![]() |
cały m@x...
|
Mam już trochę Win7 i wnerwia mnie w nim mnóstwo rzeczy. Przyzwyczaiłem się, co nie zmienia faktu że pomysły te są do **** niepodobne, podobnie jak skandalem jest, że nie mogę (tego co napisał Reetou jeszcze nie sprawdzałem) powrócić do starego typu wyświetlania, który był dla mnie bardzo szybki i wygodny. Nie pasuje mi głownie to, że rozpoznawać okna muszę po wyglądzie (na który się czeka prawie aż sekundę), a nie po nazwie.
Fajnie, że próbują wprowadzać zmiany w interfejsie, fajnie że dla wielu jest to wygodniejsze, ale użytkownik musi mieć alternatywę: nowe czy stare. Nie znoszę kiedy ktoś mnie zmusza do czegoś. |
Najlepszy interfejs to konsola ;-) O!:)
|
Za cholere nie wiem jak w niej cos wyklikac ^_^'...
|
Moja 7 wyglada w miare normalnie i nawet jest spolszczona;) Troche zachodu i da sie tego uzywac.
|
A przy okazji - w Ultimate można zmienić wersję językową, a w Professional? Gdzieś widziałem, że jest to opcja dodatkowo płatna. Ale ile i jak?
Ze sposobów 'mniej oficjalnych' znalazłem dwa: Cytat:
Cytat:
Zastanawia mnie tylko jak z legalnością.. |
To tylko jezyk. Ja uzylem Vistalizator'a bo w home premium nie mozna pobrac przez WU plikow jezykowych. O tym ze sie za to placi nie slyszalem.
|
Cytat:
no ale jak wyjaśnisz byt (na serwerach MS MSDN AA) obrazów płyt MUI obok obrazów instalek 7Pro 32/64bit ? :] MUI wspierają tylko wersje Enterprise i Ultimate, w Pro trzeba kombinować. |
Aż tak mi nie zależy, pomyślę jeszcze nad tym.
Tymczasem chciałem poinstalować kilka programów na W7. Zacząłem od 3DMarka 2006, żeby przetestować wydajność.. - nie uruchomił się. Ściągnąłem Vantage.. - nie uruchomił się. Chciałem zainstalować jeden inny program do pomiarów, nie udało się. Na razie robię to jeszcze trochę w formie zabawy, ale zaczynam się zastanawiać.. - Windows 7 64bit tak ma..? |
Zainstaluj DX 9.0c i spróbuj znow.
|
Na laptopie kupionym dwa tygodnie temu? To nie powinno tam być wszystkich najnowszych aktualizacji..?
|
Cytat:
Dla Brata za instalowanie jego legalnego systemu + update zażyczyli sobie 50,-zł :) |
Cytat:
Masz wgrany brandowany system (z recovery) nie spodziewaj się, że system będzie aktualny ;) To się odbywa na zasadzie, że biorą "laptopa matke" (a to było np pół roku temu) instalują potrzebne rzeczy robią obraz systemu i w uproszczeniu to już idzie jako zawartość do tłoczni płyt. Poprawkami raczej się nie trudzą - ważne aby ten śmieciowy brand był. |
+ bonusem mnóstwo śmieci w autostarcie :P
|
Wiecie, w przypadku 'gołego' systemu to jasne, że dostaje się to samo, co wyszło x czasu temu. Chyba, że pojawiły się wersje już zaktualizowane jak np. Windows XP z SP2 czy SP3. Ale w przypadku laptopów i tak jest tu fabrycznie instalowane kupę różnych rzeczy, więc uwzględnienie w tym aktualizacji systemu nie wydaje mi się niemożliwe.
