![]() |
Kolego u mnie pomogła zmiana obrazu windowsa na kompilacje NIKKA
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka |
Aaa i problem może być w usb 3.0 lepiej wsadzić w port 2.0
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka |
Co to za pendrajw (marka, model)?
|
A więc próbowałem i na USB 2.0 i na 3.0.
Model pendrive to SanDisk Cruzer. Jeszcze spróbuje na innej kompilacji. |
Sandisk Cruzer, to za mało informacji. Jeżeli pendrajw widziany jest przez system jako urządzenie nieprzenośne (czyli jako dysk zewnętrzny), to instalacja WIndows z ISO nie będzie działać.
|
A jak to sprawdzić?
|
Uruchom instaler menu (instalacja.bat) i wyświetli Ci się lista wykrytych pamięci USB. Jeżeli przy literze Twojego pendrajwa będzie napis "fixed" tzn, że masz pamięć widzianą jako nieprzenośną.
|
Zrobiłem tak jak napisałem i wyświetliło się removable.
|
Sprawdzałem na innym pendrive i to samo.
|
Teoretycznie jeżeli pendrajw jest wpięty do portu USB 2.0 instalacja powinna odbywać się bez problemu. Niestety trudno zdalnie zdiagnozować problem.
|
Jeśli to jest czyste ISO win 7 to może brakować sterowników z płyty głównej. Musisz pobrać ze strony producenta i scalić z obrazem, albo scalić gdy wywali opis błędu.
Sent from my SM-N9005 using Tapatalk |
kolejny bug instalatora:
moj pendrive miał literkę daleką np O: po uruchomieniu instalatora, wybraniu literki O -formatuje i przydziela literkę pierwszą wolną u mnie N: i dalej instalacja się sypie, bo nie ma już dysku O: czy można po formacie przywrócić literę dysku taką jak się wybrało? |
Bardzo ciekawe. Postaramy się zbadać tą kwestię jeszcze dzisiaj.
Nie wydaje mi się, żeby to był błąd instalatora. Wynika to z działania systemu Windows, który przypisuje pierwszą wolną literę napędowi przenośnemu. Jeżeli pierwsza wolna litera w systemie (chodzi o napędy) to np. F i ją ręcznie zmienisz na O, to podczas instalacji zawartość pendrajwa jest usuwana i potem formatowana. Podczas tego procesu przez chwilę napęd przestaje być widoczny przez system, po czym (po sformatowaniu) pojawia się na nowo. I system po wykryciu nowego napędu przypisuje mu pierwszą wolną literę. Czyli w normalnych warunkach (wkładasz pendrajw do portu USB) instalacja będzie zawsze działać. Nie będzie, jak ręcznie zmienisz literę napędu. No chyba, że są jeszcze jakieś inne wyjątki w których taka sytuacja może wystąpić. |
Cytat:
przyklad instalacji 1 wyszukuje literki napędów 2. wybieram literkę np O: 3. formatuje 4. przydziela pierwszą wolną literkę 5. zmienia na wybraną O: .... dalsza część instalatora nie znam się aż tak na shellu, ale chciałbym, aby instalator był idealny |
Obstawiam, że się da. Tylko trzeba sprawdzić w jaki sposób można rozpoznawać i zapamiętać wybrany napęd zewnętrzny z poziomu command line'a.
|
Przecież napisałem na samym początku wybieramy literę dysku i jest ona przypisana zmiennej.
