Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Windows 7 (https://forum.cdrinfo.pl/f113/windows-7-a-79862/)

zene_k 26.10.2009 14:41

Cytat:

Napisany przez rycho (Post 1055161)
Poszukaj taki programik przez google.
Sunrise Seven
On chyba ma opcję dostępu do konta administratora.

Nie dał rady:nie:

andrzejj9 26.10.2009 15:00

Cytat:

Napisany przez Pierwszy (Post 1055112)
MPC ma sporo funkcji. Ty ich po prostu jeszcze nie odkryłeś:)

Co do paska szybkiego uruchamiania pisałem o nim w tym temacie zdaje się... poszukaj parę stron wstecz

Do paska nie dotarłem, ale znalazłem coś o menu. I.. jest źle.. Co prawda jest jakiś programik, który niby tworzy osobne menu podobne jak w XP, ale.. no właśnie, tylko podobne i brzydkie (choć funkcjonalne). To pierwszy, ale ważny dla mnie minus "Siódemki". Kolejna sprawa to ten pasek zadań, bo jakby nie patrzeć menu i to, są jednymi z najczęściej używanych elementów. Jeśli mam się na siłę przyzwyczajać do czegoś, co mi się nie podoba i jest mniej praktyczne w użyciu (nie jestem jak widzę po opiniach odizolowany w tej ocenie) to.. właściwie po co?

rycho 26.10.2009 15:02

Cytat:

Napisany przez zene_k (Post 1055166)
Nie dał rady:nie:

Jak administrator nie daje rady to pisz do Billa...:sciana:

zene_k 26.10.2009 15:36

Cytat:

Napisany przez rycho (Post 1055173)
Jak administrator nie daje rady to pisz do Billa...:sciana:

Zastanawia mnie ilu ludzi pracuje w Microsoft nad popsuciem czegoś, co dobrze działało w poprzednich wersjach:haha:

@Rycho dzięki za zainteresowanie tematem:spoko::piwo:

KarolluZ 26.10.2009 19:04

Jakby ktoś był zainteresowany tapetą kolorowej rybki na szarawym tle z w7 starter edition z buildu 7068 to już mam w rozdziałce 1900x1200. Musiałem sam na piechote sobie startera zainstalować ;-p ale dla tapety warto było ;-p zwłaszcza, że lubie wszystko miec w ciemnych odcieniach ;-p

Reetou 26.10.2009 21:57

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1055171)
Jeśli mam się na siłę przyzwyczajać do czegoś, co mi się nie podoba i jest mniej praktyczne w użyciu (nie jestem jak widzę po opiniach odizolowany w tej ocenie) to.. właściwie po co?

No, jestem w stanie zrozumieć, że przyzwyczajenie drugą naturą człowieka, ale nie zgadzam się z tą "mniejszą praktycznością". Funkcjonalnie jest to samo, różnica jest tylko w sposobie prezentacji. Chociaż skłamałem: funkcjonalnie jest dużo lepiej - przelecenie w menu ścieżki dostępu do programu zabiera kilka sekund. Teraz wystarczy klawisz 'win' + kilka pierwszych liter nazwy (mi z reguły wystarczają 3-4 litery) + 'enter' i aplikacja uruchomiona. Góra sekunda.

Cytat:

Napisany przez zene_k (Post 1055180)
Zastanawia mnie ilu ludzi pracuje w Microsoft nad popsuciem czegoś, co dobrze działało w poprzednich wersjach:haha:

Pewnie wszyscy ;) Ale nie rozumiem - co chcesz zrobić? Jest standardowe konto administratora w win7, tylko jest wyłączone (lusrmgr.msc -> użytkownicy -> dbl clisk na administrator i włącz). Tylko to jest taki sam standardowy admin jak i Twoje konto (jeśli masz uprawnienia admina), więc specjalnie więcej nie może... To co chcemy zrobić? ;)

andrzejj9 27.10.2009 06:28

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1055285)
No, jestem w stanie zrozumieć, że przyzwyczajenie drugą naturą człowieka, ale nie zgadzam się z tą "mniejszą praktycznością". Funkcjonalnie jest to samo, różnica jest tylko w sposobie prezentacji. Chociaż skłamałem: funkcjonalnie jest dużo lepiej - przelecenie w menu ścieżki dostępu do programu zabiera kilka sekund. Teraz wystarczy klawisz 'win' + kilka pierwszych liter nazwy (mi z reguły wystarczają 3-4 litery) + 'enter' i aplikacja uruchomiona. Góra sekunda.

A poczytaj wypowiedzi ludzi z tego linka danego kilka podstron wcześniej. Wiem, że moje odczucia nie muszę się przykładać na innych, ale praktycznie wszyscy wypowiadają się tam tak samo, a kilka osób wspomina również o dziesiątkach pracowników w ich biurach, którzy mają podobne wrażenia. Generalnie chodzi o to, że coś, co w starym menu zajmowało chwilę, tutaj wymaga kilku sekund klikania, scrolowania, znowu klikania itp. A że używa się tego nieustannie, to efekt jest oczywisty.

