Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Zakup notebooka (https://forum.cdrinfo.pl/f113/zakup-notebooka-70415/)

Kris 09.07.2012 14:15

Cytat:

Napisany przez loki7777 (Post 1214998)
Ten ma 4gb ramu.

Jest na aukcji z 8GB w tej samej cenie. :mruga:

http://allegro.pl/hp-probook-4730s-i...462649079.html

Zetoxa 09.07.2012 13:51

mam poprzednika czyli 4710s,
z core2duo, minęło mu 3 lata w czerwcu
hula znakomicie do tej pory,
chyba dobra seria to jest :spoko:

loki7777 09.07.2012 13:47

Ten ma 4gb ramu.

Kris 09.07.2012 13:20

Co powiecie na cuś takiego?

HP ProBook 4730s i3-2330M 8GB HD6490

http://www.x-kom.pl/p/71819-notebook...-rw-7hp64.html

Ma być do 2,5 tys., w miarę cichy.

andy 07.07.2012 14:28

Cytat:

Napisany przez melag
Widzisz jak Ci zazdroszczą.
;)

Co człek to opinia. Fajnie by było gdyby najpierw poczytali co nieco :P ;)

@Pali miało być MS ciągnie pałke Dellowi. Późno pisane w dodatku w upale więc można coś przekręcić ;p

To mnie wkurza w kupnie laptopa - producenci na siłę Ci wpiep..... jedyny słuszny system. A gdybym chciał używać czegoś innego? Rozumiem zobowiązania biznesowe itp. ale to ja kupuje to urządzenie!

BananowaPrawica 06.07.2012 23:38

Cytat:

niestety MS ciągnie pałke MS
wyrażaj się: autofellatio

http://pl.wikipedia.org/wiki/Autofellatio

andy 06.07.2012 22:32

Cytat:

Napisany przez Reetou
Ciekawe, ile doliczyli za to:

- "Bez ochrony w zakresie przypadkowych uszkodzeń [Wliczono w cenę]"
- "System operacyjny Windows(R) Recovery Media nie został dołączony [Wliczono w cenę]"

Wiem ssie takie coś. NA 90% nie będe używał Windowsa więc chciałbym z niego zrezygnować, niestety MS ciągnie pałke MS i stąd Dell nam wciska ich system :/

Cytat:

Rok gwarancji to mało jak na 4 tysie, powinni dawać standardowo 3. A w ogóle to nie lubię Dell'a, większego burdelu niż u nich nie wdziałem nigdzie, nie tylko organizacyjnie, ale i produktowo.
Pytałem o to na chacie. Rok gwarancji w systemie do klienta + rok normalnej sprzedawcy (niezgodnośc towaru z umową czy jak to się tam zwie w przypadku klientów indywidualnych).
Cytat:

Agent (Tomek): "wsparcie serwisowe NBD jak i gwarancja jest na rok czasu w standardzie, drugi rok to rękojmia (przy zakupie na osobę prywatną)"
Trochje źle to określił, ale czego wymagać od konsultantów ? :D

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Nie chcę zniechęcać, ale dla mnie cena ponad 4 tys. za Inspirona (i to 15 cali) to bardzo dużo. Wydaje sie, że za dużo.. Mam pewien sentyment do tej serii, ale nigdy nie była ona topowa i kojarzy się raczej z poziomem 2-3 (max) tys. Zakładam, że poszli trochę do góry, ale bez przesady.

Za tyle poszukałbym l702x z matową matrycą FHD..
(ja za swojego dałem 3400)

To nie jest kontynuacja zwykłej serii Inspiron. Inspiron 15R Special Edition to zupełnie inna konstrukcja.

Po drugie ty kupiłeś swojego po roku od wydania więc i cena niższa. Do tego ja mam napęd BluRay, wydajniejszą zintegrowaną, oraz oddzielną kartę graficzną niż ten XPS.
Nie chce 17" kobyłki, jeżeli będę potrzebował większej przestrzeni kupię monitor 20" i dla potrzeby podłączę do niego laptopa. Dla mnie 15" to najlepsza wielkość - średnia afrykańska :D
Po trzecie jak wspomniałem już wcześniej ta seria inspirona czyli 15R/17R SE to zupełnie inna konstrukcja niż seria Inspiron.

melag 06.07.2012 22:11

Widzisz jak Ci zazdroszczą.
;)

jesi 06.07.2012 21:44

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1214725)
Cena: 4299 - 5% (program zakupów pracowniczych)= 4084,05zł

Taka cena za Inspirona to przegięcie.

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1214725)
Trochę szkoda, bo szybko odpisują na emaila i w ogóle widać, że im zależy na kliencie :)

Szybko? Ja już zdaje się 3 dzień czekam na odpowiedź i nic :sciana:
Co nie zmienia faktu, że sklep godny polecenia i też robiłem w nim zakupy.

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1214727)
A w ogóle to nie lubię Dell'a, większego burdelu niż u nich nie wdziałem nigdzie, nie tylko organizacyjnie, ale i produktowo.

Mam takie samo zdanie ;)

andrzejj9 06.07.2012 19:07

Nie chcę zniechęcać, ale dla mnie cena ponad 4 tys. za Inspirona (i to 15 cali) to bardzo dużo. Wydaje sie, że za dużo.. Mam pewien sentyment do tej serii, ale nigdy nie była ona topowa i kojarzy się raczej z poziomem 2-3 (max) tys. Zakładam, że poszli trochę do góry, ale bez przesady.

Za tyle poszukałbym l702x z matową matrycą FHD..
(ja za swojego dałem 3400)

Reetou 06.07.2012 18:49

Ciekawe, ile doliczyli za to:

- "Bez ochrony w zakresie przypadkowych uszkodzeń [Wliczono w cenę]"
- "System operacyjny Windows(R) Recovery Media nie został dołączony [Wliczono w cenę]"

Rok gwarancji to mało jak na 4 tysie, powinni dawać standardowo 3. A w ogóle to nie lubię Dell'a, większego burdelu niż u nich nie wdziałem nigdzie, nie tylko organizacyjnie, ale i produktowo.

BananowaPrawica 06.07.2012 18:35

Powiedz im, że wszystko opisujesz na dużym forum

że jesteś trendsetterem

i że zrobisz rzetelną recenzję na cdrinfo.pl, z foto i video (będziesz musiał zrobić manicure oraz w końcu przeczytać o dysonansie poznawczym Aronsona).

andy 06.07.2012 18:25

Wróćmy do notebooków. Jako, że nikt nie ma ciekawszej propozycji to już raczej jestem zdecydowany na Inspirona 15R SE.

Oto mój konfig: http://configure.euro.dell.com/dells...=dhs&cs=pldhs1
Zmieniłem w nim tylko klawiaturę na tą z podświetlanymi klawiszami - niestety więcej nie można :( A tak zależało mi na WLAN Intel Centrino 6300 (do 450Mb/s - mam router taki więc idealnie by mi to śmigało).

Cena: 4299 - 5% (program zakupów pracowniczych)= 4084,05zł

Wersja ta posiada chipset HM77 Express, w porównaniu do HM76 Express obsługuje dodatkowo:
http://www.cdrinfo.com/sections/news...x?NewsId=32917

Cytat:

Intel Anti-Theft Technology
Intel Small Business Advantage
Intel Rapid Storage Technology
Intel Flexible Display Interface
Zastosowany procek ma TDP 35W co chyba nie jest złe? Mocniejsze 4 jajowce mają 45W.
http://ark.intel.com/pl/products/fam...cessors/mobile

Decyduję się na sklep Della bo XKOM nie posiada wersji z napędem BluRay (nie będę za każdym razem podłączał zewnętrznej nagrywarki kiedy chcę odtworzyć nośnik), oraz matowej matrycy co jest u mnie kluczowe.
Trochę szkoda, bo szybko odpisują na emaila i w ogóle widać, że im zależy na kliencie :)

Patrzyłem trochę na konkurencję od Asusa:
http://www.notebookcheck.pl/Recenzja...Z.77049.0.html

Ma stabilniejszą klawiaturę i lepszą kartę graficzną: GF650M. Niestety na minus są rozmieszczenia portów względem Inspirona, słabsz ychipset - HM76 E zamiast HM77 E, procesor o większym TDP o 10W - 45W względem 35W. Wygląda też, że Inspiron jest chłodniejszy.
Klawiatura jest stabilniejsza ale imho ma gorszy design. Laptopy są do siebie troszeczkę podobne - zbliżone zawiasy.