Nie do końca jest tak jak myślisz. Podczas działania instalatora menu przy formatowaniu dysku(pendrajwa) przenośnego usuwana jest przypisana do niego litera i nadawana (po sformatowaniu) na nowo. Z tym, że za proces nadawania nowej litery dla urządzenia przenośnego odbywa się automatycznie przez mechanizm wbudowany w system Windows (system przydziela pierwszą wolną literę). Dlatego też przypisanie zmiennej dla dysku "Z" nic nie da, bo po formatowaniu system przydzieli mu pierwszą wolną literę. Aby to działało tak jak trzeba, należy rozpoznać i zapamiętać dysk, który pierwotnie miał (w naszym przypadku) przypisaną literę Z. I da się to zrobić, z tym, że ostatnio kiepsko z wolnym czasem....
|
Witam, co do zmiany litery dysku, może to wam pomoże? Automatyczna zmiana litery pendrive
|
Elegancko rozwiązane. Postaramy się wdrożyć przy najbliższej aktualizacji.
|
Zawsze do usług ***9786;***65039;
Wysłane z mojego LG-H955 6.0.1 |
Witam, wiecie może czy dysk ssd podłączony do usb może być widoczny jako pendrive? Dosłownie.
W 99% nie.
|
A jest Możliwość zainstalowania menu na partycji 3 i bootować poprzez multi boot z 1 aktywnej?
Na dysku HDD/SDD powinno działać, o ile bootloader z pierwszej partycji umożliwia uruchomienie GRUB'a.
|
Z innej beczki. Chciałbym na pendrive mieć tylko Linux mint + plik partycji.
1. Formatuję NTFS 2. Umieszczam isolinux 3. Kopiuję mint ISO 4. Tworzę plik partycji (rpm) 5. Kopiuje z menu Linux ustawienia dla Linux persistant I... Nie działa. Sent from my SM-N9005 using Tapatalk |
A normalnie z poziomu menu cdrinfo dziala?
|
Oczywiście wszystko jest ok. Jednak chciałbym poznać tą ogromną tajemnicę - jak to jest zrobione. Nie zależy mi na poradzie - przekopiuj, wykasuj niepotrzebne menu i ok.
Może jakieś linki. JAK TE ISO EMULOWAC??? Sent from my SM-N9005 using Tapatalk |
To nie jest emulacja.
Montowaniem obrazu zajmuje się isolinux, grub2 itd. Jeśli interesuje Ciebie cały proces od strony technicznej to masz kod źródłowy. A jeśli tylko jak budować własne menusy to wystarczy, że przejrzysz dokumentację lub po prostu przykłady innych jak np. owe "menu cdrinfo". Jeśli chcesz tylko miętę na tym pendraku to po co się w ogóle wachlujesz z tym menu? Pobierz obraz Minta i wgraj za pomocą np. Rufusa. Sam rozpakuje, dopasuje menu i wgra bootsector albo wynalazek pod EFI jeśli nie masz BIOSu. |
Korzystałem z Rufusa, Sardu i wielu innych programów tworzących systemy na pendrive.
Ale ciekawi mnie jak na piechotę wykonać taki pendrive. I żeby korzystał z obrazu ISO. Co jest potrzebne isolinux? Grub? Czy wystarczy sam syslinux? Sent from my SM-N9005 using Tapatalk |
Czy można wrzucić obrazu Linuxa, Windowsa i różnych innych programów do folderu auto-iso i instalować wybrany system z automatycznie wygenerowanego menu, czy będą z tym jakieś problemy?
Przydało by się sprawdzenie czy dany obraz istnieję i wyświetlanie tylko istniejące obraz w menu, bo potem nie wiadomo co jest, a czego nie ma. |
Obrazy ISO systemów Windows wrzucasz do odpowiednich katalogów (windowsxp, windows8, etc) i menu jest generowane automatycznie (przy korzystaniu z opcji "instalacja Windows z automatycznego menu"). Oprócz tego możesz sam sobie ręcznie poustawiać nazwy obrazów dla systemów Windows (pozycje w menu bez słowa "automatycznego").
