Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB (https://forum.cdrinfo.pl/f115/)
-   -   [ARTYKUŁ]Menu na pendrive ntfs instalacja systemów Windows z obrazów ISO (https://forum.cdrinfo.pl/f115/artykul-menu-pendrive-ntfs-instalacja-systemow-windows-obrazow-iso-91021/)

speedy2005 05.10.2013 21:07

Ilość załączników: 1
Płyta: ASUS Maximus 4 Extreme
SSD Vertex 4 SATA3 (Wpięty do Intel Controller)
Dodatkowo 2 HDD 1x1TB WD Sata2 i 1x2TB WD Sata3 (Intel Controller)
Napędów optycznych aktualnie brak

Pendrive bootuje prawidłowo, w BIOSie ustawione AHCI, płyta widzi pendrive i system zaczyna się ładować, przed samym wyborem wersji systemu wyrzuca komunikat (patrz załącznik)

Misiek4 05.10.2013 22:13

Tak sie składa, że mam dostęp do identycznej płyty. :) Wszystkie porty USB wyprowadzone na tylnym panelu Asusa Maximus Extreme 4 są w standardzie 3.0. Windows 7 ma już pare lat i nie posiada wbudowanych sterowników dla nowych kontrolerów USB. Stąd Twoje problemy. Co można zrobić? Na tej płycie są wyprowadzenia dla portów USB 2.0 i na tych portach (jeżeli sobie podepniesz odpowiedni kabelek, który masz w zestawie z płytą) instalacja będzie działać bez problemów. Inny sposób to integracja sterowników USB 3.0 z obrazem ISO, ale tego teraz nie opiszę.

speedy2005 06.10.2013 12:55

Zintegrowałem sterowniki z obrazem w RT7Lite dla USB 3.0 (wszystkie jakie były na stronie ASUSa) zaznaczając opcję Install WIM image i to niestety nie pomogło. Faktycznie instalacja z USB 2.0 przynosi efekt, ale chciałbym to zrobić z USB 3.0. Możesz podpowiedzieć jak to zrobić?

Misiek4 06.10.2013 20:32

Jak dodać sterowniki do obrazu ISO z instalką systemu Windows 7

Hormon 23.10.2013 19:34

A da się takie menu zrobić na przenośnym dysku twardym, a dokładnie na jego jednej z 4 partycji ?

Misiek4 23.10.2013 19:43

Da sie zrobić, ale z tego co piszą użytkownicy występują problemy z instalacją systemów Windows z HDD podłączanego poprzez USB. Postaramy się to sprawdzić (czytaj: kupić zewnętrzną obudowę i później sprawdzić)...

Hormon 23.10.2013 19:48

Mnie najbardziej interesuje uruchomienie Hirena, systemy przy okazji przetestuje. Więc jak to zrobic ? :)

Misiek4 23.10.2013 21:01

Jeżeli na dysku nie ma żadnego systemu operacyjnego, postępuj analogicznie jak w opisie. Dane wrzucamy na pierwsza partycje.

Hormon 23.10.2013 21:20

Wygląda to tak

Misiek4 23.10.2013 21:21

Dodaj przełącznik "f" do linijki syslinux.exe.

Hormon 23.10.2013 21:43

Dysk bootuje, ale wyświetla się tylko napis boot i tak wisi.

Misiek4 23.10.2013 21:47

Przykro mi, ale bez zewnętrznej obudowy jak widać wiele Ci nie pomogę. Postaram się zdobyć taką i zbadać temat.

Hormon 23.10.2013 21:52

Ok, będe czekał na info :). Po staram się również poszukać informacji na ten temat i metodą prób i błędów próbować. Zależy mi na tym dysku, bo mam na nim dużo danych oraz dużo obrazów.

Misiek4 23.10.2013 21:57

PS podpinasz go do portu USB 3.0? Możesz sprobowac jeszcze jedną rzecz: sciagnij WinGrub, uruchom go z prawami admina, wybierz swoj dysk i kliknij install. Następnie z katalogu /cdrinfo.pl/grub/ przegraj plik menu.lst do głównego katalogu partycji i sprawdz efekty....

Hormon 24.10.2013 07:51

Podpinam pod usb 2.0. Menu pojawia się, ale hiren nie startuje.

Działa Hiren :), wieczorem sprbóje wrzucic obrazy systemów. Ciekaw jestem czy z takiego menu uda sie również korzystać z obrazów systemów utworzonych w Clonezili.

killergr 06.11.2013 20:55

Problem z instalkami WIN

Witam.
Mnie dopadły chyba wszystkie, opisywane tu problemy.
Najbardziej interesuje mnie na tę chwilę obsługa obrazów WINDOWS.

