Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Windows 7 (https://forum.cdrinfo.pl/f113/windows-7-a-79862/)

Jabba the Hutt 25.11.2010 10:08

Ile dni można używać triala MS Office 2010 ? 30 dni czy 60 dni ? Bo,że można przedłużyć legalnie używanie to wiem .

czary2mary 21.11.2010 19:59

Ilość załączników: 2
Cytat:

Napisany przez czary2mary (Post 1058544)
W final wersji pojawił mi się problem z kartą telewizyjną-o dziwo w betkach i pre-RC na sterownikach do XP\Visty chodziła bez problemu.
Tryb zgodności nie pomaga, XP-mode nie chodzi na maszynie gdzie karta TV zainstalowana-procesor nie obsługuje wirtualizacji ,wymuszenie odpalenia sterownika programem Driver Signature Enforcement Overrider też nie pomaga.Czy oprócz czekania na nowy driver można coś zrobić.?

Załącznik 53384
Załącznik 53385
Załącznik 53386

Da się już Aver 303 odpalić na Windows 7-sterowniki zostały przerobione-
jak komuś potrzebne to dołączam:)

Załącznik 56106

Załącznik 56105

Jabba the Hutt 29.10.2010 07:52

Piraci raczej woleli kobiety....

demek 29.10.2010 07:48

+2 do cool i trendi
;-)

NeoFighter 28.10.2010 22:47

Co sie zmieni po takiej przesiadce (XP > 7) poza wodotryskami graficznymi?

Zetoxa 28.10.2010 22:16

warto :spoko:

Banana Coctail 28.10.2010 21:38

Serwis w pace tez moze byc.
Warto z XP Pro na 7 Ult?

superrrmario 27.10.2010 22:39

Cytat:

Napisany przez Zetoxa (Post 1125309)
no ja zrozumiem piracki Windows, :(
ale pirackiego serwis paka, no nie rozumiem :'(

To jest serwis pralka!
A za piracenie jest paka :D

Zetoxa 27.10.2010 22:02

no ja zrozumiem piracki Windows, :(
ale pirackiego serwis paka, no nie rozumiem :'(

grzeniu 27.10.2010 21:57

Przypominam, że za dyskusje o pirackich wersjach oprogramowania należą się infractiony :sciana:
Proszę o ponowne przyswojenie sobie treści regulaminu. :czytaj:

rycho 27.10.2010 20:50

Cytat:

Napisany przez Zetoxa (Post 1125289)
nie ma się czym chwalić,
piracki serwis pak :sciana:

Cytat:

Napisany przez czary2mary (Post 1125296)
Albo BETA TESTER;):D

To jest RC.
http://www.microsoft.com/downloads/d...displayLang=pl
A Wy jesteście gieje, swolocze, pijaki...

Bo czego sie mozna po piratach spodziewać.

czary2mary 27.10.2010 20:35

Albo BETA TESTER;):D

Zetoxa 27.10.2010 19:36

Cytat:

Napisany przez rycho (Post 1125270)

nie ma się czym chwalić,
piracki serwis pak :sciana:

Jarson 27.10.2010 16:42

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1120492)
Netbook nie udzwignalby Aero.

Tak mi się poniewczasie rzuciło w oczy...

Platforma ION jest kompatybilna z Aero. BTW, moim zdaniem ION jest to pierwsza platforma, która czyni netbooki towarem o którego zakupie warto myśleć.

rycho 27.10.2010 16:22

Ilość załączników: 1
Załącznik 55911

loki7777 15.10.2010 16:12

Wracajac do mojego problemu - tna filmy z dzwiekiem ac3 - czy przyczyna tego moze byc to ze ac3 filter zmienia dzwiek ac3 na stereo (2.0) - domyslne ustawienia?
Zostawilem tylko wersje 32bit i dzwiek ustawilem na "As is" - zobaczymy co z tego wyjdzie.
Jakas alternatywa dla ac3 filter?

Berion 07.10.2010 19:31

Ponieważ nie życzę sobie aby mi bez mojej zgody OS, skracał życie flashki. Po za tym irytują mnie te pojawiające się i znikające pliki, jak i blokowanie dostępu do urządzenia kiedy chcę je np. odłączyć. Niby tylko 2s, ale wnerwia mnie to niesłychanie.

Dlaczego uważasz, że funkcja ta może mieć związek z ustawieniem (czego?) w biosie? IMO to jakaś ułomna adaptacja swapa z Linuksa.

mdfire 07.10.2010 11:47

Głowy nie dam, ale posprawdzaj czy nie można tego wyłączyć w biosie.
A tak z ciekawości, dlaczego denerwuje Cię Ready Boost?

Berion 07.10.2010 11:19

Da się jakoś *globalnie* wyłączyć ready boost? Skrajnie mnie wnerwia, a z tego co wyczytałem w helpie to tylko dla każdego urządzenia osobno...

Kto to wymyślił? :glupek:

loki7777 06.10.2010 16:00

Zrobilem (powylaczalem wszystko, bo i tak lapek jest na smyczy(kablu;)), napisalem do Acera i czekam na odpowiedz.
@Esem nigdy nic wiecej nie potrzebowalem moze poza realalternative i cos do mkv i to wszystko, ale tamto to byl server 08 i desktop.

marynarz 06.10.2010 15:30

Cytat:

Napisany przez loki7777 (Post 1121241)
Zaraz zobacze do siebie i napisze do acera, moze to faktycznie jakis blad w biosie albo da sie to dodac do biosu. ustawilem nawet na 200min ale dzis tez 2 razy sie zacial film.
Juz widze ze ten program nie jest za darmo;(
Zmienilem na maksymalna wydajnosc. Czy ten parametr utrzyma sie po okresie probnym i wyrzuceniu tego programu?