Można też sprawdzać, czy dany obraz ISO systemu Windows istnieje na dysku, ale tego nie robimy. Nie robimy ze względu na to, że nie wiemy jakie nazwy poszczególnych obrazów posiada dany użytkownik. Zazwyczaj każdy ma je nazwane "po swojemu". W kwestii obrazów ISO systemów opartych o Linuxa, to można je skopiować do katalogu auto-iso i większość z nich powinna się uruchomić. Dla niektórych dystrybucji należy stosować indywidualne wpisy w konfiguracji. Jeszcze innych nie da się uruchomić. |
Bardzo mi się wpodobał artykuł natomiast mam problem z wykonaniem. Korzystam Pendrive Samsunga 64 GB i zainstalowałem "CDRInfo.pl samostartujące menu na pendrive 2.16" i zgodnie z instrukcją zainstalowałem program poprzez plik instalacja, sformatowałem dysk podczas instalacji. Mój problem polega na tym że komputer na którym chcę uruchomić pendriva nie widzi go jako bootowalnego (Windows 8.1). Z czego może wynikać problem ? Czy to kwestia wielkości pendriva ?
z góry dziękuję za pomoc Pozdrawiam |
Czasami komputer jest bootowany przez bios, czasami przez uefi. Wtedy dysk musisz sam sformatować jako gpt.
Może to też być blokada w BIOSie. Np. Boot secure. Aby być dokładnym sprawdź jak bootuje się z twojego modelu laptopa. Polecam wujka Google. Sent from my SM-N9005 using Tapatalk |
Dzięki wielkie qrdziel problem wynikał z uefi
|
Cytat:
|
Witam
Mam komputer z płytą główną Asrock K7S8X jak uruchomić multi bootowalnego pendriva na tej płycie . Próbowałem plop boot manager, bootuje z usb ale nie da się uruchomić żadnego programu ani instalacji Windowsa. Próbowałem z menu easy2boot, cdrinfo, oraz czystym grub. Za każdym wyświetla komunikat że plop zabezpiecza przed zapisem . |
Witam, jak stoi sprawa z uefi, ruszyło się coś?
Wysłane z mojego HTC Desire 620 przy użyciu Tapatalka |
Płyta nie obsługuje uefi
|
Problem z wieloma Windowsami i Linuxami
Ilość załączników: 1
Witam, mam pytanie odnośnie struktury katalogów. Mam kilka wersji Windowsów w osobnych plikach *.iso - jak je dodać do menu? Po wrzuceniu kilku plików do katalogu 'windows7' albo 'windows8' nie działają mi wersji 32bit - pisze, że nie ma takich plików i żeby poprawić to w pliku conf.cfg. Oczywiście pliki iso są w tych katalogach i są podpisane w conf.cfg. Myślałem o stworzeniu innych folderów (i każdy plik wrzucić w osobny folder), ale nie wiem gdzie precyzuje się ich nazwy.
Druga sprawa - ściągnąłem kilka dystrybucji linuxa, nazwy pokrywają się z tymi w pliku 'menu-linux.lst, a mimo to pisze 'file not found'. I tak przy każdym linuxie (dołączam screen). Czy spotkał się ktoś z Was z takimi problemami ? |
badboy23:
Pomysły są, ale kompletnie brak czasu na ich realizację i testy. :( pqi: 1. Czy korzystając z opcji automatycznej instalacji systemów Windows nie działają wersje 32-bitowe, a 64-bitowe działają? 2. W tym przypadku jeżeli korzystasz z opcji "z zapisem zmian użytkownika" wymagane jest utworzenie wirtualnej partycji w postaci pliku. Jak to zrobić? Opisane jest to tutaj |
Misiek4:
1. Tak, wrzucając w 'auto-iso' leci wszystko z marszu, nie ma żadnego problemu. 2. Nie robiłem tej partycji - w takim razie muszę sprawdzić. Czy dane zostaną utracone z pena? Dzięki za szybką odpowiedź. |
1. To gdzie jest problem, bo nie bardzo rozumiem?
2. Jak to zrobisz zgodnie z opisem, to nie zostaną. Ale jak to mówią: zawsze trzeba mieć kopię zapasową. :) |
Problemem jest to, że chciałem sobie posegregować windowsy, ale z drugiej strony nie zauważyłem, że autoiso działa też niekoniecznie w katalogu 'auto-iso', tylko w wypadku Windowsów też foldery z nazwami systemów.
