędzie są takie minimalne opóźnienia. Może przeciętnemu użytkownikowi to nie przeszkadza, mi tak. Może dlatego, że jak coś robię na komputerze, to zwykle dużo i szybko, plus sporo rzeczy na raz. Pojedyncze przycięcie nie jest problemem, ale jak się to sumuje, to dochodzi do tego, że ja muszę czekać na reakcję komputera, a nie odwrotnie. A tego nie znoszę. Do tego dochodzą chybione moim zdaniem niektóre rozwiązania, o czym już pisałem. Prosty przykład - żeby uruchomić powiedzmy Skype (z Menu Start) potrzebuję w XP dwa kliknięcie i niecałą sekundę. W "7" jest to 5 kliknięć (mam katalog INTERNET, w którym jest program) plus jeszcze zwykle przesuwnie menu. Razem kilka sekund. I tak przy każdym programie wybieranym z menu. Obejct Dock (w formie chowanych ikon z boku ekranu) - w XP kiedy dojadę myszą do boku ekranu, ikony pojawiają się i przesuwają błyskawicznie. W "7" trwa to znowu ułamek sekundy więcej, plus przesuwanie potrafi być (i zwykle jest) skokowe, w wyraźnymi (i denerwującymi) przycięciami. To znowu - niby tylko jeden program, tylko jedna sytuacja. Ale takich przykładów jest dużo więcej. Opera - uruchamia się znacznie dłużej na "7" niż na XP. I to akurat mi przeszkadza, bo ten program włączam wielokrotnie w ciągu dnia (ale nie chcę, żeby pracował cały czas). To akurat może być kwestia wersji, bo na XP mam starszą, ale sprawdzałem już różne i na wszystkich jest podobnie. Otwieranie folderu, przechodzenie do poszczególnych katalogów.. Wszystko trwa dłużej, minimalnie, ale zauważalnie. |
A czy ci znajomi też pracują na operze wersji 7, bo jedenastka ma brzydki speed dial?
Szybciej Ci wstaje XP? W których miejscach widzisz takie opóźnienia? Może czegoś nie sprawdzałem... |
Win 7 jest zainstalowany na znacznie szybszym komputerze...
Dochodzę zresztą czasami do wniosku, że kto uważa, że Win 7 jest szybszy od XP, to nigdy nie miał dobrze skonfigurowanego tego ostatniego (z drugiej strony możliwe, że ja jeszcze nie skonfigurowałem dobrze "7", ale śmieci nie mam, porządek na dysku jest..). Dla mnie to zupełnie inna klasa szybkości i komfortu działania. Zresztą z kim ze znajomych (mających spore doświadczenie w komputerach) nie rozmawiam, a którzy przenosili się na siódemkę na tych samych komputerach, wnioski mają podobne. |
Żeby móc porównywać prędkość działania systemów, musiałbyś mieć je zainstalowane na tej samej maszynie, a tak wypisujesz bzdety. Na moim nie najmłodszym sprzęcie 7 wstaje pięć razy szybciej, a działa na pewno nie wolniej niż XP, a czasami mam wrażenie, że nawet szybciej. Wygląd to oczywiście kwestia gustu, mi bardziej podoba się siódemka. Co do customizacji, to nie wiem o co chodzi - 7 może na pewno więcej niż XP.
|
Ja się co chwila przenoszę między notebookiem (Win 7) a stacjonarnym (XP), więc cały czas mam świeże porównania. I.. cały czas zdecydowanie bardziej wolę XP - zarówno pod względem wyglądu jak i prędkości działania. Poza tym XP jest też dużo bardziej (przynajmniej na razie).. 'customizowalny' (słowo autorskie ;) ).
|
|
Też, tak jak zwykle lubiłem się bawić w różne pierdółki upiększające Windowsa, tak te tematy w siódemce mnie nie przekonują. W XP każdy temat to zupełnie inny wygląda - tutaj tylko inny kolor. Dlatego zostawiłem jakiś, który mnie nie razi, dałem własną tapetę i gra. W sumie to ogólnie wygląd tego systemu jakoś mnie nie zachwyca.
|
Andrzeju, nic specjalnego, naprawdę. Jeden jasnoniebieski, drugi ciemnoniebieski, jeden miesiączkowy. :P Kolory explorera takie same jak w oryginale.
