Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 10.09.2004, 08:42   #46
slawekb
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 20.06.2002
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 125
slawekb zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Bawiłem się różnymi programami do authoringu i po kilku miesiącach użytkowania doszedłem do wniosku ,że najbardziej dla mnie przyjaznym jest Encore (w tej chwili wersja 1.5). Posiada ogromne możliwości edycyjne a w połączeniu z After Effect i Premiere Pro , można oprócz tła można animować przyciski. Napisy wczytywane są bez problemu, jeżeli zastosuje się przepis , który jest zawarty na początku wątka (skrypt do subtitle workshopa + zapis jako unicode). Oczywiście encore widzi wtedy polskie znaki (ą,ę,ć,ł itd.)
Początkującym proponuję zapoznać się z tym tutorialem.
A oto adresy do classbook encore:
http://www.adobe.com/education/pdf/c...ore_cib_gs.pdf
http://www.adobe.com/education/pdf/c...ore_cib_01.pdf
http://www.adobe.com/education/pdf/c...ore_cib_02.pdf
http://www.adobe.com/education/pdf/c...ore_cib_03.pdf
http://www.adobe.com/education/pdf/c...ore_cib_04.pdf
http://www.adobe.com/education/pdf/c...ore_cib_05.pdf
http://www.adobe.com/education/pdf/c...ore_cib_06.pdf
http://www.adobe.com/education/pdf/c...ore_cib_07.pdf
http://www.adobe.com/education/pdf/c...ore_cib_08.pdf
http://www.adobe.com/education/pdf/c...ore_cib_09.pdf
http://www.adobe.com/education/pdf/c...ore_cib_10.pdf
http://www.adobe.com/education/pdf/c...ore_cib_11.pdf

PS: dla zainteresowanych:
Strona z której można sciągnąć (po darmowej rejestracji) kilaset ruchomych teł do wykorzystania np. w Encore (rozdzielczość 720x576 25fps w formacie divx)
Uwaga: serwer wyłączny jest po przekroczeniu limitu transferu a włączany jest następnego dnia o 12:00AM PST

Myślę ,że po zapoznaniu się z w/w tutorialami korzystanie z Adobe Encore DVD będzie łatwiejsze i przyjemniejsze.
__________________
Optymista wierzy, że żyjemy w najlepszym ze światów.
Pesymista obawia się, że może to być prawda.
slawekb jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 09.10.2004, 15:26   #47
LazarUS
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 09.01.2004
Posty: 1
LazarUS w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez slawekb

A oto adresy do classbook encore:
http://www.adobe.com/education/pdf/c...ore_cib_gs.pdf
[...]
Fajnie, tylko kurczę jeszcze przydałaby się jeszcze płytka z "lekcjami"... Nie ma ktoś namiarów mna nią?
LazarUS jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.12.2004, 19:23   #48
Adamtarn
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 17.12.2004
Posty: 3
Adamtarn w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Czy w Encore można wczytac Chaptery, ktore wczesniej sie zripuje, jesli tak to jakim programem mam je zripowac?
Adamtarn jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.01.2005, 04:46   #49
kowal17
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 20.01.2005
Posty: 18
kowal17 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
instrukcja

czy moglby ktos napisac na stronce instrucje do tego programu adobe encore bo gubie sie w nim strasznie
tzn wiem jak tworzyc menu ale nie wiem z kad mam wziasc divixy z rozdzielczoscia 720x460
kiedys mi udalo sie stworzyc z epoki lodowcowej ale dziwiek wyprzedzal obraz i na dodatek robilem to z jednego pliku nie dzielac go na ac3 i plik mpeg (nawet nie mam pojecia jak je stworzyc)
prosze niech ktos poradzi co mam zrobic
pozdrawiam wszytkich
kowal17 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.01.2005, 18:29   #50
grzes07
Wyjadacz ;)
 
Data rejestracji: 21.10.2002
Posty: 254
grzes07 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dobra rada