Co do tego wyszukiwania to może i masz rację, ale.. dla mnie to jest kolejne ułatwienie dla osób, które mają bałagan w komputerze (coś jak te najróżniejsze biblioteki, grupowanie dokumentów itp. Dla kogoś, kto wie, gdzie co trzyma i trzyma to w określonym ładzie to wszystko jest zbędne). Poza tym jednak wymaga znajomości tej nazwy, a je nierzadko miałbym problem z przypomnieniem sobie dokładnej nazwy jakiegoś rzadziej używanego programu. Ale nie jest mi to potrzebne, bo wiem, gdzie jest i dojście do skrótu zajmuje mi max sekundę. Przynajmniej w starym Windowsie..

romanesco 27.10.2009 08:07

Jakie programy będą kompatybilne z Widows 7 a jakie nie - sprawdź :czytaj:

Pierwszy 27.10.2009 09:14

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1055326)
Co do tego wyszukiwania to może i masz rację, ale.. dla mnie to jest kolejne ułatwienie dla osób, które mają bałagan w komputerze (coś jak te najróżniejsze biblioteki, grupowanie dokumentów itp. Dla kogoś, kto wie, gdzie co trzyma i trzyma to w określonym ładzie to wszystko jest zbędne). Poza tym jednak wymaga znajomości tej nazwy, a je nierzadko miałbym problem z przypomnieniem sobie dokładnej nazwy jakiegoś rzadziej używanego programu. Ale nie jest mi to potrzebne, bo wiem, gdzie jest i dojście do skrótu zajmuje mi max sekundę. Przynajmniej w starym Windowsie..

To teraz zamiast uczyć się i pamiętać "gdzie się co ma" trzeba pamiętać nazwę tego, czego się szuka... przynajmniej kilka pierwszych liter. A jak się nie pamięta to się poszuka i zapamięta:D

andrzejj9 27.10.2009 09:19

A po co się uczyć, gdzie co jest? Jak się ma porządek, to się po prostu pamięta. Jeśli przykładowo zdjęcia masz na jednej partycji jednego dysku to nie musisz ich szukać w stu rozrzuconych wszędzie katalogach. Otwierasz właściwą lokalizację w chwilę. Podobnie z programami. Mam swój własny podział na kategorie w menu start i wiem, gdzie co jest. A że pulpit jest duży to otwieranie 'w bok' jest najbardziej dla mnie przejrzyste. Przy dużej ilości programów przesuwanie w tę i z powrotem to strata czasu..

Reetou 27.10.2009 11:15

Jeśli ktoś ma dużą ilość programów, to powinien sobie je pogrupować w menu w określonych katalogach tematycznych i podkatalogach - i to jest właśnie porządek w menu i wtedy nie ma szukania i scrollowania. A jak ktoś ma burdel, to narzeka - niech więc zrobi sobie porządek, albo zapamięta nazwę.

Ale urodzony malkontent - nie widział na oczy, a już narzeka...

andrzejj9 27.10.2009 11:27

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1055360)
Jeśli ktoś ma dużą ilość programów, to powinien sobie je pogrupować w menu w określonych katalogach tematycznych i podkatalogach - i to jest właśnie porządek w menu i wtedy nie ma szukania i scrollowania. A jak ktoś ma burdel, to narzeka - niech więc zrobi sobie porządek, albo zapamięta nazwę.

A co ja właśnie napisałem? O porządku w menu rozumianym jako podział na własne ustalone kategorie.

Nie zmienia to jednak istoty, że programów (kategorii) może być dużo i przy mniejszej rozdzielczości monitora i tak jest konieczność skrolowania, dodatkowego klikania itp. Po co?

Cytat:

Ale urodzony malkontent - nie widział na oczy, a już narzeka...
Znowu nie odróżniasz narzekania od wyrażania opinii i zachęcaniu do opinii innych (oraz zbierania informacji). Mi póki co funkcjonalność nowego Windowsa jest obojętna, bo korzystam ze starego. Ponieważ jednak biorę pod uwagę przesiadkę w przyszłości (głównie ze względu na chęć zmiany na system 64 bitowy oraz po prostu obycie w nowym systemie, który podejrzewam tym razem już się przyjmie i prędzej czy później będzie stosowany powszechnie), staram się dowiedzieć więcej na jego temat. A jak nie rozumiem niektórych nowych funkcji, czy wprowadzonych zmian, to chcę na ten temat porozmawiać. Może moje postrzeganie jest błędne i ktoś mnie o tym przekona.
Jakbym chciał narzekać, znalazłbym jakiś temat na Onecie i napisał, że nowy Windows jest głupi, Microsoft to #$@#%%, a Bill Gates to %#$@$@#%. I od razu rozpoczęłaby się konstruktywna rozmowa :>

frog 27.10.2009 15:29

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1055079)
I tu mam dwa pytania:

- po pierwsze czy pasek zadań da się przywrócić do 'normalności' t.j. paska szybkiego uruchamiania i pasków z nazwą otwartego programu, a nie często nic nie mówiącą ikonką?

- druga sprawa to menu start, ile razy musiałem coś zrobić na notebooku ojca, do szału mnie to menu doprowadzało. Znalezienie jakiegokolwiek zainstalowanego programu, co u mnie zajmuje mi sekundę, tu potrafiło zająć nawet kilka minut, kiedy przewijając tam i z powrotem szukałem, gdzie to pojawił się ten wpis. Podobno w 7 ma być tak samo. Więc pytanie - da się to zmienić na menu z XP? Czyli normalnie menu z Wszystkimi prorgramami, ale otwierające się jakby w kolejnych oknach, a nie rozwijające w jednym i tym samym?

