![]() |
Ale kupować specjalnie 7? :szczerb: przecież to głupia polityka firmy jest... Powinna być darmowa aktualizacja. Vista byłą kupiona wraz z laptopem, czyli tak czy siak zapłaciłem za windowsa...
|
Cytat:
Nie,- ale z promocyjna cena na W7! Jak chcesz, możesz kupić za normalna cenę i aktualizować. Mimo, dość atrakcyjnie wyglądających ogłoszeń o tańszej aktualizacji do W7, podlegają temu tylko poszczególne modele z wyższymi wersjami Visty. Nie jest wiec tak kolorowo jak piszą. |
Cytat:
|
Legalny upgrade - perypetii ciąg dalszy...
Byłem w sklepie, w którym był kupiony laptop. Powiedzieli, że trzeba się rejestrować na stronie producenta (w tym przypadku Asus). Tak uczyniłem. Ale był/jest problem... :/ Mianowicie "promocja" darmowego upgradeu dotyczy tylko laptopów kupionych po 30 lipca (czy jakoś tak). Nie chciał mi zaakceptować numeru seryjnego laptopa. Wysyłałem oczywiście alternatywne zapytanie i czekam na odpowiedź. Aczkolwiek obawiam się, że się zorientują po numerze seryjnym i kupa z legalną aktualizacja...
|
instalowalem dzis 7 na dwoch http://asus.com.pl/product.aspx?P_ID=cZMemShU7l0GWVVX
procek chodzi na 1,5, 2gb ram 800mhz, 250 hdd 7 smiga az milo, xp nie jest nic szybszy... |
A ponoć to ATI kiepskie sterowniki ma..
|
Cytat:
Teraz żadnych problemów nie ma. |
Cytat:
po wybierze konkretnej okazuje się ze jest na tej 700GB a partycja pusta... gdzieś się pogubiło... kolejny problem - miałem 3 przypadki w których instalator nie chce ruszyć przy hdd ustawiony na AHCI - w xp szło, dodawanie sterów nie pomaga.... 7 to zło... PS. cały 1TB (250+700) zostało wyczyszczonych... wiec pomyłka partycji jest raczej nie możliwa.. instalator musiał miec bład - albo stery do sata... |
Rozumiem, jeszcze jakby były to kłopoty softowe (vide chyba ten Patrix'a, nie pamiętam), ale większość wymienionych w linku jest żałosnych.
Niech się nauczą korzystać z komputera... albo płacą informatykom za tak trywialne rzeczy. ;] |
problem z instalacja to lol stulecia.
|
|
Eh, czyli jedna wielka lipa z tym upgradem. Pójdę z lapem do sklepu, zobaczymy co powiedzą.
|
nie kazdy np lapek z vista nawet kupiony we wrzesniu, bedacy swiezym modelem, ma darmowy upgrade do 7...
|
Chyba nawet nie, bo M$ twierdzi, że bezpłatny upgrade jest dla wszystkich kompów od lipca 09, nie wspominając nic o kuponach. Ale jak to się odbywa nie mam pojęcia. Trzeba by pogadać albo z M$, albo ze sklepem, gdzie kupiono kompa.
|
trzeba miec kupon na to
|
Upgrade - Vista to 7
Witam!
Jak trzeba przeprowadzić takowy upgrade (zaznaczę, że brat ma oryginalną Vistę i chciałby stać się szczęśliwym i legalnym posiadaczem 7) wiem, że z któryś tam wersji można przechodzić na odpowiednie wersje 7 - za free i legalnie. Trzeba ściągnąć obraz płyty z microsoftu czy wystarczy windows update? Działam na odległość i muszę mu to jakoś wytłumaczyć. Biegły w kompach nie jest. |
Cytat:
Ale obiecali, że ten system będzie tak stabilny, że wytrzyma do Win8|| No i nie wytrzymał :haha: |
zene_k widac zdolny chlopina ! a slyszal o system image ? 2 min i po problemie.
|
a stare systemy, jak wszyscy wiedzą, padają
system tak - wypaczenia nie! |
Cytat:
|
Cytat:
|
to co dalej nowego w win7 ?
|
W sumie macie racje, bo ja patrzę trochę z perspektywy, że sam sobie sprzęt mogę dobrać, złożą mi, a zapłacę trochę mniej, więc system się załapie w normalnych kosztach...
Racja, że jakaś zboczona zmiana ze strony M$, bo jak myślą, że w ten sposób ograniczą piractwo, to niech myślą. |
Problem jest o tyle większy że M$ twierdzi że zawsze tak było.
