![]() |
Skonfigurują ci sprzęta pod wymagania, jeśli akurat nie mają wystawionego gotowca.
Z tego co patrze, to 1,5k może trochę braknąć (styknie przy 14"), ale idzie się dogadać. Osobiście wybrałbym Lenovo, ale co kto lubi. Edit: HP olej, patrz na Lenovo i Dell. To wszystko jest poleasingowe, zwożą co się nawinie...widocznie na zachodzie statystycznie wygrywa HP. |
To akurat pojdzie na adres w pl, ja mam swojego wysluzonego dell'a L502x po paru zmianach;)
Widze, ze glownie hp(tej firmie nie zaufam;) i troche lenovo. |
Mamy, np http://allegro.pl/show_user.php?uid=448846
Korzystałem wiele razy (mam ich na miejscu), nie wiem tylko jak z wysyłką za granicę. Popatrz co mają, a mają dużo, zadzwoń i dopytaj. |
Macie namia na jakiegos sprawdzonego sprzedawce uzywanych lapkow - takich do codziennego uzytku - cos klasy i5 - 2/3gen, 8gb ram, ssd z W7 w komplecie,15", fajnie jakby byl z USB 3.0? Pewnie dell e651(2)0 lub cos nowszego. Kwota do 1,5k
|
Szybki test
Ilość załączników: 2
Właśnie dotarł do mnie adapter. Były problemy ze sterownikami na pod thinkpada T420 ale po wyłączeniu PCI Express Power Management w BIOSie i instalacji starszych sterników jakoś poszło ;)
Wynik całkiem całkiem w porównaniu do tego, co mówił Zetoxa. Screeny z notebooka, który ma SSD. Testowałem również na laptopie ze zwykłym talerzowcem i transfer był na poziomie 70-80 mb. Testowany dysk to WD My Book 2 TB USB 3.0 |
Cytat:
Nie mam pojęcia jak. Może we właściwościach? Podejrzewam, że sprawa dotyczy "starości" laptopa. Jeżeli bardzo stary to na tej przejściówce nie wyciągniesz więcej niż 25-30MB. Jeżeli od 2011-2012 roku to spokojnie 60 powinno iść. Takie moje domysły. |
mam tylko jeden dysk zewn. USB 3.0 :szczerb:
a gdzie sprawdzić jaki to standard express Card ? |
@Zetoxa, a testowałeś transfer z dwóch dysków na USB 3.0 na raz? Mogę podjechać bo widzę żeś z Krakowa :>
Gdzieś wyczytałem, że większość tych adapterów jest na Express Card Standard 1.0 i dlatego transfery nie powalają. Niektóre mają dodatkowe wejście na zasilanie (specjalny kabel USB -> bolec do zasilania) |
kup, ale tego
http://allegro.pl/kontroler-adapter-...306739636.html ja go kupiłem, transfery na zewnętrzny HDD około 50-60 MB/s. praktycznie nie wystaje z lapka. |
ExpressCard USB 3.0
Nie posiadam w swoim laptopie złącza USB 3.0. Jest sens dokupić takie cudo? Różne opinie czytałem na internecie. Wzrost transferu od 10 do nawet 60 MB/s
Czy ktoś testował takie urządzenie? |
@andy
No właśnie w tym rzecz, że cena nieco ogranicza wybór. Zresztą, może to i dobrze, bo płacąc 1,5k zł więcej za podobną konfigurację po prostu nie warto - lepiej za 3 lata znów zmienić kompa na lepszy, jeśli potrzeby wzrosną. Za laptoka na dłuższy czas trzeba by już lekką ręką 5k jak nie lepiej zapłacić. Komp ma służyć do typowo użytkowych zastosowań jak odbierania i pisanie maili itd. Rzecz w tym, że obecna piętnastka okazuje się czasem w praktyce... niepraktyczna, stąd pomysł z siedemnastką ;) |
Też nie cierpię błyszczących matryc, ale nie wiadomo czemu, tanie laptoki mają prawie zawsze błyszczące, moja siostra nie marudzi, ale to baba jest, jak większość sióstr. :P
|
@Jarson do lusterka się przyzwyczaić nie da! :D Przed zakupem laptopa myślałem o matrycy dla kobiet i dobrze, że się na nią nie zdecydowałem - oczy zdecydowanie mniej się męczą przy matowej.