|
Misiek4: a wiesz co może być powodem tego, że po wrzuceniu *.iso z windows 8.1 wersje core, professional, enterprise 3in1 - widzi mi tylko professional. Na laptopie oryginalnie jest windows 7 home premium. Czy sterowniki fira mają coś do tego ?
|
Wrzuciłbym wszystkie wersje osobno, ale już 32GB mam zapachane. Natomiast ta wersja ważny nieco ponad 3GB i ma wszystko, ale podczas wyboru pokazuje mi tylko Professional.
|
Czy jest już jakieś konkretne rozwiązanie problemu z instalacją systemu Windows 7 z poziomu menu gruba ? W czasie instalacji wyskakuje mi błąd o braku sterownika CD/DVD. Obraz wypalony na płycie, instaluje się poprawnie. Może jest to problem w skrypcie uruchamiającym instalacje ? Będę wdzięczny za pomoc przy wyeliminowaniu tego błędu. Sprawdzałem na 3 laptopach i na stacjonarnym, wszędzie ten sam błąd. Próbowałem wrzucić .iso do katalogu Auto-ISO, ale instalacja nie uruchamia się. Z góry wielkie dzięki.
|
pqi: Sterowniki fira nie mają nic do tego. Nie jestem pewien (bo nie sprawdzałem), ale być może kwestią jest numer seryjny podany w AutoUnattend.xml.
m4k: Tutaj jest opisane w jakich sytuacjach instalacja Windows 7 nie zadziała. Podpowiem: nie zadziała na portach USB 3.0 oraz z pendrajwów "widocznych" w systemie jako pamięć nieprzenośna. Są metody, aby obejść ten problem, ale wymagają one ingerencji w obraz ISO systemu Windows 7. |
Cytat:
Plik edytowałem w folderze "FiraDisk", a plik w głównym folderze na pendrive - też "AutoUnattend.xml" za co odpowiada? tam widzę jest jeszcze inny klucz. Co zatem zrobić, aby zobaczył wszystkie wersje, nie tylko pro? Dopisanie kilku kluczy powoduje, że instalator się gubi i w ogóle nie przechodzi dalej. |
Znaleźć klucz, który pozwala na aktywację wszystkich trzech systemów. Wydaje mi się, że takie nie istnieją. Można też spróbować dorobić opcję wyboru klucza podczas instalacji. Ale to wymaga testów (czyli czasu, którego ostatnio brak).
|
Cytat:
Mówisz, że można dorobić opcję wyboru klucza podczas instalacji - czy możesz mnie nakierować? Spróbuję to wykonać. |
W chyba najlepszym na rynku pakiecie Easy2Boot jest to idealnie rozwiązane. Klucze leżą w osobnych plikach i podczas instalacji wybierasz ten, który jest Ci potrzebny.
|
Witam, od jakiegoś czasu szukam złotego środka na przygotowanie pendriva serwisowego z narzędziami i instalacjami systemów od Win 7 do Win10, narzędzia to live Win8.1 np. Gandalf's , lub DLCD + do tego Linux Live.
Rozwiązanie w temacie wydaje się idealne, ale brakuje mi jednej dosłownie opcji, mianowicie jak przygotować pendriva abym miał możliwość uruchamiania go z poziomu zarówno z poziomu Biosu i UEFI ? Dziękuję za pomoc. |
Sformatować pod gpt, ale wtedy nie uruchomisz pod zwykłym biosem. Złotym środkiem są dwa pendrive.
