![]() |
E, tam... Kupuję w sklepie OEM, instaluję przy pomocy OEM Preinstallation Kit i sprzedaję żonie kompa z softem na umowę kupna-sprzedaży za złotówkę. Przecież nie będę zdzierał z własnej żony... I jestem legal.
|
Cytat:
W Polsce wersji BOX praktycznie NIKT nie kupi. Ci co kupili OEMy mają system nielegalny. Więc praktycznie równie dobrze mogli sobie z torrenta pociągnąć... Najgorszy jest ten warunek o OEM preinstallation kit, bo przeciez kupić system z komputerem w sklepie mozna bez problemu. Ale juz zrobienie sobie potem vLite albo reinstalka systemu to problem tak? To mam w d... taką licencję. A jeżeli system nie zostanie zainstalowany przez sklep przy uzyciu tego kitu? |
Cytat:
a masz radka na pokładzie ?? jeśli tak to się nie dziw bo ati należy do amd (czy jakoś tak ;) ) |
true, nawet to nie tyle należy co ATi już nie ma.
właściwa nazwa chipów to AMD Radeon. edit: chociaż... może nie :hmm: chyba ati została jako marka, ale to tylko nazwa. Nie ma nawet własnej strony internetowej. |
Cytat:
jest Radeon HD. |
za 1 zl sklep ci sprzeda z instalacja systemu i juz wsio jest legalne
|
Cytat:
|
@sobrus: vLite nie jest polecany. OEM Preinstallation Kit jest bardzo wygodnym narzędziem. Można też samemu grzebać w pliku .WIM. Do wyboru do koloru.
|
mam dwa razy win7, jak zmienic ich nazwy w bootloaderze?
|
burżuj!
Programikiem EasyBCD Najprościej |
albo windows 7 manager:sciana:
|
Ty się nie znasz!
Ty masz wersje Prebeta |
:P:sciana:
|
|
Bylo strone wczesniej;)A nawet na tej jest:)
|
naszczescie ja nie kupilem windowsa 7 :szczerb:
|
tu nikt nie kupil , bo 6 bedzie mikolaj rozdawal :)
|
no nieźle BOX kosztuje 800zł także wielkiej kariery mu nie wróżę.
Oczywiście legalnej, bo przeciez prawie każdy juz ma Windows7. Najlepsze wyjście to kupić laptoka z systemem. |
E tam. Jak się kupi średniego blaszaka na dobrych gratach (nie najnowszych, ale dobrej jakości) i do tego OEM za 350, używając ten sprzęt do jego lub naszej śmierci ;p (na koniec kariery może do przeglądania internetu służyć), to nie ma się co martwić, bo w międzyczasie będzie W8, więc następny komp...
|
To to ja wiem, jakbym coś kupował to od razu wezmę z OEM.
Natomiast tego windowsa bardzo dużo osób używało jeszcze na długo przed premiera || Nie ma co sobie mydlić oczu, piractwo w naszym kraju wciąz jest popularnne - a takie akcje tak ta wcale nie pomagają :nie: Gdyby windows kosztował 200-300zł to nadal by było dużo piratów, ale jednak ktoś by kupił. A za 800 to nie wiem czy komus sie bedzie chciało. Dla wielu osób to miesięczne zarobki. Następna sprawa - skoro kupno OEM wcale nie sprawia ze system mamy legalny, to po cholere jest on normalnie sprzedawany? Jak brać pieniądze od klienta to OK? A że jest to w sumie bezwartościowy pirat to nikomu nie przeszkadza. Powinien być tylko dla producentów komputerów i wtedy byłoby jasne że Winda w sklepie kosztuje 800zł. A tak juz od wielu lat wszyscy zastanawiają sie nad licencjami OEM - czy można kupić z myszką i czy jest to legalne. Ja sobie ściągne win7 z MSDNAA. Licencja tak bardzo restrykcyjna, że ciężko jej nie złamać - ale wcale nie bedzie gorszy od OEM :szczerb: |
Nie bardzo rozumiem... to jak pójdę do znajomego do sklepu, złożą mi kompa za 3 tysiące, to nie mogą mi do tego W7 OEM sprzedać? Tak żebym był legalny?