Przy próbie instalacji XP z kroku 1 instalator zawiesza się zaraz po podaniu sterowników do dysku lub w razie pominięcia F6 zaraz po załadowaniu wszystkich składników. Jeśli instaluję z kroku 2 to obraz ładuje się do RAMu, wyskakuje komunikat żeby wcisnąć ENTER a następnie odłączyć dysk USB. Jak wcisnę ENTER przechodzi do ładowania starego windowsa z dysku twardego.
Przy kroku 3 dostaję BSOD z kodem 0000007D czyli coś takiego, jak dostaje się przy uszkodzonym dysku.

Instalacja WIN 7 z jakiegokolwiek kroku powoduje monit o podanie sterowników do napędu DVD i oczywiście żadnego nie mam na liście.

Wszystkie próby czyniłem na zewnętrznym dysku USB 2.0 na najnowszej (6.1) wersji syslinuxa.

Co ciekawe, po zrobieniu tego na natywnym pendrive instalacja XP bez zmian, natomiast 7 wygląda że będzie działać. Zainstalowało i system ruszył.

Czy miał ktoś podobny problem z XP i rozwiązał ? Próbowałem różnych opcji z tego wątku ale nie odważyłem się na podane rozwiązania w postaci linków z tymi długaśnymi tutorialami i modyfikacjami ISO.

Pozdrawiam.

Misiek4 06.11.2013 21:49

Instalacja systemów Windows (ISO) z dysków twardych NIE BĘDZIE działać. Musisz mieć napęd flash. W kwestii XP, trudno powiedzieć zdalnie, w czym jest problem. Podana konfiguracja działa na większości komputerów, ale im nowszy sprzęt, tym większa szansa, że mogą wystąpić problemy.

ValValiantThor 30.11.2013 01:18

Witam, gdzie jest obrazek odpowiedzialny za grafike w menu GRUB?
Chciałbym ja zmienić tą z tą kierownicą.

Oraz pytanko czy dzięki temu całemu menu da się zainstalować system Windows Vista ? Chciałbym miec dostepna instalację większości systemów windows poprze to menu.

Pozdrawiam.

Misiek4 30.11.2013 17:33

Jak zrobić menu graficzne. Vista powinna działać na podobnej zasadzie jak Windows XP.

ValValiantThor 30.11.2013 23:04

Nie wiem dlaczego za kazdym razem kiedy w mobalive chce bootowac pendrive to przy menu syslinux jest ok, ale przy menu grub za każdym razem mobalive crashuje lub raczej qemu.exe przestaje działać ? Mozna prosić o solucje na ten problem?

Oraz próbowałem stworzyc menu grub za pomoca poradnika. Wszystko byłoby ok tylko że nie moge podmienic grafiki robie tak jak w poradniku w zapisz jako nie mam formatu jpg więc robię wyeksportuj (w gimpie)
wszystkie opcje mam ustawione jak na screenach w poradniku poza jedna opcją mianowicie 2x2,1x1,1x1 najmniejszy rozmiar pliku (tej opcji w gimpie nie mam) próbowałem już na wiele sposobów tak samo w photoshopie.

Jakie są wymagania tej grafiki bo mam obraz jpg, rozmiar grafiki 800x600, 15x150 dpi? Więc co jest nie tak ? Można uszczególnić wymagania odnośnie tej grafiki ? Bo nijak nie moge sobie z tym poradzić. Sa jakies wymagania odnośnie wagi pliku czy jak ? A może vtryb kolorów RGB ilośc bnitów ? 1bit? 8? 16? 32?

Z menu syslinux wszystko szło elegancko, a z menu grub same problemy z przeróbką.

Misiek4 01.12.2013 11:30

Sciagasz RMPrep, zaznaczasz u góry swój napęd flash i wciskasz klawisz F11.

Co do grafiki, od wersji 4.5 można to zrobić znacznie prościej. Przykład:

Kod:

graphicsmode -1 800 100:1000 24
splashimage /cdrinfo.pl/gfx/cdrinfo800.bmp.gz

cdrinfo800.bmp.gz to spakowany np 7zip'em plik graficzny w formacie BMP o rozdzielczości 800x600.

ValValiantThor 01.12.2013 16:28

Wersji 4.5 czego ?

Misiek4 01.12.2013 17:43

Od wersji 4.5 Grub'a.

ValValiantThor 01.12.2013 18:44

To jak to teraz powinienem zrobic aby to menu zmienic (ta grafikę ) bo nie mam już pomysłów), wszelkie porady mile widziane, jak się za to zabrać ?

Mam tez pytanko czy dałoby się zrobic tak aby kiedy wybieram instalacje windows z iso wyswietlały sie iso w formie listy jeden pod drugim a nie koło siebie, bo troszkę to wprowadza zamęt jak sa dłuższe nazwy iso.