To samo zrobisz w HDDScan 3.2 ktory jest darmowy.

esem 06.10.2010 15:25

Cytat:

Napisany przez loki7777 (Post 1121156)
A jakie kodeki macie do filmow ...(

Żadnych kodeków, poza systemowymi i zawartymi w MPC HC. :nie: Wszystko chodzi bezbłędnie :taktak:

loki7777 06.10.2010 15:07

Zaraz zobacze do siebie i napisze do acera, moze to faktycznie jakis blad w biosie albo da sie to dodac do biosu. ustawilem nawet na 200min ale dzis tez 2 razy sie zacial film.
Juz widze ze ten program nie jest za darmo;(
Zmienilem na maksymalna wydajnosc. Czy ten parametr utrzyma sie po okresie probnym i wyrzuceniu tego programu?

marynarz 06.10.2010 14:09

Ja uzywam do dysku Hard Drive Inspector. Mozna w nim sterowac zarowno zarzadzaniem energia dysk (to nie to samo co w windows) jak i AAM.

loki7777 06.10.2010 10:12

Nie mam KISa ani innego dziadostwa, domyslam sie ze problem moze byc z acer epower - wyrzucilem to w nocy, zobaczymy czy pomoze. Jak nie to napisze do accera zeby dodali do biosu opcje anti spin down, jak to zrobili w biosach do innych modeli. Lapek jest nowym modelem i srednio raz na 2-3 tygodnie wychodzi nowy bios.
Potwierdza sie to co pisalem wczesniej o preinstalowaniu windowsa ze wszystkim i to bez znaczenia czy dany model to obsluguje czy tez nie (chodzi glownie o to epower w tej chwili bo pod win 7 to nie dziala). No coz kazdy producent rzadzi sie swoimi prawami - za to lubie dell'a bo daja plytke z windowsem a nie z recovery(u mnie w ogole nic nie dali, ale juz utworzylem te 3dvd ze smieciami - jak sie okazalo przywracanie z dvd daje mozliwosc wyboru partycji docelowej a nie tak jak z ukrytej partycji kasuje caly dysk. Obecnie mam 2 partycje a nie tak jak wczesniej 1 250gb;)

Reetou 06.10.2010 08:41

Wywołaj menadżer zadań i zobacz co męczy procka w tym czasie. U mnie notorycznie proces KISa wtranżala się z aktualizacjami, czy skanowaniem, zajmując po 50% i więcej czasu procka, dlatego chce wywalić dziadostwo...

loki7777 06.10.2010 01:03

Mam nigdy.

marynarz 06.10.2010 00:43

Nawet w trybie wysokiej wydajnosci jest ustawione wylaczanie dysku na 20 minut. Wejdz w zaawansowane ustawienia planu zasilania i zmien na "nigdy".

loki7777 06.10.2010 00:29

A jakie kodeki macie do filmow bo mam problem tego typu ze niektore filmy po jakims czasie tna/zatrzymuja sie/zawieszaja odtwarzac.
Windows 7 HE 64bit, 3gb ddr3, AMD P320, Radeon hd4250(256mb). Film zakodowany xvid nie jakie hd, przyklad z dzis
Resolution...: 700x320
SA...........: BVOP: YES | QPEL: NO | GMC: NO
Framerate....: 25.000 NTSC
Video........: 1021 Kbps
Audio........: 128 Kbps [TNX IMAGiNE]
szalu nie robi, problem nie wystepuje na kazdym filmie, pojawia sie tak po ok godzinie odtwarzania.
Kodeki ffdshow 32/64bit - sprawdzalem oba i xvid 1.3.0.
Odtwarzace MPC oraz bestplayer 2 (ostatnia beta).
Lapek na kablu, bez trybu oszczedzania czegokolwiek(wysoka wydajnosc).

Ewenutalnie wyglada to tak jakby dysk przelaczal sie w tryb bezczynnosci:(

M@X 01.10.2010 02:07

Netbook nie udzwignalby Aero. System jest okrojony celowo, bo jest tanszy a wiekszosc ludzi nie potrzebuje wiecej opcji do "majspejs" i "fejsbuka". Jak Apple wycielo dla iPhone 3G opcje zmiany tapety to wszyscy byli zbulwrrsowani i jailbreakowali swoje urzadzenia by te funkcjonalnosc uzyskac. Potem okazalo sie ze cienie pod ikonami i tekstem (ktore uaktywaniaja sie gdy tapeta jest wlaczona, by calosc wygladala estetycznie sensownie) sa generowane dynamicznie i 3G po prostu sprzetowo sobie z tym nie radzi. I tak rodza sie glupie posty ze iOS 4.0 zwalnia, pisane przez tych ktorzy korzystaja z opcji ktore nie zostaly przewidziane dla ich platformy. Starter jest okrojony, by Netbooki mogly go ogarnac. Jesli MS podchodzi do sprawy jak Apple, wystarczy im zaufac, a nie probowac byc od nich madrzejszym...

loki7777 30.09.2010 23:59

Ale czy te ograniczenia sa az tak straszne? Co zabrali - mozliwosc zmiany tapety, motywy i aero? Jesli jest sporo taniej to ok - zwlaszcza przy netboku za 1k. Co innego jak widzialem asusa za 2700;)

NeoFighter 30.09.2010 23:25

Cytat:

Napisany przez yahol (Post 1120460)
Windows 7 Starter, świadczy o tym, ze belka we własnym oku (Windowsowym) mniej dolega, niż źdźbło, u bliźniego :)
Win 7 Starter, został wymyślony przez kretynów, dla niedorozwojów. (chodzi konkretnie o kraje niedorozwinięte, razem z ludnością, która jest również niedorozwinięta, bo takie systemy dopuszcza do użytku)
Polska jak widać, spełnia wszystkie kryteria niedorozwoju, aby ten system był dopuszczony do obrotu.
A *****a który sprzedaje takie niedorozwinięte ustrojstwo, w Polsce, powinno się publicznie wychłostać.

