![]() |
To, że ich nie widać nie oznacza, że ich fizycznie nie ma - są i to mnie też irytuje. ;]
Cytat:
Cytat:
- - - Czy da się wyłączyć te Time Machine itp. cuda? Wolałbym sam decydować kiedy robić backup systemu, z czego i na co. |
iPhoto, iMovie, GarageBand, iDVD i iWeb sa czescia pakietu iLife, ktory otrzymujesz za darmo z kazdym nowym Makiem. Czy go zainstalujesz czy nie to Twoja brocha. Ale IMO sporo bez niego tracisz - nie wyobrazam sobie katalogowania zdjec niz przez iPhoto.
Ukryte foldery zawieraja informacje o sposobie segregowania elementow w folderze, miniatury plikow graficznych i wideo, informacje o kolorach etykiet dla plikow i folderow i kilka innych informacji zapewne ;-)... Aktualizacja sterownikow? Do czego? Mac jest kompletny - nie rozbudowujesz go. Jedynie o dysk i RAM, ale do nich nie trzeba sterownikow. Jesli chodzi o aktualizacje sprzetu na pokladzie to co jakis czas widze aktualizacje narzedzia AirPort. Reszty w sumie poprawiac nie trzeba... |
Aktualizacja jest dożywotnia, z zastrzeżeniem co do długości wspierania systemu.
Na ogol dwie wersje wstecz, czyli teraz mamy Snow Leoparda, wspierany jest Leopard i Tygrys. Przyjdzie Leo, wspierany będzie Leopard i Snow Leopard, Tygrys oficjalnie już nie. Można, nie są związane z systemem na amen, to pakiet iLife, dodawany do niektórych komputerów gratis. To sa pliki systemowe, widziane tak specyficznie pod Windowsem, mając sterownik MacDrive, w Mac OS ich nie widzisz, bo ich nie ma. |
To co przeczytałem mi się podoba. Natomiast jak z aktualizacją sterowników? Wieczna czy do momentu wydania nowego OSX (za którego upg się płaci)?
Czy można wywalić te iPhoto, iMovie, iShity czy tak jak z Windą i MS (np. Paint), są pożenione z systemem? Do czego służą w każdym folderze ukryte pliki ._MACOSX (z pamięci piszę, więc pewnie gdzieś jest błąd ;])? |
Dobra - zjadłem i mogę dalej :)
-mamy wiec Asystenta Migracji - już opisanego -mamy Asystenta BootCampa pozwalającego postawić inny system na wydzielonej przez BootCamp partycji. Windows, Linux bez różnicy. Na uruchomionym systemie, nie tracąc danych! -mamy Narzędzia Dyskowe, pozwalające sprawdzić stan dysku i systemu, możemy na działającym systemie wydzielić partycje zapisać dane a później jednym ruchem usunąć dane i scalić partycje. Pociągając za róg okienka :) -mamy Terminal, i w chwilach depresji możemy wykonywać wszelkie komendy w trybie textowym, a linuxowcy mogą nawet grac w strategie turowe w trybie tekstowym :) -zmiana języka systemu i programów, to przeciągniecie wybranego języka na góre i restart. -instalacja aplikacji przy pomocy d&d. -deinstalacja, przez wywalenie do kosza. -co więcej? -mamy iWeb do tworzenia stron internetowych za pomocą d&d. -mamy iPhoto do robienia albumów i edycji zdjęć -mamy iMovie do tworzenia filmów -mamy Garage Band do tworzenia muzyki, sampli, edycji... I na koniec, bo już pamięć mnie zawodzi :) Mamy wydajny podręczny komputer (Miniac) w którym otwarcie 2GB pliku graficznego trwa straszne 30 sekund, zamiast na windowsie, na dużo mocniejszej maszynie, 4 minuty, po jednokrotnym zawieszeniu się na amen, i wymuszonym restarcie. Dalej niech się meczą już młodsi. |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