Misiek4 02.12.2013 12:22

Jesteś jedyny, któremu nie udalo się zrobić swojego menu na podstawie opisu przedstawionego tutaj: http://dyski.cdrinfo.pl/artykuly/pen...so/strona7.php

Łatwiej chyba nie da się tego opisać. :)

Drugi sposób to:

Do pliku /cdrinfo.pl/grub/menu.lst dodajesz wpis:

Kod:

I usuwasz wpis
Kod:

gfxmenu /cdrinfo.pl/gfx/menu
Teraz dowolną grafikę w rozmiarze 800x600 zapisujesz w programie graficznym (np w Paincie) jako plik w formacie BMP i nadajesz mu nazwę "cdrinfo800.bmp". Następnie za pomocą 7-zip kompresujesz ten plik i zapisujesz w formacie GZ.

Po czym, do katalogu /cdrinfo.pl/gfx/ kopiujesz skompresowany przed chwilą cdrinfo800.bmp.gz. Po restarcie menu oparte na Grub'ie powinno wyświetlać (jako tło) stworzoną przez Ciebie grafikę.

W kwestii wyświetlania nazw, coś wymyślimy.

ValValiantThor 02.12.2013 13:10

"Nie da się prościej tego opisać" - Tylko że robiłem wszystko tak jak w poradniku i mimo to grafika nie wyświetla się. Gdyby były jasno podane, wymagania to bym je spełnił bez problemu, bo grafiką zajmuję się na codzień więc dlatego napisałem, bo sam byłem zdziwiony czemu to nie działa.

W kazdym bądź razie spróbuje sposobu drugiego, ale nie tędy droga, chciałbym wiedzieć dlaczego pierwszy sposób nie działa z utworzona przeze mnie grafiką, wymagania co do tworzenia grafiki spełnione więc nie rozumiem dlaczego nie działa?

Ps: co do tego wyświetlania nazw byłoby super gdybyście coś wymyslili.

Dziekuję za pomoc i uwagi. Pozdrawiam.

Misiek4 02.12.2013 13:44

wstaw proszę swoją grafikę do posta (jako załącznik)...

ValValiantThor 02.12.2013 15:00

Drugim sposobem też mi się nie udało. Nie mam pojęcia dlaczego.
Grafika 800x600 150dpi x 150dpi kolory 24 bity rozszerzenie bmp

Misiek4 03.12.2013 09:28

Podstawiłem załączony przez Ciebie pliczek z grafiką do metody nr 2. Efekt w załączeniu.

Co do sposobu nr 1, należy użyć GIMP'a w starszej wersji, do ściągnięcia np stąd. Obraz jpg zapisujesz dokładnie z takimi parametrami, jakie są pokazane na ostatnim obrazku tej strony.

ValValiantThor 03.12.2013 12:39

Hmm, teraz daje mi do myslenia co robie źle skoro Ty podstawiłeś obrazek według metody nr 2 i jest ok a ja podstawiam i nie jest ok (nie ma obrazka) lub grub sie krzaczy hmm. Nie mam pojęcia co robię nie tak że efektu nie ma.

Przetestuję z tym innym gimpem bo testowałem w gimpie i w photoshopie i lipa.

A co do metody nr 2 nie mam pojęcia co robie nie tak.

Mógłbys mi podesłać /cdrinfo.pl/grub/menu.lst
z wersji w której podstawiłes grafikę może cos tam namieszałem, ale nie sądzę choć chciałbym zerknąć.

Przetestuję tego drugiego gimpa.

Misiek4 03.12.2013 12:43

Kod:

# Menu oparte na Grubie
#po wiecej informacji zajrzyj: http://www.cdrinfo.pl/artykuly/pendrive-usb-multiiso/
#--------------------------------------------

default 0
timeout 30

#uruchamia podmenu 0
title --> Live systems
lock
configfile /cdrinfo.pl/grub/live.lst
.....

Istnieje taka możliwość, że metoda nr 2 może nie działać w pewnych konfiguracjach sprzętowych, ale pod emulatorem musi zadziałać (w moim przypadku qemu z RMprep).

ValValiantThor 03.12.2013 13:03

Użyłem tego gimpa co podałes w starszej wersji i metoda pierwsza działa teraz bez problemu. (Przy okazji nie trzeba ustawiać jakości na 75).

Za chwile przetestuje metode druga z obrazkiem stworzonym w gimpie.

Aktualizacja:

Przetestowałem druga metode ponownie i bardzo uważnie. Niestety druga metoda u mnie nie działa poprawnie a wszystko wykonałem na pewno poprawnie (sprawdziłem kilka razy).

A oto efekt drugiej metody: (i sprawdzałem na tym samym emulatorze co Ty). Po drodze pare innych komunikatów na ekranie zanim sie wyswietli to co na screenie ale nie zdąże ich przeczytac.

Misiek4 04.12.2013 17:47

Po każdym wpisie wstaw komende:
Kod:

pause --wait=3
bedziesz widzial, co sie dzieje po wykonaniu danej linijki...