Widac nie obejdzie sie bez dopowiedzenia.... :)
Laptop byl kupiony w Stanach przez znajomych dla ich dzieci. Moim zadaniem bylo tylko zainstalowanie jakiegos firefoxa, cos do filmow itp. (przy okazji zrobilem spolszczenie :) )
Dam sobie jedna kosc ramu z komputera wyciagnac, ze dziewczynka, ktora teraz przeglada nasza-klase i GGada z tego laptopa, nie ma pojecia ktora wersje W7 posiada. Dla jej potrzeb W7 Starter wystarczy, co nie znaczy, ze tak okrojona wersja systemu nie powinna byc instalowana na czymkolwiek.

Wersje W7 powinny byc dwie, gora trzy. (Home, Pro, Ultimate/Enterprise)

yahol 30.09.2010 21:41

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1120461)
Znaczy się jesteś zdania,
że każda osoba, której odpowiada ten system w wersji starter to kretyn i niedorozwój ?
Mocna teoria.

Zdecydowana nadinterpretacja.
Są minimaliści, którzy będą tym systemem zachwyceni.
Ja niestety nie jestem, minimalistycznym minimalista i wyrażam swoja opinie, bardzo krytyczna, o tym produkcie.
To rzecz (W7Starter), która mogla by być zamontowana w telefonie, gdyby była bardziej rozbudowana, bo w tej formie nawet na to nie zasługuje :)

Patrix 30.09.2010 21:31

Znaczy się jesteś zdania,
że każda osoba, której odpowiada ten system w wersji starter to kretyn i niedorozwój ?
Mocna teoria.

yahol 30.09.2010 21:22

Cytat:

Napisany przez NeoFighter (Post 1120458)
Jakis czas temu zainstalowalem polski jezyk na Win7 Starter :) wedlug pierwszego schematu przytoczonego przez andrzejj9.
Wszystko bez problemow.

Windows 7 Starter, świadczy o tym, ze belka we własnym oku (Windowsowym) mniej dolega, niż źdźbło, u bliźniego :)
Win 7 Starter, został wymyślony przez kretynów, dla niedorozwojów. (chodzi konkretnie o kraje niedorozwinięte, razem z ludnością, która jest również niedorozwinięta, bo takie systemy dopuszcza do użytku)
Polska jak widać, spełnia wszystkie kryteria niedorozwoju, aby ten system był dopuszczony do obrotu.
A *****a który sprzedaje takie niedorozwinięte ustrojstwo, w Polsce, powinno się publicznie wychłostać.

NeoFighter 30.09.2010 20:54

Jakis czas temu zainstalowalem polski jezyk na Win7 Starter :) wedlug pierwszego schematu przytoczonego przez andrzejj9.
Wszystko bez problemow.

marynarz 30.09.2010 13:13

U mnie na 7 x64 dziala jak do tej pory wszystko.

Do wentylatorow Speedfan. Pogodzilem go nawet z funkcja PWM w Biosie i sie wzajemnie uzupelniaja. EDIT: W lapku na 99% nie mozna sterowac wentylatorem.

Do monitorowania procka albo CPU-Z albo lepszy ThrottleStop (2.81 moze jest juz nowszy).

Temperature z grafy powinien pokazywac HWMonitor, a jak nie to w panelu Catalyst'ow.

andrzejj9 30.09.2010 08:08

Wiecie, w przypadku 'gołego' systemu to jasne, że dostaje się to samo, co wyszło x czasu temu. Chyba, że pojawiły się wersje już zaktualizowane jak np. Windows XP z SP2 czy SP3. Ale w przypadku laptopów i tak jest tu fabrycznie instalowane kupę różnych rzeczy, więc uwzględnienie w tym aktualizacji systemu nie wydaje mi się niemożliwe.

Ale ok, zainstalować mogę, zwłaszcza, że wieczorem jeszcze trochę się pobawiłem i.. znowu większość programów nie działała, lub działała różnie.

Może dlatego zapytam w inny sposób. Potrzebuję kilka programów do potestowania temperatur, prędkości wentylatorów, taktowania procesora itp. Może są jakieś sprawdzone pod ten system:

- chciałem sprawdzić prędkość wentylatora (w obudowie jest jeden). Super by było, gdyby się dało nim sterować, ale to już pewnie mało prawdopodobne

- Motherboard monitor (pomiając fakt, że choć na początku działał, potem przestał i teraz przy próbie uruchomienia zawiesza komputer) odczytuje temperatury z kilku miejsc (zakładam, że prawidłowo, chociaż mam pewne wątpliwości), ale nie odczytuje z karty graficznej. Próbowałem GPU-Z, ale też nie widzi. Karta to jedna z najnowszych w notebookach - ATI 5730. FurMark też temperatury nie pokazuje (może po prostu nie ma czujnika?)

- Procesor to i7-720QM, 4 rdzeniowy. Jest w nim funkcja Turbo Bost, więc zakładam, że domyślnie chodzi wolniej, dopiero w razie potrzeby przyspiesza. Chciałbym jednak móc sprawdzić, z jaką częstotliwością w danym momencie pracuje i jak obciążone są poszczególne rdzenie. Jest jakiś program, w którym można by to zrobić?

To chyba na razie tyle, choć pamiętam, że nie działających poprawnie programów miałem wczoraj więcej. Ale najbardziej na razie zależy mi na tych testujących i - przede wszystkim - gdyby znalazło się coś do regulacji pracy wentylatora, bo ten chodzi.. dziwnie (przyspiesza, zwalnia bez konkretnej potrzeby).

