![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|
|
|
#1 |
|
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Może minimalnie. Dzisiejsze procesory obniżają w spoczynku swoje taktowanie i napięcie, graficzne również. Np mój radeon w spoczynku ma 157Mhz, niezależnie od O/C.
Natomiast w drugą stronę - jeżeli procesor przed OC robi coś 3 godziny, a po OC tylko 2 - to oznacza to całą godzinę pracy monitora,dysków itp mniej - a więc sporą oszczędność energii. Samo podkręcanie Mhz nie powoduje znacznego wzrostu poboru mocy czy temperatury, natomiast napiecie tak i to w stopniu kwadratowym. Także jeżeli podzespoły na to pozwolą możliwe jest obniżenie napiecia+OC - i wtedy jest i szybciej i chłodniej. Choć oczywiście obniżanie napięcia obniży potencjał OC. Można też podkręcić CPU a oszczędności poszukać gdzie indziej - na napieciu pamięci , szyny PCIE czy mostka północnego. PS. Nawet mój serwer (z podpisu) jest OC o 40% i jest chłodzony 100% pasywnie
Ostatnio zmieniany przez sobrus : 16.08.2011 o godz. 07:52 |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Jak zwykle, próbowano na przekręt.
|
|
|
|
#3 |
|
Jukebox Hero
Wczoraj kupiliśmy Acera Aspire X3950. Takie małe czarne pudełko, nieco większe niż X360.
Pisze w temacie Apple bo jest tak mały, że praktycznie nie przypomina PCta, raczej stojący magnetowid skrzyżowany z PlayStation. I jest prawie niesłyszalny (dużo cichszy od X360, na poziomie stacjonarnego odtwarzacza BD z wentylatorkiem). - i3-550 3,2Ghz (32nm,4 wątki,VT-x) - GeForce 315 (48 rdzeni CUDA, low-profile) 1024MB - 3GB DDR3 (do 8GB) - 1TB HDD - gigabit ethernet - wifi b/g/n - wbudowany czytnik kart - nagrywarka DVD - 11 (!) portów USB - HD Audio - Windows 7 HP x64 - tuner DVB-T (!) - pilot windows media(!!) - klawiatura i mysz w zestawie. Nowy w sklepie za 1095zł....WTF ![]() Jak odliczyć windowsa i dodatki (klawiatura, mysz) - to komputer kosztował z 700zł. Ja bym za takie pieniądze nie złożył go nawet na allegro, bo ponad pół tego to wartość obudowy i zasilacza. A to ma nawet tuner z pilotem. To zupełnie inaczej niz u Apple gdzie można spokojnie złożyć za pół ceny a DVD trzeba dokupić ![]() Sprzęcik super, jestem bardzo zaskoczony, stanie u brata obok 24'' monitora IPS i będzie służyć m.in, do malowania grafiki pod corelem. Dwa szybkie rdzenie będą akurat, a w razie czego ma 4 wątki. W jednym-dwóch wątkach powinien być szybszy niż mój quad. Gdyby nie plomba na obudowie włożylibyśmy jeszcze do środka nagrywarkę BluRay i byłby multimedialny wypas
Ostatnio zmieniany przez sobrus : 18.08.2011 o godz. 09:05 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Guru
Data rejestracji: 10.10.2004
![]() ![]() ![]() |
@sorbus, w jakim sklepie kupiony
?
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Jukebox Hero
W Makro
Ale elektronika tam wcale nie jest taka tania, płyta BD kosztuje 46zł .
Ostatnio zmieniany przez sobrus : 18.08.2011 o godz. 09:44 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Pilot i tuner sugerowaly mi jakiegos malucha ala HTPC, wiec pogooglalem, ale znalazlem tylko wielka ATX-owa kobyle... Ble :-/...
--- - Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Jukebox Hero
Widziałeś Ty kiedyś wielką ATXową kobyłę?
![]() Nie napisałem że to konkurencja dla Maca Mini. Ale też ma sporo większe możliwości rozbudowy. Pomijając kartę low-profile praktycznie jak zwykły pecet ![]() Pamięć, CPU, dysk, napęd optyczny - wszystko można wymienić. A przy tym 10cm szerokości i 26cm wysokości. I nie ma co porównywać tego do tych zabawek na Atomie, bo one ledwo do internetu się nadają. Jak dla mnie to idealny kompromis. Jest super, a za 1100zł to praktycznie darmo. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 18.08.2011 o godz. 14:10 |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Pingwin specjalista.
Ooo taak! Asus P3V4X ... 6xPCI, 1xISA, SLOT1, moja pierwsza mobo i386
![]() Młode trolle już nie wiedzą co to ISA ...
|
|
|
#9 |
|
Jukebox Hero
Mam jeszcze Sound Blastera AWE64 na ISA
![]() Ale Slot 1 to było chyba pod PII/PIII a nie pod i386 ![]() Ja mam obudowę ATX Midi-Tower i straszna z niej kobyła. Pod biurkiem mi nie przeszkadza, mam ja od roku 2003. Ale M@X z pewnością dostałby zawału ![]() Następnym razem coś dużo mniejszego stworzę. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 18.08.2011 o godz. 14:26 |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Pingwin specjalista.
Miałem założoną przejściówkę SLOT1 -> PGA370 (Pentium III Coppermine 667Mhz).
Cytat:
![]() Ale kit z tym
|
|
|
|
#11 |
|
Pingwin specjalista.
Samsung cites Kubrick film in Apple patent spat
http://news.cnet.com/8301-27076_3-20...e-patent-spat/ Hehehe... jak się Samsung postara, to Apple może straci kilka patentów...
|
|
|
#12 |
|
Gość
|
Jeżeli ktoś chce mały, cichy, energooszczędny a do tego wydajny sprzęt to serdecznie polecam Asrock Vision 3D. Mam go od kilku miesięcy i jedyne co w nim zmieniłem to dysk twardy na SSD: http://www.asrock.com/nettop/overvie...%203D%20Series
|
|
|
|
#13 |
|
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja pierwszego mialem Pentium 166 MMX na socket 370. Ram byl podwojony z 8 do 16 MB, wiatrak byl wielkosci malej pieczatki biurowej, zas sama obudowa gabarytami miescila sie miedzy lodowka a wieza Eiffel'a.
Nie sadzilem, ze kiedys bede mial komputer 16x16x6 cm i bedzie dla mnie nadal za duzy :-)! |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Pingwin specjalista.
Ja nie sądziłem, że będę miał PC'ta, kibicowałem Amidze
|
|
|
#15 |
|
Jukebox Hero
Ja też
![]() Ale oprócz Amig miałem 8088,286,386DX/40 (z koprocesorem!), 5x86, K5, Pentium MMX.. i całą resztę. 16x16x6 to za mało. Tzn to fajnie, że jest mały, ale jeżeli oznacza to zerowe mozliwości rozbudowy to dziękuję. Ten Acer jest OK. Mój jest niestety za duży. Kiedyś może było OK, ale teraz wszystko jest pointegrowane na płycie i taka wielka obudowa nie jest mi potrzebna. |
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| świadkowie jabłkowy, apple, apple fanboy, apple religion, fanatyzm, i-diot, ipad, pc-fanboys, sekta steve'a jobs'a |
|
|