Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 10.09.2004, 08:42   #46
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 20.06.2002
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 125
slawekb zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Bawiłem się różnymi programami do authoringu i po kilku miesiącach użytkowania doszedłem do wniosku ,że najbardziej dla mnie przyjaznym jest Encore (w tej chwili wersja 1.5). Posiada ogromne możliwości edycyjne a w połączeniu z After Effect i Premiere Pro , można oprócz tła można animować przyciski. Napisy wczytywane są bez problemu, jeżeli zastosuje się przepis , który jest zawarty na początku wątka (skrypt do subtitle workshopa + zapis jako unicode). Oczywiście encore widzi wtedy polskie znaki (ą,ę,ć,ł itd.)
Początkującym proponuję zapoznać się z tym tutorialem.
A oto adresy do classbook encore:
http://www.adobe.com/education/pdf/c...ore_cib_gs.pdf
http://www.adobe.com/education/pdf/c...ore_cib_01.pdf
http://www.adobe.com/education/pdf/c...ore_cib_02.pdf
http://www.adobe.com/education/pdf/c...ore_cib_03.pdf
http://www.adobe.com/education/pdf/c...ore_cib_04.pdf
http://www.adobe.com/education/pdf/c...ore_cib_05.pdf
http://www.adobe.com/education/pdf/c...ore_cib_06.pdf
http://www.adobe.com/education/pdf/c...ore_cib_07.pdf
http://www.adobe.com/education/pdf/c...ore_cib_08.pdf
http://www.adobe.com/education/pdf/c...ore_cib_09.pdf
http://www.adobe.com/education/pdf/c...ore_cib_10.pdf
http://www.adobe.com/education/pdf/c...ore_cib_11.pdf

PS: dla zainteresowanych:
Strona z której można sciągnąć (po darmowej rejestracji) kilaset ruchomych teł do wykorzystania np. w Encore (rozdzielczość 720x576 25fps w formacie divx)
Uwaga: serwer wyłączny jest po przekroczeniu limitu transferu a włączany jest następnego dnia o 12:00AM PST

Myślę ,że po zapoznaniu się z w/w tutorialami korzystanie z Adobe Encore DVD będzie łatwiejsze i przyjemniejsze.
__________________
Optymista wierzy, że żyjemy w najlepszym ze światów.
Pesymista obawia się, że może to być prawda.
slawekb jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 09.10.2004, 15:26   #47
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 09.01.2004
Posty: 1
LazarUS w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez slawekb

A oto adresy do classbook encore:
http://www.adobe.com/education/pdf/c...ore_cib_gs.pdf
[...]
Fajnie, tylko kurczę jeszcze przydałaby się jeszcze płytka z "lekcjami"... Nie ma ktoś namiarów mna nią?
LazarUS jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.12.2004, 18:23   #48
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 17.12.2004
Posty: 3
Adamtarn w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Czy w Encore można wczytac Chaptery, ktore wczesniej sie zripuje, jesli tak to jakim programem mam je zripowac?
Adamtarn jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.01.2005, 03:46   #49
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 20.01.2005
Posty: 18
kowal17 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
instrukcja

czy moglby ktos napisac na stronce instrucje do tego programu adobe encore bo gubie sie w nim strasznie
tzn wiem jak tworzyc menu ale nie wiem z kad mam wziasc divixy z rozdzielczoscia 720x460
kiedys mi udalo sie stworzyc z epoki lodowcowej ale dziwiek wyprzedzal obraz i na dodatek robilem to z jednego pliku nie dzielac go na ac3 i plik mpeg (nawet nie mam pojecia jak je stworzyc)
prosze niech ktos poradzi co mam zrobic
pozdrawiam wszytkich
kowal17 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.01.2005, 17:29   #50
Wyjadacz ;)
 
Data rejestracji: 21.10.2002
Posty: 254
grzes07 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dobra rada