PS, Patrix - tak - licencja OS X jest dowolny komputer Apple. Nabywając go uzyskujesz prawo do korzystania z wersji systemu, która jest najnowsza w chwili odbierania nowego sprzętu z salonu. Wszystko możesz sprawdzić na supporcie apple podając S/N komputera. Jeżeli nie posiadasz nośnika, możesz go zdobyć w dowolny sposób, np z torrenta. |
Cytat:
|
Cytat:
Rozwiązania ściągnięte z Mac OS X :) (uwaga, nie napisałem skopiowane) Jeżeli już o systemie, to: -roczny Leopard wstaje w ciągu 40 sek, wybudza się poniżej 5 sek. -kupując komputer dostaje system, (komputer jest licencja na używanie systemu), wiec nawet kupując kompa bez systemu mogę legalnie ściągnąć go z sieci. -dostaje system dostosowany do mojego komputera, ze wszystkimi składnikami, począwszy od sterowników, skończywszy na aplikacjach do muzyki, fotografii, edycji tekstów, tworzenia filmów DVD (amatorskich), muzyki itepe... -dostaje natywnie wbudowane narzędzie do backupu systemu -Time Machine- wiec ani system, ani dane, ani aplikacje nie są zagrożone, a backup działa w tle, wiec nawet (po ustawieniu) bieżące prace są zapisywane. -gdyby, co się zdarza, system padł - jedna pyta (Disk Warrior) naprawia cały system z aplikacjami. Druga (TechTool) wspiera naprawy. -jeżeli padnie mi dysk, albo przesiadam się na inny egzemplarz - uruchamiam Time Machine i mam system z ustawieniami, programami, kontami, danymi i wszystkim co miałem na starym dysku/kompie. -mogę wpiąć zewnętrzny dysk i postawić na nim nowy system, bez ruszania wbudowanego -mogę spinać komputery ze sobą i uruchomić system na dowolnym z nich, widząc zawartość drugiego i ściągnąć dane, programy, cokolwiek. -mogę, mając zewnętrzne dyski utworzyć jednym ruchem RAID, zapisać na nim, podłączyć do drugiego i będzie działał. -mogę podłączyć dowolny dysk windowsowy czy linuxowy, czy jakiś inny i bez problemów zobaczę jego zawartość. -mogę używać w macbooku i w miniaku 8GB RAM, a - w Macu Pro 32GB, +5 kart graficznych +16 rdzeniowych, 32 wątkowych procesorów (w fabrycznym kompie!!!!) -może i Steve Wozniak nie wie gdzie jest Polska, ale jednak polskie korzenie ma :) Nie chce mi się więcej, jak mnie najdzie - to może innym razem :) |
Nie wiem czy sa portable, nie potrzebuje ich to sie nie zastanawialem. Ale jezeli instalacja programu na OS X odbywa sie poprzez przeciagniecie programu do katalogu "Aplikacje". Program nie "wzyna sie" w system - wszystkie niezbedne skladniki sa zawarte w samym programie. Po mojemu wiec kazdy program na Mac'a jest przenosny. Docka sie nie wylacza bo to glowny punkt przetrzymywania okien, zarzadzania nimi i uruchamiania apek. Zmien mentalnosc i przyzwyczajenia zamiast probowac zmieniac system ;-)!
|
Mnie ten Dock wnerwia maksymalnie. Da się go jakoś wyłączyć?