TEz by mi sie widzialy to widzialo tak jak w CLASSIC XP. No ale nawet jesli nie , mysle ze z czasem sie czlowiek przyzwyczai... A tak znow przy okazji. Jakie macie oceny wydajnosci swojego PC w SIODEMCE ? Tzn. nie zeby sie tu przechwalac. Ale mam 7.1 | 7.3 | 7.3 | 7.3 i 5.9 za dysk :/ I pytanie mam wlasnie do tej ostatniej oceny. Tez macie w takim przedziale ? Nie wiem czemu tak zanizylo jak mam wydaje mi sie calkiem przyzwoite dyski. 2x1TB Seagate SATA 2.. Czy to mniej wiecej standartowa wartosc na tej pozycji ?

zorg 27.10.2009 17:44

7.4
7.4
7.3
7.3
7.8

jesi 27.10.2009 18:00

Cytat:

Napisany przez frog (Post 1055385)
... I pytanie mam wlasnie do tej ostatniej oceny. Tez macie w takim przedziale ? Nie wiem czemu tak zanizylo jak mam wydaje mi sie calkiem przyzwoite dyski. 2x1TB Seagate SATA 2.. Czy to mniej wiecej standartowa wartosc na tej pozycji ?

Tak, to standard, mam Samsunga F3 i wartość 5.9, przy zwykłych dyskach SATA II to normalka.

Cytat:

Napisany przez zorg (Post 1055413)
7.4
7.4
7.3
7.3
7.8

Te Twoje 7.8 to SSD, więc się nie liczysz :P

zorg 27.10.2009 18:11

wszystko sie liczy

frog 27.10.2009 19:21

No prosze, to te SSD rzeczywiscie daje rade patrzac na te ocene. 0,1 i by byl MAXiu ;>

Patrix 27.10.2009 19:30

Cytat:

Napisany przez frog (Post 1055385)
Ale mam 7.1 | 7.3 | 7.3 | 7.3 i 5.9 za dysk :/

I co się marszczysz, u mnie wszystko po ~5 jest tylko integra GF8200 dostała 3.3 :D

Cytat:

Napisany przez frog (Post 1055443)
No prosze, to te SSD rzeczywiscie daje rade patrzac na te ocene. 0,1 i by byl MAXiu ;>

Ten cały indeks wydajności MS to szajs jest ;)

frog 27.10.2009 19:34

Nie @patrix poprostu bylem ciekaw bo niby caly komp w miare new i myslalem ze wszystko dostanie po rowni te same oceny czy to 5tki czy 7mki a ta jedna sie wylamala i juz zaczalem myslec ze moze cos nie tegez z dyskiem jest. No ale jak @jesi napisal ze tez tak ma to juz wiemy o co comeon ;)

KarolluZ 27.10.2009 23:44

U mnie

5.8
6.2
7.3
7.3
5.9

też się dziwie co trzeba mieć, aby dyski miały sporo punktów.... mam raida z dwoch dysków Samsunga 642JJ stripping i taka kaszana.... to już pewnie ludzie co maja jeden dysk maja tyle co ja w raidzie :-))) I gdzie tu szukać sprawiedliwości... Kolega, który ma płyte p5q asusa i dwa dyski jakies 500GB [nie wiem dokladnie jakie] to ma o dziwo 6.1.

Gadzina18 28.10.2009 03:03

Bo te raidy na płytach są ...... warte. Kupcie sobie prawdziwą kartę raid za parę zielonych i wtedy będziecie mieć 7.9... a tak na poważnie, to kto przejmuje się tymi ocenami? Dla mnie ważne jest aby w moim odczuciu system pracował sprawnie. To jaką ocenę wystawi mojemu leciwemu PC to najmniej ważna sprawa.

frog 28.10.2009 04:51

No jasne. To tak loozno mowimy o tym ocenianiu, a nie o sprawie zycia i smierci ;) I znow przy okazji. Korzystacie z IE8? Mysle nad zainstalowaniem opery bo Firefox mnie ostatnio wkurzyl :/ Na XP zarl mi tak ram ze systematycznie spadal i spadal az FF mial ponad 1gb zezarte :/

Berion 28.10.2009 14:39

Przy kilkunastu zakładkach mam góra 120MB (co i tak jakby nie patrzeć jest kolosalną liczbą), ale 1GB? ???

marynarz 28.10.2009 15:53

Po calym dniu dzialania i przegladaniu wielu strony potrafi zajac nawet ponad 400MB.

Patrix 28.10.2009 18:23

Cytat:

Napisany przez zorg (Post 1054696)
http://rapidshare.com/files/29703188...D-tool.rarwin7 na usb

zapodam wam to narzedzie , ktore wypala obraz iso. na usb lub dvd:taktak:

Może to ktoś zmirrorować poza RS ?!

Cytat:

You want to download the following file:

http://rapidshare.com/files/29703188...B-DVD-tool.rar | 912 KB

This file can only be downloaded by becoming a Premium member

There are no more download slots available for free users right now. If you don't want to become a premium member, you might want to try again later.
:sciana:
z góry thx

-------------
jak już się pojawi soft co zrobi to automatycznie: http://www.windows7.pl/forum/index.php?topic=1333.0
to dajcie znać... nie, że nie umiem ale mi się nie chce :szczerb: coby sobie wygenerować to i nie instalować znowu mui po formacie.

rycho 28.10.2009 18:34

Mirrorować?
Po co? Przecież to jest dostępne wszędzie...
http://store.microsoft.com/Help/ISO-Tool?err=t2#at2

Zetoxa 28.10.2009 18:54

ostatnio Rychu strasznie uczynny jest :sciana:

Patrix 28.10.2009 18:56

Cytat:

Napisany przez Zetoxa (Post 1055648)

Nie zrzędź !

