Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB (https://forum.cdrinfo.pl/f115/)
-   -   [ARTYKUŁ]Menu na pendrive ntfs instalacja systemów Windows z obrazów ISO (https://forum.cdrinfo.pl/f115/artykul-menu-pendrive-ntfs-instalacja-systemow-windows-obrazow-iso-91021/)

ValValiantThor 09.06.2014 22:20

A ja polecam Easy2boot, nim da się zrobić wszystko nawet start z UEFI z vista/7/8/8.1
i z plikami wim które mogą mieć nawet 100GB :) można robić nawet obrazy gotowych penów i je bootować. Wszystko jest dość skomplikowane, ale warto się pomęczyć, bo wszystko jest konkretnie opisane.

stasimon 14.06.2014 03:30

Jaki wpis dodac jesli chce zainstalowac Windows Vista z pliku iso?

Podczas proby instalacji Windows 8 wyswietla blad o braku pliku odpowiedzi nienadzorowanej (taki sam jak w poscie #469 tylko tam bylo o Win 7)

Menu w wersji 2.10 a plik AutoUnattend.xml zgrany z 2.07. Blad wystepuje przy instalacji Windows 8, Windows 7 instaluje sie bez problemu.

Misiek4 14.06.2014 10:31

Bledy z instalacja Windows 7,8 zostaly wyeliminowane. Nowa wersja 2.11 dostepna jest tutaj.

Dodam, że pendrajw powinien miec zalozony system plikow NTFS.

W chwili wolnego czasu postaramy sie dodac automatyczne kopiowanie pliku AutoUnattend.xml w zaleznosci od instalowanej wersji systemu Windows (niestety, o ile da sie utworzyc jeden plik dzialajacy dla Windows 7 i 8, to już Windows 8.1 wymaga osobnego).

Dodamy też instalator automatycznie kopiujacy pliki z hdd na pendrajwa.

stasimon 14.06.2014 14:58

No wlasnie ja chce stworzyc uniwersalny pendrive z instalkami Win XP, 2000, Vista, 7 i 8.1. Czy mozecie do nastepnej wersji menu dodac wpisy dla Win 2000 i Vista? (nie korzystam z auto iso, sam dodaje wpisy)

Pzd.

Misiek4 14.06.2014 14:59

Vista z tego co pamietam dziala na wpisach od Win7.

Tahion 14.06.2014 15:30

Nie próbowałem tylko z 2000 bo to już archaiczne ale reszta chodzi OK. Ja mam tak zrobione od samego początku projektu na jednym penie XP, Vista, 7 i 8.1 wersje AIO mody + oryginalne więc razem około 50-70 wersji systemów na 32 GB

stasimon 14.06.2014 17:47

Jak zainstalowales Win 8.1 bo mi wywala blad o ktorym pisalem chwile wczesniej.

Tahion 15.06.2014 14:16

Tu masz przykładowy wpis
title Instalacja Windows 8.1 \nPozwala zainstalowac Windows 8 bezposrednio z menu ISO
debug off
set MYISO=WPISZ-NAZWE.iso
dd if=()/cdrinfo.pl/firadisk/auWin81.xml of=()/AutoUnattend.xml
dd if=()/cdrinfo.pl/firadisk/spaces.txt of=()/cdrinfo.pl/firadisk/ISONAME.CMD
write ()/cdrinfo.pl/firadisk/ISONAME.CMD SET MYISO=\\cdrinfo.pl\\iso\\win_iso\\%MYISO%\r\n
map --mem (md)0x800+4 (99)
map /cdrinfo.pl/iso/win_iso/%MYISO% (0xff)
map (hd0) (hd1)
map (hd1) (hd0)
map --hook
write (99) [FiraDisk]\nStartOptions=cdrom,vmem=find:/cdrinfo.pl/iso/win_iso/%MYISO%;\n\0
chainloader (0xff)/BOOTMGR || chainloader (0xff)

Do tego plik auWin81.xml z zawartością:

<?xml version="1.0" encoding="utf-8" ?>
<unattend xmlns="urn:schemas-microsoft-com:unattend">

<settings pass="windowsPE">

<component name="Microsoft-Windows-Setup" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
<RunSynchronous>
<RunSynchronousCommand wcm:action="add">
<Order>1</Order>
<Path>cmd /q /c "FOR %i IN (C D E F G H I J K L N M O P Q R S T U V W X Y Z) DO IF EXIST %i:\cdrinfo.pl\FIRADISK\LOADISO.CMD cmd /k %i:\cdrinfo.pl\FIRADISK\LOADISO.cmd"</Path>
<Description>Detecting usb drive</Description>
</RunSynchronousCommand>
</RunSynchronous>

<UserData>
<AcceptEula>true</AcceptEula>
<ProductKey>
<Key>NTTX3-RV7VB-T7X7F-WQYYY-9Y92F</Key>
</ProductKey>
</UserData>