A przeciez tyle lat kupowali ludzie sobie OEMy np z myszką. MS nigdy nie miał oficjalnego stanowiska w tej sprawie i nieraz dawał sprzeczne informacje. Nie słyszałem też aby sie wkurzał na klientów którzy tak zrobili. I teraz sie okazuje że to wszystko były piraty? Moim zdaniem microsoft siedział cicho póki vista i tak słabo sie sprzedawała - a jak teraz poczuł że Win7 będzie przebojem to poczuł $$$. W krajach zachodnich gdzie ceny sa niższe może to przyniesie $$$ ale w Polsce efekt bedzie taki że wzrośnie piractwo i na koniec stwierdzą że ileś tam miliardów $$$ stracili. No ale co zrobić - Windows to produkt M$ i dyktuja ceny jakie chcą. |
Cytat:
|
Ale juz jak sam sobie komputer poskladasz to zostaje jedynie zakup box-a by byc legalnym.
|
Czyli jak dla mnie wszystko ok. OEM to OEM, ma być do nowego sprzętu na dożywocie.
|
Według Botta, Microsoft OEM System Builder License stwierdza obecnie, że oprogramowanie musi być zainstalowane przy pomocy OEM Preinstallation Kit i odsprzedane trzeciemu podmiotowi
Czyl jak rozumiem sklep nie możne dodać płytki OEM do komputera, a jedynie sprzedać komputer z zainstalowanym OEM+płytke. |
Do swojego moze, ale komp musi byc nowy. Nie moze na FVAT sprzedac ci samego OEM'a (zrobic to on to moze) ale ty nie mozesz legalnie go zainstalowac na swoim komputerze.
|
Znaczy nic nie rozumiem, jak ma legalną firmę komputerową, to nie może sprzedać do swojego składaka legalnego W7?
|
Jak zlozysz to tak, ale Oem' samego u znajomego juz nie kupisz i co najwazniejesze nie zaistalujesz legalnie.
|
Nie bardzo rozumiem... to jak pójdę do znajomego do sklepu, złożą mi kompa za 3 tysiące, to nie mogą mi do tego W7 OEM sprzedać? Tak żebym był legalny?
|
To to ja wiem, jakbym coś kupował to od razu wezmę z OEM.
Natomiast tego windowsa bardzo dużo osób używało jeszcze na długo przed premiera || Nie ma co sobie mydlić oczu, piractwo w naszym kraju wciąz jest popularnne - a takie akcje tak ta wcale nie pomagają :nie: Gdyby windows kosztował 200-300zł to nadal by było dużo piratów, ale jednak ktoś by kupił. A za 800 to nie wiem czy komus sie bedzie chciało. Dla wielu osób to miesięczne zarobki. Następna sprawa - skoro kupno OEM wcale nie sprawia ze system mamy legalny, to po cholere jest on normalnie sprzedawany? Jak brać pieniądze od klienta to OK? A że jest to w sumie bezwartościowy pirat to nikomu nie przeszkadza. Powinien być tylko dla producentów komputerów i wtedy byłoby jasne że Winda w sklepie kosztuje 800zł. A tak juz od wielu lat wszyscy zastanawiają sie nad licencjami OEM - czy można kupić z myszką i czy jest to legalne. Ja sobie ściągne win7 z MSDNAA. Licencja tak bardzo restrykcyjna, że ciężko jej nie złamać - ale wcale nie bedzie gorszy od OEM :szczerb: |
E tam. Jak się kupi średniego blaszaka na dobrych gratach (nie najnowszych, ale dobrej jakości) i do tego OEM za 350, używając ten sprzęt do jego lub naszej śmierci ;p (na koniec kariery może do przeglądania internetu służyć), to nie ma się co martwić, bo w międzyczasie będzie W8, więc następny komp...
|
no nieźle BOX kosztuje 800zł także wielkiej kariery mu nie wróżę.
Oczywiście legalnej, bo przeciez prawie każdy juz ma Windows7. Najlepsze wyjście to kupić laptoka z systemem. |
tu nikt nie kupil , bo 6 bedzie mikolaj rozdawal :)
|
naszczescie ja nie kupilem windowsa 7 :szczerb:
|
Bylo strone wczesniej;)A nawet na tej jest:)
|
|
:P:sciana:
|
Ty się nie znasz!
Ty masz wersje Prebeta |
albo windows 7 manager:sciana:
|
burżuj!
