Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Tablety (https://forum.cdrinfo.pl/f123/)
-   -   Jaki tablet kupić? (https://forum.cdrinfo.pl/f123/jaki-tablet-kupic-92401/)

sobrus 17.11.2013 20:48

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1266366)
Ekran to element urządzenia, które generuje największy pobór energii. Jeżeli ma jeszcze bardzo dużą rozdzielczość to zużycie to jest jeszcze większe

Ośmielam się nie zgodzić, procesor i radio pobiera moim zdaniem znacznie więcej. Co nie zmienia faktu, że ekran też swoje bierze, szczególnie przy max jasności.
Jednak nie przeceniałbym tego, zwłaszcza że telefony Samsung używają ekranów AMOLED, które są dużo bardziej energooszczędne od LCD - m.in przez brak podświetlenia. Najbardziej prądożerny jest IPS.
Cytat:

ponieważ procesor GPU musi przerobić więcej pikseli. Widać to szczególnie w grach na wysokich rozdziałkach.
GPU bierze dużo prądu tylko gdy generuje grafikę 3D, czyli nie tak znowu często. Ponadto GPU w ogóle coś robi tylko wtedy gdy ekran jest odświeżany. W idlu bierze tyle samo niezależnie od rozdzielczości.
I na koniec - Apple A7 ma jeden z najpoteżniejszych GPU na rynku, a iOS (według Ciebie) jest bardzo wymagający dla GPU - wiec teoretycznie to iPhone powinien mieć większą baterię, no nie?

Nasz problem z porównaniem jest taki, że tak naprawdę nie mamy żadnych danych odnośnie czasów działania.
Możemy tylko spekulować i wróżyć z fusów.

Jednak zauważ, że oficjalne dane odnośnie długości działania iPhone 5S są nawet nieco lepsze niż iPhone 4S, który miał mniejszy ekran 3.5'' i dwurdzeniowy Cortex A9 @ śmieszne 800Mhz i tylko troche mniejszą baterię.

Wnioskuje z tego, że nowy Apple A7 nie jest bardziej prądożerny od Apple A5, a może nawet mniej.
10h video, 40h muzyki i 10h internetu przez WiFi brzmi całkiem nieźle i wydaje mi się, że mój telefon z dwoma energooszczędnymi rdzeniami Cortex A5 (Snapdragon S4 Play) wcale lepszych czasów nie uzyska.
Nie sadze, aby możliwe było uzyskanie takich wyników na lichej baterii 1,5Ah i 4xKrait400@2.3Ghz, który do energooszczędnych procesorów na pewno nie należy, a już na pewno przy tym taktowaniu.

Cytat:

Pisząc o smartfonach chciałem napisać, że długi czas pracy na jednym ładowaniu w przypadku tabletów, czy notebooków od Apple to żadna magia. Po prostu ładują tam często słabsze podzespoły, które mają zmniejszone taktowanie + dwa razy więcej ogniw.
Nie wiem o jakich słabszych podzespołach piszesz, skoro właśnie musiałeś wyciągnąć Snapdragona 800 z baterią 3200mAh, aby się z nimi zrównać - a i tak średnio się udało.
Nie wiem też, co masz na myśli pisząc o 2x większych ogniwach, skoro bateria iPhone 5S to śmieszne dziś 1570mAh, a bateria w iPadzie Air z wielkiim i bardzo jasnym ekranem IPS 2048*1536 (jak słusznie zauważyłeś prądożernym) to standardowe 8,8Ah.

Jeśli spojrzysz na inne tablety 10 cali, nawet te w cenach poniżej 1000zł, to też znajdziesz tam baterie pojemności 8-10Ah. Nie jest to NIC nadzwyczajnego. Przy czym te tablety ani nie są tak szybkie (np 4x Cortex A7 @ 1.0Ghz - Onda V972), ani nie działają tak długo jak iPad, a ich ekran nie jest tak jasny.