Ale ok, zainstalować mogę, zwłaszcza, że wieczorem jeszcze trochę się pobawiłem i.. znowu większość programów nie działała, lub działała różnie. Może dlatego zapytam w inny sposób. Potrzebuję kilka programów do potestowania temperatur, prędkości wentylatorów, taktowania procesora itp. Może są jakieś sprawdzone pod ten system: - chciałem sprawdzić prędkość wentylatora (w obudowie jest jeden). Super by było, gdyby się dało nim sterować, ale to już pewnie mało prawdopodobne - Motherboard monitor (pomiając fakt, że choć na początku działał, potem przestał i teraz przy próbie uruchomienia zawiesza komputer) odczytuje temperatury z kilku miejsc (zakładam, że prawidłowo, chociaż mam pewne wątpliwości), ale nie odczytuje z karty graficznej. Próbowałem GPU-Z, ale też nie widzi. Karta to jedna z najnowszych w notebookach - ATI 5730. FurMark też temperatury nie pokazuje (może po prostu nie ma czujnika?) - Procesor to i7-720QM, 4 rdzeniowy. Jest w nim funkcja Turbo Bost, więc zakładam, że domyślnie chodzi wolniej, dopiero w razie potrzeby przyspiesza. Chciałbym jednak móc sprawdzić, z jaką częstotliwością w danym momencie pracuje i jak obciążone są poszczególne rdzenie. Jest jakiś program, w którym można by to zrobić? To chyba na razie tyle, choć pamiętam, że nie działających poprawnie programów miałem wczoraj więcej. Ale najbardziej na razie zależy mi na tych testujących i - przede wszystkim - gdyby znalazło się coś do regulacji pracy wentylatora, bo ten chodzi.. dziwnie (przyspiesza, zwalnia bez konkretnej potrzeby). |
U mnie na 7 x64 dziala jak do tej pory wszystko.
Do wentylatorow Speedfan. Pogodzilem go nawet z funkcja PWM w Biosie i sie wzajemnie uzupelniaja. EDIT: W lapku na 99% nie mozna sterowac wentylatorem. Do monitorowania procka albo CPU-Z albo lepszy ThrottleStop (2.81 moze jest juz nowszy). Temperature z grafy powinien pokazywac HWMonitor, a jak nie to w panelu Catalyst'ow. |
Jakis czas temu zainstalowalem polski jezyk na Win7 Starter :) wedlug pierwszego schematu przytoczonego przez andrzejj9.
Wszystko bez problemow. |
Cytat:
Win 7 Starter, został wymyślony przez kretynów, dla niedorozwojów. (chodzi konkretnie o kraje niedorozwinięte, razem z ludnością, która jest również niedorozwinięta, bo takie systemy dopuszcza do użytku) Polska jak widać, spełnia wszystkie kryteria niedorozwoju, aby ten system był dopuszczony do obrotu. A *****a który sprzedaje takie niedorozwinięte ustrojstwo, w Polsce, powinno się publicznie wychłostać. |
Znaczy się jesteś zdania,
że każda osoba, której odpowiada ten system w wersji starter to kretyn i niedorozwój ? Mocna teoria. |
Cytat:
Są minimaliści, którzy będą tym systemem zachwyceni. Ja niestety nie jestem, minimalistycznym minimalista i wyrażam swoja opinie, bardzo krytyczna, o tym produkcie. To rzecz (W7Starter), która mogla by być zamontowana w telefonie, gdyby była bardziej rozbudowana, bo w tej formie nawet na to nie zasługuje :) |
Cytat:
Laptop byl kupiony w Stanach przez znajomych dla ich dzieci. Moim zadaniem bylo tylko zainstalowanie jakiegos firefoxa, cos do filmow itp. (przy okazji zrobilem spolszczenie :) ) Dam sobie jedna kosc ramu z komputera wyciagnac, ze dziewczynka, ktora teraz przeglada nasza-klase i GGada z tego laptopa, nie ma pojecia ktora wersje W7 posiada. Dla jej potrzeb W7 Starter wystarczy, co nie znaczy, ze tak okrojona wersja systemu nie powinna byc instalowana na czymkolwiek. Wersje W7 powinny byc dwie, gora trzy. (Home, Pro, Ultimate/Enterprise) |
Ale czy te ograniczenia sa az tak straszne? Co zabrali - mozliwosc zmiany tapety, motywy i aero? Jesli jest sporo taniej to ok - zwlaszcza przy netboku za 1k. Co innego jak widzialem asusa za 2700;)
|
Netbook nie udzwignalby Aero. System jest okrojony celowo, bo jest tanszy a wiekszosc ludzi nie potrzebuje wiecej opcji do "majspejs" i "fejsbuka". Jak Apple wycielo dla iPhone 3G opcje zmiany tapety to wszyscy byli zbulwrrsowani i jailbreakowali swoje urzadzenia by te funkcjonalnosc uzyskac. Potem okazalo sie ze cienie pod ikonami i tekstem (ktore uaktywaniaja sie gdy tapeta jest wlaczona, by calosc wygladala estetycznie sensownie) sa generowane dynamicznie i 3G po prostu sprzetowo sobie z tym nie radzi. I tak rodza sie glupie posty ze iOS 4.0 zwalnia, pisane przez tych ktorzy korzystaja z opcji ktore nie zostaly przewidziane dla ich platformy. Starter jest okrojony, by Netbooki mogly go ogarnac. Jesli MS podchodzi do sprawy jak Apple, wystarczy im zaufac, a nie probowac byc od nich madrzejszym...
|
A jakie kodeki macie do filmow bo mam problem tego typu ze niektore filmy po jakims czasie tna/zatrzymuja sie/zawieszaja odtwarzac.