</component>

<component name="Microsoft-Windows-Setup" processorArchitecture="x86" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
<RunSynchronous>
<RunSynchronousCommand wcm:action="add">
<Order>1</Order>
<Path>cmd /q /c "FOR %i IN (C D E F G H I J K L N M O P Q R S T U V W X Y Z) DO IF EXIST %i:\cdrinfo.pl\FIRADISK\LOADISO.CMD cmd /k %i:\cdrinfo.pl\FIRADISK\LOADISO.cmd"</Path>
<Description>Detecting usb drive</Description>
</RunSynchronousCommand>
</RunSynchronous>

<UserData>
<AcceptEula>true</AcceptEula>
<ProductKey>
<Key>NTTX3-RV7VB-T7X7F-WQYYY-9Y92F</Key>
</ProductKey>
</UserData>

</component>
</settings>
</unattend>

Misiek4 15.06.2014 14:19

Tahion, dzięki za wpis. Zintegrujemy go zaraz z menu.

dAnte84 16.06.2014 13:19

Ilość załączników: 1
Witam, bardzo sobie cenię wasz bootowalny pendrive :) ale mam error z którym nie mogę sobie poradzić. Czy ktoś może wie co z tym zrobić żeby zaczęło działać tak jak należy ? :)

Misiek4 16.06.2014 13:43

Nie zalozyles dysku twardego w QEMU.

dAnte84 16.06.2014 13:51

no dobra problem zademonstrować chciałem :P w gruncie rzeczy po prostu podczas próby instalacji mi taki komunikat wyrzuca a wcześniej na identycznym komputerze nie mialem tego problemu.

dAnte84 16.06.2014 20:37

ok problem z error 21 rozwiązał się w sumie sam ;] ale mam jedną rzecz która mnie interesuje. w 2.10 było tak że jak odpałało się obraz windows 7 to było menu gdzie można było wybrać napraw komputer a w 2.11 znów jak w wcześniej automatycznie pomija ten pierwszy ekran i nie można się cofnąć żeby tą opcję wybrać, a bądź co bądź czasem się przydaje ;) jakaś rada jak zrobić żeby ten pierwszy ekran był dostępny ?

stasimon 17.06.2014 03:55

Sprawdzalem ten wpis i nadal nie moge zainstalowac Win8.1

Wyskakuje mi ten blad:

chainloader (0xff)/BOOTMGR chainloader (0xff)
Error 15: File not found
Press any key to continue...

W tym wpisie pod Win8.1 jest cos takiego:

chainloader (0xff)/BOOTMGR chainloader (0xff) i pomiedzy BOOTMGR a chainloader powinno pewnie cos byc bo wyswietla ikone a ja nie wiem co tam ma byc i pewnie stad ten blad. Zreszta ikony sa tez w drugim wpisie.

@Misiek4 kiedy bedzie dostepna nowa wersja menu z wpisami pod Win 8.1?

Pzd.

Tahion 17.06.2014 07:41

Wpis jest poprawny dopiero co instalowałem nim Windows 8.1 with update AIO 05-2014

A faktycznie w ostatniej linijce jest chainloader (0xff)/BOOTMGR "dwie pionowe kreski | | tylko bez spacji" chainloader (0xff) tylko skrypt forum zmienia na emoty Oczywiście wywal cudzysłów i opis

Misiek4 17.06.2014 09:50

stasimon: jeszcze nam cos nie gra, wiec nie chcemy umieszczac czegos, co nie do konca jest przetestowane

Tahion, uzywaj tagów [ code ] kod [ /code ] (bez spacji)

Tahion 17.06.2014 10:01

A faktycznie wstawiłem na szybko w tag [QUOTE] [ /QUOTE] i tez znieniło więc dalej nie sprawdzałem.
teraz instalowałem przy pomocy wpisu z Win8 stosując plik Xml od 8 i też zadziałało
Kod:

title Windows 8.1 with update AIO 05-2014 WinClub \Pozwala zainstalowac Windows 8 bezposrednio z menu ISO
debug off
set MYISO=pl_windows_8.1_with_update_aio_dvd_05-2014.iso
dd if=()/cdrinfo.pl/firadisk/auWin8.xml of=()/AutoUnattend.xml
dd if=()/cdrinfo.pl/firadisk/spaces.txt of=()/cdrinfo.pl/firadisk/ISONAME.CMD
write ()/cdrinfo.pl/firadisk/ISONAME.CMD SET MYISO=\\cdrinfo.pl\\iso\\win_iso\\%MYISO%\r\n
map --mem (md)0x800+4 (99)
map /cdrinfo.pl/iso/win_iso/%MYISO% (0xff)
map (hd0) (hd1)
map (hd1) (hd0)
map --hook
write (99) [FiraDisk]\nStartOptions=cdrom,vmem=find:/cdrinfo.pl/iso/win_iso/%MYISO%;\n\0
chainloader (0xff)/BOOTMGR || chainloader (0xff)

A w nazwie obrazów nie róbcie spacji bo tez czasem dziwnie się zachowuje choć nie zawsze

badboy23 25.06.2014 18:33

Cytat:

Napisany przez Tahion (Post 1285891)
dd if=()/cdrinfo.pl/firadisk/auWin8.xml of=()/AutoUnattend.xml

czy tu aby czasem nie ma błędu? jak ma być osobny plik auWin81.xml.