Istnieje możliwość przygotowania pendriva aby go odpalać z poziomu Biosu i Uefi, jest coś takiego jak dlcboot.com ale znowu zintegrowanie instalek Win 7/8 i 10 jest problemem.
|
Witam
W menu 2.16 pojawil sie (lub po prostu pozostał) problem z obrazem win 10 creators fall pobranym z m$ przez mediacreationtool (MKT) Win7 na tym samym penie instaluje się tak jak przystało. To ja coś zepsułem, czy dla tego obrazu trzeba innej metody/edycji któregoś pliku? Wcześniejsza wersja win 10 creators działała mi z menu 2.13, więc po wcisnieciu tam nowego iso myslalem ze to problem z lapkiem, (np nietypowy kontroler usb) odpuściłem, i zainstalowałem ten os z pena przygotowanego przez MKT. Dzisiaj jednak próbowałem zainstalować 10 creators fall na starszej maszynie i efekt ten sam. Potem pobralem 2.16 i nie ma zmiany. Pobieram jeszcze starsza wersje windows, bo jak gamon po pobraniu nowej starą usunąłem. Instalacja kończy się niedomkniętym powershelem i informacją zdaje się o braku obrazu. Po przeskipowaniu shell sie zamyka i instalator dalej dziala no ale nie widzi napedu zródłowego/prosi o podanie sterownika. Wpis postaram się przeedytować jak będę coś więcej wiedział. |
Cytat:
Dotyczy wersji 2.13 (w 2.16 jeszcze nie sprawdzałem) :) Hirensy 10.1 i 15.2 działają mi w auto iso DLCD 2014 3.0 i 2017 3.4 również Podobnie ubuntu, trinity, clonezilla, ampe, live ophcrack (tutaj trzeba recznie sciezke do tablic po zbootowaniu dac ale to sie zdarza takze po uzyciu CD) |
reWitam: głupio tak pisać trzy posty pod sobą, ale nie mam możliwości edycji. Problem z creators fall wynikał z nazwy obrazu.
Podsumowując - wszystko gra. Jeśli ktoś z osób mających pieczę mógłby wkleić to sprostowanie jako edycję wypowiedzi 2 posty wyżej, byłbym zobowiązany. |
Witam. Od niedawna korzystam z menu_pendrive-cdrinfo_pl_2.16 przede wszystkim do instalacji systemów Windows. Mam pytanie związane z tym MENU. Oczywiście wszystko działa mi poprawnie, system się instaluje z obrazu ISO, ale nie wiem czy można jakoś rozwiązać mój problem. Podczas instalacji systemu komputer musi się restartować. Problem w tym że po restarcie zawsze uruchamia się MENU z PenDrive. Czy mogę podczas instalacji systemu zrezygnować z uruchamiania MENU z PenDrive aby instalacja systemu postępowała dalej? Na chwilę obecną aby przejść do dalszej instalacji muszę wyjąć PenDriwe z USB. Czy jest opcja żeby podczas uruchamiania komputera można było wybrać czy chcę uruchomić MENU z PenDrive czy nie?
|
Jeśli Twój BIOS pozwala na tymczasowe wybranie urządzenia bootującego, to:
1 ustaw w biosie HDD/SSD jako pierwsze urządzenie 2 podczas bootu wcisnij przycisk odpowiadający za wybór tymczasowego urządzenia np ESC, F8, F10, F12 w zależności od tego jak fantazja poniosła producenta płyty. I wybierz pendrive z instalką systemu. 3 po pierwszym przeladowaniu zgodnie z ustawieniami BIOS komputer powinien odpalić się z HDD Jeśli Twój bios NIE ma bootowania tymczasowego 1 wejdz do biosu i ustaw pendrive jako pierwze urzadzenie bootujace 2 po instalacji systemu, pierwszym przeladowaniu wejdz do biosu i wybierz swój dysk jako urządzenie bootujące. Jest jeszcze trzecia sytuacja, kiedy BIOS widzi pendrive jako dysk, i jest w nim ustawiona kolejność bootowania z dysków, wówczas po pierwszym przeładowaniu musisz ustawić by HDD był tym dyskiem głównym. To nie jest tak, że włożony pendrive wymusza bootowanie się z niego, po prostu tak masz ustawione w biosie. Pozdrawiam |
Ilość załączników: 1
Jeżeli chodzi o BIOS to mam jeszcze problem z całkowitym opanowaniem poruszania się po nim a w szczególności opanowania wszystkich opcji tym bardziej że mam mały problem z angielszczyzną :P Mam ustawione tak jak widać na foto. Jak mam to ustawić inaczej? Tu nie chodzi tylko o instalację systemów, z mojego PenDrive korzystam dość często, i jak akurat zrestartuję komputer to zawsze zapomnę wyjąć PenDriwe żeby nie wystartowało z automatu botowanie z niego:
|
Już to opanowałem :) W BIOSIe ustawiam mój dysk jako pierwszy botujący, a przy uruchamianiu systemu w moim przypadku wciska F12 i wybieram PenDrive jako tymczasowe botowanie. Dzięki za pomoc :spoko:
|
U***380;ywam od dawna, dzia***322;a rewelacyjnie.