Cytat:

W przypadku smartfonów już tak nie można i widać, że Apple jest gorsze pod tym względem od konkurencji.
Właśnie jak na razie nic nie widać, co najwyżej że Apple uzyskuje wyniki podobne do topowych wielordzeniowych potworów biorąc tyle prądu co procesory low-end.
Nawet myPhone Fun za 400zł z dwoma rdzeniami Cortex A7 28nm (trudno o coś bardziej oszczędnego) ma większą baterię niż iPhone 5S.

andy 17.11.2013 19:06

Cytat:

Natomiast tym bardziej nie rozumiem trzymania się proporcji 16:9. Jeszcze w monitorach ok, ale koniecznie w tabletach. Po co..?
Mi osobiście lepiej pracuje się na takich ekranach. Jeżeli dla Ciebie 4:3 to wymóg to bierz iPada. Najlepiej żeby to był iPad najnowszy. Ludziki strasznie narzekają na to jak działa iOS7 na starszych urządzeniach ;)

Cytat:

W każdym razie - mówiłem wcześniej o cenach na Allegro - tu przykład. Nówka za około 800 zł:
http://allegro.pl/nowy-apple-ipad-mi...707855439.html
Jakoś mi ta aukcja śmierdzi. Przecież to sprzedaż po kosztach. Nowy iPad Mini 16GB WiFi kosztuje w US 399$. Nawet jeżeli tam kupisz sprzęt to dalej nie jest to w okolicach 800zł...

andy 17.11.2013 18:53

Cytat:

Nie zwalaj wszystkiego na ekran, to tylko ułamek poboru mocy przez urządzenie.
Ekran to element urządzenia, które generuje największy pobór energii. Jeżeli ma jeszcze bardzo dużą rozdzielczość to zużycie to jest jeszcze większe, ponieważ procesor GPU musi przerobić więcej pikseli. Widać to szczególnie w grach na wysokich rozdziałkach.

Cytat:

Zgadzam się, ale naprawdę wierzysz że 4 rdzenie Krait 400 @ 2.2Ghz mogą brać podobną ilość energii co 2 rdzenie u Apple @1.3Ghz przy tym samym procesie technologicznym? Mam spore wątpliwości.
One pobierają pewnie więcej jak pracują wszystkie na pełną trąbkę. To właśnie chciałem napisać. Taki N5 ma i więcej rdzeni i większy ekran co oznacza większą baterię. Gdyby iPhone miał FullHD i prwie 5" ekran to aby utrzymać obecny poziom pracy na jednym ładowaniu też musiałby mieć pojemniejsze ogniwo.

Cytat:

Skoro tak, to powiedz mi dlaczego Note 3 ma baterię 3200mAh. Tylko nie mów że ekran ;)
Właśnie m. in. dlatego. Poza tym jest duży i tam takie ogniwo wejdzie bez pogrubiania urządzenia.

Cytat:

Poza tym syntetyczna wydajność to jedno, ale każde dziecko wie, że lepiej mieć mniej szybszych rdzeni niż wiele słabszych. Na A7 każdy nawet nie wielowątkowy kod zasuwa tak jakby go napędzały dwa Krait400@2Ghz.
Przy wygłaszaniu takich tez fajnie oprzeć się o wiarygodne źródło.

Pisząc o smartfonach chciałem napisać, że długi czas pracy na jednym ładowaniu w przypadku tabletów, czy notebooków od Apple to żadna magia. Po prostu ładują tam często słabsze podzespoły, które mają zmniejszone taktowanie + dwa razy więcej ogniw.
W przypadku smartfonów już tak nie można i widać, że Apple jest gorsze pod tym względem od konkurencji.

andrzejj9 17.11.2013 18:52

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1266356)
Jeżeli dla Ciebie 4:3 to lepsze rozwiązanie niż 16:9 to faktycznie tylko iPad zostaje.

Widziałem jeszcze ze 2-3 modele jakiś firm x, które miały takie same proporcje ekranu. Ale fakt - to żaden wybór.

Natomiast tym bardziej nie rozumiem trzymania się proporcji 16:9. Jeszcze w monitorach ok, ale koniecznie w tabletach. Po co..?

W każdym razie - mówiłem wcześniej o cenach na Allegro - tu przykład. Nówka za około 800 zł:
http://allegro.pl/nowy-apple-ipad-mi...707855439.html

sobrus 17.11.2013 18:43

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1266346)
Tylko S4 ma większy ekran o większej rozdzielczości...