Cytat:
Napisany przez kowal17
czy moglby ktos napisac na stronce instrucje do tego programu adobe encore bo gubie sie w nim strasznie
tzn wiem jak tworzyc menu ale nie wiem z kad mam wziasc divixy z rozdzielczoscia 720x460
kiedys mi udalo sie stworzyc z epoki lodowcowej ale dziwiek wyprzedzal obraz i na dodatek robilem to z jednego pliku nie dzielac go na ac3 i plik mpeg (nawet nie mam pojecia jak je stworzyc)
prosze niech ktos poradzi co mam zrobic
pozdrawiam wszytkich

witam

jezeli chcesz sie zaglebic w tajniki tego programu, to moja dobra rada kup sobie ksiazke "Adobe Encore" , a dlaczego nie skorzystasz z programu np. DVDLab ktory jest latwiejszy a do tego w sieci znajdziesz opisy co i jak zrobic.

pozdrawiam
grzes07 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.01.2005, 23:34   #51
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 20.01.2005
Posty: 18
kowal17 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
chodzi mi o to jak pliki video i audio przystosowac do tego programu i w koncowej wersji jak je scalic ze soba ??
kowal17 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.01.2005, 08:07   #52
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 20.06.2002
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 125
slawekb zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez kowal17
czy moglby ktos napisac na stronce instrucje do tego programu adobe encore bo gubie sie w nim strasznie
tzn wiem jak tworzyc menu ale nie wiem z kad mam wziasc divixy z rozdzielczoscia 720x460
kiedys mi udalo sie stworzyc z epoki lodowcowej ale dziwiek wyprzedzal obraz i na dodatek robilem to z jednego pliku nie dzielac go na ac3 i plik mpeg (nawet nie mam pojecia jak je stworzyc)
prosze niech ktos poradzi co mam zrobic
pozdrawiam wszytkich
Dlaczego 720x460 ?
Jeżeli chcesz DVD w formacie PAL to musisz mieć pliki filmowe w rozdzielczości 720x576 a dla formatu NTSC: 720x480.
Encore toleruje pliki wideo kontenerowe (zawierające audio i wideo rożnych formatów ze sobą zmiksowane (musi być zainstalowany odpowiedni kodek w systemie)) np.: avi, mpg oraz pliki tylko audio np. wav lub mp2 a także tylko pliki wideo: m2v, mpv itp.
Warunek jaki muszą one spełniać to tylko prawidłowa rozdzielczość (dla PAL 720x576, 25 fps i dla NTSC 720x480, 30 fps) a dla audio sample 48 kHz
Wszystkie operacje dotyczące obróbki plików wideo (synchronizacja strumieni audio i wideo, zmiana rozdzielczości, zmiana frame rate) należy dokonywać przed zaimportowaniem do Encore (na forum jest dużo różnych przepisów na ten temat- opcja szukaj).
Importowane pliki wideo nie muszą być koniecznie wcześniej zakodowane do MPEG 2 (chyba, że ma sie encoder CCE) ponieważ program sam przekoduje pliki (ma wbudowany encoder Mainconceptu)wideo a audio na ac3 stereo.

@kowal17:
Napisz z z jakich plików wejściowych (audio, video) chesz uzyskać DVD (divx, mpg, rozdzielczość wejściowa, ilość klatek/s, zastosowany kodek) i w jakim formacie (PAL, NTSC).
__________________
Optymista wierzy, że żyjemy w najlepszym ze światów.
Pesymista obawia się, że może to być prawda.
slawekb jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.01.2005, 20:33   #53
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 20.01.2005
Posty: 18
kowal17 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
chcialbym stworzyc dvd w formacie ntsc z divixa i udalo mi sie raz to uczynic (z jednego pliku mialem dzwiek i obraz) lecz kiedy skonczylem (nie wiem czy dobrze zrobilem robiac z jednego pliku dzwiek i obraz) to obraz nie zgadzal sie z dzwiekiem (albo dzwiek byl wczesniej niz obraz albo pozniej) korzystam z adobe encore 1.0
jestem amatorem w tworzeniu dvd poniewaz nagrywarke mam miesiac i caly czas probuje cos zrobic z tym encore