Co do obudowy to lepiej nie mieć całości z alumenium ;) No chyba, że lapek ma służyć jako piekarnik || Tak czy siak za taką kwotę to chyba tylko ten HP i Lenovo. Gdybyś miał z 1.5k więcej to na pewno coś od Della dla enterprajs. Do czego mniej więcej laptop ma służyć? |
@andy
Rzeczywiście dobrze jest, jeśli matryca jest matowa, choć i do glare można się przyzwyczaić - przy odrobinie uporu. @Kris Ten laptop ma mieć 17" dla wygody użytkowania (oczywiście kosztem wygody przenoszenia, ale coś za coś), w moim odbiorze to nawet bardzo dobrze, bo przyzwyczaiłem się do sporych monitorów... Co do biura to masz rację - stacjonarka i to niedroga, bo nie ma sensu płacić jakieś szczególne pieniądze za kompa który ma służyć do pracy a nie robić za centrum rozrywki. Lepiej by było żeby obudowa była metalowa, tylko ten hałas mnie odstrasza, szczególnie że z niejednym hapekiem już miałem do czynienia ;) Z kolei żadne Lenovo które miałem w rękach nie było szczególnie głośne (wyższe modele może trochę, ale to już była kwestia konkretnie kart graficznych). Jak będę następnym razem w Lbn to postaram się przyjrzeć temu HP, jak to w praktyce się przedstawia :) |
Mamy w domu ProBooka 4730s. Świetny sprzęt. Jedyna wada - jak u HP - wentylator. Dopiero jak ściągnąłem soft do regulacji wentylatora, jest dobrze.
Generalnie, polecam. :) Natomiast do pracy biurowej polecam komputer stacjonarny. Te siedemnastki są dosyć duże i ciężkie do transportu, więc jakby miałoby być to mobilne biuro, to chyba bym się zdecydował na coś mniejszego. |
@Jarson dwie osoby którym poleciłem 15" kupiło je i są zadowolone. Na pewno dobra sprawa to aluminiowa obudowa na górze - nie wytrze się tak szybko jak plastik. Na spodzie jest dobrej jakości plastik więc nie będzie laptop parzył.
Kolejny plus nad tym Lenovo to typ matrycy - jest matowa. Do pracy w biurze nie wyobrażam sobie komputera z lusterkiem - większe zmęczenie oczu, ciężko znaleźć miejsce w którym matryca nie łapie odbić. Tutaj masz bez system w XKOM - http://www.x-kom.pl/p/122184-noteboo...0-dvd-rw.html# A tutaj z systemem http://www.x-kom.pl/p/119348-noteboo...in7pwin8p.html Tak w ogóle to nie lepiej do biura wziąć 15"? |
Cytat:
Cytat:
|
@Jarson HP ProBook 4540?
http://www.notebookcheck.pl/Recenzja...s.78320.0.html |
Znajoma ma z tej serii -cichy -fajna nie rysująca się obudowa-klawiaturka bardzo przyjemna i wyglądająca na bardzo solidną-system Windows 7 64--nie zauważyłem jakiś problemów ależ też może parę godzinek jedynie z nim spędziłem na instalacjach programów i konserwacji czyszczeniu śmieci itp:)
|
Jakiego obecnie polecilibyście laptopa z ekranem 17" w cenie ok. 2,5 k zł?