Nie zwalaj wszystkiego na ekran, to tylko ułamek poboru mocy przez urządzenie.
Cytat:

S4 nie używa najnowszego dziecka od Qualcomma, które w zależności od urządzenia jest szybsze niż A7 o Apple. Nie wiem tylko na ile te testy są w stanie sprawdzić 4 rdzenie.

A7 ma 2524 w wielu rdzeniach, natomiast Snapdragon 800 max 2800.

Więc jeżeli już porównywać procki to te najszybsze nie sądzisz? :)
Zgadzam się, ale naprawdę wierzysz że 4 rdzenie Krait 400 @ 2.2Ghz mogą brać podobną ilość energii co 2 rdzenie u Apple @1.3Ghz przy tym samym procesie technologicznym? Mam spore wątpliwości.
Skoro tak, to powiedz mi dlaczego Note 3 ma baterię 3200mAh. Tylko nie mów że ekran ;)

Poza tym syntetyczna wydajność to jedno, ale każde dziecko wie, że lepiej mieć mniej szybszych rdzeni niż wiele słabszych. Na A7 każdy nawet nie wielowątkowy kod zasuwa tak jakby go napędzały dwa Krait400@2Ghz.
Czyli jest prawie 3-4 razy szybszy zegar w zegar.

Cytat:

Jak widać zużycie energii jest podobne. N5 ma pojemniejszą baterię, ale ma także większy ekran oraz rozdzielczość co dodatkowo wymaga więcej energii.
Nie widzę skąd wniosek, że zużycie energii podobne. Coś ominąłem?

misiozol 17.11.2013 16:39

A ja ciagle twierdze ze ipad to ostatecznosc ich polityka to no kazdy wie co :P A ja bym wziol dell-a albo toshibe albo lenovo i dziesiatki innych zanim bym wybral produkt apple i nie ze wzgledu na to ze sa zle ale ze wzgledu na polityke firmy i zeby je uskrzylic trzeba w kazdym jailbreak zrobic :P

Jesli ci android nie przeszkadza chcesz miec retine 4:3 w dobrej cenie to moze to cie zainteresuje pomijajac ze mozna na tym postawic linux i wszystko do tego jest dostepne do zrobienia tego ,

9.7'' Pipo M6 Pro 3G Tablet PC RK3188 Quad Core Android 4.2 RAM 2GB /32GB Retina IPS SCreen 2048*1536

http://www.aliexpress.com/item/Pipo-...122980184.html

andy 17.11.2013 16:29

Cytat:

wystarczy mi jedno spojrzenie na leżące dwa tablety obok siebie, żeby stwierdzić, że Nexus przy Apple nie ma tutaj po prostu sensu (i nie dotyczy to tylko Nexusa). W każdym momencie - a zwłaszcza przy bezpośrednim porównaniu - jego ekran wydaje się po prostu za mały. Takie samo zresztą miałem wrażenie na żywo.

Ten model Ipada wygląda na naprawdę dobry sprzęt, ale nawet gdyby był zdecydowanie gorszy, to dzięki wielkości i proporcjom ekranu praktycznie ma na rynku sensownej konkurencji..
Jeżeli dla Ciebie 4:3 to lepsze rozwiązanie niż 16:9 to faktycznie tylko iPad zostaje.

andrzejj9 17.11.2013 16:17

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1266303)
http://www.redmondpie.com/retina-ipa...parison-video/ - tak gdyby ktos sie zastanawial...

Cóż.. tak jak zdecydowanie nie lubię bronić firmy, kiedy na to nie zasługuje, tak w przypadku tabletów tych gabarytów nawet gdyby wszystkie wyniki były dokładnie odwrotne, wystarczy mi jedno spojrzenie na leżące dwa tablety obok siebie, żeby stwierdzić, że Nexus przy Apple nie ma tutaj po prostu sensu (i nie dotyczy to tylko Nexusa). W każdym momencie - a zwłaszcza przy bezpośrednim porównaniu - jego ekran wydaje się po prostu za mały. Takie samo zresztą miałem wrażenie na żywo.

