Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Systemy operacyjne i aplikacje (https://forum.cdrinfo.pl/f124/)
-   -   Apple flame war (było: Apple iPad) (https://forum.cdrinfo.pl/f124/apple-flame-war-bylo-apple-ipad-84942/)

Kris 20.04.2012 11:48

I co? Serwisy apla do czegoś się przydają. :D

http://mistrzowie.org//uimages/servi...jpg?1334912076

sobrus 19.04.2012 09:15

Pamiętam pamiętam 800x600 wydawało się bardzo wysoką rozdziałą, 1024*768 to już szczyt (często oglądany w interlace :P).
A 1600x1200 to było na profesjonalnych monitorach 21 cali wielkich jak stodoła, no i trzeba było mieć Matroxa żeby coś zobaczyć :D
Dzis w 800x600 to się małe okna nie mieszczą, mi czasem w FullHD ciasno :sciana:

Kris 19.04.2012 09:13

Niedługo zaczną projektować monitory o wyższej rozdzielczości (ponad 200 ppi) oraz wielkościach np. 3840 x 2160 px.

Za kilka lat nikogo to nie zdziwi. Na pewno na początku będą to urządzenia high-endowe za horrendalne ceny, głównie dla grafików, CADowców itp. Ale... kto wie, co będzie w przyszłości... :)

Nie pamiętacie monitorów i rozdzielczości 640x480, 800x600? Kto wtedy myślał o 1920x1080 na monitorze biurowym? :mruga:

sobrus 19.04.2012 07:44

Cytat:

Napisany przez demek (Post 1207154)
@sobrus
na papierze ipad3 wyglada fajnie. ale...ch.,.j mi z tego skoro sie grzeje, skoro sie wylacza...dodajac FAKT, ze gry wygladaja lepiej na tegrze3...

czym jest fajna liczba w grafice ipada3?

jest NICZYM

poki co

Wady wadami, nie twierdze ze ich nie ma. A co do gier to proszę o przykład (poważnie, zaciekawiłeś mnie a nigdzie nie widziałem porównań)
O ile pamiętam nawet na iPhone 3GS były gry na silniku Unreal3. Chyba się nie cofnęli w rozwoju?

@Andy

popatrz z punktu widzenia programisty
Wszystkie iPhone są kompatybilne w dół. 3G się nie liczy ponieważ nie ma już supportu i ma OS4. Możesz go wykreślić z rozważań, użytkownicy są sami sobie winni ||
Masz dwa typy wyświetlacza (kompatybilne w dół), 1 wersje systemu (OS5), 1 typ procesora (ARM Samsung), 1 typ GPU (PowerVR SGX).
Jak olejesz hi-res to praktycznie masz jedno urządzenie do zaprogramowania.
Patrzysz na wydajność i określasz minimum na którym aplikacja będzie działać, czy to będzie 3GS, 4 czy 4S. To jedyne co musisz zrobić.

Na Androidzie masz Androida 2,3,4 (akurat to problemu nie robi bo jest kompatybilny w dół), x wyświetlaczy, x typów CPU, x typów GPU (albo brak GPU).
CPU to zawsze ARM - no problem, GPU obsługujesz przez OpenGL więc tu problemu też nie ma.
Do tej pory jest dobrze :)

Ale te wyświetlacze.... :ysz:. To prawdziwy pain in the ass, bo ciężko nawet GUI wymyślić sensowne jak ma coś działać na urządzeniu 320*240 i 1280*720 i pierdylionie pośrednich o różnych rozdzielczościach i proporcjach.
Załamka serio. Nawet na PC nie ma czegoś takiego bo żaden współczesny PC, nawet najprostszy biurowy shit z atomem, nie ma rozdzielczości rzędu 640*480.

Dla porównania Windows Phone 7, marny to marny , ale ma standard ekranu 840x480 czy coś takiego i wszyscy sie tego raczej trzymają.
Porządek powinien być. Android to jedyna platforma gdzie mamy totalną wolną amerykankę (za to dzięki temu Android pewnie zabije kiedyś zarówno iOS i WP7, tak jak IBM PC inne platformy 30 lat temu - ten sam mechanizm)

Swoja drogą patrząc na urządzenia z Androidem można się nieźle dokształcić.
Wiedzieliście że sa takie firmy jak Infotmic czy Surplus Fang Wei? To producenci procesorów do tabletów z Androidem.
Jakie to ma możliwości poza tym że to ARM - to można jedynie zgadywać, programistom nie zazdroszcze :)
Wszystkie zaawansowane funkcje OMAP czy Tegry można schować do kieszeni, bo się jeszcze na jakimś Fang Weiu nie odpali...

