Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB (https://forum.cdrinfo.pl/f115/)
-   -   [ARTYKUŁ]Menu na pendrive ntfs instalacja systemów Windows z obrazów ISO (https://forum.cdrinfo.pl/f115/artykul-menu-pendrive-ntfs-instalacja-systemow-windows-obrazow-iso-91021/)

badboy23 01.10.2012 16:17

Ilość załączników: 1
Kod:

title Ubuntu Instalacja
find --set-root /ISO/Ubuntu.iso
map /ISO/Ubuntu.iso (0xff)
map --mem /ISO/Ubuntu.iso (0xff)
map --hook
root (0xff)
kernel /casper/vmlinuz file=/cdrom/preseed/ubuntu.seed noprompt boot=casper only-ubiquity iso-scan/filename=/ISO/Ubuntu.iso quiet splash --
initrd /casper/initrd.lz

Działa aczkolwiek długo wczytuje plik ISO do pamięci RAM. Lepsze jest to od Misiek4

tools.cfg dopisac:
Kod:

label Uruchom Ubuntu live
menu label ^Uruchom Ubuntu live
kernel /cdrinfo.pl/iso/ubuntu/casper/vmlinuz
append cdrom-detect/try-usb=true noprompt boot=casper floppy.allowed_drive_mask=0 ignore_uuid live-media-path=/cdrinfo.pl/iso/ubuntu/casper/ initrd=/cdrinfo.pl/iso/ubuntu/casper/initrd.lz splash --
label Instaluj Ubuntu
menu label ^Zainstaluj Ubuntu na dysku twardym
kernel /cdrinfo.pl/iso/ubuntu/casper/vmlinuz
append cdrom-detect/try-usb=true noprompt boot=casper floppy.allowed_drive_mask=0 ignore_uuid live-media-path=/cdrinfo.pl/iso/ubuntu/casper/ file=/cdrom/preseed/ubuntu.seed only-ubiquity initrd=/cdrinfo.pl/iso/ubuntu/casper/initrd.lz splash --

26.09.2012 19:45

Co, do XP to, do cdrinfo.pl/iso/iso_win skopiować obraz XP.iso i winvblock.ima.gz

http://www.mediafire.com/?hs8bqddk2y...0v2dtpiv4utqui

do syslinux.cfg dopisać

Kod:

#-------------------------------------------------
label bootwin
menu label ^Instalacja Windows XP z ISO
#obrazy iso Windows 7/Visty wrzucić do katalogu /cdrinfo.pl/iso/
kernel /cdrinfo.pl/grub/grub.exe --config-file="configfile /cdrinfo.pl/xp.lst"
TEXT HELP
        Podmenu uruchamiajace instalacje systemow Windows
ENDTEXT
#-------------------------------------------------

otworzyć plik xp.lst
Kod:

#hd0 is USB
    #hd1 is real HDD
    # note: --mem is not needed to load XP.ISO in this step
    title INSTALACJA XP - KROK 1 -  Sterownik FiraDisk! (Opcjonalnie AHCI)
    find --set-root --ignore-floppies --ignore-cd /cdrinfo.pl/iso/win_iso/winvblock.ima.gz
    map --mem /cdrinfo.pl/iso/win_iso/winvblock.ima.gz (fd0)
    map --mem /cdrinfo.pl/iso/win_iso/winvblock.ima.gz  (fd1)
    # if this loads the ISO into memory slowly - then you need to run WinContig on the ISO file on your USB drive to speed it up!
    map  /cdrinfo.pl/iso/win_iso/XP.iso (0xff) || map  --mem /cdrinfo.pl/iso/win_iso/XP.iso (0xff)
    map (hd0) (hd1)
    map (hd1) (hd0)
    map --hook
    root (0xff)
    chainloader (0xff)/i386/setupldr.bin || chainloader (0xff)/I386/SETUPLDR.BIN || chainloader (0xff)
    pause NALEZY NACISNAC F6 PO WYSWIETLENIU MONITU, A NASTEPNIE NACISNIJ S, ABY WYBRAC  'WINVBLOCK' LUB 'FIRADISK' (ZALECANE). JESLI POSIADASZ KONTROLER AHCI NACISNIJ S PONOWNIE, ABY WYBRAC STEROWNIK AHCI. Nacisnij... [Enter]
(e.g. Atom Netbook=WinVBlock+ICH7R/DH, DQ67 series 6=FiraDisk+Desktop,Workstation,Server Express)
    pause Teraz, nacisnij [Enter], (a nastepnie F6 ) ...

