![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB Dyskusje poświęcone nośnikom danych wykorzystujących pamięć flash (karty pamięci, pendrive), podłączanych poprzez zewnętrzne porty USB/SATA/etc |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją |
Ranking:
|
Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
![]() |
Płyta nie obsługuje uefi
|
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
![]() |
Witam, mam pytanie odnośnie struktury katalogów. Mam kilka wersji Windowsów w osobnych plikach *.iso - jak je dodać do menu? Po wrzuceniu kilku plików do katalogu 'windows7' albo 'windows8' nie działają mi wersji 32bit - pisze, że nie ma takich plików i żeby poprawić to w pliku conf.cfg. Oczywiście pliki iso są w tych katalogach i są podpisane w conf.cfg. Myślałem o stworzeniu innych folderów (i każdy plik wrzucić w osobny folder), ale nie wiem gdzie precyzuje się ich nazwy.
Druga sprawa - ściągnąłem kilka dystrybucji linuxa, nazwy pokrywają się z tymi w pliku 'menu-linux.lst, a mimo to pisze 'file not found'. I tak przy każdym linuxie (dołączam screen). Czy spotkał się ktoś z Was z takimi problemami ? |
|
|
|
|
|
#3 |
|
____
![]() Data rejestracji: 26.05.2000
![]() ![]() ![]() |
badboy23:
Pomysły są, ale kompletnie brak czasu na ich realizację i testy. ![]() pqi: 1. Czy korzystając z opcji automatycznej instalacji systemów Windows nie działają wersje 32-bitowe, a 64-bitowe działają? 2. W tym przypadku jeżeli korzystasz z opcji "z zapisem zmian użytkownika" wymagane jest utworzenie wirtualnej partycji w postaci pliku. Jak to zrobić? Opisane jest to tutaj
|
|
|
#4 |
|
![]() |
Misiek4:
1. Tak, wrzucając w 'auto-iso' leci wszystko z marszu, nie ma żadnego problemu. 2. Nie robiłem tej partycji - w takim razie muszę sprawdzić. Czy dane zostaną utracone z pena? Dzięki za szybką odpowiedź. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
____
![]() ![]() ![]() |
1. To gdzie jest problem, bo nie bardzo rozumiem?
2. Jak to zrobisz zgodnie z opisem, to nie zostaną. Ale jak to mówią: zawsze trzeba mieć kopię zapasową.
|
|
|
#6 |
|
![]() |
Problemem jest to, że chciałem sobie posegregować windowsy, ale z drugiej strony nie zauważyłem, że autoiso działa też niekoniecznie w katalogu 'auto-iso', tylko w wypadku Windowsów też foldery z nazwami systemów.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
![]() |
Misiek4: a wiesz co może być powodem tego, że po wrzuceniu *.iso z windows 8.1 wersje core, professional, enterprise 3in1 - widzi mi tylko professional. Na laptopie oryginalnie jest windows 7 home premium. Czy sterowniki fira mają coś do tego ?
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
![]() |
Wrzuciłbym wszystkie wersje osobno, ale już 32GB mam zapachane. Natomiast ta wersja ważny nieco ponad 3GB i ma wszystko, ale podczas wyboru pokazuje mi tylko Professional.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
![]() |
Czy jest już jakieś konkretne rozwiązanie problemu z instalacją systemu Windows 7 z poziomu menu gruba ? W czasie instalacji wyskakuje mi błąd o braku sterownika CD/DVD. Obraz wypalony na płycie, instaluje się poprawnie. Może jest to problem w skrypcie uruchamiającym instalacje ? Będę wdzięczny za pomoc przy wyeliminowaniu tego błędu. Sprawdzałem na 3 laptopach i na stacjonarnym, wszędzie ten sam błąd. Próbowałem wrzucić .iso do katalogu Auto-ISO, ale instalacja nie uruchamia się. Z góry wielkie dzięki.
Ostatnio zmieniany przez M4K : 03.07.2017 o godz. 21:37 |
|
|
|
|
|
#10 |
|
____
![]() ![]() ![]() |
pqi: Sterowniki fira nie mają nic do tego. Nie jestem pewien (bo nie sprawdzałem), ale być może kwestią jest numer seryjny podany w AutoUnattend.xml.
m4k: Tutaj jest opisane w jakich sytuacjach instalacja Windows 7 nie zadziała. Podpowiem: nie zadziała na portach USB 3.0 oraz z pendrajwów "widocznych" w systemie jako pamięć nieprzenośna. Są metody, aby obejść ten problem, ale wymagają one ingerencji w obraz ISO systemu Windows 7.
|
|
|
#11 | |
|
![]() |
Cytat:
Plik edytowałem w folderze "FiraDisk", a plik w głównym folderze na pendrive - też "AutoUnattend.xml" za co odpowiada? tam widzę jest jeszcze inny klucz. Co zatem zrobić, aby zobaczył wszystkie wersje, nie tylko pro? Dopisanie kilku kluczy powoduje, że instalator się gubi i w ogóle nie przechodzi dalej. |
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
____
![]() ![]() ![]() |
Znaleźć klucz, który pozwala na aktywację wszystkich trzech systemów. Wydaje mi się, że takie nie istnieją. Można też spróbować dorobić opcję wyboru klucza podczas instalacji. Ale to wymaga testów (czyli czasu, którego ostatnio brak).
|
|
|
#13 | |
|
![]() |
Cytat:
Mówisz, że można dorobić opcję wyboru klucza podczas instalacji - czy możesz mnie nakierować? Spróbuję to wykonać. |
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
![]() |
Witam, od jakiegoś czasu szukam złotego środka na przygotowanie pendriva serwisowego z narzędziami i instalacjami systemów od Win 7 do Win10, narzędzia to live Win8.1 np. Gandalf's , lub DLCD + do tego Linux Live.
Rozwiązanie w temacie wydaje się idealne, ale brakuje mi jednej dosłownie opcji, mianowicie jak przygotować pendriva abym miał możliwość uruchamiania go z poziomu zarówno z poziomu Biosu i UEFI ? Dziękuję za pomoc. |
|
|
|
![]() |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| Windows USB/DVD Tool - co zrobić kiedy drań odmawia rozpakowania obrazu na USB | Berion | Komputery - oprogramowanie i sprzęt | 2 | 03.06.2012 23:52 |
| Windows i Linux na jednym pendrive | Berion | Komputery - oprogramowanie i sprzęt | 9 | 09.05.2012 21:43 |
| Nagrywanie pliku iso na DVD w Nero | salo5 | Dane | 2 | 06.12.2006 19:00 |
| Autorun na pendrive | danielski12 | Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB | 19 | 20.10.2006 08:14 |
| Tematy maturalne na Polski.. (przeciek z IRCa ;) | Martin_TP | Off topic | 7 | 15.05.2003 00:20 |