![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|
|
|
#1 | ||||||
|
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Na koniec tego wątku to moim zdaniem sam autor zawalił sprawę, ze oddał urządzenie w pudełku. Tak czy siak serwis powinien uważać na całość bo to jednak nie ich. Od pudełek się zaczyna a kończy na celowym uszkodzeniu urządzenia... ![]() Cytat:
Cytat:
Wszystko jest w polskim kościele Apple ![]() Cytat:
Niech ktoś wyświetli zdjęcie które ma rozdzielczość iPada2 na ipadzie, potem zwiększy go w pionie/poziomie dwukrotnie i wyświetli na iPadzie3. Będzie widać efekt sztucznego powiększenia bo dodatkowe piksele wzięły się z kosmosu(informacja sąsiednich). Cytat:
Wystarczy wziąć sobie np mój awatar i powiększyć go dwa razy, dalej nie zobaczysz różnicy ? Oczywiście stary wyświetl na ekranie iPada2 a nowy na iPadzie3 aby zachować proporcję obrazka do ekranu. Cytat:
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Grafika 1024X768 będzie wyglądać tak samo na iPadzie2 jak i na iPadzie3.
Nie bedzie wygladać tak dobrze jak 2048x1536 ale nie rozumiem gdzie tu jest problem z jakością? Przecież dopiero co ktoś twierdził że z 50cm i tak nie będzie widać różnicy miedzy starym ekranem a retiną. Będzie wyglądało podobnie jak na produktach konkurencji bez skalowania (~130ppi) to chyba nie problem? Nie każde powiększenie wpływa na jakość obrazu . Obraz powiększony 2x możesz bez problemu zmniejszyć 0.5x i jakość po tych operacjach pozostanie ta sama .Spadnie tylko rozdzielczość, ale nic z bitmapy nie tracisz i nie wprowadzasz zniekształceń wynikających z tego że pixel jest niepodzielny. Dlatego proponuje rozgraniczyć pojęcia spadku rozdzielczości od zniekształceń. iPad3 może sobie pozwolić na to pierwsze, bo ma 260ppi. Ponieważ jeden obrazek starczy za tysiąc słów - jest w załączniku do posta. Niestety forum przekonwertowało go na JPG i w porównaniu do oryginalnego PNG nieco sie rozmazał. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 10.04.2012 o godz. 08:39 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Forumator
Data rejestracji: 02.03.2012
![]() |
Postanowiłem nieco zboczyć z tematu i przestać wyzwierzęcać się nad Apple - chociaż jest nad czym.
Parę dni temu poszedłem do sklepu ze sprzętem It jednej z dużych sieci i obejrzałem sobie na spokojnie kilka tabletów. Wniosek (mój, prywatny) jest taki: tablet jest w przyrodzie całkowicie zbędny. Stanowi kwintesencję dążeń i działań wszystkich marketingowców świata, czyli: jak wcisnąć ci za duże pieniądze coś, co jest zupełnie zbędne i w dodatku wmówić ci, że nie możesz bez tego żyć Jestem oczywiście w stanie zrozumieć fanboyskie teksty w stylu "bo ja muszę to mieć". To sie podobno daje leczyć. Ale nie jestem w stanie zrozumieć człowieka, który ma w domu 2 laptopy, 2 desktopy, cała jego rodzina ma smartphony i do tego kupuje tablet bp "to jest takie wygodne i takie śliczne". Bardzo proszę, niech mnie ktoś przekona, dlaczego "muszę to mieć". Acha - stać mnie! |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Wolałbym nosić tablet od netbooka. Wyobraź sobie, że jesteś adminem sieci i w takim ustrojstwie masz ssh, albo database ownerem i musisz przez zdalny pulpit puknąć job'a bo się wykrzaczył, czytanie/pisanie poczty, zatwierdzanie dokumentów itd. itp. Dostajesz to od firmy i masz w d. ile to kosztuje. Co do prywatnego użytku zgadzam się, zbędne, dlatego nie mam
|
|
|
|
#5 |
|
Jukebox Hero
Ja bym nie chciał na czymś takim SSH.