|
Jak zlozysz to tak, ale Oem' samego u znajomego juz nie kupisz i co najwazniejesze nie zaistalujesz legalnie.
|
Znaczy nic nie rozumiem, jak ma legalną firmę komputerową, to nie może sprzedać do swojego składaka legalnego W7?
|
Do swojego moze, ale komp musi byc nowy. Nie moze na FVAT sprzedac ci samego OEM'a (zrobic to on to moze) ale ty nie mozesz legalnie go zainstalowac na swoim komputerze.
|
Według Botta, Microsoft OEM System Builder License stwierdza obecnie, że oprogramowanie musi być zainstalowane przy pomocy OEM Preinstallation Kit i odsprzedane trzeciemu podmiotowi
Czyl jak rozumiem sklep nie możne dodać płytki OEM do komputera, a jedynie sprzedać komputer z zainstalowanym OEM+płytke. |
Czyli jak dla mnie wszystko ok. OEM to OEM, ma być do nowego sprzętu na dożywocie.
|
Ale juz jak sam sobie komputer poskladasz to zostaje jedynie zakup box-a by byc legalnym.
|
Cytat:
|
Problem jest o tyle większy że M$ twierdzi że zawsze tak było.
A przeciez tyle lat kupowali ludzie sobie OEMy np z myszką. MS nigdy nie miał oficjalnego stanowiska w tej sprawie i nieraz dawał sprzeczne informacje. Nie słyszałem też aby sie wkurzał na klientów którzy tak zrobili. I teraz sie okazuje że to wszystko były piraty? Moim zdaniem microsoft siedział cicho póki vista i tak słabo sie sprzedawała - a jak teraz poczuł że Win7 będzie przebojem to poczuł $$$. W krajach zachodnich gdzie ceny sa niższe może to przyniesie $$$ ale w Polsce efekt bedzie taki że wzrośnie piractwo i na koniec stwierdzą że ileś tam miliardów $$$ stracili. No ale co zrobić - Windows to produkt M$ i dyktuja ceny jakie chcą. |
W sumie macie racje, bo ja patrzę trochę z perspektywy, że sam sobie sprzęt mogę dobrać, złożą mi, a zapłacę trochę mniej, więc system się załapie w normalnych kosztach...
Racja, że jakaś zboczona zmiana ze strony M$, bo jak myślą, że w ten sposób ograniczą piractwo, to niech myślą. |
to co dalej nowego w win7 ?
|
Cytat:
|
Cytat:
|
a stare systemy, jak wszyscy wiedzą, padają
system tak - wypaczenia nie! |
zene_k widac zdolny chlopina ! a slyszal o system image ? 2 min i po problemie.
|
Cytat:
Ale obiecali, że ten system będzie tak stabilny, że wytrzyma do Win8|| No i nie wytrzymał :haha: |
Upgrade - Vista to 7
Witam!
Jak trzeba przeprowadzić takowy upgrade (zaznaczę, że brat ma oryginalną Vistę i chciałby stać się szczęśliwym i legalnym posiadaczem 7) wiem, że z któryś tam wersji można przechodzić na odpowiednie wersje 7 - za free i legalnie. Trzeba ściągnąć obraz płyty z microsoftu czy wystarczy windows update? Działam na odległość i muszę mu to jakoś wytłumaczyć. Biegły w kompach nie jest. |
trzeba miec kupon na to
|
Chyba nawet nie, bo M$ twierdzi, że bezpłatny upgrade jest dla wszystkich kompów od lipca 09, nie wspominając nic o kuponach. Ale jak to się odbywa nie mam pojęcia. Trzeba by pogadać albo z M$, albo ze sklepem, gdzie kupiono kompa.
|
nie kazdy np lapek z vista nawet kupiony we wrzesniu, bedacy swiezym modelem, ma darmowy upgrade do 7...
|
Eh, czyli jedna wielka lipa z tym upgradem. Pójdę z lapem do sklepu, zobaczymy co powiedzą.
|
|
problem z instalacja to lol stulecia.
|
Rozumiem, jeszcze jakby były to kłopoty softowe (vide chyba ten Patrix'a, nie pamiętam), ale większość wymienionych w linku jest żałosnych.