Berion 29.09.2010 23:05

+ bonusem mnóstwo śmieci w autostarcie :P

Patrix 29.09.2010 23:00

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1120350)
Na laptopie kupionym dwa tygodnie temu? To nie powinno tam być wszystkich najnowszych aktualizacji..?

Nie, bo kto miałby to poinstalować ?

Masz wgrany brandowany system (z recovery) nie spodziewaj się, że system będzie aktualny ;)

To się odbywa na zasadzie, że biorą "laptopa matke" (a to było np pół roku temu) instalują potrzebne rzeczy robią obraz systemu i w uproszczeniu to już idzie jako zawartość do tłoczni płyt.

Poprawkami raczej się nie trudzą - ważne aby ten śmieciowy brand był.

esem 29.09.2010 22:54

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1120350)
Na laptopie kupionym dwa tygodnie temu? To nie powinno tam być wszystkich najnowszych aktualizacji..?

A dlaczego miały by być ???
Dla Brata za instalowanie jego legalnego systemu + update zażyczyli sobie 50,-zł :)

andrzejj9 29.09.2010 22:47

Gadzina18 29.09.2010 21:42

Zainstaluj DX 9.0c i spróbuj znow.

andrzejj9 29.09.2010 21:27

Aż tak mi nie zależy, pomyślę jeszcze nad tym.

Tymczasem chciałem poinstalować kilka programów na W7. Zacząłem od 3DMarka 2006, żeby przetestować wydajność.. - nie uruchomił się. Ściągnąłem Vantage.. - nie uruchomił się. Chciałem zainstalować jeden inny program do pomiarów, nie udało się.

Na razie robię to jeszcze trochę w formie zabawy, ale zaczynam się zastanawiać.. - Windows 7 64bit tak ma..?

Patrix 29.09.2010 19:31

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1120281)
Zastanawia mnie tylko jak z legalnością..

Niby nie jest...
no ale jak wyjaśnisz byt (na serwerach MS MSDN AA) obrazów płyt MUI obok obrazów instalek 7Pro 32/64bit ? :]

MUI wspierają tylko wersje Enterprise i Ultimate, w Pro trzeba kombinować.

loki7777 29.09.2010 16:05

To tylko jezyk. Ja uzylem Vistalizator'a bo w home premium nie mozna pobrac przez WU plikow jezykowych. O tym ze sie za to placi nie slyszalem.

andrzejj9 29.09.2010 15:51

A przy okazji - w Ultimate można zmienić wersję językową, a w Professional? Gdzieś widziałem, że jest to opcja dodatkowo płatna. Ale ile i jak?

Ze sposobów 'mniej oficjalnych' znalazłem dwa:

Cytat:

Windows 7 Professional ***8211; jak wgrać spolszczenie systemu?
Wczoraj w moim uczelnianym MSDN AA pojawiła się angielska wersja Windows 7 Professional RTM. Tuż obok została zamieszczona płyta Windows 7 MUI Language Pack DVD. Oczywiście postanowiłem zainstalować nowy system, mimo że przeglądając internet natrafiłem na informację, jakoby wersja Pro nie wspierała zmiany języka systemu. Chwila googlowania i miałem już sposób na obejście tego. Nie uśmiechało mi się ściągać prawie 2GB paczek językowych, więc udałem się na stronę My Digital Life gdzie pobrać można pojedyncze paczki językowe.

Następnym krokiem jest wykonanie tych czynności:

1.Uruchomić CMD.exe w trybie administratora
2.Wpisać:
DISM /Online /Add-Package /PackagePath:(ścieżka do lp)Czyli np.:

DISM /Online /Add-Package /PackagePath:C:\W7-RTM-x86-pl-pl\pl-pl\lp.cab

3.Kiedy poprzednia operacja się zakończy wpisujemy:
bcdedit /set {current} locale pl-PL i następnie:

bcdboot %WinDir% /l pl-PL

4.Ostatnią czynnością jest wejście w rejestr i przejście do klucza:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\MUI\UILanguagesi usunąć klucz

en-US

5.Restartujemy system i cieszymy się polską wersją Windows 7 RTM Professional.
Na podstawie porady Piotra z forum TechIT http://forum.techit.pl/viewtopic.php...4&p=2176#p2176

Paczka dla systemów 32 bitowych: W7-RTM-x86-pl-pl.zip

Paczka dla systemów 64 bitowych: W7-RTM-x64-pl-pl.zip
http://www.frazpc.pl/b/254685

Cytat:

vistalizator

instalujesz http://www.froggie.sk/download/Vistalizator.exe

potem paczka pl

32bit: http://download.windowsupdate.com/ms...e/software/upd...

64bit: http://download.windowsupdate.com/ms...e/software/upd...

zapodajesz vistalizator wskazujesz paczke jezykowa i restart i witamy w polsce
http://www.frazpc.pl/b/254685

Zastanawia mnie tylko jak z legalnością..

loki7777 29.09.2010 15:21

Moja 7 wyglada w miare normalnie i nawet jest spolszczona;) Troche zachodu i da sie tego uzywac.

M@X 29.09.2010 15:04

Za cholere nie wiem jak w niej cos wyklikac ^_^'...

Piterniel 29.09.2010 14:52

Najlepszy interfejs to konsola ;-) O!:)

Berion 27.09.2010 18:48

Mam już trochę Win7 i wnerwia mnie w nim mnóstwo rzeczy. Przyzwyczaiłem się, co nie zmienia faktu że pomysły te są do **** niepodobne, podobnie jak skandalem jest, że nie mogę (tego co napisał Reetou jeszcze nie sprawdzałem) powrócić do starego typu wyświetlania, który był dla mnie bardzo szybki i wygodny. Nie pasuje mi głownie to, że rozpoznawać okna muszę po wyglądzie (na który się czeka prawie aż sekundę), a nie po nazwie.

