![]() |
Koszt produkcji miej wiecej taki sam, tylko sprzedawcy nieco mniej lub bardziej chciwi lol2
|
Dobra. Wy tu pitu pitu a tymczasem telefon ma kilka dni.
Od razu wrzucilem MIUI, nie dziala IRdA i przelacznik wyciszania. Chodzi toto stabilnie, nic nie laguje, nic sie nie przycina, nie wiesza - cyc malina. Sluchawka solidnie wykonana, ladowanie szybkie bo 2A ladowarka. Bateria przy mocnym uzywaniu wytrzymala 1,5 dnia i zostalo 30%. |
na którym Androidzie masz zbudowane MIUI, bo mój jest na 4.4.4
a w lutym ma wejść aktualizacja na bazie 5.1 |
|
Cytat:
|
To podziel sie info jakie ogniwa dokladnie tam siedza.
|
zalezy od ogniw
moj telefon na ladowarce 0,5 A praktycznie sie nie laduje (dziala jak podtrzymanie, idzie w gore moze z 1% na 15 min?) 2A jest tez na USB 3.0 SS, wiecco za roznica, czy ladowarka, czy USB? |
Oczywiscie, ze zalezy od ogniwa. Jesli jest nieprzystosowane do 2A to padnie w kwartal.
|
Nie spotkałem się jeszcze z fonami, które pod przeciętną ładowarką 850 mA ładowałyby się dłużej niż 2h. Natomiast to fakt - jak swój telefon podłączam pod USB 2.0, to bateria ładuje się max 10% na godzinę. Mówicie co chcecie, to zawsze będzie lepsze dla baterii niż traktowanie jej natężeniem 2A. A że rzadko kiedy jest na to czas - tu nie będę dyskutował, bo to jest fakt oczywisty.
W ramach offtopu - pamiętam, jak kiedyś na biwaku ładowaliśmy akumulatory do latarki (to chyba były AA, choć ręki sobie nie dam uciąć) od akumulatora w maluchu. To trwało dosłownie kilka chwil i można było ich nadal używać. Tyle, że ledwie przetrwały dwie noce na biwaku - drugiej po naładowaniu wystarczały na kilkanaście minut. W sumie jak teraz o tym myślę, to i tak dobrze, że nam nie wybuchły w rękach, szczególnie że naprawdę nieźle się nagrzewały :szczerb: |
Rozne ogniwa laduje sie roznym pradem. 18650 masz widly od 0,1 do (chyba) 4A bez wplywu na zywotnosc, zalezace od rodzaju.
|
Moim zdaniem zawsze będzie wpływ na żywotność. Co najwyżej w tym zakresie ładowanie będzie bezpieczne.
Dziś nie ma to aż takiego znaczenia - ogniwa ładowane niskim prądem mają zwykle żywotność ok. 1500-2000 cykli ładowań, w przypadku ładowania przy górnej dopuszczalnej granicy natężenia to jest 500-700 cykli. Nawet w tym drugim przypadku przekłada się to na ok. 2 lata, a prawda jest taka, że po takim czasie zwykle wymienia się słuchawkę :] |
500-700 cykli to jest srednio 6miesiecy , bateria sie degraduje i spada czas jaki trzyma i nabija sie cykle , ale to i tak nie ma wiekszego znaczenia bo ogniwo li-ion ma zywotnosc liczona od daty produkcji a w nastepnej kolejnosci wazne sa cykle ;) w nastepnej kolejnosci w jakiej temperatuze jest uzywane a nowe smatfony lubia byc nader za cieple ;)
|
co myślicie o Xiaomi? myślę nad zakupem redmi 3.
|
Cytat:
|
jak mawia grzeniu 3 modów już czyha :hahaha:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:46. |