![]() |
|
Pamiętam pamiętam 800x600 wydawało się bardzo wysoką rozdziałą, 1024*768 to już szczyt (często oglądany w interlace :P).
A 1600x1200 to było na profesjonalnych monitorach 21 cali wielkich jak stodoła, no i trzeba było mieć Matroxa żeby coś zobaczyć :D Dzis w 800x600 to się małe okna nie mieszczą, mi czasem w FullHD ciasno :sciana: |
Niedługo zaczną projektować monitory o wyższej rozdzielczości (ponad 200 ppi) oraz wielkościach np. 3840 x 2160 px.
Za kilka lat nikogo to nie zdziwi. Na pewno na początku będą to urządzenia high-endowe za horrendalne ceny, głównie dla grafików, CADowców itp. Ale... kto wie, co będzie w przyszłości... :) Nie pamiętacie monitorów i rozdzielczości 640x480, 800x600? Kto wtedy myślał o 1920x1080 na monitorze biurowym? :mruga: |
Cytat:
O ile pamiętam nawet na iPhone 3GS były gry na silniku Unreal3. Chyba się nie cofnęli w rozwoju? @Andy popatrz z punktu widzenia programisty Wszystkie iPhone są kompatybilne w dół. 3G się nie liczy ponieważ nie ma już supportu i ma OS4. Możesz go wykreślić z rozważań, użytkownicy są sami sobie winni || Masz dwa typy wyświetlacza (kompatybilne w dół), 1 wersje systemu (OS5), 1 typ procesora (ARM Samsung), 1 typ GPU (PowerVR SGX). Jak olejesz hi-res to praktycznie masz jedno urządzenie do zaprogramowania. Patrzysz na wydajność i określasz minimum na którym aplikacja będzie działać, czy to będzie 3GS, 4 czy 4S. To jedyne co musisz zrobić. Na Androidzie masz Androida 2,3,4 (akurat to problemu nie robi bo jest kompatybilny w dół), x wyświetlaczy, x typów CPU, x typów GPU (albo brak GPU). CPU to zawsze ARM - no problem, GPU obsługujesz przez OpenGL więc tu problemu też nie ma. Do tej pory jest dobrze :) Ale te wyświetlacze.... :ysz:. To prawdziwy pain in the ass, bo ciężko nawet GUI wymyślić sensowne jak ma coś działać na urządzeniu 320*240 i 1280*720 i pierdylionie pośrednich o różnych rozdzielczościach i proporcjach. Załamka serio. Nawet na PC nie ma czegoś takiego bo żaden współczesny PC, nawet najprostszy biurowy shit z atomem, nie ma rozdzielczości rzędu 640*480. Dla porównania Windows Phone 7, marny to marny , ale ma standard ekranu 840x480 czy coś takiego i wszyscy sie tego raczej trzymają. Porządek powinien być. Android to jedyna platforma gdzie mamy totalną wolną amerykankę (za to dzięki temu Android pewnie zabije kiedyś zarówno iOS i WP7, tak jak IBM PC inne platformy 30 lat temu - ten sam mechanizm) Swoja drogą patrząc na urządzenia z Androidem można się nieźle dokształcić. Wiedzieliście że sa takie firmy jak Infotmic czy Surplus Fang Wei? To producenci procesorów do tabletów z Androidem. Jakie to ma możliwości poza tym że to ARM - to można jedynie zgadywać, programistom nie zazdroszcze :) Wszystkie zaawansowane funkcje OMAP czy Tegry można schować do kieszeni, bo się jeszcze na jakimś Fang Weiu nie odpali... |
Cytat:
|
ja ci powiem andy tak:
fizyki nie oszukasz, wiec matematyki tez. fragmentacja na apple jest ogromna stad wyswietlanie grafiki podczas uruchamiania a nie render. a pseudoznawcy tematu grafiki (przeciez na apple wszyscy robia (ja naturliś (w umyslach oszolomow w apple))) powiedza, ze przeciez sie laduje plynnie... przeciez cala plynnosc urzedzen mobilnych apple to kwestia wyswietlania "gifa" wiec o czym tu gadac... @sobrus na papierze ipad3 wyglada fajnie. ale...ch.,.j mi z tego skoro sie grzeje, skoro sie wylacza...dodajac FAKT, ze gry wygladaja lepiej na tegrze3... czym jest fajna liczba w grafice ipada3? jest NICZYM poki co |
Cytat:
Jeżeli się jednak obaj mylimy to prosimy opi***ol od zawodowego grafika ;p W tej kwestii przyznaje się do błędu, jednak jeśli chodzi o fragmentację to dalej jestem przy swoim. Na Apple (patrząc na jedną firmę) fragmentacja jest duża. Obecnie na rynku jest 4 (2G pomijam) urządzenia od Apple które się między sobą różnią co powoduje tę właśnie fragmentację. Udział każdego modelu jest ogromny. ######### Kolejna wpadka Apple? http://webhosting.pl/Apple.nie.wierz...owego.AirPorta Cytat:
Cytat:
|