Na pierwszy rzut oka nie ładuje sie menu.lst znajdujace sie w /cdrinfo.pl/grub/

Mandragor 12.12.2013 09:25

Witam

Trafiłem na ten świetny artykuł niedawno i postanowiłem, że zrobię sobie pendrive'a z trzema systemami: XP, Win7 i Win8. Dwa ostatnie instalują się poprawnie ale z XP mam problemy.
Mam obraz XP z SP3 i zintegrowanymi poprawkami. Wybieram z menu Krok 1 instalacja sterowników SATA i po wciśnięciu "S" instalka wisi na ekranie z listą sterowników, która jest pusta. Instalacja nie reaguje można jedynie zresetować komputer. Można to jakoś obejść?

Dlaczego nie można zainstalować XP SP3 bez instalacji tych sterowników mimo tego, że odpowiednie sterowniki są w obrazie?

Misiek4 12.12.2013 10:12

Pendrive'a podpinasz do portu USB 2.0? XP pro, home czy OEM?

Mandragor 12.12.2013 10:16

Podpinam pod USB 2.0, a wersja windowsa to XP Pro

Misiek4 12.12.2013 13:31

Ok, małe poprawki wprowadzone. Ściągnij nową wersję 2.2

Mandragor 12.12.2013 13:53

Jeszcze jedno pytanie. Czy Krok 1 przy instalacji XP jest konieczny czy można go pominąć jeśli w obrazie są zintegrowane sterowniki do dyskó sata?

Misiek4 12.12.2013 14:59

Sterowniki do dysków SATA to jedno, a sterowniki do obsługi emulacji napędu z obrazu ISO to drugie. Krok 1 jest wymagany i nie można go pominąć.

Misiek4 14.12.2013 17:11

Ilość załączników: 4
Dostępna jest nowa wersja 2.3. Wprowadzono dużo zmian:

Kod:

- zmieniono strukturę katalogów ISO; od teraz Windows 7, Windows 8 oraz  Windows XP należy przekopiować do osobnych katalogów
  - zmieniono sposób wyświetlania menu Grub'a: zrezygnowano z zintegrowanego menu (grafika z ustawieniami w jednym) na rzecz osobno ustawianej konfiguracji w pliku konfiguracyjnym menu (/cdrinfo.pl/grub/conf.cfg) i osobnej grafiki tła (format: BMP spakowany .gz)
  - wszystkie ustawienia związane z grubem przeniesiono do pliku konfiguracyjnego /cdrinfo.pl/grub/conf.cfg
  - dodano zmienne dla nazw obrazów ISO systemów Windows; od teraz wystarczy je ustawić w pliku konfiguracyjnym /cdrinfo.pl/grub/conf.cfg
  - dodano automatycznie generowane menu AUTO ISO; menu jest generowane na podstawie nazw plików ISO znajdujących się w katalogu /cdrinfo.pl/iso/auto-iso/
  - dodano automatycznie generowane menu dla instalacji systemów Windows 7 i Windows 8; wystarczy przekopiować obrazy ISO do właściwych katalogów, tj. /cdrinfo.pl/iso/windows7 oraz .../windows8/ 
  - przeorganizowano wygląd i nazwy podmenu
  - zaktualizowano i dodano sporo nowych, przykładowych wpisów dla wszystkich podmenu (HDD, Antivirus, etc)
  - zaktualizowano zawarte w archiwum dystrybucje, tj.:
        - TestDisk 7.0
        - Hardware Detection Tool 0.52
        - Plop Boot Manager
        - Memtest86+ 5.01

Zapraszamy do testowania. :)

Smoklares 14.12.2013 19:50

Myślę że proste pytanie i nie będzie problemów z odpowiedzią, jak już taki pendrive bootowalny z windowsem zrobię, to będę mógł resztę wolnego miejsca wykorzystać czy już nie będę mógł użyć go?

Misiek4 14.12.2013 19:54

Będziesz mógł wykorzystać na swoje potrzeby całe, wolne miejsce na pendrajwie.

Smoklares 15.12.2013 23:37

Takie odpowiedzi lubię :) Bo widzisz chce sobie zainstalować tą ósemke, bo z tego co widzę windows 7 już nie jest ulepszany, nawet już nie można service packu zainstalowany. Jeśli mogE spytać, jak to jest z tym przeniesieniem ustawień na 8?

Misiek4 16.12.2013 08:36

Jakie ustawienia masz na myśli?

Smoklares 18.12.2013 00:57

Pliki, programy, sterowniki, rejestr tego typu sprawy

Misiek4 18.12.2013 08:26

Jak zadajesz pytanie, to musisz je zadać szczegółowo, bo teraz powstały dwa wpisy i dalej trzeba się domyślać, co autor ma na myśli. Jeśli masz na myśli przeniesienie ustawień/plików z zainstalowanego Windows 7 do nowo zainstalowanego Windows 8, to tu masz pokazane (lub tutaj) jak to zrobić.

milo7991 27.12.2013 23:31

Witam :)
W ostatnich dniach dużo się bawiłem tym skryptem i muszę wam serdecznie podziękować za kawał dobrej roboty! ;)

Jednak nie obyło się bez problemów...
1) Próbowałem dodać wpis systemu Fafik 5.2 (modyfikacja puppy) w live.cfg na podstawie wpisu puppy ale wyskakuje mi error :/
Mógłby mi ktoś podać prawidłową konfigurację?

