![]() |
Intel to potęga, prawdę mówiąc nawet nie wiedziałem że Atomy tak dobrze sobie radzą.
Proces technologiczny 22nm robi swoje, a niedługo będzie 14. Żadna inna firma póki co nie ma możliwości robienia takich układów, nawet Samsung i AMD. Ale ten Bay Trail T z tego co widzę nie jest szybszy od A7, raczej jest porównywalny. Raz wygrywa jeden raz drugi. Potem zazwyczaj długo długo nic. http://linustechtips.com/main/topic/...on-benchmarks/ |
Tak, slyszalem ;-). Ale dla mnie wydajnoscw grach jest rownie wazna co czas pracy na baterii - chce i to i to. Kryterium ceny jest tu na dalszym planie.
|
M@X a o fonpadzie nie sylszales? :> takie cus asusa :) z 3G kosztuje 899PLN (prawie rok temu, jak wchodzil na rynek, kosztowal 999PLN)
tak, ma zdecydowanie nizsza rozdzielczosc, ale jest tez zdecydowanie tanszy :) a bateria tam to majstersztyk, takze dzieki prockowi, jak w iPadzie Air (w Fonpadzie jest Atom od Intela) zawsze powtazalem, ze w urzadzeniach przenosnych podstawa to dlugi czas dzialania ilosc fps w grach mnie w zupelnosci nie kreci, ale mozliwosc korzystania przez caly dzien bez stresu jest istotna :) |
Hmm... konkurencja nie musi ich doganiac w tej chwili wszystkie tablety na badziewiastym androidzie stoja na pulkach , a swiat sie wlasnie zucil na tablety na win8.1 z najnowszym dzieckiem od INTEL-a nie dosc ze bija wszystkie tablety sprzetowo wlaczajac nadgryzione jablka to wytrzymuja tyle samo na bateri jak nie dluzej :P , i znowu mamy wysig szczurow :)
|
http://www.redmondpie.com/retina-ipa...parison-video/ - tak gdyby ktos sie zastanawial...
|
Internet bardziej powinien Cie niepokoić na mniejszych ekranach, ale najlepiej zobacz na żywo.
Filmy to rzeczywiście nie jest domena tabletów 4:3, ale od tego moim zdaniem jest wyjście HDMI. Zdjęcia z aparatu. 2048x1536 to są 3 megapiksele. Takie zdjęcia robił mój pierwszy cyfrak 10 lat temu. Z obecnych aparatów i tak zawsze zdjęcia trzeba skalować w dół. Na retinie zobaczysz tyle szczegółów ile da rade przekazać Ci Twoje oko. Na reszcie zobaczysz mniej. Dla mnie to no-brainer. @M@X Bo apple jako jedyne myśli i faktycznie stara się zrobić porządne procesory, dedykowane pod konkretne zadania. Apple A7 to majstersztyk, maksymalna wydajność jednego wątku przy maksymalnej efektywności energetycznej. A reszta tylko bezmyślnie mnoży rdzenie. S4 ma osiem, z czego używa zawsze max połowę. Cortex A15 nie nadaje się do smartfona i stąd ta proteza big.LITTLE. IMO najlepsze co teraz można mieć w smarftonie z Androidem to dwa wysoko taktowane (najlepiej coś jak 2Ghz) rdzenie Cortex A7, które są znacznie bardziej efektywne od A15 czy A9. Niestety tylko Chińczycy o tym wiedzą (MediaTek MT6572). Ciekawe czy wzorem z lat ubiegłych reszta świata w pośpiechu zacznie teraz wydawać zrobione na kolanie łaty, aby w połowie 2014 roku też mieć 64 bity :hmm: |
Ilość załączników: 1
Apple po raz kolejny zaskakuje pozytywnie - najpierw tegoroczne MacBooki Air, ktore maja deklarowane 10h pracy na baterii, a norma jest 12, rekordzisci wyciagaja do 19-20 w oszczednych warunkach. Teraz iPad Air - zrzut pochodzi z wczoraj. Podswietlenie regilowane automatycznie, srednio 40%. Wlaczone caly czas WiFi i 3G. 12 godzin zawarte na screenie zawiera ponad 4h grania w Real Racing 3 czyli ciaglego katowania GPU. Szok. Pozytywny rzecz jasna. Ciekawe ile czasu bedzie potrzebowala konkurencja zeby ich dogonic...
