Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB (https://forum.cdrinfo.pl/f115/)
-   -   [ARTYKUŁ]Menu na pendrive ntfs instalacja systemów Windows z obrazów ISO (https://forum.cdrinfo.pl/f115/artykul-menu-pendrive-ntfs-instalacja-systemow-windows-obrazow-iso-91021/)

badboy23 03.11.2014 17:25

A uruchamiasz WinContig z uprawnieniami admina?

neptun505 03.11.2014 17:53

Ilość załączników: 2
Tak z uprawnieniami admina.Pendrivy formatowane na fat32,na ntfs i nic.

Misiek4 03.11.2014 23:00

Tego XP uruchamiasz z trybu automatycznego?

neptun505 04.11.2014 08:00

Tak z automatycznego .Win 7 mam w Windows7. Zrobiłem teraz tak.Pendriva sformatowałem w ntfs z zaznaczoną opcją "enable comprresion" udało sie zrobic fragmentacje Win7 i tego xpvlk. Ale nadal ten sam błąd przy próbie instalcji. Działa tylko Vista i drugi Xp który jest w Windowsxp

Misiek4 04.11.2014 09:13

Jezeli uruchamialbys instalacje WindowsXP z trybu automatycznego (Uruchamianie Instalacji Windows XP z automatycznego menu - KROK 1), to ISO XP musi byc umieszczone w katalogu .../iso/windowsxp a nie jak u ciebie w .../iso/auto-iso/.

Poza tym nie mam pojecia dlaczego u Ciebie wystepuja tego typu problemy. poddaje
Moze sprobuj skorzystac z innego komputera.

neptun505 04.11.2014 10:45

Mam dwa xp obydwa maja byc w windowsxp?No spróbuje na innym kompie.:( .Na starym menu działało wszystko to znaczy winxp,win7 i vista.a teraz to juz nawet na tym starym win 7 nie dziala.

Misiek4 04.11.2014 11:09

Iso winxp powinny byc wrzucone do katalogu windowsxp.

Tak czy owak proponuje na innym komputerze sformatowac oba pendrajwy za pomoca np programu Rufus (pelen format -> pelen tzn masz odznaczyc opcje "quick format"). Nastepnie zakladasz katalogi cdrinfo.pl/iso/windowsxp i wrzucasz tam swoje obrazy ISO, a dopiero na koncu instalujesz menu (tylko nie formatuj pendrajwow z poziomu instalatora -> tzn, gdy instalator zapyta, czy formatowac nacisniesz literke "N").

neptun505 04.11.2014 11:49

Ilość załączników: 1
No spróbuje .A nie dało by się zrobić coś takiego jak na foto.I powiedzmy ,że 1-winxp. 2-Win7. 3-Vista.4 -Win8 i dalej programy np 5-Hirens itp .;) Ja się na tym nie znam i dla mnie to czarna magia.;)

Misiek4 04.11.2014 13:31

Jak wrzucisz swoje wszystkie obrazy windowsxp do katalogu ../iso/windowsxp, to bedziesz mial calkiem podobnie wygladajace menu (po uruchomieniu opcji "Uruchamianie Instalacji Windows XP z automatycznego menu - KROK 1").

Sorry, ale jak na podstawie naszego menu nie jestes w stanie sam zrobić własnego menu, to musisz poprosić kogoś bardziej doswiadczonego z duża ilością wolnego czasu.

neptun505 04.11.2014 15:29

Dziwi mnie tylko to ,że wcześniej działały wszystkie systemy .A teraz win7 nie działa.:(

ja to chyba pobrałem nie te paczke z menu :). Bo teraz pobrałem jeszcze raz i jest w niej zupełnie co innego .

Tak jak pisałem wrzuciłem stare menu .Teraz mam nowe działa mi:2 xWinXp,Win 7 .Ale Vista przestała działac.:( .Ten sam błąd co wcześniej .Viste mam razem z Win7 w Windows7.Plik jest pofragmentowany .

neptun505 05.11.2014 14:31

Jeśli WinContig pokazuje,że plik jest zdefragmentowany po kliknieciu analizuj to nie muszę już go defragmentować? Za diabła Win7 nie chce ruszyć.:(

neptun505 05.11.2014 17:16

No uporałem się z tym.Działa wszystko.:)

neptun505 10.11.2014 19:27

Misiek4-mam taki problem przy instalcji xp z tego pendriva.Możesz zerknąć na to ?:(

Misiek4 10.11.2014 21:33

Przestaw sterownik z AHCI na IDE (w biosie) i sprobuj ponownie. Poza tym wpisz sobie w google: błąd 0x000007B... Bardziej nie pomoge.

neptun505 10.11.2014 21:44

Szukalem w biosie ale nic takiego nie widze :(

szczuru 11.11.2014 21:35

Cytat:

Napisany przez neptun505 (Post 1300252)
Szukalem w biosie ale nic takiego nie widze :(

Inne nazwy tej opcji to np "Sata mode", "HDD Controller mode" (i odpowiednio przestaw na "Legacy" lub "Compatible").

Jaka płyta główna/model laptopa?

neptun505 11.11.2014 21:38

Płyta glówna ASRock > 939S56-M.W ogóle jest problem z instalacją z pendriva .Staje na tym ,że pozostało 23min do końca instalacji i tak wisi. :( Specjalnie zrobiłem osobnego pendriva bez menu tego co Misiek4 wrzucił .A z cd to już porażka napęd skończony.

revolver0 11.11.2014 22:19

Cytat:

Napisany przez neptun505 (Post 1300457)
Płyta glówna ASRock > 939S56-M.W ogóle jest problem z instalacją z pendriva .Staje na tym ,że pozostało 23min do końca instalacji i tak wisi. :( Specjalnie zrobiłem osobnego pendriva bez menu tego co Misiek4 wrzucił .A z cd to już porażka napęd skończony.

Od strony 27

neptun505 12.11.2014 08:24

revolver0 -za moich czasów uczyli rosyjskiego a nie angielskiego :).Instrukcje mam już ale nie kumam nic:).Tłumacza ptrzebuje ;)

ed hunter 12.11.2014 09:13

translate.google.pl :>

neptun505 12.11.2014 09:21

ed hunter-oj ten translator to straszne bzdety gada. Już nie raz sie przekonałem.No cóż dzieki za dobre checi.

ed hunter 12.11.2014 09:22

Da się zrozumieć, lepiej niż nic nie kumać. ;)

neptun505 12.11.2014 10:02

Tak panowie da się zrozumieć .Tylko bios w servisówce jest v2.54 a mój bios to 2.58 i już nie jest to samo.Właśnie sobie wydrukwałem servisówkę wchodze w bois i klapa zupełnie co innego brak nie których opcji. I co? :(.Pewnie myślicie ,że mi się nie chce nad tym siedzieć? Ale gdybym miał taki opis jak mój bios to mogę siedzieć i grzebać w tym.A tak boję się że coś poprzestawiam nie tak jak ma być.:(

revolver0 12.11.2014 13:59

Ewentualnie pokaż ten bios, pokaz fotki głownego menu, tzn. głównych kategorii.

neptun505 15.11.2014 09:44

Nie działa to nawet na lapku HP Compaq Presario C792EW. :). Tak się wnerwiłem ,że usunąłem menu .Zrobiłe pendrina za pomocą WinToFlash i śmiga ładnie. szkoda bo fajnie było by mieć takiego pendriva z meni i kilkoma sytemami +programy do diagnostyki kompa.:(

Rosio 06.12.2014 16:39

witam

jakieś kilka miesięcy temu robiłem wszystko jak w poradniku i działała bez najmniejszego problemu ale niefortunnie zepsuł mi się pendrajw i przyszła pora na zrobienie bootowalnego pendrajwa od nowa ale niestety mam problem: po odpaleniu instalacja.bat, pojawia się okienko i niby cała procedura kończy się sukcesem ale niestety na penie pojawia się tylko pusty katalog cdrinfo, może jesteście w stanie mi coś podpowiedzieć?

pozdrawiam

taxido 14.12.2014 19:20

Witam.
A jak mozna dodac jakis obraz ISO z nie wiem np. dysku start. Win98 by miec dostep do pendrive z dosa w celu wgania Biosa. Albo cos podobnego bym wrzucicil pliki na pamiec usb i odpalił Dos czy cos i wgrywac biosy i tym podobne.
Pena zrobilem na NTFS.
Pozdrawiam

Misiek4 14.12.2014 21:30

Rysio: możesz spróbować zainstalować menu na innym komputerze?

taxido: musisz sciagnac lub utworzyc obraz img dyskietki startowej i dodac do niej Twoje pliki. Edytować obrazy .img możesz za pomocą WinImage.

Nastepnie taki obraz dodajesz do menu /cdrinfo.pl/tools.cfg wpis:

Kod:

#-------------------------------------------------
label Twoj DOS
menu label ^Twoj DOS
      kernel /cdrinfo.pl/memdisk
    append initrd=/cdrinfo.pl/iso/twojobraz.img
TEXT HELP
        Uruchamia Dos
ENDTEXT

taxido 14.12.2014 22:27

Dzieki Ci.
Tylko czy musi byc obraz IMG? Mam dwa obrazy dysku startowego W98 (ISO) z dodanymi plikami i zaden sie nie zaladuje. Wisi na Loading Bootsector....
A dodaje freedos czy tam Msdos sciagniety z neta (IMG) (tez z dodanymi moimi plikami) i jest ok.
Czy np. Norton Ghost DOS lub Win 95 98 mozna tez dodac by prawidlowo dzialalo.

Misiek4 15.12.2014 10:19

Jezeli chodzi o sam DOS, to musi być IMG (obraz jest umulowany jako naped FDD, ktory jest obslugiwany przez każdą wersję DOS'a).

Gdybyś się uprzeć, to w przypadku ISO (które jest emulowane jako napęd optyczny) należałoby dodać sterowniki dla napędów optycznych i powinno ruszyć.

Win98 nigdy nie przerabiałem, więc Ci nie pomogę.

TopGun 10.02.2015 18:30

Witajcie.
Przeczytałem cały wątek odnośnie tego multipendrive'a i nigdzie nie znalazłem nurtującego mnie pytania: dlaczego na niektórych komputerach pendrive jest wykrywany jako CD i leci stosowny komunikat z tej linijki "if not "%CDRINFO%"=="hd0" echo -e $[0104] UWAGA: Naped z Menu CDRinfo.pl zostal wykryty jako %CDRINFO%\n (partycja %CDRINFO%,3 bedzie zmodyfikowana jesli bedziesz kontynuowal)" i w takim wypadku jest problem aby zainstalować windowsa 7 czy 8.1. Ogólnie pięknie mi się instaluje XP, 7 i 8.1 z automatycznego menu, używam 16 GB lub 32GB goodram USB 2.0, wkładam pendrive też do portów 2.0, mam wersję 2.12 multiboot.

Misiek4 11.02.2015 15:12

Przy wykorzystaniu emulacji napedow optycznych używana jest wirtualna partycja mapowana jako partycja nr 4 dysku HD0 (domyślnie na większości komputerów pendrajw jest widziany jako HD0). Ułatwia to uruchamianie niektórych linuxowych obrazów ISO.

Jeżeli pendrajw jest widziany jako CD, wtedy dysk systemowy (dysk twardy) jest widziany jako HD0. Ta linijka jest zabezpieczeniem, aby nie nadpisać danych, które mogłyby się znajdować na 4 partycji takiego dysku.

Możesz ją oczywiście usunąć i problem powinien zniknąć. Pamiętaj tylko, aby nie uruchamiać żadnych obrazów na komputerach, któe na dysku systemowym mają 4 lub więcej partycji.

TopGun 11.02.2015 18:11

A od czego to zależy, że właśnie na niektórych komputerach pendrive jest widziany jako CD zamiast HD0?

Misiek4 12.02.2015 08:18

Od biosu płyty głównej.

TopGun 12.02.2015 18:34

Dobrze, powiedz mi teraz przyjacielu, co mam zrobić aby zainstalować windows 7 lub 8 (8.1) na laptopie gdy pendrive jest widziany jako CD? Bo do tej pory to radziłem sobie w ten sposób, że dysk wkładałem do komputera, który "normalnie" widział pendrive i instalowałem system i przekładałem z powrotem do docelowego laptopa dysk z gołym systemem. Może czegoś nie widzę i nie potrafię zrobić prostszej rzeczy aby to działało?

Misiek4 18.02.2015 11:20

Teoretycznie wystarczy zakomentować większość kodu w pliku /cdrinfo.pl/grub/start.lst. Teoretycznie, bo nie mam dostępu do żadnego komputera, który "widzi" pendrajwa jako CD, aby to sprawdzić.

R083R7 28.02.2015 19:25

Witam.
Czy jest możliwość podpięcia własnego pliku Autounattend.xml do wybranego obrazu ISO ?? Obecnie używam kilku pamięci USB z instalką systemu (Visty, W7, W8, W8.1), Windows Post-Install oraz plikiem odpowiedzi zawierającym kilka modyfikacji rejestru itp. Aktualizacja obrazu sprowadza się do ściągnięcia nowego pliku ISO z forum i podmiany install.wim na pamięci. Natknąwszy się w sieci na to menu wpadłem na pomysł zintegrowania całości na jeden patyk 32-64GB. Jedyny problem to oddzielny plik odpowiedzi do każdej wersji systemu.

Tahion 14.03.2015 23:37

Można ja taki mam. Obecnie używam 6 plików Au

R083R7 15.03.2015 09:34

Cytat:

Napisany przez Tahion (Post 1317853)
Można ja taki mam. Obecnie używam 6 plików Au

A podzieli się kolega rozwiązaniem tego problemu ?

Tahion 16.03.2015 00:30

Tu filozofi nie ma. Tworzę interesujący mnie plik Au. Oczywiście każdy musi mieć inną nazwę. Albo znajdować się w innym katalogu jak kto woli - ja zmieniam nazwy.
Potem w odpowiednim miejscu kodu podaję odpowiedni plik AU. To wszystko.
np.
dd if=()/cdrinfo.pl/firadisk/auWindows8.xml of=()/AutoUnattend.xml
dd if=()/cdrinfo.pl/firadisk/auWindows10.xml of=()/AutoUnattend.xml
dd if=()/cdrinfo.pl/firadisk/auWindows7.xml of=()/AutoUnattend.xml
dd if=()/cdrinfo.pl/firadisk/JakisTamPlikAU.xml of=()/AutoUnattend.xml
itp

punish214 19.03.2015 19:38

Hej!
Mam nadzieję, że ktoś bedzie w stanie mi pomóc.
Chciałbym stworzyć pendrive który będzie bootowalny w 2 trybach: Legancy i Uefi. Po wybraniu w biosie Legancy wyświetli się menu z wyborem Hirren/Avira/Memtest etc. Po wybraniu UEFI wyświetli się tak samo menu z wyborem Windows 7/8.1/10 x64. Nie jest problemem utworzenie takiego menu w trybie Legancy ale w UEFI już tak. Napiszę o tym co próbowałem.

-UEFI_MULTI - Po utworzeniu wyświetli się menu z wyborem boot.wim (Win8.1SE) bootuje się Windows PE z którego można zamontować ISO w napędzie i poprowadzić instalację. Wszystko trwa długo i czasami wywala błąd.
-Yumi - działa na syslinuxie (co jest najlepszą metodą) ale niestety nie wspiera najnowszego Syslinuxa 6.03 który zawiera pliki .efi oraz ten sam plik .cfg co dla trybu Legancy.
-Multisystem (Linux). Też fajnie ale zabiera Grub'a2. Wspiera tylko jeden obraz Windowsa reszta działa jak marzenie(Memtest, Hirrens etc)
-Clover - Emulator UEFI. Wygląda pięknie ale możemy bootować tylko jeden instalator Windowsa.
-rEFInd- Podobna zasada działania jak Clover ale już nie emulator. Widzi pliki .efi z osobnych folderów ale działa tylko memtest :D reszta wywala błąd, że brakuje plików (zależy co wybierzemy).
-Easy2boot- Zostawiłem go na sam koniec. Świetny program ale też nie działa jak powinien. Ładuje sie menu w trybie Legancy i później mamy zmianę na UEFI. Po 1. To nie jest Uefi ale gdy zmodyfikujemy odpowiednie pliki mamy bezpośredni dostęp do menu w trybie UEFI ale po wyborze czegokolwiek wszystko wisi. Pomaga jedynie reset. Swoją drogą Steve (E2B) to super gość i chyba nie wie co to sen bo służy pomocą 24/7. Sam przyznaje, że występuje u niego błąd z zawieszaniem w trybie UEFI. Cały czas mi pomaga i podrzuca różne pomysły a i sam chciałby coś takiego osiągnąć.

Ostatecznie trzymam się przy Syslinuxie. W wersji 6.03 (a dokładnie od 6.00) jest wsparcie dla plików .efi. Dodatkowo pliki konfiguracyjne .cfg (syslinux.cfg) wygląda tak samo dla UEFI jak i dla Legancy. Co zrobiłem w tym kierunku? Po skopiowaniu plików .c32 z bios/com32 i utworzeniu pliku syslinux.cfg nadpisujemy MBR dla partycji np. programem RMPREPUSB a na końcu wykonujemy polecenie w cmd

syslinux.exe --mbr --active --directory /boot/syslinux/ --install z:

Nasz pendrive w trybie Legency działa. Wyświetla się menu. Teraz UEFI. Do katalogu boot/EFI/Syslinux/ kopiujemy wszystkie pliki .c32, plik ldlinux.e64, syslinux.efi, syslinux.cfg. Tutaj jest mój problem. Trzeba "zarejestrować" syslinuxa, żeby wiedział co to EFI. Tutaj trzeba skorzystać z skryptu:

efibootmgr -c -d /dev/sdX -p Y -l /EFI/syslinux/syslinux.efi -L "Syslinux"

Niestety nie działa. Wyrzuca nie zrozumiałe błędy. Sam skrypt efibootmgr jest zainstalowany. Próbowałem na różnych dystrybucjach Linuxa i nic. Bez tego pendrive nie jest widoczny w bios boot mgr w trybie UEFI. Dodatkowo podam strony z których korzystałem razem z Stevem.

-wiki.gentoo. org/wiki/Syslinux
-edoceo. com/howto/syslinux-uefi
-wiki.archlinux .org/index.php/syslinux#Installation_2

Tak jak pisałem wyżej. Jedynym problemem jest zarejestrowanie pliku syslinux.efi żeby nasz pendrive był widoczny w uefi. Najlepiej żeby udało sie to zrobić z poziomu Windowsa. Komenda mountvol /s też powinna działać tak jak efibootmgr no właśnie.. powinna.
Pozdrawiam!

mateusz1807 25.03.2015 10:10

https://dl-web.dropbox.com/get/fotki...0OYCAleTVWF8bg
Sprawdzałem kilka razy i zawsze to samo.

Misiek4 30.03.2015 15:22

punish214, ściągnij ostatnią wersję SARDU... w sprytny sposób umożliwia umieszczenie instalacji systemów Windows XX na jednej partycji i całość powinna działać z poziomu UEFI.

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1427722293

punish214 30.03.2015 18:25

Takie menu otrzymuje w trybie Legancy. W UEFI pendrvie nie jest w ogóle widoczny :)

Misiek4 30.03.2015 18:34

U mnie zglasza sie menu refind'a, ale bez podmenu z windowsami. Czyli na ta chwile pomysly sie skonczyly. :|

Scenic 06.04.2015 10:33

Witam.

Dlaczego przy isntalacji widnowsa xp nie działa mi wejście w tryb podania sterowników.?

Klikam F6 I nic się nie dzieje. Kiedys mi to działało pamiętam. Teraz mam laptopa i nie działa.

qrdziel 06.04.2015 10:51

Może w BIOS masz ustawione nie funkcyjne tylko medialne. Spróbuj F6+Fn

Scenic 06.04.2015 11:50

Ok . Pomogło.

Podłączyłem też klawiaturę na USB i tam wystarczyło same F6.

kamil8241 03.06.2015 21:48

Mam do was pytanie jak odpalić z tego obraz ghosta 11.5 ? jak wiadomo działa on na PC-DOS...

qrdziel 04.06.2015 09:49

pobierz hiren's BOOT CD i tam jest to zrobione
podgladnij pliki konfiguracyjne
znalazlem cos takiego:

#timeout 15
default /default
gfxmenu /HBCD/bkav.menu
color white/blue red/blue yellow/blue blue/blue

title ...Back to first menu\nBack to Backup Menu
find --set-root /HBCD/MenuBackup.lst
configfile /HBCD/MenuBackup.lst

title \n
root

title Norton Ghost Normal 11.5.1\nRun Norton Ghost Normal 11.5.1
find --set-root --ignore-floppies /HBCD/Ghost.iso
map /HBCD/Ghost.iso (hd32)
map --hook
root (hd32)
chainloader (hd32)
boot

title Auto Restore Ghost CD to C\nTu Dong Phuc Hoi file Ghost tu Dia CD vao o C
map /GHOST1.IMA (fd0)
map --hook
chainloader (fd0)+1
rootnoverify (fd0)

kamil8241 05.06.2015 21:58

Dzięki qrdziel za info ze Ghost jest w hiren'sie. Ale niestety nie działa po za nim bo wolałbym to od razu w grubie mieć ... Jest taka konfiguracja :

title Norton Ghost Normal 11.5.1\nRun Norton Ghost Normal 11.5.1
find --set-root --ignore-floppies /cdrinfo.pl/iso/HBCD/Ghost.iso
map /cdrinfo.pl/iso/HBCD/Ghost.iso (hd32)
map --hook
root (hd32)
chainloader (hd32)
boot

wywala brak BOOTMGR i reset. Jakieś pomysły co z tym fantem ?
Mam też drugie pytanie jak wyłączyć to "press s to boot previous mbr or other key to start grub " żeby od razu samo startowało menu syslinuxa ???

Tahion 06.06.2015 10:54

Jak nie działa Ghost w Hirensie . Działa i to świetnie. w dodatku w każdej wersji Hirensa.
Jak koniecznie chcesz indywidualnie to pobierz Norton.Ghost.11.5.Corporate.DOS.Boot.CD
i wstaw tez działa Ok. Przed chwilą sprawdzałem

kamil8241 06.06.2015 11:01

Znaczy w hirensie działa. Jaki masz plik konfiguracyjny ten co podałem czy inny? Pobiorę też to ISO co piszesz może mam jakieś złe...

qrdziel 06.06.2015 12:06

Działa na pewno w Hirens 15.2 protheush wersja DVD.

djmysia 10.08.2015 00:05

W wersji 2.12 jest błąd w pliku Instalacja.bat. Na XP nie można zainstalować:

Wystarczy zmienić linijkę kodu:

tą:

wmic logicaldisk get DESCRIPTION,DEVICEID,VOLUMENAME|FINDSTR "Removable"

na to:

wmic logicaldisk where drivetype=2 get deviceid, volumename, description

Misiek4 10.08.2015 16:58

Dzieki za info. Poprawke wrzucimy w najbliższej wersji.

Loboss 02.09.2015 12:18

Programy

Ma ktoś udostępnić clona pena zrobionego meni już z programami :) :party: mnie większość nie działa wiem że niewiedza......................

qrdziel 10.09.2015 10:46

Tak na koniec mam pytanie laika.
Jaka jest różnica pomiędzy syslinux, isolinux i grub? I kiedy je stosować? Czy w zestawie można zastosować tylko jeden? Który ma największe możliwości?

Berion 10.09.2015 13:04

Ja dostrzegam tylko taką różnicę:
GRUB2 pozwala w pełni bootować obrazy systemów uniksowych, podczas gdy syslinux musi mieć wypakowane init i kernel (albo kiedyś tak trzeba było i w nowszych nie jest to już konieczne).

qrdziel 10.09.2015 13:44

Czyli jeśli mam wybierać jeden to polecacie grub?

Berion 10.09.2015 18:10

Wypowiadam się na temat własnych doświadczeń. Ja zresztą polecam coś zupełnie innego. Nie pendrive'y z obrazami i sztuczkami na ich odpalenie, a fizyczny emulator napędu optycznego, czyli urządzenie z np. dyskiem twardym, które wyszukuje lub w którym użytkownik sam wybiera obraz płyty, do zamontowania. Dla komputera jest to widoczne jak prawdziwy napęd, a co za tym idzie kompatybilność równa jest i będzie zawsze 100%. Oczywiście to jest zbyt drogie, aby miało sens, więc ograniczam się po prostu do pendrive'a z wgranym jednym obrazem za pomocą np. Rufusa na daną okoliczność.

qrdziel 10.09.2015 19:38

Oczywiście ze mam taką kieszeń ZALMAN'a i na niej dużo obrazów z systemami, grami i uzytkami. Ale...
1. Czasami potrzebuje coś małego przy kluczach lub na wisiorku
2. Spotykam się z laptopami które nie widzą w biosie tego usb dvd, natomiast dobrze radzą sobie z usb hdd

popek1990 15.09.2015 22:44

Witam, zrobiłem sobie multiboota dzięki waszemu artykułowi wszystko działa, nie ma jednak na pendrive folderu do Windows Vista, oraz Windows 8.1 jest tylko Win 7,8,XP

Jak nagrać obraz do wyżej wymienionych systemów?

Luki987 15.10.2015 22:08

Hejka mam pytanko jak zrobić żeby automatycznie włączał menu linuksa przy starcie a nie po naciśnięciu litery s??

Misiek4 15.10.2015 22:18

popek1990:

Windows 8.1 możesz wrzucić do katalogu windows8. Vista teoretycznie powinna działać z katalogu windows7.

Luki987:

w pliku instalacyjnym (instalacja.bat) znajdz i zakomentuj lub usuń wpisy:

Kod:

grubinst_new.exe -v -t=4 --skip-mbr-test --force-backup-mbr -k=s %naped%:
If errorlevel 1 color 4f & pause & goto VF

Luki987 16.10.2015 08:23

Hej dzięki za odpowiedź ale jeszcze mam takie pytanko , jak uruchomi mi się grub odrazu to pierwsze menu jakie wyskakuje to jest pozycja 0-cdrinfo.pl dopiero jak wcisnę enter to przechodzi do całego menu gruba(trochę zielony jestem w tym temacie) ale jakos menu gruba przerobiłem.. Da się coś z tym zrobić??
Pozdrawiam

Ok już sobie poradziłem wystarczyło jeden wpis wykasować...

TrololoManPL 17.11.2015 21:06

Zrobiłem pendrive i dziala już od roku. Pojawil się problem, gdy chciałem dodać Windows 10. Jak wiadomo ma on nowy instalator. Zmodyfikowałem wpis w menu, zrobiłem zmienne dla Windows 10 i ogólnie instalacja rusza, ładuje xml'a, pokazuje menu wyboru języka a potem... Wybór sterownika do stacji DVD :P. Czytałem tutorial (na stronie RMPrepUSB "firawiniso"), chyba z niego jest zaczerpnięte menu, pisze tam
Cytat:

In rare cases if Windows cannot find the 'CD\DVD' and asks for a driver, try this: click Cancel (you will be return to the welcome screen) - now remove your USB drive and insert it into a different USB port so that Windows will re-detect the USB drive - click Install Now again - the installation process may now find the 'CD/DVD' and will continue as usual.
Zauważyłem, że dla Windows 7 powinno to zdziałać (7 dziala bez zarzutu), ale zarówno 8 (ten skubaniec też działa...) jak i 10 nie mają tego początkowego menu Zainstaluj teraz - od razu przechodzą do wyboru języka i do instalacji. Wydaje mi się, że jest to związane z xml'em - jest w nim ładowanie klucza produktu i zatwierdzanie umowy licencyjnej, przez co system przechodzi do następnego kroku. Widać także, że przy włączaniu instalacji 8/10 od razu pisze "setup is starting" jak pisałem pomija ekran z przyciskiem "install now" przez co wykorzystanie wyżej wymienionego w czytacie sposobu jest niemożliwe. Postanowiłem spróbować ręcznie załadować sterownik FiraDisk poprzez menu przegladaj, lecz nie wykrywa go jako kompatybilny z zainstalowanym sprzętem - także po odznaczeniu opcji ukrywania "niezgodnych" sterowników. Czyżby FiraDisk byl niezgodny z Windows 10? Może jest jakaś nowa wersja? Próbowałem szukać, lecz nic nie znalazłem... miał już ktoś ten problem?

Misiek4 17.11.2015 21:11

Firadisk jst ok i nie musisz nic zmieniac. Aby ruzyla instalacja Win10 należy podstawić autounattend.xml przeznaczone dla Windows 10. Do 2 dni wrzucimy nową wersję menu z wpisami dla Windows 10.

TrololoManPL 18.11.2015 19:50

A można liczyć na udostępnienie samego XML'a tutaj? Menu sam znacznie zmodyfikowałem, brakuje mi do pełni szczęścia tylko nowego AutoUnattend.xml dla Windows 10 :D

Misiek4 18.11.2015 22:32

Proszę bardzo (wrzucasz do do /FiraDisk/ i modyfikujesz wpis
Kod:

dd if=(bd)/cdrinfo.pl/firadisk/auWin10.xml of=()/AutoUnattend.xml

Luki987 29.11.2015 20:16

Witam ja mam problem z intalkami z iso, są wrzucone do auto iso , instalatory win 7 i 8 startują ale gdy wcisnę zainstaluj teraz rusz i wyskakuje błąd o braku sterownika cd/dvd i nic nie można zrobić , a gdy zrobię pena bootowalnego np tylko z win 8 za pomoca ultraiso wszystko działa bezproblemowo, może macie jakieś pomysły co dale??

Misiek4 29.11.2015 22:12

Instalki Windows wrzucasz do katalogow ../iso/windowsXX.

Luki987 30.11.2015 07:07

Niestety ale czy jest w auto czy w katalogach windows uruchamiane z automatycznego menu czy bezpośredni dalej to samo. AHCI wł i wył i też nic, tylko nie napisałem że to nie jest pendrive tylko dysk z laptopa w obudowie..

Misiek4 30.11.2015 08:23

Z dyskiem twardym nie będzie działać. Chyba, że podepniesz równocześnie do drugiego portu USB pendrajwa i umieścisz na nim plik AutoUnattend.xml (znajduje się w archiwum z menu) przeznaczony pod daną wersję Windows (domyślnie w głównym katalogu menu jest umieszczona wersja dla Windows7).

Robert de Clair 04.12.2015 12:26

a mogę być bezczelny i oprosić o mini tutek jak dla "mongoła"
co zrobić z tymi plikami które podałeś?

Starsze iso10 bez problemu instalowalo mi sie z katalogu win8
dopiero jak teraz pobralem najnowsze (już działa z innymi kluczami sprawdzałem na kluczu od win8.1), to mam klopot z tym sterownikiem i puszczeniem dalej instalacji.

Mam obraz Windows10_2015-11-29.iso wrzucony do foldera cdrino.pl\iso\windows8\

pobieram ten plik auWin10.zip

i teraz jak gamoniowi poproszę ;)
co powinienem podmienić ew jakie pliki muszę zmodyfikować:

Misiek4 04.12.2015 12:36

Nie testowaliśmy obrazu ISO po ostatnich poprawkach Microsoftu. Umówmy się, że to zrobimy przez weekend i w niedzielę najpóźniej pojawi sie update menu z obsługą Windows 10.

Robert de Clair 04.12.2015 12:57

Przyjąłem i czekam cierpliwie. Dzięki za świetne narzędzie.

Misiek4 06.12.2015 19:41

Dostępne jest menu w wersji 2.13.

Zmiany:

- zaktualizowano GRUB'a do najnowszej wersji
- zaktualizowano cześć wpisów i obrazów ISO
- dodano obsługę Windows 10
- dodano menu "Network Boot" w menu GRUB'a oraz SysLinux'a i dodano pare przykładowych wpisów wraz obrazami ISO, które umożliwiają instalację lub uruchomienie systemów typu Live bezpośrednio z Internetu.
- od tej wersji możliwie jest używanie jako tła obrazków w formacie JPG
- wprowadzono poprawkę w skrypcie instalacyjnym, która usuwa błąd uniemożliwiający instalację menu pod WindowsXP (podziękowania dla djmysia)
- wprowadzono pare innych, mniej istotnych zmian

Uwagi mile widziane. :)

qrdziel 08.12.2015 14:41

gdzie wrzucać ISO windows 10??
Chciałbym zrozumieć ten artykuł więc chciałbym stworzyć coś prostego - pen drive tylko z instalacją windows10 z ISO.
1. Formatuję pen drive NTFS - potrafię
2. Instaluję najnowszy syslinux - potrafię
3. Kopiuję na pendrive win10.iso - potrafię
4. tworzę menu bez zbędnych bajerów - nie potrafię
tylko trzy opcje w menu:
- start from HDD
- install windows 10
- reboot
potrzebuję pomoc w napisaniu menu i czy do tego pendrive'a należy dograć jeszcze jakieś dodatkowe oprogramowanie - jeśli tak to proszę napisać jakie i skąd je pobrać - URL

Misiek4 09.12.2015 14:39

Artykul sie zdeaktualizowal w niektorych punktach. Iso Windows 10 wrzucasz do /cdrinfo.pl/iso/windows10. Jezeli Cie interesuje menu bez zbędnych "bajerow", to zacznij od edycji pliku menu.lst znajdujacego sie w /cdrinfo.pl/grub/.

qrdziel 09.12.2015 17:55

A nie można tego opanować na syslinux, lub isolinux?
Musi być grub?
Jeśli tak to czy mogę wyrzuć syslinux?

ravecue 09.12.2015 23:08

Witam :) Coś jest nie tak. Poprzednia wersja (2.12) chodziła bez problemy, natomiast v2.13 nie odpala mi na zadnym z kompów (diagnozowanie badałem przy użyciu tych samych penów, kompów i na v2.12 jest git, a na 2.13- dupa :P )

Robert de Clair 10.12.2015 13:16

po czystej instalacji (z formatem) brakuje pliku start.lst (przenioslem z wersji 2.12) i śmignął

Robert de Clair 10.12.2015 15:30

edit ale win10 nadal nie śmiga

obraz wrzucony do katalogu iso\windows10 wybrana z menu cdrinfo instalacja pyta o klucz, ale jednoczesnie nie pozwala go wpisać
po nacisnieciu dowolnego klawisza odpala sie obraz z instalka, ale po kilku screenach
wywala blad "instalator nie moze dokonac analizy lub przetworzyc pliku odpowiedzi [E:\unattended.xml] plik odpowiedzi jest nieprawidlowy wykryto blad w wierszu 40 kolumnie 12 pliku odpowiedzi.

edit, albo o czymś zapomnialem od ostatniego czasu gdy tworzylem penka albo proces instalacji penka cdrinfonie nie jest w pelni automatyczny :)
inne edycje windowsow takze wywalaja info o bledach w autounattend xml

podsumujmy moze to co trzeba zrobić z nowym menu bo tutek się ciut zdeaktualizował

Kod:

1 pobieram plik menu-pendrive_cdrinfo 2.13
2 wypakowuje do c:\TEMP
3 uruchamiam instalacja.bat, wybieram literkę od napędu penka i czekam na zakonczenie pracy instalatora
4 wrzucam do katalogów X:\cdrinfo.pl\iso\wybranyOS\nazwaobrazu.iso  obrazy do instalacji

bo jeśli wszystkie te punkty się zgadzają, to coś jest nie halo z czystą instalacją 2.13 a jeśli coś przeoczyłem, to podpowiedzcie :)

Misiek4 10.12.2015 22:05

Sprawdzimy w czym problem.... Prosze o cierpliwosc.

Ok, faktycznie byl bug w glownym katalogu, ktory kierowal do start.lst (a nie powinien) + stara wersja Grub'a. Przepraszamy za problemy.

W kwestii Windows 10: testowaliśmy obrazy ISO sciagniete/utworzone za pomocą narzędzia Microsoftu (MediaCreationTool.exe). Były to 3 obrazy ISO:

1. Windows10 Home 64-bit PL utworzone we wrześniu tego roku
2. Windows10 Pro 64-bit PL utworzone we wrześniu tego roku
3. Windows 10 32/64-bit PL utworzone w grudniu tego roku (czyli najnowsza wersja systemu)

Instalacja dziala poprawnie na naszych 3 testowych komputerach. Podczas instalacji mozna wpisac numer seryjny lub pominac wpisywanie i zaintalowac system bez podania numeru. Prosze o info jezeli cos nie dziala (szczegolnie interesuje nas zrodlo pochodzenia obrazu ISO). Polecamy skorzystanie z narzędzia od MS.

===========================
Menu w 2.13a.

Zmiany:
- usunięto błędy wprowadzone w poprzedniej wersji

Robert de Clair 11.12.2015 08:36

Pobieram i instaluję, choć trochę to potrwa - chcę znów zrobić instalację clean by wykryć ewentualne błędy ;)
wiąże się to niestety z przewaleniem 70gb danych :) na hdd i z powrotem na penka - dobrze ze USB3

Co do iso to oczywiscie pobrane przez media creation tool 2 tyg temu wersja home 32bit+64bit w jednym obrazie, choć mogę pobrać i dzisiaj :) porównam sumy/wielkości ok ruszam do pracy i bede informowal biezaco

Misiek4 11.12.2015 08:41

70 GB, czyli pendrive 128 GB? W systemie jest widziany jako pamięć przenośna, czy jako dysk stały?

Robert de Clair 11.12.2015 09:05

tak pen jest 128GB jak mi powiesz jak to jeszcze dokładniej zweryfikować to Ci odpowiem :) W eksploratorze u mnie tak samo widziany jest ten 128gb jak i 8gb w narzędziu zarzadzanie dyskami oba mam sklasyfikowane jako wymienny. ISO z MCT się ciągnie a dane furkają :) z penka na HDD niestety mimo usb3 mam tam rozwałkowane wsus do wszystkich windowsow wiec ze 2h mina zanim sie to przegryzie w obie strony

edit:penek utworzony przerzucam narazie tylko iso 10 (to z 29-11-2015)
btw minor bug w instalatorze - brak katalogu windows10 :)

edit: test na win10 przebiegl pomyslnie - instalator 10 odpalil sie (nawet z usb3) widzi nosnik.
teraz musze przeedytowac menu pod reszte bajzlu czyli hirensy partition managery i inne :)

wyglada na to, ze wszystko gra.
Dziękuję

M@X 11.12.2015 13:31

Jaki ten pendrive i ile kosztowal? Bo mogl nawet kolo 128 GB nie lezec i stad problemy...

Robert de Clair 11.12.2015 13:47

Man tego penka uzywalem od okolo roku z wczesniejszymi wersjami cdrinfo menu i problemow nie bylo, PNY a ile kosztowal?... no konkretnie wowczas kosztowal. :) ile dokladnie to niestety nie przypomnę sobie, na allegro ani okazyjnie na targu w kazdym razie kupowany nie byl ;)
z reszta problem sie rozwiazal wraz z poprawiona wersja, reszte menu tez juz dostosowalem pod swoje potrzeby.
Instalacja win10 z tego penka to ~12minut do pierwszego ekranu. wersja dzisiejsza i sprzed 2 tyg to ten sam obraz 1511 kompilacja 10586.0

Misiek4 11.12.2015 16:45

Z USB 3.0 instalacja dziala bez problemu pod warunkiem, że Windows posiada odpowiednie sterowniki. Windows 10 obsluguje chyba wszystkie kontrolery USB 3.0. Do reszty systemow sterowniki trzeba dograc. Dorzucony brakujacy katalog (windows10). Dzięki za uwagi.

TPogoda 14.12.2015 08:21

Po zaktualizowaniu menu do wersji 2.13a występuje u mnie taki problem podczas instalacji Windows 7.

"System Windows nie może dokonać analizy lub przetworzyć pliku odpowiedzi instalacji nienadzorowanej [E:\autounattend.xml]. Plik odpowiedzi jest nieprawidłowy. Wykryto błąd w wierszu 28, kolumnie 12 pliku odpowiedzi."

Jak sobie z tym poradzić?

Misiek4 14.12.2015 08:34

A mozesz sprawdzic, czy dziala na wersji 2.12?

PS ktora wersje win7 probujesz zainstalowac?

Robert de Clair 14.12.2015 08:38

Albo dokonac czystej instalacji zamiast aktualizacji ;) jak bede w firmie to sprawdze z 7 i vista juz dla porzadku.

edit:

niesety kol TPogoda ma rację
z tego co widzialem, to nie zostal zaladowany obraz (nie widzialem okienka cmd / firadiskpodczas uruchamiania instalatora)

dotyczy win 7 i vista.

zrobie jeszcze test dla 8 i xp dla porządku :)

btw jaka jest różnica miedzy obrazem 8 i 8.1 skoro zostaly potraktowane osobno? wczesniej oba mi działały w jednym katalogu :)
no i kolejny minor bug (jesli 8.1 ma byc traktowany jako osobny przypadek) to nie ma dla niego utworzonego katalogu ;)
narazie odpalilem iso 8.1 z katalogu dla win8 i wszystko dziala. tzn cmd i montaz iso poszedl.

TPogoda 14.12.2015 09:41

Mam iso systemu 64 i 32 bit oraz ThinPC. W wersji menu 2.12 wyskakiwał mi komunikat o braku sterownika, w tym również dla systemu 8.1.
Po wykonaniu czystej instalacji Menu 2.13a nie wyskakuje mi komunikat o sterowniku ale jest problem jak powyżej.
Pen był na nowo formatowany i robiona była świeża instalacja, całość uruchamiam z USB 2.0

Robert de Clair 14.12.2015 11:11

podsumowując:
Instalacje z automatycznego menu:

katalog iso\windows10 win10 home/pro x86+x64 wersja 1511 kompilacja 10586.0 (pobrana przez MCT) DZIAŁA
katalog iso\windows8 win 8.1 x64 wersja 6.3 kompilacja 9600 (kopia z oryginalnego nośnika) DZIAŁA
katalog iso\windowsxp win XP Home SP3 (kopia z oryginalnego nośnika)
kończy się komunikatem: error17:(http://grubdos.chenall.net/e/17) cannot mount selected partition
press any key to continue

nie mozna tez po tym błędzie powrócić do poprzedniego menu, bo konczy się to komunikatem

configfile (bd)/cdrinfo.pl/grub/win-iso.lst
error 15:(http://grub4dos.chenall.net/e/15)
press any key to continue

instalacja vista i 7 koncza się podobnym komunikatem:
System windows nie może dokonać analizy lub przetworzyć pliku odpowiedzi instalacji nienadzorowanej [(F:\autounattended.xml]. Plik odpowiedzi jest nieprawidłowy. Wykryto błąd w wierszu 28, kolumnie 12 pliku odpowiedzi.
jak już wcześniej pisałem nie zauważyłem też okna cmd z firadisk/emulator napedu

kolejna rzecz - nie bardzo tez rozumiem która z opcji menu ma dostęp do katalogu iso\linux
mimo iż umieściłem w nim obrazy ubuntu 14.04 x86 i x64 nie mogłem się do nich z poziomu żadnego menu dostać. odpaliłem je dopiero po przeniesieniu do folderu auto-iso

w miarę możliwości postaram się pomóc w testach, tylko proszę o instrukcje jak dla gamonia ;)
no i pathe które nie wymuszą ponownego przewalania tych kilkudziesięciu gigabajtów :) bo nawet na USB3.0 trwa to dość długo

Misiek4 14.12.2015 15:37

Instalowac menu mozna bez koniecznosci formatowania (wystarczy wczesniej skasowac zawartosc katalogu /cdrinfopl i na pytanie o formatowanie odpowiedzieć przecząco). Z reszta potrzebujemy troche czasu...

Ok, poprawki zrobione (numeracja nie zostala zmieniona). Dziala instalacja Windows 7 jak i również Windows Vista. XP nie byl dotykany, więc powinien działać i na naszych dwóch obrazach testowych działa. Należy tylko pamiętać, aby wcisnąć F6, gdy pojawi się monit i pozniej wybrac sterownik WinBlock.

Robert de Clair 18.12.2015 15:08

Instalacja SysLinuxa
Instalacja Grub'a
Start sector: 0x0
Image type: Other
grubinst: Unknown image type

samo usuniecie cdrinfo i nieformatowanie wywala taki error :)

Misiek4 18.12.2015 20:02

Niestety mimo kilkunastu prob na roznych pendrajwach i komputerach nie udalo mi sie zobaczyc takiego bledu. Czy ten blad pojawia sie przy uzyciu roznych pendrajwów i na roznych komputerach?

TPogoda 19.12.2015 18:17

Po wprowadzeniu zmian w wersji 2.13a działają u mnie wszystkie instalatory Windows oraz programy narzędziowe oparte o Windows (Hiren's, Falcon, Ultimate boot itd..) oraz programy DOS (Ghost, memtest itd..).
Niestety mam problem z uruchomieniem programów linuxowych w szczególności Pmagic 2015.11.13, instalacja Ubuntu.
PMagic próbowałem uruchomić w następujący sposób:

title Parted Magic 2015.11.13 \n
map /cdrinfo.pl/iso/live/pmagic_2015_11_13.iso (0xff)
map --hook
chainloader (0xff)
boot
oraz

title Parted Magic 2015.11.13 \n
find --set-root /cdrinfo.pl/iso/hdd/pmagic_2015_11_13.iso
map /cdrinfo.pl/iso/hdd/pmagic_2015_11_13.iso (0xff) || map --mem /cdrinfo.pl/iso/hdd/pmagic_2015_11_13.iso (0xff)
map --hook
chainloader (0xff)
boot

a instalator Ubuntu uruchamiam:

title -> Linux Ubuntu 15.10 \nUruchamia instalacje Linux Ubuntu 15.10
map /cdrinfo.pl/iso/linux/ubuntu-15.10-desktop-amd64.iso (0xff)
map --hook
chainloader (0xff)
boot

co ciekawe, instalator Debiana na takich samych komendach działa.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:05.