![]() |
Wrzuc te obrazy do katalogu auto-iso i sprawdz, czy sie uruchomia (powinny). Niestety nie wszystkie dystrybucje linuxowe "daja sie" uruchomic poprzez mapowanie obrazu ISO.
|
Jest dokładnie to samo, czyli:
Pmagic zatrzymuje się na Seting up system devices... podobnie jest jeśli uruchamiam PMagic z menu np: hiren'sa Instalacja Ubuntu - uruchamia pierwszy ekran który po chwili znika i pozostaje czarny ekran |
Czy GRUB4DOS posiada także funkcje GRUB2? Jeśli tak to po co mapujecie? To jest starożytne i upierdliwie.
|
TPogoda: przed chwila sprawdzalem: z auto-menu dziala zarowno PMagic jak i Ubuntu 15.10 64-bit. Trudno powiedziec dlaczego u Ciebie nie dziala.
Berion: jak cos piszesz, to konkretnie. Czyli podaj dzialajacy przyklad na podstawie GRUB2. |
Działające przykłady dla GRUB2: :)
Kod:
menuentry "Mint v17.3 (64bit)" { |
Ogolnie wszedzie zasada dzialania jest podobna: obraz ISO jest montowany jako urzadzenie (np jako partycja) i z niej uruchamiany jest system.
Niestety w przypadku Linuxów, nie działa zawsze i ze wszystkim. JAk sobie przypomnę, to wrzucę Ci parę przykładów do przetestowania. :) Sprobuj te obrazy: Promox (Proxmox VE 4.1 ISO Installer) http://sourceforge.net/projects/anti...inal/MX-krete/ http://ftp.icm.edu.pl/pub/Linux/dist...amon-64bit.iso http://download.bitdefender.com/resc...-rescue-cd.iso |
No niestety, u mnie to nie działa, nie udało mi się odpalić żadnego z powyższych (uruchamianie z auto-iso jak i bezpośrednio z menu przy użyciu takich samych komend jak dla Pmagic).
testowałem to na: - Penie USB 3.0 podłączonym do USB 2.0 (menu 2.13a), na nim działa wszystko oprócz programów linuxa (głównie chodzi mi o Pmagic, Gparted i instalkę Ubuntu). - Penie USB 2.0 podłączonym do USB 2.0 z czystą instalacją menu 2.13a - Dysku USB 2.0 podłączonym do USB 2.0 z czystą instalacją menu 2.13a Jeśli chodzi o kod to przyznam, że nie mam doświadczenia, dlatego bazuję na tym co jest lub uda się wyszukać w sieci. |
Ilość załączników: 1
Niestety nie potrafie pomoc. Sprawdzalem te dwa obrazy na dwoch pendrajwach i dwoch komputerach + dodatkowo na VirtualBox'ie (screen ponizej). Zero problemow (oba obrazy w katalogu ../iso/auto-iso).
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1450647637 |
Czyli problem jest gdzieś u mnie. Pokombinuje jeszcze z różnymi wersjami.
|
Problem nie lezy w wersjach, a raczej w Twoim komputerze (konfiguracji sprzetowej). Na niektorych maszynach nie wszystko dziala, a na niektorych samo menu sie NIE uruchamia.
Zacznij od sprawdzenia menu w maszynie wirtualnej. |
Faktycznie, na innych komputerach Pmagic uruchamia się z auto-iso.
Instalatory np: Ubuntu czy Elementary OS uruchamiają się ale na pewnym etapie instalacji wszystko się sypie. Potestuję jeszcze metodę z postu 74 |
Cytat:
Tak na szybko: jezeli będziesz robił upgrade, nie kasuj katalogu cdrinfo.pl, tylko przegraj ręcznie zawartość katalogu cdrinfo.pl ręcznie (z archiwum z nowej wersji). |
Czy komuś udało się uruchomić linuxa (dowolna dystrybucja) z zapisem zmian? Jedynie taki linux mi nie poszedł, a tak bym miał komplet :)
|
To zależy co masz na myśli pisząc "zapis zmian". Generalnie nie możesz zapisać zmian dla systemów, które są uruchamiane z obrazu ISO (systemy LIVE). Systemy typu LIVE są specjalnie przygotowane do uruchamiania z płyt CD/DVD i bez możliwości zapisywania zmian na nośniku z którego są uruchamiane.
