![]() |
Starszy Pan, lat 95, od bodajże 1999 roku przyzwyczajony do komputerów Apple - zakupił właśnie HTC Wildfire S.
Zainstalował Skype i ten Skype nie działa, tnie się i wywala. Czemu nie działa? Andy mi mówi, że to lowendowy telefon i porównuje do samochodu za 10 tysięcy, w którym też różne rzeczy nie działają. Ale to jest nowy telefon i porównajmy go do najtańszego nowego samochodu, czyli ~25 tysięcy. W takim samochodzie generalnie wszystko działa. Żaden producent nie ściemnia, że lampy świecą a tak naprawdę nie świecą. Wszystkie funkcje, parametry, możliwości rozbudowy w ogólności zgadzają się z ofertą. Co najwyżej drobne rozbieżności np. w realnym zużyciu paliwa. Podobnie drogie samochody: nawet luksusowych SUV nikt nie próbuje reklamować jako rasowych terenówek, co najwyzej zobaczymy foto na szutrze. Podobnie rzecz się ma z innymi markowymi produktami dostępnymi na rynku: w ogólności spełniają obiecywane funkcje, np. sokowirówki sok wyciskają. Jedynie najgorszego sortu "chińszczyzna" czasem zupełnie nie spełnia obiecanych funkcji, np. sokowirówka nic nie wyciska. woitas mówi powyżej, że to wynik niejednorodności platformy na której działa Android. OK, racja, ale dalej jest to wyjątkowa sytuacja na rynku, którą dotychczas tylko MS oferował. Samochód też nie jest prostą konstrukcją, a jednak możemy kupić do niego opony na podstawie podanych parametrów. |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Fanboje Apple zawsze zamieniają wady swoich urządzeń, czy systemu na zalety. Cytat:
Cytat:
Na słabszych sprzętach można np. obniżyć poziom detali itp. aby chodziło płynnie - tak jest w przypadku gier na system Windows. Cytat:
|
Abstrachuj***261;c od waszych przepychanek, wydaje mi si***281;, ***380;e na jab***322;ko jest pro***347;ciej stworzy***263; niezawodn***261; aplikacj***281;. Producent nie musi bra***263; pod uwag***281; pierdyliarda rozdzia***322;ek ekranu (skalowanie etc), konfiguracji sprz***281;towych i tym podobnych rzeczy.
To wa***380;ne. Tak, jak do niedawna by***322; burdello z ***322;adowarkami, tak teraz jest z telefonami opartymi na andku. Co nie zmienia faktu, ***380;e to rewelacyjny system. |
Idea Androida jest, ze cos ma sie ciac i nie dzialac? Kiepsko...
Tak w ogole to glosowalem na Pana, Panie Januszu! :-P |
Piszac gre na 4S BEDZIE MI SIE CHCIALO brac pod uwage 3G/3GS/4, a nawet 2G. Dlaczego? Bo to znaczaco powieksza mi rynek zbytu. To mi sie podoba w polityce Apple dla programistow. Programista wie, ze nie wystarczy umiec babrac sie w kodzie - trzeba tez byc swietnym handlowcem. Nie kieruja sie tu wiec wlasnym "widzimisie" pod tytulem "Mocny sprzet - latwiej sie pisze.", bo sami odcinaja sobie doplyw kasy w ten sposob. Moze wiec i powstaje kilka wersji, ale (zalozmy) optymalizuja sie one pod katem konkretnego, wykrytego sprzetu. Uzytkownik nie musi o tym myslec. I to jest swietne.
Nie chce mi sie cytowac do czego sie odnosilem, bo nie jestem zboczony - znajdz sobie. Zreszta nie mam czasu - znikam na dalszy ciag imprezy (bo za wczesnie, by mowic o afterparty). Wszak jest sobota ^_^! |
PWNED!
i nic wiecej :D |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Czy Androida to czeka? Być może. Czy to dobre? Niekoniecznie. Cytat:
I tak fragmentacja jest również o Apple. Każdy model jest inny. Pisząc grę na 4S będzie Ci się chciało brać pod uwagę 3G/3GS? Wracając do Androida i jego wsparcia. Wsparcie do konkretnego modelu zależy tylko i wyłącznie od firmy która go produkuje, Google w dużym uproszczeniu tylko udostępnia kod źródłowy. Czy większość producentów leci w kulki z aktualizacją? Leci, czy mnie to nie wkurza? Wkurza. Jednak w przypadku Androida jest społeczność - taki CyanogenMOD możesz wgrać nawet na pierwszego smartfona wykorzystującego Androida. Tak więc po skończeniu się gwarancji na telefonie możesz mieć aktualny system, nawet jak producent słuchawki się wypnie. Wątpię aby Apple wrzuciło ten sam system na 3GS/4 co na 4S. Na bank ma braki w funkcjach.. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nic dziwnego, że chodzą na poprzednich generacjach... Cytat:
Podsumowując, jeżeli myślisz, że ten temat będzie tak popularny jak o Apple to się mylisz... My się do swoich androidów nie modlimy, to są dla nas tylko urządzenia... |
- poki co tego nie ma
- nowe aplikacje dalej dzialaja na andku 1.5, ktory ma 2,5 roku i jakos nikt nie trabi, ze nowe dzialac nie beda jak juz mowilem, bylo w temacie obok |
To ty czytaj - mowisz ze gry dzialaja na kazdym Androidzie tak samo. Nie dzialaja, bo producenci sprzetu wymyslaja cuda. I sie okaze ze ktos z Androidem 2.1 i Tegra ma gre dzialajaca lepiej niz ktos z Androidem 4.0 i sprzetem TI.
|
Cytat:
a do czasu az nie zaczniesz myslec nie ma o czym gadac. |
M@X, tu też jest o czym gadać
|
W produkcie Apple gry wymagaja oprogramowania, a nie sprzetu. Wiec z automatu jesli cos wymaga iOS 4 to bedzie dzialac na wszystkim od iPhone 3G po iPhone 4S. I to jest wygodne. Jestem zagorzalym przeciwnikiem fragmentacji systemu - to znaczaco obniza UX. No bo co ma powiedziec uztkownik, ktorego telefon kupiony pol roku temu aktualizacji nie dostanie...?
|
znowu nie wiesz co mowisz.
poczytaj dokladnie o czym byla mowa w temacie obok. posiadanie nizszego androida nie czyni cie gorszym bo appki i gry chodza... |
Na aktualizacje ze strony producenta. Liczbe gier w App Store, ktore wymagaja iPhone 4 policzyc mozna na palcach jednej reki, a takich ktore wymagaja 4S w ogole jeszcze nie ma. Dopiero niedawno wiekszosc aplikacji zaczela wymagac iOS 4 (do ktorego potrzeba przynajmniej iPhone 3G), co zmusza mojego kolege do wymiany wysluzonego juz 2G. PO CZTERECH LATACH! Kupi pewnie 4S i ma spokoj na kolejne 4. A jesli kupie zly model z Androidem, to sie na mnie wypnie albo producent telefonu, albo Google, albo developer gry. Patrzac pod tym katem to w zasadzie duzo latwiej kupic "zly" model niz "dobry"... Paranoja... Pol biedy by bylo, gdyby przed zakupem uzytkownik byl zmuszony do przekopania internetu wzdluz i wszerz (co i tak jest naganne - ma dzialac!), ale zmuszanie go do wrozenia z fusow jest ponizej krytyki...
Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk |
Cytat:
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:12. |