Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   Przerabianie divx/xvid na DVD PAL (+ polskie napisy) - Poradnik (https://forum.cdrinfo.pl/f13/przerabianie-divx-xvid-dvd-pal-polskie-napisy-poradnik-21085/)

dk75 21.07.2004 10:55

Ściągnij Daemon Tools, "wypal" te DVD do pliku i podmontuj go w Daemon Tools jako DVD.

Jawor 21.07.2004 09:45

Próbowałem innym odtwarzaczem ale nic ...
Zrobilem DVDFab'em nowy plik video_ts.ifo ale nie pomaga ...
Niestety nie mam plyty rw zeby sprawdzic ... :(

CobraVerde 21.07.2004 00:53

użyj innego odtwarzacza albo wypal na płycie RW i zobacz co sie bedzie działo.
poza tym DVDFab ma możliwość tworzenia pliku Video_ts.ifo dla gotowego DVD - skasuj/przesuń wadliwy i zrób nowy. to może pomóc...

Jawor 20.07.2004 22:38

Własnie w tym rzecz ze nie pokazuje zadnych bledow :/

CobraVerde 20.07.2004 21:55

czy authoring w DVDMaestro zakończył się bez żadnych podejrzanych komunikatów ?

Jawor 20.07.2004 19:36

No tylko mam kolejny problem :(
Jak kompiluje film w DVDMaestro to niby wszystko idzie ok ...
Ustawiam tak jak piszesz w poradniku ...
Jak chce go otworzyc w PowerDVD to wyskakuje blad:
Error trying to play D:\katalogzfilmem\VIDEO_TS\VIDEO_TS.IFO
Nie wie ktos czego to moze byc przyczyna ?!

Jawor 20.07.2004 19:04

Ok u mnie juz wszystko dziala :D
Zadzialal mi besliced i przez niego zrobione ac3 dziala i wszystko jest okej :D

mrcairo 20.07.2004 16:45

Dzieki za odpowiedzi !!!! myslalem tak jak wy ale nie chcialo mi sie sciagac drugiego filmu bez dubingu - kto pyta fachowcow nie bladzi :)
Pozdrowienia

dk75 20.07.2004 12:15

Słyszałem, że są jakieś filtry do wycinania vocalu działające na jakiejś zasadzie filtracji częstotliwości ale podejrzewam, że wynik jest beznadziejny i jarają się tym tylko ludzie od przetwarzania sygnałów bo to trudny i skomplikowany proces.

Poza tym jesli wytniesz dubing to nie będzie żadnych głosów, tylko muzyka i efekty - po co ci to ;PPPp

CobraVerde 20.07.2004 10:41

Cytat:

Napisany przez mrcairo
Cobra wiem ze jestes maestro dzwiekowym ale mam do ciebie trudniejsze zadanie :)))
Jak wiesz to powiedz czy mozna (jezeli mozna) i jakim programem usunac niepotrzebny dubbing polski :( z porzadnej sciezki dzwiekowej filmu AC3
Nie mam pojecia jak to zrobic !!
Pozdrowienia

jasne, że można ale to polega na zaawansowanej edycji strumienia audio i wątpię, żeby dało się to zrobić za pomocą popularnych softwarowych edytorów audio, więc jak nie jesteś inżynierem dźwięku i nie masz dostępu do zawodowego softu (i pewnie hardaware) to daj sobie siana ;) zazwyczaj na DVD jest oryginalna ścieżka audio a nie tylko z dubbingem, więc nie warto się męczyć...

mrcairo 20.07.2004 10:18

Cobra wiem ze jestes maestro dzwiekowym ale mam do ciebie trudniejsze zadanie :)))
Jak wiesz to powiedz czy mozna (jezeli mozna) i jakim programem usunac niepotrzebny dubbing polski :( z porzadnej sciezki dzwiekowej filmu AC3
Nie mam pojecia jak to zrobic !!
Pozdrowienia

CobraVerde 20.07.2004 00:09

Cytat:

Napisany przez Jawor
:/ A nie ma jakiegos zamiennika besliced ???
niewiem czemu ale mam z nim problem ...
przy pierwszym przerabianiu dzialal - potem mi sie zepsul - ponowne rozpakowanie go nie pomaga ...

tutaj dokladnie :/
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=37314

jasne, że można to zrobić inaczej ;)

1. wyciągasz audio z AVI za pomocą Adobe Audition (funkcja Extract Audio from Video)
2. potem w tym programie ewentualnie zmieniasz częstotliwość z 44100 na 48.000 Hz (funkcja Convert Sample Type)
3. zmieniasz ewentualnie FPS czyli długość pliku (funkcja Time/Pitch->Strech)
4. zapisujesz audio jako PCM WAV
5. możesz wrzucić je od razu na DVD albo zrobić z niego AC3.

prawdę mówiąc od dłuższego czasu tak właśnie robię bo ta metoda choć jest bardziej czasochłonna to daje chyba lepszą jakość dźwięku...

CobraVerde 19.07.2004 23:59

a co robisz z tym dźwiękiem ? bo ma takie parametry, że nic nie trzeba z nim robić (poza wycięciem, fixowaniem BeeSliced i dodaniem odrazu do DVD). więc w czym problem ? chyba go nie wsadzasz do AC3Machine...

Jawor 19.07.2004 23:18

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez CobraVerde
ehh kłopoty z dźwiękiem - powtórzę to co już wcześniej pisałem i mam nadzieję, że zostanę tym razem wysłuchany ;)

1. po wyciągnięciu audio z divx i zapisaniu jako WAV trzeba zmienić rozszeżenie na prawidłowe (*mp3 albo *ac3) i poprawić nagłówek pliku za pomocą BeeSliced. może nie jest to jedyna słuszna metoda ale daje dobre wyniki i pozwala uniknąć problemów...
2. jak audio w divx ma częstotliwość 44100 Hz to przerabiajcie go oddzielnie na 48.000 Hz za pomocą innego programu (Adobe Audition, GoldWave itp). dopiero potem można go wrzucać do AC3Machine. i najlepiej jest to robić operując na nieskompresowanym audio czyli PCM WAV.
3. jak mamy w divxie audio AC3 2.0 (czyli stereo) albo zwykłe Mp3 to zupełnie bez sensu jest później je konwertować do AC3 5.1 i zmieniać bitrate np. z 224 Kbps na 448. stereo konwertujemy do stereo i nie ustawiamy (w wypadku Mp3) bitrate powyżej 256 Kbps bo to strata czasu i miejsca na płycie.
4. i na litość boską czytajcie uważnie poradniki i porady na forum a wtedy nie będziemy ciągle tracić czasu na te same banalne pytania...

Hmm ... no tak - robie wszystko zgodnie z twoim poradnikiem ....
Zmieniam na .ac3 itp ...czestotliwosci nie zmieniam bo mam 48000 ...
bitrate tez nie zmieniam ... zostawiam takie jak jest czyli 224 ...
ale i tak dzwiek jest zepsuty (znieksztalcony itp.) ...

Probowalem roznymi sposobami ale caly czas to samo :[

W zalaczniku screen wlasciwosci filmu z gspot

_Vip_ 19.07.2004 22:52

Cytat:

Napisany przez CobraVerde
mam znakomity pomysł: poszukaj w tym wątku, odpowiedź jest naprawdę blisko...

nie boj nic,juz dalem rade

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:56.