Da się zmienić (zahaczyć? :P) theme OSX? W opcjach znalazłem tylko zmianę motywu z białego z niebieskimi "batonami" na szary też z niebieskimi. Wg. mnie brzydactwo i chętnie bym to zmienił. ;] I takie najważniejsze dla mnie pytanie: czy na OSX są programy portablowe (innych na windzie już nie używam)? Coś mi chyba M@X kiedyś tłumaczył, ale byłem przymulony i już nie pamiętam. Jeśli tak to czy kupione programy też się dadzą przenieść z jednego systemu do drugiego bez cudowania z licencjami? @Andy Co to za theme do windy? Ładny nawet. Czy po prostu tak wkleiłeś z gugla? ;] |
Cytat:
1. Dock - Tutaj pasek zadań Windows jest wg mnie gorszy, chociaż do rozwiązania z okienek nie mam jak się przyczepić, bo się na nim "wychowałem" 2. Gesty multitouch w gładzikach MBP i niektórych MB oraz Magic Trackpad - są po prostu genialne. W połączeniu ze Spaces (wirtualne pulpity) oraz Expose (inteligentne zarządzanie wieloma otwartymi aplikacjami) to - moim zdaniem standard, który powinien być w każdym systemie. Oczywiście odpowiedniki można znaleźć w Linuksie, ale w mojej (subiektywnej) opinii rozwiązanie proponowane w Mac OS X jest w tej chwili nie do pobicia. 3. Stabilność systemu, oraz jego szybkość. Tutaj wg mnie Windows przegrywa. Kupowałem swojego MBP w listopadzie 2009 roku, jakiś czas później kupiłem swojej przyszłej małżonce laptopa HP z Windowsem 7 Home Premium. Od razu wywaliłem standardowo zainstalowany system, postawiłem czysty, klepiąc przy instalacji product key znajdujący się na odwrocie laptopa. Zainstalowałem tylko najpotrzebniejsze rzeczy - Google Chrome, pakiet Office, antywirusa Avira.. Komputer ten służy do Facebooka, Youtube, filmów, muzyki.. Przez rok znacząco zwolnił, podczas gdy mój Macbook nie. Nie stosowałem żadnych programów typu "CUDO - przyśpiesz swojego Windowsa/Maca w ciągu 5 minut!" Windows 7 standardowo ma ustawione w harmonogramie defragmentowanie dysków itp. Nie zmieniałem tych ustawień, od czasu instalacji gołego systemu plus aplikacje nic nie było w nim instalowane, odinstalowywane.. itp. Były tylko aktualizacje systemu, przeglądarki, office itp.. z MBP postąpiłem tak samo, prędkość systemu, ładowania aplikacji - jest taka sama do dziś. 4. Mac AppStore - wg mnie ten sklep jest genialny! Wszystkie aplikacje na Maca w jednym miejscu, z cenami znacznie niższymi od wersji pudełkowych, z możliwością zakupu jednej aplikacji z pakietu - w wersjach pudełkowych często takiej możliwości nie ma. Ciężko mi znaleźć godnego konkurenta na Windows... 5. Spotlight - mimo znaczącego usprawnienia wyszukiwania w Windows Vista i 7 - uważam, że Spotlight dalej nad nimi góruje w szybkości i dokładności wyszukiwań. Czasem nie rozumiem, nad czym zastanawia się windowsowa wyszukiwarka, gdy wpisuję polecenie systemowe msconfig czekam około 10 sekund na rezultat. Indeksowanie dysków jest włączone, dyski zdefragmentowane, użycie procka 0% a tu muszę czekać.. Może gdzieś popełniłem jakiś błąd w konfiguracji Windowsa, tylko nie wiem gdzie.. Dalej pisać nie będę, bo w chwili obecnej nie mam już na to ochoty. Jak już wielokrotnie wspominałem, wybór Maca był świadomy. Ze względu na chęć zmian, na problemy z Windowsem, głównie na jego niestabilność (przesiadałem się w czasach świetności XP, którego i tak uważam za kawał dobrej roboty M$ i mam