Jak zakręcić konsultantów aby dali jeszcze większy rabacik? :)

BananowaPrawica 05.07.2012 00:13

Tak, widziałem, ale dużo programów nie przeskaluje się poprawnie do takiej rozdziałki.
Nie programuję na OSX, ale to pewnie ograniczenie bibliotek.

Ale to nie problem... Zaraz będą :)

Właściwie to jest spore zerwanie z kompatybilnością wsteczną, największą zmorą za którą wszyscy płacimy. Szkoda, że Apple nigdy nie odważył się iść po całości, całkowicie zrywając z komp. wsteczną w każdym nowym modelu.

M@X 04.07.2012 23:32

Cytat:

Napisany przez BananowaPrawica (Post 1214532)
Rozdzielczo***347;***263; istotnie jest na razie ma***322;o u***380;yteczna,

To zobacz ekran Final Cuta Pro, w ktorym material 1080p na podgladzie wyswietlany jest 1:1 piksela, a reszta to przestrzen robocza (stol edycyjny, surowka, efekty itd.). Bo ja sie osobiscie doczekac tego nie moge! *___*

andy 04.07.2012 23:19

Recenzja modelu 17". Laptop obsługuje 16GB pamięci!
http://forum.notebookreview.com/dell...ml#post8677093

Cytat:

Display

I have seen a report for this already with a Chi Mei display in a 7720 SE. But mine is different.

I have the LGD02DA panel.

http://s14.postimage.org/h1svvx3m7/Clipboard01.jpg

From what I could find out, this panel is used in the latest Alienware 17", with ATi 7970, as glossy. Mine is not glossy. I have tested it and it behaves like a matte one. I think on Dell it might have a non-reflective coating of some sort. On notebookcheck they said this was the biggest problem with it on AW, the lack of a non-reflective surface.

It is almost sRGB. It also passed Lagom's test for sRGB, almost spot on.

Keyboard

It has num pad and mine is backlit (with control in 2 stages or off). I don't find it very noisy, but not dead quiet either. It is in between. I don't need to apply much preassure and I find the layout very easy to use. I hardly miss letters (I hope http://forum.notebookreview.com/imag...lies/smile.gif). It is one keyboard I like.

Touchpad

The touchpad is big, but I don't find it very easy to use. There is too much friction. Buttons are very noisy, very noisy (not a typo) and I need to apply too much pressure for them to work. No, I do not like it at all. One might say there is a feature in this since the buttons are very wide and when you push close to the middle zone they make noise, but toward extrems they tend to get quiet. I find myself pushing the middle every time.

Speakers

I have a 2.1 set-up Skullcandy speakers. I have tested them with Melody Gardot and Pink Martini (stuff I like) using PotPlayer.

Clean rich sound up to 70-80%, I don't think they can do full volume with best quality possible. At this rate there is plenty of sound to fill a normal room and raise your voice a little for others to hear you.

Do they beat the JBLs? No.

BananowaPrawica 04.07.2012 23:04

Ja to wszystko wiem, tylko chciałem aby to andy napisał, żebym mógł przypomnieć mu jego własne słowa, gdy Samsung pójdzie za tym trendem ;P

Rozdzielczość ofkors to tylko jeden z parametrów, a to jest doskonale skalibrowany ekran najwyższej klasy. Nie będę się rozwodził, są testy w sieci.

Rozdzielczość istotnie jest na razie mało użyteczna, bo raptem kilka programów jest do niej dostosowana, a i podobno sam układ graficzny ledwo to ciągnie. No ale ktoś musi być trendsetterem, jak zwykle Apple :)

andrzejj9 04.07.2012 22:24

Cytat:

Napisany przez BananowaPrawica (Post 1214525)
Nieaktualne :)

Apple MacBook Pro -> Retina 2800 x 1800 px

Dla mnie z wielu względów głupota i coś takiego raczej bym odradzał niż komukolwiek polecał (a jeszcze ten model ogólnie w szczególności).

Zresztą to tak jakbyśmy wybierali np. najlepszy i najwygodniejszy samochód rodzinny na miasto, a ktoś podjechałby Ferrari ze zużyciem paliwa 30l (?) na setkę. Fajne do podziwiania, ale nie do normalnego użytkowania.

andy 04.07.2012 22:17

To tak jak by powiedzieć, że cyfrówka z 8MPx jest lepsza od profesjonalnej z 5MPx. Ilość pikseli na ekranie to tylko jeden z wielu czynników.

Zresztą. Dla ludzkiego oka 300PPI widziane z odległości 30 cm to maksimum jakie może rozpoznać. Ima bardziej się oddalamy tym trzeba mniej pikseli na cal. Dlatego np. stosowanie matryc powyżej ~300PPI dal smartfonów to już moim zdaniem przesada. Smartfona trzymamy na odległości ok 20-40cm, i już przy 250PPI nie widać pojedynczych pikseli.

Jeżeli chodzi o monitory to, sytuacja prezentuje się jeszcze inaczej. Od swojego monitora siedzęna odległości ok 1m. Nie ma więc sensu pakowania, szczególnie przy dzisiejszym procesie technologicznym takich matryc.
Ktoś mi powie, że przecież grafik musi mieć idealny ekran. Czy Ci graficy przynajmniej odpowiednio skalibrowali sobie ekrany zanim siedli do pracy?

Moim zdaniem jeszcze przez dwa lata nie należy pakować do monitorów rozdzielczości powyżej FHD.

BananowaPrawica 04.07.2012 21:50

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1214521)
Według wielu opinii to jedna z najlepszych, jeśli nie najlepsza matryca montowana do tej pory w laptopach.

Nieaktualne :)

Apple MacBook Pro -> Retina 2800 x 1800 px

melag 04.07.2012 21:28

Of course ;)

andrzejj9 04.07.2012 21:06

^^ Mówisz pewnie o zwykłej HD, ja mówię o Full HD. Według wielu opinii to jedna z najlepszych, jeśli nie najlepsza matryca montowana do tej pory w laptopach.

melag 04.07.2012 18:08

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1214437)
No i też to, że linia XPS to generalnie wyższa półka niż Inspirony (zwłaszcza poprzednie), że w l502x wiadomo, że dźwięk i obraz jest rewelacyjny, a w Inspironie na razie trzeba zgadywać (choć pierwsze recenzje wskazują, że nie jest) i że l502x można już kupić w całkiem sensownej cenie (zdecydowanie poniżej 4 tys.).

Mała uwaga - L502x nie ma rewelacyjnej matrycy, rzekłbym, ma przeciętną matrycę.

andy 04.07.2012 16:57

Tutaj pokaz systemu audio i porównanie go do Samsung R610AS02 :

andy 04.07.2012 16:46

Cytat:

Wierz mi, że kupując na lata lepiej kupić taki, na którym po prostu będzie się dobrze pracowało.
Zgadzam się. Dlatego jak del wypuścił XPSy na nowej konstrukcji to się totalnie załamałem...
Stary mi się podobał jednak... No właśnie.
W l502x nie wrzucę matrycy matowej FullHD, o dziwo w tym inspironie obraz jest dobry. Laptop ma ograniczenie do 8GB - kupując planuję go używać 3-4 lata minimum. Jak wiadomo po pewnym czasie zapotrzebowanie na pamięć wzrasta. Do tego należy doliczyć o wiele wydajniejsze ukłądy graficzne. Co prawda nie gram ale taka moc przyda się na codzień.
Na pewno przewagą l502x są głośniki - najlepszy system audio spotykany w laptopach! Do tego super klawiatura - w tym inspironie jest bardzo zbliżona. No i genialna matryca.

Jednak są i wady - kultura pracy, nagrzewanie się... Gdyby odświerzyli ten model to bym go pewnie kupił, o ile nic w nim by nie popsuli.

Dzisiaj odpisał mi XKOM i okazuje się że na 99% laptop obsłuży 16GB pamięci ram. Kość 8GB jest do niego po ok 300zł, 4GB to wydatek 140zł. Gwarancja jest 24m producenta też

Niestety nie oferują też modyfikacji konfiguracji poza tym co mają na stronie :(

Jedyne co mnie martwi w tym laptopie to ta delikatnie uginająca się klawiatura, oraz nie do końca stabilna pokrywa ekranu - przy otwieraniu gdy złapiemy za jej bok to widać ugięcie.