Laptop ma służyć do pracy i to głównie biurowej (może nie stricte, ale jeśli chodzi o wymagania), ale mimo wszystko podzespoły ma mieć "na czasie" w ramach swojej klasy cenowej. Podoba mi się Lenovo G780 w tej wersji. Już i-piątka, 8 GB RAM i terabajtowy HDD. Dedykowana grafika do zastosowań multimedialnych aż nadto, do gier oczywiście się nie nada szczególnie, ale to nie ma być laptop do gier. Macie jakieś inne sprawdzone przez Was modele, które byłyby warte rozważenia? |
Nie ważne, czy to HP, Dell, Acer, ba nawet Apple! Za 500zł ze sprawną baterią się jeszcze zastanawiacie?
|
Mam w domu Elitebook-a 6930p - mega sprzęt, niczym nie ustępuje takim tuzom jak Thinkpad-y.
:taktak: |
Jak miałem blisko to szłem, jak daleko to szedłem :) (Bałtroczyk)
|
dobrze, że nie szłeś. :P
|
Cicho to nie ja poprawialem:)
Widze kolega ma zly humor dzisiaj:) Poza tym wczoraj skonczylem prace o 22 a dzis o 8 znowu szedlem do pracy - marne usprawiedliwienie - ufam to pomylka a co do plyty to nie mialem 100% pewnosci co do poprawnej pisowni:) |
Cytat:
Jedną płytą pierd... o ścianę. A przyglądam się wielu płytom! Plaga, qrwa, plaga normalnie się rozprzestrzenia... k***a |
Ja nie ufam HP a zwlaszcza ich płytom glownym:)
|
Cytat:
|
Za taką cenę wymagacie gwarancji.... Jak dla mnie cena jest super.
|
no właśnie pewnie brak, bo to znajomy znajomego sprzedaje
|
Gwarancja? Jak brak to bym chyba nie bral HP.
|
Opłaca się kupić HP Compaq 6720s
Core 2 Duo T5470 Pamięć DDR2 2GB HDD 250 GB Bateria ponoć do 2 godzin minimum, wyczyszczony, nowe pasty pod procesorem itd. Wg zdjęć jest wszystko ok. Cena 500 zł + kw. Nie miałem z tym laptopem styczności więc nie wiem czy warto się pakować? |
Cytat:
|
A ktoś bawił się w jakieś rozgałęźniki do gniazdka samochodowego? Chciałbym do jednego podłączyć CB, do drugiego przetwornicę :>
|
Cytat:
:mruga: |
Posiadam chinski no name niby 600 wat. Dziala lux. Niestety nawet nie ma nazwy. :(
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Może tutaj się podepnę. Poszukuję zasilacza samochodowego do laptopa (ThinkPad T420). Nie chcę jakiegoś najtańszego syfu z allegro. Co polecacie?
|
Pierwszy słyszę o tej firmie, która robiła badania...
|
|
I cena 2x;)
|
Cytat:
|
Może powinienem się wczytać, ale po 1 sekundzie i spojrzeniu na nagłówek widzę, że chodzi o wersję 3D. A co ja wyżej pisałem..? :>
|
andrzejj9@ to masz wyjatkowy egzemplarz bo chlopakom z notebookcheck'er tez to doskwierało >TU<
a co do cichych notebookow z i7 to jeszcze takiego nie słyszałem mam wlasnie na stole Asusa K52JT - kultura pracy naprawdę pozostawia dużo do zyczenia |
Cytat:
Ewentualnie jeszcze była poprzednia wersja l701x, która również pod kątem kultury pracy była kiepska.. W każdym razie.. Ja na punkcie hałasu z komputera akurat jestem bardzo wyczulony, więc wiem, co piszę :) (poprzedniego notebooka XPS 1645 pozbyłem się zresztą właśnie głównie z powodu hałasu i grzania) Aha - laptop podczas zwykłej pracy w ogóle się nie nagrzewa :) |