2) Mam w kącie stary komputer, który nie ma w biosie opcji bootowania z pendrive :/
Próbowałem bootować za pomocą Plop Boot Manager niestety nie działa (zatrzymuje się na ładowaniu syslinux'a, nie przechodzi nawet do menu).
W dokumentacji plop'a nalazłem coś takiego: plop.at/en/bootmanager/usbdriverdetect.html ale nie potrafię tego ugryźć :/ (wybaczcie mi za wstawienie linku).
Gdyby miał ktoś chwilę i chęci przestudiowania tego byłbym wdzięczny ;)
Pozdrawiam, Miłosz.

Misiek4 28.12.2013 00:29

milo:

ad. 1 sprobuj wrzucic to ISO do katalogu "auto-iso" i uruchomic je z "Menu Grub -> Auto ISO.

ad. 2 postaramy sie sprawdzic uruchamianie menu z poziomu Plop'a....

marcinbejker 01.01.2014 13:02

Witam. Zainstalowałem to ostatnio krok po kroku (dobrze) wchodzę do menu, daję na instalację Win 7 ( którego ISO znajduję się w folderze WIn7 :) , widzi go normalnie, daje na instalacje, i wyskakuje błąd nr 21, i jest napisane, że zła lub brak ścieżki ( nie pamiętam dokładnie) hd0 i hd1.

Może mi ktoś wyjaśnić jak to zrobić ?

Misiek4 01.01.2014 14:30

Na jakim nosniku jest zainstalowane menu? Zrob zdjecie ekranu z tym bledem i wrzuc jako zalacznik na forum.

marcinbejker 01.01.2014 16:39

Na 8 GB pendrive.
Już to usunąłem to nie mam jak zrobic zrzutu ekranu. Jednak uruchamiało się tylko z boota przez windowsem bo w windowsie jak sprawdzałe MobaLiveCD to się program zamykał od razu.

Misiek4 01.01.2014 16:46

Aby Ci pomóc, musimy zobaczyć ekran z błędem.

marcinbejker 01.01.2014 20:19

Zrobiłem sobie w dosie :) dysk z pendrive i wrzuciłem windowsa na niego i działa już, tak więc już nie potrzebuje pomocy.
ale dzięki :)

Hormon 19.01.2014 11:54

Witam,
Niby wszystko fajnie, ale instalacja win xp to jakaś męka. Najpierw krok pierwszy, w sumie dośc szybko idzie, wrzuca pliki na dysk itd. Później próbowałem uruchomić pc z dysku, ale woła SP3.
Więc przechodzę do kroku 2, a tu ładowanie plików. Czyli 690MB zostaje kopiowanych, czy ładowanych gdzieś. Nie wiem gdzie, ale trwa to strasznie długo. Na razie czekam i mam nadzieje ze system się zainstaluje.
Nie ma jakieś innej metody na uruchomienie takiego menu jak mam z płytki i przeprowadzić zwykłą instalację ?

Misiek4 19.01.2014 12:12

Jak chcesz mieć szybko, to kup sobie szybki pendrajw. Co do instalacji XP, to należy rozumieć w jaki sposób instaluje się Windows XP. A odbywa się to nastepująco:

Etap 1: instaler XP uruchomiony z płyty CD kopiuje pare plikow na dysk twardy/SSD, wczytując sterowniki do kontrolera SATA/IDE i restartuje system

Etap 2: instaler XP uruchmia się już z dysku twardego/SSD i kopiuje dane z płyty instalacyjnej CD

I teraz w KROK'u 1 przy instalacji z USB obraz ISO z instalacją XP jest mapowany jako wirtualny naped CD z którego uruchamiany jest instaler, który wykonuje etap 1.

Aby przejść do etapu 2, po restarcie komputera musimy skorzystać z KROK'u 2, w którym to raz jeszcze obraz ISO musi zostać zamapowany jako wirtualny napęd CD z którego instaler XP będzie mógł skopiować pliki potrzebne do zainstalowania systemu (Windows XP).

Mam nadzieję, że wytłumaczyłem to w miarę zrozumiale...

Hormon 19.01.2014 12:18

Mam szybki pendriva, ale działa to i tak strasznie długo. Jakiś rok temu robiłem instalkę winxp z pendriv i system w ciągu paru minut był postawiony. Tylko teraz nie mogę znaleźć jak przygotować takiego pendriva.