Ale zawsze możesz utworzyć drugą partycję na pendrajwie i tam zainstalować ulubioną dystrybucję Linuxa. |
"Zapis zmian", czyli utworzony dodatkowy plik (dla Ubuntu casper-rw), który przechowuje wszystkie dokonane zmiany w linuxie.
Taki linux uruchomił się jedynie utworzony w kreatorze USB (Unetbootin, Lili USB Creator). |
Z tego co widzę, to Unetbootin jak i Lili rozpakowuje zawartość ISO Ubuntu. U nas idea jest taka, aby wszystko uruchamiać z obrazów ISO (wtedy można w miare sensownie zapanować nad porządkiem na pendrajwie).
Niestety ma to też swoje minusy (jak sam zauważyłeś). Jeżeli Ci nie przeszkadza burdel jaki się robi po instalacji Ubuntu przez Unetbootin czy też Lili, to zawsze możesz dodać ręcznie nasze menu (wgrać zawartość archiwum na pendrajwa) i dodać odpowiedni wpis. Przykładowy kod dla pendrajwa przygotowanego przez Unetbootin (edytujesz plik /syslinux.cfg): Kod:
|
Cytat:
Sciągamy program RMPrepUSB. Po jego uruchomieniu podpinamy do portu USB pendrajwa na którym umieszczamy dystrybucję Ubuntu desktop (ściągnij ISO lub torrent) w katalogu /cdrinfo.pl/iso/linux/. Uruchamiamy RMPrepUSB i zaznaczamy pendrajwa. Następnie naciskamy przycisk "Create ext2 FS" i nadajemy nazwę pliku "Ubuntu15-04", volume label "casper-rw" oraz wielkość pliku w megabajtach zgodnie ze swoimi potrzebami. RMPrebUSB utworzy plik, wewnątrz którego założona zostanie partycja ext2. Poniższy kod należy umieścić w którymś z podmenu GRUB'a. Kod:
title Ubuntu desktop 15.04 AMD PERSISTENT\n Uruchamia Ubuntu 15.04 desktop 64-bit AMD z ISO |
Dostępna jest nowa wersja menu w wersji 2.14.
Zmiany: - zaktualizowano większość wpisów w podmenu GRUB'a (m.in. dodano wpisy uruchamiające systemy Linux z plikami persistence, umożliwiającymi zapisanie własnych ustawień - dokładniejsza instrukcja obsługi dostępna jest w poście powyżej - dodano możliwość zabezpieczenia menu hasłem (hasło ustawiamy w pliku konfiguracyjnym /cdrinfo.pl/grub/conf.cfg) - dystrybucje i programy zawarte w archiwum zaznaczone są symbolem "(*)". - domyślna rozdzielczość została zmieniona na 1024x768 - wprowadzono pare mniej istotnych zmian kosmetycznych |
Dzięki misiek za te kody do gruba. Zobacze czy to odpali i dam znać jak poszły rezultaty.
|
Problem ze sterownikami - Bootowalne menu na dysku pod USB
Witam. Zainstalowałem sobie to menu na dysku Touro Mobile 1TB. Wrzuciłem ISO Win10 do folderu win10 i przy każdym ISO prosi o sterowniki do napędu CD/DVD
Dodam, że ISO Win7 działa i nie prosi o sterowniki. Testowałem już kilka obrazów Win10 i każdy chce sterownik. |
Witam,
Wydaje mi się, że znalazłem mały błąd. Plik "cdrinfo.pl\iso\hdd\menu-dysk.lst" tworzony przez Menu 2.14 zawiera mały błąd. wpis dla programu "TestDisk / PhotoRec 7.00" zamiast TestDisk.img jest TestDisk.ima Pozdrawiam |
Swięta racja. Za chwilę będzie to poprawione. Dzięki za czujność.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Najprościej skorzystać z pendrajwa, który jest widoczny w systemie jako napęd przenośny. Wtedy wszystko działa bez problemu i nie trzeba kombinować.