Niech się nauczą korzystać z komputera... albo płacą informatykom za tak trywialne rzeczy. ;] |
Cytat:
po wybierze konkretnej okazuje się ze jest na tej 700GB a partycja pusta... gdzieś się pogubiło... kolejny problem - miałem 3 przypadki w których instalator nie chce ruszyć przy hdd ustawiony na AHCI - w xp szło, dodawanie sterów nie pomaga.... 7 to zło... PS. cały 1TB (250+700) zostało wyczyszczonych... wiec pomyłka partycji jest raczej nie możliwa.. instalator musiał miec bład - albo stery do sata... |
Cytat:
Teraz żadnych problemów nie ma. |
A ponoć to ATI kiepskie sterowniki ma..
|
instalowalem dzis 7 na dwoch http://asus.com.pl/product.aspx?P_ID=cZMemShU7l0GWVVX
procek chodzi na 1,5, 2gb ram 800mhz, 250 hdd 7 smiga az milo, xp nie jest nic szybszy... |
Legalny upgrade - perypetii ciąg dalszy...
Byłem w sklepie, w którym był kupiony laptop. Powiedzieli, że trzeba się rejestrować na stronie producenta (w tym przypadku Asus). Tak uczyniłem. Ale był/jest problem... :/ Mianowicie "promocja" darmowego upgradeu dotyczy tylko laptopów kupionych po 30 lipca (czy jakoś tak). Nie chciał mi zaakceptować numeru seryjnego laptopa. Wysyłałem oczywiście alternatywne zapytanie i czekam na odpowiedź. Aczkolwiek obawiam się, że się zorientują po numerze seryjnym i kupa z legalną aktualizacja...
|
Cytat:
|
Cytat:
Nie,- ale z promocyjna cena na W7! Jak chcesz, możesz kupić za normalna cenę i aktualizować. Mimo, dość atrakcyjnie wyglądających ogłoszeń o tańszej aktualizacji do W7, podlegają temu tylko poszczególne modele z wyższymi wersjami Visty. Nie jest wiec tak kolorowo jak piszą. |
Ale kupować specjalnie 7? :szczerb: przecież to głupia polityka firmy jest... Powinna być darmowa aktualizacja. Vista byłą kupiona wraz z laptopem, czyli tak czy siak zapłaciłem za windowsa...
|
za viste...chcesz 7 to ja kup jesli ci upgrade nie dali...
|
Cytat:
Kupiłem kiedyś peceta z win 98... |
Cytat:
|
a dlaczego by nie do win XP ... nie dawać upgrade-e ..:D
|
Mam problem ze zgrywaniem plików z laptopa (Windows 7) do katalogu udostępnionego do odczytu/zapisu na PC (Windows XP Pro), wyskakuje następujący komunikat:
http://img704.imageshack.us/img704/8...1225135343.jpg Nie mogę za żadne skarby skopiować większych plików ! Jest na to jakaś poprawka/sposób ? Połączenie jest po kablu, połączenie nie jest zrywane - to jakiś foch systemu... Gdy kopiuję pliki z Windows XP na Windows 7 tą samą drogą problemów nie ma. Po stronie Windows XP wszystko skonfigurowane jest dobrze, bo gdy na laptopie miałem Windows XP Home to problemów nigdy nie było. Help :help::sciana: |
Większy plik to...
|
Cytat:
|
Dziwne.