Fajnie, że próbują wprowadzać zmiany w interfejsie, fajnie że dla wielu jest to wygodniejsze, ale użytkownik musi mieć alternatywę: nowe czy stare. Nie znoszę kiedy ktoś mnie zmusza do czegoś.

Patrix 27.09.2010 18:16

cały m@x...

ed hunter 27.09.2010 17:40

Tak, wiemy, wiemy, Steve wymyślił ogień, nie odkrył, WYMYŚLIŁ! ;p

M@X 27.09.2010 17:30

Miniatury okien to zzynka z Expose wprowadzonego w OS X 10.4 Panther, tyle ze zrzucona z fullscreena do paska : http://www.youtube.com/watch?v=ktTNcj0fAM4

Wyszukiwarka to ubogi Spotlight : http://www.youtube.com/watch?v=CYoCJ101cfU

Czekac tylko na Microsoft Dock ;-). I zeby nie bylo - nie nabijam sie, bo jesli nie narusza to praw patentowych to jestem jak najbardziej za w imie idei prostszego korzystania z komputera. Bo jesli kopiowac, to od najlepszych ;-)!

Patrix 27.09.2010 16:38

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1119898)
Problemem nie jest nowy interfejs - problemem sa stare przyzwyczajenia ;-)!

Też tak sądzę ;)
O ile w WinXP grupowanie mnie bardzo denerwowało (wyłączałem to)
to w Win7 mi się to spodobało - zwłaszcza pojawiające się miniatury okien informujące co jest w danej grupie.
Nowe menu start też jest fajne, zwłaszcza wyszukiwarka - przestałem latać kursorem w głębokie menu w poszukiwaniu czegoś tam...

andrzejj9 27.09.2010 15:59

Cytat:

Napisany przez Zetoxa (Post 1119874)
tu masz poradnik jak przywrócić ikonkę pokaż pulpit tak jak w win XP

http://lajfmajster.pl/2009/09/06/jak...it-w-windows-7

ikony szybkiego uruchamiania domyślnie ładują się na lewą stronę paska,
wystarczy prawoklik i z menu
przypnij do paska zadań.

Dzięki. Widziałem dzisiaj w kiosku jakieś wydanie specjalne Experta o Windowsie 7 i tam było to opisane (wraz z kilkoma innymi interesującymi mnie rzeczami, więc pewnie sobie to sprawię).

W komentarzach na tej stronie jest jeszcze inny, może ciekawszy sposób:

Cytat:

Ja polecam prostszą metodę: wystarczy kliknąć prawym przyciskiem na pasku zadań i wybrać:
Paski narzędzi -> Nowy pasek narzędzi***8230;***8217;
Potem na dole okienka w polu Folder wpisać:
***8216;%userprofile%\AppData\Roaming\Microsoft\Inte rnet Explorer\Quick Launch
i kliknąć przycisk Wybierz folder. Pojawi się nowy pasek zatytułowany Quick Launch. Klikamy prawym na tym napisie i odznaczamy ptaszki przy opcjach: Zablokuj pasek zadań, Pokaż tekst, Pokaż tytuł. Można jeszcze włączyć opcję Widok -> Duże ikony. Teraz wystarczy przeciągnąć suwakiem pasek narzędzi w stronę Menu Start, zamieniając go miejscami z domyślnym paskiem.

@ Berion

Dokładnie, tylko to na razie udało mi się właczyć (to 'przeplatanie' ikon uruchomionych z tymi szybkiego uruchomienia), ale miałem nadzieję - dalej mam - że można to zmienić. Bo naprawdę posiadanie na pasku tylko ikonek jest dla mnie kompletnie niezrozumiałe. W Windowsie XP wystarczy rzut oka na pasek (oczywiście z wyłączonym grupowaniem) i już wiem, co gdzie mam otwarte i przełączenie się na to okno zajmuje ułamek sekundy. Jak mam kilkanaście samych ikon to nie dość, że mogę nie mieć pojęcia, która co oznacza, to nawet jeśli widzę, że to okno Worda, to jeśli mam ich otwartych kilka, dalej nie wiem, które jest które. Dla mnie jest to kompletnie nieergonomiczne. A przy okazji strata czasu, bo zamiast się w mgnieniu oka przełączyć, to muszę wjeżdżać ikonką, czekać na podgląd, przypominać sobie, które to okno itp. To kilka sekund, które powtarzają się co chwila. Dla mnie nie do zaakceptowania.

@ Reetou

Ja nikogo nie chcę to swojego zdania przekonywać, bo każdy ma tu swoje opinie. Jak ja to widzę, opisałem przed chwilą. Jest to dla mnie po prostu strata czasu, a w sumie nic mnie podczas pracy na komputerze tak nie irytyje, jak konieczność czekania na jego reakcję. Dlatego nie lubię opóźnień w wyświetlaniu menu, oczekiwania na otwarcie jakiegoś folderu itp. Te wszystkie miniopóźnienia się sumują i jest to dla mnie zwykła strata czasu. Na dodatek irytująca.

Jeśli chodzi o W7, to na pewno dokładniej go przetestuję, zanim zacznę wprowadzać jakieś ewentualne zmiany. Chociaż jako, że pasek zadań i menu start to chyba najczściej używane funkcje/miejsca (przynajmniej pasek) to drażnią mnie od razu. Pewnie jeszcze spróbuję się do nich przekonać, ale w przypadku tych elementów chyba jednak mi się to nie uda.

@ M@X

Stare, albo lepsze. Nie wszystko co nowe, jest lepsze. Zresztą.. żadna to nowość w przypadku Windowsa.

zene_k 27.09.2010 12:06

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1119898)

Dokładnie tak. Mnie też na początku nowy interfejs wk....ał, ale się przemogłem i go używałem. Teraz uważam, że jest zdecydowanie lepszy niż w XP:spoko:

M@X 27.09.2010 11:51

Reetou 27.09.2010 11:48

Dżizas, ale malkontenci, zamiast poznać funkcjonalność nowej propozycji M$, to od razu "dziadostwo" i "wk...a mnie"...