Jeżeli posiadasz dysk twardy, to niestety sa dwie opcje: 1. modyfikacja obrazów ISO (trzeba wgrać odpowiedni dla danej wersji plik AutoUnattend.xml do obrazu .wim, który wcześniej trzeba rozpakować a później spakować i zbudować obraz ISO) 2. użycie dodatkowego pendrajwa i przegranie do jego głównego katalogu pliku AutoUnattend.xml przeznaczonego dla danej wersji systemu Windows. Dla Windows 8/10: /cdrinfo.pl/FiraDisk/auWin10.xml - zmienic nazwe na AutoUnattend.xml Dla Windows Vista/7 można użyć pliku AutoUnattend.xml znajdującego się w głównym katalogu archiwum menu CDRinfo.pl. |
Witam. Wrzuciłem na pena menu2.14 i wchodząc w "Instalacja Windows XP,7,8,10" otwiera sie środowisko tekstowe a chyba powinno być graficzne. a jak nie to jaką komende wklepać by zainstalować system. dzięki :p
|
Poprosze o screena z tym "srodowiskiem tekstowym".
|
i.imgur.com/NPWq9pe.jpg
tu jest to zdjęcie |
Wyglada na to, że Twój komputer "widzi" pendrajwa jako coś innego niż pamięć zewnętrzna. Możesz spróbować uruchomić go w emulatorze?
|
Ja jak tak miałem to wystarczyło ponownie menu zainstalować i pomogło ;)
|
Wrzuciłem na innego pena i śmiga ;)
|
Jaką zastosować czcionkę w menu żeby wyświetlacz poprawnie Polskie znaki?
Teraz mam szlaczki zamiast polskich niektórych liter. |
Powinna być zgodna z UTF (jest dołączona do archiwum ostatniej wersji w ..grub/fonts/).
|
A to nie ona jest włączona?
|
Powinna dzialac od "kopa". Możesz wkleic jakiegos screena?
|
|
Az sprawdzilem u siebie (dwa kompy + emu). Zero problemów. Może Twoj monitor nie obsluguje polskich znaków? ;) A tak na poważnie, pod emu masz ten sam problem?
|
|
Ok, znalazlem przyczyne. Jezeli skorzystasz z bootloadera SysLinuxa, a potem przejdziesz do menu GRUB'a, to z poziomu SysLinuxa uruchamiana jest starsza wersja GRUB'a (grub.exe), która nie obsluguje ladowania czcionek. Niestety nowszej wersji grub.exe brak.
|
Ok dzięki
|
Cytat:
żeby Ubuntu zapisało zmiany. Do tego kernel musi mieć taką ścieżkę jak podałeś /casper/vmlinuz inaczej nie znajduje pliku i ubuntu się nie uruchamia. Misiek, czy u was ubuntu zachowuje układ ikon na pulpicie? U mnie restuje je po restarcie. |
Zachowuje, włącznie ze wszystkimi innymi ustawieniami oraz wgranymi plikami.
|
wywala błąd
Ilość załączników: 2
Witam.Ostatnio postanowiłem zrobic tak ze bym mial w jednym miejscu kilka systemow i tam jakies programy. No i jakas tam czesc mi nie dziala np dodalem sobie windows xp live cd i wybieram go i pokazuje mi sie cos takiego jak na zdjeciu. I dodam też że porobiłem pare zmian w menu poniewaz nie potrzebuje tyle programow moze cos zle zrobilem to podam ten plik co bedzie jakas mozliwos poprawki
|
Zmien nazwe obrazu ISO na taką w której nie będzie spacji i innych, dziwnych znakow.
|
A dzieki nie zauważyłem. A mam jeszcze jedno pytanie bo chce to zrobic na dysku twardym i wczesniej byla mowa ze trzeba AutoUnattend.xml zintegrowac z obrazem systemu. Jak mam ten plik dodac? I z kad go wziaś? Z tej paczki bo widzialem gdzies tam taki plik. I o co chodzi z tym błedem 0x0000007B na niebieskim tle?
|
W najbliższym czasie opiszemy jak zintegrowac pliki AutoUnattend.xml z obrazem ISO. A co błedu o którym piszesz, to poproszę o rozwinięcie tematu (tj. więcej szczegółów, kiedy sie pojawia, zrzut ekranu).
|
Cytat:
|
Czym edytujecie plik conf.cfg? Przy próbie edycji i zapisaniu notatnikiem/WordPadem lub Notepad++ UTF-8 rozjeżdża mi się menu.