Cytat:

dd if=()/cdrinfo.pl/firadisk/auWin81.xml of=()/AutoUnattend.xml

Tahion 25.06.2014 20:36

Nie ma bo to cytat z poprzedniego postu. A tam piszę, że instalowałem z plikiem xml z Windows 8. we wcześniejszym przykładzie jest składnia dla oddzielnego pliki xml dla windows 8.1

djrys 03.07.2014 11:41

mi nie działa instalacja z xp wychodzi error 15 i win 8.1 :-(

Arko30 06.07.2014 14:27

Witam
Czy ktoś orientuję się jak zrobić by była możliwość odpalenia linuxa KALI-PL-PREMIUM-1.0.6a.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

zuber77 01.08.2014 11:38

Witam mam pewien problem z instalacją, wersja 2.1 (ostatnia jaką miałem) instalowała się normalnie i bez żadnych problemów, z wersją 2.11 mam pewien problem. Fotka w załączniku.

Dodam że chciałem zainstalować menu pod UEFI poprzez zamianę syslinux.exe -simad na syslinux.exe -fsimad
Przy normalnej instalacji syslinux.exe -simad błąd jest taki sam.

stasimon 07.08.2014 12:31

Mam pytanko, czy mozna jakos zmienic konfig tego menu tak zeby dzialalo na komputerze na ktorym dysk twardy ma np. 5 lub 6 partycji?

Misiek4 07.08.2014 12:52

Cytat:

Napisany przez zuber77 (Post 1288969)

Dodam że chciałem zainstalować menu pod UEFI poprzez zamianę syslinux.exe -simad na syslinux.exe -fsimad
Przy normalnej instalacji syslinux.exe -simad błąd jest taki sam.

Pod UEFI nie bedzie dzialac.
Cytat:

Mam pytanko, czy mozna jakos zmienic konfig tego menu tak zeby dzialalo na komputerze na ktorym dysk twardy ma np. 5 lub 6 partycji?
Menu wykorzystuje partycje nr 4 i kasuje dane, ktore sie na niej znajduja. Czyli odpowiedz brzmi: da sie zmienic konfig, ale polowa rzeczy nie bedzie dzialac.

stasimon 07.08.2014 15:08

Wlasnie o to mi chodzi, czy nie da sie zrobic tak zeby menu wykorzystywalo partycje nr 6 lub 7?

Misiek4 07.08.2014 15:13

W teorii da sie to zrobic, ale 4 partycja dysku musi zostac pusta. Pisze "w teorii", bo nigdy tego nie sprawdzalem.

Poza tym obrazy ISO Win7,8 musza byc odpowiednio przerobione, aby mozna je bylo uruchamiac z dysku twardego (lub trzeba korzystac z dodatkowego pendrajwa).

stasimon 16.08.2014 04:53

A czy problem wystepuje tylko w przypadku uruchamiania Gruba czy to samo jest przy syslinux? Czy korzystajac tylko z syslinuxa mozna odpalic instalki systemow z iso? Czy wtedy jest tez to ograniczenie partycji?

Ogolnie to menu i instalka z pena fajne, tyle ze teraz przy dyskach 1TB i wyzej zadko kto ma tylko 3 partycje! Czy nic nie da sie z tym problemem zrobic?

stasimon 26.08.2014 20:20

A czy jest jakis inny sposob na pendrive z instalkami windows xp/vista/7/8 + programy narzedziowe i antyvirusy tak zeby nie bylo ograniczenia co do ilosci partycji? To menu sprawdza sie swietnie na laptopach ale jak ktos ma duzy dysk i wiecej niz 3 partycje to juz nic nie poinstaluje. :( Moga to byc poprzerabiane instalki, nie musza byc pliki iso. Moze zespol cdrinfo przygotuje podobny opis? :)

Co ogranicza to menu do 3 partycji i 4 potrzebnej do instalacji?

Pzd.

sius 25.09.2014 14:20

Witam. Mam pytanko jestem zupełnie nowy staram sie utworzyc bootowalny pen z systemem ntfs i juz na poczatku mam problem z instalacja syslinuxa podczas próby instalacji wyskakuje błąd:
Instalacja SysLinuxa
Accessing physical drive: Odmowa dostŕpu.
Did not successfully update the MBR; continuing...
Instalacja Grub'a
grubinst: open: No error
Aby kontynuować, naciśnij dowolny klawisz . . .
naciskam klawisz wyskakuje komunikat ze instalacja sie nie powiodła i koniec. jesli ktos moze mi pomóc będę wdzięczny dopiero sie uczę

Misiek4 25.09.2014 15:57

Stasimon: partycja nr 4 jest uzywana do mapowania napedu w systemach Linux i podczas tej operacji dane ktore by sie znalazly na tej partycji zostana nadpisane.

sius: pod jakim system operacyjnym instalujesz menu? czy podczas instalacji skrypt pyta o podniesienie praw do poziomu administratora?

sius 26.09.2014 18:36

pracuje na starej Vista home basic, a uruchamiać z prawami administratora nie musiałem.

Misiek4 26.09.2014 18:40

Nosnik jest sformatowany w NTFS? Jesli tak, to nie mam pomyslu na rozwiazanie tego problemu. Ew. mozesz sprawdzic tego pena na innym komputerze.

sius 26.09.2014 18:40

Jak za sprawą magicznej różdżki problem rozwiązał sie sam. Mam nadzieje ze dalsza część przebiegnie bez większych problemow. Dziękuje za poświęconą mi uwagę.

Robert de Clair 07.10.2014 14:26

co robię nie tak? niezależnie od systemu i katalogu (pomijając iż w artykule stoi by zawartość skopiował na pena i odpalił instalacja.bat a w plikach z menu-pendrive-cdrinfo_2.11 jest sugestia by całość wypakować do c:\temp)
zarówno w 8x64 jak i 7x86 bat odpalony jako admin i normalnie

pytanie o litere napedu, pytanie o potwierdzenie T/N nastepnie nacisniecie dowolnego klawisza i na ekranie mam komunikat:

Instalacja syslinuxa
Instalacja Grub'a
Start sector 0x0
Image type: Other
grubinst: Unknown image type
Aby kontynuowac nacisnij dowolny klawisz. . .

a nastepnie

Instalacja SysLinuxa nie powiodla sie

brakuje jakiegos pliku?

ed hunter 07.10.2014 14:34

Sorry za offtop, ale szok!

Cytat:

Data rejestracji: 15.08.2003
:O :wow:

Misiek4 07.10.2014 14:39

Cytat:

Napisany przez Robert de Clair (Post 1294979)

a nastepnie

Instalacja SysLinuxa nie powiodla sie

brakuje jakiegos pliku?

Czy pendrajw posiada NTFS?

Robert de Clair 07.10.2014 16:13

Tak, penek ma ntfs generalnie chciałem robić wszystko jak w tutku i mnie te rozbieżności w tym co jest w downie a w tutku ciut zdeprymowaly ;)

a co do ilosci postów nie było potrzeby to się nie odzywałem ;) zgodnie z przysłowiem o krowie oraz proporcjonalności ilości oddawanego mleka w stosunku do wydawanych odgłosów paszczowych.

1 penek zformatowany na ntfs
2 wypakowałem do
Kod:

c:\temp
(zgodnie z tutkiem w czytaj to znajdujacym sie w tym zipie) zawartość zipa z tego linka zamien fufufu na www
Kod:

fufufu.cdrinfo.pl/download2.php?filename=software/menu-pendrive-cdrinfo_pl_2.11.zip&id=2155121310&baza=soft&v=0
tego pliku o nazwie menu-pendrive-cdrinfo_pl_2.11.zip

odpalam bata instalacja.bat

a efekty 2 posty wyzej. Os 7x32 8.1x64

wypakowanie zawartosci zipa bezposrednio na penka (jak to mowi tutek w artyule) nie robi wielkiej roznicy poza informacja iz znajduje sie tam juz katalog cdrinfo

Misiek4 08.10.2014 15:20

Ok, sprawdze to dzisiaj i dam znac....

Robert de Clair 08.10.2014 16:45

Zmieniłem pendrive na 8GB i zadziałało (czyli nie jest to problem os ale penka) lub skryptu który nie przewiduje takich penków
Mój pen docelowy systemowo narzędziowy ma 128GB
PNY 128GB USB 3.0 Flash Drive. Jakiś problem jest z przygotowaniem tak dużego penka?

edit: komunikat i wynik mam dokładnie taki jak na zdjęciu zuber77 z poprzedniej strony komentarzy

Bartez 08.10.2014 17:02

Czym formatowałeś pena? Ten problem pojawia się zazwyczaj, gdy grub4dos nie może zapisać boot sectora

Robert de Clair 08.10.2014 17:22

z poziomu windy format NTFS rozmiar jednostki alokacji 4096, użyc jakiegos innego narzedzia?

Bartez 08.10.2014 20:12

Spróbuj coś z naszego downloadu, z tego działu: http://www.cdrinfo.pl/downloads/port...rmatowanie-usb

HP USB Disk Storage Format Tool lub
Martik USB Disk Formatter
RMPrepUSB

Tego ostatniego nie używałem, ale jest najświeższy, więc może warto od niego zacząć.

Misiek4 09.10.2014 08:08

A czy ten pendrajw jest widoczny w systemie jako urzadzenie przenośne?

Robert de Clair 09.10.2014 10:42

@Bartez
Martik USB Disk Formatter rozwiązał problem z instalacją. Za pierwszym razem rzucił błędem, że nie udało mu się sformatować, za drugim razem zakończył z powodzeniem, i zadziałał. od tego momentu ruszyło też bez rzucania błędami menu 2.11

@Misiek4
Tak penek jest widziany jako urządzenie przenośne.

Zabieram się do roboty z edycją skrypcików i dziękuję za pomoc.

Podsumowując format nawet NTFS z poziomu windowsa NIE poradził sobie z tym dużym penkiem mimo iż nie dawał żadnych negatywnych komunikatów i formatował go bez problemu.
Dopiero użycie Martik USB Disk Formatter dało pozytywny rezultat i przygotowało penka do bootowania

Bartez 09.10.2014 11:07

Cieszę się, że mogłem pomóc. Nigdy nie ufam temu formatowaniu w Windowsie, dlatego zawsze pierwsze moje pytanie, jak ktoś ma problem z bootowalnym pendrivem, to czym go sformatował.