sentyment) no i tak mi zostało. Mimo zalet, które wymieniłem, nie jestem w stanie powiedzieć, że Mac zjada PC na śniadanie, że Windows to szajs g**** itp.. bo to dopracowany, bardzo dobry system. Mimo tego bardziej podoba mi się filozofia i prostota OS X, gesty multitouch oraz system montażu wideo Final Cut Studio - w sumie szkoda, że nie wydali tego na Windows. A i jeszcze jedno - pisałem to już, ale napiszę jeszcze raz - wk...... mnie robienie z ludzi idiotów jeżeli chodzi o ceny sprzętu Apple - o ile w przypadku Maca Pro jestem w stanie to zrozumieć - to w przypadku laptopów nie kumam polityki w ogóle. Kiedyś rozwiązania Apple kojarzyły się z innowacyjnością, wprowadzaniem rzeczy wcześniej niż w PC. Teraz jest na odwrót. Kupiłem MBP 13" w cenie dobrego lapka z Core i5/i7 i grafiką o niebo lepszą niż moja (GF9400). Gdyby można było legalnie instalować OS X na PC, w życiu bym nie kupił sprzętu od nich. Tylko samo oprogramowanie. |
Ilość załączników: 5
Cytat:
Tak więc spełnij moją zachciankę, a odszczekam to wszystko co do tej pory napisałem.(oczywiście argumenty muszą być zgodne z rzeczywistością) Cytat:
Np. taki Ubuntu czy Windows też świetnie wygląda i obsługuje się go bardzo łatwo. Dla potwierdzenia masz tu trochę screenów: Załącznik 56782 Załącznik 56783 Załącznik 56784 Załącznik 56785 Załącznik 56786 Cytat:
|
Cytat:
Fanatycznym przeciwnikiem Apple. Dyskusja z tobą nie ma sensu. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jak będziesz miał Appla, to możemy podyskutować. Zapewniam cie, ze na temat wad i problemów ze sprzętem Apple wiem od ciebie zdecydowanie więcej i nie muszę powtarzać tych bzdur które tak uporczywie kopiujesz z zawziętością z innych stron. I gdybyś nie zrozumiał - powtórzę - używam Apple bo mnie na to STAĆ - mentalnie i finansowo! |
Nie bedziesz mmi dyktowal warunkow co bedzie oznaczac gdy czegos nie zrobie. Nie mam na to czasu i nie mam zamiaru Cie przekonywac - skoro nie masz ochoty pracowac wygodniej, ladniej i lepiej to co mi do tego? Ja juz z OS X nie zsiade. Za dobrze, za wygodnie i za ladnie ze by wracac do okien... No ale... To zrozumie tylko uzytkownik OS X. Prawda, Jasku? ;-]
|
Cytat:
Wiesz nie jesteś pierwszym przypadkiem, który po przesiadce na sprzęt od Apple zaczyna nienawidzić drugiej strony, i wmawia wszystkim jak to jest lepszym używając go. Ciekawe z czego to wynika? Mi się wydaje, że to Ty musisz podrosnąć bo jak na razie nie potrafisz postawić kontrargumentów. Piszesz tylko ogólnikami i marketingowym bełkotem. Jak do tej pory przynajmniej 10 razy ubiłem twoje tezy. To ostatnie zdanie to do czego jest? Chwalisz się, że firma Ci kupiła Office na Maka? Jeżeli tak to zrobili to nie dlatego aby Tobie zrobić dobrze, ale dlatego aby na Ciebie wydać jak najmniej. Czy to jest powód do ekscytacji i dumy? Ponowię jeszcze raz prośbę o to aby użytkownik systemu MacOS zrobił takie malutkie porównanie co się w jego systemie robi lepiej niż w innym, powiedzmy w ilości 50 sztuk. Dlaczego tak dużo? No skoro przepłacam ok 4k na sprzęcie to chciałbym wiedzieć co dostaję w zamian, a liczba 50 to wcale nie tak dużo skoro system jest "za***isty"! (Jeżeli na to nie potrafisz odpowiedzieć to znak, że kupiłeś ich sprzęt bo Ci zrobili wodę z mózgu) |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:46. |