![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
![]() |
#1 | ||
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
"Patent": http://esearch.oami.europa.eu/copla/...000181607-0001 Nie ma takiego przekleństwa, które by wyraziło ten idiotyzm! Wychodzi na to, że jak masz odpowiednio dużo pieniędzy to opatentujesz nawet prostokąt ! Patenty w dziedzinie IT ograniczają rozwój rynku. Cytat:
Życzę im padaki, nie wiem po co ten Jobs tam wracał, nikt nie chciał ich kompów i robili się bankrutami - lepiej dla świata byłoby bez tej psychopatycznej firmy.
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Pingwin specjalista.
Pomarzyć zawsze można
![]() Mi się ta seria Galaxy podoba i akurat to torpedują... to tylko dowód na to, że Samsung zrobił coś fajnego.
![]() |
#4 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Gdyby Apple było pierwszą firmą, która wprowadziła na rynek tablet to bym się nie dziwił.
Po prostu bronią się przed klonami. Jednak Microsoft zrobił to 10 lat temu, a zaczątki były jeszcze pod Windows 3.1. Robią tak, bo chcą się pozbyć konkurencji. Ładnie widać czemu dystrybucję Linuksa tak broną się przed patentami i nie załączają ani grama zamknietego kodu (także sterowników). Bo jak tylko ktoś zwietrzy kasę, to potem przewalone. Sterowniki np. graficzne też posiadają w sobie opatentowane technologie, optymalizacje itd, których żadna firma nie chce ujawniać. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 10.08.2011 o godz. 19:20 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
@Patrix a patent cóż...w USA można opatentować wszystko i to nie ważne czy dana firma wymyśliła to pierwsza ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Pingwin specjalista.
andy... powiedz to tym burakom z dojczów, bo chyba zrobili precedens...
![]() |
#7 | ||
AdvancedNet.pl - hosting
Data rejestracji: 11.04.2005
![]() |
Cytat:
![]() A co do tego zakazu sprzedaży to nie pierwszyzna Samsung pozwał Sony za naruszenie ich patentów i sąd wstrzymał sprzedaż PS3, ale się rozeszło po kościach. Cytat:
Zresztą spójrzmy prawdzie w oczy, gdyby nie klony byśmy płacili horendalne sumy za sprzęt markowy i nadal płacimy. Więc z mojej strony wole 3x bardziej klona. Przynajmniej cena mnie nie zwali z nóg. Ostatnio zmieniany przez chris996 : 10.08.2011 o godz. 22:00 |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Inaczej to widzę: dawniej twierdziłem, że jestem za biedny, żeby kupować sprzęt kiepskiej jakości. Płaciłem za firmę, ale sprzęt służył mi potem bezawaryjnie latami. W tej chwili jesteśmy zalani chińską tandetą, a tzw. sprzęt firmowy dostosowując swe ceny do tej tandety stracił mocno na jakości. Dlatego konsument nie ma wyboru - kupuje gówno, tylko pod różnym brandingiem. A wszystko przez te klony właśnie.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
Niestety, za mało jest osób myślących tak jak Ty - gdyby więcej osób było gotowych zapłacić więcej za sprzęt wysokiej jakości, to on po prostu pojawiałby się w ofercie producentów. Co więcej, mamy milion różnych oznaczeń - Energy Star dla klas zużycia energii, ISO dla norm, gdyby było wysokie zapotrzebowanie na jakość, pojawiłaby się norma z prawdziwego zdarzenia dla jakości (dzisiejsze mnie nie przekonują). Gdyby jednym z warunków dla otrzymania najwyższej klasy była 10-letnia gwarancja na sprzęt, który nie zużywa się mechanicznie, a wielu konsumentów szło by na to, to mielibyśmy sprzęt na lata.
Barierą nie do przeskoczenia mogłyby tu być ceny - dziś za - no nie wiem - chiński tablet (o możliwościach komórki) zapłacimy 500 zł, a za iPada 2 500. Powiecie, że za Apple się przepłaca, ale - o dziwo - za inne markowe tablety też wiele mniej nie zapłacimy. iPad powinien starczyć na parę lat, ale za wzmocnioną wersję, w której producentowi opłaci się zagwarantować to poprzez danie gwarancji na 10, czy choćby 5 lat musielibyśmy pewnie zapłacić z 5 000. I teraz - mamy super sprzęt, ale czy warto, skoro wcześniej pewnie go zmienimy ze względu na to, że jest przestarzały? Bardziej rygorystyczne normy jakości przydałyby się jednak w urządzeniach, które mają z założenia starczyć na lata. Pralkach choćby nawet ![]()
![]() |
#10 |
Pingwin specjalista.