Misiek4 19.01.2014 12:23

Ok, więć spróbuj w pliku /cdrinfo.pl/grub/win-iso.lst w KROK'u 2 znaleźć linijkę:

map --mem /cdrinfo.pl/iso/windowsxp/%WINXPISO%

i usunąć wpis "--mem"

Hormon 19.01.2014 12:35

Będę próbował wieczorem. Mam dwa laptopy na których trzeba win zainstalować, problem w tym że w obu nie działają napędy. A długo trwa ładowanie plików do pamieć.

Misiek4 19.01.2014 12:38

Daj znac czy nastapily jakies zmiany.

plikowieclol 26.01.2014 13:39

Cytat:

Napisany przez Misiek4 (Post 1270745)

ad. 2 postaramy sie sprawdzic uruchamianie menu z poziomu Plop'a....

Witam, mam problem używaniem menu na starszych komputerach nie mających w biosie bootowania z usb, po użyciu Plop Boot Menagera i botowaniu z usb pojawia się pierwszy ekran menu jednak po wejściu w instalacja windows z iso porajwa się wiersz polecen Grub> zamiast podmenu przy bootowaniu z usb bez ploopa wszystko działa poprawnie
czy udało się poprawić już działanie menu z poziomu ploopa?

Misiek4 26.01.2014 13:55

Czy pojawia sie jakiś błąd, czy też tylko sam wiersz polecen?

plikowieclol 26.01.2014 14:07

pojawia się,
Minimal BASH-like line editing is supported. For the first word, TAB lists possible command completions. Anywhere else TAB lists possible device or file completions. grub>

Misiek4 26.01.2014 16:52

No niestety wystąpił problem polegający na tym, że nie mamy pod ręką żadnego starszego komputera. Z kolei na wszystkich dostępnych maszynach Plop nie wykrywa portów USB... Postaramy się coś wymyślić, ale może to potrwać.

plikowieclol 26.01.2014 18:05

ok ,dziękuje za pomoc i czekam na odpowiedz

Misiek4 26.01.2014 19:52

Podaj konfiguracje tego komputera z którym występują problemy (płyta, procesor). Na jednej z maszyn udało się uruchomić "menu" z Plopa i calosc dziala bez problemu. I powiedz mi, czy w biosie tej płyty są jakiekolwiek ustawienia dotyczące napędów USB.

plikowieclol 26.01.2014 22:18

jest to stry laptop z procesorem intela, w biosie jest tylko pozycja remowable
devince , niestety po wybraniu tej opcji nie bootuje z usb , z plop bootuje jednak pojawia się problem o który pisałem powyżej, testowałem również na acer aspire 3100 procesor turion 64 ten sam problem po wejsciu w podmenu błąd z wierszem polecen grub>

Misiek4 27.01.2014 12:55

Domyślam się, że napęd USB może być mapowany przez płytę główną jako np. napęd dyskietek i to może być przyczyną problemów. Na razie szukamy jakiejś starej maszyny, aby to sprawdzić.

DracoBB 27.01.2014 16:00

Witam !

Natrafiłem na artykuł dotyczący boot-owalnych pendrive, a że od jakiegoś czasu już mi chodziło coś takiego po głowie to postanowiłem spróbować.

1) Komputer mam z zainstalowanym W7 prof 64 bit/4GB/ procesor C2D E7500.
2) Ściągnąłem wersję Wersja 2.5 (2014.01.20)
3) Rozpakowaną wersję przegrywam do głównego katalogu pendrive :
https://lh3.googleusercontent.com/-R...52-no/Pic1.jpg
4) Po czym uruchomiłem plik instaluj_syslinuxa.bat (próbowałem zarówno jako administrator jak i normalnie) bez znaczenia.
5) Odpowiadam na pytania po kolei: czyli napęd E, potwierdzenie wyboru (T/N), konieczność zwrócenia uwagi na komunikaty, informacja że katalog cdrinfo.pl już istnieje i . . . . . taki komunikat jak poniżej:
https://lh6.googleusercontent.com/-C...22-no/Pic2.JPG

Przeglądałem posty dotyczące tego artykułu ale niestety dokładnie takiego problemu nikt nie miał.

Będę wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu.
Jest to mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość.

Pozdrawiam

Misiek4 27.01.2014 17:01

To znaczy, że próbujesz zainstalować menu na dysk twardy lub inną pamięć, którą system widzi jako dysk twardy/SSD.

Aby zainstalować menu musisz:

wyedytować plik instaluj_syslinuxa.bat znajdujac wpis:

syslinux.exe -simad cdrinfo.pl %naped%:

i zmienić go na:

syslinux.exe -simadf cdrinfo.pl %naped%:

Pamiętaj, że z tego rodzaju pamięci nie zainstalujesz Windows 7.

badboy23 27.01.2014 17:06

Zainstaluj tylko musi zintegrować sterowniki, ja instaluje tak nawet Windows 8.