Misiek4 09.10.2014 12:45

Dopiszemy w artykule stosowna adnotacje.

Robert de Clair 09.10.2014 19:44

działa instalka win 10 (technical preview) EN x64. wrzucona do folderu z win 8
Czy jest jakiś konkretny powód do takiego "rozrzucania" iso OS po folderach?
obraz visty i 7 zawiera wszystkie edycje tak wiec na dobra sprawe to nietknietych obrazów wystarczą po dwa na os vista x86 x64 oraz 7 x86 i x64 no chyba ze iso vista/7 a iso 8 sa inaczej traktowane przez skrypty (nie sledzilem) podobnie z xp - home / pro.
dzieki za potezne narzedzie dorzucilem tez starego hirensa 10.1 bo w niektórych przypadkach ratował mi tyłek gdy 15.2 nie chciał współpracować. Piękna sprawa. Dziękuję.

Misiek4 09.10.2014 19:51

Win 7, 8 oraz XP maja rozne pliki konfiguracyjne.

neptun505 13.10.2014 12:55

Menu na pendrivie małe problemy

Witam. Jestem nowy na tym forum. A więc tak zrobiłem to menu na pendrivie. Ładnie się uruchamia. Ale mam problem -nie moge uruchmić Hirens.BootCD.15.2 komunikat (file not found) o ile dobrze pamiętam. Wrzuciłem plik iso obok Memntest.Memtest działa. Drugie moje pytanie dotyczy Windows 7 wrzucam go do folderu Windows7 razem z Vista-ponieważ chcę mieć na pendrivie Windows Xp, Vistę i Windows 7. Jak mam edytować wpis "set WIN7ISO=podaj_nazwe.iso (dotyczy Windows 7)"?
Skoro mam dwa systemy w jednym folderze. I trzecia sprawa mam problem z podmiana grafiki. Syslinux ok podminie mi ale w grub już nie podmienie.Jak skompresować ten plik? jeśli coś pomyliłem jakieś nazwy to dla tego,że nie zapisałem sobie tych problemów podczas uruchaminia a pamięć kiepska.Pomoże ktoś? :)

Misiek4 13.10.2014 14:10

1. Hirens wrzuc do katalogu /cdrinfo.pl/iso/auto-iso i skorzystaj z opcji automatycznego menu (ISO powinno wystartowac).
2. Nie musisz niczego przerabiac, wystarczy, że skorzystasz z menu automatycznego (samo wykrywa obrazy ISO znajdujace sie w danym katalogu). Ale jak bardzo sie uprzesz, to możesz skopiować pierwszy wpis w /cdrinfo.pl/grub/win-iso.lst i podstawić w nim nazwę swojego obrazu ISO
3. Potrzebujesz grafikę zapisaną w BMP, którą później należy spakować za pomocą .gz. Najprośiej możesz to zrobić np w Total Commanderze podmieniając plik w archiwum.

neptun505 13.10.2014 15:05

Podmieniam tylko plik w tej paczce back.bmp.gz?Ok z podmianą grafiki się udało.Hierns nie startuje nadal :(.

neptun505 13.10.2014 16:51

Mam jeszcze jeden problem z tym pendrivem. Nie działa na starszym kompie. Uruchamia się menu ale zawiesza się -brak reakcji na klawiature.

Misiek4 13.10.2014 19:25

Bede musial sprawdzic tego Hirens'a. Ze starszymi kompami sa problemy. Juz ktos meldowal ten problem. Niestety nie mamy jak tego sprawdzic, bo nie mamy dostepu do az tak starych komputerow. Zawiesza sie zarowno Grub jak i SysLinux, czy wogole nic nie startuje?

neptun505 13.10.2014 19:32

Pokazuje się menu i tak jak by nie działała klawiatura .Próbuje enter,kursorami w dół w górę i nic. Ale normalnie klawiatura działa.Płyta główna w kompie to MSI K7N2 Delta -IL (MS-6729) WIndows Xp. WIem,że to staruch ale służy mi do servisowania telefonów komórkowych (boxy servisowe itp).Widze,że kolega z bliska ja okolice Tarnowa.

Misiek4 13.10.2014 23:10

Cytat:

Napisany przez neptun505 (Post 1295890)
Pokazuje się menu i tak jak by nie działała klawiatura .Próbuje enter,kursorami w dół w górę i nic. Ale normalnie klawiatura działa.Płyta główna w kompie to MSI K7N2 Delta -IL (MS-6729) WIndows Xp. WIem,że to staruch ale służy mi do servisowania telefonów komórkowych (boxy servisowe itp).Widze,że kolega z bliska ja okolice Tarnowa.

Klawiatura jest podpieta przez USB, czy tez PS/2?

neptun505 14.10.2014 09:28

Przez USB. Za pierwszym razem udało mi się kliknąć enter i pojawiło sie meni wyboru instalcji.I na tym zwiecha.Wec restar kompa i już zwiecha na głownym ekranie.

