![]() |
Dzis znajomy podeslal mi nieco juz stary, ale ciekawy artykul z chyba najbardziej pecetowego portalu w Polsce:
http://pclab.pl/art43628.html Nieco niedokladnie, czesc spraw opisana na wyczucie i po omacku (jak to nowicjusze), ale ogolnie jestem pozytywnie zaskoczony - kawal solidnej roboty! |
Wiedziałem, że tak zrobią! Wiedziałem! :D || ;p
|
Yossi doczytaj sobie
Z tego co tam widzę, porównanie dotyczy 2 trzymiesięcznych okresów, kończących się odpowiednio w sierpniu (czerwiec, lipiec, sierpień?) oraz listopadzie (wrzesień, październik listopad). Czyli w sumie ciągły okres pół roku, a nie wybrane 2 miesiące. |
a co to ma do manipulacji liczbami, o ktorych mowa?
piles? cpales? nie wchodz na forum. |
Odwal się od mojej Ojczyzny z tą swoją logiką, która pomija dokładnie wszystkie badania nad kulturą.
Chodziłeś kiedyś do jakiejś szkoły? Nie nauczyli ciebie, że aby wypowiedzieć się na jakikolwiek temat, należy zapoznać się z choć procentem dotychczasowych ustaleń na ten temat? Wiesz co to dyskusja? Wiesz w ogóle kto jest uznawany na świecie za "największego polskiego naukowca" - akurat ten, który stworzył podstawowy aparat naukowy do badania zjawisk o których piszesz. A Ty nawet nie znasz jego nazwiska, nie wspominając o wiedzy którą pozostawił. |
Typowo PRL-owski przykład manipulacji (w dzisiejszych czasach chętnie używany przez duży koncern medialny na A)
Tytuł: "35% abonentów w USA korzysta z iPhone'a" A następnie czytamy prawdziwe informacje, z których wynika: - "Porównano wyniki z sierpnia oraz listopada 2012 roku." Nie ciekawi Was, dlaczego akurat sierpień i listopad? Otóż dlatego, że w skali całego roku właśnie w tych 2 miesiącach odnotowano największy procent użytkowników korzystających z iZabawek w sieci. W innych miesiącach ten wskaźnik był nawet o o 2/3 mniejszy, ale po co się tym przejmować? Jak pisał Wojciech Młynarski: "Po co babcię denerwować, niech się babcia cieszy". - "Największą ilością użytkowników cieszy się system Google - Android uzyskał wynik 53,7%, a tym samym odnotował największy wzrost, wynoszący 1,1%. Na drugim miejscu znalazł się iOS z wynikiem 35%. System Apple odnotował wzrost o 0,7%." Proponuję obliczyć (jak ktoś umie oczywiście) różnicę między wskaźnikami wzrostu. Przy czym proszę zwrócić uwagę na zmanipulowany tytuł: "35% abonentów w USA korzysta z iPhone'a" co sugeruje, że iZabawki są absolutnym liderem. Tym czasem , porównanie wygląda tak: (oczywiście, drobnym druczkiem, jak w umowie na ajfona): --> "Android uzyskał wynik 53,7%, a tym samym odnotował największy wzrost, wynoszący 1,1%." --> "Na drugim miejscu znalazł się iOS z wynikiem 35%. System Apple odnotował wzrost o 0,7%" k***a - chyba najbardziej nawet zapamiętały applista zauważy tę drobną różnicę - prawda? Druga sprawa: -->Badanie objęło również producentów urządzeń. Na prowadzeniu jest Samsung - z telefonów tej firmy korzysta 26,9% badanych osób. --> Apple zajęło drugie miejsce z wynikiem 18,5% Czyli ogólnie - ojtam ojtam - przeciez różnica wynosi zaledwie jakieś 70%, co wyraźnie wskazuje, że japko ma najlepsze wynik Trzecia sprawa: Mamy taką wiadomość: http://antyweb.pl/tylko-15-procent-p...tow-mobilnych/ Z tych 15%, użytkownicy iZabawek stanowią (optymistycznie licząc) jakieś 8%. Jaki to jest % ogólnej liczby użytkowników - nawet nie chce mi się liczyć. Mam nadzieję, że nikt w tym miejscu nie wyskoczy z idiotycznym,fanboyskim argumentem typu: "Polacy to biedacy spod Biedronki, nie kupują iZabawek bo ich nie stać. Jakby ich było stać to 99% Polaków by używało iZabawek". |
@Yossi
Po co, nie w sensie: "po co to komu?", tylko po co, skoro na dotykowcach nie da się grać w gry, które projektowane były na joy'e i pady - i po co skoro nie ma skąd wczytywać własnych gier. Jeśli chodzi o porty: to po co skoro są emulatory. :) Komu jak komu, ale mi nie musisz tłumaczyć dlaczego powstają emu i dlaczego się gra w klasykę... |
Akurat C64 można zaemulować poprawnie na 10 letnim PocketPC czy Palmie.
W dodatku ze sprzętowym "joystickiem", ekran dotykowy nie bardzo się nadaje do katowania. Na Palmie (TI OMAP 144Mhz, 16MB RAM) przeszedłem Heretica, Dooma I i Duke Nukem - na obecnym telefonie za Chiny bym tego nie zrobił, bo nie ma pod co podpisać przycisków. Oczywiście wszystkie gry działały idealnie płynnie, z czym obecne urządzenia 600-800Mhz mogą mieć pewne problemy ;) |
Cytat:
Niestety - ta grupa (a wiem o czym mówię, bo mam w niej wielu znajomych) na propozycję zakupu ajfona puka się dyskretnie w czoło i dolewa dyskutantowi szklaneczkę "chivas regal", żeby mu przejaśnić horyzonty myślenia. |
Na pewno nie... Jak są w sklepie tak stare gry to są to porty, a nie obrazy kaset i dyskietek pod emu.
|
sa chyba w appstore, ale nie jestem pewien. m@x by musial potwierdzic.
ale to dalej nie zmienia faktu, ze fajfon jako smartfon dla mnie jest tak samo uzyteczny jak c64 w tej roli :) |
To jest emulator? Jak tak to bez sensu bo skąd wczytam gry jak do iP nie można podłączyć karty ani innego nośnika?
|
no wlasnie cos mi sie wydawalo,ze z oficjalnych zrodel bylo.
|
|
Na emulatorze z Cydii. :P Oficjalnie nie bo kto by to portował? I po co?
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:10. |