Programikiem EasyBCD Najprościej |
mam dwa razy win7, jak zmienic ich nazwy w bootloaderze?
|
@sobrus: vLite nie jest polecany. OEM Preinstallation Kit jest bardzo wygodnym narzędziem. Można też samemu grzebać w pliku .WIM. Do wyboru do koloru.
|
Cytat:
|
za 1 zl sklep ci sprzeda z instalacja systemu i juz wsio jest legalne
|
Cytat:
jest Radeon HD. |
true, nawet to nie tyle należy co ATi już nie ma.
właściwa nazwa chipów to AMD Radeon. edit: chociaż... może nie :hmm: chyba ati została jako marka, ale to tylko nazwa. Nie ma nawet własnej strony internetowej. |
Cytat:
a masz radka na pokładzie ?? jeśli tak to się nie dziw bo ati należy do amd (czy jakoś tak ;) ) |
Cytat:
W Polsce wersji BOX praktycznie NIKT nie kupi. Ci co kupili OEMy mają system nielegalny. Więc praktycznie równie dobrze mogli sobie z torrenta pociągnąć... Najgorszy jest ten warunek o OEM preinstallation kit, bo przeciez kupić system z komputerem w sklepie mozna bez problemu. Ale juz zrobienie sobie potem vLite albo reinstalka systemu to problem tak? To mam w d... taką licencję. A jeżeli system nie zostanie zainstalowany przez sklep przy uzyciu tego kitu? |
E, tam... Kupuję w sklepie OEM, instaluję przy pomocy OEM Preinstallation Kit i sprzedaję żonie kompa z softem na umowę kupna-sprzedaży za złotówkę. Przecież nie będę zdzierał z własnej żony... I jestem legal.
|
Z tym to juz przegieli. To dla kogo jest ten OEM w sklepach?
|
Windows 7 OEM nie dla zwykłych użytkowników
Miało być tak pięknie, nie dość, że chcesz wydać 350 zł na legalny system to i tak będziesz piratem :sciana: |
Cytat:
|
Po co Ci Google Software Updater? ;] U mnie rezydują Spybot S&D i Avast. Więcej mi nie potrzeba, a ogniomurek systemowy. Zamiast RegCleanera to CCleaner (no cóż, to nie ot samo, ale uruchamia się chociaż ;)).
- - - Przy okazji: używa ktoś modemu ZTE MF626 na Win7? Działa to to? Ja się obawiam o sterowniki (do Visty są, ale czy wstaną na Win7 to nie wiem). Sprawdzić nie mam jak, możliwe że jestem upośledzony jakiś, ale na ich stronie nie mogę znaleźć... :P |
Ilość załączników: 1
dużo procesów działa i startuje z systemem pochodzących z pakietu McAfee, który był już zainstalowany. Nie znam tego programu, z racji, że był zainstalowany to zostawiłem to. Zapytam też Was jakiego macie firewalla i antyvira na win7?
Pousuwam trochę badziewia przez msconfig (regcleaner wywala błąd pod win7). Mimo tego, że tyle działa w tle to laptop zapiernicza jak ta lalala. Po prostu byłem zdziwiony ogromem procesów i dałem Wam znać. Bałem się, że podczas pierwszego podłączenia netu tyle się badziewia naściągało, ale nie wierze w to. Wy pewnie też. Proszę mi jeszcze wytłumaczyć co na lapku z procesorem Intela robi usługa AMD?:wow: |
no właśnie, producenci lapków na siłę uszczęśliwiają użyszkodników,
dlatego kupiłem lapka z systemem DR-Dos:sciana: |
Ilość załączników: 1
przepraszam! Acer Aspire
|
49 Procesów, a zapycham jak tylko mogę :D Co do samego systemu to cudów nie ma. Nie powiem żebym ze szczęścia skakał po mieszkaniu. System miał być prosty w obsłudze, ale dla zwykłego użytkownika xp, przesiadka na 7 to nie lada wyczyn. Ogólnie rzecz biorąc, najczęstsze zdanie jakie wypowiadałem przez pierwsze 2 tygodnie obsługi to: "a gdzie to &^$#@ jest?! " Panel sterowania jest dla mnie teraz tak niejasny...
|
Lapki Asusa maja full badziewia dodane "z urzędu".
Ja ma na normalnym komputerze 49 procesów. |
Cytat:
To system jaki dodany był do lapka Asusa. |
Cytat:
|
anydvd w sensie narzedzia wyciagajacego film ze struktury plyty dvd-video?