Jeżęli mi jednak odradzacie tego Inspirona to czekam na alternatywę :) Laptop multimedialny z naciskiem na pracę, system linux.

A teraz oczekuję na porządną recenzję, która powie mi o nim wszystko ;)

andrzejj9 04.07.2012 12:23

Wierz mi, że kupując na lata lepiej kupić taki, na którym po prostu będzie się dobrze pracowało. Nieważne, czy ma on dzień, tydzień, czy rok. Wydajnościowo i komputery sprzed 5 lat są nadal w zupełności wystarczające. A dobry ekran i dźwięk warte są więcej niż najszybszy nawet procesor.

andy 04.07.2012 11:32

XPS l502x też mi się podoba, jednak kupując laptopa na lata najlepiej kupić coś nowego.

Nowe XPSy to dla mnie porażka...
Cenowo i konstrukcyjne.

Misiek4 04.07.2012 10:02

Co do negocjacji z konsultantami Della, to oczywiscie jest taka mozliwosc - zalezy tez w jaki sposob prowadzisz rozmowe. Od siebie dodam, że kupowalem ostatnio Aliena R2 na Ivy i dalo sie porozmawiac o cenie. :)

I z tego co pamietam, to mozesz sobie wymienic HDD jak i rowniez RAM, ale elementy te nie beda podlegaly gwarancji Della (co chyba jest zrozumiale).

W kwestii cen nowych XPS'ow - to Dell mocno przesadzil. Pozostaje pytanie jak duzy upust mozna wyciagnac od konsultanta.

Uzywam jakis czas 502x i spokojnie moge go polecic jako komputer do codziennej pracy. :)

andrzejj9 04.07.2012 09:00

Głównie trzy ostatnie punkty, t.j.:

-system audio powinien być lepszy
-nieprzemyślane rozmieszczenie portów
-gorszy stosunek jakości do ceny niż w wycofanym XPS 15 L502x

No i też to, że linia XPS to generalnie wyższa półka niż Inspirony (zwłaszcza poprzednie), że w l502x wiadomo, że dźwięk i obraz jest rewelacyjny, a w Inspironie na razie trzeba zgadywać (choć pierwsze recenzje wskazują, że nie jest) i że l502x można już kupić w całkiem sensownej cenie (zdecydowanie poniżej 4 tys.).

A to że laptop ponad roczny? So what..? Z dzisiejszym zapasem, to i 2-3 letni można spokojnie kupić na dłuższy czas..

andy 04.07.2012 07:41

O jaką sytuację Co chodzi? Laptop w tym teście wyszedł dobrze. Co prawda na pewne wady, ale co ich nie ma?
XPS l502x ideałem też nie jest. Jest to też laptop technologicznie ponad roczny...

Trzeba będzie poczekać na recenzje w Notebookcheck.
Zobaczę też co mi odpiszą z xkom.

Jeżeli nie ten to jaki? :-)

andrzejj9 04.07.2012 06:40

Sam nie wiem, czy w takiej sytuacji nie szukałbym po prostu l502x..

andy 03.07.2012 22:27

Recka z Gadżetomanii. CO prawda nie jest to porónywalne z NBC ale daje jakiś pogląd. Laptop nie jest zły, choć ma wady.
http://laptopy.gadzetomania.pl/2012/...aign=RSS-Wpisy

Cytat:

Dell Inspiron 15R Special Edition (7520)

• niezła, matowa matryca Full HD
  • wysoka wydajność w aplikacjach
  • miły dla oka design
  • przyzwoite temperatury obudowy i podzespołów, także pod obciążeniem (brak throttlingu)
  • przełączanie grafik AMD Enduro wreszcie działa
  • spora liczba szybkich portów (4 x USB 3.0), obsługa technologii Wireless Display 3.0
  • słabe spasowanie obudowy
  • ciężki jak na 15,6″
  • system audio powinien być lepszy
  • nieprzemyślane rozmieszczenie portów
  • gorszy stosunek jakości do ceny niż w wycofanym XPS 15 L502x

melag 03.07.2012 21:06

W cenie do 4k chyba nic lepszego nie dostaniesz. Sam jestem ciekaw jak wypadnie w tym modelu matryca, ale cudów bym nie oczekiwał.

Jest jeszcze gamingowy Asus G55, ale kosztuje ~5,5k.

andy 03.07.2012 20:30

Rozmawiałem z konsultantem od Della i tak na prawde możemy sobie zmienić klawiaturę obecnie - brak/podświetlenie. Niezły ROTFL.
Cen niestety negocjować nie można. Jedyny ratunek to program zakupów pracowniczych - 5% przy tej kwocie, którą chcę wydać.
Co ciekawe konsultant powiedział, że MAX to 8GB pamięci ram, ale HM77 Express obsługuje do 16? W końcu XPSz ma do 16GB. Co myślicie?

Tutaj znalazłem recenzję tego Inspironka:
http://www.itnewz.ro/2012/06/dell-in...n7720-review/#

Cytat:

Nie lubię

może niewielka część plastiku, który jest również w projektowaniu nadwozia

podoba mi się

Projekt zrealizowała swój cel: anti-linii papilarnych teksturą materiału, mocne metalowe zawiasy sprawiają, doskonała klawiatura, ekran matowy, etc.
składa się z dwóch kart graficznych, które można wymienić na efektywne wykorzystanie zasobów
wspaniały dźwięk od Skullcandy (wielkość i jasność)
PowerShare technologia
Intel Centrino jakości moduł WiFi

wniosek

Dell nadal idzie dobrze i wprowadzać zmiany w lepszej sytuacji serii Inspiron 17R jest postrzegane w tym produkcie. Ivy Most procesor graficzny Keplera działa idealnie i czuje technologicznych w codziennym użytkowaniu, ale także w programach biurowych. Jest godny zastąpić komputer stacjonarny pod uwagę zważywszy na cenę, po której ona obraca. Osiągnął swój cel oferowanie zrównoważony produkt po cenie za niska.
Tłumaczone translatorem. Jeżeli ta recka jest w miarę miarodajna to notebook godny zakupu. Kurde napaliłem się na niego jak Ronaldo na żel :/

Tutaj jakieś wycinki panelu:
Cytat:

Windows description...... Generic PnP Monitor
Manufacturer............. AUO
Plug and Play ID......... AUO21ED
Data string.............. 35K06€B156HW2 [*CP437]
Serial number............ n/a
Manufacture date......... 2011, ISO week 4
Dobry on czy taki sobie? :>

Zaraz piszę do XKOMa i zobaczymy co oni mi zaproponują :D

Czy dla tego notebooka jest konkurencja? Na czym mi najbardziej zależy? Solidna konstrukcja - broń cię piekarnik aluminiowy, bardzo dobra matryca matowa FHD, solidna podświetlana klawiatura, design (30% całości to ma być design, oczywiście nie kosztem innych wymaganych rzeczy).

andrzejj9 03.07.2012 17:10

Cytat:

Napisany przez loki7777 (Post 1214296)
Nie napisalem ze sklep ma zle podejscie do klienta. Napisalem tylko ze ta ich gwarancja producenta na 24miesiace moze byc dziwna, bo w laptopie dokonuja oni sami modyfikacji. Po wpisaniu kodu produktu ktory oni stworzyli moze sie okazac ze on nie istnieje - tak jak w acerze, ktory od nich kupilem - zreszta widac to po pamieciach bo acer daje pamieci innej firmy.
Dodatkowo w miejsce klapki od dysku/pamieci dali swoja naklejke. To samo mam w dell'u - taniej jest im kupic od producenta laptopy z mniejsza iloscia ramu a potem samemu dolozy.

No ale przecież numer Service Tag zostaje, a gwarancja udzielana przez DELL'a jest na jego podstawie?

A modyfikacje same w sobie nie pozbawiają prawa do gwarancji, tej nie ma jedynie na dokładany element (co jest oczywiste).

Nie wiem, może zdarzały sie pojedyncze przypadki jakiś problemów, ale generalnie nie obawiałbym się tego. Z tego, co czytałem/widziałem/doświadczyłem, jest to porządna firma (X-kom).

andy 03.07.2012 13:13

Zobaczę jeszcze co mi w dellu powiedzą. W sumie mogę załapać się na zakupy pracownicze, tam jest ok 5% zniżki. Gdyby udało się zakręcić to może będzie więcej.