Alex, nie przesadzaj. Sa 17'ki z i7 wrecz prawie idealnie cichutkie i prawie sie nie grzeja (chyba, że ktoś lubi katować gierki)... :)
|
nie podchodź pan bo wyjmę laptopa L702x
to nie laptop to komputer stacjonarny głośny i grzeje się jak mojej babci farelka że ktoś produkuje laptopy z 17.3" matryca i i7 to rozumiem ale ze ktoś to później kupuje .... |
A zrobię kryptoreklamę i nie na temat, co mi tam ;)
Wczoraj z kimś rozmawiałem na temat notebooków i zeszło na temat L702x, którego już jakiś czas używam. I stwierdzam - po raz kolejny - że ten notebook jest genialny. Z najważniejszych zalet: - rewelacyjny dźwięk (bardzo głośny, bardzo czysty i jednocześnie dość dynamiczny - dobry w ogóle, a nie tylko jak na laptopa (jak na laptopa to dla mnie cały czas trudne do uwierzenia, że coś takiego może się niewielkiej w sumie skrzynki wydostawać) - bardzo dobry ekran Full HD - bardzo jasny, z dobrymi kolorami, matowy - bardzo wydajny (8 rdzeniowy procesor i7, grafika NVidii dedykowana (555) - bez problemu wystarcza na właściwie wszystkie gry, a nornalnej pracy nie wspominając - bardzo dobra kultura pracy - w IDLE niesłyszalny (jedynie lekko dysk, ale jest dodatkowe miejsce na drugi, gdzie można włożyć SSD), wentylator praktycznie się nie włącza przy normalnej pracy - wyjątkowo długi (jak na te parametry, ale i w ogóle) czas pracy na baterii - ponad 6 godzin - dodatkowo (dla mnie) ergonomiczny - głównie rozmieszczenie portów i ogólny wygląd Przyznam, że od jakiegoś czasu już nie obserwuję wszystkich nowości na rynku, ale przez jakiś czas po kupnie to robiłem i naprawdę - drugiego tak udanego modelu nie widziałem. Jeśli ktoś szuka czegoś multimedialnego, to w zasadzie dla mnie nie ma konkurencji. |
osom :]
|
dobre :)
z dala od domu przyłapana na robocie |
dobry test
do mnie szczególnie przemawia to zdjęcie :taktak: http://upload.wikimedia.org/wikipedi...laboratory.jpg |
ta to juz wole test hydraulika
|
Zakup notebooka
|
Popaczymy. ;)
|
ostatnio do kilku dotarło kupili miałem je w rekach T410, T510 i T61
pierwsze ich słowa "to one były używane?, on lepiej wygląda niż laptop zony/firmowy po roku użytkowania" |
Cytat:
|
lenovo z serii Z - poważnie - odradzam
kiepskie wykonanie juz lepiej wydac pieniadze na polisingowy z gwarancja T520 |
|
wpisałem na stronie X-kom w szukajce "lenovo z580"...
http://www.x-kom.pl/szukaj/z580 ostry wybór :) :rotfl: co Wy na to? promocja http://www.komputronik.pl/product/17...novo_wielkanoc /moda działu poproszę o połączenie postów ;) |
A wracając do marki HP dalej ich laptopy mają takie problemy z chłodzeniem i odklejającą się kartą graficzną czy już się coś zmieniło w tym temacie? :)
|
|
MElagu, Andy dzięki!
Obczaje te konkretne typy. Ale z Vostro to już trochę przesadziliśmy... 3 tysiące :) Pavilion jaki konkretnie? Widzę, że ani Acera ani Vaio jednak nie poelcacie :) A powiedzcie mi jak z tą przesiadką z win 7 na 8? Poradzę sobie bez problemu w taki sposób aby ojcu wszystko wyłumaczyć? |
Probook proponowany przez Andego jest :spoko:
Zobacz jeszcze: - Vostro 3560 - Pavilion G2xxx - Lenovo Z580 |
ok, zdaje sie na Was.