Wcześniej żeby mieć dostęp do kilku najczęściej odwiedzanych lokalizacji musiałem władować kilka skrótów do Quick lancha, teraz wystarczy ją zakotwiczyć do _jednej_ ikony eksploratora. Podobnie z najczęściej używanymi dokumentami...

Ale nie podoba się nowe? Przywróć sobie Quick launcha...

PPM na pasku zadań -> Paski narzędzi -> Nowy pasek narzędzi -> wskaż lokalizację X:\Użytkownicy\%nazwa użytkownika%\Appdata\Roaming\Microsoft\Internet explorer\Quick launch

Potem PPM na pasku zadań -> odhacz Zablokuj pasek zadań, znowu PPM i odhacz Pokaż tekst i pokaż tytuł -> później przesuń sobie pasek szybkiego uruchamiania gdzie chcesz i zablokuj znowu pasek. W QL masz już starą ikonkę pokaż pulpit jakby co.

Ja jednak radzę poużywać tę "wk..." nowość M$, ma swoje zalety...

Berion 27.09.2010 11:09

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1119860)
- czy da się pasek zadań zrobić tak, jak w Windowsie XP (lub w sposób możliwie zbliżony)? Tzn. po lewej stronie ikony szybkiego uruchamiania, po prawej, w części głównej, otwarte okna, ale nie w formie nic nie mówiących ikonek, tylko normalnych napisów? (coś podobnego już włączyłem, ale jednak nie działa to tak, jakbym chciał).

Grupowanie programów w ikonki i wybieranie okien z thumbów to jakiś skrajny idiotyzm, ale nawet po wyłączeniu tego dziadostwa, ikony z paska zadań są przeplatane z paskami programów - niektóre z opcją zrzutu do tray'a w ogółe wtedy tam nie wskakują.

Także wiem o co Ci chodzi, też mam problem z opisaniem tego, też bym tak chciał i też mnie to wk*. Nie da się jednak tak zrobić... :|

MS, jak przy okazji IE9 wie lepiej co będzie wygodniejsze dla użytkownika. Tyle że tam mamy mnóstwo alternatyw...

Zetoxa 27.09.2010 08:55

tu masz poradnik jak przywrócić ikonkę pokaż pulpit tak jak w win XP

http://lajfmajster.pl/2009/09/06/jak...it-w-windows-7

ikony szybkiego uruchamiania domyślnie ładują się na lewą stronę paska,
wystarczy prawoklik i z menu
przypnij do paska zadań.

andrzejj9 27.09.2010 07:08

Mam już nowego notebooka z W7 i powoli zaczynam testować. Na razie zainstalowałem Km Playera i poza może drobnymi zacięciami działa bez żadnych problemów. Tak więc póki co nie ma potrzeby szukania zastępstwa (aha - Windows 7 Pro 64 bit).

Przy okazji kilka pytań:

- czy da się pasek zadań zrobić tak, jak w Windowsie XP (lub w sposób możliwie zbliżony)? Tzn. po lewej stronie ikony szybkiego uruchamiania, po prawej, w części głównej, otwarte okna, ale nie w formie nic nie mówiących ikonek, tylko normalnych napisów? (coś podobnego już włączyłem, ale jednak nie działa to tak, jakbym chciał). I czy można przycisk pokazywania pulpitu przywrócić na pasek szybkiego wybierania (lewa strona, a nie w kącie z prawej).

- druga sprawa menu - czy bez instalowania dodatkowych programów da się wybór menu zrobić w formie rozwijalnych okien, a nie tych przesuwanych list (wybitnie jak dla mnie niewygodnych..)?

I jeszcze jedno - kupiłem wersję z zainstalowanym Officem 2007 wersją Enterprise. Nie mam jednak do tego płyty. Czy po danych aktywacyjnych jest możliwość sprawdzenia, czy jest to wersja oryginalna?

NeoFighter 26.09.2010 20:16

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1117767)
Polecam PotPlayer - nastepca KMPlayer, jako ze KMP nie jest juz rozwijany...

Bzdury piszesz. The KMPlayer zyje i ma sie dobrze, czego dowodem jest niedawna aktualizaja.

melag 16.09.2010 18:02

Internet Explorer 9 beta

frog 16.09.2010 15:24

@Ciapek ja nigdy nie mialem problema z mp4. Aparat mi wtym formacie nagrywa wiec uzywam czesto. MPC+ Klite Mega Codec Pack. Taki zestaw mam.

Cytat:

http://www.dobreprogramy.pl/The-KMPl...ows,12538.html

The KMPlayer 3.0.0.1438 - Data aktualizacji 15.09.2010 ;)

Reetou 14.09.2010 17:23

http://forum.doom9.org/showthread.php?t=148745

andrzejj9 14.09.2010 16:17

Cytat:

hmm.. dobrze wiedzieć, że jest taki następca.

Wygląda nieźle, widzę tylko jeden 'drobny' problem..:

http://tvpot.daum.net/video/live/PotplayerSpec.do :>

Reetou 14.09.2010 15:27

U mnie z KMP pod 7 (32bit) są pewne problemy: odpalony normalnie długo się uruchamia, a później niespecjalnie chce prawidłowo działać, choć niby nie zgłasza jakiś błędów. Odpalony jako admin działa, ale uac sypie ostrzeżenia. Z tym, że nie walczyłem z nim jakoś specjalnie, bo nie jest to mój defaultowy player.

BTW: Macie może jakiegoś działającego firewalla pod Win7, który by monitował połączenia wychodzące w świat i dawał możliwość zablokowania tych połączeń/aplikacji? Na XP ładnie to robił Sygate Personal Firewall, teraz testuję KISa, ale widzę, że wypuszcza wszystko równo.