Zależy mi na tej sieciowe, matowej matrycy, oraz kości 8 GB e jednym slocie.

Pod wieczór będę wszystko wiedzial już więc dam znac co i jak.

loki7777 03.07.2012 11:49

Nie napisalem ze sklep ma zle podejscie do klienta. Napisalem tylko ze ta ich gwarancja producenta na 24miesiace moze byc dziwna, bo w laptopie dokonuja oni sami modyfikacji. Po wpisaniu kodu produktu ktory oni stworzyli moze sie okazac ze on nie istnieje - tak jak w acerze, ktory od nich kupilem - zreszta widac to po pamieciach bo acer daje pamieci innej firmy.
Dodatkowo w miejsce klapki od dysku/pamieci dali swoja naklejke. To samo mam w dell'u - taniej jest im kupic od producenta laptopy z mniejsza iloscia ramu a potem samemu dolozy.

andrzejj9 03.07.2012 08:53

No jak patrzyłem za l702 to mieli... 93 konfiguracje ;)

Z tego jednak, co czytałem, DELL zaczyna od obecnych modeli ograniczać możliwości zmian konfiguracji, więc wybór będzie mniejszy niż do tej pory. Na pewno dotyczy to XPS 15/14, nie wiem jak z Inspironami.

Rzuć jeszcze ewentualnie okiem na stronę DELL'a. Fakt, że ceny wyjściowe zwykle są zabójcze, ale podobno można z konsultantami sensownie ponegocjować, tak że robią się akceptowalne. Warto spróbować (i niekoniecznie tylko z jednym).

andy 03.07.2012 07:36

Oddział tego sklepu mam w lublinie więc z zakupem problemów by nie było.
Jak na się sprawa dobrania podzespołów? Nie do końca odpowiada mi to co proponują w swoich modelach...

andrzejj9 03.07.2012 07:12

Cytat:

Napisany przez loki7777 (Post 1214262)
Wbudowane głosniki stereo Skullcandy (2 x 2W) to mnie zabilo:)
Jak dell to szukaj dysk 7200rpm(w kazdym razie xps'y maja takie). Na x-kom trzeba uwazac bo nie wiadomo jak z gwarancja bo ich kompy to customy.

Bez przesady. 2 lata CAR dają standardowo i jeszcze nie słyszałem, żeby ktoś miał problemy z jej realizacją. A i sam sklep ma bardzo dobre podejście do klienta, co niekoniecznie jest dzisiaj regułą..

loki7777 03.07.2012 00:23

Zle, to totalna tandeta.

Customy, tzn. ze wyszedl model 4gb oni dorzucaja kolejne 4gb od siebie, do tego zmieniaja dysk(dodatkowo zaklejaja swoja plomba) i juz ten model nie jest rozpoznawany przez strone dell tylko widac jako custom model - sam mam nadziej ze z gwarancja nie bedzie problemu, bo mam 2 laptopy od nich. Ich(x-kom) gwarancja tez pewnie jakas jest jakby problemy byly, niby mozna nawet dokupic dell'owska gwarancje, chociaz widze w tym modelu co podales na temat typu gwarancji nic nie napisali(poza 24 meisiace i to tylko jak na osobe prywatna na firme bedzie 12 miesiecy).

Czy tylko dell zostaje, no nie wiem, ja zaryzykowalem(bo dell od della byl i 20% drozszy). Opinii na temat tej firmy tez jest duzo w necie.

andy 02.07.2012 23:49

Cytat:

Zabrzmiało ironicznie? ;) Bo serio NIE OGARNIAM! Dobre, złe?

Cytat:

Na x-kom trzeba uwazac bo nie wiadomo jak z gwarancja bo ich kompy to customy.
Czyli co, zostaje Dell?

loki7777 02.07.2012 23:30

Jak dell to szukaj dysk 7200rpm(w kazdym razie xps'y maja takie). Na x-kom trzeba uwazac bo nie wiadomo jak z gwarancja bo ich kompy to customy.

andy 02.07.2012 22:49

Ilość załączników: 5
http://www.theverge.com/2012/6/5/305...ctures#3419504

Jak myślicie. Będzie to hit od Della? Obecnie nigdzie nie ma recenzji tego lapka.
Czy Radek 7730 razem z HD4000 od Intela spiszą się pod Linuksem? Seria 7520 ma mieć chipset HM77 Express dzięki czemu upchamy w nim do 16GB pamięci.

Dodam, że laptop ma mi zastąpić komputer stacjonarny (godzę się na pewne ustępstwa). Komputer multimedialno-roboczy. Z naciskiem na to drugie - wydaję kupę kasy, więc zależy mi na tym aby laptop po 2-3 latach za bardzo się nie zestarzał.
Tutaj przykładowy konfig: http://www.x-kom.pl/p/79266-notebook...p64-1080p.html

Poniżej kilka fotek:
Załącznik 59795
Załącznik 59796
Załącznik 59797
Załącznik 59798
Załącznik 59799

Jestem zainteresowany i7 nawet w najsłabszej konfiguracji, 8GB pamięci ram w jednej kości, Combo BluRay, Intel Centrino 6300, matowa matryca, dysk 500GB? - Uda mi się złożyć taką konstrukcję?

andy 27.06.2012 09:32

Widzialem recenzje tego asusa i jakoś nie przypadł mi do gustu.
Wczoraj bliżej przyjrzałem się Inspironowi SE z ivy bridge. Na pierwszy rzut oka wydaje się ciekawa konstrukcją. Niestety nie ma jeszcze recenzji na notebookcheck :-(

Za sumę, którą planuję wydać na laptopa miałbym mocnego inspirona. Pamięć do 16 GB więc w przyszłości można sobie dołożyć jak zajdzie potrzeba.

Ciekawi mnie jak spisuje się mobilny radek, szczególnie pod linuksem. Na 99% będę chciał mieć kompa właśnie na linuksie.

andrzejj9 26.06.2012 23:41

No jeśli planujesz definitywne zastępstwo desktopa, to ja pomyślałbym o 17 calowym. Nie jest tak duży jeśli chodi o kwestie ewentualnego przenoszenia (chociaż niestety moja dobra torba już nie wystarczy i będę musiał poszukać nowej), natomiast komfort pracy jest zdecydowanie lepszy. To jak kiedyś przeskok w monitorach CRT z 15 na 17 cali - ogromna różnica :)

W kwestii 15'' i matrycy FHD to ja po ponad rocznym użytkowaniu jestem przeciwnikiem. W systemie z DPI sobie poradzisz - na stronach internetowych to zawsze jest wymuszenie, które ma swoje wady (powiększysz bez większych problemów tekst (choć formatowanie nie zawsze), ale już zdjęcia stracą na jakości, a filmów w większości w ogóle się nie da) i to niestety cały czas się odczuwa. A nominalna rozdzielczość jednak męczy.. (w 17'' już zdecydowanie nie)

Co do pozostałych wymagań to na nic nie namawiam, ale nawet z godzinę temu przeczytałem recenzję Asus'a N56VZ i muszę przyznać, że prezentuje się zupełnie nieźle:

http://www.notebookcheck.pl/Recenzja...Z.77049.0.html

Już zresztą poprzednie modele były udane, tylko tam Asus koniecznie trzymał się tej beznadziejnej klawiatury, która właściwie dyskwalifikowała ten model. Natomiast ten nowy - w przeciwieństwie do DELL'a.. - wydaje się pod każdym względem lepszy :)

andy 26.06.2012 23:23

Cytat:

A swoją drogą przypomnij mi (jeśli wcześniej pisałeś) o jakim lapopie myślałeś? 17 czy 15 cali i jakie wymagania? (bo może faktycznie warto jeszcze poszukać poprzednika jeśli się trafi (l702x na szczęście jest jeszcze sporo). O l502x nie wiem, ale l702x to naprawdę udany model -jak chcesz mogę coś więcej na jego temat napisać).
15", matowa dobrej jakości matryca - fajnie by było mieć FHD :) (rozumiem, że manipulacja DPI sprawia, że okna nie tracą wielkości?), 8GB z możliwością rozszerzenia do 16GB, ivy bridge i7 - najsłabsza wersja, lub mocniejsza i5 (jednak to w ostateczności), podświetlana klawiatura, wymienna bateria, sieciówka 450-750Mb w N, ciekawy design - o ironio XPS mi się podobał, solidne wykonanie, no i cena tak maxxxxxxxx do 4.5k.