Berion 19.04.2012 00:51

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1207138)
Ostatnio sobrus przykatował mnie w pracy na messengrze i mnie przekonał w jedny, faktycznie obraz będzie wyświetlony bez wizualnej utraty jakości ponieważ jeden piksel jest kopiowany na 4 (nowy ipad).
Jeżeli się jednak obaj mylimy to prosimy opi***ol od zawodowego grafika ;p

Jeśli skalujesz obrazek 'najbliższym sąsiadem' x2 i wyświetlasz go na wyświetlaczu o dwa razy większym zagęszczeniu pikseli i o dwa razy większej rozdzielczości niż ta z przed skalowania to chyba nie jest nic niezwykłego. :P

demek 18.04.2012 23:30

ja ci powiem andy tak:

fizyki nie oszukasz, wiec matematyki tez.

fragmentacja na apple jest ogromna stad wyswietlanie grafiki podczas uruchamiania a nie render.

a pseudoznawcy tematu grafiki (przeciez na apple wszyscy robia (ja naturliś (w umyslach oszolomow w apple))) powiedza, ze przeciez sie laduje plynnie...

przeciez cala plynnosc urzedzen mobilnych apple to kwestia wyswietlania "gifa" wiec o czym tu gadac...

@sobrus
na papierze ipad3 wyglada fajnie. ale...ch.,.j mi z tego skoro sie grzeje, skoro sie wylacza...dodajac FAKT, ze gry wygladaja lepiej na tegrze3...

czym jest fajna liczba w grafice ipada3?

jest NICZYM

poki co

andy 18.04.2012 19:25

Cytat:

Andy skończyła mi się cierpliwość :help:

Weź sobie Palma Tungstena C i m505 i odpal ten sam program, może być nawet z Palma III.
Myśle, że Cie oświeci w kwestii zarówno ekranu jak i fragmentacji :spoko:

:niepow:
Ostatnio sobrus przykatował mnie w pracy na messengrze i mnie przekonał w jedny, faktycznie obraz będzie wyświetlony bez wizualnej utraty jakości ponieważ jeden piksel jest kopiowany na 4 (nowy ipad).
Jeżeli się jednak obaj mylimy to prosimy opi***ol od zawodowego grafika ;p

W tej kwestii przyznaje się do błędu, jednak jeśli chodzi o fragmentację to dalej jestem przy swoim. Na Apple (patrząc na jedną firmę) fragmentacja jest duża. Obecnie na rynku jest 4 (2G pomijam) urządzenia od Apple które się między sobą różnią co powoduje tę właśnie fragmentację.
Udział każdego modelu jest ogromny.

#########

Kolejna wpadka Apple?
http://webhosting.pl/Apple.nie.wierz...owego.AirPorta
Cytat:

AirPort to komponent systemu OS X, zapewniający obsługę połączeń z sieciami bezprzewodowymi. W zasadzie żaden to fenomen ***8211; każdy desktop dziś dostarcza podobnych rozwiązań, ale tylko rozwiązanie od Apple uniemożliwia teraz łączenie się po protokole IPv6.
Cytat:

Okazuje się jednak, że niej est to jedyny przykład na to, że Apple ma modernizację Sieci ***8222;gdzieś***8221;. Laboratorium Interoperacyjności Uniwersytetu New Hampshire wydaje od kilku lat certyfikaty zgodności z IPv6 urządzeniom sieciowym. Muszą one mieć domyślnie włączoną obsługę nowego protokołu i przejść zestaw testów interoperacyjności. Wśród urządzeń, które testy przeszły, nie ma ani jednego urządzenia od Apple.
Nie wiem na ile to jest prawdą ale jeżeli jest to Apple po raz kolejny pokazuje, że jest...... :niepow:

demek 17.04.2012 09:38

przeciez ta firma nie jest warta nawet polowy tego a akcje to napompowany balonik, ktory byc moze zaczal pekac