Cytat:
Napisany przez kowal17
czy moglby ktos napisac na stronce instrucje do tego programu adobe encore bo gubie sie w nim strasznie
tzn wiem jak tworzyc menu ale nie wiem z kad mam wziasc divixy z rozdzielczoscia 720x460
kiedys mi udalo sie stworzyc z epoki lodowcowej ale dziwiek wyprzedzal obraz i na dodatek robilem to z jednego pliku nie dzielac go na ac3 i plik mpeg (nawet nie mam pojecia jak je stworzyc)
prosze niech ktos poradzi co mam zrobic
pozdrawiam wszytkich

witam

jezeli chcesz sie zaglebic w tajniki tego programu, to moja dobra rada kup sobie ksiazke "Adobe Encore" , a dlaczego nie skorzystasz z programu np. DVDLab ktory jest latwiejszy a do tego w sieci znajdziesz opisy co i jak zrobic.

pozdrawiam
grzes07 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.01.2005, 00:34   #51
kowal17
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 20.01.2005
Posty: 18
kowal17 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
chodzi mi o to jak pliki video i audio przystosowac do tego programu i w koncowej wersji jak je scalic ze soba ??
kowal17 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.01.2005, 09:07   #52
slawekb
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 20.06.2002
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 125
slawekb zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez kowal17
czy moglby ktos napisac na stronce instrucje do tego programu adobe encore bo gubie sie w nim strasznie
tzn wiem jak tworzyc menu ale nie wiem z kad mam wziasc divixy z rozdzielczoscia 720x460
kiedys mi udalo sie stworzyc z epoki lodowcowej ale dziwiek wyprzedzal obraz i na dodatek robilem to z jednego pliku nie dzielac go na ac3 i plik mpeg (nawet nie mam pojecia jak je stworzyc)
prosze niech ktos poradzi co mam zrobic
pozdrawiam wszytkich
Dlaczego 720x460 ?
Jeżeli chcesz DVD w formacie PAL to musisz mieć pliki filmowe w rozdzielczości 720x576 a dla formatu NTSC: 720x480.
Encore toleruje pliki wideo kontenerowe (zawierające audio i wideo rożnych formatów ze sobą zmiksowane (musi być zainstalowany odpowiedni kodek w systemie)) np.: avi, mpg oraz pliki tylko audio np. wav lub mp2 a także tylko pliki wideo: m2v, mpv itp.
Warunek jaki muszą one spełniać to tylko prawidłowa rozdzielczość (dla PAL 720x576, 25 fps i dla NTSC 720x480, 30 fps) a dla audio sample 48 kHz
Wszystkie operacje dotyczące obróbki plików wideo (synchronizacja strumieni audio i wideo, zmiana rozdzielczości, zmiana frame rate) należy dokonywać przed zaimportowaniem do Encore (na forum jest dużo różnych przepisów na ten temat- opcja szukaj).
Importowane pliki wideo nie muszą być koniecznie wcześniej zakodowane do MPEG 2 (chyba, że ma sie encoder CCE) ponieważ program sam przekoduje pliki (ma wbudowany encoder Mainconceptu)wideo a audio na ac3 stereo.

@kowal17:
Napisz z z jakich plików wejściowych (audio, video) chesz uzyskać DVD (divx, mpg, rozdzielczość wejściowa, ilość klatek/s, zastosowany kodek) i w jakim formacie (PAL, NTSC).
__________________
Optymista wierzy, że żyjemy w najlepszym ze światów.
Pesymista obawia się, że może to być prawda.
slawekb jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.01.2005, 21:33   #53
kowal17
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 20.01.2005
Posty: 18
kowal17 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
chcialbym stworzyc dvd w formacie ntsc z divixa i udalo mi sie raz to uczynic (z jednego pliku mialem dzwiek i obraz) lecz kiedy skonczylem (nie wiem czy dobrze zrobilem robiac z jednego pliku dzwiek i obraz) to obraz nie zgadzal sie z dzwiekiem (albo dzwiek byl wczesniej niz obraz albo pozniej) korzystam z adobe encore 1.0
jestem amatorem w tworzeniu dvd poniewaz nagrywarke mam miesiac i caly czas probuje cos zrobic z tym encore