Posiadam Windows 10 64 bit. Załącznik 76249 przed edycją pliku cfg Załącznik 76250 |
|
Cytat:
set WIN10ISO_=windows10x64.iso set WIN10ISOx86_=windows10x86.iso set WIN81ISO_=windows8.1x64.iso set WIN81ISOx86_=windows8.1x86.iso set WIN7ISO_=windows7x64.iso set WIN7ISOx86_=windows7x86.iso set WINXPISO=Windows_XP.iso Sprawdziłem na innym komputerze z Windows 7 x64 i to samo. |
Wydaje mi się, że problem leży w pliku menu.lst, a nie w conf.cfg.
|
Menu.lst nie zmieniałem, po wgraniu oryginalnego pliku Conf.cfg wraca do normy
|
Ciekawe. Uruchamiasz notepada2, ustawiasz kodowanie na UTF-8, ładujesz conf.cfg, zapisujesz i dalej występuje ten sam problem?
|
Cytat:
Kod:
#================================================= Kod:
set WIN81ISOX86_=Windows8.1x86.iso |
Czy mógłbyś wyedytować ten pliczek do postaci finalnej i załączyć go do posta?
|
Cytat:
|
To nie jest problem z kodowaniem. Tylko z jakiegoś powodu GRUB wysypuje się i nie wczytuje konfiguracji poniżej Twoich zmiennych. Przeniosłem je niżej. Sprawdź proszę, czy wszystkie zmienne są widoczne (czy uruchamiają sie przypisane obrazy).
|
Cytat:
Wczytuje mi tylko z 1 zmiennej: "set WIN10ISO_" pozostałych już nie widzi. Mogę do niej przypisać każdy obraz ISO. Mój plik: Załącznik 76285 Posiadam pendrive USB 3.0 128GB, pod USB 2.0 jest to samo. |
Wygląda na to, że GRUB nie przyjmuje zmiennych, których nazwa przekracza 9 znaków.
|
analfabeta z z niego ***128512; sorry za zawracanie głowy.
|
Nie zawracasz. :) BTW Trzeba będzie to zglosic autorowi.
|
Powiem Ci że nawet oryginalny plik Conf.cfg działa. Zmienna musi mieć do 9 znaków.
|
Może ktoś napisze instrukcje - jak stworzyć bootowalny pendrive ntfs z obrazem .iso windowsa 10???
Będę bardzo wdzięczny. Rozkminianie metody jaką zastosowaliście jest pracochłonne. PLEASE !!! |
|
Ty tak na poważnie z tym "rozkminianiem"?
Krótka instrukcja obsługi: instalujesz menu na pendrajwie (widzianym przez system Windows jako urzadzene przenośne) i po instalacji kopiujesz obraz ISO systemu Windows 10 do katalogu X:\cdrinfo.pl\iso\windows10\ (gdzie X to litera pod jaką widziany jest pendrajw w systemie). Po restarcie korzystasz z menu automatycznego. |
Nie zrozumieliśmy się.
Na pendrive kopiuję plik windows10x32x64.iso - ma powyżej 4GB dlatego wcześniej formatuję na ntfs. Chę aby po uruchomieniu komputera Bootował się i pokazało menu, a w nim 2 opcje: 1 uruchom komputer z HDD 2 zainstaluj windows 10 i tu mam wiele pytań: 1. grub, syslinux, czy isolinux 2. co w menu - minimum 3. mbr GPT, UEFI czy inne? ps. BADBOY znam wiele programów, które to robią z automatu - ale jak to zrobić z palca ?? |
Dało by się bootować z drugiej partycji? Chciałbym zrobić drugą partycję na pendrive FAT32 uefi z windowsami 7,8.1,10. PS. Czy w tym menu może się odwoływać do drugiej partycji z obrazami iso?
|
badboy23, powinno (nie testowałem) zadziałać odwołanie do (hd0,1), gdzie druga liczba jest numerem partycji (0=pierwsza partycja, 1=druga). Czyli np.
Kod:
configfile (hd0,1))/cdrinfo.pl/grub/menu.lst |
Dzięki, a jak zrealizować grupa uefi na drugie partycji? Tylko jedna może być ustawiona jako aktywna BOOT.
|
Z tego co sie orientuje, to z UEFI nie jest tak łatwo. Grub4dos nie współpracuje z UEFI. Ten temat był już poruszany na forum.
Jedyne rozwiązanie jakie znam, które pozwala na uruchamianie instalacji różnych systemów (z obrazów ISO) w komputerach z UEFI, to Easy2Boot. W przypadku Easy2Boot wymagana jest konwersja obrazów ISO do formatu .imgPTN, które po konwersji są montowane fizycznie jako partycja FAT32. Więcej info na ten temat znajdziesz tutaj: http://rmprepusb.blogspot.co.uk/2015...y-systems.html |
menu-pendrive-cdrinfo_pl_2.13a uszkodziło mi dwa pendrivy.Tydzien temu na Kingston 8gb zainstalowałem to menu .Gdy chciałem dorzucić obrazy iso z systemami komunikat-brak miejsca na dysku. Więc odpusciłem sobie i format pendriva.Po tym tak zaczął świrować ,że glowa boli .Raz komp go wykrywał raz nie ,zwalniał transfery do tego stopnia ,że przerywało operacje. I poszedł w kosz . Wczoraj zainstalowałem menu na Sandisck 16gb ale ,że było pózno nic więcej nie robł.Dziś się okazuje ,że komp go nie wykrywa. Dwa koputery i nic. Ale goodram 32gb jest wykrywany.Wiec mam takie pytanie.Zbieg okolicznosci,ze te pendrivy mialy mi wlasnie teraz umrzec? W przeciagu tygodnie czy wina waszego menu? Bo dziwne ,że po instalcji menu umarly.
|
Nie ma takiej możliwości, aby "menu" uszkodziło pendrajwa. Niestety, ale duża cześć pendrajwów dostępnych na rynku to produkty niskiej jakości i niestety ich czas bezawaryjnego działania jest krótki (piszemy to z autopsji).
Co do SanDiska, mam nadzieję, że to nie model Ultra USB 3.0 (4 sztuki padły nam w ciągu miesiąca). |
Nie to napewno nie Ultra usb3.0 . Jakiś na B . A dlaczego po zainstalowaniu menu miałem "brak miejsca na dysku" ? Dlaczego wczoraj wieczorem było ok z sandiskiem a dziś już go komp nie widzi? Akurat pech chciał ,że oba peny trafiło własnie przy tym menu?Dziwne.
|
Na te 3 pytania Ci nie odpowiem. Dodam tylko, że instalator menu instaluje dwa bootloadery, zakłada katalogi i kopiuje pliki. Czyli nie robi żadnych czarów. Instalowaliśmy menu setki razy na przeróżnych nośnikach i nie zdarzyło się, aby wystąpiły tego typu sytuacje.
|
No akurat w czary nie wierzę -za stary już na to jestem :).Nic trzeba kupić jakiegoś penka i na nim spróbować .
|
Moze tak zanim kupisz "jakiegos" penka to pomysl ile faktycznie np. kosztuje ze 20zl za 32gb to cos jest z nim nie tak ;) i podejdz do markowego sklepu bo bardzo prawdopodobne (a jesli idzie o mnie to pewniak) ze miales tanie podrabiane buble , czasami nawet podroby sprzedaja mniejsze sklepiki nawet o tym nie wiedzac w ktorych zeczywista pojemnosc jest mniejsza od wlasciwej ;)
|
Kiedyś też miałem uszkodzone gniazdko usb które paliło mi pendrive. Spaliłem 6 zanim zorientowałem się że to gniazdo. Pomierz napięcia.
|
Czy menu z tego forum będzie widziało drugą partycję na pendrive?
|
Teoretycznie powinno.
|
Pytam bo Windows może widzieć tylko jedną na raz. Przerobiłem boot leader z windowsa 8.1 uefi i dodałem obrazy systemów iso. instalatory uruchamiają się w trybie uefi, chciałbym umieścić tu na drugiej partycji FAT32 i żeby grub odwoływał się do niej lub na odwrót.
|
Pod Windows jest tak jak mowisz. Aby sobie ułatwic życie można użyć programu RMprepUSB, który umożliwia "przełączanie" pomiędzy poszczególnymi partycjami (opcja Ctrl-O).