Yossi 17.04.2012 08:52

http://www.macronext.pl/art-9301

Daje do myślenia!

sobrus 17.04.2012 07:59

Andy skończyła mi się cierpliwość :help:

Weź sobie Palma Tungstena C i m505 i odpal ten sam program, może być nawet z Palma III.
Myśle, że Cie oświeci w kwestii zarówno ekranu jak i fragmentacji :spoko:

:niepow:

andy 16.04.2012 22:00

Cytat:

Napisany przez sobrus
Jeżeli to możliwe to prosiłbym o jakieś sensowne uzasadnienie. Poza ogólnikami że "jak powiększasz to musi być gorzej", bo to żadne uzasadnienie.

Bo przy powiększeniu tworzysz piksele z niczego. Fakt dodane piksele mają za zadanie odzwierciedlać obszar który został powiększony, jednak jest to powiększenie sztuczne.

To czy będzie widoczne powiększenie zależy od typu obrazu, na pewnych będzie to widoczne bardziej na innych mniej. Wszystko zależy od palety barw w danym sektorze, no i od algorytmu.

Podsumowując nie da się bezstratnie powiększyć zdjęcia o 100%. Zawsze będzie strata na jakości. Tylko od zdjęcia, oraz algorytmu zależy jak duża będzie strata.

Cytat:

To nie zmienia faktu że fragmentacja jest tam tragiczna. To jest właśnie zaleta zamknietej platformy Apple. Każdy kij ma dwa końce.
Obecnie na rynku jest 4(2G nie liczę bo tego już chyba nikt nie używa...) modele iP(3G, 3GS, 4, oraz 4S). W sprzedaży jest oficjalnie 3 modele (3GS, 4, oraz 4S).

4 i 4S(640x960) mają tę samą rozdzielczość, gdzie pozostałe 3GS(320x480). Tak samo jest z pamięcią, 3G ma 128MB, 3GS 256MB, 4 i 4S mają po 512MB.

Do tego różne procki i grafiki. Wybacz ale jak na jedną firmę to bardzo duża fragmentacja. Do tego należy doliczyć system, który nie ma tego samego w każdym z telefonów.
iOS na 4S to nie to samo co na 4 czy 3GS.

NA jesień planowana jest kolejna generacja iP, mogę się założyć, że zwiększą rozdzielczość ekranu oraz jego wielkość, 2x rozdzielczość iP4/S, wielkość ekranu sięgnie pewnie 4".
Do tego nowe układu, nowe unikalne funkcje możliwości w iOS...

Podobnie można napisać w wałkowanym iPadzie. Na androidzie nie jest aż tak źle jak twierdzisz. Masz 5-6 układów graficznych, podobną ilość procków. Wielkości pamięci ram jest 4: >256(Magic ma 288MB), 512, 768 oraz 1GB).

Trochę gorzej ma się sprawa z ekranami. Musisz przygotować kilka wersji aby obsłużyć wszystkie ekrany. Oczywiście zakładamy, że używasz swoich grafik - kontrolki systemowe są na wszystkie rozdzielczości i tu i tu.

Dodatkowo po skończeniu się gwarancji na telefonie z Androidem wgrywasz alternatywnego roma, który zazwyczaj daje wsparcie dla najnowszej wersji systemu.
Ostatnio Qualcomm udostępnił sterowniki pod ICSa dla ARMv6, dzięki czemu Magic mógłby dostać czystego ICSa.

Cytat:

Ale ja nic takiego nie napisałem. na iOS tez JEST. Ale znacznie mniejsza. Na Androidzie to duży problem dla programistów, na iOS praktycznie można ją olać.
Nie można jej olać. Jeżeli chcesz mieć zasięg całego środowiska Apple musisz tworzyć aplikację dla każdego szeroko używanego ich telefonu.
Może i na androidzie trzeba zrobić więcej, jednak więcej zyskujesz. Obecnie na rynku jest ponad 250mln urządzeń z Androidem, aktywuje się ok 850tys dziennie!
Niedawno intel zaprezentował smartfona opartego na architekturze x86 na systemie Android.

sobrus 16.04.2012 09:03

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1206798)
No tutaj się nie zgadzam. Jeżeli weźmiesz zdjęcie kwiatka zrobionego w rozdzielczości iPada2 i wyświetlisz je na pełnym ekranie iPada3 to to zdjęcie nie będzie wyglądało tak samo

Jeżeli to możliwe to prosiłbym o jakieś sensowne uzasadnienie. Poza ogólnikami że "jak powiększasz to musi być gorzej", bo to żadne uzasadnienie.