Misiek4 14.10.2014 12:25

Sprawdz czy w biosie w opcjach USB masz włączone LEGACY.

neptun505 14.10.2014 12:50

Mam właczone ponieważ normlanie klawiatura działa. Wczesniej już to robiłem bo nie chciała działać. Ale dla pewnośći sprawdzę pózniej jeszcze raz.Bardziej zależy mi na tym aby Hirens startował.Mam go niby na innym pendrivie ale dobrze mieć na jednym wszystko :).A drugi jest wolny na inne rzeczy .

Misiek4 14.10.2014 14:30

A co dokladnie Ci sie nie uruchamia w Hirens? Jak wrzucisz obraz Hiren15.2.iso do /cdrinfo.pl/iso/, to powinien sie uruchamiac (opcja "Hirens 15.2" z poziomu menu SysLinuxa jak i Gruba). Jedyne co może nie działać to programy "dosowe" (aby je uruchomic trzeba wypakowac katalog HBCD i przegrać go do glownego katalogu pendrajwa).

WindowsXP uruchamia się bez problemu i po starcie dziala graficzne menu Hirens.

neptun505 14.10.2014 14:41

Booting Hirens Boot
CD15.2 bezpośrednio z ISO
map/cdrinfo.pl/iso/Hiren 15.2.iso
(0xff)
Error15: File not Found

Taki mam komunikat. I aby kontynuwac klikni dowolny klawisz. Po czy wraca do menu.Nadal nie moge odpalic Visty nie wiem czy dobrze to zrobiłem.

Misiek4 14.10.2014 14:58

"File not found", czyli "nie znaleziono pliku".

Twoj obraz iso ma nazwe "Hiren 15.2.iso" czy może jednak "Hiren15.2.iso"?

neptun505 14.10.2014 14:58

Hiren 15.2.iso

Misiek4 14.10.2014 21:23

Usun ta spacje z nazwy pliku iso i z konfigu.

neptun505 15.10.2014 11:01

Nic to nie pomaga. A może by kolega zrobił te pliki konfiguracyjne i wstawił gdzieś do pobrania.Podmieniłbym je u siebie.

Misiek4 15.10.2014 11:15

Moje pliki konfiguracyjne, to są właśnie te, które masz okazję używać. ;)

U Ciebie skrypt nie znajduje pliku z obrazem ISO Hirensa i stąd ten błąd (file not found). Dlaczego u Ciebie nie znajduje? Nie mam pojęcia, bo u mnie działa bez najmniejszego problemu.

Kod:

label Hirens
menu label Hir^ens 15.2
#Uruchamia Hirens bezposrednio z ISO
kernel /cdrinfo.pl/grub/grub.exe --config-file="map /cdrinfo.pl/iso/Hiren15.2.iso (0xff);map --mem /cdrinfo.pl/winvblock.img.gz (fd0);map --mem /cdrinfo.pl/winvblock.img.gz (fd1);map --hook;root (0xff);chainloader (0xff);"
TEXT HELP
        Uruchamia Hirens 15.2 bezposrednio z ISO
ENDTEXT

A obraz ISO Hirensa (Hiren15.2.iso) leży sobie w /cdrinfo.pl/iso/

neptun505 15.10.2014 12:10

No widzisz mistrzu -skopiowałem ten kod który tu dałeś. Usunąłem wpis w moim pliku i wklejłem Twój wpis,po za tym ja obraz iso hirens miałem w auto iso . Przekopiowałem do iso i działa.To teraz wyczaruj jeszcze coś żeby mi vista śmigała z tego pendriva i zapraszam na dobrego browarka. :)

neptun505 16.10.2014 11:01

Mam pytanko odnośnie tej Visty. Zrobiłem tak Windows7iso wrzuciłem jako Win7.A Viste jako Windows7-ale nadal Vista nie startuje. Czy może to być wina pliku iso ? Chodz robiłem ja na pendrivie i startuje. Tylko tu nie działa.A więc tak:usunąłem plik iso z Windows7 z pendriva. Zmieniłem nazwę Visty na Win7.iso i nie startuje.Czyli coś jest nie tak z tym menu na pendrivie.Prośba do autora tego menu aby zrobił cos z Vista.:).

Misiek4 16.10.2014 15:04

Nie startuje, czyli ciemnosc na ekranie, czy moze cos sie jednak pokazuje? Vista 32 czy tez 64 bit?

neptun505 16.10.2014 15:10

32bit .Na ekranie pojawiaja sie czerwone napisy -jakieś błędy :) jest tego sporo.No i na końcu "wciśnij dowolny klawisz"wciskam i wraca do menu.

zarzeczny 17.10.2014 00:04

Witam.
jest sposob zeby zmienic mojego pena z dysku lokalnego? bo tak go wyczytuje i nie moge zainstalowac cdrinfo...
i pytanko nr 2 czy jak uda mi sie juz wszystko zrobic i odpalic kompa na windowsie z pena to bede mogl odzyskac dane z dysku jakims programem do odzyskiwania recuva albo cos?