|
Trochę skrót myślowy - FullHD tym bardziej nie było dwa razy większe od HD+, ale ze względu na mały ekran wymagało dodatkowego powiększania (stąd gorsza jakość). Przy jeszcze większej rozdzielczości i jeszcze mniejszym ekranie nie może się obyć bez jeszcze większego skalowania - nie potrafię sobie wyobrazić, że nie wpływa to negatywnie na jakoś niektórych obiektów - zwłaszcza grafiki (tekst będzie ok).
Zdjęcia z aparatu, dostosowane gry, filmy (choć i tutaj już mamy skalowanie w górę, jako, że zdecydowana większość jest co najwyżej w FullHD (a i pewnie np. 4k taki tablet nie pociągnie)) zgoda - to musi wyglądać bardzo dobrze. Ale internet mnie niepokoi. |
Ale przecież jak masz 1536x2048 to nie masz 2x wyższej rozdzielczości :)
Masz tylko 2x dłuższy ekran w porównaniu do 1680*1050. Na tablecie 1280x800 też masz przeskalowanie, tyle że w dół, co jest zdecydowanie gorszym pomysłem. Na tablecie z taką rozdzielczością strony można oglądać bez powiększania ich, mniej więcej tak jak czyta się książkę. Komfort zupełnie inna klasa niż na urządzeniach gdzie trzeba zoomować bo literki się zamazują. A dopasowanie strony do ekranu jest dużo lepsze niż na dekstopie FullHD, gdzie na wszystkich tych witrynach mam po obu stronach dwa białe nieużywane pasy, za to w dół mniej widzę. Proporcje 16:9 są może dobre dla wielbicieli kina, bo dla reszty niestety są beznadziejne. Za to tańsze w produkcji. |
Dlatego nie chcę definitywnie oceniać zanim nie zobaczę na żywo. Jednak nie widzę możliwości, żeby strona przygotowana do popularnych rozdzielczości komputerowych (czyli około 1680*1050) wyglądała dobrze w dwa razy większej - to za duże różnie i skalowanie musi być widoczne (na niekorzyść). Miałem tak w znacznie większym od tableta notebooku i mniejszy ekranik może jedynie pogłębić problem nieczytelności w natywnej rozdzielczości.
Ale.. muszę zobaczyć na żywo :) |
Ilość załączników: 1
Ale przepraszam w czym problem? Dwa z tych czterch portali przegladam codziennie na moim iPadzie i nie widze problemu... O.o
|
Nie chce mi się gadać :P
Wyobraźcie sobie to na ekranie 9.7 cala i sami oceńcie czy skalowanie bardzo przeszkadza. http://warp-spider.tk/images/1.png http://warp-spider.tk/images/2.png http://warp-spider.tk/images/3.png http://warp-spider.tk/images/4.png |
Cytat:
|
Na urządzeniu mobilnym w zasadzie wszystko jest zawsze skalowane.
Szczypiąc ekran robiąc zooma robisz przecież skalowanie. Inaczej nie dałoby się przeglądać internetu na telefonie 800x480. Nie ma czegoś takiego w przeglądarce jak ustawienie zoom 100%. Co do czytania drobnego tekstu, to weź pod uwagę ze tablet trzymasz bliżej niż laptopa. Zdjęcia hmm, po zaciągnieciu na taki tablet zdjęć z dobrej klasy apratu foto masz gwarantoway opad szczęki. |
Cytat:
Tak miałem na notebooku 15 calowym z FullHD. Świetnie, że duża rozdzielczość, tylko że bez powiększania stron nie dało się ich przeglądać. A po powiększaniu... |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:46. |