Ja wiem że urządzenia z Androidem klepią wszyscy od Biendronki po HTC i to powoduje fragmentacje. Ale można usprawiedliwiać istnienia problemu jego powodem.
To nie zmienia faktu że fragmentacja jest tam tragiczna. To jest właśnie zaleta zamknietej platformy Apple. Każdy kij ma dwa końce.

Windows XP o którym wspomniałeś to akurat fajny przykład. Tak jak olano Vistę, tak na razie nowego iPada na razie można olać. W windowsie musiałeś zrezygnować z DX10 ale wszystko działało dobrze pod XP i pod Vistą, tu rezygnujesz z wykorzystywania wysokiej rozdzielczości i mocy GPU i też będzie działać dobrze.

Cytat:

Dlatego dziwi mnie podejście, że na Andku fragmentacja jest, a na iOS jej nie ma.
Ale ja nic takiego nie napisałem. na iOS tez JEST. Ale znacznie mniejsza. Na Androidzie to duży problem dla programistów, na iOS praktycznie można ją olać.

demek 15.04.2012 16:28

zawsze mozna kupic wersje papierowa

jest wybor

andy 15.04.2012 15:19

To będzie bardzo długa wypowiedź.... ||
Cytat:

Napisany przez soburs
Andy Ty mnie chyba chcesz zdenerwować? :>
Uważam, że dalsza dyskusja jest bezcelowa i serio nie wiem o co Ci chodzi.
Bo niby rozumiesz, ale nie rozumiesz.

Ależ oczywiście, że chcę Cię zdenerwować! BA! Specjalnie podsycam ten wątek aby WKUR*** wszystkich :D || ;p
Tak serio to nie mam zamiaru denerwować nikogo, poza fanboyami Apple ;)

Cytat:

Nie musisz mu tłumaczyć, że jak powiększę grafikę, to będzie wyglądała gorzej niż po prostu większa grafika. To oczywista oczywistość.
Czyli się rozumiemy. Cały czas do tego zmierzam aby pokazać, że tworząc aplikację na iPada3 musisz stworzyć grafiki dla jego rozdzielczości - zwykłe powiększenie aplikacji z iPada generacji drugiej da mizerne efekty - będzie widoczny efekt powiększenia.

Cytat:

Ale taka przeskalowana grafika w porównaniu do iPada DWA będzie wyglądać tak samo.
No tutaj się nie zgadzam. Jeżeli weźmiesz zdjęcie kwiatka zrobionego w rozdzielczości iPada2 i wyświetlisz je na pełnym ekranie iPada3 to to zdjęcie nie będzie wyglądało tak samo!
W taki sposób robisz z grafikami w aplikacjach jeżeli przenosisz ją przez powiększenie ich. Aby te grafiki miały takie same proporcje względem ekranu jak na iPadzie drugiej generacji to musisz je zwiększyć o 100% w każdej osi.

Cały czas pisząc o tym chodziło mi o fragmentację. Teraz jeżeli developer utworzy aplikację uniwersalną - zawierać będzie grafiki dla iPada3, oraz poprzednich to jej wielkość podniesie się o wielkość tych grafik.
Nie przeczę, że tak samo jest na systemie Android(tam jeszcze dochodzi problem niestandardowych wyświetlaczy - jak np. qHD. Tutaj developer tworzy grafikę dla największej rozdzielczości np. dla telefonów, i taka grafika będzie się pięknie zmniejszała o połowę. W taki sposób zostaną obsłużone wyświetlacze standardowe. Jednak dla takich jak qHD musi tworzyć oddzielną grafikę - no to jest minus.

Jeżeli mnie nie zrozumiałeś to trudno...