Ten model Ipada wygląda na naprawdę dobry sprzęt, ale nawet gdyby był zdecydowanie gorszy, to dzięki wielkości i proporcjom ekranu praktycznie ma na rynku sensownej konkurencji..

misiozol 17.11.2013 16:00

No i widzisz andy te wszystkie testy to takie sa dziwne bo baytrail 3770 rozwala snapdragon800 i tegra4 na lopatki . A z kolei w innych testach A7 wypada niby nieco lepiej od baytrail 3770 co jest niemozliwe bo najmocniejszy snapdragon800 jest od baytrail slabszy a z kolei snapdagon800 bije o 50% najmocniejszy A7 :sciana:

andy 17.11.2013 15:46

Ilość załączników: 2
Cytat:

Bateria w 5S to zaledwie 1570mAh, w S4 to 2600mAh.
Tylko S4 ma większy ekran o większej rozdzielczości...

Cytat:

Przy czym 5S jest zdecydowanie szybszy.
Niezły wyczyn biorąc pod uwagę że to tylko 2 rdzenie 1.3Ghz.
S4 nie używa najnowszego dziecka od Qualcomma, które w zależności od urządzenia jest szybsze niż A7 o Apple. Nie wiem tylko na ile te testy są w stanie sprawdzić 4 rdzenie.

A7 ma 2524 w wielu rdzeniach, natomiast Snapdragon 800 max 2800.

Więc jeżeli już porównywać procki to te najszybsze nie sądzisz? :)
http://browser.primatelabs.com/android-benchmarks
http://browser.primatelabs.com/ios-benchmarks

Jak widać zużycie energii jest podobne. N5 ma pojemniejszą baterię, ale ma także większy ekran oraz rozdzielczość co dodatkowo wymaga więcej energii.

misiozol 17.11.2013 15:25

Zgadza sie tylko cenowo intel i jablko sa oddalone latami na niekorzysc jablka ;) , i dla tego intel zmiata konkurecje .

sobrus 17.11.2013 13:36

Bateria w 5S to zaledwie 1570mAh, w S4 to 2600mAh.
Przy czym 5S jest zdecydowanie szybszy.
Niezły wyczyn biorąc pod uwagę że to tylko 2 rdzenie 1.3Ghz.

Porównanie czasów rozmów czy czuwania w dzisiejszych czasach jest absolutnie bez sensu, ponieważ podczas zarówno jednego jak i drugiego procesor smartfona jest w deep sleep.
Więc nie jestem w stanie nic porównać niestety :(

@misiozol
to dokładnie to co napisałem, Intel i Apple a potem długo długo nic.

misiozol 17.11.2013 13:32

Masz racje andy baterie to potwory po 10000mAh to jest 10Ah takie sa w m motocyklach i quadach i takich tam

@sobrus tutaj masz link do konkurecji na androidzie i najmocniejszymi prockami i benchmarka z slabszym 3770 a nie 3770D

http://www.engadget.com/2013/10/08/i...il-benchmarks/

andy 17.11.2013 13:24

Cytat:

@M@X
Bo apple jako jedyne myśli i faktycznie stara się zrobić porządne procesory, dedykowane pod konkretne zadania.
Apple A7 to majstersztyk, maksymalna wydajność jednego wątku przy maksymalnej efektywności energetycznej.
A reszta tylko bezmyślnie mnoży rdzenie. S4 ma osiem, z czego używa zawsze max połowę. Cortex A15 nie nadaje się do smartfona i stąd ta proteza big.LITTLE.
To raczej zasługa 2x większej baterii niż u konkurencji...

Jeżeli mi nie wierzysz to porównaj sobie ile trzyma iP5S a ile np SGS4, N5 czy HTC ONE. Czasy są delikatnie lepsze na korzyść tych modeli.
W przypadku tabletów, notebooków chodzi o to że tam jest 2x więcej ogniw. Żadna magia.

misiozol 17.11.2013 13:19

Tak ale zauwaz ze to nie jest najmocniejszy z seri baytrail w testach , 22nm robi swoje konkurecja w powijakach jest dopiero wypuscili 28nm , najmocniejszy od baytrail jest 3770D puki co dopiero te tablety wychodza a juz bija konkurencje nawet jesli jest rowny z A7 od apple to produkty z nim sa przynajmniej o 1/2 ceny nizsze a to wygrywa na rynku ,a 14nm bedzie 3kwartale 2014 :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:12.