Laptop będzie moim podstawowym komputerem i zastąpi wysłużonego desktopa, którego na żyletki oddam ;-)

Cytat:

Nie chcę tego powiedzieć na pewno, ale BILL (pracownik DELL'a) dał na tamtym forum dość wyraźnie do zrozumienia, że osoby zainteresowane następcą l702x powinny zainteresować się modelem Inspiron 17R S/E (który swoją drogą rzeczywiście wygląda dość ciekawie). Nie dotyczyło to teoretycznie następcy l502x, ale tu cały czas było mówione, że tym ma być nowy XPS 15. Ten, który sie właśnie pokazał..
No jeżeli to prawda to spieprzyli sprawę. Jeżeli chcą iść drogą Apple to nie wróże nic dobrego. Fanatycy kupią, tylko co z ludźmi, którzy potrzebują wydajności i nie chcą typowych lapów biznesowych, gdzie nie liczy się multimedialność?
Rozglądałem się po innych producentach i też nie widzę niczego ciekawego.. :(

andrzejj9 26.06.2012 21:40

Nie chcę tego powiedzieć na pewno, ale BILL (pracownik DELL'a) dał na tamtym forum dość wyraźnie do zrozumienia, że osoby zainteresowane następcą l702x powinny zainteresować się modelem Inspiron 17R S/E (który swoją drogą rzeczywiście wygląda dość ciekawie). Nie dotyczyło to teoretycznie następcy l502x, ale tu cały czas było mówione, że tym ma być nowy XPS 15. Ten, który sie właśnie pokazał..

Tak więc w najbliższym czasie (i to raczej dłuższym) nie spodziewałbym się już niczego nowego. A te nowe modele jeśli myślałeś o laptopie multimedialnym to w ogóle bym sobie darował.. I to nawet nie patrząc na ich absurdalnie wysoką cenę (bo patrząc to już w ogóle trudno oceniać..)

A swoją drogą przypomnij mi (jeśli wcześniej pisałeś) o jakim lapopie myślałeś? 17 czy 15 cali i jakie wymagania? (bo może faktycznie warto jeszcze poszukać poprzednika jeśli się trafi (l702x na szczęście jest jeszcze sporo). O l502x nie wiem, ale l702x to naprawdę udany model -jak chcesz mogę coś więcej na jego temat napisać).

A... i pamiętam o zdjęciach, ale późno dzisiaj wrociłem i już nie miałem siły robić. Postaram się jutro coś cyknąć.

andy 26.06.2012 21:22

Cytat:

Gdyby specjalnie na niego czekał, byłbym BARDZO rozczarowany.
Chcesz mnie zdenerwować? :-P

Tak czytam różne newsy, opinie itp i być może te nowe XPSy to następcy modeli z serii XPS Z s nie modelu multimedialnego z głośnikami JBL.

Tutaj jest taka sugestia:
http://www.notebookcheck.pl/Dell-XPS...x.77120.0.html

Cytat:

Oznaczenia XPS L421x i L521x wskazują, że niekoniecznie słuszna jest teza, że ten drugi model

Smukłe

L502x.

15, tj.

XPS-a

dotychczasowego

pozwalają sądzić, że to następcy modeli XPS 14z i 15z, a grubsza, mocniejsza "piętnastka" jeszcze się

każdym razie nowe XPS-y mają obudowy z aluminium i włókna węglowego, a ekran jest chroniony szybą ze szkła Gorilla Glass (podobnie jak w przypadku modelu XPS 13 L321x).
Oby tak było. Jeżeli się okaże, że jednak tej wersji już nie uświadczymy to będę w czarnej dupie...

andrzejj9 26.06.2012 20:16

No edit, więc w nowym poście.

Jeden komentarz dość dobrze to niestety podsumowuje:

"who in their right mind wouldn't go for that computer instead of the new one?"

W sumie szkoda..

A - widzę, że wyciąłem kawałek cytatu, trochę pozbawiając go sensu.. W każdym razie odniesienie było do starszego modelu (l502x/l702x) w porównaniu do tego nowego.

andrzejj9 26.06.2012 17:15

Jak się okazuje coś jeszcze z jabłka skopiowali.. - cenę...

Jak czytam opinie na forum, to wygląda na to, że jest to duże rozczarowanie. Nie notebookiem samym w sobie, ale poziomem cenowym, który naprawdę dorównuje Apple! Serio na razie jakieś 90% opinii, to opinie negatywne i bardzo negatywne..

Natomiast moja, po przejrzeniu pierwszego testu jest.. bardzo zła. Powtarzam, że jako zwykły notebook ok (ale to najwyżej za połowę żądanej ceny, możę 3/4), ale jako następca bardzo dobrego multimedialnego notebooka to nieporozumienie. Gdyby specjalnie na niego czekał, byłbym BARDZO rozczarowany.

Link do testu:

http://forum.notebookreview.com/dell...ml#post8651133

ed hunter 26.06.2012 11:36

Normalnie prawie go z japka skopiowali, tylko narobili nieestetycznych dziur na niepotrzebne złącza. ;p

andrzejj9 26.06.2012 11:05

No i jest:

http://en.community.dell.com/dell-bl...neup-ever.aspx

W sumie trudno oceniać. Jako taki sobie notebook to zupełnie przyjemne - ładny z wyglądu, dość wydajny, mam nadzieję niezły ekran, długi czas pracy na baterii i dobra waga. Więc fajne.

Ale jako prawdziwy XPS to nie bardzo.. To już bardziej przypomina mi poprzednią serię (XPS 1645/47) ze wszystkimi jej zaletami, ale także wadami - a przede wszystkim temperaturą i kulturą pracy. Może się pozytywnie rozczaruję w tym przypadku, ale szczerze mówiąc wątpię i mam bardzo poważne wątpliwości, jak z tym będzie. Chociaż BILL na innym forum mówił, że poważnie wzięli to pod uwagę. Zobaczymy...

Tu trochę więcej dokładniejszych zdjęć:

https://plus.google.com/photos/11716...49660885810049

andrzejj9 26.06.2012 06:37

Fotki postaram się później zrobić.

Co do grafiki w Ivy, to fakt - jest mocniejsza - ale po pierwsze to jest ważniejsze przy konfiguracjach, które nie mają dedykowanej karty (l702x ma (plus Optimus, co zupełnie nieźle działa) i to mocną - w mojej konfiguracji GeForce GT555, do której jak sądzę zintegrowana HD4000 nie będzie się nawet zbliżać), a po drugie wcale nie jestem pewien czy jej wysoka wydajność jest zaletą. Optimus jest po to, żeby w razie potrzeby uruchamiać dedykowaną mocną kartę, a podczas zwykłej pracy w systemie, officie itp. używać zintegrowanej - która niewiele zużywa energii i niewiele się grzeje. Im mocniejsza tym mniejsze będzie to miało znaczenie, a wyłączyć jej się zupełnie nie da.

A matrycę mam FullHD matową :) To był istotny czynnik przy wyborze i cieszę się, że udało mi się taką dostać. Nie jest może tak rewelacyjna, jak błyszcząca FullHD w moim poprzednim laptopie (XPS 1645), ale jest bardzo dobra, a fakt, że jest matowa pozwala przymknąć oko na wszelkie ewentualne różnice na jej niekorzyść :)

andy 25.06.2012 21:22

Cytat:

No teoretycznie to nie ma być następca z tylko pełnoprawnego XPS-a. Ale wygląda to jak wygląda i mam bardzo poważne wątpliwości..
Podobnie nie lubię piekarników, oraz na siłę robionych urządzeń. Na bank w tych nie będzie głośników od JBL, brak rewelacyjnych matryc od Sharpa... ;( Choć podobno mają dać matowe.

Nic poczekam te 50h i zobaczymy co pokażą. Oby pokazali odświeżoną linię XPSz oraz XPS :)

Cytat:

Na dobrą sprawę po kupnie przestałem interesować sie tą nową serią, bo w tej właściwie nic mi nie brakuje.
Wiesz, ivy ma mocniejszą grafikę - HD4000, ponoć skok wydajnościowy względem poprzedniej jest ogromny.
Do tego procki w mniejszym procesie - teoretycznie mniej energii zużyją.