Cytat:

Podczas gdy stara aplikacja z Wildfire uruchomiona na Sensation będzie wyglądała koszmarnie w porównaniu do oryginalnego Wildfire, dopóki ktoś nie wpadnie na pomysł wypuszczenia wersji dla niestandardowego ekranu. Ponieważ nie da się przeskalować 320*400 na 960*540 bez zniekształceń jakbyś się nie starał.
Ależ o tym to ja cały czas wiedziałem, nigdy nie pisałem o skalowaniu nieproporcjonalnym czy jak to się tam nazywa.

Cytat:

Także posiadacze kolekcji STARYCH aplikacji tworzonych na iPada2 (za które nieraz zapłacili pieniądze) nie muszą się z nimi rozstawać przechodząc na nowszy sprzęt. Wszystkie bez wyjątku będą działać dobrze i wyglądać tak jak POWINNY.
Jeżeli odpalisz je na iPadzie3 na pełnym ekranie to będzie widoczny efekt powiększenia. Jeżeli natomiast uruchomisz je na połowie ekranu to będą wyglądały bardzo ładnie(poza niejszymi proporcjami względem ekranu).

Cytat:

NIE BĘDĄ wyglądać LEPIEJ. Ale będą wyglądać tak jak twórca zamierzał pisząc ją na iPada2.
I to jest OGROMNY plus którego Android nie posiada.
I założę się że nikt myślący nie będzie miał pretensji uruchamiając program sprzed 2 lat, że nie wykorzystuje możliwości retiny.
Grafiki powiększone o 100% nie będą się tak samo prezentowały jak przy normalnym rozmiarze. Fakt cała aplikacja będzie miała identyczne proporcje (rozdzielczość dokładnie dwa razy większa) jednak jej jakość już będzie gorsza bo dokonujesz powiększenia grafik o 100%.
Z tym się zgadzasz:
Cytat:

Napisany przez sobrus
Nie musisz mu tłumaczyć, że jak powiększę grafikę, to będzie wyglądała gorzej niż po prostu większa grafika. To oczywista oczywistość.

Tak więc autor powinien stworzyć wersję aplikacji dla nowszej wersji iPada - FRAGMENTACJA.

Cytat:

Jeżeli iPad3 miałby jakąkolwiek rozdzielczość inna niż tą co ma, to byłby najgłupszy ruch jaki Apple mogłoby zrobić. Jest dobrana - uwaga - IDEALNIE, zapewniając pełną sprzętową kompatybilność w DÓŁ iPadem 2 oraz 1.
Tutaj masz rację. Idąc w las więcej drzew, później się wycofać to...
Jednak tak wysoka rozdzielczość ma swoje wady o których pisałem wcześniej. Na dzień dzisiejszy bardzo mało zasobów posiada taką rozdzielczość. Wejdź sobie na różne strony www a zobaczysz o czym mówię. Na tych które posiadają grafiki w mniejszych rozdzielczościach zobaczysz efekt.
To samo w filmach, filmy w FullHD będą powiększane - efekt będzie widoczny...

Plus to oglądanie zdjęć w rozdzielczości równej lub i większej - będą wyglądały one rewelacyjnie ;)

Cytat:

Fragmentacja owszem występuje na obu platformach bo to kwestia postępu (kompatybilność zachowuje się w DÓŁ a nie w GÓRĘ - ie iPad3 uruchomi WSZYTKIE programy iPada2 ale niekoniecznie to musi być prawda w drugą stronę).
Dlatego dziwi mnie podejście, że na Andku fragmentacja jest, a na iOS jej nie ma.

Cytat:

Ale jest wysoce niesprawiedliwe kłaść znak równości przy tym problemie na platformie iOS i Android. Android ma fragmentacje nieporównywalnie większą i nie trzyma kompatybilności ani w górę, ani w dół, ani nawet o zgrozo między urządzeniami tej samej generacji. A nawet - to już tragedia - między urządzeniami tej samej klasy i generacji (łatwo można napisać aplikacje która zadziała poprawnie na Galaxy S2 ale nie zadziała na Sensation i vice versa).
Zauważ tylko, że Apple składa dla samego siebie natomiast w przypadku Androida mamy setki firm - tak samo jak jest w przypadku komputerów stacjonarnych.

Jeżeli chodzi o samo pisanie aplikacji, jeżeli developer korzysta z zestawu klas (poziom API bodaj 14 - Android 4.0.x) to faktycznie taka aplikacja się nie uruchomi na systemie z linii 2.x.x.
Tylko w przypadku Apple jest podobnie, wiele aplikacji nie uruchomisz na modelach starszych mimo że będą miały w pewnym sensie najnowszą wersję iOSa(iOS 5.1 na iP4 to nie to samo co iOS5.1 na iP4S).