Misiek4 17.10.2014 09:36

Cytat:

Napisany przez zarzeczny (Post 1296544)
Witam.
jest sposob zeby zmienic mojego pena z dysku lokalnego? bo tak go wyczytuje i nie moge zainstalowac cdrinfo...
i pytanko nr 2 czy jak uda mi sie juz wszystko zrobic i odpalic kompa na windowsie z pena to bede mogl odzyskac dane z dysku jakims programem do odzyskiwania recuva albo cos?

1. Musisz troche jaśniej napisać, co masz na myśli.
2. Odpalić kompa na windowsie z pena? Jak sie domyślam chcesz uruchomić system Windows z pena. Do odzyskiwania danych jest masa programow, ktore nie wymagaja uruchamiania systemu Windows. Jeden z lepszych to np TestDisk, ktory mozna uruchomić bezpośrednio z menu CDRinfo.pl.

zarzeczny 18.10.2014 15:27

1 po prostu program nie chce sie zainstalowac na penie wyswietla komunikat ze jest juz zainstalowany czy zainstalowac t/n klikam t i po chwili czerwone tlo sie pojawia i ze nie da sie zainstalowac... myslalem ze to dlatego ze mojego pena komp wykrywa jako dysk lokalny a nie urzadzenie przenosne.
2 test disk hmm ale czy odzyska on dane wyciete z dysku? bo takie proboje odzyskac... sprawa wyglada tak ze komp nie startowal wiec uruchomilem windowsa z plyty jakiegos unbotu czy jakos tak i dalem kolezance zeby sobie przekopiowala co chce na pendrivea niestety zamiast skopiowac wyciela te dane na pena a pen przepadl... ostatecznie mozna wyjac dyk i jakos probowac podlaczyc do innego kompa ale to troche zabawy wiec szukam innego sposobu.

zarzeczny 18.10.2014 21:38

Dziekowac za testdiska wszystko ladnie odzyskane;) szkoda ze zmienilo strukture folderow ale ogolnie gitarrra:D

neptun505 19.10.2014 14:48

Misiek4-mozna liczyc na to ze zrobisz cos z Vista?

Misiek4 19.10.2014 15:39

Vista powinna dzialać bez problemu. Jak mi pokażesz screen z błędami, to zobaczymy dlaczego u Ciebie nie działa.

neptun505 19.10.2014 16:11

Może być tak?

Misiek4 19.10.2014 16:20

Przeczytaj sobie raz jeszcze cały artykuł http://dyski.cdrinfo.pl/artykuly/pen...fs-instalacja/ a znajdziesz rozwiązanie swoich problemów.

neptun505 19.10.2014 16:28

Nic mi to nie mówi. Nie możesz napisać co zle robię? Trudno .:( .

Misiek4 19.10.2014 16:32

Owszem mogę napisać. Ale wolę, aby niektórzy zmusili się do myślenia. Ostatnia podpowiedź: przeczytaj uważnie ostatnią stronę artykułu i porównaj ją ze screenem, który wkleiłeś w poście nr 576.

neptun505 19.10.2014 16:36

A.Muszę zrobic defragmentację pliku iso Visty ;).Ale jak to zrobić? Progrma pokazuje ze niepofragmetowane.

neptun505 19.10.2014 18:04

Zrobiłem tak. Format pendriva. Pózniej wrzuciłem na niego menu-pendrive-cdrinfo_pl_2.11.Następnie do każdego folderu wrzuciłem odpowiedni plik iso. Po czym zainstalowałem menu. I nadal Vista nie startuje. :( .Do folderu windowsxp wrzucilem dwa xp o róznych nazwach. Nie ma wyboru ktory ma byc instalowany. :(.

neptun505 19.10.2014 22:47

Uporałem sie z Vista. A czy da sie uruchomić dwa rózne Winxp? np:jeden plik iso o nazwie winxppro. A drugi winxpvlk. Tak żeby w menu można bylo wybrać który chcę instalować.:)

sali 27.10.2014 16:23

Panowie siedzę już z 3 dni nad tym i nic mi nie wychodzi . Szukam informacji jak mogę zrobić pena z instalkami win 7 32 i 64 - 4 szt. różne języki , win 8 , win xp , ubuntu , win8 live. Szukam jedno menu klikam wybieram i instaluje lub uruchamiam. Czy naprawdę nie ma już nic prostszego? po co to pod menu itd. Przecież to ma być tylko możliwość instalacji ,a nie do oglądania. Opis na stronie z błędami. Dla kogoś kto się zna na tym może błędy nie istotne ale dla kogoś kto próbuje sam wprowadzają w błąd.

Berion 27.10.2014 17:28

O jakich błędach piszesz?

neptun505 27.10.2014 17:39

Mam od kolegi płyte z systemami .Wkładam plyte w napęd bootuje się i pojawia sie menu z wyborem systemu jaki chcesz instalowac. Ale jak to zrobić na pendrivie? Sam kombinuje jak zrobić liste WinXp np: Pro, WinXp VLK i powiedzmy Home i wybieram który chce.Ale za diabła nie wiem jak to zrobić.

sali 27.10.2014 17:57

Pozycje nr "3" i "4" pozwalają na automatyczne wygenerowanie menu zawierającego obrazy ISO instalacji systemów Windows 7 (pozycja nr "3") oraz Windows 8 (pozycja nr "4").