Możesz wrzucić foty 17"? Czy matryca odblaskowa nie wku...rza?

andrzejj9 25.06.2012 20:54

No teoretycznie to nie ma być następca z tylko pełnoprawnego XPS-a. Ale wygląda to jak wygląda i mam bardzo poważne wątpliwości..

Niemniej jakiś czas temu sprawiłem sobie teraz już można powiedzieć poprzednika (chociaż akurat jego następcy na razie nie będzie) - l702x i muszę przyznać, że naprawdę udana maszyna :) Na dobrą sprawę po kupnie przestałem interesować sie tą nową serią, bo w tej właściwie nic mi nie brakuje.

andy 25.06.2012 20:24

Jeżeli Dell wyda tylko odświeżonego XPSa Z i nie odświeży tej linii z głośnikami JBL to się zdołuję.
Od pewnego czasu przeglądam różne wycieki i na wszystkich jest XPSz ;(

andrzejj9 25.06.2012 20:05

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1210901)
Jak chcesz informacje z pierwszej ręki, to polecam wątki:

L521x:
http://forum.notebookreview.com/dell...y-bridge.html#

L721x:
http://forum.notebookreview.com/dell...17-l721x.html#

O drugim niewiele jeszcze wiadomo, ale o pierwszym już całkiem sporo. Wypowiada się tam również jakiś dość obeznany pracownik DELL'a.

Swoją drogą to niedawno sobie sprawiłem l702x i jest to na tyle udany model, że przestałem myśleć o następcy :)

To się jeszcze zacytuję..

Jak ktoś jest zainteresowany nową serią XPS-ów od DELL'a, to prawdopodobnie jutro premiera.

Na Amazonie już wstępna strona jest:
http://www.amazon.com/Dell-XPS15-937.../ref=de_a_smtd (cema.. wysoka...)

Tutaj za kilka godzin mają być informacje z pierwszej ręki:
http://en.community.dell.com/dell-bl...l/default.aspx

A tu sam do końca nie wiem co, ale może jakaś prezentacja na żywo:
https://www.youtube.com/watch?v=zElFIXXV9Ns

Generalnie patrząc na zdjęcia (jest już sporo) i specyfikację obawiam sie, że będzie to jednak krok w tył. Przynajmniej jeśli mówimy o notebooku typowo multimedialnym, przez co rozumiem wysoką wydajność i przede wszystkim wysoką jakość obrazu i dźwięku. Tutaj screen jeszcze ma być dobry, ale nie wierzę, żeby w tak małej obudowie zmieścić dobre głośniki. Zobaczmy..

andrzejj9 25.06.2012 17:53

Ja bym nie tylko nie szukał na siłę i7, ale nawet więcej - unikał. Co prawda jeszcze za dużo testów nie ma, jaka jest przy tych nowych procesorach różnica w kulturze pracy, jak i zależy to w dużej mierze od systemu chłodzenia w laptopie, ale dla mnie do tej pory w większości przypadków i7 oznaczało przede wszystkim: większe zużycie energii, większe nagrzewanie się, głośniejszą pracę laptopa i krótszy czas pracy na baterii, a wydajność w większości domowych zastosowań niezauważalnie większą. Oczywiście różne są potrzeby, ale jak szukałem notebooka, to jednym w głównych punktów było, żeby NIE miał procesora z serii i7 (i oczywiście ostatecznie dokładnie takiego kupiłem, ale to już inna sprawa..)

Reetou 25.06.2012 17:29

Żartujesz? Z tym to sobie nawet jakiś C2Duo poradzi...

M@X 25.06.2012 14:47

Decyzja zapadła - z chwilą premiery Mountain Liona kupuję MacBooka Air. Do Was, jako fascynatów cyferek mam pytanie : jaka jest realna korzyść z dopłacenia do i7 2,0 GHz (zamiast i5 1,8 GHz).

Wymagający nie jestem - ma działać płynnie i przyjemnie. Montował na nim raczej nie będę, bo to robię na mocniejszym komputerze. Nie obrabiam też zdjęć, więc Aperture odpada. Na co dzień iPhoto, iTunes, Safari no i - z racji pracy - Parallels Desktop.

Czy sądzicie, że Core i5 "Ivy Bridge" sobie poradzi? Wersja 8 GB RAM / 256 GB SSD.

andrzejj9 31.05.2012 14:14

Jak chcesz informacje z pierwszej ręki, to polecam wątki:

L521x:
http://forum.notebookreview.com/dell...y-bridge.html#

L721x:
http://forum.notebookreview.com/dell...17-l721x.html#

O drugim niewiele jeszcze wiadomo, ale o pierwszym już całkiem sporo. Wypowiada się tam również jakiś dość obeznany pracownik DELL'a.

Swoją drogą to niedawno sobie sprawiłem l702x i jest to na tyle udany model, że przestałem myśleć o następcy :)

andy 31.05.2012 11:29

Ktoś się orientuje kiedy pojawia się XPSy z ivy bridge?
W helpdesku della nie wiedza...

ed hunter 13.05.2012 14:18

Z aluminium to są puszki od taniego piwa. :P

rosol 13.05.2012 13:49

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1209307)
A z czego ma byc obudowa w segmencie premium? Z trzeszczacego plastiku o.O?

Ja mam 4letnie lenovo z plastiku i nic nie trzeszczy...

M@X 13.05.2012 12:58

Matowa matryce mozna bez problemu zamowic w Apple Online Store . MBP kumpla o ktorym pisalem to wlasnie mat - minus jest IMO estetyczny, bo przy matach nie ma czarnej ramki dokola ekranu.

Ceny 3letniego Apple Care Protection Plan mozna sprawdzic na stronie store.apple.com/pl/

Laptop bezglosny. Czy jest cieply? Czasem jest. Tak samo jak moj iPad i tak samo jak tona laptopow PC innych producentow zrobionych z plastiku. Pracujace podzespoly generuja cieplo i tego nigdzie nie unikniesz.

A przesiadki na OS X nie bedziesz zalowal nigdy!

andy 13.05.2012 12:54

@Rosol MakBuki się grzeją przy bardziej intensywnej pracy, jeżeli to połączysz z aluminiową obudową to... ;)

Cytat:

Napisany przez M@X

Przestań ciągle pisać, ze jak coś jest z plastiku to skrzypi. W swojej sensacji górna i dolna część to nierysujący się gumowany plastik i bije na głowę tłukące się szkło z srajfona.

Przy dobrze zrobionym modelu nie odczujesz, że to plastik.

@Rosol może Precision od Della? http://www.dell.com/pl/firmiinstytuc...ision-m4600/fs

Recenzje poszczególnych modeli sprawdź na http://www.notebookcheck.pl/

W przypadku Della możesz mieć serwisanta, który usterkę usunie na miejscu ;)

P.S. MakBuki Pro mają tyle z Pro co iPhon ze smartfona ;)

rosol 13.05.2012 12:40

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1209326)
Żaden problem - dajesz 1200 zł i masz 3 lata...

:blee:

Reetou 13.05.2012 12:27

Żaden problem - dajesz 1200 zł i masz 3 lata...

rosol 13.05.2012 12:20

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1209319)
co... :sciana:

k***a, a jak nie będziesz ubóstwiał w każdym zdaniu to ban - taka właśnie wiedza... :rotfl:

Ty mu lepiej powiedz jak wygląda i za ile gwarancja, co po gwarancji i jak z dostepnoscia serwisowych części...
rosol, myślisz, że akku łatwo sobie zmienisz ?

No a jest jakiś problem z tym?
Właśnie... jak z gwarancją? Sprzęt firmowy za grubą kase, to i gwarancja musi być na 3-4lata...

Patrix 13.05.2012 12:09

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1209316)
Co do poczytania informacji dla poczatkujacych switcherow

co... :sciana:
Cytat:

- zapraszam na MyApple.pl :-)! Bardzo mila atmosfera i ludzie dysponujacy spora wiedza

k***a, a jak nie będziesz ubóstwiał w każdym zdaniu to ban - taka właśnie wiedza... :rotfl:

Ty mu lepiej powiedz jak wygląda i za ile gwarancja, co po gwarancji i jak z dostepnoscia serwisowych części...
rosol, myślisz, że akku łatwo sobie zmienisz ?

rosol 13.05.2012 12:07

Cytat:

Ja mam mini, znajomy ma MBP i wiatraki rzadko wchodza na obroty wyzsze niz 1800 rpm (podobnie jak u mnie - w zasadzie tylko przy przetwarzaniu miniatur importowanego materialu do montazu/edycji - gdy skonczy cisza).