Teraz, aplikacje na Androidzie nie mają zazwyczaj problemu z działaniem, nie spotkałem takiej która by u mnie nie działała. Fakt były takie których obraz był skalowany(grafiki nie miały takiej rozdziałki co mój tel) ale miałem ich może 2-3.
Problem fragmentacji Androida jest jak dla mnie wydumany. Jeżeli się nie zgadzasz to udowodnij mi to na przykładach - konkretne programy, oczywiście nie wliczamy tutaj błędów samych programistów...

Cytat:

Wymaganie aby iPad2 będąc urządzeniem zeszłej generacji odpalał gry ze sprzętu który pojawi się za powiedzmy 5 czy 10 lat i działały dobrze to chyba już byłby jakiś żart. Na iOS problem fragmentacji istnieje ale został zredukowany do minimum nie hamującego postępu który oczywiście ma miejsce.
Nikt tego nie wymaga aby aplikacje odpalały się za 10 lat na nim... Jednak zobacz systemy desktopowe, taki WindowsXP. Jego premiera to 2001 rok, teraz mamy 2012! Dalej jestem w stanie uruchomić programy które powstają teraz. Fakt to trochę inna bajka - całkiem inna architektura itp, jednak jak widać można :)

Na Androidzie to konkretni producenci dają ciała. Jednak tak samo za chwilę będzie w przypadku WP7, powstają telefony z 256MB pamięci ram. Co z tego, że będą posiadały najnowszą wersje systemu jak wiele rzeczy z niego nie będzie działać? Wymagające gry się nie uruchomią. Cześć funkcji - efekty wizualne nie zadziałają.
Niestety tak to już jest kiedy tworzy się urządzenia słabsze.

Cytat:

Przepraszam za użycie dużych liter, ale naprawde już jaśniej nie potrafie pisać o co mi chodzi.
Dalsza dyskusja na ten tamat jest bezcelowa :taktak:
Problem w tym, że nie zrozumiałeś o co mi chodzi gdy zacząłem pisać o fragmentacji platformy Apple.
Napisałem co mogłem aby pokazać swój punkt widzenia.

################

Na koniec troszeczkę poznęcamy się nad Apple.

Na pierwszy rzut oka pójdzie botnecik złożony z około 670 tysięcy komputerów MacOSX!.
Tak BOTNET NA MACOSX.

Przez to, że Apple nie potrafi na czas załatać luk to mamy takie rzeczy. Dzieje się to dlatego, bo Java na MacOSX jest jakaś dziwna, łatki które Oracle wydało w lutym(dla tej konkretnej luki) Apple do kwietnia nie wprowadziło dla swojego systemu.
Dodając do tego praktycznie brak jakichkolwiek narzędzi zabezpieczających mamy tego efekty. No ale fanboye Apple dalej będą powtarzali mit jak to ich ukochany system jest super bezpieczny.

Należy pamiętać, że luki są w każdym oprogramowaniu. Następnym razem może to być luka w Safari, iTunes... :D

Cytat:

W kwietniu br. pojawiła się kolejna modernizacja Flashbacka (identyfikowana jako Flashback.K, Flashback.N), wykorzystująca coraz bardziej popularne ataki typu drive-by. Tym razem ofiarami trojana zostali użytkownicy przeglądarki Safari, którzy przed 3. kwietnia mieli uruchomione środowisko Java. Cyberprzestępcy wykorzystali lukę o oznaczeniu CVE-2012-0507.

Czwartego kwietnia br. koncern Apple opublikował łatkę, która jednak nie zabezpieczała całkowicie zagrożenia ze strony nowej wersji Flashbacka. Dwa dni później wypuszczono kolejną aktualizację, rozwiązującą problem. Powstałe zamieszanie przyczyniło się jednak do mocnej krytyki działań Apple - tym bardziej, że Oracle już 17 lutego br. naprawiła ten sam błąd w wersji Javy dla środowiska Windows.