Ostatnio zmieniany przez kowal17 : 26.01.2005 o godz. 00:30
kowal17 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.01.2005, 09:00   #54
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 20.06.2002
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 125
slawekb zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez kowal17
chcialbym stworzyc dvd w formacie ntsc z divixa i udalo mi sie raz to uczynic (z jednego pliku mialem dzwiek i obraz) lecz kiedy skonczylem (nie wiem czy dobrze zrobilem robiac z jednego pliku dzwiek i obraz) to obraz nie zgadzal sie z dzwiekiem (albo dzwiek byl wczesniej niz obraz albo pozniej) korzystam z adobe encore 1.0
jestem amatorem w tworzeniu dvd poniewaz nagrywarke mam miesiac i caly czas probuje cos zrobic z tym encore
1. Pierwszy etap:
Program GSpot: sprawdzenie właściwości pliku divx - framerate i kodowanie dżwieku (mp3,ac3,itp.) oraz proporcje obrazu
2. Drugi etap:
Program VirtualDub, Nandub: Konwersja pliku divx (jeśli jest inny framerate) na 29,97 fps oraz rozdzielenie strumieni wideo i audio (zapis dźwięku do pliku wav)
3. Etap trzeci:
Jeżeli to dźwięk jest w formacie mp3 to wystarczy zmiana rozszerzenia pliku i przekonwertowanie go w dowolnym programie muzycznym (np. Cool Edit, Steinberg, Sony Acid itp) na wav 48 kHz.
Natomiast jeżeli dźwięk jest w formacie ac3 to zmieniamy rozszerzenie pliku na ac3 i używamy programu BeSlice do zmiany nagłówka pliku (BeSliced wymaga zainstalowanego wcześniej w systemie programu BeSweet)
4. Etap czwarty:
Wracamy do filmu - ponieważ ani virtualdub ani nandub nie radzą sobie dobrze z konwersją frameratu filmu (efekty stroboskopowe w pliku wynikowym) do zmiany frameratu używam programu Framerate Converter HQ; niestety w tym programie film zostaje powtórnie przekodowany w całości (samo wideo bez audio), oczywiście ten program posiada dużo większe mozliwości niż tylko zmiana framerate'u.
5. Etap piąty:
Są dwie możliości w zależności od posiadanego oprogramowania:
i tak jeżeli posiadamy encoder CCE Stadalone (zalecane rozwiazanie) to wystarczy wczytać przekonwerowany plik do programu FitCD, ustalić resizing (dla NTSC) i wygenerować skrypt avs, który wczytujemy do CCE (wynikiem będzie gotowy plik m2v lub mpv)
natomiast jeżeli nie posiadamy CCE to podczas konwersji frameratu (patrz etap czwarty) ustawiamy również w Framerate Converter HQ proporcje obrazu na 720x480 (NTSC)
PODSUMOWANIE:
Z pliku divx otrzymać powinniśmy:
plik audio (orginalny ac3 lub wav 48kHz)
plik wideo w formacie m2v lub mpv (CCE) lub avi 720x480 29,97 fps
__________________
Optymista wierzy, że żyjemy w najlepszym ze światów.
Pesymista obawia się, że może to być prawda.
slawekb jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.01.2005, 17:42   #55
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 20.01.2005
Posty: 18
kowal17 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
dziekuje bardzo za pomoc dzisiaj w nocy boire sie do pracy
jeszcze raz wielie dzieki ;*
kowal17 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.01.2005, 02:46   #56
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 20.01.2005
Posty: 18
kowal17 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
no i kkurcze mam znowu problem az mi glupio znowu pisac i prosic o pomoc ale jak mus to mus
I problem :
kiedy uzywam virtualdub i chcem zapisac plik w avi z nowym framerate to nie starcza mi na to 50 gb wolnego miesca na dysku :/ kiedy zaczyna sie zapisywac w nowym pliku avi to kosmiczna wage mi tworzy od razu
II problem :
chcem zaimportowac napisy do filmu w programie adobe encore 1.0 do obrobko napisow uzywam subtitle workshop 2.51 zapisuje je w foramcie txt zalecanym do programu wymienionego wyzej lecz kiedy chcem je importowac to nic z tego wyskakuje mi jakis blad :/
Jeszcze raz prosze o pomoc i przepraszam za zawracanie glowy
kowal17 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.01.2005, 02:59   #57
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 20.01.2005
Posty: 18
kowal17 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
to znowu ja ale tym razem z informacja ze pierwszy problem rozwiazalem ale z drugim nadal mam klopot :/
kowal17 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.01.2005, 08:45   #58
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 20.06.2002
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 125
slawekb zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez kowal17
no i kkurcze mam znowu problem az mi glupio znowu pisac i prosic o pomoc ale jak mus to mus
I problem :
kiedy uzywam virtualdub i chcem zapisac plik w avi z nowym framerate to nie starcza mi na to 50 gb wolnego miesca na dysku :/ kiedy zaczyna sie zapisywac w nowym pliku avi to kosmiczna wage mi tworzy od razu
II problem :
chcem zaimportowac napisy do filmu w programie adobe encore 1.0 do obrobko napisow uzywam subtitle workshop 2.51 zapisuje je w foramcie txt zalecanym do programu wymienionego wyzej lecz kiedy chcem je importowac to nic z tego wyskakuje mi jakis blad :/
Jeszcze raz prosze o pomoc i przepraszam za zawracanie glowy
ad.problem II:

Po zapisaniu wg skryptu w subtitle wokshop należy otworzyć ten plik tekstowy w notatniku i zapisać powtórnie plik jako unicode (jest taka opcja w notaniku przy zapisie).
Oczywiście podczas importu do adobe encore mogą występować błędy ( minie one często się zdarzają); są to przewaznie błędy czasowe i należy poprostu uważnie przeczytać treść komunikatu adobe i w notatniku znaleść odpowiednią linię tekstu (pomaga opcja szukaj) poprawić czasy wyświetlania itp. i ponownie zapisać. I tak aż do skutku (raz miałem 24 takie błędy)

PS. Podczas ustawiania napisów w Subtitle Workshop trzeba zwrócić uwagę na długość czasu wyświetlanych napisów (często program ustawia je błędnie).
__________________
Optymista wierzy, że żyjemy w najlepszym ze światów.
Pesymista obawia się, że może to być prawda.
slawekb jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.01.2005, 05:07   #59
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 20.01.2005
Posty: 18
kowal17 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
przepraszam za wyrazenie ale jak nie urok to sraczka :/
kurcze ja juz nie wytrzymuje z tym prgramem ale nie wydalem pieniedz w bloto (stadion 10-lecia) wiec musze z niego korzystac
to mam nadzieje ostatni problem w ktorym potrzebuje pomocy:
kiedy importuje plik ac3 i mpeg i chcem zobcz czy pasuja do sibei w pewnym momencie jak przewine dzwiek nie jest odpowiednio dopaspwany do obrazu tzn ze jest szybciej lub pozniej niz obraz kiedy oddzielam go w nadbud to operacja jak by sie konczyla lecz pasek postepu dochodzi do polowy co mam z tym zrobic i ten przypadek z nadbudem ma jakis zwiazek z tym jak tak to jaki i jak rozwiazac ten problem
pozdrawiam
wasz upierdliwy uczen
ps jeszcze raz dziekuje za udzielenia mi pomoc;*
kowal17 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.01.2005, 05:52   #60
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 20.01.2005
Posty: 18
kowal17 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
dodam jeszcze ze zrobilem przed chwila dvd w programie dvdmaestro lecz jest tak samo jak adobe encore czy li dziwiek sie spoznia a napisy sa razem z dziwiekiem
kowal17 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone



Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:38.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO