![]() |
Ilość załączników: 1
Witam mam nadzieję, że w odpowiednim miejscu piszę, bo jestem nowy na forum ale korzystam z niego od dłuższego czasu. Problem mój polega na nie pojawianiu się menu Gruba i menu instalek windowsa. Po wybraniu jednych z powyższych opcji pojawia się okno jak w załączniku
|
Cytat:
Wszystkie potrzebne pliki zaciągnąłem z CDr |
Sprawdź to na normalnym botowaniu u mnie były ze wszystkim problemy a jak użyłem laptopa to działa wszystko z tego samego pendriva. Okazało się, że Mobiola kompletnie nie radzi sobie z takim rozwiązaniem. U mnie jest bezużyteczna praktycznie.
|
Cytat:
|
W artykule jest opisane, że MobaLive należy uruchamiać z prawami administratora.
|
:) Misiek sorki ale to oczywiste.
Ani na 7 ani na 8 niestety nie działa niby się ładuje ale zawsze jest jaki błąd albo BOSD. Na każdym systemie jest inaczej ale. Ten sam pen wzięty do lapa i wszystko działa. Tym bardziej , że pod mobiola instalacja się zaczyna ale zawsze jest jakiś zonk. |
Mozesz sprobowac skorzystac z innego emulatora PC. Zawsze to wygodniejsze niz restartowanie kompa...
|
Dokładnie. Ale mam wolne lapy więc nie ma problemu.
|
Cytat:
|
Automatyczny instaler
W zalaczeniu automatyczny instaler naszego menu, który:
- automatycznie formatuje napęd USB (pamięć flash) - zakłada partycję NTFS - kopiuje wszystkie pliki z katalogami - instaluje SysLinuxa z bootloaderem Wersja beta - błędy proszę zgłaszać w tym wątku. Instrukcja obsługi: rozpakuj i skopiuj archiwum z menu do dowolnego katalogu na dysku twardym i skopiuj tam również plik instalacja_menu.bat z załącznika (poniżej). Następnie uruchom instalację poprzez podwójne kliknięcie "na pliku" instalacja_menu.bat. UWAGA: proszę zachować ostrożność przy wyborze napędu - o zrobieniu kopii zapasowej plików z pendrajwa nie będę wspominał. :) |
Misiek4 da się wyłączyć tą czarną ramkę wokół napisów w menu
|
O ile wiem, to mozesz tylko zmieniac jej kolor lub polozenie. W dokumentacji nie widze opcji jej wylaczenia, ale moge sie mylic.
|
Cytat:
|
|
Cytat:
menu color border 0;0 #00000000 #00000000 none I po ramce :) |
dociekliwy z Ciebie gosc :)
|
Tylko trochę :). Długość napisów w menu jest ograniczona?
|
Pozwolisz, ze tym razem, nie bede sie wypowiadal ;)
|
Cytat:
1. U mnie pen nie jest formatowany. Obojętnie jaki mam na nim system i co jest nagrane tak zostaje. 2. Nie jest kopiowany plik AutoUnattend do głównego katalogu. (chyba, że już nie jest potrzebny) poza tym wszystko kopiuje się OK |
Cytat:
|
Tak oczywiście z prawami administratora zalogowany jako admin.
A może dodam Win8 x32. Zobaczę zaraz działanie skryptu pod win7 |
Kopiowanie pliku będzie poprawione. Co do WIn8, niestety nie mam gdzie tego sprawdzić, ale postaram się coś pomyśleć. BTW czy pod Win8 skrypt prosi o podniesienie praw, gdy jest uruchomiony bez praw administratora?
|
Więc tak na win 8 jak klikam prawy klawisz i piszę uruchom jako administrator wszystko przechodzi OK o nic nie pyta.
Jeżeli zrobię to normalnie przez uruchom to wyświetla się jakiś monit na chwilkę ale nie sposób odczytać -bo zaraz znika i dalej kopiuje pliki, instaluje syslinuksa i pisze, że OK. Na windows8 dla pliku CMD nie ma możliwości ustawienia na stałe atrybutu uruchom jako administrator (w właściwościach) tak jak dla plików np. exe. Próbowałem na win XP i to samo pen nie jest formatowany. Kopiowane są na niego pliki. i instalowany syslinux czyli tak samo jak na win8 |
Ok, błędy poprawone...
|
Misiek4 znasz się dobrze na komendach Dos? potrzebuje że by plik BAT znalazł mi katalog na dysku i przypisał do zmiennej. Druga sprawa, da się wyświetlić w Dos listę wszystkich dysków?
|
Nie znam sie, ale google pomaga:
drugi temat: Kod:
@ECHO OFF |
Cytat:
Ale... jest problem z katalogiem jaki kopiujemy. W katalogu cdrinfo.pl jest plik ldlinux.sys. Jeżeli składnia pliku CMD jest taka jak teraz instalujemy syslinuxa a potem nadpisujemy plik ldlinux.sys jeszcze raz i niestety tak nie działa. więc albo z katalogu instalacyjnego trzeba usunąć ldlinux.sys. albo odwrócić kolejność najpierw kopiować pliki a potem instalować syslinuksa i sam nadpisze sobie ldlinux.sys Reszta wydaje mi się OK. A jest jeszcze problem z nazwą pena. Win8 Zgłasza, że "." jest znakiem niedozwolonym /V:cdrinfo.pl Ale niby działa. Ja zmieniłem dla pewności na /V:multiboot |
Ok, dzięki Tahion. Poprawki wprowadzimy niedługo...
|
Zastanawiam się dlaczego uzywacie syslinuksa skoro i tak wiekszosc funkcji dziala na grubie. Ja calkowicie wywalilem syslinuksa. Pen sformatowany na ntfs do tego zainstalowany grub4dos i tyle. Po co glowne menu na syslinuksie a potem w kazdej opcji uruchanianie gruba i wykonywanie jego polecen? Nie lepiej od razu wszystko na grub?
Cytat:
Cytat:
|
Tylko exe nie jest do niczego potrzebny. Jak już pisałem nawet ta instalacja menu jak dla mnie nie potrzebna. Ale każdy ma swoje upodobania. Ale dobry pomysł z pominieciem meny linuxa też mnie to denerwuje. i sam o tym myślałem.
|
Cytat:
|
Szukanie katalogu rozwiązałem
for %%x in (C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z) do if exist %%x:\BIOS\nul echo BIOSow szukaj w %%x:\BIOS |
Cytat:
for %%x in (A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z) do if exist %%x:\nul echo Dysk - %%x: |
:)
Dla mnie w tym przypadku syslinux jest zbedny. Albo robimy wszystko na grub albo syslinuxie. Samo menu startowe na sl, a reszta na grub jest bez sensu. Mam zrobionego gotowca z mozliwoscia instalacji z iso XP W7 W8 takze z opcja instalacji na dyskach USB (co juz takie oczywiste i latwe nie jest) + Ubuntu, do tego Mini XP i W7 z wim + Acronis Disk Director + Acronis True Image + one klick ghost Do tego w menu mozliwosc uruchomienia narzedzi z HBCD i DLC1 Wszystko pieknie smiga na grubie. :)
Cytat:
|
Cytat:
Areckypdz nikt Cie nie zmusza abyś korzystał z rozwiązania które przedstawił misiek4. Tak jak już nie raz pisałem na forach, im więcej rozwiązań tym lepiej. Każdy wybiera sobie to, które najlepiej mu pasuje. Dla mnie połączenie SL i grub'a pasuje jak najbardziej, nie mam żadnych problemów z PD, a dodatkowo, jednocześnie mogę bawić się SL i poszerzać zakres wiedzy, oraz grzebać w grub'ie j.w. Pozdro P&L |
Cytat:
|
Mama problem a mianowicie gdy próbuje załadować obraz to wyświetla mi komunikat zawarty w załączniku co mam robić, zrobiłem wszystko tak jak pisało w artykule
Menu na pendrive + ntfs + instalacja kilku systemów Windows z obrazów ISO |
Parę spostrzeżeń odnośnie instalacji windows 7 z pendriva.
Po długich poszukiwaniach znalazłem rewelacyjny program do pobrania z: http://www.cdrinfo.pl/download2.php?...&baza=soft&v=0 http://img843.imageshack.us/img843/4568/15383779.png Posiada funkncje ,których innym brak. A) Formatowanie w NTFS Wszystkie inne formatują tylko w fat32. Miałem nietypowy obraz windowsa 7 ,w którym pojedynczy plik miał ponad 4GB ,a więc system fat32 go nie obsłuży(nie umieści na penie) B) Wybór Srodowiska bootowania-syslinux , bartpe Można instalować windows 7 oraz XP z pena wybierająć odpoweidnią opcję w programie C) Genialna opcja wyboru /BOOT/ umożliwia spreparowanie pendriva lub kartę pamieci do takiej postaci,że płyta główna w trybie dos widzi go jak dysk twardy HDD lub FDD i ZIP Jest to przydatne ,kiedy pł.gł. często nie "widzi" pena spod dosu . Program RMPrepUSB jest darmowy i portable nie znam równie dobrego z takimi możliwościami,a jednocześnie prosty w obsłudze. Jeszcze parę wskazówek. Programem Ultraiso watro sprawdzić czy nasz obraz jest poprawny czyli bootowalny. Korzystniej jest zamontować obraz iso naszego windowsa w wirtualnym napędzie i z tej lokalizacji kopiować na pena (oczywiście z wykorzystaniem RMPrepUSB). W ten sposób gwarantowane powodzenie całej operacji. |
ZMNIANA NAZWY KATALOGU CDRINFO.PL
Witam małe pytanko jak zmienić i czy można ( czy autorzy nie maja nic przeciwko) nazwę folderu z cdrinfo.pl na np: multiboot pen itp
POZDRAWIAM |
Cytat:
|
Cytat:
Dzieki za szybką odpowiedz fajny projekt Pozdrawiam jeszcze jedno pytanko pozmienialem wszystkie sciezki w plikach konf ale po zmianie nazwy folderu plik syslinux.cfg musialem przeniesc do glownej lokalizacji drugie pytanko jak zabezpieczyc Menu Główne hasłem |
zmien wszystkie sciezki, wlacznie z plikiem instalacyjnym (instaluj_syslinuxa.bat) i uruchom go....
Co do hasla, to wystarczy dodac w menu glownym (syslinux.cfg) wpis: MENU MASTER PASSWD twojehaslo |
Cytat:
Z sciezkami racja zabraklo zmian w instaluj_syslinuxa.bat ale z hasełkiem nie moge dojść menu color hotsel 31;46 #50000000 #30fffffe menu color sel 31;46 #50000000 #30fffffe menu color hotkey 31;46 #ffA32F2F #30000001 menu color scrollbar 31;46 #50000000 #00fffffe menu color help 31;46 #fffcd500 #00fffffe none menu color title 3;36;44 #ffffffff #00000000 std menu color tabmsg 31;46 #ffA32F2F #30000000 none menu color timeout_msg 37;40 #ffA32F2F #30000000 none menu background /MMM/gfx/MMM.jpg MENU TABMSG <F1> Pomoc prompt 0 default /MMM/vesamenu.c32 MENU MASTER PASSWD MMM MENU WIDTH 80 MENU MARGIN 6 MENU PASSWORDMARGIN 6 MENU ROWS 16 MENU TABMSGROW 5 MENU CMDLINEROW 5 MENU ENDROW 14 MENU PASSWORDROW 8 MENU TIMEOUTROW 24 MENU VSHIFT 1 NOESCAPE 0 ALLOWOPTIONS 1 Jak możesz to spr czy w właściwym miejscu wstawiam linike z hasłem |
Sorry za delay. Faktycznie, z jakichs dziwnych powodow MASTER PASS nie dziala.
Dziala na pewno wpis: MENU PASSWD twojehaslo ktory nalezy umiescic za wpisem "label". Ale taki wpis zabezpiecza haslem mozliwosc uruchamiania podmenu z menu glownego. Dam znac, jak cos sie dowiem na temat dzialania MASTER PASS. |
MASTER PASS
Cytat:
OK z czasem to zrozumiałe niestety przed świętami ucieka pioruńsko szybko ZAUWAZYLEM ZE HASLO DZIALA ALE TYLKO PRZY WCISNIECIU esc default /MMM/vesamenu.c32 MENU MASTER PASSWD MMM MENU WIDTH 80 |
Witam ponownie na plytce hirens boot jest windows live chcialem go dodac do menu glownego ale niestety opluwa mnie komunikatem nie znaleziono pliku ntdrl m oze juz ktos przerabial ten problem
i kolejne pytanko czy instalke win 7 robic z obrazu czy mozna jakos luzem wzucic instalke na pena |
Hirens i ntfs
Witam
Potrzebuje pomocy w uruchomieniu Hirens Boot CD 15.2 , problem chyba z systemem plików na pendrivie. https://lh5.googleusercontent.com/-j...-k/fota009.jpg Pozdrawiam Mirek |
a utworzyles katalog HBCD w glownym katalogu pendrive'a i przegrales tam zawartosc HBCD?
|
Cytat:
Zle zadałem pytanie , co do Hirens Boot CD 15.2 to się uruchamia ale program dosowe już nie. Martwi mnie opis na samym dole na poprzednim screenie. Jak jest pen sformatowany na FAT32 to problem się nie pojawia. https://lh5.googleusercontent.com/-0...08/fota010.jpg |
Dodaj do menu syslinux.cfg
Kod:
label hbcd |
Tylko po co skoro już tam taki wpis istnieje i jak wspomniałem Hirens uruchamia się.
Cytat:
|
Witam, dawno mnie tu nie było :).
Przy próbie instalacji Windows 8 Pro PL finalna wersja systemu wyskakuje mi komunikat znany z Windows 7. http://forum.cdrinfo.pl/attachments/...1268781372.jpg Wersja 1.6 |
To ciekawe. Wersja angielska dziala bez problemow. Postaram sie pozyczyc plyte win8 PL i potestować.
|
Cytat:
znalazłem coś takiego # NEW MENU - NOT IN DOWNLOAD! # Note: User must enter the Product Key first title 5 INSTALL Windows 8 32-bit\nThis will install Windows 8 32-bit to your hard disk debug off set MYISO=Windows8-32bit-English.iso dd if=()/firadisk/auWin8.xml of=()/AutoUnattend.xml set /p /u KEY=Enter Product Key (AAAAA-BBBBB-CCCCC-DDDDD-EEEEE-FFFFF) : cat --locate=TK8TP --replace=%KEY% /AutoUnattend.xml > nul dd if=()/firadisk/spaces.txt of=()/firadisk/ISONAME.CMD write ()/firadisk/ISONAME.CMD SET MYISO=\\iso\\%MYISO%\r\n map --mem (md)0x800+4 (99) map /ISO/%MYISO% (0xff) map (hd0) (hd1) map (hd1) (hd0) map --hook write (99) [FiraDisk]\nStartOptions=cdrom,vmem=find:/ISO/%MYISO%;\n\0 chainloader (0xff)/BOOTMGR || chainloader (0xff) # ... more Win8 RP and 2012 menu entries are also included in the download and are here... Mozna ręcznie wpisać klucz windy lub wcale nie podawać nic. How to avoid needing a product key for Windows 8 If you don't want to have to edit the auWin8.xml file or have the user enter a product key each time, you can do this by modifying the ISO file. Using UltraIso, load the iso file and edit the \sources\ei.cfg file so that it contains just two lines: [Channel] Retail Save the iso file again (and make sure you run WinContig on it to ensure it is contiguous afterwards). You will now not be prompted for any Product Key, however you will still need to enter a valid product key and activate it before 30 days have elapsed. |
Witam, zrobiłem dwa takie same nośniki 1. Pendriwie 2. dysk 500gb USB 3.0.
Przy próbie instalacji z dysku HDD USB wyskakuje ten komunikat ze sterownikiem ale przy próbie instalacji z pendrive instaluje się prawidłowo, z tą różnicą że że z dysku HDD USB pojawia się 1 okno z pytaniem jaki jest twój język 2 okno z wyborem języka instalacji i region i klawiaturę. Z pendrive instalacja jest po angielsku nie wyskakuje 1 okno od razu przechodzi do 2 okna pyta o język instalacji region, i klawiaturę, system instaluje się poprawnie. http://soisk.pl/wp-content/uploads/2..._preview_3.jpg |
Fira dziala tylko z pamieciami flash.
|
Chcialbym jeszce raz zapytac o uruchomienie Hirens Boot CD 15.2 programy dosowe nie chodza komunikat HBCD folder not found a jest w glownym katalogu ten folder
|
Jezeli w glownym katalogu pendrajwa masz HBCD, to w HBCD powinienes miec katalog "Dos" a w nim "doz.gz", do którego jest odwolanie w menu. Czy tak jest u Ciebie?
|
Dobra dzieki za odzew problem rozwiazany. Poprostu jak uruchamiam jakis program jak wyskakuja na poczatku okienko z sterownikami dawalem auto a nie NTFS i tu tkwil problem .Jeszce mam dwa pytanie co do obrazow windows gdy wrzucalem z dluzszymi nazwami to wyskakiwal mi blad jak pozmienialem na krotkie to bylo ok czy tak ma byc?? I windows 7 idzie mi z katalogu windows 7 z wybranego obrazu iso jak dam samo windows 7 to error i win xp wrzucony obraz iso i idzie tylko przez sterownik firadisk krok 1 a z pliku iso zaladuje obraz i na koncu wcisnij enter wyciagnij usb ???
|
Jak na teraz wygląda sprawa instalacji XP działa czy nadal sypie bluescreena?
|
Działa po opisanych modyfikacjach ale są czasem problemy
|
Xp uruchomilem tylko z z kroku pierwszego w menu F6 jak sie zaczyna instalka i zaladowalem winvblock bus 32bit i poszlo nie robilem calej instalacji do konca oczywiscie wiec na 100% czy tak bedzie dobrze to niewiem
|
Ja robiłem cały.
|
niektore instalki win 7 i vista nie poszly mi taki blad error 60:file for drive emulation must be in one contiguous diska area robilem fragmentacje jak zalecaja ale nic nie pomoglo ktos cos moze mial podobnego?
a czy ktos wie jak zmienic druga tapete w podmenu instalacji windows |
Cytat:
Cytat:
|
Dzieki kolego nie doczytalem do konca wczesniej moja wina. Bede probowal zobaczymy co mi wyjdzie z tego jak cos to jeszce napisze :) Jeszce jedno mam pytanie odnosnie HIrens -menu graficzne jak to uruchomic ??
|
Kopiujesz katalog HBCD (razem z cala zawartoscia) z iso Hirens do glownego katalogu pendrive'a. To wszystko.
|
Skopiowalem Katralog HBCD z wersji 15.2 i jak wlanczam hirens menu graficzne to sie pojawia tylko czarne tlo i pisze boot: jak daje enter to wraca do glownego menu.Hirens dos boot menu chodzi By dlc tez a tu nic ?
|
Mam pytanie: czy udało się komuś uruchomić Win 7 z DLC 2013 v1.1 ?
U mnie przy próbie bootowania wyskakuje błąd: File:\Boot\BPE Status:0xc000000f Info: An error occured write attempting to read the boot configuration data Gdy wybieram programy DOS-owe i Win Xp jest wszystko OK tylko wybór Win 7 wyrzuca w/w błąd. |
Potwierdzam sprawdzilem nie dziala
Status:0xc000000f Info: An error occured write attempting to read the boot configuration data a Hirens boot menu graficzne dziala Ci bo nie moge uruchomic |
nie korzystam z wbudowanego w szablon odnośnika.
Dodałem sobie własny wpis do menu startowego |
ja mam wersje hirens boot 15.1 rebuild v2.0
|
a ta wersje DLC 2013 v1.1 to jak uruchomiles kolego bo wrzucilem katalog DLC1 ale tam brakuje pliku dos.gz jest cos takiego jak dossoft.iso i tam jest niby to rozpakowalem i wkleilem dos.gz ale przy probie uruchomienia caly czas laduje loading m.... nie czekalem za dlugo i wylaczylem
|
Wpis uruchamiajacy menu graficzne:
Kod:
LABEL Hirens 15.2 - menu graficzne Co do Win7, to nie mam pod ręką DLC1. Musiałbyś podać wpis, który odpowiada za uruchomienie Win7. W Hirens 15.2 Win7 dziala bez problemu (ew. trzeba skopiować plik bootmgr z głównego katalogu Hirens 15.2 do katalogu HBCD na pendrive i zmienić ścieżkę do bootmgr w pliku konfiguracyjnym HBCD/os.lst). |
Misiek4 dałoby się zrobić takie menu na bazie Windows 3.11?:D
|
Badboy, nie mam pojecia. Win 3.11 widzialem ostatnio 20 lat temu. ;)
|
Dzieki Misiek4 dziala menu graficzne juz,Mialem zly wpis taki byl:
APPEND /syslinux.cfg po zmianie na APPEND /HBCD/isolinux.cfg elegancko dziala |
Dostepne jest menu w wersji 1.9. Zmiany:
- zaktualizowano SysLinuxa do wersji 4.06 - dodano wpis do uruchomienia systemu Windows 8 Live - zaktualizowano wpisy dla HBCD 15.2 |
W Hiren's Boot 15.1 Rebuild by DLC v2.0 w katalogu DLC1 /Isolinux.cfg/ jestr wpis taki
label win7pe menu label Mini Windows 7 Portable COM32 /DLC1/chain.c32 ntldr=/DLC1/bootw7p |
O ile dobrze pamietam, to w przypadku DLC musisz przegrać na pendrive katalog /Boot wraz z zawartościa. Ale moge sie mylic.
|
faktycznie dziala! dzieki Misiek:)
|
a takie pytanie o xp z iso krok drugi da sie to uruchomic bo wczyta obraz i pisze zeby wyciagnac usb i tyle
|
Przeczytaj ten watek. Bylo to juz walkowane...
|
Jezeli ktos wie jak uruchomic DLC Boot 2013 v1.1 to prosze o pomoc .Jak pisalem wczesniej tam nie ma pliku dos.gz ,jest tylko plik iso dossoft w ktorym po rozpakowaniu jest plik dos.gz i inne pliki jezeli wrzuce to sie uruchamia ale tylko w dosie nie wiem jak uruchomic ta menu graficzne w ktorym jest miedzy innymi win7. Robilem instalacje wedlug opisu co byl dolaczony ne pendriva czystego i chodzi ok a chce zeby sie wlanczal z tego menu z forum??
|
Co do DLC 1.1: skopiuj z głownego katalogu iso DLC1 plik isolinux.cfg do katalogu DLC1 na Twoim pendrajwie. Następnie do menu glownego dodaj taki wpis:
Kod:
LABEL DLC ^1.1 |
dzieki Misiek dziala tylko ze cos tu jeszce brakuje bo ani mini xp nie pojdzie ani win 7 tylko dosowskie pojda skopiowalem folder boot ale nic to nia dalo hmmm??
|
Mozesz pojsc na skroty i uruchomic DLC 1.1 bezposrednio z ISO. Czyli kopiujesz dlc.iso do katalogu /cdrinfo.pl/iso/ i w pliku /cdrinfo.pl/grub/menu.lst dodajesz wpis:
Kod:
title DLC 1.1 |
dzieki jeszce raz :) dziala tak ! a mam takie pytanie jeszcze czy jezeli sobie tam wstawie xp czy win 7 to jest jakas roznica miedzy windowsem z glownego menu bo mam taki problem na starym laptopie procesor 1 ghz pamiec 512 i nie zaladuje . Usb wykrywa w biosie ma taka opcje pierwsze menu zaladuje ale podmenu windows jak klikne i i wybiore przykladowo xp to nie widzi odrazu error 15 bodajze i koniec ze nie znaleziono obrazu co ciekawe na innym kompie dziala lepszym duzo ale normalnie aha jak puszcze przez moba live na tym laptopie wirtualnie chodzi wszytklo ok . Np w wersji starszej 1.8 menu to tylko pierwsze menu a podmenu windows wogole nie weszlo i neiwiem co to moze byc moze ktos mial podobne problemy??
|
Sposob, ktory podalem powyzej dziala przez mapowanie obrazu ISO. Niestety ma on jedna zasadnicza wade: jest pamięciożerny i dlatego nie dziala na Twoim kompie z 512 MB ramu. Jezeli zalezy Ci, aby uruchomić tylko WinXP, W7, to da sie to zrobic bezposrednio z naszego menu. Musialbym tylko gdzies znalezc to DLC 1.1 i posprawdzac pare rzeczy.
|
Czyli zebym mogl zainstalowac win xp na starym komputerze z pendriva to trzeba miec ile tej pamieci minimum ?? i do win7 zakladam ze pewnie jeszce wiecej :)
Bo mi chodzilo w tamtym poscie o instalacje windows xp na starym laptopie z 512 ramu. Poprostu nie znajduje obrazu error 15 a na lepszym komputerze jest ok |
A ja z kolei mam pytanie: czy jest taka możliwość aby podczas instalacji systemu Windows 8 zamiast FiraDisk można użyć WinVBlock ?
