Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   Przerabianie divx/xvid na DVD PAL (+ polskie napisy) - Poradnik (https://forum.cdrinfo.pl/f13/przerabianie-divx-xvid-dvd-pal-polskie-napisy-poradnik-21085/)

lord_honey 16.08.2004 23:08

Cytat:

Napisany przez PETERLAKOMY
Czy ktos zna lepszy program do konwersji DIVIX do DVD,ktory umozliwia dolaczenie polskich napisow niz THE FILM MACHINE czy DVD2SVCD ??
Oraz ktory z dekoderow jest najlepszy:CANOPUS PRO CODER ; TMPEGnc czy tez CINEMA CRAFT ENCODER ???
BARDZO PROSZE O ODPOWIEDZ :)

ja uzywam CCE 2.50 i nie narzekam, ale zdania na ten temat sa podzielone wiec kazdy bedzie ci polecal inny a polecam ci do napisow Subtitle Workshop

Kris 16.08.2004 20:40

Wielki Problem!!!

Cześć,

Mam wielki problem, mianowicie robię tak jak CobraVerde opisał i po kodowaniu CCE (2.50 lub 2.67) wychodzą trupie kolory!!!
Skóra ma zielony odcień i w ogóle wszystko jest do bani!!!
COBRA!!! Pomóż, za każdym razem wychodzi to samo! :(

Dzięki!
Pozdrawiam,

PETERLAKOMY 16.08.2004 20:12

Czy ktos zna lepszy program do konwersji DIVIX do DVD,ktory umozliwia dolaczenie polskich napisow niz THE FILM MACHINE czy DVD2SVCD ??
Oraz ktory z dekoderow jest najlepszy:CANOPUS PRO CODER ; TMPEGnc czy tez CINEMA CRAFT ENCODER ???
BARDZO PROSZE O ODPOWIEDZ :)

Metal_Azo 16.08.2004 14:12

Dzięki za odpowiedź.
No ale niestety zamiana nic nie pomogła.
Może jakieś inne sugestie.
Szkoda go wywalać.
Pozdrawiam
:help: :help:

Ufil123 16.08.2004 11:49

Ilość załączników: 1
z tego co widać film masz w PAL a projekt w DVDMaestro masz ustawiony na NTSC!!
informacja która ci się pkazała dotyczy autoamtycznej zmiany projektu z Ntsc na Pal ( z tym że czasami to nie działa :-( )

musisz w ustawieniach DVDMaestro zmienić z Ntsc na Pal

Metal_Azo 16.08.2004 10:36

Ilość załączników: 1
Witam.
Dorabiam sobie polskie napisy do filmików DVD. Zrobiłem już kilkanaście filmów, oczywiście wsi wg opisu CV.
I wczoraj natknąłem sie na problem.
Film Alen 3.
Vobedit, Demux, video - i wykonało. Mam plik VTS_01_1.m2v.
Jak uruchomię DVD Maestro i wkładam plik video to wyskakuje mi taki komunikat:
Miałem to już w kilku filmach, ale pyknąłem OK i poszło. W tym wypadku kicha.
Może coś podpowiecie.
Czekam na odpowiedź.
Pozdrawiam.

dk75 14.08.2004 19:32

Właśnie sprawdziłem, że niepotrzebnie narzekałem na FitCD 1.1.13 gdyż wystarczy zaznaczyć opcję "ITU-R BT.601-4" aby wyniki też były dobre...

Trochę za dużo słabo opisanych funkcji mających wpływ na wynik porozrzucanych po oknie gdzie popadnie... tylko tyle co można mieć do zarzucenia FitCD ;PPPp

lord_honey 14.08.2004 19:21

:) ok ok nic juz nie mow ale to mi odpowiada :) nie narzekam

dk75 14.08.2004 19:10

a wniosek?

lord_honey 14.08.2004 19:07

acha :) to juz rozumiem ot ja nie madry czlek ok juz ci podaje

wzor:

LanczosResize(720,540)
AddBorders(0,18,0, 18)
ConvertToYUY2()
AudioDub(BlankClip())

dk75 14.08.2004 18:59

u... eeee... o jakim pliku mówisz? AAAA! domyślam się, ale ja nie o tym pisałem.

Napisałeś że masz arkusz z CobraVerde.net i on musi być dobry więc dałem ci zadanie domowe żebyś nim przeskalował 640x480 na 4:3 PAL, podał wynik i wnioski. Gdzie tu miejsce na mój arkusz?

A co do mojego arkusza, w archiwum są dwa pliki:
- jeden dla OpenOffice zapisany w OO v1.1.2rc1
- jeden dla Excela zapisany w OO v1.1.2rc1 w standardzie bodajże Excel 95 ale nie pamiętam teraz dokładnie, więc może nie być za kompatybilny z nowszymi wersjami firmy M$ (nie mam ich pakietu Office żeby nawet sprawdzić a co dopiero żeby dobrze zapisać) ;PPPp

PS: a może to był zapis do Excel 2000/XP? kurde... ta pamięć... prawie tak samo jak ze studentami - "4Z" ;PPPp

lord_honey 14.08.2004 18:46

tylko w tym pliku nie ma arkusza dla excela

dk75 14.08.2004 18:25

To proponuję sprawdzić jak trzeba powiększyć DivX 640x480 w 4:3 według tego arkusza, podać tutaj wynik i wnioski ;PPPp

lord_honey 14.08.2004 17:44

Cytat:

Napisany przez nobange
dk75 - jestes dla mnie GURU!! Tego mi bylo trzeba. Przyznam, ze wczesniej nie wiedzialem co to overscan, po twoim poscie doczytalem na google co to jest, ze TV obcina obraz, sprawdzilem porownujac wczesniej zrobiony w PALu film Pojutrze z oryginalnym divxem i faktycznie, obciete szczegoly. Ten arkusz Excela bedzie teraz dla mnie obowiazkowy przy przerobce divx do dvd. DZIEKI!

korzystalem z arkusza kalkulacyjnego :) ze strony http://www.cobraverde.net/

wiec musi byc poprawny :) obliczane bylo dla 4:3

nobange 14.08.2004 12:03

dk75 - jestes dla mnie GURU!! Tego mi bylo trzeba. Przyznam, ze wczesniej nie wiedzialem co to overscan, po twoim poscie doczytalem na google co to jest, ze TV obcina obraz, sprawdzilem porownujac wczesniej zrobiony w PALu film Pojutrze z oryginalnym divxem i faktycznie, obciete szczegoly. Ten arkusz Excela bedzie teraz dla mnie obowiazkowy przy przerobce divx do dvd. DZIEKI!

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:45.