Jest kilku partnerow - iSpot, Cortland, KDS i inni. Zalezy czy chcesz to brac na firme czy nie - ponadto sa znizki dla sektora edukacji, wiec jesli masz znajomego wykladowce akademickiego to tez rabat dostaniesz. Jesli nie zalezy Ci na firmie i fakturze (gwarancja i tak jest ogolnoswiatowa w oparciu o numer seryjny i pierwsza aktywacje) moge dac namiar na czlowieka w stanach ktory wysle sprzet w najnizszej z mozliwych cen, tyle ze czas oczekiwania to okolo 6 tygodni. Dysk i RAM wymieniasz bez utraty gwarancji - nie wiem jak gwarancja podchodzi do tematu wymiany SuperDrive na bonusowe SSD (Optibay).

Co do poczytania informacji dla poczatkujacych switcherow - zapraszam na MyApple.pl :-)! Bardzo mila atmosfera i ludzie dysponujacy spora wiedza, czasem nawet jeszcze siegajaca pierwszych Macintoshy i Perform :-)!

Dzięki za odp;)
Lapek bedzie na firmie, faktura obowiązkowa i czas realizacji do 30 dni.
Cały czas się waham, bo MBP wyjdzie z tym wszystkim bardzo drogo, a nie jestem pewny co do tego wynalazku;) Myślę też o lapku z Windows oraz jakimś starszym (używanym?) maczkiem z allegro, cobym zobaczył jak to lata, ale konfiguracje są tak stare (gorsze niż w moim 4 letnim R500 o wartości 1500zł), że aż boję się kupić maca z dużo gorszym konfigiem za 3-4tys;/

Nie napisałeś jeszcze czy się grzeje ta obudowa aluminiowa? :) Czy wentylator chodzi cały czas? Czy przy tym 1800rpm nie słychać go zbytnio? (lubię idealną ciszę :P takie zboczenie po HPku:) )

A jak wygląda cena maca w stanach?

Reetou 13.05.2012 12:06

To Apple wypuściło coś z matową matrycą?

M@X 13.05.2012 11:50

Ja mam mini, znajomy ma MBP i wiatraki rzadko wchodza na obroty wyzsze niz 1800 rpm (podobnie jak u mnie - w zasadzie tylko przy przetwarzaniu miniatur importowanego materialu do montazu/edycji - gdy skonczy cisza).

Jest kilku partnerow - iSpot, Cortland, KDS i inni. Zalezy czy chcesz to brac na firme czy nie - ponadto sa znizki dla sektora edukacji, wiec jesli masz znajomego wykladowce akademickiego to tez rabat dostaniesz. Jesli nie zalezy Ci na firmie i fakturze (gwarancja i tak jest ogolnoswiatowa w oparciu o numer seryjny i pierwsza aktywacje) moge dac namiar na czlowieka w stanach ktory wysle sprzet w najnizszej z mozliwych cen, tyle ze czas oczekiwania to okolo 6 tygodni. Dysk i RAM wymieniasz bez utraty gwarancji - nie wiem jak gwarancja podchodzi do tematu wymiany SuperDrive na bonusowe SSD (Optibay).

Co do poczytania informacji dla poczatkujacych switcherow - zapraszam na MyApple.pl :-)! Bardzo mila atmosfera i ludzie dysponujacy spora wiedza, czasem nawet jeszcze siegajaca pierwszych Macintoshy i Perform :-)!

rosol 13.05.2012 11:41

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1209310)
MacBook Pro Mid 2011 + OptiBay + Crucial M4 256 GB i bedzie wesolo :-)! RAM tani jak barszcz - wsadzilbym 2x8 GB, u siebie mam Patrioty dedykowane do Apple i smigaja pieknie.

Nie grzeje się to czasem? :) i jest ciche? :)
Gdzie teraz można kupić najtaniej taki sprzęt? Jak jest z gwarancją? Można dokładać RAM, dysk bez obawy o utrate gwary?
Jeszcze a propos MacOSa... Jakieś forum/ciekawy blog odnośnie przesiadki z Windows na Maca by mi się przydał do poczytania;)

M@X 13.05.2012 11:28

MacBook Pro Mid 2011 + OptiBay + Crucial M4 256 GB i bedzie wesolo :-)! RAM tani jak barszcz - wsadzilbym 2x8 GB, u siebie mam Patrioty dedykowane do Apple i smigaja pieknie.

rosol 13.05.2012 10:50

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1209306)
@Rosol do jakiej pracy, co zamierzasz na nim pisać?
MscBook odpada bo się grzeje jak ruski piekarnik, obudowa z aluminium...
Może coś od Sony, Della z linii biznes?
Napisz jakie ma posiadać wnętrzności.

Tworzenie aplikacji webowych w JEE (Netbeans, Eclipse przede wszystkim, około javowe oprogramowanie).
No właśnie nie chce kupić czegoś co się grzeje jak grzejnik (miałem kiedyś HP i nigdy wiecej). Teraz mam Lenovo R500 i jest super. Zimny cały czas. Gdybym nie musiał wydać tych pieniedzy to bym nie zmieniał laptopa, no ale muszę ;]
Przede wszystkim duzo RAMu ;) developerskie serwery aplikacji zjadają bardzo dużo, także dobrze by było 8GB z możliwością późniejszego rozszerzenia,
procek... nie wiem... i7, ale jaki model to w tej chwili nie jestem na czasie;) wiem ze w MBP są quady, pewnie fajnie to chodzi;]
grafika - laptop do pracy, żadnych gier, najlepiej najgorsza co by się nie grzała i prądu nie jadła;)
matryca... ok 15", matowa o podwyższonej rozdziałce (Full HD trochę za duża, a będę miał monitor zewnętrzny do pracy). Teraz mam 1680x1050 i jest idealnie
dysk - teraz mam 60GB SSD na system + 500GB w ultrabayu, idealne rozwiązanie, chociaż na system przydałoby się trochę więcej, brak napędu optycznego - nie używam
Sony nie chcę, znajomy ma i sam mówi żeby się w to nie pchać...
Dell ?? jakoś nie przekonuje mnie ta firma, no ale może jakaś propozycja?

Edit: szczerze mówiąc nie używałem do tej pory mac os'a, nie wiem czy będę w stanie sprawnie się w tym poruszać. Wiem że soft do pisania w javie stoi na wysokim poziomie w macosie, wiec chyba nie byłoby problemu z przesiadką...

M@X 13.05.2012 10:30

andy 13.05.2012 10:08

@Rosol do jakiej pracy, co zamierzasz na nim pisać?

MscBook odpada bo się grzeje jak ruski piekarnik, obudowa z aluminium...

Może coś od Sony, Della z linii biznes?

Napisz jakie ma posiadać wnętrzności.

M@X 13.05.2012 01:08

Moje zdanie znasz... ;-)

Choc jesli ma tam stac "Okienkowo", to wszystko byle nie MacBook Pro :-P

Jesli na piedestale stawiasz wygode, stabilnosc i czas pracy na baterii pod OS X ty wybor jest oczywisty...

rosol 13.05.2012 00:15

macbook pro VS lenovo T520/W520... co wybrać?
Może coś innego w cenie w granicach 6000-8000?
do pracy, tworzenie oprogramowania...

PS. ma być cicho i chłodno;)

Reetou 12.05.2012 21:35

W tym zakresie cenowym raczej nic. Z notebooków które ostatnio przeszły mi przez ręce bardzo dobrze oceniam ultrabook'a Toshiby i zawsze niezmiennie Sony Vaio. Ale to już zakres cenowy powyżej 4kzł. Generalnie tego Dell'a polecałem klientowi z uwagi na parametry i rzeczywiście w tej cenie jest to dobre rozwiązanie. Obudową jestem o tyle zaskoczony, że wcześniejsze Vostro które miałem w ręku miały dość solidne obudowy, praktycznie całe w aluminium. Tutaj nie ma jakiś historii, że się coś ugina jak np. w Acerach, a zawiasy pokrywy wyglądają dość solidnie, choć po domknięciu na jakieś 5 cm klapa sama opada (czego nie znoszę), a po dwóch dniach pracy czarny plastik przy klawiaturze jakby się lekko miejscowo odbarwił. Ciekawe jak będzie wyglądał po miesiącu...