Dodatkowe pretensje wobec Apple wzbudził fakt, że druga aktualizacja była przeznaczona wyłącznie dla użytkowników systemów Snow Leopard i Lion. Starsze wersje oprogramowania zarządzającego komputerami Mac (np. Tiger czy Leopard) nadal są narażone na ataki Flashbacka.
http://www.networld.pl/news/381831_1...si.odejsc.html
http://niebezpiecznik.pl/post/flashb...n-na-mac-os-x/

###########

Ponieśli i wilka:
http://myapple.pl/content/3079-niemi...e-decyzje.html

Cytat:

od koniec lutego bieżącego roku, Apple było zmuszone do wyłączenia trybu Push w usłudze iCloud oraz MobileMe na terenie Niemiec w związku z pozwem patentowym Motoroli.

Jak informuje The Wall Street Journal, niemiecki sąd podtrzymał decyzję o zakazie. Ponadto, Apple musi wypłacić firmie Motorola Mobility odszkodowanie, choć na ten moment nie wiadomo jakiej wielkości będzie to kwota. Tryb Push umożliwia użytkownikom wygodną obsługę konta e-mailowego. Użytkownicy na terenie Niemiec są jednak zmuszeni do przełączenia się na tryb Fetch bądź ręcznego sprawdzania poczty. Więcej informacji w stosownym artykule na MyApple.
##########
Cytat:

Jakiś czas temu pisaliśmy o tym, że niektórzy użytkownicy nowych iPadów raportują problemy z WiFi. Wygląda na to, że rzeczywiście istnieje kłopot z siłą sygnału WiFi w najnowszych iPadach. Serwis 9to5mac dotarł wewnętrznego dokumentu AppleCare, z którego wynika, że firma przygląda się sprawie.

Apple już jakiś czas temu przyznało, że istnieje pewien problem z WiFi, teraz wiemy nieco więcej. Pracownicy AppleCare mają się przyjrzeć tabletom i sprawdzić czy pojawiają się w nich następujące objawy: - utrata sygnału WiFi
- niska prędkość transmisji danych WiFi
- niewidoczoność sieci WiFi.
Jeśli zauważą któryś z objawów mają się upewnić, czy kłopot nie jest spowodowany jakimś bugiem systemu. Jeśli okaże się, że kłopot jest sprzętowy, taki tablet ma zostać ***8222;captured***8221; (ang. schwytany, pojmany), co według niektórych źródeł jest słowem-kodem oznaczającym odesłanie do Cupertino w celu dalszych badań.
Z dokumentu wynika, że problem może dotyczyć wersji ***8222;tylko WiFi***8221; tabletu. Wszystkie z 4G LTE mają być bezpieczne.
Gdzie ta jakość o której tak wszyscy trąbią? No ale tak to jest jak się produkuje sprzęt na skalę masową :)
http://palmtop.pl/81306/wifigate/

##########

Na koniec o tej zmowie. Dziwie się, ze większość nie widzi w tym niczego złego. Kilka większych wydawnictw + Apple wspólnie regulowało ceny za eBooki.
Jeżeli chcę kupić książkę na iPada i mam wysokie ceny bo się zmówiły wszystkie wydawnictwa to znaczy, że mam to przyjąć na klatę?

Gdyby jeden z drugim zajechał na stację i musiał wlewać benzynę po 15zł za litr to też by nic nie miał przeciwko? No możesz pojechać za granicę i tam kupić taniej, możesz zmienić samochód na rower lub komunikację miejską....

Jeżeli chodzi o 30% marży to jest to kwota jak każda inna i w niej samej nie ma nic złego. Natomiast złe jest to, ze Apple nie pozwala na sprzedaż/kupno apliklacji w innym miejscu (nie liczę telefonów po JB).
Więc albo się godzisz na ich warunki albo nie możesz tam nic sprzedać.
W przypadku Androida jest inaczej. Możesz np. wystawić aplikację w sklepie Google - 25$ za konto developera+30% od każdej aplikacji, albo działasz na swoją rękę. Nie płacisz 25$ za konto ani 30% od aplikacji. To jest dla mnie najlepsze wyjście.

chris996 14.04.2012 17:05

Troszkę z innej beczki:

http://pclab.pl/news49554.html

Intel wchodzi w rynek tabletów i z tego się bardzo cieszę. Skończy się na tym polu dominacja Apple i Samsunga.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:53.