Prywatnie mama ma Acera i jest super. Odziwo nawet system sie nie zawala i śmiga od 3 lat :) Samsunga ma kobita to zdzierają się napisy na klawiszach a jedna literka wypadła :) |
Sa VAIO za 2K, tyle ze sa tragiczne... Przemysl sprawe - bo jedno Sony'emu oddac trzeba: jest ladny, jak na pecety.
|
@Ciapek Sony to od 4k pewnie...
Zerknij na tego ProBooka, którego wyżej podałem. Ewentualnie coś od Lenovo. |
Cytat:
Myśle, że koło 2000 zł. Z racji iż nie ma jako takich wymagań sprzętowych jeśli chodzi o szybkość i grafikę, myśle, że może i coś tańszego by się znalazło? Chociaż wiem, że Vaio to tani nie będzie. |
Ostatnio osobom szukającym laptoka do 2.5k polecam HP ProBook 4540 - http://www.notebookcheck.pl/Recenzja...s.78320.0.html
|
Jaki budżet?
|
Witam!
Poszukuje laptopa dla mojego ojca. I teraz sprawa wygląda tak. On nie miał nigdy komputera, a ja styczności z Windows 8 :) Kwestia jest taka, że muszę mu wszystko poinstalować, wytłumaczyć co i jak przed jego wyjazdem. Nie wiem na ile ten Windows 8 jest gorszy, lepszy, łatwiejszy, bardziej lub mniej ograniczony... Mnie to ten panel z kaflami trochę tak zniechęca. Laptop ma być przede wszystkim dobrze wykonany, kamera, mikrofon, wyraźna matryca i dobra klawa. Co do wymagań typowo sprzętowych to na pewno nie będzie grał w gry :) Na pewno czasem jakiś film, Skype i najwięcej buszowania po internecie. Laptop ma być podłączony do modemu sieci GSM. Co polecacie tatusiowi? :) Myślałem o jakimś Sony Vaio (droższy wariant), a może Dell, a może Acer? THX for help. |
Cytat:
W pomieszczeniu pracuje się komfortowo, a to za sprawą matrycy FHD, naprawdę dobrej jakości. Mimo wydajnych podzespołów laptop jest chłodny. Co do gier, to raczej Dzidek w coś "pyknie". ;) |
Cytat:
Nie wyobrażam sobie trzymania w jednej ręce kanapki, a w drugiej tabletu (nieistotne jakiej firmy). Szlag by mnie trafił gdybym z rana miał coś czytać na mikroskopijnym 9,7" ekraniku. Mój ekran 15,4" jest dla mnie ledwie wystarczający. Po prostu lubię mieć w miarę komfortowe rozwiązania, anie "protezy" i nie mam zamiaru męczyć niepotrzebnie oczu, szczególnie od rana. Poza tym - dla mnie - czyli dla człowieka starego i stojącego na grobem, nieporozumieniem jest każdy ekran mający mniej niż 13". Przecież za rok, ekrany 10" to już będą w telefonach (z wyjątkiem Apple oczywiście). Uwaga dla niezorientowanych - to jest żart! |
@melag jak zamówiłeś z odblaskową to daj znać jak się spisuje na takiej praca jak już lapek dotrze.
Ten lapek to chyba do gier będzie co? :) |
Zwarwiowałem, kupiłem Lenovo Y500.
I7, 8GB, 1TB, 2xGT650 (SLI), FHD. k***a |
Cytat:
:czytaj: |
Cytat:
|
Pomyśl nad Nexusem 7, jest stosunkowo niedrogi ze sporymi możliwościami. 7 cali idealnie nadaje się do poczty, czy przeglądania forum przez Tapatalk. Strony też przegląda się przyjemnie, ale w tej materii wiadomo - czym większy ekran tym lepiej.