przeciez ta firma nie jest warta nawet polowy tego a akcje to napompowany balonik, ktory byc moze zaczal pekac
|
|
Andy skończyła mi się cierpliwość :help:
Weź sobie Palma Tungstena C i m505 i odpal ten sam program, może być nawet z Palma III. Myśle, że Cie oświeci w kwestii zarówno ekranu jak i fragmentacji :spoko: :niepow: |
Cytat:
To czy będzie widoczne powiększenie zależy od typu obrazu, na pewnych będzie to widoczne bardziej na innych mniej. Wszystko zależy od palety barw w danym sektorze, no i od algorytmu. Podsumowując nie da się bezstratnie powiększyć zdjęcia o 100%. Zawsze będzie strata na jakości. Tylko od zdjęcia, oraz algorytmu zależy jak duża będzie strata. Cytat:
4 i 4S(640x960) mają tę samą rozdzielczość, gdzie pozostałe 3GS(320x480). Tak samo jest z pamięcią, 3G ma 128MB, 3GS 256MB, 4 i 4S mają po 512MB. Do tego różne procki i grafiki. Wybacz ale jak na jedną firmę to bardzo duża fragmentacja. Do tego należy doliczyć system, który nie ma tego samego w każdym z telefonów. iOS na 4S to nie to samo co na 4 czy 3GS. NA jesień planowana jest kolejna generacja iP, mogę się założyć, że zwiększą rozdzielczość ekranu oraz jego wielkość, 2x rozdzielczość iP4/S, wielkość ekranu sięgnie pewnie 4". Do tego nowe układu, nowe unikalne funkcje możliwości w iOS... Podobnie można napisać w wałkowanym iPadzie. Na androidzie nie jest aż tak źle jak twierdzisz. Masz 5-6 układów graficznych, podobną ilość procków. Wielkości pamięci ram jest 4: >256(Magic ma 288MB), 512, 768 oraz 1GB). Trochę gorzej ma się sprawa z ekranami. Musisz przygotować kilka wersji aby obsłużyć wszystkie ekrany. Oczywiście zakładamy, że używasz swoich grafik - kontrolki systemowe są na wszystkie rozdzielczości i tu i tu. Dodatkowo po skończeniu się gwarancji na telefonie z Androidem wgrywasz alternatywnego roma, który zazwyczaj daje wsparcie dla najnowszej wersji systemu. Ostatnio Qualcomm udostępnił sterowniki pod ICSa dla ARMv6, dzięki czemu Magic mógłby dostać czystego ICSa. Cytat:
Może i na androidzie trzeba zrobić więcej, jednak więcej zyskujesz. Obecnie na rynku jest ponad 250mln urządzeń z Androidem, aktywuje się ok 850tys dziennie! Niedawno intel zaprezentował smartfona opartego na architekturze x86 na systemie Android. |
Cytat:
Ja wiem że urządzenia z Androidem klepią wszyscy od Biendronki po HTC i to powoduje fragmentacje. Ale można usprawiedliwiać istnienia problemu jego powodem. To nie zmienia faktu że fragmentacja jest tam tragiczna. To jest właśnie zaleta zamknietej platformy Apple. Każdy kij ma dwa końce. Windows XP o którym wspomniałeś to akurat fajny przykład. Tak jak olano Vistę, tak na razie nowego iPada na razie można olać. W windowsie musiałeś zrezygnować z DX10 ale wszystko działało dobrze pod XP i pod Vistą, tu rezygnujesz z wykorzystywania wysokiej rozdzielczości i mocy GPU i też będzie działać dobrze. Cytat:
|
zawsze mozna kupic wersje papierowa
jest wybor |
To będzie bardzo długa wypowiedź.... ||
Cytat:
Tak serio to nie mam zamiaru denerwować nikogo, poza fanboyami Apple ;) Cytat:
Cytat:
W taki sposób robisz z grafikami w aplikacjach jeżeli przenosisz ją przez powiększenie ich. Aby te grafiki miały takie same proporcje względem ekranu jak na iPadzie drugiej generacji to musisz je zwiększyć o 100% w każdej osi. Cały czas pisząc o tym chodziło mi o fragmentację. Teraz jeżeli developer utworzy aplikację uniwersalną - zawierać będzie grafiki dla iPada3, oraz poprzednich to jej wielkość podniesie się o wielkość tych grafik. Nie przeczę, że tak samo jest na systemie Android(tam jeszcze dochodzi problem niestandardowych wyświetlaczy - jak np. qHD. Tutaj developer tworzy grafikę dla największej rozdzielczości np. dla telefonów, i taka grafika będzie się pięknie zmniejszała o połowę. W taki sposób zostaną obsłużone wyświetlacze standardowe. Jednak dla takich jak qHD musi tworzyć oddzielną grafikę - no to jest minus. Jeżeli mnie nie zrozumiałeś to trudno... Cytat:
Cytat:
Cytat:
Z tym się zgadzasz: Cytat:
Tak więc autor powinien stworzyć wersję aplikacji dla nowszej wersji iPada - FRAGMENTACJA. Cytat:
Jednak tak wysoka rozdzielczość ma swoje wady o których pisałem wcześniej. Na dzień dzisiejszy bardzo mało zasobów posiada taką rozdzielczość. Wejdź sobie na różne strony www a zobaczysz o czym mówię. Na tych które posiadają grafiki w mniejszych rozdzielczościach zobaczysz efekt. To samo w filmach, filmy w FullHD będą powiększane - efekt będzie widoczny... Plus to oglądanie zdjęć w rozdzielczości równej lub i większej - będą wyglądały one rewelacyjnie ;) Cytat:
Cytat:
Jeżeli chodzi o samo pisanie aplikacji, jeżeli developer korzysta z zestawu klas (poziom API bodaj 14 - Android 4.0.x) to faktycznie taka aplikacja się nie uruchomi na systemie z linii 2.x.x. Tylko w przypadku Apple jest podobnie, wiele aplikacji nie uruchomisz na modelach starszych mimo że będą miały w pewnym sensie najnowszą wersję iOSa(iOS 5.1 na iP4 to nie to samo co iOS5.1 na iP4S). Teraz, aplikacje na Androidzie nie mają zazwyczaj problemu z działaniem, nie spotkałem takiej która by u mnie nie działała. Fakt były takie których obraz był skalowany(grafiki nie miały takiej rozdziałki co mój tel) ale miałem ich może 2-3. Problem fragmentacji Androida jest jak dla mnie wydumany. Jeżeli się nie zgadzasz to udowodnij mi to na przykładach - konkretne programy, oczywiście nie wliczamy tutaj błędów samych programistów... Cytat:
Na Androidzie to konkretni producenci dają ciała. Jednak tak samo za chwilę będzie w przypadku WP7, powstają telefony z 256MB pamięci ram. Co z tego, że będą posiadały najnowszą wersje systemu jak wiele rzeczy z niego nie będzie działać? Wymagające gry się nie uruchomią. Cześć funkcji - efekty wizualne nie zadziałają. Niestety tak to już jest kiedy tworzy się urządzenia słabsze. Cytat:
Napisałem co mogłem aby pokazać swój punkt widzenia. ################ Na koniec troszeczkę poznęcamy się nad Apple. Na pierwszy rzut oka pójdzie botnecik złożony z około 670 tysięcy komputerów MacOSX!. Tak BOTNET NA MACOSX. Przez to, że Apple nie potrafi na czas załatać luk to mamy takie rzeczy. Dzieje się to dlatego, bo Java na MacOSX jest jakaś dziwna, łatki które Oracle wydało w lutym(dla tej konkretnej luki) Apple do kwietnia nie wprowadziło dla swojego systemu. Dodając do tego praktycznie brak jakichkolwiek narzędzi zabezpieczających mamy tego efekty. No ale fanboye Apple dalej będą powtarzali mit jak to ich ukochany system jest super bezpieczny. Należy pamiętać, że luki są w każdym oprogramowaniu. Następnym razem może to być luka w Safari, iTunes... :D Cytat:
http://niebezpiecznik.pl/post/flashb...n-na-mac-os-x/ ########### Ponieśli i wilka: http://myapple.pl/content/3079-niemi...e-decyzje.html Cytat:
Cytat:
http://palmtop.pl/81306/wifigate/ ########## Na koniec o tej zmowie. Dziwie się, ze większość nie widzi w tym niczego złego. Kilka większych wydawnictw + Apple wspólnie regulowało ceny za eBooki. Jeżeli chcę kupić książkę na iPada i mam wysokie ceny bo się zmówiły wszystkie wydawnictwa to znaczy, że mam to przyjąć na klatę? Gdyby jeden z drugim zajechał na stację i musiał wlewać benzynę po 15zł za litr to też by nic nie miał przeciwko? No możesz pojechać za granicę i tam kupić taniej, możesz zmienić samochód na rower lub komunikację miejską.... Jeżeli chodzi o 30% marży to jest to kwota jak każda inna i w niej samej nie ma nic złego. Natomiast złe jest to, ze Apple nie pozwala na sprzedaż/kupno apliklacji w innym miejscu (nie liczę telefonów po JB). Więc albo się godzisz na ich warunki albo nie możesz tam nic sprzedać. W przypadku Androida jest inaczej. Możesz np. wystawić aplikację w sklepie Google - 25$ za konto developera+30% od każdej aplikacji, albo działasz na swoją rękę. Nie płacisz 25$ za konto ani 30% od aplikacji. To jest dla mnie najlepsze wyjście. |
Troszkę z innej beczki:
http://pclab.pl/news49554.html Intel wchodzi w rynek tabletów i z tego się bardzo cieszę. Skończy się na tym polu dominacja Apple i Samsunga. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:53. |