#hd0 is USB
    #hd1 is real HDD
    #boot.ini
    # note: --mem is used first - if not enough memory then retry try without loading iso into ramdrive (but may get BSOD)
    title INSTALACJA XP - KROK 2 - Instalacja z pliku ISO\n zakoncz instalacje i ponownie uruchom komputer z dysku twardego.
    find --set-root --ignore-floppies --ignore-cd /cdrinfo.pl/iso/win_iso/winvblock.ima.gz
    # we must load the ISO into memory, so it will be slow to load here ...
    map --mem /cdrinfo.pl/iso/win_iso/XP.iso (0xff) || map  /cdrinfo.pl/iso/win_iso/XP.iso (0xff)
    map (hd0) (hd1)
    map (hd1) (hd0)
    map --hook
    chainloader (hd0)+1
    pause Nacisnij klawisz ENTER, a nastepnie odłacz  dysk USB ...
    title INSTALACJA XP - KROK 2 dla komputerow z mala iloscia pamieci RAM \n Bezposrednio z pliku ISO. (nie dziala na niektorych systemach - np. niektore Netbooki oparte na procesorach Atom***8230;)
    map --mem /cdrinfo.pl/iso/win_iso/winvblock.ima.gz (fd0)
    map --mem /cdrinfo.pl/iso/win_iso/winvblock.ima.gz  (fd1)
    map /cdrinfo.pl/iso/win_iso/XP.iso (0xA0)
    checkrange 0x80 read 0x8280 && map (hd0) (hd1)
    checkrange 0x80 read 0x8280 && map (hd1) (hd0)
    map --hook
    map --rd-size=2048
    map --mem (rd)+4 (0x55)
    map --rehook
    write (0x55) #!GRUB4DOS\x00v=1\x00XP.iso\x00\xA0\x00
    root (hd0,0)
    chainloader (hd0)+1
    pause Nie odlaczaj dysku USB do zakonczenia instalacji!

Jeśli wyskoczy komunikat że nie można załadować 'WINVBLOCK' LUB 'FIRADISK' należy z ignorować i przejść dalej. Tak po za tym działa bardzo dobrze... Polecam.

PS. Misiek4 da się coś zrobić aby obraz ISO był ładowany do pamięci ram szybciej?:)

Pozdrawiam.

Misiek4 01.10.2012 22:05

Widze Badboy, ze sie ostro przylozyles do tematu. :)
W kwestii przyspieszenia ladowania ISO do pamięci RAM jest tylko jedna metoda: USB 3.0 i szybki naped.

badboy23 02.10.2012 08:57

Cytat:

Napisany przez Misiek4 (Post 1224638)
Widze Badboy, ze sie ostro przylozyles do tematu. :)
W kwestii przyspieszenia ladowania ISO do pamięci RAM jest tylko jedna metoda: USB 3.0 i szybki naped.

Nareszcie mam wszystko w jednym miejscu :) no i Ubuntu live które się przyda przy awarii systemu. Jak zwykle Linux ratuje Windowsa.

Jak będę miał coś nowego, dam znać.

Misiek4 02.10.2012 09:00

Jak znajdziesz cos ciekawego, daj znac. :) I dzieki za pomoc.

badboy23 02.10.2012 09:28

Aby przyśpieszyć ładowanie plików ISO należy je defragmentować na przykład programem: WinContig

Eragras 02.10.2012 09:47

Witam.

Sposób opisany przez badboy23 działa bez zarzutów. Sam się też tym bawiłem parę dni temu. Działa również z grub.

Podczas takiej instalacji XP wymaga podania sterów. W zależności od sprzętu, należy podać na tacy dokładne sterowniki AHCI. Pomocne w określeniu ów sterów może być PCIID.
Jeśli to może być przydatne, podam wpis do menu gruba oraz ów paczkę.

Widzę że z kolegą badboy korzystamy z podobnych źródeł ;)

Potrzebuje pomocy z odpaleniem opensuse 12.2 live. Gdyby ktoś był tak miły i podał wpis do menu grub bądź jakieś wskazówki jak to zrobić to chętnie pokombinuje

PS: Nie bijcie, jestem świeżak na tym forum ;)

Misiek4 02.10.2012 09:51

Cytat:

Napisany przez badboy23 (Post 1224675)
Aby przyśpieszyć ładowanie plików ISO należy je defragmentować na przykład programem: WinContig

Uwierz mi na slowo, że lepiej zainwestowac w szybki sprzet. Moge polecic Corsair Flash Voyager GT.

badboy23 02.10.2012 10:42

Cytat:

Napisany przez Misiek4 (Post 1224677)
Uwierz mi na slowo, że lepiej zainwestowac w szybki sprzet. Moge polecic Corsair Flash Voyager GT.

Mój dysk USB 3.0 na 2.0 osiąga takie a nawet lepsze. jeśli porównać wersje z USB 2.0. trzeba kupić kartę USB 3.0 do komputera.

Co do XP to najlepiej dograć sterowniki do ISO przy pomocy nlite jak ktoś korzysta z kontrolera AHCI w przeciwnym razie, nic nie trzeba robić.