M@X 14.09.2010 14:23

andrzejj9 14.09.2010 09:06

Jako, że niedługo będę miał prawdopodobnie notebooka z Windowsem 7 64 bit to podpytam już o niektóre programy - piszecie akurat o mp4. Ja do odtwarzania używam KM Player (przy okazji świetny program) - używał ktoś pod siódemką? Nie ma problemów?

esem 13.09.2010 21:58

Cytat:

Napisany przez CIAPEK (Post 1117605)
Bugi królują widzę :/

To następna zagadka z mojej strony.
Czy komuś udało się odtworzyć plik video MP4 na win7 64bit?
Zaznaczam, że zainstalowanie quick time alternative nic nie dało.

Jeśli tak to jakie kodeki są potrzebne?
Czy może istnieje JUŻ jakaś paczka z kodekami dla win7 64 bit?
pozdr

http://www.free-codecs.com jakby co... :ysz:
Nadmiar kodeków szkodzi :taktak:
Wystarczy MPC HC i nie potrzebujesz dodatkowych kodeków :taktak:

mgit 13.09.2010 20:40

Cytat:

pozdr

Mi się udało za pomocą VLC :taktak:

salawalas 13.09.2010 19:17

Cytat:

pozdr

Zainstalowałem Media Player Classic (x64) a także ffdshow (x64) na Win7 64 Enterprise z tej strony i nie mam żadnych problemów z filmami :) .

CIAPEK 13.09.2010 18:47

pozdr

joujoujou 11.09.2010 23:36

No przecież jesteś w IE, więc w czym problem? :P

Adoptuj jakiegoś studenta na kilka minut (bez trudu znajdziesz dane osobowe w internecie). :idea:

A upgrade pewnie da się zrobić i z innych systemów. :]

loki7777 09.09.2010 10:07

Tylko szkoda ze dotyczy to tylko visty i xp a nie np w7 home premium;) I oferta dotyczy tylko ie i studentow z ie;)

ed hunter 09.09.2010 08:08

Też mam studentkę w rodzinie! Polonistyka dziennie, dziennikarstwo z pijarem płatnie... :sciana:

Może chociaż system da się taniej...

joujoujou 08.09.2010 21:30

Hmm, chyba się skuszę...

http://www.software4students.ie/Micr...n-details.aspx

Siódemka Pro (32bit) za 45.45 ***8364;. Mam w rodzinie studenta, więc się łapię. :D

Patrix 05.09.2010 12:40

bug fajnie :]
To ja znalazłem kolejny bug jakiś tydzień temu :]

Aby go powtórzyć potrzebny jest:
- folder,
- jakaś grafika
- program "przeglądarka fotografii systemu windows" ustawiony jako domyślna przeglądarka plików graficznych

Trzeba wykonać następujące kroki:
- utwórz folder na pulpicie (nazwa dowolna)
- skopiuj do niego grafikę (tapeta, cokolwiek)
- zaznacz plik graficzny
- ustaw kursor na przycisku zamknięcia folderu (krzyżyk)
- wciśnij klawisz enter i zaraz potem (gdzieś tak 0,5s) zamknij kursorem folder

Wynik działania:
- włączy się "przeglądarka fotografii systemu windows" ze statusem "trwa ładowanie..."
- grafika się nie wczyta, możesz czekać i czekać... :]

joujoujou 05.09.2010 11:41

To jest zgłoszone w microsofcie jako bug:

http://social.technet.microsoft.com/...e-f2e18c52f5eb

Edit: zobacz jeszcze to:

http://social.technet.microsoft.com/...a-3a3bddda17e6

Post numer 5 -
Cytat:

Control Panel. System/ Advanced system settings/ Environmental Variable button/ see COPYCMD for ther /Y switch set as default.

CIAPEK 05.09.2010 11:35

Patrix tak jak napisalem nie bylem pewny co bylo w tym okienku bo tak szybko ono zniknelo.
Cos wcisnalem na touchopadzie.
Kopiowalem drugi folder z plikami. Po skopiowaniu dla pewnosci sprawdzam czy sa wszystkie pliki i doporowadzam wlasnie do tego stanu aby mnie zapytal.
Nastepnym razem juz mnie nie zapytal :/
Nie wiem.
Zrobie przywracanie systemu sprzed paru dni.
To powinno pomóc.
Tak czy owak dziękuję Wam ogromnie za pomoc!

loki7777 05.09.2010 10:31

Jak u Patrixa + to co wyzej napisalem. I po kliknieciu czegokolwiek i tak potem pyta co zrobic. Wyjatkiem jest kopiowanie w tym samym folderze tego samego pliku.

Patrix 05.09.2010 01:50

Ilość załączników: 2
Odnośnie pytań o nadpisywanie przypomniały mi się jedynie te dwa typy okienek:

Załącznik 55550Załącznik 55551

Nic takiego nie mam o czym piszesz chyba, że się nie zrozumieliśmy ... :)

loki7777 04.09.2010 23:44

Mam tak samo;) A raczej nic nie zaznaczalem;)Ale tylko wtedy kiedy kopiuje w obrebie 1 folderu, wtedy twworzy automatycznie duplikat.

CIAPEK 04.09.2010 23:32

nie pyta się, wali mi kopie od razu i mam burdel w folderze. ehhh
Restartowalem komputer i tez nic. Po prostu nie ma tego ekranu z mozliwoscia wyboru.

screena nie zrobie bo nic nie wyskakuje jak zaczne kopiowac.

Pieprzony touchpad w laptopie.
Patrix widzisz nawet nie pamietam co tam dokladnie bylo tak szybko zniknelo mi powiadomienie. Myslalem ze wcisnalem wlasnie jakies zapamietywanie.
Przywrocilem domyslne ustawienia folderu i tez nic.
....

andrzejj9 04.09.2010 23:21

Kojarzę tylko "Tak na wszystkie", ale to obowiązuje tylko przy jednej operacji kopiowania..

