Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Windows 7 (https://forum.cdrinfo.pl/f113/windows-7-a-79862/)

polakT 16.10.2009 17:41

Cytat:

Napisany przez Gadzina18 (Post 1053058)
Sławny ostatnio tryb XP nie rozwiąże Twojego problemu?

Problemem jest wymagana sprzętowa wirtualizacja (której mój procesor jest pozbawiony)

Gadzina18 17.10.2009 01:58

No tak.. to rzeczywiście, niestety pozostaje Ci doinstalować XP..

Zainstalowałem W7 Pro na stacjonarnym Fujitsu Siemensie. Ze standardowej konfiguracji (C2D 6320 1,86, 3 GB DDR2) wymieniłem tylko grafikę z GF 6200 TC na GF 9400 (tylko tak bo obudowa ma niski profil, mogłem jeszcze 9600 lub 9800 ale bałem się, że zasiłka nie wydoli..) oraz zainstalowałem po uprzednim wgraniu nieoficjalnego firmware SSD OCZ CORE V2 30 Gb (niestety OCZ ma w du... klientów którzy kupili ich SSD 1st gen.. ale co ciekawe można sobie wgrać firmware od Super Talent czy jakoś tak.. działa :D). Cel instalacji tylko i wyłącznie był jeden - jak W7 radzi sobie z SSD. Rezultat jest wyśmienity, System uruchamia się błyskawicznie, póki co nic nie muli. Zauważyłem, że Windows wykrył, że jest zainstalowany na SSD. Niektóre opcje są domyślnie wyłączone, jak np buforowanie zapisu na dysku, czy też defragmentacja. Na prawdę spodobał mi się system, w sumie mogę bić brawa M$ za kawał dobrej roboty.

Zetoxa 17.10.2009 16:27

Cytat:

Napisany przez Gadzina18 (Post 1053201)
Cel instalacji tylko i wyłącznie był jeden - jak W7 radzi sobie z SSD. Rezultat jest wyśmienity, System uruchamia się błyskawicznie, póki co nic nie muli. Zauważyłem, że Windows wykrył, że jest zainstalowany na SSD. Niektóre opcje są domyślnie wyłączone, jak np buforowanie zapisu na dysku, czy też defragmentacja. Na prawdę spodobał mi się system, w sumie mogę bić brawa M$ za kawał dobrej roboty.

..a to akurat świetna wiadomość:spoko:

Patrix 17.10.2009 17:45

Streści ktoś w kilku słowach czynności jakie należy wykonać zaraz po zainstalowaniu W7 ? (np. wyłączenie tej automatycznej defragmentacji i indeksacji etc.)

Istnieje już jakiś przydatny program typu "xpantispy" dla W7 ? :)

Zetoxa 17.10.2009 18:12

windows 7 manager, bardzo pożyteczny tweaker dla siódemki:spoko:
nie ma u mnie żadnej automatycznej defragmentacji:nie:

Patrix 17.10.2009 21:48

dzięki :)
jeszcze jedno pytanie, w vista/w7 pamiętam można fajne kafelkowe widoki folderów robić, może ktoś screena zrobić jak to wygląda gdy wytapetuje się taki "kafelek" jakimś plakatem ? :) Czy można zmieniać rozmiar kafelka a tym samym rozmiar plakatu na podglądzie ?
XP ma kafelki ale marnie to wygląda.

KarolluZ 21.10.2009 08:52

To może ja się zapytam o coś takiego.... W sumie na obecne komputery nie opłaca się kupować wersji 32bit, bo rozwój komputerów jest taki szybki, że zaraz będzie płacz i zgrzytanie zębów głównie jeżeli chodzi o ram. Jednak instalując wersję 32bit, klucz od 64bit działa [tak samo było w przypadku visty]. Czy takie manewry są legalne ? :D Jak tak to po co rzeczywiście kupować w7 32bit !?

polakT 21.10.2009 19:14

sposób na solida. instalować wersję z SP3 zintegrowanym. Dostałem od CNS jak wysłałem swoje płytki :) szybcy są.

murt 21.10.2009 22:39

Takie info dzis wyczytalem, moze sie komus przyda :)
Windows 7 przez rok za darmo

Kris 22.10.2009 07:12

No dobra, dziś premiera... od trzech lat używam Visty i jedyne, co mnie w niej wqr...a to ciągłe mielenie dysku (wyłączony i indeks i wyszukiwania i superprefetch).

Więc pytam Was - CZY WARTO kupić nową windę i przejść z Visty?
Czy tak znacząco komfort pracy się poprawi?

polakT 22.10.2009 07:54

w w7 dysk mieli tylko po instalacji, potem jest juz dobrze, to była pierwsza rzecz która zauważyłem, komfort w stosunku do visty jest znacznie wyższy, chociaż twierdze ze ikspy jest szybszy.

Prawda jest taka ze se7en to taka vista sp2 (analogicznie do xp sp2) - system ktorym powinna byc od początku. polecam na początek wersję 30 dni (jak murt napisał można do roku przedłużać legalnie. Wtedy zobaczysz ze WARTO)

W sumie wszystko jest lepsze od Visty.

to co powyzej to tylko moje zdanie. jeszcze dobrze by było jakby inni się wypowiedzieli.

Kris 22.10.2009 08:12

Dzięki. Ja nie chcę się bawić w wersje iluśtamdniowe. Robię na tym komputerze za poważne rzeczy i za dużo mam oprogramowania, żeby użerać się z demami...

:piwo:

Czekam na inne wypowiedzi. :D

romanesco 22.10.2009 08:23

Koniec ery Visty

A dla tych, którzy mieliby ewentualne problemy:
Jak zainstalować Windows 7

Zetoxa 22.10.2009 08:23

warto, :spoko:
ja od prawie 4 m-cy siędzę na siódemce,
zostawiłem XP przezornie na innej partycji,
ale dziś stwierdzam spokojnie, nie wracam do XP :sciana:
pamięciożerność 7 bardzo inteligentna, nie to co chamskie pożeranie Visty.

romanesco 22.10.2009 09:01

Cytat:

Napisany przez Zetoxa (Post 1054152)
warto, :spoko:
ja od prawie 4 m-cy siędzę na siódemce,
zostawiłem XP przezornie na innej partycji,
ale dziś stwierdzam spokojnie, nie wracam do XP :sciana:
pamięciożerność 7 bardzo inteligentna, nie to co chamskie pożeranie Visty.

A jak wygląda sprawa kompatybilności programów :pytanie: Mam sporo takich, które są pod XP/Vista. Czy pod "siódemką" będą chodziły poprawnie :pytanie:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:41.