Windows 7 HE 64bit, 3gb ddr3, AMD P320, Radeon hd4250(256mb). Film zakodowany xvid nie jakie hd, przyklad z dzis Resolution...: 700x320 SA...........: BVOP: YES | QPEL: NO | GMC: NO Framerate....: 25.000 NTSC Video........: 1021 Kbps Audio........: 128 Kbps [TNX IMAGiNE] szalu nie robi, problem nie wystepuje na kazdym filmie, pojawia sie tak po ok godzinie odtwarzania. Kodeki ffdshow 32/64bit - sprawdzalem oba i xvid 1.3.0. Odtwarzace MPC oraz bestplayer 2 (ostatnia beta). Lapek na kablu, bez trybu oszczedzania czegokolwiek(wysoka wydajnosc). Ewenutalnie wyglada to tak jakby dysk przelaczal sie w tryb bezczynnosci:( |
Nawet w trybie wysokiej wydajnosci jest ustawione wylaczanie dysku na 20 minut. Wejdz w zaawansowane ustawienia planu zasilania i zmien na "nigdy".
|
Mam nigdy.
|
Wywołaj menadżer zadań i zobacz co męczy procka w tym czasie. U mnie notorycznie proces KISa wtranżala się z aktualizacjami, czy skanowaniem, zajmując po 50% i więcej czasu procka, dlatego chce wywalić dziadostwo...
|
Nie mam KISa ani innego dziadostwa, domyslam sie ze problem moze byc z acer epower - wyrzucilem to w nocy, zobaczymy czy pomoze. Jak nie to napisze do accera zeby dodali do biosu opcje anti spin down, jak to zrobili w biosach do innych modeli. Lapek jest nowym modelem i srednio raz na 2-3 tygodnie wychodzi nowy bios.
Potwierdza sie to co pisalem wczesniej o preinstalowaniu windowsa ze wszystkim i to bez znaczenia czy dany model to obsluguje czy tez nie (chodzi glownie o to epower w tej chwili bo pod win 7 to nie dziala). No coz kazdy producent rzadzi sie swoimi prawami - za to lubie dell'a bo daja plytke z windowsem a nie z recovery(u mnie w ogole nic nie dali, ale juz utworzylem te 3dvd ze smieciami - jak sie okazalo przywracanie z dvd daje mozliwosc wyboru partycji docelowej a nie tak jak z ukrytej partycji kasuje caly dysk. Obecnie mam 2 partycje a nie tak jak wczesniej 1 250gb;) |
Ja uzywam do dysku Hard Drive Inspector. Mozna w nim sterowac zarowno zarzadzaniem energia dysk (to nie to samo co w windows) jak i AAM.
|
Zaraz zobacze do siebie i napisze do acera, moze to faktycznie jakis blad w biosie albo da sie to dodac do biosu. ustawilem nawet na 200min ale dzis tez 2 razy sie zacial film.
Juz widze ze ten program nie jest za darmo;( Zmienilem na maksymalna wydajnosc. Czy ten parametr utrzyma sie po okresie probnym i wyrzuceniu tego programu? |
Cytat:
|
Cytat:
|
Zrobilem (powylaczalem wszystko, bo i tak lapek jest na smyczy(kablu;)), napisalem do Acera i czekam na odpowiedz.
@Esem nigdy nic wiecej nie potrzebowalem moze poza realalternative i cos do mkv i to wszystko, ale tamto to byl server 08 i desktop. |
Da się jakoś *globalnie* wyłączyć ready boost? Skrajnie mnie wnerwia, a z tego co wyczytałem w helpie to tylko dla każdego urządzenia osobno...
Kto to wymyślił? :glupek: |
Głowy nie dam, ale posprawdzaj czy nie można tego wyłączyć w biosie.
A tak z ciekawości, dlaczego denerwuje Cię Ready Boost? |
Ponieważ nie życzę sobie aby mi bez mojej zgody OS, skracał życie flashki. Po za tym irytują mnie te pojawiające się i znikające pliki, jak i blokowanie dostępu do urządzenia kiedy chcę je np. odłączyć. Niby tylko 2s, ale wnerwia mnie to niesłychanie.