Misiek4 27.01.2014 17:27

Badboy, masz na myśli Fira?

badboy23 27.01.2014 19:00

Tak, opisałem to w tym temacie :-)

DracoBB 27.01.2014 19:14

Na razie kiszka
1) zamieniłem "syslinux.exe -simad cdrinfo.pl %naped%:" na "syslinux.exe -simadf cdrinfo.pl %naped%"" i pokazuje się taki ekran:

https://lh4.googleusercontent.com/-P...19-no/Pic3.jpg

Po naciśnięciu spacji komunikat: Instalacja syslunuxa nie powiodła się naciśnij dowolny klawisz . . . i zaczynamy od początku

2) z ręki wpisałem komendę z pliku bat:
syslinux.exe -simadf cdrinfo.pl E: (zastąpiłem zmienną %naped% na nazwę rzeczywistą) i też pokazała się lista możliwych opcji (jak na powyższym screenie).

będę wdzięczny za dalsze sugestie

badboy23 27.01.2014 19:35

DracoBB F na początku.

DracoBB 27.01.2014 19:53

Cytat:

Napisany przez badboy23 (Post 1274073)
DracoBB F na początku.

Wybacz ale gdzie mam dać to F ?

oki już rozumiem ale przepisałem tak podał Misiek4

a powinno być:

syslinux.exe -fsimad cdrinfo.pl %naped%:

literówka - testuję dalej póki co thx :-)

Misiek4 27.01.2014 19:54

BadBoy, z tego co się orientuje, to nie chodzi o sterowniki, tylko o plik autounattend.xml.

Domyślnie instalator Windows szuka tego pliku w głównym katalogu nośników innych niż HDD/SSD/fixed drive. W poradniku, który podałeś chłopaki integrują ten plik wewnątrz boot.wim i instalator nie musi go szukać na zewnętrznych napędach.

Możesz zrobić taki eksperyment: do jednego portu USB podepnij HDD zewnętrzny z niemodyfikowanym obrazem instalki Win7, a do drugiego portu USB pendrajwa z plikiem autounattend.xml w głównym katalogu i uruchom instalacje z ISO z HDD.

badboy23 27.01.2014 19:57

Cytat:

Napisany przez DracoBB (Post 1274076)
Wybacz ale gdzie mam dać to F ?

fsimad

Misiek4 Pomyliło mi się z XP tam się fira dodaje jako obraz dyskietki :-)

Misiek4 29.01.2014 08:31

Cytat:

Napisany przez plikowieclol (Post 1273994)
jest to stry laptop z procesorem intela, w biosie jest tylko pozycja remowable
devince , niestety po wybraniu tej opcji nie bootuje z usb , z plop bootuje jednak pojawia się problem o który pisałem powyżej, testowałem również na acer aspire 3100 procesor turion 64 ten sam problem po wejsciu w podmenu błąd z wierszem polecen grub>

Czy możesz zrobić jeszcze jedną próbę: sprawdzić menu na innym pendrajwie?

plikowieclol 29.01.2014 15:39

tesowałem na kilku komputerach i pendrive, a także na dysku zewnetrznym i kiedy odpalam menu zpoziomu ploopa po wejsciu w np instalacja windows z iso pojawia się błąd taki jak powyżej napisałem.

Misiek4 30.01.2014 23:20

Jak sie pojawi konsola gruba, czy możesz wpisać komendę "root" i podać, co sie pojawiło na ekranie?

plikowieclol 31.01.2014 14:56

Cytat:

Napisany przez Misiek4 (Post 1274278)
Jak sie pojawi konsola gruba, czy możesz wpisać komendę "root" i podać, co sie pojawiło na ekranie?

po wpisaniu komendy "root" pojawia się
Error 25: Disk Read Error

plikowieclol 08.02.2014 00:46

Witam po pewnym czasie, czy udało się już coś sprawdzić dlaczego menu nie działa poprawnie z poziomu ploop? dodam że testowałem także na najnowszej wersji menu 2.6 jednak tam występuje ten sam problem zaraz po wejściu w pozycję menu grub

badboy23 20.02.2014 17:39

Cytat:

Napisany przez Misiek4 (Post 1274078)
BadBoy,
Możesz zrobić taki eksperyment: do jednego portu USB podepnij HDD zewnętrzny z niemodyfikowanym obrazem instalki Win7, a do drugiego portu USB pendrajwa z plikiem autounattend.xml w głównym katalogu i uruchom instalacje z ISO z HDD.

W 100 % działa :-) na win 7/8/8.1 :-)

Misiek4 20.02.2014 17:57

:)

PS mam chyba też rozwiązanie w temacie uruchamiania menu na starszych komputerach:

Należy skopiować plik /cdrinfo.pl/grub/menu.lst do głównego katalogu pendrajwa.

Następnie ściągnąć WinGrub, uruchomić go z prawami administratora i zainstalować Gruba z opcjami takimi jak na poniższym obrazku. Należy uważać, aby go nie zainstalować na dysku systemowym.