Polecam styl Capriccio7 (ale trzeba spatchować system bo nieoficjalny). Niestety nie jest nieskończony bo to "port na szybko" z XP - nie używa aero, została stara bela explorera, nie ma podświetleń w menu start na "komputer", "Panel sterowania" itd. i strzałka w explorerze jest 'rozpixelowana'. |
Można gdzieś najpierw zobaczyć podgląd przed ściągnięciem? (i instalowaniem..)
|
Ja Tobie odpowiem Berionu.
Pewnie dlatego, że przeciętny amerykanin... No! |
Co jest takiego ciekawego w tych themach, a czego nie można samemu zrobić bawiąc się kolorami? Ja tam widzę tylko właśnie zmieniony kolor "bara" i jakieś tapety.
Nie krytykuję że wkleiłeś tylko chodzi mi o to, jaki sens jest wypuszczania takich "theme packów" przez MS. :hmm: |
|
Cytat:
|
Ja zaraz ide do pracy;) Zreszta jutro i pojutrze tez;)
|
Ja wlasnie koncze sprzatac, ale wzialem na chwile do reki iPada, zeby zobaczyc kto ma za duzo czasu ;-)...
|
Posprzątałem Ishimura'ę - z necromorphów. Chyba wystarczy? :P
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Na co fotka? Auto-ukrywania paska, czyli opcja odpowiedzialna za to, że sam chowa się za ekran. ;) Problem w tym, że robi to strasznie wolno, około 2s i niesamowicie mnie to drażni.
Domyślam się, że w opcjach nie da się wyklikać. Myślałem bardziej o edycji rejestru jak np. wielkość odstępu pomiędzy ikonami na pulpicie, które też musiałem sobie zmniejszyć w ten sposób. |
Ale my tu o windowsie a nie o mac'ach:)
|
Cytat:
Cytat:
Wpadnie iM@X i Was oświeci... |
1. Nie da sie, nie wzieli pod uwage ze po lewej/prawej stronie moga byc male ikonki. Jak przerzucisz na dol/gore to bedziesz mial waski pasek(sprawdz czy mam racje;)
2. Zdefiniuj precyzyjniej, zrob fotke w wyzszej rozdzielczosci i zaznacz element;) |
1. Czy da się jakoś zmniejszyć szerokość tego paska? Ustawione mam: małe ikony, a mimo to jego szerokość jest taka sama jakby były duże.
2. Czy można zmodyfikować prędkość auto-ukrywania paska (nie mylić z czasem po którym ma się chować lub z czasem po którym ma się wysuwać po najechaniu myszakiem). 3. Czy można zlikwidować jakoś tą belę od pokazywania pulpitu? Wnerwia mnie to niesłychanie. ;] |
Rozumiem, że to jednak nie jest pytanie na szybko.. :]
|
Przeszedłem przez to samo :] U mnie UAC wyłączony.
|
No tak, ale to są ustawienia globalne. Prędzej czy później pewnie wyłączę to zupełnie w cholerę, ale na razie chciałbym jeszcze zostawić. Natomiast jak mi za każdym razem przy włączeniu Winampa pyta, czy na pewno, to zaczyna mnie coś brać..
|
Chodzi o UAC ? UAC możesz wyłączyć/dostosować to jak bardzo będzie Cię nękać... :]
|
Trudno. Nie namawiam co piractwa i sam go nie zamierzam już uprawiać, ale jak za coś płacę, to zamierzam używać w normalny sposób. A czysta instalacja systemu, za który zapłaciłem, wydaje mi się normalnym sposobem.