Dlaczego uważasz, że funkcja ta może mieć związek z ustawieniem (czego?) w biosie? IMO to jakaś ułomna adaptacja swapa z Linuksa. |
Wracajac do mojego problemu - tna filmy z dzwiekiem ac3 - czy przyczyna tego moze byc to ze ac3 filter zmienia dzwiek ac3 na stereo (2.0) - domyslne ustawienia?
Zostawilem tylko wersje 32bit i dzwiek ustawilem na "As is" - zobaczymy co z tego wyjdzie. Jakas alternatywa dla ac3 filter? |
Ilość załączników: 1
|
Cytat:
Platforma ION jest kompatybilna z Aero. BTW, moim zdaniem ION jest to pierwsza platforma, która czyni netbooki towarem o którego zakupie warto myśleć. |
Cytat:
piracki serwis pak :sciana: |
Albo BETA TESTER;):D
|
Cytat:
Cytat:
http://www.microsoft.com/downloads/d...displayLang=pl A Wy jesteście gieje, swolocze, pijaki... Bo czego sie mozna po piratach spodziewać. |
Przypominam, że za dyskusje o pirackich wersjach oprogramowania należą się infractiony :sciana:
Proszę o ponowne przyswojenie sobie treści regulaminu. :czytaj: |
no ja zrozumiem piracki Windows, :(
ale pirackiego serwis paka, no nie rozumiem :'( |
Cytat:
A za piracenie jest paka :D |
Serwis w pace tez moze byc.
Warto z XP Pro na 7 Ult? |
warto :spoko:
|
Co sie zmieni po takiej przesiadce (XP > 7) poza wodotryskami graficznymi?
|
+2 do cool i trendi
;-) |
Piraci raczej woleli kobiety....
|
Ilość załączników: 2
Cytat:
jak komuś potrzebne to dołączam:) Załącznik 56106 Załącznik 56105 |
Ile dni można używać triala MS Office 2010 ? 30 dni czy 60 dni ? Bo,że można przedłużyć legalnie używanie to wiem .
|
30 dni z przedluzeniem 5 razy do 180 jak Windows.
http://www.benchmark.pl/sterowniki/p...der-28599.html |
...a pirackiego można bezliku :ysz:
|
Tylko desperaci uzywaja pirackiego office'a;)
|
Ja tam zamierzam długi czas używać Office'a w wersji 2007.
To nie jest jakaś super rzecz co to trzeba z wersji na wersję uaktualniać... |
A propo Office'a - czy poza tą stroną www.windows.com/genuine jest jakiś sposób sprawdzenia legalności zainstalowanego pakietu? Na podstawie samego numeru seryjnego?
|
Z okazji
zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia ukazała się kompozycja Holiday Lights. dla Windows 7:) http://windows.microsoft.com/en-us/w...holiday-lights Załącznik 56167 |
dzięki za cynk - bardzo fajne tapetki:spoko:
|
ło matko, jaki kicz :sciana:
|
Fajne ale nie mam zwyczaju robić świąt w komputerze [:
|
Z nudów zobaczyłem datę utworzenia katalogu Windows na C:
Się zdziwiłem mój Windows 7 ma 1,5 roku ! No no... XP'ka musiałem co rok instalować a tu MS się postarał bo nie odczuwam potrzeby reinstalacji w dalszym ciągu.. |
ja mam od poczatku roku
i nie zwalnia nic :D |
|
Zauwazyles jakies znaczace zmiany...?
|
:nie:
|
Bo nie wnosi nic istotnego. Jakies tam poprawki dla Hyper-V i zdalnego pulpitu.
|
Cytat:
|
Ilość załączników: 3
|
|
no jest ten sp1
Ilość załączników: 2
czekamy na sp2 :rotfl:
|
Takie pytanie...
Mam Win7 Pro EN z MSDN + PL MUI SP1 w takim razie już w wersji PL ma mnie interesować ? |
tak:)
|
Kto wie jak zintegrować polskie MUI z ISO DVD ? Następnie jak zintegrować SP1 z ISO DVD ? W7 Pro naturalnie :)
Edit :) Znalazłem: RT Seven Lite |
Cytat:
|
Tak esem, też to znalazłem tylko na zagranicznych www :)
Znalazłem także skrypt (bat), dzięki któremu można zobaczyć o co w tym chodzi (w załączniku). No i na TechNecie MS: Step-by-Step: Multilingual Image Creation |
Najchętniej bym jednak pobrał gotowy obraz płyty instalacyjnej z SP1. Ale na stronie M$ jeszcze go nie ma.