Po tym zabiegu instaler wykona kopię MBR i w jego miejsce wstawi swój kod. Przy starcie menu będziemy mieli 5 sekund na dokonanie wyboru, z którego bootloadera będziemy chcieli skorzystać (tzn SysLinux'a czy też Grub'a).

Proszę spróbować na starszych komputerach uruchomić menu korzystając z Grub'a.

Uwagi mile widziane.

neo184 11.03.2014 19:14

Cytat:

Napisany przez plikowieclol (Post 1274345)
po wpisaniu komendy "root" pojawia się
Error 25: Disk Read Error

mam to samo, ale na prawie nowym sprzęcie: laptop lenovo G580
procek i3, dysk 1Tb-tradycyjny, 4Gb ramu ddr3, usb 3.0 i 2.0
na innym sprzęcie śmiga aż milo kilka hp , acery i asusy , nowsze i starsze.
jakiś pomysł aby zadziałało??

Misiek4 11.03.2014 19:33

Sprobuj rozwiazania z postu nr 384

doomek 17.03.2014 19:16

Witam.

Jak próbuję instalować win7 czy vistę z iso to wywala mi pytanie o sterowniki - skąd mam je wziąć ?

badboy23 17.03.2014 20:08

Cytat:

Napisany przez doomek (Post 1278210)
Witam.

Jak próbuję instalować win7 czy vistę z iso to wywala mi pytanie o sterowniki - skąd mam je wziąć ?

Jakie sterowniki? Zrób jak w poście 383.

doomek 17.03.2014 22:00

Wygląda to tak jakby problem był z firadisk - przed załadowaniem okna z instalacją pokazuje się command line gdzie mniej więcej jest coś takiego:

Kod:

Znaleziono napęd usb widosznu jako **** - flash aparatu zsałonił xD

Device node created install is complete when drivers are updated...
updating drivers for root/cdrinfo.pl/firadisk from F:\cdrinfo.pl\firadisk\firadisk.inf
devcon failed
czeka aż obraz iso zostanie załadowany
system nie może odnalezc określonej ścieżki

Potem coś przelatuje szybko ale jest jakiś:

failed install.wim

czy coś takiego

następne okno to prośba o sterowniki.

badboy23 17.03.2014 22:09

A na jakim nośniku masz instalator? Pendrive czy HDD USB? USB 2.0 czy 3.0?

doomek 17.03.2014 23:12

pendrive usb 3.0 podłączany do portu 2.0

badboy23 18.03.2014 20:16

Może obraz iso masz z błędem zgrany?

doomek 18.03.2014 20:56

Wszystkie iso są ok - często je montuję żeby postawić system na hyper-v czy esxi. Dodatkowo się odpalają - sprawdzałem bootowanie z win7 rtm, win2012 r2, win2008 r2. Za każdym razem to samo. Każdy linux działa poprawnie.

dreamlogic 08.04.2014 12:33

Witam Kolegów ,
właśnie zarejestrowałem się na forum aby napisać o moich spostrzeżeniach odnośnie nowej wersji " Menu " .Potwierdzam , że na tych samych obrazach systemów co w działającej u mnie poprzednio absolutnie na 99% kompów nowa wersja menu nie działa poprawnie.Mam takie same problemy co Koledzy tzn. brak sterownika podczas instalacji każdego system.Sposób opisany przez Kolegę w poście 384 też u mnie nie pomaga.Na kilkudziesięciu testowanych kompach nowszych , starszych klapa.Generalnie na SysLinux 6.01 jest ok jak użyje wersji Menu z Syslinuxem 6.02 to klapa od razu.
To tyle z mojej strony.
Pozdrawiam serdecznie Kolegów i dziękuję wszystkim za trud włożony powstanie i doskonalenie w Menu . Dla mnie jest to świetne narzędzie pracy.

Misiek4 08.04.2014 13:17

Dreamlogic, jakie systemy probowales uruchomic? I czy korzystales z menu automatycznie generowanego, czy z menu statycznego (obrazy wpisane na stale do konfiga)?

dreamlogic 08.04.2014 14:46

Witam , najczęściej vista i win 7 , korzystałem z auto iso.

Misiek4 08.04.2014 14:56

Ok, potestujemy dokładniej i damy znać. :)

Eragras 09.04.2014 13:37

Witajcie.

Może troche banalne pytanie, ale jak za pomocą tego multiboot menu flashować bios ?

Z góry dzięki za odp.

Misiek4 09.04.2014 14:30

Jeżeli masz na myśli bios np w dyskach SSD, to zazwyczaj producenci dysków dostarczają firmware w postaci obrazu ISO, który należy wypalić na płycie. W tym przypadku nie musisz niczego wypalać, tylko wrzucić obraz z firmware na pendrajwa i ew. dodać w konfiguracji nazwę tego obrazu.

Eragras 09.04.2014 15:12

Bios płyty głównej. Chciałbym odpalić wiersz poleceń(bądź coś takiego) i użyć programu adwflash bądź jemu podobnych do aktualizacji biosu płyty.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:15.