Tymczasem. Sorry jeśli to też podstawowe pytanie, ale nie miałem jeszcze czasu wczytać się w te wszystkie porady do Win 7. Na szybko - czy jak system za każdym razem przy uruchamianiu danego programu prosi o potwierdzenie to można to jakoś wyłączyć? Innymi słowy, czy oprócz ustawień globalnych można zrobić także reguły/wyjątki dla poszczególnych programów? |
Cytat:
|
Mnie natomiast wkurza jedna rzecz przy kopiowaniu plikow. Mam folder o nazwiez np.avi i w srodku plik np.avi i przy kopiowaniu blad ze plik o takiej nazwie juz istnieje. Nie wiem czy tak bylo w server 08 bo juz nie pamietam. Tak jaby w7 nie rozroznial katalogow i plikow a sugerowal sie tylko nazwa.
|
A.. no ja właśnie bardzo chętnie. Tylko, że jest problem, bo tak jak kiedyś można sobie było w notebooku bez problemu wypalić płytkę z systemem, tak teraz okazuje się, że takiej możliwości nie ma. I faktycznie nie ma, bo pytałem już w różnych miejscach, gdzie są osoby mające doświadczenia z notebookami DELL'a. Jedyne co można zrobić to przywrócić system do ustawień fabrycznych. XP tu co prawda nigdzie nie występuje, ale dalej wszystko jest ustawione tak, jak zrobił to na początku producent i nie ma się nad wszystkim kontroli..
Co prawda następnym razem i tak będę robił czystą instalację. Albo zdobędę tę płytkę w inny sposób (teoretycznie można napisać do producenta i powinien przesłać), albo po prostu ściągnę z internetu i spróbuję zarejestrować na dane, które mam. Na razie chcę jeszcze dokładnie poznać to, co instaluje wstępnie producent i czy coś z tego będzie mi w dalszej perspektywie potrzebne. |
andrzejj9, po pierwszej instalacji sam miałem problemy z sąsiednimi partycjami po starym XP, krzaczyły się uprawnienia.
Przy następnym formacie skopiowałem ważne pliki i zrobiłem pełny format/nowe partycje spod W7. Teraz od roku 2009 działa bdb. |
Chciałbym nie mieć tych problemów, ale raczej ich sobie na siłę nie szukam. Program pomimo wielokrotnej zmiany ustawień ich nie zapisuje i nie jest to odosobniony przypadek. Pewnie na poznanie mechanizmów działania systemu trzeba trochę czasu, ale to jest dosyć pilne, bo za zmiana trwa kilka minut i robienie tego po każdym wyłączeniu programu raczej mnie nie urządza.
A instaluję normalnie, nie daję żadnych specjalnych ustawień czy uprawnień. Co do szybkości to jeszcze się wstrzymam, ale jak na razie kogo nie pytam (używającego obydwu systemów) zauważa wyraźną różnicę pomiędzy szybkością działania XP i Win 7. Bynajmniej nie na korzyść tego ostatniego.. ----- EDIT Akurat KM Player i Foobar ostatecznie zapamiętały mi wszystkie ustawienia, ale też musiałem w tym celu ręcznie edytować uprawnienia w katalogu, gdzie są zainstalowane. Domyślnie też były z tym problemy. |
Nie bardzo rozumiem w czym masz tyle problemów. U mnie programy instalowane z poziomu konta użytkownika o ograniczonych uprawnieniach (po podaniu hasła administratora UACowi) zapisują swoje konfigi gdzie chcą (rejestr lub katalog programów).
Foobara i KMPlayer używam Portablowych i żadnego z nimi problemu nie mam, które ty opisujesz. System też działa szybciej niż XP na tym samym komputerze. Nawet z tymi wszystkimi śmieciowymi usługami załączonymi domyślnie. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:41. |