Nie wiem czemu. U mnie działa. Trzy kompy. Każdy inny system. XP,VISTA,Win7. We wszystkie strony. Przez wifi i kabel... Każda wielkość pliku. |
Kurdę jak zwykle to ja muszę mieć problem :sciana:
Dobra trzeba pomyśleć... edit: Włączyłem na PC (XP Pro) protokół transportowy IPX/SPX i upload W7 -> WXP zaczął działać tzn. nie zrywa... (~5MB/s) :idea: nie wiedziałem, że W7 potrzebuje do poprawnej pracy takiego archaizmu... |
Nie potrzebuje...
|
Cytat:
gdy wyłącze to pod XP to zrywa mi upload z Win7 ? Odwrotnie, gdy włączyłem ten protokół problemy zniknęły ? Sam się zdziwiłem. Złośliwość rzeczy martwych ? |
Nie wyjaśnię, bo nie wiem, co tam jest zakręcone.
Złośliwość rzeczy martwych też nie - raczej coś nawalone w systemie, albo w konfiguracji. A IPX to potrzebny jest teraz tylko jak chcesz w starego Doom'a po lanie pograć ;) |
Cytat:
|
Nie chcę ftp i nie chcę potrzebować tego aby mieć tylko łącze między dwoma kompami :)
LAN zawsze sprawdzał się bardzo dobrze... Poza tym ftp to nie jest rozwiązanie :D |
Oj jest. I to bardzo dobre i szybkie i jak widać - nie takie zawodne jak LAN :-).
|
ta... może se jeszcze dc++ postawie...he? :D trzeba dojść o co w tym chodzi a nie szukać kiepskich rozwiązań.
|
Cytat:
|
Otoczenie sieciowe Windows ssie strasznie. Przykładowo w Linuksach jest SSH i można korzystać z protokołu SCP, który jest równie fajny jak FTP. Niestety do tego trzeba mieć _NORMALNY_ system :P. Chyba, że jest implementacja jakaś na Windows.
Ja tak jak koledzy polecam serwer FTP - niezawodne, sprawdzone. |
Z tego co kojarzę to właśnie CerberusFTP (darmowy do zastosowań niekomercyjnych) potrafi transferować dane po SSL/TLS i sFTP(SSH over FTP). No ale szyfrowanie do połączeń komputer--komputer po kablu jest raczej niepotrzebne ;)
|
Cytat:
@Piterniel to temat o Win7 a nie od Debianie :D |
Cytat:
Jako serwer OpenSSH na Cygwinie, a jako klienta to choćby PuTTY albo WinSCP można użyć - i teraz hulaj duszo po SCP pod Windowsem ;) |
Cytat:
Powinien być hybrydowy, a zdarza się, że na jednym z komputerów jest peer-peer. Czy obydwa komputery mają ustawioną tą samą grupę roboczą? |
Cytat:
|
@Piterniel co Ty mi tu się ciągle z openssh wciskasz i szalejesz z apt-gete'm (btw najpierw wpisuje się apt-get update :D ) jak zupełnie nie o to chodzi... :P
A Ty mnie do linuksa nie przekonuj bo używam sobie debiana etch. @melag zaraz poszukam :) Edit: Pod W7 wszystko pięknie i grzecznie... http://img503.imageshack.us/img503/2...1227213730.jpg Pod WXP niespodzianka - nic nie ma: http://img526.imageshack.us/img526/1...1227213825.jpg Poprawiłem to na szybko: Kod:
Windows Registry Editor Version 5.00 http://img526.imageshack.us/img526/4...1227214606.jpg Zobaczymy na dniach czy to to ;) Narazie dzięki za radę. |
Ilość załączników: 1
w ramach nudzenia się zainstalowałem win 7 Enterprise,
ponoć to to samo co Ultimate, to po co się nazywa Enterprise:sciana: |
Jest możliwa aktywacja grupowa ośle!
Czemu ja musze z takimi durniami współpracowac? |
tzn. ja z tobą :sciana:
|
drukarka lpt-->usb
Ilość załączników: 1
Witam!