GRUB bez problemu powinien widzieć drugą partycję (patrz post powyżej). |
Potrzebuję przy starcie pendrive wybór, pomiędzy bootmgr.EFI a cdrinfo.pl. Jakieś pomysły na ciekawe rozwiązanie?
|
Hey odpowie mi ktoś na pytanie dlaczego nagle przy probie instalacji windowsa wyskakuje cos takiego jak na zdjeciach ??
dodam ze instalowałem już kilkanaście razy windowsa z tego samego pendriva i nie było żadnych problemów |
A instalowałeś wcześniej ten system z pendrajwa na tym konkretnym komputerze i czy wtedy nie było problemów? Czy też jest to pierwszy raz?
|
Tak z tego samego pendriva nic z nim nie robiłem jedyne co to do laptopa zamontowałem dysk ssd
|
W sumie to dobrze, że trafił Ci się ten problem. Spróbujemy go rozwiązać korzystając z ImDisk zamiast firadisk. Postaramy się jeszcze dzisiaj (najpóźniej jutro) wrzucic tu na forum wersję beta.
|
Dostępna jest nowa wersja menu w wersji 2.15.
Zmiany: - zaktualizowano GRUB'a do najnowszej wersji - dodano netboot.xyz do podmenu Network Boot (umożliwia instalacje wielu dystrybucji unixowych bezpośrednio z Internetu oraz uruchamianie bezpośrednio z Internetu różnych narzędzi typu Clonezilla, UltimateBoot, etc )) - zmieniono sterowniki Firadisk na ImDisk - usprawniono instalator Uwagi mile widziane. |
Nie widzę żeby było do pobrania poprawcie mnie jeśli się mylę .
|
Poprawione linki....
|
U mnie dalej to samo ale zapewne to wina mojego laptopa próbowałem na kilku pendrajwach wrzucałem nawet wczesniejsze wersje menu i nic. Tak jak pisałem wczesniej jedyne co zrobiłem w laptopie do zamontowałem dysk SSD i zmieniłem tryb na ACHI
Jednak na najnowszym menu instalacja windows 10 dział:) wyskakiwało coś takiego jak na zdjęciu pierwszym ale zmieniłem nazwę iso. Przy instalacji windows 7 wyskakuje zdjecie nr 2 |
wyłączonym AHCI jest to samo?
|
tak to samo tzn windows 10 dział a z 7 wyskakuje ten product key
|
A czy pendrajw jest podpinany przez port USB 2.0 czy 3.0?
|
sandisk 64gb extreme ale podpinam przy instalacji pod 2.0
|
Niestety nie wiem, jaka może być przyczyna Twoich problemów. :(
|
Witam,
Niestety mam ten sam problem co kolega Pawelg89 Problem nie występuje na wszystkich komputerach, nie ma znaczenia czy pendrive jest w usb2.0 czy 3.0. Pendrive to ADATA UV-150 16gb (usb3.0) |
Ten sam problem, czyli instalacja Windows 10 przebiega poprawnie, a instalacja Windows 7 "utyka" w tym samym miejscu co u kolegi na poprzednies stronie wątku?
Czy możesz podać konfigurację komputera (nazwa, symbol, symbol płyty głównej, do którego kontrolera podpięty jest dysk twardy/SSD)? |
Więc tak:D Przepraszam, że tak późno odpisuje, ale wcześniej nie miałem zbytnio czasu.Zauważyłem problem z dyskami jest na nowszych komputerach.Jednak nie zawsze, teraz mam na przykład Laptopa HP Elite Book 8460p nie jest on super nowy ale....
Przeprowadziłem test W10 przeszła instalka bez problemu, a podczas instalacji W7 pokazuje iż nie ma dysku, ale wchodząc w wybór sterownika dysku partycje są normalnie widoczne.:wow: Czyli sterownik dysku jest ok??? |
A możesz zrobić małą próbę: spróbować na takim komputerze zainstalować Windows 7 z płyty optycznej i sprawdzić, czy podobnie się zachowuje?
|
Z płyty, lub z pena nagranego rufusem działa bez problemu
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:46. |