Misiek4 02.10.2012 11:19

Cytat:

Napisany przez Eragras (Post 1224676)
Potrzebuje pomocy z odpaleniem opensuse 12.2 live. Gdyby ktoś był tak miły i podał wpis do menu grub bądź jakieś wskazówki jak to zrobić to chętnie pokombinuje

Co do OpenSUSE to sprobuj rozpakowac zawartosc ISO do:
/cdrinfo.pl/iso/opensuse/

a w pliku /cdrinfo.pl/tools.cfg dodaj:
Kod:

label opensuse live
menu label ^OpenSuseKDE 12.2
  kernel /cdrinfo.pl/iso/opensuse/boot/i386/loader/linux
  append initrd=/cdrinfo.pl/iso/opensuse/boot/i386/loader/initrd ramdisk_size=512000 ramdisk_blocksize=4096 splash=silent livecd_config=cdrom/cdrinfo.pl/iso/opensuse/config.isoclient quiet preloadlog=/dev/null showopts

Nie gwarantuje, że zadziała. Ale teoretycznie powinno. :)

Eragras 02.10.2012 13:07

Cytat:

Co do XP to najlepiej dograć sterowniki do ISO przy pomocy nlite jak ktoś korzysta z kontrolera AHCI w przeciwnym razie, nic nie trzeba robić.

Masz rację.
Dlatego tylko wspomniałem o danym sposobie. Lepiej mieć więcej możliwości niż mniej ;)
Cytat:

Cytat:
Napisany przez Eragras

Co do OpenSUSE to sprobuj rozpakowac zawartosc ISO do:
/cdrinfo.pl/iso/opensuse/

a w pliku /cdrinfo.pl/tools.cfg dodaj:

label opensuse live
menu label ^OpenSuseKDE 12.2
kernel /cdrinfo.pl/iso/opensuse/boot/i386/loader/linux
append initrd=/cdrinfo.pl/iso/opensuse/boot/i386/loader/initrd ramdisk_size=512000 ramdisk_blocksize=4096 splash=silent livecd_config=cdrom/cdrinfo.pl/iso/opensuse/config.isoclient quiet preloadlog=/dev/null showopts

Nie gwarantuje, że zadziała. Ale teoretycznie powinno. :)
Niestety nie paca. Raz, że po kliknięciu w menu syslinuxa trzeba ze 3 minuty czekać, zanim cokolwiek się ruszy.
Zaczyna wyszukiwać pliki startowe boot itp
Następnie włącza się wiersze poleceń Loading KIWI CD Boot-System
No i ciach:
...Failed to fing MBRidentifier!
... i za 120 nastapi reboot.

Do tego samego momentu sam doszedłem jak kombinowałem wsadzić opensusa w całości (.iso) uruchamianego spod menu grub. Wtedy tylko nie widziało mi kernela.

badboy23 02.10.2012 19:52

Cytat:

Napisany przez Eragras (Post 1224676)
Jeśli to może być przydatne, podam wpis do menu gruba oraz ów paczkę.

Możesz podać ten wpis?

Misiek4 03.10.2012 08:49

Cytat:

Napisany przez Eragras (Post 1224691)
Do tego samego momentu sam doszedłem jak kombinowałem wsadzić opensusa w całości (.iso) uruchamianego spod menu grub. Wtedy tylko nie widziało mi kernela.

Z tego co piszą na sieci, wszyscy maja ten sam problem. Czyli tworcy Suse cos namieszali...

Eragras 03.10.2012 09:06

Cytat:

Napisany przez badboy23
Możesz podać ten wpis?

Kod:

title List Mass Storage PCI IDs (runs checkpci from FreeDos)\nMake a  note of the PCI IDs listed and then check them against the TXTSETUP.OEM  entries
map --mem /cdrinfo.pl/iso/PCIID.ima.gz (fd0)
map --hook
root (fd0)
chainloader (fd0)+1

Proszę bardzo.

Cytat:

Napisany przez misiek4
Z tego co piszą na sieci, wszyscy maja ten sam problem. Czyli tworcy Suse cos namieszali...

Misiek4 wiem, że susa da się odpalić z pena, sam widziałem, tyle że tam siedział sam live, bez multiboota itp.
Ścieżki do kernela, posiadając całe iso(nie rozpakowane), nie da się jakoś podać?
Szkoda by było gdyby wszystkie potrzebne mi programy działały bez zarzutu, a najważniejszy nie :(

Eragras 03.10.2012 12:14

Kod:

rmprepusb.com/documents/rmprepusb-beta-versions/PCIID.ima.gz?attredirects=0

Dodaję jeszcze link do PCIID

Misiek4 04.10.2012 06:02

Cytat:

Napisany przez Eragras (Post 1224745)
Misiek4 wiem, że susa da się odpalić z pena, sam widziałem, tyle że tam siedział sam live, bez multiboota itp.
Ścieżki do kernela, posiadając całe iso(nie rozpakowane), nie da się jakoś podać?
Szkoda by było gdyby wszystkie potrzebne mi programy działały bez zarzutu, a najważniejszy nie :(

W swiecie komputerowym chyba wszystko sie da. :) Tylko potrzeba czasu, aby poprobowac na rozne sposoby...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:41.