Może ktoś pomoże. Mam oldschoolową, ale jednak dobrą klasyczną drukarkę HP DJ 710C na szeroki port LPT. Mama zmieniła komputer na nowego latopa z windows 7, który to niestety nie posiada już portu LPT. Zakupiłem więc adapter lpt-->usb http://allegro.pl/item850958262_adap...25_zenski.html I mam problem. Nie mogę drukować. w menedzerze urzadzen widoczne jest urządzenie o nazwie usb 2.0 print (czyli ta przejsciowka do ktorej windows znalazl stery), ale nic nie ma wzmianki o HP DJ 710C. Nie mogę też wybrać w edytorze tekstowym podczas okienka ad. wydruku niczwgo innego niz ta dukarka XPS Microsoft. Czy ktoś ma jakąś radę? Czy to po prostu nie zadziała? thx |
obstawiam, że nie pójdzie,
rok temu walczyłem identycznie z Canonem, nie poszło:sciana: |
cos sciemniacie.
Skoro w menadrzeze drukarek nie ma dj710 to znaczy ze nie instalowales tej drukarki |
Promuś, nie zobaczy,
sterowniki stare, drukarka stara, nie znają czegoś takiego jak USB:sciana: |
Też miałem problem z zainstalowaniem HP dj845c usb na win7. Za cholere nie chciało to działać... Update i wyszukiwanie sterów na stronach MS też nie przyniosły rozwiązania.
Pomogła paczka sterów drukarek HP dla visty. http://rapidshare.com/files/29267008...f_2ade4966.cab tylko 32bit rozpakowujesz->dodaj drukarkę-lokalną-usb(?) ->z dysku...->lokalizacja do rozpakowanego "prnhp001.inf" -> z listy(dłłuugiej) wybierasz HP dj710c ;) i dalej już z górki |
spróbuje sposobem Pierwszego, aczkolwiek ten win jest 64 bit
Istenie możliwość ręcznego dodania drukarki. Liste aktualizujemy klikajac "windows update" pojawia nam sie na liscie HP DJ 710C, ale i tak nie chce drukować (błąd). |
ale to jest drukarka LPT, no nie pójdzie,
przejściówka nic nie da :( |
Kużwa! Taki nowy system...
I taka stara drukarka. Ona nie pójdzie. Ona pisze stalówką. |
Cytat:
ale ta paczka sterów jest dla 32bit i na 64bit nie pójdzie z tego co wiem... |
Cytat:
nie rozumiem :( |
rycho stare drukarki mają duże pojemniki na tusz,
pojemniki i napełniacze można kupić bardzo tanio na allegro druk taką plujką może i powolny ale oszczędny :D Ale Ty dobrze to wiesz :D A Ty nie masz przypadkiem HP 930C ? :D po printserwerze przez PC drukuje taką z laptopa & w7 aż miło ale po USB, LPT nie testowałem nawet nie wiem czy jeszcze mam taki kabel :D |
Mam ośle otyły HP930
I nawet C Teraz pisze pracę magisterską. |
Drukarka pracę magisterską? A później może hapilitować się będzie?
|
Ty milcz!
Ja Ciebie ... Wszystkiego naj... |
Cytat:
|
Nowe drukarki też miewają duże zbiorniczki, moja ma 37ml na 1 kolor, zbiorniczek tuszu 20zł (ale mówie o porządnym a nie produkcie tuszopodobnym który zasycha po tygodniu).
|
windows 7 ukryte funkcje !!!
Ilość załączników: 2
wszystkiego najlepszego w nowym roku !!!!!!:sluze:
teraz w temacie fajny control panel :taktak: wystarczy tylko na pulpicie utworzyc nowy folder i opisac go tak GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C} utworzy nam to taka ikone dalej po kliknieciu na nia mamy dostep do funkcji:) u mnie 276 |
Zorgu drogi, masz buziaka ode mnie :*
|
:hmm: dziwny jest ten swiat
|
Cytat:
|
fajne !
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:46. |