---
dzięki Rycho.

rycho 28.10.2009 18:58

Cytat:

Napisany przez Zetoxa (Post 1055648)

Tak mi się jakoś porobiło.
Jest mi z tego powodu przykro i ubolewam nad tym.
Chyba czas umierać.

icemac 28.10.2009 19:13

jak w bestplayerze 2.105 rzucić obraz na tv ??

tak jak to mozna w subedicie ??

dzieki za info

rycho 28.10.2009 19:22

Może najpierw "dobry wieczór" a nie od razu z roszczeniami.

icemac 28.10.2009 20:12

Cytat:

Napisany przez rycho (Post 1055662)
Może najpierw "dobry wieczór" a nie od razu z roszczeniami.

dobry wieczór Ryszardzie :taktak:

:piwo:

a teraz,

ODPOWIADAJ NA MOJE PYTANIE :P

rycho 28.10.2009 20:18

Cytat:

Napisany przez icemac (Post 1055686)
dobry wieczór Ryszardzie :taktak:

Nie ten dział...

romanesco 29.10.2009 08:20

Przesiadka z XP na 7 - jak to zrobić

icemac 29.10.2009 08:24

Cytat:

Napisany przez rycho (Post 1055689)
Nie ten dział...

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1055699)
Rycho, pamiętaj uzbierać na stypę przed umieraniem, liczymy na to! :taktak:

Cytat:

Napisany przez Zetoxa (Post 1055761)
tak,
porządna stypa trwa 3 dni :sciana:

poradziłem sobie KOLEDZY :P

Zetoxa 29.10.2009 08:50

no widzisz Ajsi, tu ci każdy pomoże :spoko:

Matefusz 29.10.2009 16:27

Udostępnianie połączenia internetowego w win7

Witam!

Chciałbym udostępnić połączenie internetowe (net po kablu) poprzez WiFi abym mógł podłączyć HTC (tudzież inne urządzenia wifi) i korzystać z internetu.

Jak to zrobić w windowsie 7 ???

Wawelski 29.10.2009 18:24

Udostępnić bez problemu, to przez BT.
Przez WiFi to musisz mieć soft, który zrobi z karty sieciowej AP/router.

Matefusz 29.10.2009 18:57

A jest jakiś ogólny soft to robienia takich rzeczy? Wiem, że miałem kiedyś taki soft ale on był dedykowany do laptopa/karty wifi...

Wawelski 29.10.2009 20:19

Ja używałem tylko softu Asusa do karty Asusa - nie znam żadnego uniwersalnego (no, poza Linuxem, ale chyba nie o to chodzi ;) )

Matefusz 29.10.2009 20:29

Nie, nie o to chodzi ;) Jakbyś jeszcze napisał jak skonfigurować połączenie BT to byłbym wdzięczny :)

Wawelski 29.10.2009 20:53

Pod 7 nie testowałem. W XP parujesz, łączysz ActiveSync i masz net w telefonie (w IE trzeba chyba jeszcze coś w ustawieniach pogrzebać).

Gadzina18 02.11.2009 22:41

Może ktoś ma płytę na nForce 630i i wie jak zainstalować w siódemce sterowniki AHCI od nvidii? Paczka sterowników do chipsetu ze strony NV instaluje mi tylko away driver i nic ponad to.. :|

mensir67pl 03.11.2009 07:56

Windows 7 zamienia laptopa w hotspot WiFi

Cytat:

Firma programistyczna z Filadelfii odkryła niedokończoną funkcjonalność w systemie Windows 7. Mianowicie wirtualne WiFi, które może zamienić laptopa w hotspot WiFi.

Według doniesień serwisu PC Advisor, firma programistyczna Normadio z Filadelfii wykryła lukę w systemie Windows 7, która może zamienić laptopa w hotspot WiFi. Oznacza to mniej więcej tyle, że notebook z włączoną funkcją Virtual WiFi nieświadomie udostępnia łączność innym, znajdującym się w pobliżu komputerom, które nie potrzebują specjalistycznego oprogramowania do wyłapania sygnału.

Wykorzystując to niedociągnięcie, Normadio wydało darmową aplikację o nazwie Connectify, dzięki której bez trudu użytkownik systemu Windows 7 udostępni połączenie innym urządzeniom, znajdującym się w pobliżu.

Grupa badawcza Microsoftu pracuje nad funkcją Virtual WiFi już od kilku lat, choć prace te zostały przerwane w 2006 roku. Teraz w systemie Windows 7 pojawia się owa funkcja, która okazuje się niedokończona.

Dyrektor generalny firmy Normadio, Alex Gizis, tłumaczy, że sterowniki obsługujące funkcję Virtual WiFi nie zostały dokończone. Nie ma również żadnej aplikacji czy ustawień, który mogłyby włączyć funkcjonalność.

Tu właśnie wkracza Normadio ze swoją aplikacją Connectify, którą pobrać możecie z tej strony.

Matefusz 03.11.2009 14:40

Dzięki mensir67pl :>

zene_k 05.11.2009 11:29

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1055285)
Pewnie wszyscy ;) Ale nie rozumiem - co chcesz zrobić? Jest standardowe konto administratora w win7, tylko jest wyłączone (lusrmgr.msc -> użytkownicy -> dbl clisk na administrator i włącz). Tylko to jest taki sam standardowy admin jak i Twoje konto (jeśli masz uprawnienia admina), więc specjalnie więcej nie może... To co chcemy zrobić? ;)

Chcę podmienić pliki systemowe w programie windows mail, ale w7 nie pozwala na to, nawet z kontem administratora. O to mi chodzi

Matefusz 05.11.2009 11:31

@Zene_k a w trybie awaryjnym próbowałeś?