|
A to można ? Gdzie dokładnie ?
|
Cytat:
|
Nie mam niestety konta MSDN tylko MSDN AA - to mała różnica...
|
Cytat:
|
Wiesz, ja tam sobie legalne rozwiązanie przynajmniej znalazłem... :P
|
Spokojnie, na MSDN AA też będą obrazy z SP1, ale dopiero za jakiś czas, czytaj, wtedy, gdy wydziałowy administrator zaktualizuje bazę programów w systemie ich dystrybucji ;]
Chyba, że wydział między czasie zrezygnuje z takiego udogodnienia dla studentów, jakim jest MSDN AA ^^ |
Nie chce mi się zamawiać nowej pozycji, nowego cdkey'a i śmigać na uczelnię po płytę... (tak, oni nam wypożyczają płyty, nie można pobierać).
Poza tym do tego czasu zanim to dadzą to już nie będę studentem tej uczelni :] Edit. Poza tym chciałem się do tego źle zabrać... Jeśli ma się ISO W7 EN, to trzeba ściągnąć EN SP1 i potem PL MUI SP1, następnie slipstream EN SP1 i na końcu slipstream PL MUI SP1. |
wyskoczyła mi propozycja pobrania ServicePacka 1 do win7 w "windows update"
brać? ktoś już przetestował czy jest gorzej czy lepiej, a może tak samo? pozdr |
Nie zauważyłem specjalnej różnicy po instalacji SP. Przy pierwszym "zwyczajnym" uruchomieniu systemu (przy pierwszym w ogóle jest konfiguracja aktualizacji, więc jest niemiarodajne) miałem wrażenie, że czas przejścia od ekranu powitalnego do pulpitu nieznacznie się wydłużył, ale nie mierzyłem tego ze stoperem więc mogę się mylić.
|
W zasadzie po instalacji to tylko numer kompilacji systemu zostanie zmieniony z 7600 na 7601 -bo SP1 zawiera dotychczas wydane poprawki:>
Nowości niestety można policzyć na palcach obu rąk, a i tak nie są one w żaden sposób innowacyjne: * wsparcie dla technologii AVX dostępnej w najnowszych procesorach Intel Sandy Bridge, * udoskonalenie wsparcia protokołów RRAS oraz IPsec, * poprawienie przesyłania dźwięku po interfejsie HDMI (system po restarcie gubił ustawienia), * nieznaczne zmiany w funkcji przywracania ustawień folderów po wylogowaniu się, * naprawienie błędu dotyczącego wydruku plików XPS w złej orientacji, * wsparcie dla firm trzecich korzystających z mechanizmu Windows Federation Search. |
Potrzebuję pliku z płyty instalacyjnej W7 w wersji polskiej:
Cytat:
Strzelam w ciemno, że jak to u siebie wkleję to będzie PL :) Po integracji SP1 i PL MUI z instalką wygląda to tak: http://img87.imageshack.us/img87/299...0223194532.jpg Cytat:
|
Gdzie wysłać?
|
rapidshare, megaupload czy co tam gdzie chcesz! :)
I dzięki. |
|
Podziękował! :>
|
Rowniez zauwazylem ze po zainstalowaniu sp1 system uruchamia sie dluzej i to widac golym okiem. Moze po jakims czasie system sie dostosuje sam.
|
System instalowany 14 lipca 2009 (32bit), zimny start trwa 2 min. 10sek. a ze stanu hibernacji wstaje 40 sekund (od momentu wciśnięcia guzika).
Od 3-4 lat (zacząłem na XP) używam tylko hibernacji, pełny restart robię jak mi się chce albo jak aktualizacja tego wymaga, czyli raz na 20-30 uruchomień - średnio raz na miesiąc :] Tyle czasu a ten W7 chodzi bdb i wcale nie zanosi się na formata. Na C: \ zajmuje równo 21,4GB, razem z potrzebnym softem i plikiem hibernacji (ram 2gb). Jest OK ! :) |
Zassałem z MSDN AA W7!
|
u mnie z sp1 uruchamia się kilka sekund krócej, wersja professional :spoko:
|
No ja mam tylko home premium 64:)
|
zaraz mi Rychu odpisze, że to dlatego, że piracki k***a
|
Cytat:
|
Mlacolma nie ma w7 tylko xp, jak sie myle to i tak mnie poprawicie:) A piracki to swoja droga, tam pewnie polowy brakuje, tam pewnie nawet windowsa brakuje;)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:43. |