Jaki region macie ustawiony domyslnie? Tzn.w jakim najczesciej sa filmy?:) 2 dzien hulam sobie na W7 i wrazenia pozytywne generalnie. Dziwi mnie ilosc procesow w menedzerze zadan. ponad 70 w swiezym systemie! wow. widocznie ten sys tak ma. A te regiony faktycznie bez sensu wogole. |
Regiony DVD to taka sama głupota jak HDCP.
|
Jeszcze zostaje kwestia sprzętu i firmware RPC - fabrycznie sprzęt też się blokuje po wyczerpaniu limitu zmian.
|
To jednak z tych rzeczy, które są upierdliwe i nic nie dają. Kto będzie chciał i tak obejdzie.
Rozwiązania są dwa - albo program zerujący liczbę zmian regionu (domyślnie jest pięć), albo program znoszący sprawdzanie regionu (najlepszy rzeczywiście AnyDVD). No można też oczywiście pozostać przy regionie, który został ustawiony, ale... |
Cytat:
Obejścia były różne: albo wgranie modyfikowanego firmwaru z obejściem regionów, albo jakiś soft usuwający go w locie (Anydvd?). |
A co Ci odtwarza mkv?
|
Cytat:
ja wgralem xvida, ac3filter, quick tima i real alternative. wszystkie filmy chodza bez zajakniecia :) |
Cytat:
o Name: 7600.16385.090713-1255_x86fre_cliente_en-us_Retail_UltimateE-GRMCEULFRER_EN_DVD.iso o CRC: 0x953EFBCC o SHA-1: 0xBC10F09B86DCBAF35B31B0E6FBA7D006ACAAD28D - Windows 7 Retail Ultimate E English (x64) o Name: 7600.16385.090713-1255_x64fre_cliente_en-us_Retail_UltimateE-GRMCEULXFRER_EN_DVD.iso o CRC: 0x77BE890E o SHA-1: 0x029DCCEDD7691206010F84CE58343405A4DA92C9 - Windows 7 Retail Ultimate English (x86) o Name: 7600.16385.090713-1255_x86fre_client_en-us_Retail_Ultimate-GRMCULFRER_EN_DVD.iso o CRC: 0xC1C20F76 o SHA-1: 0x5395DC4B38F7BDB1E005FF414DEEDFDB16DBF610 - Windows 7 Retail Ultimate English (x64) o Name: 7600.16385.090713-1255_x64fre_client_en-us_Retail_Ultimate-GRMCULXFRER_EN_DVD.iso o CRC: 0x1F1257CA o SHA-1: 0x326327CC2FF9F05379F5058C41BE6BC5E004BAA7 |
o co chodzi z tymi regionami DVD?
Na lapku Acera z Vistą HP 64 bit po włożeniu płyty z filmem dvd-video każe zmienić region odtwarzacz. Biore z wyboru 4 lub 2 i nie chce przestawić. Nie ogarniam. Dziwne. Powiedzcie mi jeszcze jak np. wygląda sprawa z kodekami? Normalnie wgrać taką paczkę jak robiłem to w przypadku xp? pozdr |
Cytat:
Te sa ponoc pewne :taktak: |
Cytat:
|
ma ktoś może 100% pewną sumę kontrolną dla Windows 7 Ultimate x64 RTM?
|
trzeba w systemie odznaczyc opcje automatycznie uruchom ponownie i bedzie wisial na bsodzie. do momentu recznego resetu ;]
|
Dyski są w RAID 0 ale jak dotąd wszystko działało.
Jak wejść w tryb awaryjny w Windows 7? Dobra - udało mi się z trybu awaryjnego odpalić ostatnią dobrą konfigurację - komp działa - dzięki za pomoc ale co to mogło być? Jak chciałem uruchomić kompa w trybie awaryjnym to się wywalił jak wczytywał disk.sys |
Nie przestawiłeś kontrolera dysku twardego?