Myślę że tu jest problem tego że instalator woła o sterowniki nośników. Mam z FiraDisk na mojej płycie głównej Intel P45 problem (podobnie jest podczas instalacji Win XP - nie widzi chipsetu) tyle że podczas instalacji Win XP moge wskazać instalatorowi aby korzystał z WinVBlock + AHCI. Instalator wtedy rusza prawidłowo. Zmiana w BIOS ustawień na IDE nic nie daje. Jaka wyglądałaby ścieżka dostępowa poprzez WinVBlock w win-iso.lst instalując Windows 8 ? |
Misiek jak wyglada sprawa z uruchomieniem instalki windy ale nie z obrazu tylko rozpakowanego juz iso? gdzie to wrzucic i ewentualnie jaki wpis dodac ?
Pozdrawiam |
Cytat:
Ahh, mowisz o rozpakowanym ISO XP? Spróbuj YUMI. O ile sie nie myle powinien automatycznie rozpakowac ISO i przygotowac pendrajwa. |
a rozumie czyli ze do tego tutaj co mamy to nie da sie tak zrobic bede kombinowal z yumi ale ostatnio probowalem z xp i nie wychodzilo mi ale jescze poprobuje ok dzieki Misiek piwo dla Ciebie za dorady;P MIeszkam kolo tarnowa takze podrzuce osobiscie kiedy :P
|
Misiek mam takie pytanie chodzi mi o pendrive jaka roznica jest w szykosci czy wogole jest jesli bym sformatowal pendriwa diskpartem ustawil go jako partycje aktywna powiedzmy w ntfs i skopiowal plyte z plikami windows a tutaj miedzy tym stworzonym menu z obrazami iso windows .Glownie chodzi mi o instalacje windows i tak sie zastanawiam czy jest jakas roznica no bo kolega ma pentium 4 bodajze nie pamietam procesora ale pamieci ma 3gb i bardzo wolno mu to idzie instalowanie z tego menu tutaj u mnie szyko ale mam lepszy duzo sprzet. i tak myslalem ze jak by disk partem zrobil i wrzucil pliki windy czy by nie bylo szybciej moze ktos inny tez cos wie w tym temacie ??
|
Moim skromnym zdaniem nie bedzie żadnej różnicy w prędkości działania lub będzie minimalna (plik ISO nie jest skompresowany). Czasami może być nawet znacznie wolniej (w przypadku, gdy pliki na pendrajwie są pofragmentowane).
Fakt jest faktem, że większość tanich pendrajwow to szajs, który należy omijać z daleka. Transfery liniowe sa moze i akceptowalne, ale kopiowanie małych plików to udręka i zwykle plyty CD/DVD sa od nich kilkanaście razy szybsze. Jeżeli chcesz, żeby bylo szybko, kup szybkiego pena. Np. Corsair z serii Voyager GT lub Voyager GT Turbo. Tam transfery zarowno malych jaki dużych plików sa masakrycznie wysokie (szczególnie jak masz USB 3.0). |
Dzieki Misiek a powiedz mi jescze jak wyglada sprawa wpisu zeby instalka poszla win7 np z rozpakowanej plyty nie z iso i ewentualnie gdzie wrzucic do glownego katalogu??
|
|
Misiek mam pytanko:) wiem ze troche przynudzam:) Otoz mam taki problem z hirens boot cd 15.1 gdy wchodze w katalog DLC uruchamiam program jakis np total comander i wyskakuje mi komunikat :
http://imageshack.us/photo/my-images/594/hhhmo.jpg/ Tu akurat na zdjeciu inny program. Chodzilo wczesniej cos namieszalem nie wiem co?? W katalogu dlc jest oryginalnie wszystko nic nie brakuje nawet od nowa sciagalem i to samo uruchamialem z prawami administrtora i to samo http://imageshack.us/photo/my-images/594/hhhmo.jpg/ |
Sorry, ale nie jestem w stanie Ci pomóc. Wygląda na odwołanie do napędu B:. Niestety nie wiem skąd i dlaczego.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:41. |