Arepo 12.05.2012 21:24

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1209285)
Zerknij na sklep XKom.

Patrzyłem tam, akurat tego modelu nie mają, przynajmniej na swojej stronie.

@Reetou
Wiem, że obudowa nie jest najlepsza, czytałem w teście. Jednak za taką cenę ma bardzo dobre parametry, Win 7 Pro, matową matrycę i 3 lata gwarancji. Sprawa jest jeszcze otwarta, co byś zatem polecił ze swojej strony ?

andy 12.05.2012 20:26

Cytat:

Napisany przez Arepo
Pytanie, gdzie najlepiej (najtaniej) można kupić Della, na Allegro czy w jakimś sklepie internetowym ?

Zerknij na sklep XKom.

Reetou 12.05.2012 20:22

Właśnie skończyłem zabawę z tym Dell'em 3550 dla klienta i szczerze mówiąc nie wziąłbym czegoś takiego dla siebie. Abstrahując od tego, że po raz pierwszy spotkałem się z notebookiem, który był zupełnie nie skonfigurowany i sam musiałem instalować sterowniki do jakiś USB 3 itp., to jeszcze obudowa jest strasznie dziadowska: praktycznie warstwa aluminium tylko na górnej klapie i jakiś drobny akcent na dole, a reszta to plastik i w dodatku dość tandetny i głośnik mono gdzieś pod spodem.

Arepo 12.05.2012 16:09

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1209276)
ten klawisz enter jest ohydny ... ja tylko płaski toleruję... :| bleh :]

a mi przypomina Amigę 500, jest ok :spoko:

Patrix 12.05.2012 16:08

ten klawisz enter jest ohydny ... ja tylko płaski toleruję... :| bleh :]

Arepo 12.05.2012 14:54

Znalazłem najtaniej taką aukcję, w sklepach internetowych w podobnej cenie jest owy model bez systemu operacyjnego. Czyli jednak znowu Allegro ...

Misiek4 12.05.2012 14:46

Poszukaj na necie (wyszukiwarki, etc) a jak juz znajdziesz najtansza oferte, zadzwon na infolinie i ponegocjuj cene z konsultantem Della.

Arepo 12.05.2012 14:43

Dzięki za typy, ten Dell mi się podoba. Dokładnie model :

VOSTRO 3550 Core i5-2520M 2,5-3,2 GHz / 8 GB / 500 GB / Radeon 6630 / DVDRW / Win 7 Prof.

Pytanie, gdzie najlepiej (najtaniej) można kupić Della, na Allegro czy w jakimś sklepie internetowym ?

melag 10.05.2012 00:03

Zobacz Vostro 3550, ewentualnie Samsung RF511.

loki7777 09.05.2012 23:44

acer 5830tg
http://www.x-kom.pl/p/77426-notebook...-rw-7hp64.html albo z 4gb ramu ciut taniej. Mam i calkiem fajny jest:) NIe napisales nic na temat systemu wiec jest z windowsem:) Matryca blyszczaca, bo w tej cenie bedzie ciezko i zawsze jakies ale.

Arepo 09.05.2012 19:08

Co obecnie jest godne polecenia do kwoty 2500 zł ?

Szybkie wymagania to :
- ekran 15" (fajnie gdyby matowy, ale błyszczący też ujdzie),
- przynajmniej jeden port USB 3.0,
- procesor Intel Core i5,
- w miarę cicha praca,
- grafika nVidia lub ATI,
- HDMI.

będę wdzięczny za typy :)

loki7777 15.04.2012 21:17

CO do wylaczenia wyswietlacza to sie musialem z Dell'em przeprosic:) W 502 sa dotykowe przyciski przy ekranie - srodkowy to menadzer Dell Instant Launch a tam opcje do skonfigurowania i jest wylacz wyswietlacz. Wystarczy skonfigurowac i od teraz lekkie dotkniecie powoduje wylaczenie ekranu:) Przytrzymanie dluzej pozwala nam ponownie skonfigurowac dzialanie przycisku:)

loki7777 04.04.2012 23:37

Nie wzialem FHD:) Scroll nie byl skonfigurowany na systemie od della(1 palcowy, standardowy scroll nie dual touch czy tam multi touch) ani po zaisntalowanie sterownikow od touchpada. co jest raczej dziwne.
Oczywiscie obraz pobralem z sieci ze strony ms(szkoda ze wzialem ten bez sp1) i przywrocilem oryginalna licencje dellowska.
No coz acer ma 15" i ma numeryczna od kilku lat - moze jakby byl bez glosnikow 2.1 to by sie zmiescila:)
Skrot zalatwilem programikiem power off tylko musze jeszcze znalezc program, ktory pozwoli przypisac komende(bo pewnie przez cmd tez da sie wylaczyc ekran) lub program pod fn+F6.
Oczywiscie wage bralem po uwage(zaznacze ze mam standardowa baterie).

andrzejj9 04.04.2012 16:48

Bo 5400 są cichsze i się mniej grzeją. Różnica w wydajności też jest, ale czy aż taka..?

Co do l502x..

- scroll na touchpadzie jest na pewno. Nie wiem, czy nie w formie "dwupalcowej", ale na pewno jest. Może coś źle skonfigurowałeś

- instalka Windowsa na dysku to obecnie praktycznie standard. Ale możesz ściągnąć z netu, nagrać na płytkę i w razie czego instalować na dane z laptopa (są różne opinie, ale tak mi powiedziano w Microsofcie i tego się trzymam)

- waga sporo, ale przy takim ekranie (jeśli wziąłeś FHD) i dźwięku oraz wydajności nie jest to nic dziwnego. Coś za coś (i zakładam, że przed kupnem wiesz na co się decydujesz)

- skrót wyłączający monitor.. To by się faktycznie przydało, ale ze wszystkich laptopów, które miałem do tej pory, żaden nie miał nie miał takiej opcji, więc standardem to raczej ciągle nie jest..

- klawiatura numeryczna w notebookach ~15 cala to też ciągle raczej wyjątek niż reguła.

Generalnie... poza touchpadem, które zakładam, że źle skonfigurowałeś, reszta jest raczej standardem i wiadomo o tym przed zakupem. Natomiast zdecydowanie standardem w tym modelu nie są dźwięk i ekran (na plus - duży plus).

loki7777 04.04.2012 14:55

Ja juz tydzien uzywam dell'a l502x i jakos nie przemawia do mnie. Pierwsza glupota to nie dzialajacy scroll na touchpadzie - trzeba bylo go skonfigurowac i ewentualnie sterowniki zainstalowac. Sama instalka winodwsa na dysku tez do niczego, wiec abr i format, jedna partycje pomijam oraz wage laptopa - sporo:) Ale co najbardziej mnie wkurza to brak skrotu wylaczajacego monitor oraz kabel od zasilacza, zbyt masywny oraz malo gietki, no i brak klawiatury numerycznej:)
Na plus tylko dysk twardy(7200rpm) oraz nagrywarka lite on(chociaz miala juz problem z plytami z tesco(CD), nie odczytala, stary acer z matshita = 0 problemow:)
Do porownania mam acera 5551 oraz nowego 5830tg i tyko nie rozmumiem czemu acer nie wlozy dyskow 7200 do lapkow za 3k a wklada 1tb 5400rpm!?

andrzejj9 12.03.2012 22:26

Kilka razy to może i nie, ale tak z 30-50% niestety nie jest niemożliwe..

Chociaż na szczęście akurat w przypadku notebooków (przynajmniej DELL'a) nie ma już tak dużych różnic jak kiedyś.

-----
EDIT

Jeśli miałeś na myśli tego Asus'a to tu może i tak jest. Nie obserwuję cen ultrabooków, bo jak na ich możliwości poziom cenowy jest dla mnie zupełnie nie do zaakceptowania..

nimal 12.03.2012 21:58

bdyby tylko po przeplynieciu oceanu cena nie poszla w gore kilka razy...
http://www.cdrinfo.pl/news/asus-zenb...-bridge-26874/

andy 12.03.2012 21:29

@andrzejj jeżeli ten nowy model wypadnie dobrze w testach i gdzieś w czerwcu będzie już w normalnej cenie to kto wie... ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:50.