![]() |
Cytat:
Jeśli obraz ma mieć proporcje 4:3 to powinno być: LanczosResize(720,272) AddBorders(0,104,0,104) obraz 4:3 z overscanem 5%: LanczosResize(684,258) AddBorders(18,111,18,111) obraz 16:9 : LanczosResize(720,362) AddBorders(0,59,0,59) obraz 16:9 z overscanem 5%: LanczosResize(684,344) AddBorders(18,68,18,68) Jeśli w przyszłości sam chcesz obliczyć sobie poprawne skalowanie to proponuję skorzystać z mojego arkusza kalkulacyjnego. Obadałem zarówno FitCD jak i wcześniej opracowany tu i polecany arkusz do obliczania skalowania ale okazało się że oba rozwiązania dają błędne wyniki - więc opracowałem swój. http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...437#post260437 i pobierz z załącznika plik arkusza - w archiwum jest arkusz dla Excel i OpenOffice. |
Cytat:
LanczosResize(720,288) AddBorders(0,96,0,96) ConvertToYUY2() AudioDub(BlankClip()) z programu FitCD, sprawdzilem i wyglada dobrze. Ale zobacze tez wg Twoich ustawien. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
LanczosResize(720,306) AddBorders(0,135,0,135) ConvertToYUY2() AudioDub(BlankClip()) |
Witam
Chcialem zrobic film Kill Bill 2 (640x272, 23,976 fps) i pojawil sie problem z aspect ratio. Wg updatowanego poradnika Cobra Verde, ustawilem w skrypcie avs resize do 720x360 i wyszla kicha. W podgladzie DVDMaestro obraz jest rozciagniety w pionie, czyli te 360 to za duzo. Gspot pokazuje co prawda aspect ratio 2,35:1 no ale skoro na podgladzie jest niedobrze to mysle, ze rowniez w finalnym dvd bedzie zle. Co ciekawe - gdy otworze moj plik killbill2.mpv w MediaPlayerClassic - proporcje sa prawidlowe. Jesli ktos moze sie podzielic takim wzorem na wyliczanie resize, jaki istnieje do filmow w PALu, to bardzo prosze. Wiecie, gdybym mial w domu nagryware DVD to bym sobie wypalil na RW i sprawdzil jak to wyglada, ale niestety musze biegac z dyskiem do kolesia zeby mi nagral plytke wiec wole zapytac na forum zanim zmarnuje plyty i nerwy. Z tym FitCD tez nie moge sie polapac jak ustawic zeby mi podalo prawidlowe wymiary dla NTSC. UPDATE: No teraz doszedlem o co chodzi - prawidlowe proporcje dla tego filmu to 720x288. Trzeba odznaczyc PAL w FitCD i od razu zaczyna gadac po ludzku. Stworzylem plik mpv na tych ustawieniach, MPC pokazywal obraz lekko scisniety w pionie (bo wysokosc tylko 480 linii, widocznie nie rozpoznaje ze to NTSC) a podglad w DVDMaestro pokazuje prawidlowo, rozciaga obraz do wymiarow ekranu TV i jest OK. TYLKO DLACZEGO NIE MA O TYM NIC W PORADNIKU??? CobraVerde, prosze dopisz te spostrzezenia zeby sie nikt inny nie nacial. |
Dobra, może jestem osłem :) wszystko robiłem jak w tutorialu, wszystko idzie dobrze (napisy pominąłem, bo chodzi mi o film z lektorem), tylko, że jak mam już gotowe VOB'y to ich nie czyta. Myślałem, że "ten typ tak ma" i wypaliłem płytkę, ale nic jej nie czyta (w kompie ten sam błąd jakbym otwierał VOB'a z dysku). Czy ktoś zna przyczynę?
|
mam ten sam problem mianowicie z filmem shrek narazie nic nie wymyslilem bo za dlugo to trwa za kazdym razem przerabiac 12 h ni bardzo mi sie usmiecha :) wiec gdby ktos mial podobny problem niz my i sobie z tym poradzil prosimy o pomoc :)
|
mam pytanie czy komuś się juz zdażyło ze po przerobieniu filmu w CCE film jest przesunięty tak ze ma sie wrażenie że ktoś postawił na środku lusto poprostu środek ekranu jest na bokach a boki na środku!!
czy ktos wie jak sobie z tym poradzić |
wiec jak mogl by mi ktos pomoc ?
|
mam nastepny problem po dodaniu menu cos sie rypnelo z filmem mianowicie caly obraz przesunol sie w dol nie jest na srodku jak powinnien byc pozatym menu sprawuje sie bardzo dobrze
|
@lord_honey
u mnie poszło więc możęsz sprawdzić pocztę :-) |
Wielkie thx
|
.. Background czy jak napisze na nim napisy to je scalac z tlem korzystam z corela 9?
oczywiście wszystko co jest na twoim obrazku musi zostać zcalone Subpicture w jaki sposob tworzymy te przyciski piszemy te same napisy co na Beckground ? w tych samych miejscach bo u ciebie sa tylko podkreslenia jeżeli juz masz napsi w Beckground to w Subpicture robisz tylko przyciski- czyli np.podkreślenie napisy typu play itd będą już zawarte w Beckground a dvdmaestro wyświetla Beckground i Subpicture jednocześnie więc wszystko będzie ładnie się nakładać EDIT za pare minut wyśle ci na maila przykładowe menu (ze scenami i utawieniami) przeglądając te jpg powinieneś się kapnąć na czym polega zasada tworzenia menu!!! pozdro |
wielkie dzieki mam tylko 1 pytanie co do tego poradnika chodzi mi o jego 1 czesc
chodzi Background czy jak napisze na nim napisy to je scalac z tlem korzystam z corela 9 ? wtedy to mi zapisze jako 1 jpg lub bmp a drugie pytanie dotyczy Subpicture w jaki sposob tworzymy te przyciski piszemy te same napisy co na Beckground ? w tych samych miejscach bo u ciebie sa tylko podkreslenia |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:46. |