Jak nie, to sprawdź tryb awaryjny. |
Nie chcę zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj - mam problem z Windowsem 7 64bit podczas uruchamiania kompa - gdy tylko pojawi się to logo Windowsa składające się z tych 4 kul i gdy te kule chcą się połączyć we flagę komp wariuje i się resetuje - na mgnienie pojawia się niebieski ekran - ale na tak krótko, że nie da się odczytać co jest napisane i komp się resetuje od nowa
I tak cały czas - zawsze w tym samym miejscu. Problemy zaczęły się dziś rano i nie wiem co mam z tym zrobić. Narzędzie do naprawy systemu się odpala ok, ale nie może naprawić problemów i nie mam żadnego punktu przywracania systemu niestety... Ogólnie to format raczej nie wchodzi w grę - na c: mam projekt z programowania którego nie mogę stracić - chociaż może jakiś linux live cd dałby radę się dobrać do zawartości dysku... - ale wolałbym obejść się bez kasowania systemu - postawiłem go dopiero parę dni temu - czy jest jakiś sposób na naprawę? |
Ja serverka tez nadal mam (z sp2 i spolszczonego (tu bylo ciezko znalezc odpowiednie mui) i nie mam zamiaru zmieniac na w7, ktory jakos do mnie nie przemawia(Rychu bez komentarza)
|
Cytat:
ja dzis nie poradzilem sobie z e196 zdaje sie od hwangwei czy jak oni sie tam zwa:P i nie znalazlem nic co by zmusilo toto do dzialania |
Cytat:
Novatel Wireless Merlin U740 Cytat:
|
dziś koniec win7, nie lubię go...
dziś z MSDNAA przybył 2008s R2 :) testy trwają (dostępny tylko w 64bit) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
czy ktos uzywa iplusa pod win7 ?
|
Ilość załączników: 3
W final wersji pojawił mi się problem z kartą telewizyjną-o dziwo w betkach i pre-RC na sterownikach do XP\Visty chodziła bez problemu.
Tryb zgodności nie pomaga, XP-mode nie chodzi na maszynie gdzie karta TV zainstalowana-procesor nie obsługuje wirtualizacji ,wymuszenie odpalenia sterownika programem Driver Signature Enforcement Overrider też nie pomaga.Czy oprócz czekania na nowy driver można coś zrobić.? Załącznik 53384 Załącznik 53385 Załącznik 53386 |
Cytat:
:) |
System fajny, przejrzysty i fajnie wygladajacy. Martwi mnie tylko traktowanie po macoszemu wsparcia dla starszych produktow przez producentow notebookow. Na ASUS VX2S dosztukowalem wszystko czy to z Vista64 czy z internetu, ale za diabla nie smiga mi ATK HotKey (do klawiszy Fn + X) ;-(...
|
Cytat:
Udolo sie rozwiazac problem nr1 - przyczyna klopotu byl uTorrent a wlasciwie nie sam program co upload. Jak upload szedl "pelna para" to wlasnie wystepowaly w/w bledy crc, wystarczylo troszke przyciac pasmo by problem zniknal w 90% a po przycieciu do polowy calkowicie. |
Cytat:
1. przy wlaczonym uac,plikow nie da sie wrzucic do katalogu windows wiec pewnie i do program files. w total commander jest teraz nowy przycisk "as administrator",ktory jest przed albo po niepowodzeniu operacji. wtedy mozna np wrzucic plik do katalogu windows. np ustawianie nazwy systemow przy pomocy bcdedit w shell cmd.exe konczy sie access denied, trzeba odpalic cmd.exe jako administrator. 2. mozliwe,ze nie jestesmy w plikach,katalogach na liscie userow uprawnionych do zapisu,kasowania. w xp pliki nalezaly do admin'a,od vista wszystkie pliki naleza do trustedinstaller moze stworzyc se batch tco.cmd: takeown /f %1 /r /d t icacls %1 /grant Administratorzy:F /t zapisac w katalogu windows lub inny dodany do "path" naszych i uzywac jako tco nazwapliku_lub_katalogu_lub_maska |
Nareszcie pozbyłem się tego nędznego wygładzania czcionek w W7, ten ClearType bardzo drażnił mi oczy. W Vista można było ładnie wyłączyć, przez "odptaszkowanie" w właściwościach ekranu, w W7 dali d.ebilny kreator dostosowywania, po zastosowaniu którego było znacznie gorzej.
Gdyby ktoś życzył sobie to wyłączyć to rozwiązaniem są Zaawansowane ustawienia systemu i Efekty wizualne :spoko: |
Późno było. ;p
Ok, sterownik monitora powiadacie Waszmości. Ale jakoś w XP nie przeszkadzał. Ktoś tam w Redmond lipę zrobił. Spróbuję i zdam 'relację z zażółcania'. ;] |
Cytat:
Zastaw systemowy... |
Ja mam za to niezmienialne avatary użytkowników (przycisk 'przeglądaj' (czy jakoś tak) nie reaguje), a systemowa przeglądarka plików "zażułca" wszystkie pliki graficzne. :szczerb:
|
Cytat:
|
win7
ja mam jakis dziwny win7 po wizycie na windowsupdate mam tak 7600.20555.amd64fre.win7_sssss
|
Cytat:
|
nic i nikt nie woła :sciana:
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:48. |