Ostatnio zmieniany przez kowal17 : 26.01.2005 o godz. 01:30
kowal17 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.01.2005, 10:00   #54
slawekb
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 20.06.2002
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 125
slawekb zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez kowal17
chcialbym stworzyc dvd w formacie ntsc z divixa i udalo mi sie raz to uczynic (z jednego pliku mialem dzwiek i obraz) lecz kiedy skonczylem (nie wiem czy dobrze zrobilem robiac z jednego pliku dzwiek i obraz) to obraz nie zgadzal sie z dzwiekiem (albo dzwiek byl wczesniej niz obraz albo pozniej) korzystam z adobe encore 1.0
jestem amatorem w tworzeniu dvd poniewaz nagrywarke mam miesiac i caly czas probuje cos zrobic z tym encore
1. Pierwszy etap:
Program GSpot: sprawdzenie właściwości pliku divx - framerate i kodowanie dżwieku (mp3,ac3,itp.) oraz proporcje obrazu
2. Drugi etap:
Program VirtualDub, Nandub: Konwersja pliku divx (jeśli jest inny framerate) na 29,97 fps oraz rozdzielenie strumieni wideo i audio (zapis dźwięku do pliku wav)
3. Etap trzeci:
Jeżeli to dźwięk jest w formacie mp3 to wystarczy zmiana rozszerzenia pliku i przekonwertowanie go w dowolnym programie muzycznym (np. Cool Edit, Steinberg, Sony Acid itp) na wav 48 kHz.
Natomiast jeżeli dźwięk jest w formacie ac3 to zmieniamy rozszerzenie pliku na ac3 i używamy programu BeSlice do zmiany nagłówka pliku (BeSliced wymaga zainstalowanego wcześniej w systemie programu BeSweet)
4. Etap czwarty:
Wracamy do filmu - ponieważ ani virtualdub ani nandub nie radzą sobie dobrze z konwersją frameratu filmu (efekty stroboskopowe w pliku wynikowym) do zmiany frameratu używam programu Framerate Converter HQ; niestety w tym programie film zostaje powtórnie przekodowany w całości (samo wideo bez audio), oczywiście ten program posiada dużo większe mozliwości niż tylko zmiana framerate'u.
5. Etap piąty:
Są dwie możliości w zależności od posiadanego oprogramowania:
i tak jeżeli posiadamy encoder CCE Stadalone (zalecane rozwiazanie) to wystarczy wczytać przekonwerowany plik do programu FitCD, ustalić resizing (dla NTSC) i wygenerować skrypt avs, który wczytujemy do CCE (wynikiem będzie gotowy plik m2v lub mpv)
natomiast jeżeli nie posiadamy CCE to podczas konwersji frameratu (patrz etap czwarty) ustawiamy również w Framerate Converter HQ proporcje obrazu na 720x480 (NTSC)
PODSUMOWANIE:
Z pliku divx otrzymać powinniśmy:
plik audio (orginalny ac3 lub wav 48kHz)
plik wideo w formacie m2v lub mpv (CCE) lub avi 720x480 29,97 fps
__________________
Optymista wierzy, że żyjemy w najlepszym ze światów.
Pesymista obawia się, że może to być prawda.
slawekb jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.01.2005, 18:42   #55
kowal17
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 20.01.2005
Posty: 18
kowal17 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
dziekuje bardzo za pomoc dzisiaj w nocy boire sie do pracy
jeszcze raz wielie dzieki ;*
kowal17 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.01.2005, 03:46   #56
kowal17
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 20.01.2005
Posty: 18
kowal17 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
no i kkurcze mam znowu problem az mi glupio znowu pisac i prosic o pomoc ale jak mus to mus
I problem :
kiedy uzywam virtualdub i chcem zapisac plik w avi z nowym framerate to nie starcza mi na to 50 gb wolnego miesca na dysku :/ kiedy zaczyna sie zapisywac w nowym pliku avi to kosmiczna wage mi tworzy od razu
II problem :
chcem zaimportowac napisy do filmu w programie adobe encore 1.0 do obrobko napisow uzywam subtitle workshop 2.51 zapisuje je w foramcie txt zalecanym do programu wymienionego wyzej lecz kiedy chcem je importowac to nic z tego wyskakuje mi jakis blad :/
Jeszcze raz prosze o pomoc i przepraszam za zawracanie glowy
kowal17 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.01.2005, 03:59   #57
kowal17
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 20.01.2005
Posty: 18
kowal17 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
to znowu ja ale tym razem z informacja ze pierwszy problem rozwiazalem ale z drugim nadal mam klopot :/
kowal17 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.01.2005, 09:45   #58
slawekb
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 20.06.2002
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 125
slawekb zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez kowal17
no i kkurcze mam znowu problem az mi glupio znowu pisac i prosic o pomoc ale jak mus to mus
I problem :
kiedy uzywam virtualdub i chcem zapisac plik w avi z nowym framerate to nie starcza mi na to 50 gb wolnego miesca na dysku :/ kiedy zaczyna sie zapisywac w nowym pliku avi to kosmiczna wage mi tworzy od razu
II problem :
chcem zaimportowac napisy do filmu w programie adobe encore 1.0 do obrobko napisow uzywam subtitle workshop 2.51 zapisuje je w foramcie txt zalecanym do programu wymienionego wyzej lecz kiedy chcem je importowac to nic z tego wyskakuje mi jakis blad :/
Jeszcze raz prosze o pomoc i przepraszam za zawracanie glowy
ad.problem II:

Po zapisaniu wg skryptu w subtitle wokshop należy otworzyć ten plik tekstowy w notatniku i zapisać powtórnie plik jako unicode (jest taka opcja w notaniku przy zapisie).
Oczywiście podczas importu do adobe encore mogą występować błędy ( minie one często się zdarzają); są to przewaznie błędy czasowe i należy poprostu uważnie przeczytać treść komunikatu adobe i w notatniku znaleść odpowiednią linię tekstu (pomaga opcja szukaj) poprawić czasy wyświetlania itp. i ponownie zapisać. I tak aż do skutku (raz miałem 24 takie błędy)

PS. Podczas ustawiania napisów w Subtitle Workshop trzeba zwrócić uwagę na długość czasu wyświetlanych napisów (często program ustawia je błędnie).
__________________
Optymista wierzy, że żyjemy w najlepszym ze światów.
Pesymista obawia się, że może to być prawda.
slawekb jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.01.2005, 06:07   #59
kowal17
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 20.01.2005
Posty: 18
kowal17 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
przepraszam za wyrazenie ale jak nie urok to sraczka :/
kurcze ja juz nie wytrzymuje z tym prgramem ale nie wydalem pieniedz w bloto (stadion 10-lecia) wiec musze z niego korzystac
to mam nadzieje ostatni problem w ktorym potrzebuje pomocy:
kiedy importuje plik ac3 i mpeg i chcem zobcz czy pasuja do sibei w pewnym momencie jak przewine dzwiek nie jest odpowiednio dopaspwany do obrazu tzn ze jest szybciej lub pozniej niz obraz kiedy oddzielam go w nadbud to operacja jak by sie konczyla lecz pasek postepu dochodzi do polowy co mam z tym zrobic i ten przypadek z nadbudem ma jakis zwiazek z tym jak tak to jaki i jak rozwiazac ten problem
pozdrawiam
wasz upierdliwy uczen
ps jeszcze raz dziekuje za udzielenia mi pomoc;*
kowal17 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.01.2005, 06:52   #60
kowal17
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 20.01.2005
Posty: 18
kowal17 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
dodam jeszcze ze zrobilem przed chwila dvd w programie dvdmaestro lecz jest tak samo jak adobe encore czy li dziwiek sie spoznia a napisy sa razem z dziwiekiem
kowal17 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:35.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.