Pytanie jak zrobi***263; taki sam tylko dla GPT ? Nie zauwa***380;y***322;em podczas instalacji opcji formatu pod GPT. B***281;d***281; mia***322; zawsze pod r***281;ka obie opcje. |
Z założenia menu przeznaczone było/jest dla pamięci masowych widzianych przez system Windows jako urządzenia zewnętrzne, czyli napędy flash typu pendrive. Szczerze mówiac nie pamiętam, czy GRUB w wersji 1.xx obsługuje GPT.
|
Dla wszystkich chcących zintegrować sterowniki dla kontrolerów USB 3.0, SATA, NVMe dla Windows 7/8 polecamy program MSI Smart Tool , który szybko i automatycznie wykona integracje umożliwiając instalację Windows 7/8 na najnowszych komputerach opartych o chipsety AMD oraz Intela.
http://admin.cdrinfo.pl/screenshots/msi-smart-tool.png |
Witam, ma ktoś sprawdzony sposób na meni z instalkami Windowsa 7,8,10 pod uefi? zrobiłem sobie takowy na bootloaderze BCD wszystko działa do momentu
https://forum.cdrinfo.pl/attachments...122_210638.jpg nie wiem jak sobie z tym poradzić.:sciana: Cytat:
|
Rzuć okiem na: AIO Boot
|
OK. dzięki ki sprawdzę, a co do pliku AutoUnattend.xml masz jakiś pomysł? chciałbym z integrować z obrazem .win.
|
A tak dokładniej, co chcesz uzyskać?
|
Pozbyć się tego komunikatu o sterownik. No i chciałbym zrobić to na dysku SSD-USB.
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka |
Wczytywanie
Cześć,
Nie wiem czy temat jeszcze żyje ale mam pewien problem i liczę na waszą pomoc. Jak usunąć na początku wczytywania: "Press "S" to boot previous MBR, any other key to start GRUB... Timeout: 5 Chciałbym żeby się to nie pojawiało tylko od razu startowało. |
W pliku instalacyjnym (instalacja.bat) znajdź linijkę:
Kod:
grubinst_new.exe -v -t=4 --skip-mbr-test --force-backup-mbr -k=s %naped%: I zainstaluj menu raz jeszcze. |
Dzięki za szybką odpowiedź, zainstalowałem na nowo według twoich zaleceń natomiast nadal jest odliczaniem chciałbym aby w ogóle się nie uruchamiały napisy tylko od razu pendrive. Masz pomysł? Najlepiej jakbyś wiedział jak to zrobić w gotowym już zainstalowanym programie bo już mam menu zrobione pod siebie itp. A jeśli trzeba na nowo to trudno, tylko jak :(?