CIAPEK 05.11.2009 13:01

i co chłopaki? potestowana platforma 7? :)
http://www.youtube.com/watch?v=ssOq0...layer_embedded

Much better? :)

Jakich wersji używacie? Home Premium?
64 czy 32 bit?

polakT 05.11.2009 17:07

Cytat:

Napisany przez CIAPEK (Post 1057190)
i co chłopaki? potestowana platforma 7? :)
http://www.youtube.com/watch?v=ssOq0...layer_embedded

Much better? :)

Jakich wersji używacie? Home Premium?
64 czy 32 bit?

pro 64

seoman 05.11.2009 17:21

A u mnie wystapil maly zgrzyt a wlasciwie dwa, w tym calym win7:

1 W czasie pobierania wiekszych plikow z hotingow praktycznie w kazdy plik jest uszkodzony tzn w archiwach sa bledy crc, w avi widac bledy w wyswietlaniu lub zawiesza playera.

2 W czasie odtwarzania filmow (avi, mkv) po jakims czasie obraz wyprzedza dzwiek, czesc filmow mkv mplayer nie odtwarza tzn niby plik wczyta, wszytkie informace typu dlugosc tytul rozdzielczosc sa dostepne ale go nie startuje (w innym odtwarzaczu dziala).

W xp tych "niedogodnosci" nie mam.

mgit 05.11.2009 17:58

Cytat:

Napisany przez seoman (Post 1057244)

1 W czasie pobierania wiekszych plikow z hotingow praktycznie w kazdy plik jest uszkodzony tzn w archiwach sa bledy crc, w avi widac bledy w wyswietlaniu lub zawiesza playera.

2 W czasie odtwarzania filmow (avi, mkv) po jakims czasie obraz wyprzedza dzwiek, czesc filmow mkv mplayer nie odtwarza tzn niby plik wczyta, wszytkie informace typu dlugosc tytul rozdzielczosc sa dostepne ale go nie startuje (w innym odtwarzaczu dziala).

cza zostać na XP w takim razie ;)

CIAPEK 05.11.2009 19:51

Cytat:

to grubo widze :/

A jak jest z upierdliwością win7 jeśli chodzi o legalność muzyki i programów. Woła nagminnie i chce sprawdzać jakieś licencje? W Viście coś takiego było z tego co pamiętam.

Zetoxa 05.11.2009 19:58

nic i nikt nie woła :sciana:

kizio 05.11.2009 22:24

Cytat:

Napisany przez CIAPEK (Post 1057267)
[...] W Viście coś takiego było z tego co pamiętam.

Od początku korzystam z Visty i nigdy mnie się nie pytała o żadne licencje.

zorg 06.11.2009 00:29

win7

ja mam jakis dziwny win7 po wizycie na windowsupdate mam tak 7600.20555.amd64fre.win7_sssss

CIAPEK 06.11.2009 00:57

Cytat:

Napisany przez kizio (Post 1057288)
Od początku korzystam z Visty i nigdy mnie się nie pytała o żadne licencje.

nie korzystałem z Visty, ale jak tylko wyszedł ten system i czytałem opinie to właśnie taką uwagę "zgłaszaliście". Więc sam już nie wiem :)

Berion 06.11.2009 20:05

Ja mam za to niezmienialne avatary użytkowników (przycisk 'przeglądaj' (czy jakoś tak) nie reaguje), a systemowa przeglądarka plików "zażułca" wszystkie pliki graficzne. :szczerb:

rycho 07.11.2009 07:29

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1057435)
Ja mam za to niezmienialne avatary użytkowników (przycisk 'przeglądaj' (czy jakoś tak) nie reaguje), a systemowa przeglądarka plików "zażułca" wszystkie pliki graficzne. :szczerb:

Zażułca sterownik monitora zazwyczaj.
Zastaw systemowy...

Berion 07.11.2009 13:06

Późno było. ;p

Ok, sterownik monitora powiadacie Waszmości. Ale jakoś w XP nie przeszkadzał. Ktoś tam w Redmond lipę zrobił. Spróbuję i zdam 'relację z zażółcania'. ;]

jesi 09.11.2009 00:23

Nareszcie pozbyłem się tego nędznego wygładzania czcionek w W7, ten ClearType bardzo drażnił mi oczy. W Vista można było ładnie wyłączyć, przez "odptaszkowanie" w właściwościach ekranu, w W7 dali d.ebilny kreator dostosowywania, po zastosowaniu którego było znacznie gorzej.
Gdyby ktoś życzył sobie to wyłączyć to rozwiązaniem są Zaawansowane ustawienia systemu i Efekty wizualne :spoko:

Human 09.11.2009 04:07

Cytat:

Napisany przez zene_k (Post 1057152)
Chcę podmienić pliki systemowe w programie windows mail, ale w7 nie pozwala na to, nawet z kontem administratora. O to mi chodzi

sa 2 mozliwosci wylacz uac on wiele rzeczy blokuje lub przejmij pliki na wlasnosc.
1. przy wlaczonym uac,plikow nie da sie wrzucic do katalogu windows wiec pewnie i do program files.
w total commander jest teraz nowy przycisk "as administrator",ktory jest przed albo po niepowodzeniu operacji. wtedy mozna np wrzucic plik do katalogu windows.
np ustawianie nazwy systemow przy pomocy bcdedit w shell cmd.exe konczy sie access denied, trzeba odpalic cmd.exe jako administrator.
2. mozliwe,ze nie jestesmy w plikach,katalogach na liscie userow uprawnionych do zapisu,kasowania.
w xp pliki nalezaly do admin'a,od vista wszystkie pliki naleza do trustedinstaller

moze stworzyc se batch tco.cmd:
takeown /f %1 /r /d t
icacls %1 /grant Administratorzy:F /t

zapisac w katalogu windows lub inny dodany do "path" naszych i uzywac jako tco nazwapliku_lub_katalogu_lub_maska

seoman 11.11.2009 10:47

Cytat:

Udolo sie rozwiazac problem nr1 - przyczyna klopotu byl uTorrent a wlasciwie nie sam program co upload.
Jak upload szedl "pelna para" to wlasnie wystepowaly w/w bledy crc, wystarczylo troszke przyciac pasmo by problem zniknal w 90% a po przycieciu do polowy calkowicie.

M@X 11.11.2009 10:58

System fajny, przejrzysty i fajnie wygladajacy. Martwi mnie tylko traktowanie po macoszemu wsparcia dla starszych produktow przez producentow notebookow. Na ASUS VX2S dosztukowalem wszystko czy to z Vista64 czy z internetu, ale za diabla nie smiga mi ATK HotKey (do klawiszy Fn + X) ;-(...

melag 11.11.2009 18:13

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1058331)
System fajny, przejrzysty i fajnie wygladajacy. Martwi mnie tylko traktowanie po macoszemu wsparcia dla starszych produktow przez producentow notebookow. Na ASUS VX2S dosztukowalem wszystko czy to z Vista64 czy z internetu, ale za diabla nie smiga mi ATK HotKey (do klawiszy Fn + X) ;-(...

Powinno pomóc W7 64bit, W7 32bit
:)

czary2mary 12.11.2009 12:29

Ilość załączników: 3
W final wersji pojawił mi się problem z kartą telewizyjną-o dziwo w betkach i pre-RC na sterownikach do XP\Visty chodziła bez problemu.
Tryb zgodności nie pomaga, XP-mode nie chodzi na maszynie gdzie karta TV zainstalowana-procesor nie obsługuje wirtualizacji ,wymuszenie odpalenia sterownika programem Driver Signature Enforcement Overrider też nie pomaga.Czy oprócz czekania na nowy driver można coś zrobić.?

Załącznik 53384
Załącznik 53385
Załącznik 53386

demek 12.11.2009 19:13

czy ktos uzywa iplusa pod win7 ?

Diabolique 12.11.2009 19:27

Cytat:

Napisany przez czary2mary (Post 1058544)
W final wersji pojawił mi się problem z kartą telewizyjną-o dziwo w betkach i pre-RC na sterownikach do XP\Visty chodziła bez problemu.
Tryb zgodności nie pomaga, XP-mode nie chodzi na maszynie gdzie karta TV zainstalowana-procesor nie obsługuje wirtualizacji ,wymuszenie odpalenia sterownika programem Driver Signature Enforcement Overrider też nie pomaga.Czy oprócz czekania na nowy driver można coś zrobić.?

Mozesz zainstalowac, a dokladniej zastapic obecne drivery tymi. u mnie w identycznej sytuacji pomoglo. to jednak sa sterowniki dla Leadtek Winfast PRV2000. mimo u ciebie tez moga pomoc:D

Matefusz 12.11.2009 22:47

Cytat:

Napisany przez demek (Post 1058593)
czy ktos uzywa iplusa pod win7 ?

Ja blueconnect'a. Istalacja i wsio bez problemów.

demek 12.11.2009 23:20

Cytat:

Napisany przez Matefusz (Post 1058657)
Ja blueconnect'a. Istalacja i wsio bez problemów.

a jaki modem?

polakT 12.11.2009 23:51

dziś koniec win7, nie lubię go...

dziś z MSDNAA przybył 2008s R2 :) testy trwają (dostępny tylko w 64bit)

Matefusz 13.11.2009 00:48

Cytat:

Napisany przez demek (Post 1058662)
a jaki modem?

Novatel Wireless Merlin U740

Cytat:

Napisany przez polakT (Post 1058675)
dziś koniec win7, nie lubię go...

dziś z MSDNAA przybył 2008s R2 :) testy trwają (dostępny tylko w 64bit)

Ja chyba też wrócę do servera. Albo będę "jechał" na dwóch OSach.

demek 13.11.2009 01:04

Cytat:

Napisany przez Matefusz (Post 1058681)
Novatel Wireless Merlin U740

bleeee

ja dzis nie poradzilem sobie z e196 zdaje sie od hwangwei czy jak oni sie tam zwa:P

i nie znalazlem nic co by zmusilo toto do dzialania

loki7777 13.11.2009 09:51

Ja serverka tez nadal mam (z sp2 i spolszczonego (tu bylo ciezko znalezc odpowiednie mui) i nie mam zamiaru zmieniac na w7, ktory jakos do mnie nie przemawia(Rychu bez komentarza)

rafalkam 13.11.2009 11:34

Nie chcę zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj - mam problem z Windowsem 7 64bit podczas uruchamiania kompa - gdy tylko pojawi się to logo Windowsa składające się z tych 4 kul i gdy te kule chcą się połączyć we flagę komp wariuje i się resetuje - na mgnienie pojawia się niebieski ekran - ale na tak krótko, że nie da się odczytać co jest napisane i komp się resetuje od nowa
I tak cały czas - zawsze w tym samym miejscu. Problemy zaczęły się dziś rano i nie wiem co mam z tym zrobić.
Narzędzie do naprawy systemu się odpala ok, ale nie może naprawić problemów i nie mam żadnego punktu przywracania systemu niestety...