Po wybraniu jednej z opcji ("3" lub "4") zostanie wyświetlona lista dostępnych w katalogu (/cdrinfo.pl/iso/windows7/ dla Windows 7 i .../windows8/ dla Windows 8) obrazów ISO płyt instalacyjnych, które wcześniej tam skopiowaliśmy. Aby uruchomić instalację wystarczy wybrać daną pozycję i potwierdzić klawiszem "enter":

ni jak ma się to do foto powyżej.

powinienem odpisać w stylu kolegi Misiek4

Przeczytaj sobie raz jeszcze cały artykuł ''Menu na pendrive + ntfs + instalacja kilku systemów Windows z obrazów ISO'', a znajdziesz

neptun505 27.10.2014 20:49

Miałem tak :cdrinfo.pl\iso\windowsxp i tu miałem dwa xp np: o nazwie windowsxp1.iso i windowsxp2.iso i odpowiednio edytowałem wpis w pliku kofiguracyjnym.To dlaczego nie pokazuje mi w menu tych moich xp-w zebym mógł wybrac di instalicj 1lub 2?

Misiek4 28.10.2014 09:55

sali: Napisz w punktach (1, 2, 3, etc) co nie dziala a co dziala (najlepiej ze screenami jak to robisz krok po kroku), bo nie sposob Ci pomoc

neptun505: Menu jest tak skonfigurowane, że możesz wybrać tylko jeden obraz XP. Jezeli chcialbys ich miec wiecej, musialbys wprowadzic zmiany w pliku win-iso.lst lub go skopiowac pod inna nazwa i odpowiednio go zmodyfikowac (pozmieniac zmienne), zmodyfikować plik konfiguracyjny (zmienna dla obrazu XP nr 2) i oczywiście gdzieś w menu podlinkować ten przekopiowany plik win-iso.lst.

Menu powstalo po to, aby średnio zaawansowany użytkownik był w stanie na jego podstawie zbudować własne menu.

Jeżeli ktoś chce plug and play, to polecam Easy2Boot.

neptun505 28.10.2014 11:18

A.Rozumiem:).Ale aż tak dobry nie jestem żeby to zrobić samemu. Misiek4mam do Ciebie inna sprawe dotyczącą kompa stacjonarnego.Ale nie chce zkładac kolejnego tematu na forum a na priv to chyba do Ciebie nie ma szans.

Misiek4 28.10.2014 11:36

Ja tez nie jestem. :) Jak znajde chwile, to Ci podeślę konfig dla dwóch wersji XP.

I zaloz watek w dziale komputery. Od tego jest forum.

neptun505 28.10.2014 14:33

Misiek4 -już sie uporałem z tym stacjonarnym :). Tak ,że zbędne zakładanie tematu w dziale gdzie od razu piszą żeby kupic nowy komputer:).

Misiek4 02.11.2014 17:56

Nowa wersja 2.12 jest dostępna do ściągnięcia.

- zaktualizowano GRUB'a do najnowszej wersji
- zaktualizowano SysLinuxa do pełnej wersji 6.03
- zmieniono skrypt instalacyjny: od teraz instalator automatycznie kopiuje wszystkie pliki i umożliwia sformatowanie pendrajwa
- dodano możliwość instalacji WindowsXP z automatycznego menu
- wprowadzono pare mniejszych zmian kosmetycznych

UWAGA: proszę o info, czy automatyczna instalacja WindowsXP z obrazów ISO działa poprawnie.

neptun505 02.11.2014 18:27

Misiek4-wielkie dzięki jutro testuje :) .

neptun505 02.11.2014 22:08

Jak pofragmentowac te pliki iso. Jak mam je na kompie to fragmentuje mi caly dysk. Jak mam na pendrivie to pofragmentowany ale jest komunikat ,że ma mało klastrów -o ile dobrze pamietam.A Win7 mi nie dziala :( .

neptun505 03.11.2014 15:57

Co zrobic z tym błędem? Fragmentowanie plików nic nie daje. Wrzucznie plików na pendriva i pózniejsza instalacja menu też nic nie daje.:(

Misiek4 03.11.2014 16:03

Musisz miec odpowiednio duzo wolnego miejsca na pendrajwie. Jezeli ISO zajmuje np 1 GB, to na pendrajwie musisz mieć conajmniej 1 GB wolnego miejsca.

Defragmentacja plikow za pomoca WinContig:

1. uruchamiasz WinContig
2. Akcja -> Analizuj
3. Akcja -> Defragmentuj

neptun505 03.11.2014 16:42

1pendriv 4gb -windowsxp 800 pare Mb. Fragmentacja nie udana. Drugi pendriv 8gb i to samo .Wrzucam na 8gb win7. 2,77gb. i tez nic. :(.

Misiek4 03.11.2014 16:46

Wrzuc tutaj screeny z tymi bledami....

neptun505 03.11.2014 17:20

Z błędami z fragmentacji? Nie ma błędów jest -niepofragmentowano.Czy z błędami z próby uruchomienia instalcji?

Misiek4 03.11.2014 17:24

Z bledami z proby uruchomienia instalacji.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:19.