|
Tak samo mam problem z obrazkiem w tle, gdy zaczytuje obrazek komendą:
splashimage /cdrinfo.pl/gfx/back.jpg podczas ładowania pendrive mam czarno i koniec, miga tylko kursor. Nie pojawia się okno do wpisania hasła etc. |
Witam, korzystałem do tej pory z tego super menu z cdrinfo.pl i wszystko śmiga pięknie. Problem tylko taki, że pod normalnym biosem, bo z uefi nie udało mi się opanować. Chciałem zrobić bardziej uniwersalnego pendrive żeby na jednej partycji mieć gotowego windowsa10 "win to go", a na drugiej partycji to świetne menu cdrinfo.pl i to wszystko startowało i spod biosu i spod uefi. Windowsa "win_to_go" i instalki win10 mam ogarnięte, nie wiem tylko jak zrobić w bcd aby z drugiej partycji ruszyło to menu z cdrinfo. Jakieś podpowiedzi? Da się w ogóle tak zrobić?
|
Witam. Podczas próby pobrania menu pojawia się błąd czy mógł by ktoś podesłać działający link?
|
zgina mi gdzies moj pendrive i dzisiaj postanowilem zrobic kolejny 128gb mam jedna partycje - wykrywa jedna
ale instalacja kasuje ja i zaklada cztery partycje po 30gb co sie zmienilo?? |
czy dało by się dodać możliwość aktualizacji biosu?
mam lapka lenovo g50-30 i jest możliwość ale tylko jeśli odpalę plik .exe ze strony lenovo w systemie windows który zdechł i go nienawidzę i chciał bym to zrobić z pozycji tego menu bo z biosu po 3 dniach zrezygnowałem ponieważ jest to nie możliwe. miło by było też żeby do tego napisać jakiś poradnik jeśli da się coś takiego. |
Czasami jest możliwość wyodrębnienia wsadu z exe
|
Cytat:
|
to życzę powodzenia. Pozdrawiam
|
witam mam problem po pierwsze nie da sie sformatowac klikajac "T"
"Odmowa dostępu" formatujac pod win ok jest ale pozniej tworzac bootloadera Instalacja SysLinuxa... Writing MBR: Odmowa dostŕpu. Did not successfully update the MBR; continuing... Instalacja Grub'a Start sector: 0x0 Image type: MBR Num of heads: 255 Sectors per track: 63 Partition table bt h0 s0 c0 fs h1 s1 c1 base leng 00 20 21 00 07 FE FF FF 800 3947000 00 00 00 00 00 00 00 00 0 0 00 00 00 00 00 00 00 00 0 0 00 00 00 00 00 00 00 00 0 0 Install mode grubinst: Write error Press any key to continue . . . prosze o pomoc |
Czy da się wgrać dwa różne windowsy na pendrive?
Na razie mam jeden system windows 7 wgrany, a chciałbym wgrać jeszcze 10. |
Popatrz za programem Ventoy, przygotuj nim pendrive'a a potem już tylko skopiuj obrazy systemów w formie ISO i koniecznie bez spacji w nazwach.
Raz przygotowany nośnik i tylko aktualizujesz obrazy, dodajesz usuwasz jak piosenki w mp3. |
Czy będzie ktoś z forumowiczów w stanie mi pomóc przy wgraniu bootowalnego menu dla Windowsa i Linuxa?
Konkretnie chodzi o uruchomienie windowsa serwer albo linuxa ubuntu z dysku twardego. Takie dwa systemy wgrałem na dysk twardy. Póki co działa u mnie jedynie linux Ubuntu (bootowanie dysku twardego jako UEFI). |
Korzystam z GRUB4DOS na pendrive. Czy ktoś może napisać bootowalny kod dla Ubuntu 20.04 lub nowsze wersje?
Póki co działa mi Ubuntu 15, a to mi nie wystarczy. |
W SKRÓCIE czy da się nagrać bootowalne menu z trzema programami iso na płytę DVD?
W nowym laptopie pendrive z softem nie został wykryty, jedynie napęd DVD dlatego właśnie płyta. |
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:19. |