Z klawiaturą ekranową? ![]() Przeciez netboki nie są w zasadzie dużo większe, a możliwości mają nieporównywalnie większe. Windows, Linux jaki chcesz, BSD, Solaris, co potrzebne. Dołączasz urządzenia jakie chcesz, logujesz sie do czego chcesz, uruchamiasz co chcesz. A tablet to taki przerośnięty telefon bez telefonu... Na pewno są jakieś zastosowania gdzie tablet się lepiej sprawdzi, jednak trudno nie zauważyć że jego funkcjonalność w dużej mierze pokrywa sie z netbokiem i smartfonem - które w swoich dziedzinach dają dużo większe możliwości. Dla mnie to taki bajer. Ale oczywiście zastosowań jest masa i na pewno atrakcyjniej jest prezentować wyniki finansowe na iPadzie niż netboku. Kwestia wyboru, natomiast posiadanie wszystkich tych urządzeń na raz ... jest trochę głupie. W pokoju poczte sprawdzam komputerem, w kiblu tabletem, w salonie laptopem, a w ogrodzie smartfonem? ![]() Co za dużo to niezdrowo
Ostatnio zmieniany przez sobrus : 10.04.2012 o godz. 16:30 |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Forumator
![]() |
Cytat:
A już tworzenie jkichkolwiek dokumentów dłuższych niz 3 zdania na takim sprzęcie to już jest totalne nieporozumienie. Co najwyżej można na nim "lajkowac na fejsie". |
|
|
|
|
|
|
#7 | ||
|
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Cytat:
Większość maili między pracownikami w firmach mieści się w 8 zdaniach. Nie pojmujesz trudno, dźwigaj netbooka - dla mnie do puszczania, restartowania usług, maili na kilka zdań tablet byłby w sam raz. Zaakceptuj to albo pogódź się z tym
amiga500site Ostatnio zmieniany przez Patrix : 10.04.2012 o godz. 16:49 |
||
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Nikoniarz
Data rejestracji: 26.01.2004
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Forumator
![]() |
Cytat:
Jestem wzruszony, że mam tak wiernego wielbiciela, który zadaje sobie trud przeanalizowania wszystkich moich postów, aż od kwietnia. Dziękuję... dziękuję....
|
|
|
|
#10 |
|
Jukebox Hero
Nie będę przekonywać bo uważam dokładnie tak samo
![]() Tablet to urządzenie które łączy najgorsze cechy pozostałych urządzeń. Za słabe do zrobienia czegoś sensownego, za duże żeby to nosić ze sobą i nie można z tego dzwonić (telefonu nie zastąpi). Aparatu foto równiez. Laptopa też nie. Idealne do szpanowania i wydojenia kasy. Jeżeli dla kogoś komputer służy tylko do www, poczty, sprawdzania pogody i od biedy oglądania filmów to faktycznie nawet może go zastąpić. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 10.04.2012 o godz. 09:21 |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Forumator
![]() |
Akurat w tym temacie rozważanie czy Apple jest lepszy czy gorszy jest zupełnie bez sensu, ponieważ - mom zdaniem - tablet jest po prostu ZBĘDNY.
Ostatnio poszukuję dla moich teściów jakiegoś niedrogiego laptopa, który będzie służył praktycznie wyłącznie do przeglądania netu, odbieranie poczty oraz komunikacji przez Skype. Żaden netbook nie wchodzi w grę, ponieważ wszystkie są po prostu ZA MAŁE. Pokazałem im kilka tabletów różnych firm i opinia o nich wszystkich była jednakowa: "za mały ekran i zbyt niewygodne pisanie na wirtualnej klawiaturze." Szczerze mówiąc - dla mnie także oglądanie filmu na ekranie o wielkości ~10" to męczarnia. Już nie mówiąc o tym, że ten ekran trzeba jakoś ustawić pod kątem umożliwiającym komfortowe oglądanie. Albo dokupując docka za kolejnie, idiotyczne pieniądze, albo opierając o wazonik z kwiatkami, co troche kłóci się z wizją zaawasowanego sprzętu na miarę 21-go wieku. No, chyba, że ktoś lubi trzymać tablet w ręku przez 2 godziny bez przerwy - ale to już jest raczej masochizm. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Nikoniarz
A ja w domu mam tablet i z niego korzystam.
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Forumator
![]() |
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Nikoniarz
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Forumator
![]() |
N przykład, biorę do ręki kałapućkę i sobie mówię: o Jezu, jaka piękna kałapućka, a w dodatku mnie stać!
Albo, przychodzą znajomi, a ja mówię: widzieliście już moją nową kałapućkę? A oni na to: łomatko - jaka śliczna, a nas nie stać! :-( Generalnie - moja kałapućka służy do tego samego co tablet. |
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| świadkowie jabłkowy, apple, apple fanboy, apple religion, fanatyzm, i-diot, ipad, pc-fanboys, sekta steve'a jobs'a |
|
|