Ogólnie to format raczej nie wchodzi w grę - na c: mam projekt z programowania którego nie mogę stracić - chociaż może jakiś linux live cd dałby radę się dobrać do zawartości dysku... - ale wolałbym obejść się bez kasowania systemu - postawiłem go dopiero parę dni temu - czy jest jakiś sposób na naprawę?

Wawelski 13.11.2009 12:01

Nie przestawiłeś kontrolera dysku twardego?
Jak nie, to sprawdź tryb awaryjny.

rafalkam 13.11.2009 12:04

Dyski są w RAID 0 ale jak dotąd wszystko działało.
Jak wejść w tryb awaryjny w Windows 7?

Dobra - udało mi się z trybu awaryjnego odpalić ostatnią dobrą konfigurację - komp działa - dzięki za pomoc ale co to mogło być?

Jak chciałem uruchomić kompa w trybie awaryjnym to się wywalił jak wczytywał disk.sys

Diabolique 14.11.2009 10:35

trzeba w systemie odznaczyc opcje automatycznie uruchom ponownie i bedzie wisial na bsodzie. do momentu recznego resetu ;]

kizio 14.11.2009 15:35

ma ktoś może 100% pewną sumę kontrolną dla Windows 7 Ultimate x64 RTM?

czary2mary 14.11.2009 16:44

Cytat:

Napisany przez Diabolique (Post 1058599)
Mozesz zainstalowac, a dokladniej zastapic obecne drivery tymi. u mnie w identycznej sytuacji pomoglo. to jednak sa sterowniki dla Leadtek Winfast PRV2000. mimo u ciebie tez moga pomoc:D

Nie odpalają karty-testowałem jeszcze najnowszy DScaler 4.1.19 juz dla 7-mki wykrywa kartę ale nie odnajduje żadnego programu więc dalej d...blada.:>

murt 14.11.2009 17:58

Cytat:

Napisany przez kizio (Post 1058967)

http://windows7center.com/forums/win...s-connect.html
Te sa ponoc pewne :taktak:

CIAPEK 15.11.2009 16:23

o co chodzi z tymi regionami DVD?

Na lapku Acera z Vistą HP 64 bit po włożeniu płyty z filmem dvd-video każe zmienić region odtwarzacz. Biore z wyboru 4 lub 2 i nie chce przestawić.

Nie ogarniam. Dziwne.

Powiedzcie mi jeszcze jak np. wygląda sprawa z kodekami? Normalnie wgrać taką paczkę jak robiłem to w przypadku xp?
pozdr

dingdong 15.11.2009 17:51

Cytat:

Napisany przez kizio (Post 1058967)

- Windows 7 Retail Ultimate E English (x86)
o Name: 7600.16385.090713-1255_x86fre_cliente_en-us_Retail_UltimateE-GRMCEULFRER_EN_DVD.iso
o CRC: 0x953EFBCC
o SHA-1: 0xBC10F09B86DCBAF35B31B0E6FBA7D006ACAAD28D

- Windows 7 Retail Ultimate E English (x64)
o Name: 7600.16385.090713-1255_x64fre_cliente_en-us_Retail_UltimateE-GRMCEULXFRER_EN_DVD.iso
o CRC: 0x77BE890E
o SHA-1: 0x029DCCEDD7691206010F84CE58343405A4DA92C9

- Windows 7 Retail Ultimate English (x86)
o Name: 7600.16385.090713-1255_x86fre_client_en-us_Retail_Ultimate-GRMCULFRER_EN_DVD.iso
o CRC: 0xC1C20F76
o SHA-1: 0x5395DC4B38F7BDB1E005FF414DEEDFDB16DBF610

- Windows 7 Retail Ultimate English (x64)
o Name: 7600.16385.090713-1255_x64fre_client_en-us_Retail_Ultimate-GRMCULXFRER_EN_DVD.iso
o CRC: 0x1F1257CA
o SHA-1: 0x326327CC2FF9F05379F5058C41BE6BC5E004BAA7

Diabolique 15.11.2009 19:50

Cytat:

Napisany przez CIAPEK (Post 1059188)

Powiedzcie mi jeszcze jak np. wygląda sprawa z kodekami? Normalnie wgrać taką paczkę jak robiłem to w przypadku xp?
pozdr

paczki to zlo ||
ja wgralem xvida, ac3filter, quick tima i real alternative. wszystkie filmy chodza bez zajakniecia :)

Smartek 15.11.2009 20:10

A co Ci odtwarza mkv?

Reetou 15.11.2009 20:21

Cytat:

Napisany przez CIAPEK (Post 1059188)
o co chodzi z tymi regionami DVD?