Jeśli chodzi o wybór 7 czy 10 cali to jest to kwestia indywidualna, trzeba samemu wziąć do rąk i wybrać. Moim zdaniem 10" tablet jest za duży, nie da się go obsługiwać jedną ręką, a żeby coś napisać trzeba go położyć. Ja na 7" w poziomie spokojnie pisze kciukami jak na telefonie :spoko: |
Chyba jednak zakupię tablet , muszę tylko w sklepie pomacać 7' /10' i zobaczyć który lepszy :D W sumie wczoraj zmusiłem się nad przeglądaniem forum jak i innych stron na tel. 3,3' nawet nie najgorzej się czyta ,ale z pisaniem to już nie bardzo :ysz: ciekawe czy do Wave można dokupić jakiś rysik?
|
Do takich celow tylko tablet!
Szlag by mnie trafil gdybym z rana mial specjalnie wlaczac MacBooka anizeli wziac do sniadania iPada! |
Po googlałem trochę , poczytałem , obejrzałem recenzje na YT i sam nie wiem :sciana: wszędzie pieją że tablet lepszy , dłużej trzyma na baterii itd. można dokupić klawiaturę , ale sam nie wiem ??? potrzebuję czegoś do sprawdzania poczty , przejrzenia wiadomości na netcie , czy odpisania na maila , odpalanie z rana PCta na parę minut mija się z celem k***aa pisanie , przeglądanie na smartphonie 3,3'
|
Slaba kamerka, nie bedzie sie dobrze z chlopakiem widziala;)
|
Cytat:
:) |
Czy ja wiem ??? myślę nad Samsung Galaxy Tab 2 ,Galaxy Note 10' lub notebook N110/150 a może smartphone tylko taki z rysikiem i większym ekranem jak mam w wave :sciana:Ma to być sprzęt w razie awarii , no i rano jak sprawdzam pocztę o 4.30 :D abym nie musiał odpalać blaszaka! Wolał bym notebooka ale za tabletem przemawia gsm gdzie mógłbym włożyć simkę od mobilnego neta , na zewnątrz mam 3G a w domu Wi-Fi , GPS też by się przydał :taktak: tylko nie wiem jak się pisze na tablecie? bo na moim Wave to masakra jest :'(
|
Cena?
|
A ja chcę coś Samsunga 10' myślałem nad notebookiem , lecz może być tablet :taktak: ma to być do przeglądania internetu/odpisywania na maile i w razie awarii prądu jak nie działa PC :ysz: nie musi to być jakiś super sprzęt , w PC mam i5 2500K i Geforce GTX 580 więc mi styka :>
|
Cena?
|
Córka potrzebuje 12" Bez systemu, do internetu i pisania. Co polecacie?
|
@Matefusz tylko ten ma błyszczącą matrycę :/ Sam laptop ciekawy, duże możliwości za rozsądną cenę :)
Jakieś jeszcze propozycje? |
A nie lepszy ten? http://www.komputronik.pl/product/17...1272_8_GB.html
|
Cytat:
|
Ilość załączników: 1
Notebook za ~2k
ProBook 4540s i3-2370M/4GB/500/DVD-RW http://www.x-kom.pl/p/120287-noteboo...0-dvd-rw.html# Recenzja: http://www.notebookcheck.pl/Recenzja...s.78320.0.html Załącznik 60884 Coś lepszego w przedziale 2000-2200zł dla studenta? |
Cytat:
|
Pracę.
|
Kolega ma jakąś obsesję.
|
A gdzie on pisal ze chce kupic laptopa Apple? Ty masz naprawde manie przesladowcza...
2500 PLN do wydania i MacBook? Puknij sie w czolo... P.S. Apple nie produkuje netbookow. |
Cytat:
|
Dzięki Panowie :)
|
|
To moze wywalic naped, wlozyc talerzowca w optibay a na glowny wrzucic SSD na system? Za 400 PLN kupimy 128 GB SSD, bay ze 150 PLN i bedzie zapieprzac. RAM ma male znaczenie, gdy Twoj swapfilem ma parametry 450/350 zapis/odczyt...
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:14. |