Zauważyłem to już dawno,
sprzęt sprzed 10 lat jest bardzo trwały, a sprzed 20 (pełny analog) wręcz nie do zdarcia! Za Apple jest ten problem, że tworzą w okół swojego sprzętu "sektę" w postaci mody, modnie mieć ipod'a ... Drugi problem, moda co roku się zmienia, czyli nowy sprzęt, a niewiele dłuższe jest ich wsparcie techniczne. Trzeci problem polega na tym, że pod tymi pięknymi alu obudowami kryje się przeciętna jakość, więc co tu się dziwić, że wypychają na siłę "starocie" z obiegu. Poza tymi ich kompami stacjonarnymi, oni dobrze wiedzą, że produkują "tandetę dla bogatych", a wszystko inne lepsze jakościowo co przypomina ich design próbują niszczyć pozwami na wymyślone z sufitu patenty. Pod tymi pięknymi aluminiowymi obudowami jakość jest już przeciętna Retu rację ma, nikogo nie stać na tandetę, ale niestety świat schodzi na psy i wszystko robi się powoli tandetne ilość, a nie jakość- w jakimś TV nawet w tym samym modelu instalowano po premierze gorsze modele matryc! Zgroza polega na tym, że i tak wszystko jest assembled/manufactured/made in china, a fabryki podróbek stoją niedaleko fabryk "sprzętu markowego". Pozwy na te ich głupie patenty i późniejsze wyroki skazujące/zakazujące, uważam za co najmniej godne pożałowania. Chamburgery i tak są chyba zbyt głupie na androida, więc Samsung nie musi tego urządzenia u nich sprzedawać, a od Europy to niech się odpimpkają.
amiga500site Ostatnio zmieniany przez Patrix : 10.08.2011 o godz. 23:47 |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
ZnakJaworznickiegoBikera
Data rejestracji: 22.03.2005
a jakim prawe niemcy podjely decyzje na cala unie?
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv Moj kanal Youtube /msg demek at freenode // Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Pingwin specjalista.
No właśnie nijakim.
Wyrok musiałby być potwierdzony przez każdy z lokalnych sądów państw członkowskich UE, ale jak jeden sąd tak postanowił, to stworzył precedens do przyśpieszania postępowań w innych krajach UE, proste powoływanie się na wyrok niemiecki...
![]() |
#13 |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
Coz... Smiesza mnie teksty o fakcie, ze patenty powstrzymuja rozwoj. Apple zaplacilo sporo pieniedzy grupie ludzi, by iPada stworzyli. Teraz to sie ma zwrocic. Jezeli ktos chce kopiowac iPada i zarabiac na pomysle wypracowanym przez Apple, to niech placi haracz. Po to sa patenty i w pelni je popieram. Bo jak na pierwszej plycie nawijal Grammatik "Rozwoj kosztuje, to nie sklep wolnoclowy" ;-).
BTW : macalem dzis jakis tablet GoClever ktory podajac mi zareklamowano slowami "jak iPad". Patrzac na dwukrotnie wieksza wage, oporowy ekran, zalosny plastik z ktorego go wykonano, dwa miliony klawiszy na boku obudowy i nadal slabo dzialajacego Androida z radoscia spogladam na mojego iPada (z ktorego zreszta pisze tego posta) i z czystym sumieniem przyznaje : wiem, za co zaplacilem! |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Pingwin specjalista.
Prostokąt nazywasz pomysłem wypracowanym przez apple ?
Więc moje błyszczące czarne ramki na zdjęcia łamią ich patent ojej, chyba sam się oskarżę... Popatrz najpierw jak bezsensownie ten ich *patent* wygląda, a potem pisz.
![]() |
#15 | |||||
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Takie coś wstrzymuje rynek, podnosi ceny urządzeń. Wiesz kto najbardziej na tym traci? My... Cytat:
Jeżeli chcesz coś porównać to weź sobie HTC Slate, Playbooka czy Taba. Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
Tagi |
świadkowie jabłkowy, apple, apple fanboy, apple religion, fanatyzm, i-diot, ipad, pc-fanboys, sekta steve'a jobs'a |
|
|