Na pewno nie pyta się teraz o to?

Patrix 04.09.2010 22:34

Zrobiłem specjalnie u siebie test i w ostrzeżeniu nie mam nic o zaznaczaniu zapamiętywania akcji,
możesz może powtórzyć ten ekran i zrobić screena ?

CIAPEK 04.09.2010 21:57

witam!

Niech ktoś obeznany powie mi gdzie znajdę w windowsie 7 rozwiazanie nastepujacego problemu.

Podczas kopiowania plikow z folderu do folderu system zapytal czy nadpisac lub utworzyc kopie istniejacych plikow bo w folderze byly juz te same pliki. Przez przypadek zaznaczylem zeby "zapamietal dana akcje i wiecej nie pytal"

No i teraz nie wiem jak to "odkrecic". Gdzie znalezc w systemie te opcje zeby zawsze pytal co zrobic?

prosze pomozcie bo nie wiem juz gdzie tego szukac.

pozdr

czary2mary 25.06.2010 14:56

Windows 7 SP1 Beta przeciekł do sieci!

Na początku tygodnia Microsoft udostępnił do pobrania Windows
7 Beta SP1 w ramach programu
badania technicznego na Microsoft Connect
Windows 7 Beta SP1 jest dostępny w języku angielskim, francuskim, niemieckim, japońskim i hiszpańskim.

http://www.mydigitallife.info/2010/0...aked-download/

Zetoxa 30.05.2010 16:08

o, na starych pijaków zawsze można liczyć :spoko:
no blisko byłem :sciana:

rycho 30.05.2010 15:48

Jak wsadzić?
Stary chłop, a takie pytania...
Załącznik 54902

Zetoxa 30.05.2010 15:26

ludzie, jak wsadzić program do autostartu w win 7
i gdzie oni ten autostart posadzili, coś góglarka słabo podpowiada :sciana:

esem 29.05.2010 13:17

Cytat:

Napisany przez DejaVu (Post 1099735)
A nie orientujecie się przypadkiem jak to jest z grami pod win7 ??? czy działają wszystkie, a także programy typu DTpro ,Alcohol, CloneCD itd.Niedługo będę nie chętnie musiał przejść z Xpeka bo Steam ma wspierać ten system tylko jakoś do jesieni-i jak to będzie u mnie z grami , i tymi programami :'(

Wszystko chodzi x64 :taktak:
Trzeba się dobrze naszukać aby coś się buntowało :>

andrzejj9 29.05.2010 05:37

Cytat:

Napisany przez Zetoxa (Post 1099686)
sorry Jędrek, pomyłka, chodziło o WinBar

http://www.winbar.nl/

pasek wygląda tak

WinBar znam, używałem przed StatBarem i też byłem zadowolony, jednak teraz StatBar bardziej mi odpowiada. Niestety obydwa są równie stare, a przez to mają ograniczoną ilość funkcji.

Ale pomyłka w sumie zła nie była, bo taki program jak InfoBar wydaje się jednak istnieć, o czym nie wiedziałem, więc poszperam trochę, żeby go wypróbować :)

-----\
EDIT

Infobara nie znalazłem (przynajmniej nie jako osobny program, bo był jako widżet to Yahoo, ale to chyba nie to), natomiast powiedzmy, że pewną alternatywą może być to:
http://widgets.yahoo.com/widgets/informer

Przy okazji potestuję dokładniej, ale póki co zostaje niestety tylko StatBar (niestety, bo brakuje jednak pewnych opcji, sam program nieustannie bardzo lubię).

DejaVu 29.05.2010 04:48

A nie orientujecie się przypadkiem jak to jest z grami pod win7 ??? czy działają wszystkie, a także programy typu DTpro ,Alcohol, CloneCD itd.Niedługo będę nie chętnie musiał przejść z Xpeka bo Steam ma wspierać ten system tylko jakoś do jesieni-i jak to będzie u mnie z grami , i tymi programami :'(

Zetoxa 28.05.2010 20:03

Ilość załączników: 1
sorry Jędrek, pomyłka, chodziło o WinBar

http://www.winbar.nl/

pasek wygląda tak

andrzejj9 28.05.2010 16:46

Do 2GB ram się już przyzwyczaiłem. Szkoda, że nie działa poprawnie przy więcej, ale dobre i to, na innych funkcjach bardziej mi zależy, a bez programu raczej nie mógłbym już się obejść.

Co do zastępstwa.. O InfoBar o dziwo nie słyszałem i chyba wiem czemu, bo praktycznie nic nie mogę na jego temat znaleźć. W sumie tylko na tej stronie jest wzmianka:

http://fileforum.betanews.com/detail...r/1020638066/1

Na jeszcze innej widziałem też adres do niby strony domowej, ale żadne linki nie działają. Jak masz jakieś aktualne namiary na ten program to chętnie wypróbuję.
Przy StatBarze najbardziej ubolewam nad tym, że nie jest już aktualizowany, zwłaszcza widząc na stronie listę funkcji, które miały być jeszcze wprowadzone..

joujoujou 28.05.2010 16:18

2GB to statbar i pod XP maksymalnie pokazuje. :>

Zetoxa 28.05.2010 16:00

pokazuje tylko 2 GB Ramu, lepszy jest infobar :spoko:

andrzejj9 28.05.2010 14:22

Probował ktoś (tudzież mógłby spróbować :> ) uruchomić program StatBar pod Windowsem 7? Pewnie względnie niedługo będę się przenosił i chciałbym się upewnić, że mój ulubniony program nie będzie w grupie tych, które pod siódemką nie działają poprawnie..

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:04.