Stary problem. W odtwarzaczu można zmienić cuś koło 4 razy - po ostatniej zmianie zostaje już na tym regionie - w sofcie podobnie. Wszystko po to, żebyś nie oglądał sobie tutaj premier na DVD ze Stanów, tylko najpierw poszedł do kina, później czekał na polskie wydanie DVD. Kiedyś, jak była duża różnica czasowa pomiędzy premierami w USA i Europie, miało to jeszcze jakieś (powiedzmy) uzasadnienie. Teraz to głupota.

Obejścia były różne: albo wgranie modyfikowanego firmwaru z obejściem regionów, albo jakiś soft usuwający go w locie (Anydvd?).

andrzejj9 15.11.2009 21:26

To jednak z tych rzeczy, które są upierdliwe i nic nie dają. Kto będzie chciał i tak obejdzie.

Rozwiązania są dwa - albo program zerujący liczbę zmian regionu (domyślnie jest pięć), albo program znoszący sprawdzanie regionu (najlepszy rzeczywiście AnyDVD). No można też oczywiście pozostać przy regionie, który został ustawiony, ale...

Wawelski 15.11.2009 21:54

Jeszcze zostaje kwestia sprzętu i firmware RPC - fabrycznie sprzęt też się blokuje po wyczerpaniu limitu zmian.

Patrix 15.11.2009 22:03

Regiony DVD to taka sama głupota jak HDCP.

CIAPEK 16.11.2009 01:23

anydvd w sensie narzedzia wyciagajacego film ze struktury plyty dvd-video?
Jaki region macie ustawiony domyslnie? Tzn.w jakim najczesciej sa filmy?:)

2 dzien hulam sobie na W7 i wrazenia pozytywne generalnie.
Dziwi mnie ilosc procesow w menedzerze zadan. ponad 70 w swiezym systemie! wow. widocznie ten sys tak ma.

A te regiony faktycznie bez sensu wogole.

Zetoxa 16.11.2009 09:16

Cytat:

Napisany przez CIAPEK (Post 1059321)

2 dzien hulam sobie na W7 i wrazenia pozytywne generalnie.
Dziwi mnie ilosc procesow w menedzerze zadan. ponad 70 w swiezym systemie! wow. widocznie ten sys tak ma.

żartujesz, 24 procesy razem z Liskiem i Ptaszkiem Burzowym.:sciana:

CIAPEK 16.11.2009 09:48

Cytat:

Napisany przez Zetoxa (Post 1059342)
żartujesz, 24 procesy razem z Liskiem i Ptaszkiem Burzowym.:sciana:

więc o co chodzi? :/

To system jaki dodany był do lapka Asusa.

rycho 16.11.2009 09:55

Lapki Asusa maja full badziewia dodane "z urzędu".
Ja ma na normalnym komputerze 49 procesów.

Creew 16.11.2009 09:56

49 Procesów, a zapycham jak tylko mogę :D Co do samego systemu to cudów nie ma. Nie powiem żebym ze szczęścia skakał po mieszkaniu. System miał być prosty w obsłudze, ale dla zwykłego użytkownika xp, przesiadka na 7 to nie lada wyczyn. Ogólnie rzecz biorąc, najczęstsze zdanie jakie wypowiadałem przez pierwsze 2 tygodnie obsługi to: "a gdzie to &^$#@ jest?! " Panel sterowania jest dla mnie teraz tak niejasny...

CIAPEK 16.11.2009 10:00

Ilość załączników: 1
przepraszam! Acer Aspire

Zetoxa 16.11.2009 10:49

no właśnie, producenci lapków na siłę uszczęśliwiają użyszkodników,
dlatego kupiłem lapka z systemem DR-Dos:sciana:

CIAPEK 16.11.2009 15:41

Ilość załączników: 1
dużo procesów działa i startuje z systemem pochodzących z pakietu McAfee, który był już zainstalowany. Nie znam tego programu, z racji, że był zainstalowany to zostawiłem to. Zapytam też Was jakiego macie firewalla i antyvira na win7?

Pousuwam trochę badziewia przez msconfig (regcleaner wywala błąd pod win7).
Mimo tego, że tyle działa w tle to laptop zapiernicza jak ta lalala. Po prostu byłem zdziwiony ogromem procesów i dałem Wam znać. Bałem się, że podczas pierwszego podłączenia netu tyle się badziewia naściągało, ale nie wierze w to. Wy pewnie też.

Proszę mi jeszcze wytłumaczyć co na lapku z procesorem Intela robi usługa AMD?:wow:

Berion 16.11.2009 16:31

Po co Ci Google Software Updater? ;] U mnie rezydują Spybot S&D i Avast. Więcej mi nie potrzeba, a ogniomurek systemowy. Zamiast RegCleanera to CCleaner (no cóż, to nie ot samo, ale uruchamia się chociaż ;)).

- - -

Przy okazji: używa ktoś modemu ZTE MF626 na Win7? Działa to to? Ja się obawiam o sterowniki (do Visty są, ale czy wstaną na Win7 to nie wiem). Sprawdzić nie mam jak, możliwe że jestem upośledzony jakiś, ale na ich stronie nie mogę znaleźć... :P

Diabolique 16.11.2009 20:29

Cytat:

Napisany przez Smartek (Post 1059230)
A co Ci odtwarza mkv?

nie ogladam nic w *.mkv

jesi 17.11.2009 00:25

Windows 7 OEM nie dla zwykłych użytkowników

Miało być tak pięknie, nie dość, że chcesz wydać 350 zł na legalny system to i tak będziesz piratem :sciana:

marynarz 17.11.2009 01:46

Z tym to juz przegieli. To dla kogo jest ten OEM w sklepach?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:13.